Cisto sumnjam da mnogi razmisljaju o ovome ali nikad nije kasno!_BosanaC wrote:Znajul' Bosnjaci da im je to cilj?Bechir wrote:Glavni bosnjacki cilj je da se primarno pomogne onim jadnim, gladnim, zednim i bosim povratnicima, invalidima i ostalim socijalnougrozenim gradjanima BiH, kojih je izgleda najvise medju Bosnjacima. Onda se tek mozemo busati u prsa kojekakvim Bosnjastvom i nacionalnim interesima.
Sta je glavni bosnjacki cilj?
-
Bechir
-
_BosanaC
Slazem se, na zalost... Samo sto bi se ova formula mogla i trebala prenjeti na sve a ne samo na Bosnjake. Ni drugi nisu nista bolji/gori...Bechir wrote:Cisto sumnjam da mnogi razmisljaju o ovome ali nikad nije kasno!_BosanaC wrote:Znajul' Bosnjaci da im je to cilj?Bechir wrote:Glavni bosnjacki cilj je da se primarno pomogne onim jadnim, gladnim, zednim i bosim povratnicima, invalidima i ostalim socijalnougrozenim gradjanima BiH, kojih je izgleda najvise medju Bosnjacima. Onda se tek mozemo busati u prsa kojekakvim Bosnjastvom i nacionalnim interesima.
-
amrino
To sto si ti napisao treba da bude cilj svakom covjeku koji je iole normalan- a to sa nacionalnim interesima nema nista. Treba biti covjek, prije svega.Bechir wrote:Glavni bosnjacki cilj je da se primarno pomogne onim jadnim, gladnim, zednim i bosim povratnicima, invalidima i ostalim socijalnougrozenim gradjanima BiH, kojih je izgleda najvise medju Bosnjacima. Onda se tek mozemo busati u prsa kojekakvim Bosnjastvom i nacionalnim interesima.
- Liberalism
Ja kucu ne pravim na racun toga sto sam bosnjak, vec na osnovu onoga sto zaradim. Al u pravu si, oni koji zaqgovaraju bosnjastvo i ine nacionalne interese iskljucivo (po meni) kucu i bazane prave od nacionalnog interesa.SA 071 wrote:Ovo je temelj, za nadogradnju...Liberalism wrote:Jeli ovo tvoj glavni cilj u zivotu? Imas visoke ciljeve....amrino wrote:Glavni cilj Bosnjaka je da NIKAD, NIKAD vise ne zaborave ko su i sta su. Da nauce postovati i njegovati svoju kulturu i identitet...jer, dok ne upoznas sebe i dok ne naucis kako da sebe postujes - neces moci ni drugoga ma kako se trudio.
Treba nadoknaditi i ispraviti sve propuste nasih predaka...i uciti na njihovim greskama...
Ili bi ti kucu od krova pravio???
Bosnjaci (isto kao i Srbi i Hrvati) su ljudi od kojih svako ima svoje vlastite ciljeve. Takodje mogu imati i kolektivne ciljeve kakve god hoce, al ciljevi kao takvi nemogu biti od bilo kakvog znacaja za drzavnu administraciju, jer svaka drzavna akcija koja bi imala za cilj dostizanje nacionalnog interesa (interesa samo grupe bosnjaka ili drugih), vodila bi diskriminaciji.
Kad neko nadje bilo kakav racionalan nacionalni interes bilo kojeg naroda u BiH, kojeg bi trebali u praksu sprovesti politicari (a da ne bude diskriminatorski, rasisticki ili fasisticki), ja zavrsavam pricu na ovom forumu.
Ko sto se u doba prosvetiteljstva odvojila crkva od drzave, tako bi danas u Bosni narod trebao odvojiti od drzave. Ima vas grupa Bosnjaka, Srba il Hrvata koji nesto hocete da pamtite, bujrum pamtite milion godina, al se ne mjesajte u javnu politiku.
Nama bi bilo najbolje da prepisemo Francuski Ustav.
- Nekako s proljeća
Tek obični članovi jednog urbanog sajta, eto šta smo mi svi...
A ''Ustav'' nam je pravilnik o ponašanju na sajtu.
Nema na čemu.
-
JahijaJilic
#181 Teza i Antiteza
Bechir (citat):
Glavni bosnjacki cilj je da se primarno pomogne onim jadnim, gladnim, zednim i bosim povratnicima, invalidima i ostalim socijalnougrozenim gradjanima BiH, kojih je izgleda najvise medju Bosnjacima. Onda se tek mozemo busati u prsa kojekakvim Bosnjastvom i nacionalnim interesima.
Pa napisao je odgovor na temu sta je glavni Bosnjacki cilj.To sto si ti napisao treba da bude cilj svakom covjeku koji je iole normalan- a to sa nacionalnim interesima nema nista. Treba biti covjek, prije svega.
Dodatak je puka fraza, pamet na pamet. Covjek je naveo sta bi trebalo biti.
- Liberalism
I sta bi nacionalisti?
Koji je glavni bosnjacki cilj?
Koji je glavni bosnjacki cilj?
-
amrino
Ne kontam tu sprdnju na racun naroda koji je samo par godina trebao biti istrebljen. Nisu ubijani ljudi zbog politickih opredjeljenja nego samo zbog cinjenice da su bosnjaci...sta treba da bude cilj? Jel treba sve da se zgura pod tepih i zaboravi? Da se zaborave svi ljudi koji su mucki ubijeni samo zbog cinjenice da su pripadnici jednog naroda...
Njegovati i postovati svoju naciju ne znaci nuzno biti nacionalista...
Ne kontam stvarno- neka me neko prosvijetli...
Njegovati i postovati svoju naciju ne znaci nuzno biti nacionalista...
Ne kontam stvarno- neka me neko prosvijetli...
- Liberalism
Niko ne govori o istoriji vec o buducnosti. Ako mislis da ce te polupismeni kadrovik SDA spasiti od necega cega se ti bojis grdno se varas.
Da se vratim na Bosnjake. Iako je ovde svima (il bar vecini) jasno da je pitanje nacionalnog interesa cista izmisljotina koja se koristi iskljucivo kao sredstvo osvajanja vlasti u drzavi Bosni i Hercegovini, interesuje me:
da li zaista Bosnjaci koji se plase posljedica eventualnih nacionalistickih akcija nacionalista iz reda druga dva naroda, zaista vjeruju da bi ih u eventualnom sukobu spasili lideri SDA/SBiH i inih pro-bosnjackih stranaka i institucija sa reisom na celu?
Da se vratim na Bosnjake. Iako je ovde svima (il bar vecini) jasno da je pitanje nacionalnog interesa cista izmisljotina koja se koristi iskljucivo kao sredstvo osvajanja vlasti u drzavi Bosni i Hercegovini, interesuje me:
da li zaista Bosnjaci koji se plase posljedica eventualnih nacionalistickih akcija nacionalista iz reda druga dva naroda, zaista vjeruju da bi ih u eventualnom sukobu spasili lideri SDA/SBiH i inih pro-bosnjackih stranaka i institucija sa reisom na celu?
-
amrino
Da, slazem se s tobom samo u slucaju da se ukinu i sva tri predsjedavajuca i ministi i ini...zasto stati na tome ma najbolje je da ukinemo SVE institucije...ionako su to sve lopovi...mislim...Liberalism wrote:Niko ne govori o istoriji vec o buducnosti. Ako mislis da ce te polupismeni kadrovik SDA spasiti od necega cega se ti bojis grdno se varas.
Bosnjaci se za svoje interese i svoj narod, kao uostalom i svi ostali narodi i sve ostale nacije, ne trebaju zalagati samo iz straha...
Ne pricam ja ovdje o politici i politicarima, niti o polupismenjacima iz SDA nego o ciljevima Bosnjaka uopste, ciljevima svih pojedinaca...
Moras upoznati pa cijeniti sebe da bi mogao i druge...sve u cilju da sutra nasa djeca ne prolaze kroz iste stvari kroz koje smo mi morali prolaziti...
-
Jastreb35
Neophodnost za definisanjem bosnjackog nacionalnog interesa nije izmisljotina, nego je dijete agresije i genocida. Ja bih volio da svi mozemo "uzivati zivot", da nam je najveci problem manjak snijega tokom skijaske sezone, a mi samo zato nezadovoljni sjedimo ispred vikendice, pijemo toplu cokoladu dok s radija dopire "lasciate mi cantare". Medjutim, to nije (sva) realnost. Realnost su ziv i zdrav ravnogorski cetnicki pokret, separatisti u drzavnom parlamentu koji zele raspad drzave, ratni zlocinci u policijskim strukturama i kontinuirano iskopavanje masovnih grobnica. Bosnjacima jeste potrebno definisanje nacionalnog interesa i u tom ih treba podrzati.
- Liberalism
Sta je veca sigurnost protiv ravnogorskog pokreta? Snazan i efikasan drzavni aparat koji osigurava zasittu od kriminalnih i teroristickih grupa ili reisova hudba? jednostavno smo sve pobrkali. Ne stiti građane politicar sa svojim umisljenim nacionalnim idejama (na osnovu kojih dobiva glasove od isprepadanog naroda), vec snazne i efikasne institucije demokratskog drustva.Jastreb35 wrote:Da se vratim na Bosnjake. Iako je ovde svima (il bar vecini) jasno da je pitanje nacionalnog interesa cista izmisljotina koja se koristi iskljucivo kao sredstvo osvajanja vlasti u drzavi Bosni i Hercegovini, interesuje me:
Neophodnost za definisanjem bosnjackog nacionalnog interesa nije izmisljotina, nego je dijete agresije i genocida. Ja bih volio da svi mozemo "uzivati zivot", da nam je najveci problem manjak snijega tokom skijaske sezone, a mi samo zato nezadovoljni sjedimo ispred vikendice, pijemo toplu cokoladu dok s radija dopire "lasciate mi cantare". Medjutim, to nije (sva) realnost. Realnost su ziv i zdrav ravnogorski cetnicki pokret, separatisti u drzavnom parlamentu koji zele raspad drzave, ratni zlocinci u policijskim strukturama i kontinuirano iskopavanje masovnih grobnica. Bosnjacima jeste potrebno definisanje nacionalnog interesa i u tom ih treba podrzati.
kad bi pokusali shvatiti sta je zaista anarhija (u kojoj bi mozda i pila vode ova nacionalna propaganda) pa tek na osnovu toga vidili koje prednosti građanima nudi drzava, lakse bi svi zajedno uvidjeli na kako jeftin nacin (koristenjem nacionalnog interesa) organizovane male grupe građana (il sto bi se reklo politicari) sebi priskrbljuju moc i upravljanje bogastvom (od vide od 5 milijardi KM).
-
SA 071
Procitaj ono boldirano ponovo. Ocito nisi shvatio sta je napisano, pogotovo ono da se kuca pravi od temelja, a ne od krova.Liberalism wrote:Ja kucu ne pravim na racun toga sto sam bosnjak, vec na osnovu onoga sto zaradim. Al u pravu si, oni koji zaqgovaraju bosnjastvo i ine nacionalne interese iskljucivo (po meni) kucu i bazane prave od nacionalnog interesa.SA 071 wrote:Ovo je temelj, za nadogradnju...Liberalism wrote: Jeli ovo tvoj glavni cilj u zivotu? Imas visoke ciljeve....
Ili bi ti kucu od krova pravio???
Bosnjaci (isto kao i Srbi i Hrvati) su ljudi od kojih svako ima svoje vlastite ciljeve. Takodje mogu imati i kolektivne ciljeve kakve god hoce, al ciljevi kao takvi nemogu biti od bilo kakvog znacaja za drzavnu administraciju, jer svaka drzavna akcija koja bi imala za cilj dostizanje nacionalnog interesa (interesa samo grupe bosnjaka ili drugih), vodila bi diskriminaciji.
Kad neko nadje bilo kakav racionalan nacionalni interes bilo kojeg naroda u BiH, kojeg bi trebali u praksu sprovesti politicari (a da ne bude diskriminatorski, rasisticki ili fasisticki), ja zavrsavam pricu na ovom forumu.
Ko sto se u doba prosvetiteljstva odvojila crkva od drzave, tako bi danas u Bosni narod trebao odvojiti od drzave. Ima vas grupa Bosnjaka, Srba il Hrvata koji nesto hocete da pamtite, bujrum pamtite milion godina, al se ne mjesajte u javnu politiku.
Nama bi bilo najbolje da prepisemo Francuski Ustav.
Nisam pricao od kojeg materijala (nacionalizam, cigla ili nesto drugo) ili od kojih para (ukradenih, zaradjenih, nadjenih, poklonjenih...) se kuca pravi, vec je poenta bila da ne mozes nesto praviti pogresnim redoslijedom.
Kao sto se prvo zadovoljavaju osnovne zivotne potrebe, pa onda one luksuzne, tako se i kod nekog cilja prvo postavlja osnovni, bazni koji se kasnije prosiruje i nadogradjuje (po postizanju osnovnih preduslova za njegovu nadogradnju).
A u onome sto je gore napisano ne vidim nista pogresno-da se ne zaboravi ko si i sta si, da imas samopostovanje i identitet, da ucis na prijasnjim greskama i ne ponavljas ih u buducnosti... Ili ti mislis da je to pogresno, vec da treba izgubiti identitet, zaboraviti sta se desilo i to ne spominjati, ne postivati samog sebe??? Jer nije mi jasno sto si se obrusio njene konstatacije, osim da mislis suprotno.
A i na moju konstataciju o nadogradnji tog neceg osnovnog. Jesam li ja rekao sta pogresno?
Tvoje osnovno nerazumijevanje je povezano sa terminima nacionalnog i nacionalistickog. Tacno je da je u Bosni "nacionalno" povezano sa tri razlicite nacionalne grupe, a ne sa jednom "bosanskom" nacijom (sto bi bilo normalno), ali svaka od tih nacionalnoh grupa opet moze imati svoje nacionalne ciljeve koji ne moraju po automatizmu voditi diskriminaciji. Ukoliko su to nacionalisticki ciljevi, ciju smo implementaciju vidjeli i dozivjeli u posljednjim ratovima koje je Srbija vodila da bi sprovela te ciljeve, onda je to problem. Ali ako su ti nacionalni ciljevi usmjereni u pravcu cuvanja i njegovanja istorije, tradicije, ekonomskog i kulturnog prosperiteta i sl. oni ne moraju znaciti diskriminaciju prema bilo kome, vec naprotiv jacanje Bosne kroz jacanje jednog "dijela" njenog kulturnog, nacionalnog i inog bica.
P.S. Prije nego budes uopste komentarisao ovaj moj post (ako i uopste) i osporavao moje misljenje, molim te da dobro procitas sta sam napisao (posebno zadnji pasus) pa mi citiraj ono sto mislis da sam pogresno rekao, a nemoj samo odgovarati na moj post svojim stavom koji nema veze sa onim sto sam ja prije tebe napisao.
- Liberalism
Samo cu kratko komentarisati ovaj dio koji je boldiran.SA 071 wrote:Tvoje osnovno nerazumijevanje je povezano sa terminima nacionalnog i nacionalistickog. Tacno je da je u Bosni "nacionalno" povezano sa tri razlicite nacionalne grupe, a ne sa jednom "bosanskom" nacijom (sto bi bilo normalno), ali svaka od tih nacionalnoh grupa opet moze imati svoje nacionalne ciljeve koji ne moraju po automatizmu voditi diskriminaciji. Ukoliko su to nacionalisticki ciljevi, ciju smo implementaciju vidjeli i dozivjeli u posljednjim ratovima koje je Srbija vodila da bi sprovela te ciljeve, onda je to problem. Ali ako su ti nacionalni ciljevi usmjereni u pravcu cuvanja i njegovanja istorije, tradicije, ekonomskog i kulturnog prosperiteta i sl. oni ne moraju znaciti diskriminaciju prema bilo kome, vec naprotiv jacanje Bosne kroz jacanje jednog "dijela" njenog kulturnog, nacionalnog i inog bica.amrino wrote:Glavni cilj Bosnjaka je da NIKAD, NIKAD vise ne zaborave ko su i sta su. Da nauce postovati i njegovati svoju kulturu i identitet...jer, dok ne upoznas sebe i dok ne naucis kako da sebe postujes - neces moci ni drugoga ma kako se trudio.
Treba nadoknaditi i ispraviti sve propuste nasih predaka...i uciti na njihovim greskama...
Ok je to za cuvanje istorije i sve ovo sto si naveo, ali pitanje je ciji je to posao? jeli to glavni posao vladine administracije? Jeli to treba biti prioritet onih (stanovnika BiH) koji su izabrani u demokratske institucije?
Realnost jeste da stanovnici BiH biraju svoje predstavnike vlasti vodeci se (mozda i najvise) ovim ili slicnim principom. Ali kada se vlast izabere, ona ne moze nista uraditi kako bi ih ispunila (ili neke ne moze ispuniti a da pritom ne pogazi princip da ih ostvaruje za pripadnike samo jednog naroda - primjer ekonomski prosperitet - demokratske institucije u drzavi ne mogu osigurati ekonomski prosperitet za jedan narod, a da postuju demokratske vrijednosti).
Zasto onda ljudi biraju svoje predstavnike u vlast po osnovu nacionalnog prioriteta, kada oni ljudi koji udju u vlast ne mogu uraditi nista na ostvarivanju tog prioriteta? Ako ne mogu uraditi nista, ali ako (znajuci to da ne mogu uraditi nista)i dalje nastoje dobiti ovlastenje od građana za vrsenje vlasti isticanjem nacionalnog, onda to nije nista drugo do klasicna prevara (za ovo bi trebalo viditi precizan opis prevare ili slicnog krivicnog djela koje za ovu radnju sankcionise krivicni zakon).
da se opet vratim na ono sto je po meni veoma vazno. Ljudi imaju potrebu za vjerovanjem u Boga i to je ok. Ljudi zele da postuju religiju, da grade dzamije, crkve kako bi bili sto bolji vjernici. Ljudi ispunjavaju vjerske propise i zele to da rade. I sto je najvaznije vjernici bi volili da i svi drugi isto tako budu dobri vjernici (ne vjerujem da bi rejs volio da neka osoba prije postane beskucnik, alkoholicar i ovisnik nego da postane vjernik koji vodi normalan zivot). Sve ovo ne moze drzava nametnuti i sto je bitnije ne moze eliminirati probleme koji onemogucavaju ispunjavanje ciljeva vjernika zar ne? Drzava moze osigurati punu slobodu vjerovanja i djelovanja religijskih zajednica i moze podrzavati njihov rad, ali vjerski prioriteti ne mogu biti istovremeno prioriteti (ili bar ranguirani na isti nacin) javne administracije zar ne? Zbog toga se od doba prosvjetljenja trazi odvajanje crkve od drzave.
I sada dolazimo na nacionalno. To sto ti govoris je u redu i evo mogu reci da se i ja slazem (djelimicno) sa ciljevima koje ti govoris. Treba ekonomski prosperitet za Bosnjacki narod (neznam ko nebi, posmatrano objektivno i humanisticki rekao da ne treba) i on se moze ostvariti samo ako u Bosni i Hercegovini djeluju efikasne demokratske institucije drzave (o onima koji govore da ovaj uslov nije potreban, drugom prilikom). I ovde dolazimo do paradoksa. Ne moze se nacionali interes ostvariti u demokratskim institucijama (odnosno institucije koje se vode nacionalnim nisu demokratske),sto dovodi do toga da drzava nije u stanju ostvariti svoje prioritete zbog kojih su ih ljudi izabrali.
Malo sam skratio ali to je to.
-
SA 071
Ok, da ne dodje do zabune.Liberalism wrote:Samo cu kratko komentarisati ovaj dio koji je boldiran.SA 071 wrote:Tvoje osnovno nerazumijevanje je povezano sa terminima nacionalnog i nacionalistickog. Tacno je da je u Bosni "nacionalno" povezano sa tri razlicite nacionalne grupe, a ne sa jednom "bosanskom" nacijom (sto bi bilo normalno), ali svaka od tih nacionalnoh grupa opet moze imati svoje nacionalne ciljeve koji ne moraju po automatizmu voditi diskriminaciji. Ukoliko su to nacionalisticki ciljevi, ciju smo implementaciju vidjeli i dozivjeli u posljednjim ratovima koje je Srbija vodila da bi sprovela te ciljeve, onda je to problem. Ali ako su ti nacionalni ciljevi usmjereni u pravcu cuvanja i njegovanja istorije, tradicije, ekonomskog i kulturnog prosperiteta i sl. oni ne moraju znaciti diskriminaciju prema bilo kome, vec naprotiv jacanje Bosne kroz jacanje jednog "dijela" njenog kulturnog, nacionalnog i inog bica.amrino wrote:Glavni cilj Bosnjaka je da NIKAD, NIKAD vise ne zaborave ko su i sta su. Da nauce postovati i njegovati svoju kulturu i identitet...jer, dok ne upoznas sebe i dok ne naucis kako da sebe postujes - neces moci ni drugoga ma kako se trudio.
Ok je to za cuvanje istorije i sve ovo sto si naveo, ali pitanje je ciji je to posao? jeli to glavni posao vladine administracije? Jeli to treba biti prioritet onih (stanovnika BiH) koji su izabrani u demokratske institucije?
Realnost jeste da stanovnici BiH biraju svoje predstavnike vlasti vodeci se (mozda i najvise) ovim ili slicnim principom. Ali kada se vlast izabere, ona ne moze nista uraditi kako bi ih ispunila (ili neke ne moze ispuniti a da pritom ne pogazi princip da ih ostvaruje za pripadnike samo jednog naroda - primjer ekonomski prosperitet - demokratske institucije u drzavi ne mogu osigurati ekonomski prosperitet za jedan narod, a da postuju demokratske vrijednosti).
Zasto onda ljudi biraju svoje predstavnike u vlast po osnovu nacionalnog prioriteta, kada oni ljudi koji udju u vlast ne mogu uraditi nista na ostvarivanju tog prioriteta? Ako ne mogu uraditi nista, ali ako (znajuci to da ne mogu uraditi nista)i dalje nastoje dobiti ovlastenje od građana za vrsenje vlasti isticanjem nacionalnog, onda to nije nista drugo do klasicna prevara (za ovo bi trebalo viditi precizan opis prevare ili slicnog krivicnog djela koje za ovu radnju sankcionise krivicni zakon).
da se opet vratim na ono sto je po meni veoma vazno. Ljudi imaju potrebu za vjerovanjem u Boga i to je ok. Ljudi zele da postuju religiju, da grade dzamije, crkve kako bi bili sto bolji vjernici. Ljudi ispunjavaju vjerske propise i zele to da rade. I sto je najvaznije vjernici bi volili da i svi drugi isto tako budu dobri vjernici (ne vjerujem da bi rejs volio da neka osoba prije postane beskucnik, alkoholicar i ovisnik nego da postane vjernik koji vodi normalan zivot). Sve ovo ne moze drzava nametnuti i sto je bitnije ne moze eliminirati probleme koji onemogucavaju ispunjavanje ciljeva vjernika zar ne? Drzava moze osigurati punu slobodu vjerovanja i djelovanja religijskih zajednica i moze podrzavati njihov rad, ali vjerski prioriteti ne mogu biti istovremeno prioriteti (ili bar ranguirani na isti nacin) javne administracije zar ne? Zbog toga se od doba prosvjetljenja trazi odvajanje crkve od drzave.
I sada dolazimo na nacionalno. To sto ti govoris je u redu i evo mogu reci da se i ja slazem (djelimicno) sa ciljevima koje ti govoris. Treba ekonomski prosperitet za Bosnjacki narod (neznam ko nebi, posmatrano objektivno i humanisticki rekao da ne treba) i on se moze ostvariti samo ako u Bosni i Hercegovini djeluju efikasne demokratske institucije drzave (o onima koji govore da ovaj uslov nije potreban, drugom prilikom). I ovde dolazimo do paradoksa. Ne moze se nacionali interes ostvariti u demokratskim institucijama (odnosno institucije koje se vode nacionalnim nisu demokratske),sto dovodi do toga da drzava nije u stanju ostvariti svoje prioritete zbog kojih su ih ljudi izabrali.
Malo sam skratio ali to je to.
Ja sam za demokratsku gradjansku drzavu, po principu jedan covjek jedan glas i u kojoj nema dirigovane demokratije, u kojoj nema podjela po nacionalnim torovima, kao ni diskriminacije po bilo kojem osnovu, ali u kojoj ce svaka nacionalna skupina moci zadovoljiti svoje nacionalne potrebe i ciljeve (ne nacionalisticke). Ali sama tema jeste "sta je glavni bosnjacki cilj?", a ne sta je glavni cilj bosanske drzavne administracije. I tu je glavni kamen spoticanja i nerazumijevanja. Ti konstantno pises o drzavi i drzavnoj administraciji, a nje nema nigdje u pitanju.
Taj "bosnjacki cilj" mogu provoditi i politicari, i umjetnici, i biznismeni, i vjerski sluzbenici i svi drugi koji se osjecaju Bosnjaci. Oni zato i trebaju podrzavati ljude koji mogu na najbolji nacin omoguciti da se ti ciljevi ostvaruju i kroz institucije drzave. Ali u tom slucaju, borba za postizanje tih nacionalnih ciljeva treba da ide kroz omogucavanje i pomaganje svima da u okviru te drzave mogu ostvariti sva svoja prava kao gradjani pojedinci, ali i kao narodi (kolektivno gledano) da ostvare svoje nacionalne ciljeve i ispune svoje nacionalne potrebe (opet ne nacionalisticke).
I to dvoje nije kontradiktorno. Trebas shvatiti da ispunjenje necije nacionalne (ponovo ne nacionalisticke) potrebe, ne znaci odmah ugrozavanje ili diskriminaciju "onog" drugog.
P.S. Ekonomski prosperitet kao cilj Bosnjaka bi mogao shvatiti ovako. Recimo ti si iz Gorazda koliko sam shvatio?! E pa taj bosnjacki cilj bi mogao biti recimo ekonomsko jacanje podrucja u kojima zive Bosnjaci, a koja su nerazvijenija od drugih i iz kojih zbog manjka perspektive Bosnjaci (ali i drugi) iseljavaju. Tako bi recimo pojedini bosnjacki biznismeni (kao sto je Bekto) novac ulagali u podrucja kao sto je Gorazde (da bar i Hastor isto razmislja) i na taj nacin pomogli da dodje do ekonomskog prospreiteta Bosnjaka (u ovom slucaju na mikroplanu), a da pri tome nisu ugrozeni ni Srbi ni Hrvati (jos bi uz to i neki od njih ekonomski prosperirali). Isto ovo bi mogao primjeniti i na druge narode i druge mikrosredine. Nadam se da je sad malo jasnije sta sam pod onim mislio.
P.P.S. Cak se i kroz drzavne institucije moze boriti za ovakav jedan cilj, zalaganjem za razvoj manje razvijenih podrucja u BiH u kojima bi izmedju ostalih bilo obuhvaceno i Gorazde i povezivanje cijele regije. Dakle, samo uz uslov da nema ekskluziviteta prema bilo kome...
-
talijan
#194 Re: Sta je glavni bosnjacki cilj?
Lijepo recenomostarac wrote:Marco-x wrote:[quote="graciella
Zanimljivo je kako se ljudi vole ponositi necim na sta ama bas nikako nisu mogli uticati tj. ponositi se necim sto su stekli pri rodjenju. Veliki je broj balkanaca koji se ponose najvise sa tim. E mozes misliti koliko covjek treba biti neuspjesan, jadan, bezvrijedan i neproduktivan u svom zivotu da nema nijednu svoju kvalitetu kojom bi se ponosio nego mora uzeti jednu apstraktnu stvar nacije na koju cak nije mogao nikako ni uticati i koju mu dodijelise na drugaciji nacin, pa da se ponosi sa njom.
U zivotu imam bar 20 stvari sa kojima se vise ponosim nego sa cinjenicom mog porijekla. Do vecine od tih 20 stvari sam dosao iskljucivo vlastitim zaslugama ili zajednicki sa nekom grupom ljudi.
-
amrino
#195 Re: Sta je glavni bosnjacki cilj?
APSTRAKTNA STVAR???NACIJA???talijan wrote:mostarac wrote:Lijepo recenoMarco-x wrote:[quote="graciella
Zanimljivo je kako se ljudi vole ponositi necim na sta ama bas nikako nisu mogli uticati tj. ponositi se necim sto su stekli pri rodjenju. Veliki je broj balkanaca koji se ponose najvise sa tim. E mozes misliti koliko covjek treba biti neuspjesan, jadan, bezvrijedan i neproduktivan u svom zivotu da nema nijednu svoju kvalitetu kojom bi se ponosio nego mora uzeti jednu apstraktnu stvar nacije na koju cak nije mogao nikako ni uticati i koju mu dodijelise na drugaciji nacin, pa da se ponosi sa njom.
U zivotu imam bar 20 stvari sa kojima se vise ponosim nego sa cinjenicom mog porijekla. Do vecine od tih 20 stvari sam dosao iskljucivo vlastitim zaslugama ili zajednicki sa nekom grupom ljudi.
Nad ovim se bas treba zamisliti! Duboko!
-
SA 071
Na zalost, ova tvrdnja je tacna. Medjutim, ima Bosnjaka koji imaju "bosnjacke ciljeve", ali nema jedinstva, kao skupine ili cjeline...vatana wrote:Bosnjaci nemaju cilja kao skupina, kao jedinstvo, kao cjelina.
Kao pojedinci to imaju itekako, ali to ne vodi Bosnjake kao cjelinu nikuda...
- Liberalism
U pravu si sto se tice mog isticanja cilja drzave u odnosu na temu - Bosnjacki cilj. I bio bi u pravu kada bi se govorilo o ciljevima bosnjaka kao bosnjaka (na nacin kako se govori o ciljevima bilo koje druge grupe ljudi). Ali mi ne govorimo o tome na takav nacin. I ti ti potvrdjujes kada kazes ...i politicari.. Nemogu politicari provoditi nacionalne ciljeve u tome je stvar. Moze neki Bosnjak napraviti svemirski brod ako je bosnjacki cilj da Bosanac ode na mjesec. Ali ako su politicari ukljuceni u ostvarivanje nacionalnog cilja, onda se u analizu toga sta je bosnjacki cilj mora uvrstiti pitanje sta je cilj drzave u kojoj politicar aktivno odlucuje. Zbog toga ja povlacim paralelu sa drzavnim ciljevima.SA 071 wrote:
Taj "bosnjacki cilj" mogu provoditi i politicari, i umjetnici, i biznismeni, i vjerski sluzbenici i svi drugi koji se osjecaju Bosnjaci. Oni zato i trebaju podrzavati ljude koji mogu na najbolji nacin omoguciti da se ti ciljevi ostvaruju i kroz institucije drzave. Ali u tom slucaju, borba za postizanje tih nacionalnih ciljeva treba da ide kroz omogucavanje i pomaganje svima da u okviru te drzave mogu ostvariti sva svoja prava kao gradjani pojedinci, ali i kao narodi (kolektivno gledano) da ostvare svoje nacionalne ciljeve i ispune svoje nacionalne potrebe (opet ne nacionalisticke).
I to dvoje nije kontradiktorno. Trebas shvatiti da ispunjenje necije nacionalne (ponovo ne nacionalisticke) potrebe, ne znaci odmah ugrozavanje ili diskriminaciju "onog" drugog.
P.S. Ekonomski prosperitet kao cilj Bosnjaka bi mogao shvatiti ovako. Recimo ti si iz Gorazda koliko sam shvatio?! E pa taj bosnjacki cilj bi mogao biti recimo ekonomsko jacanje podrucja u kojima zive Bosnjaci, a koja su nerazvijenija od drugih i iz kojih zbog manjka perspektive Bosnjaci (ali i drugi) iseljavaju. Tako bi recimo pojedini bosnjacki biznismeni (kao sto je Bekto) novac ulagali u podrucja kao sto je Gorazde (da bar i Hastor isto razmislja) i na taj nacin pomogli da dodje do ekonomskog prospreiteta Bosnjaka (u ovom slucaju na mikroplanu), a da pri tome nisu ugrozeni ni Srbi ni Hrvati (jos bi uz to i neki od njih ekonomski prosperirali). Isto ovo bi mogao primjeniti i na druge narode i druge mikrosredine. Nadam se da je sad malo jasnije sta sam pod onim mislio.
P.P.S. Cak se i kroz drzavne institucije moze boriti za ovakav jedan cilj, zalaganjem za razvoj manje razvijenih podrucja u BiH u kojima bi izmedju ostalih bilo obuhvaceno i Gorazde i povezivanje cijele regije. Dakle, samo uz uslov da nema ekskluziviteta prema bilo kome...
Bosnjacki cilj moze biti ...ekonomsko jacanje podrucja na kojima zive bosnjaci... na nacin na koji ti govoris ali taj cilj mora biti irelevantan za politicare. Politicar treba imati za cilj ekonomsko jacanje nerazvijenih podrucja bez obzira koji narod zivi u tom podrucju, sto budimo iskreni nema nikakve veze sa bosnjackim ciljem (jer tvoj opis cilja ukoliko eliminiramo imenicu bosnjak nema nikakve veze s bosnjackim ciljem). Na kraju sto ja stavljam znak jednakosti je upravo u tome sto se u Bosni uvela praksa da nacionalne ciljeve naroda (ma kakvi oni bili) trebaju provoditi politicari. Ovo je nemoguce jer postavlja se pitanje koji (boisnjacki) cilj trebaju a koji ne trebaju provoditi bosnjacki politicari? Naravno neko ce reci da je to lako definisati i da one demokratske i svima prihvatljive ciljeve treba provoditi a one koji nisu demokratski i koji nisu prihvatljivi za druge ne treba. Ali kada ovaj pristup primjenimo na bilo koji nacionalni cilj ispadne da niti jedan bosnjacki cilj (isto tako ni srpski ni hrvatski) ne trebaju (ili ne mogu, a da ostaneu demokratskim okvirima) provoditi politicari.
Ako ima neki argument suprotan, rado bi ga volio cuti.
p.s. Sto se tice konkretnog provođenja bosnjackih ciljeva u praksi je posebna tema 'strave i uzasa istine' o kojoj treba posebna tema.