SDP bi da se oslobodi Lukaca jer kako on rece da ce uskoro biti podignute neke optuznice
Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
-
recto-verso
#201 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Sinoc je u CRTI Lukac sve pojasnio, prosto i nije spomenuo Vikica. Imate reprizu na BHT1 danas u 12 i 15 h.
SDP bi da se oslobodi Lukaca jer kako on rece da ce uskoro biti podignute neke optuznice
- Corto Maltese
#202 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Možeš li malo detaljnije, za nas koji ne možemo gledati reprizu? Hvala!recto-verso wrote:Sinoc je u CRTI Lukac sve pojasnio, prosto i nije spomenuo Vikica. Imate reprizu na BHT1 danas u 12 i 15 h.
-
recto-verso
#203 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=35&n=1777
U sredini CRTA 27.12.2012.
Ide intervju sa Dodikom, onda jedan prilog i nakon toga intervju sa Lukacom.
U sredini CRTA 27.12.2012.
Ide intervju sa Dodikom, onda jedan prilog i nakon toga intervju sa Lukacom.
- veljaca
#204 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
vanChuchie wrote:Rekao sam ranije:
Postoji "hiljadu" boljih i cjelishodnijih rješenja (da se ispune želje Dragana Vikiča) od ovog suludog: tjeranja čovjeka (D. Lukača) da krši zakonitost u svom radu i radu Pravne službe FMUP-a!
Moramo cijeniti i ispoštovati i ove ljude ( oni nas brane i oni će nas odbraniti):
„Kolegij direktora Federalne uprave policije danas je donio zaključak po kome policijski službenik Dragan Vikić, komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a, ispunjava uvjete za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u Federalnoj upravi policije, jer ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana radnog staža.Glavni inspektor Mustafa Hujdurović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, na današnjoj je vanrednoj pres-konferenciji pojasnio da je Odsjek za pravne i kadrovske poslove utvrdio da Dragan Vikić ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana na dan 31. decembra 2011. godine čime ispunjava uvjete za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u FUP-u, a u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima FBiH.“"Utvrđeno je da Federalna uprava policije nije prekršila zakone koji regulišu ovu oblast te smo spremni javno iznijeti činjenice i dokaze o ispravnom postupku, a također smo odgovorni prema pravosudnim organima za eventualno kršenje zakona, kao i svi drugi organi i institucije i njihovi rukovodioci, a samim tim i na isti način i direktor Federalne uprave policije ako je to potrebno“, naglasio je Hujdurović.
Ovim ljudima vjerujem, a Draganu Vikiću, Nerminu Nikšiću i FTV - NE VJERUJEM!
I ti ko neka relevantna osoba ..... cuj on ne vjeruje .... imas pravo a za to pravo zaboli uvce mnoge ....
- Corto Maltese
#205 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Predlažem promjenu naslova ove teme u: "Šta i za koga radi Skupština Kantona Sarajevo?"
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /111228069
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /111228069
- mirnisan
#206 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
muka mi je od zivota,neimastine,politike,od nas samih... bilo bi lijepo da u ovoj drzavi nema drugih problema pa da se raspreda nadugo i nasiroko da li ce tamo neki sluzbenik otici u penziju.karanana wrote:e) jer mi se povraca gledati onakvu hajku pa zbog toga podrzavam lovinu iako veze nemam o pozadini citavog slucaja
-
amko76
#207 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Bošnjaci mi nisu nikako jasni, hoćemo državu i zakon, a onda nek se malo primjenjuje, a malo ne primjenjuje, kako kome odgovara. E pa moji Bošnjaci tako se podriva država, a ne pravi. A samo nama je ona u interesu.
Ali takvi smo mi, i tako nam i jeste, sve po zasluzi.
- Banksy
#208 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Lukač sinoć reče da je jedan od razloga zbog kojih je haranga pokrenuta njegovo suprotstavljanje pokušajima da se policija stavi pod kontrolu jedne političke partije, jednog ministra.Corto Maltese wrote:Možeš li malo detaljnije, za nas koji ne možemo gledati reprizu? Hvala!recto-verso wrote:Sinoc je u CRTI Lukac sve pojasnio, prosto i nije spomenuo Vikica. Imate reprizu na BHT1 danas u 12 i 15 h.
Kako reče drugi, možda i važniji razlog je proces policijske istrage koji je u toku, a koji se bavi kriminalnim radnjama određenih lica i grupa. Pokušaj da ga se ukloni je pokušaj da se istraga zaustavi. Logično, nije htio reći o kojim licima se radi.
To cijeloj ovoj priči daje sasvim novu dimenziju. Biće zanimljivo pratiti je.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#209 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Kako da ne! Sudbonosna da ne može biti sudbonosnija! Samo Vikiću vjerujem jer je stručan i zna znanje!vivaldi wrote:Mislim da je jedino i najbolje rjesenje da obojicu ostanu na funkcijama. Ova polarizacija mi je cisti idiotizam.
Niti shvatam kako kod nas uopste nastaju ovi "iz vedra neba" konflikti, niti razumijem forumase, ma ustavri citav narod, koji se vatreno svrstavaju na neciju strane, pritom svojim miljenicima pripisajuci svemirske moci.
pored milion problema, ova odjednom postade sudbonosna bitka![]()
On je taj koji je skršio tri velike tako što je spasio Sarajevo! Skršio je Veliku bijuSr, Veliku Hrvatsku i APZB Veliku Kladušu. Zbog toga je vrlo važno za protivnike postojanja države BiH da ga maknu na bilo koji način sa pozicije na kojoj je sposoban suprotstaviti se bilo kome u nekim eventualno novim kriznim momentima.
Zamisli da se počnu raspadati OS BiH. Samo je on sa svojom jedinicom sposoban da se odupre eventualno nezakonitim postupcima pri tom eventualnom raspadu. Time bi kupio vrijeme za ponovno ubrzano formiranje ARBiH.
- vivaldi
#210 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
PipiDugaDevetka wrote:Kako da ne! Sudbonosna da ne može biti sudbonosnija! Samo Vikiću vjerujem jer je stručan i zna znanje!vivaldi wrote:Mislim da je jedino i najbolje rjesenje da obojicu ostanu na funkcijama. Ova polarizacija mi je cisti idiotizam.
Niti shvatam kako kod nas uopste nastaju ovi "iz vedra neba" konflikti, niti razumijem forumase, ma ustavri citav narod, koji se vatreno svrstavaju na neciju strane, pritom svojim miljenicima pripisajuci svemirske moci.
pored milion problema, ova odjednom postade sudbonosna bitka![]()
On je taj koji je skršio tri velike tako što je spasio Sarajevo! Skršio je Veliku bijuSr, Veliku Hrvatsku i APZB Veliku Kladušu. Zbog toga je vrlo važno za protivnike postojanja države BiH da ga maknu na bilo koji način sa pozicije na kojoj je sposoban suprotstaviti se bilo kome u nekim eventualno novim kriznim momentima.
Zamisli da se počnu raspadati OS BiH. Samo je on sa svojom jedinicom sposoban da se odupre eventualno nezakonitim postupcima pri tom eventualnom raspadu. Time bi kupio vrijeme za ponovno ubrzano formiranje ARBiH.
Izvini, ali mu malo pripisujes previse moci. Ustvari ponizavas hiljade ljudi/profesionalaca koji se vec 15 godina obucavaju i bukvalno zive od vojske po principu hebo njih samo Vikicu vjerujem.
Sto se tice sudbonosnih dana, de mi reci koja godina nije bila sudbonosna od 91 do danas. Stalno se rat spominje, zvecka oruzjem itd.
Treca stvar on ce u penziju ako ne sad, onda za 3,5 godine svakako. Sta onda?
Cetvrta stvar, ako ga i penzionisu nije umro. Moze se aktivirati po potrebi.
Peta stvar, veceras je RTRS otvorio dnevnik napadom na Lukaca. Taj prilog je trajao par minuta, pa tek onda novi savjet ministara.
- ultima_palabra
#211 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Zašto tako misliš?zoom66 wrote:vecheras je smuckana kola, maske skroz pale, itd. jedino mi zhao shto je vikic iskorishten u dp svrhe...![]()
lukachnazhalost, biti ce zhrtveno janje
- ultima_palabra
#212 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
I šta sad, Lagumdžija sklanja Lukača zbog novootkrivene ljubavi prema Dodiku? Mislim, to je malo naivno razmišljanje...
Lukač odavno nije u SIPI, proces je odavno mrtav... otkad ga je Barašin proslijedio svojim pajtašima iz PC-a.
Sad se vode neke nove bitke, nimalo principijelne, mijenjaju se strane svako malo... ali to je neka druga priča, nevezana za Dodika.
Lukač odavno nije u SIPI, proces je odavno mrtav... otkad ga je Barašin proslijedio svojim pajtašima iz PC-a.
Sad se vode neke nove bitke, nimalo principijelne, mijenjaju se strane svako malo... ali to je neka druga priča, nevezana za Dodika.
- ultima_palabra
#213 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
E jbg, onda mi je nešto promaklo
-
vanChuchie
#214 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Ipak, ima ljudi kojima je poštenje iznad dnevno-političkih interesa!amko76 wrote:Bošnjaci mi nisu nikako jasni, hoćemo državu i zakon, a onda nek se malo primjenjuje, a malo ne primjenjuje, kako kome odgovara. E pa moji Bošnjaci tako se podriva država, a ne pravi. A samo nama je ona u interesu.
"Izuzetak od zakona ili ne"
Skupština KS odbila inicijativu SDP-a za podršku Draganu Vikiću
Veliku raspravu u okviru prve tačke dnevnog reda, "Poslanička pitanja i inicijative" na Skupštini Kantona Sarajevo, izazvala je inicijativa predsjednika Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Nedžada Fazlije koji je uime tog kluba zatražio od oba doma Parlamenta Federacije BiH da podrži napore Federalne vlade kada je u pitanju vraćanje komandanta Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP) Dragana Vikića na posao koji je kako je kazao "nezakonito penzioniran".
Naime, tu inicijativu Skupština nije podržala. Trinaest zastupnika bilo je ZA, osam ih je bilo suzdržano dok su četiri zastupnika bila protiv, a u toku rasprave mnogi su tražili da se inicijativa preformulira.
Svi zastupnici su bez zadrške komentirali da su uz komandanta Vikića, ali su mahom istaknuli da ovo zakonodavno tijelo nije u nadležnosti da odlučuje o tome, dok je zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac naglasio da ni borci ni heroji proteklog rata nisu pitali da li je u njihovoj nadležnosti da brane Federaciju BiH, Sarajevo ili bili koji drugi dio BiH.
Dopredsjedavajući Ademović također ističući neupitnu podršku Vikiću i naglašava da je po Zakonu o policijskim službenicima FBiH koji je usvojen 2003. godine i Zakonu o PIO-u prije Vikića penzionirano na desetine policijskih službenika zbog kojih niko nije reagirao, tražeći da se zakon jednako primjenjuje prema svima.
"Postavlja se pitanje ko krši zakon. Treba otvoreno reći da li se prema Vikiću pravi izuzetak od zakona jer je on heroj i on neće ići u penziju kako idu ostali policijski službenici. S druge strane treba promijeniti zakon koji je nepravedan pa nepravdu ispraviti na drugim ljudima", potcrtava Ademović.
Dodao je da koliko je upoznat sa slučajem penzioniranja Vikića, komandant Vikić nije htio da mu se upiše staž iz rata, bez obzira na to da li je on bio uvećan ili ne, što je onda pravno pitanje te naglasio da ukoliko federalne vlasti nisu u stanju da riješe ovo pitanje "ne znam za što onda primaju plaću".
-
varenik
#215 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Ova se trakavica nastavlja i u 2012 mada je, po Vladi Federacije ,Lukač definitivno izgubio ovu bitku.a s obzirom na sve i rat. Novu i prve dane 2012.će provesti u dubokom razmišljanju o svojim lošim potezima (koji su posljedica psihološkog profila i kontoverzne osobnosti,mentora i kojekakvih kadrovskih igri ). Sa ovim je definitivno izgubio i svoje mentore sa kojima će se igrati „novogodišnjih gluvih telefona“ u želji da ih pita „šta to bi“. Tako to ide .Sa druge strane Vikiću ,koji ima dobro poznatu policijsku karijeru i jako okruženje sarajevskog miljea, nije bilo teško dobiti samo jedan stručan savjet i činjenično preko PIO dokazati da nema 40 godina penzijskog staža po kom osnovu mu je prekinut radni odnos .Ova stavka je jedini ,najbitniji i konačni dokaz. Sva mišljenja,podrška ili bilo šta drugo može izgledati lijepo,tendeciozno ili kako već hoćete,ali činjenično stanje je jedini argument i definitivno u svoj ovoj priči. Na kraju krajeva ,u ovoj fazi, niko neće dozvoliti da se donose smješne i nestručne odluke kada sva javnost to prati .
Svjestan sam da se u ovoj temi, koja je uzela zamaha kako se razvija situacija,jedni svrstavaju na ovu ili onu stranu , pišu svašta ,pa se i ovaj tekst neće mnogima svidjeti ,ali najmanje 500 ljudi u BiH čeka konačni završetak ovog slučaja kako bi znali svoje šanse. Ti ljudi nisu imali nikakvu priliku da o njihovoj problematici raspravlja državni nivo a imaju isti slučaj „Vikić“. Od navedenog, jedan je broj već na sudovima,drugi se pripremaju ,a treći su već upozoreni šta ih to čeka. To su obični ljudi koji su nepravedno izgubili ili gube rat protiv samovolje šefova i administracije,plaćaju advokate i vuku se po sudovima.Nisu svi policajci ,nego i drugi službenici i radnici kojima je oduzeto pravo na rad. Prema tome ovo odavno nije borba Lukač-Vikić ,nego nešto mnogo..............
Sretna Nova ! Sretna Nova i Federalnoj Vladi
Svjestan sam da se u ovoj temi, koja je uzela zamaha kako se razvija situacija,jedni svrstavaju na ovu ili onu stranu , pišu svašta ,pa se i ovaj tekst neće mnogima svidjeti ,ali najmanje 500 ljudi u BiH čeka konačni završetak ovog slučaja kako bi znali svoje šanse. Ti ljudi nisu imali nikakvu priliku da o njihovoj problematici raspravlja državni nivo a imaju isti slučaj „Vikić“. Od navedenog, jedan je broj već na sudovima,drugi se pripremaju ,a treći su već upozoreni šta ih to čeka. To su obični ljudi koji su nepravedno izgubili ili gube rat protiv samovolje šefova i administracije,plaćaju advokate i vuku se po sudovima.Nisu svi policajci ,nego i drugi službenici i radnici kojima je oduzeto pravo na rad. Prema tome ovo odavno nije borba Lukač-Vikić ,nego nešto mnogo..............
Sretna Nova ! Sretna Nova i Federalnoj Vladi
-
hecimnadri
#216 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
SDP i njihov medijalni saveznik FTV izgubili bitku sa Lukačem.
Zakon je zakon ,on se mora poštivati u svim slučajevima .
Niko ne osporava zasluge Vikića,ali čak ni on nesmije biti iznad zakona.
Zakon je zakon ,on se mora poštivati u svim slučajevima .
Niko ne osporava zasluge Vikića,ali čak ni on nesmije biti iznad zakona.
- Corto Maltese
#217 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Šta je tema radila? Tema se penzionisala.kakavdanakneiskustvu wrote:zamrla tema
http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaj ... nisan.html
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22543
- Banksy
#218 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Ne baš.Corto Maltese wrote:Šta je tema radila? Tema se penzionisala.kakavdanakneiskustvu wrote:zamrla tema
http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaj ... nisan.html
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22543
Kad se male ruke slože ...
Od 'heroja' do 'policijskog kabadahije': I Dodik traži smjenu Dragana Lukača
Pred federalne koalicione partnere Dodik je, navodno, izašao s ultimativnim zahtjevom da se Lukač beuzuvjetno ukloni iz policijskih struktura, a taj zahtjev uvjetovao je deblokadom konstituiranja vlasti na državnom nivou
- Corto Maltese
#219 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Dodinim zahtjevom je sve i počelo. Samo su mediji malo obrnuli hronologiju. Već isproban "Barašin" scenario saradnje lažnih socijaldemokrata, Part II.Banksy wrote: Kad se male ruke slože ...
Pred federalne koalicione partnere Dodik je, navodno, izašao s ultimativnim zahtjevom da se Lukač beuzuvjetno ukloni iz policijskih struktura, a taj zahtjev uvjetovao je deblokadom konstituiranja vlasti na državnom nivou
- Banksy
#220 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Naravno.Corto Maltese wrote:Dodinim zahtjevom je sve i počelo. Samo su mediji malo obrnuli hronologiju. Već isproban "Barašin" scenario saradnje lažnih socijaldemokrata, Part II.Banksy wrote: Kad se male ruke slože ...
Najzad smo otkrili razloge višemjesečne bjesomučne hajke na D. Lukača.
Koji, naravno, nemaju nikakve veze s D. Vikićem.
-
sanaman
#221 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/8767 ... tora-fup-a
Zanima me jedan stvar. Vikic je penzionisan. Smatra da je nezakonito uradjeno. Zar nije logican put da pokrene radno-pravni spor na sudu? Zatim ukoliko sud utvrdi da je doslo do nezakonitog prekida radnog odnosa/prijevremeno penzionisanje, onda presudom nalaze odredjene mjere...vracanje na posao, odsteta,itd.
Pod pretpostavkom da je tako, onda se valjda pokrece istraga kako je moglo doci do takvog propusta i zasto je prijevremeno penzionisan. Medjutim ako sud u radno-pravnom sporu utvrdi da je sve po zakonu...kako se vec sada moze pokrenitu istraga?
Zanima me formalno pravni tok, Jer cije ce cinjenice biti starije i koje ce se koristiti na sudu..one utvrdjene u radno-pravnom sporu ili u ovom drugom?
Zanima me jedan stvar. Vikic je penzionisan. Smatra da je nezakonito uradjeno. Zar nije logican put da pokrene radno-pravni spor na sudu? Zatim ukoliko sud utvrdi da je doslo do nezakonitog prekida radnog odnosa/prijevremeno penzionisanje, onda presudom nalaze odredjene mjere...vracanje na posao, odsteta,itd.
Pod pretpostavkom da je tako, onda se valjda pokrece istraga kako je moglo doci do takvog propusta i zasto je prijevremeno penzionisan. Medjutim ako sud u radno-pravnom sporu utvrdi da je sve po zakonu...kako se vec sada moze pokrenitu istraga?
Zanima me formalno pravni tok, Jer cije ce cinjenice biti starije i koje ce se koristiti na sudu..one utvrdjene u radno-pravnom sporu ili u ovom drugom?
-
SprecoM
#222 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Mislim da je logično to da se povede postupak radi osporavanja rješenja o penzionisanju i tek po okončanju tog postupka, eventualno, poduzmu druge radnje. Ne treba "trčati pred rudu", jer bi se mogli dovesti u veoma nezahvalnu situaciju!sanaman wrote:http://www.federalna.ba/bhs/vijest/8767 ... tora-fup-a
Treba mi hevta da sam pronađem odgovarajuće zakonske propise, te molim pravnike (ukoliko ih ima na ovom forumu) da pomognu u traganju za odgovorima:
• Ko sve ima pravo, ovlaštenja i mogućnost da podnese krivičnu prijavu protiv službene institucije (protiv Pravne službe Federalnog MUP-a)ili službenog lica u toj instituciji (direktor Uprave)?
• Kome se takva prijava podnosi i šta sve takva prijava treba da sadrži?
• Ko, na osnovu čega i u kom roku, ocjenjuje da ima osnova za prihvatanje/odbacivanje prijave i na osnovu nje odluči o pokretanju/odbacivanju istrage (vođenje istražnih radnji radi prikupljanja činjenica potrebnih za odlučivanje po krivičnoj prijavi). Tko i po čijem nalogu vodi istragu?
- Mogu li ja podnijeti krivičnu prijavu protiv mog direktora, ili protiv Načelnika opštinskog MUP-a?!
Sve su prilike, da se, opet, „lomi preko koljena“!
- Corto Maltese
#223 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Po zakonu o upravnom postupku kad god službeni organ izda neko rješenje, dužan je u tom rješenju naznačiti rok žalbe i pouku o pravnom lijeku. Svako ko nije zadovoljan odlukom, žalbu podnosi u skladu sa tim uputstvom. Pokretati tužbu dok se o žalbi još uvijek odlučuje u redovnom upravnom postupku je bespredmetno i sudovi, u pravilu, takve tužbe odbijaju.SprecoM wrote:Mislim da je logično to da se povede postupak radi osporavanja rješenja o penzionisanju i tek po okončanju tog postupka, eventualno, poduzmu druge radnje. Ne treba "trčati pred rudu", jer bi se mogli dovesti u veoma nezahvalnu situaciju!sanaman wrote:http://www.federalna.ba/bhs/vijest/8767 ... tora-fup-a
Treba mi hevta da sam pronađem odgovarajuće zakonske propise, te molim pravnike (ukoliko ih ima na ovom forumu) da pomognu u traganju za odgovorima:
• Ko sve ima pravo, ovlaštenja i mogućnost da podnese krivičnu prijavu protiv službene institucije (protiv Pravne službe Federalnog MUP-a)ili službenog lica u toj instituciji (direktor Uprave)?
• Kome se takva prijava podnosi i šta sve takva prijava treba da sadrži?
• Ko, na osnovu čega i u kom roku, ocjenjuje da ima osnova za prihvatanje/odbacivanje prijave i na osnovu nje odluči o pokretanju/odbacivanju istrage (vođenje istražnih radnji radi prikupljanja činjenica potrebnih za odlučivanje po krivičnoj prijavi). Tko i po čijem nalogu vodi istragu?
- Mogu li ja podnijeti krivičnu prijavu protiv mog direktora, ili protiv Načelnika opštinskog MUP-a?!
Sve su prilike, da se, opet, „lomi preko koljena“!
Postoji mogućnost interventne odluke suda u nekim hitnim situacijama, ali u ovom slučaju za to nema mjesta. Vikić nije izbačen na ulicu bez prihoda, već je radni status zamijenio penzionerskim.
-
Trebam te
#224 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
...za sebe -:) a ja mislim i za drzavu.
Dosta je i Vikica, sve je dobio sto je mogao da dobije, da ucestvovao u ratu ali je i privilegovan i prvise...mili moji ucestvovali su i drugi pa nemjau hljeba jesti!

Dosta je i Vikica, sve je dobio sto je mogao da dobije, da ucestvovao u ratu ali je i privilegovan i prvise...mili moji ucestvovali su i drugi pa nemjau hljeba jesti!
- trafa
#225 Re: Sta i za koga radi Dragan Lukac!?
Lukač za TV1: Pojedinci se boje istrage koju vodimo
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač bi je gost Dnevnika TV1 u 19.30. Govorio je o Prednacrtu zakona o unuitrašnjim poslovima Federacije BiH, smjeni Dragana Vikića, te istragama koje provodi FUP a koje mnogima ne odgovoraju i zbog kojih se u posljednje vrijeme sve češće traži njegova smjena ...
Govoreći o Prednacrtu zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, Lukač kaže da ga još nije vidio, odnosno da ga nije dobio zvanično od ministra unutrašnjih poslova FBiH (Predrag Kurteš) na uvid. Međutim, Lukač ima neka saznanja i tvrdi da se određena riješenja u Prednacrtu mogu tretirati kao uspostava političke kontrole nad radom policije.
Dragan Vikić je razriješen dužnosti u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima, kaže Lukač.
“FUP je Federalni organ Uprave i u okviru zakona o policijskim službenicima FUP dva puta u toku godine vrši sagledavanje ispunjavanja uvjeta za prstanak radnog odnosa skladno odredbama Zakona. To je urađeno i u prošloj godini gdje smo donijeli Riješenje o prestanku radnog odnosa za 11 uposlenika FUP-a,i to je brojka od 53 djelatnika FUP-a kojima je prestao radni odnos od 2005. godine do 2011. Među njima se nalazi i gospodin Vikić i kompletna procedura u okviru donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa za njega, za koga sa 31.12.2011. prestaje radni odnos, i još tri policijska službenika urađena je u skladu sa zakonom i tu nema ništa sporno“, riječi su Dragana Lukača.
Upitan da prokomentira Prijavu koju je Dragan Vikić podnio protiv njega Tužiteljstvu KS, Lukač odgovara: „Gospodin Vikić je podnio prijavu, na što ima legitimno pravo, Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo za navodno počinjeno kazneno dijelo s moje strane i nesavjesnog rada u Službi. Mislim da je to potpuno apsurdno. Ovdje se radi o radno-pravnom sporu koji se vodi, opet po tužbi gospodina Vikića, pred Općinskim sudom u Sarajevu i jedino je taj Sud nadležan za riješavanje tog radno-pravnog spora. Ukoliko Sud utvrdi da smo mi napravili eventualno neki propoust ili da u donošenju tog Riješenja nisu ispoštovani svi zakonski uvjeti Sud će donijeti presudu u kojoj će se poništiti naše Riješenje i gospodin Vikiće če biti vraćen na posao“, kaže Lukač.
Što se tiče podnošenja prijave Tužilaštvu KS, Lukač smatra da je vrlo upitna te da tu ima nekih zakulisnih radnji.
Lukač smatra da se napadi na njega od strane pojednih medija i političkih elita mogu tretirati kao uporno zahtijevanje njegove smjene.
“Ima raznih snaga koje bi bile sretne da ja nisam na ovoj poziciji, možda iz razloga jer se boje nekih istraga koje mi vodimo ili istraga koje će u narednom periodu uslijediti u relaciji sa poslom kojeg radi FUP i državno Tužiteljstvo BiH“, kaže Lukač i dodaje da je
FUP policijski servis Tužiteljstva i u ovom slučaju postupa po nalogu Tužiteljstva BiH.
Upitan da odgovri o kakvim je istragama riječ, Lukač je odgovrio: “Radi se o dosta ozbiljnim kaznenim djelima koja su predmet ove istrage koja se provodi. Kada će to biti okončano i u kojoj je fazi, kada će to ići u javnost ja ne mogu o tome odlučivati jer istragu vodi državno Tužiteljstvo i ono je jedino mjerodavno da daje određene informacije za javnost.
Lukač navodi da su imena nekih ljudi koje obuhvata istraga poznata, dok neka pak nisu.
“Ne mislim da će biti puno iznenađena, ima tu imena koja su poznata javnosti od ranije, uglavnom po kriminalu“, rekao je Lukač u Dnevniku TV1.
Kome je mrsko citat... http://www.youtube.com/watch?v=JtPHHWIf ... ure=colike