Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post Reply
Walther

#301 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Martinez_ wrote:
Walther wrote:
Martinez_ wrote:Naravno da jeste kao i ostale jer se radi o predlozima mirovnih sporazuma a ako nisi znao isti se dogovaraju konsenzusom.
Kao sto je i SAM vise puta rekao (i ne samo on) uradio je ono sto je MORAO. Traziti ili pricati o konsenzusu dok je vecina drzave okupirano i jedna strana sprovodi genocid je ... Kriviti Aliju sto nije prihvacao ideje Milosevica i genocid je :run:
Mislim da ti uopšte ne znaš o kojoj konkretnoj stvari i događaju je reč, već si eto po ko zna koji put upozorio pućanstvo da su Srbi apsolutni krivci a ''mi'' apsolutno nevini iako niko o krivnji i odgovornosti nije ni govorio. Bar ja nisam
Ma neka ti znas... Cisto informativno...
Dvadeset godina kasnije Kutiljero je odbio Karadžićev zahtjev da svjedoči u njegovu odbranu, ali se morao pojaviti u sudnici pošto mu je Haški tribunal uputio takozvani obavezujući nalog za svjedočenje.
Kao zastupnik sopstvene odbrane Karadžić je ispitivanjem Kutiljera nastojao dokazati da se uvijek zalagao za mirno rješenje nacionalnih sukoba u Bosni i Hercegovini. On i skupština bosanskih Srba prihvatili su Kutiljerov plan kojim bi rat bio spriječen, ali ga je odbio Alija Izetbegović i zato je kriv za rat, tvrdio je Karadžić. Kutiljero je, međutim, u svojoj izjavi rekao da je "odbijanje predsjednika Izetbegovića da prihvati da je realna Bosna drugačija od one koju je on želio, doprinijelo ratu koliko i snovi o Velikoj Srbiji i hrvatskoj hegemoniji".

da ne propustis....
"odbijanje predsjednika Izetbegovića da prihvati da je realna Bosna drugačija od one koju je on želio, doprinijelo ratu koliko i snovi o Velikoj Srbiji i hrvatskoj hegemoniji".

Sigurno ces iz odbijanja ali i svjedocenja nesto skontati... U tok svjedocenja je prikazan i video Radovana Karadzica gdje obasnjava motive... A ti slobodno nastavi sa salonskom "ko nas bre zavadi" pricom.
Martinez_

#302 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

Au šta reče crni Kutiljero, Alijino neprihvatanje realnosti doprinelo ratu koliko i velikosrpske i velikohrvatske težnje ccc

Šta da ti kažem, svet je mnogo komplikovaniji od tvog pogleda. Mada opet niko nije govorio o krivici i odgovornosti. Bar ja nisam. Ne znam čemu strah dečače
Walther

#303 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Martinez_ wrote:Au šta reče crni Kutiljero, Alijino neprihvatanje realnosti doprinelo ratu koliko i velikosrpske i velikohrvatske težnje ccc

Šta da ti kažem, svet je mnogo komplikovaniji od tvog pogleda. Mada opet niko nije govorio o krivici i odgovornosti. Bar ja nisam. Ne znam čemu strah dečače
Trebas li prevod mozda? Nakon toliko promovisanja njegovih principa autor principa ti je jasno nacrtao da na jednoj strani imas velosrpske planove i na drugoj strani Alijino odbijanje i tebi je naravno kriv Alija. Naravno... A ko bi drugi bio.

Zbog odbijanja Alije Izetbegovica da prihvati velikosrpske ideje Srbi su eto bili prisiljeni u inace neplaniran genocid. Ma naravno :wink:
Martinez_

#304 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

Walther wrote:
Martinez_ wrote:Au šta reče crni Kutiljero, Alijino neprihvatanje realnosti doprinelo ratu koliko i velikosrpske i velikohrvatske težnje ccc

Trebas li prevod mozda? Nakon toliko promovisanja njegovih principa autor principa ti je jasno nacrtao da na jednoj strani imas velosrpske planove i na drugoj strani Alijino odbijanje i tebi je naravno kriv Alija. Naravno... A ko bi drugi bio.

Zbog odbijanja Alije Izetbegovica da prihvati velikosrpske ideje Srbi su eto bili prisiljeni u inace neplaniran genocid. Ma naravno :wink:
Mnogo si opterećen i lak na obaraču, a precizan strelac ko Stivi Vonder. Dakle ja sam gore napisao da je Alijino povlačenje najverovatnije bilo motivisano manje teritorijalnom podelom a više ingerencijama centralne vlasti u Sarajevu koje bi po Kutiljeru bile minimalne. Srbi su tim planom trebali prihvatiti nezavisnost BiH zauzvrat max. decentralizovana država. To je činjenična analiza a ne, ponavljam, optužba za bilo šta ali tebi to nažalost nije jasno jer si navikao ratovati na internetu, ne i diskutovati
Walther

#305 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Martinez_ wrote:Mnogo si opterećen i lak na obaraču, a precizan strelac ko Stivi Vonder. Dakle ja sam gore napisao da je Alijino povlačenje najverovatnije bilo motivisano manje teritorijalnom podelom a više ingerencijama centralne vlasti u Sarajevu koje bi po Kutiljeru bile minimalne. Srbi su tim planom trebali prihvatiti nezavisnost BiH zauzvrat max. decentralizovana država. To je činjenična analiza a ne, ponavljam, optužba za bilo šta ali tebi to nažalost nije jasno jer si navikao ratovati na internetu, ne i diskutovati
Sasvim je svejedno kako ili zasto se Alija povukao. Radilo se o unistenju drzave i onda Bosnjaka. To je Radovan Karadzic jasno i glasno rekao u kameru i ne o "prihvatanju nezavisnosti drzave BiH". Snimak prikazan u sudnici tokom svjedocenje.

Snimak mozes pogledati ovdje:

Na 10:45 Radovan Karadzic o principu govori kao kraju Bosne i Hercgeovine ali eto ti znas bolje! Ako Karadzic kaze
da "prihvata principe sto ona prvi puta govori o podjeli BiH na tri dijela" onda u biti prihvata nezavisnost BiH! :oops:

A grozni Alije Izetbegovic je to odbio :shock:

Inace se radilo o pregovorima sa ratnim zlocincima u koje je Alije Izetbegovic bio prisiljen jer je neko vec divljao po drzavi.
Last edited by Walther on 18/01/2014 15:28, edited 1 time in total.
Martinez_

#306 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

Walther wrote:
Martinez_ wrote:Mnogo si opterećen i lak na obaraču, a precizan strelac ko Stivi Vonder. Dakle ja sam gore napisao da je Alijino povlačenje najverovatnije bilo motivisano manje teritorijalnom podelom a više ingerencijama centralne vlasti u Sarajevu koje bi po Kutiljeru bile minimalne. Srbi su tim planom trebali prihvatiti nezavisnost BiH zauzvrat max. decentralizovana država. To je činjenična analiza a ne, ponavljam, optužba za bilo šta ali tebi to nažalost nije jasno jer si navikao ratovati na internetu, ne i diskutovati
Sasvim je svejedno kako ili zasto se Alija povukao. Radilo se o unistenju drzave i onda Bosnjaka. To je Radovan Karadzic jasno i glasno rekao u kameru i ne o "prihvatanju nezavisnosti drzave BiH". Snimak prikazan u sudnici tokom svjedocenje.

Inace se radilo o pregovorima sa ratnim zlocincima u koje je Alije Izetbegovic bio prisiljen jer je neko vec divljao po drzavi.
Gle, po trend globalnog zagrevanja sasvim je svejdno kakva je hava danas u Sarajevu ali ljudi iz nekog razloga razglabaju o istoj, ne?

Pa bi red bio da ti taj svoj ratni gnev sačuvaš za podesnije diskusije a ne da lupaš ko onaj maksim kad ti se prohte
Walther

#307 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Martinez_ wrote:Pa bi red bio da ti taj svoj ratni gnev sačuvaš za podesnije diskusije a ne da lupaš ko onaj maksim kad ti se prohte
Ti inace shvatas da je svaki prijedlog Karadzica&Co ukljucivao genocid i etnicko ciscenje i da su o tome cak i jasno govorili?
Znas kako morbidno je u tom kontekstu pricati o ulogi druge strane?
sreten75

#308 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by sreten75 »

Walther wrote:
Martinez_ wrote:Pa bi red bio da ti taj svoj ratni gnev sačuvaš za podesnije diskusije a ne da lupaš ko onaj maksim kad ti se prohte
Ti inace shvatas da je svaki prijedlog Karadzica&Co ukljucivao genocid i etnicko ciscenje i da su o tome cak i jasno govorili?
Znas kako morbidno je u tom kontekstu pricati o ulogi druge strane?
samo obijanje alije kutljerovog plana,je srbima bio jasan stav o tome da alija zeli unitarnu bosnu u kome bi bilo moguce preglasavanje srba,kao sto su preglasali na referendumu,,dal su srbi upotrijebili prekomjernu silu,jesu,ali dal su srbi trebali prihvatitu onakvu bosnu posle referenduma,nisi,ni po kakvu cijenu,
jel kad su preglasali srbe tad,kad je je to bio istorijski datum za bih,ko bi garantovo da nece preglasati i sledeci svaki put,uostalom konstutivnost bi srbi mogli okaciti o rep,
bilo kako bilo,sad je ovako kako jedino i moze biti srbi nece ici ni milimetar ispod ovogaa sto je sad,
Hlapoje

#309 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Walther wrote: Trebas li prevod mozda? Nakon toliko promovisanja njegovih principa autor principa ti je jasno nacrtao da na jednoj strani imas velosrpske planove i na drugoj strani Alijino odbijanje i tebi je naravno kriv Alija. Naravno... A ko bi drugi bio.

Bogami, ja sam drugačije pročitao.
Ne kaže autor principa da je Alija odbijao velikosrpske ideje, već da je odbijao da prihvati novu realnost u Bosni.

"odbijanje predsjednika Izetbegovića da prihvati da je realna Bosna drugačija od one koju je on želio, doprinijelo ratu koliko i snovi o Velikoj Srbiji i hrvatskoj hegemoniji".
Mister Yes

#310 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Mister Yes »

Hlapoje wrote:
Mister Yes wrote:
O čemu pričaš? :? Nikakva karta nije bila dogovorena u Kutiljerovom planu. Samo je rečeno da će biti 19 područja ali nije bilo precizne mape već je rečeno da će se formirati komisija koja će nacrtati mapu.
Pa jel trebalo biti 19 područja...ili tri entiteta?
19 područja koja bi pravila 3 konstitutivne jedinice. 5 područja bi bilo u srpskoj konstitutivnoj jedinici, 4 u bošnjačkoj i 9 u hrvatskoj (plus distrikt Sarajevo). Dakle 3 konstitutivne jedinice u diskontinuitetu. Ali karte nisu bile nacrtane makar se jeste znalo otprilike gdje su ta područja.
Last edited by Mister Yes on 18/01/2014 16:44, edited 1 time in total.
sreten75

#311 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by sreten75 »

Hlapoje wrote:
Walther wrote: Trebas li prevod mozda? Nakon toliko promovisanja njegovih principa autor principa ti je jasno nacrtao da na jednoj strani imas velosrpske planove i na drugoj strani Alijino odbijanje i tebi je naravno kriv Alija. Naravno... A ko bi drugi bio.

Ne kaže autor principa da je Alija odbijao velikosrpske ideje, već da je odbijao da prihvati novu realnost u Bosni.

kutljerov plan u sadsnjem smislu pretstavlja federacija bosne i hercegovine kaskva je sad federacija da je alija pristao takva bi bila cijela bih,podeljena u u regije,kantone,,,znaci srbi tad prihvataju to sto su preglasani traze bilo kakav oblik decentrizovane drzave,alija ni to ne prihvata,,,alija iskljucivo zeli jaku centrizovanu drzavu i to u u trenutku kad su srbi u pravnom smislu svedeni na nacionalnu manjinu,tj preglasani,
mislite mlo o tome.
Gojeni H

#312 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Gojeni H »

Prica o Kutiljerovom planu vam je bezveze. Mnoge su se stvari u Bosni do tada vec izdesavale. Pregovori o uredjenju Bosne se ne mogu odvojiti od velikosrpskog plana i RAM-a koji je ukljucivao i dijelove Hrvatske. Dakle bezze.
Slazem se sa @sretenom. Srbi od ovoga sto sada imaju nece ispod. Moze ih se "urazumiti" samo oruzjem.
Walther

#313 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Hlapoje wrote:

Procitaj jos koji put.... alije nije prihvatao "stanje na terenu" a stanje na terenu je bilo (kao sto i sam autor kaze) "velikosrpske ideja i ....". U vrijeme kad je to bilo aktualno Radovan je vec guslao o kraju BiH.

U svakom slucaju bi se genocid desio jer je to obavezan dio takvog prekrajanje drzave. Alije je tu bio samo posmatrac.
Hlapoje

#314 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Gojeni H wrote:Prica o Kutiljerovom planu vam je bezveze. Mnoge su se stvari u Bosni do tada vec izdesavale. Pregovori o uredjenju Bosne se ne mogu odvojiti od velikosrpskog plana i RAM-a koji je ukljucivao i dijelove Hrvatske. Dakle bezze.
Slazem se sa @sretenom. Srbi od ovoga sto sada imaju nece ispod. Moze ih se "urazumiti" samo oruzjem.
I tu je problem što nema ko.
Walther

#315 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

sreten75 wrote:samo obijanje alije kutljerovog plana,je srbima bio jasan stav o tome da alija zeli unitarnu bosnu u kome bi bilo moguce preglasavanje srba,kao sto su preglasali na referendumu,,dal su srbi upotrijebili prekomjernu silu,jesu,ali dal su srbi trebali prihvatitu onakvu bosnu posle referenduma,nisi,ni po kakvu cijenu,
jel kad su preglasali srbe tad,kad je je to bio istorijski datum za bih,ko bi garantovo da nece preglasati i sledeci svaki put,uostalom konstutivnost bi srbi mogli okaciti o rep,
bilo kako bilo,sad je ovako kako jedino i moze biti srbi nece ici ni milimetar ispod ovogaa sto je sad,
Genocid nije "prekomjerna upotreba sile". Srbi (ova teorija ti je opasna za Srbe kao narod btw) nisu preglasani na referendumu i Alija nije zelio "unitarnu" BiH.

Srbi nisu odbili Bosnu nakon referenduma vec je genocid bio spreman prije referenduma gdje su muslimani mogli samo birati hoce li biti robovi u Srbima ili biti jedni u redu za obracun (uz Hrvate i Albance).

Srbi ce sami sebe dovesti u situaciju u kojoj ce morati ici ispod ovoga kao sto su to uradili u HR jer ovo sto postoji sad neodrzivo.
Hlapoje

#316 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Walther wrote:
Srbi ce sami sebe dovesti u situaciju u kojoj ce morati ici ispod ovoga kao sto su to uradili u HR jer ovo sto postoji sad neodrzivo.
Problem je samo što je to što imaju Srbi u BiH aminovano od celog sveta, za razliku od onog u Hrvatskoj.
Walther

#317 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Hlapoje wrote:
Walther wrote:
Problem je samo što je to što imaju Srbi u BiH aminovano od celog sveta, za razliku od onog u Hrvatskoj.
Njima aminovan entitet i ne ono u sto sami sebe ubjedjuju... Bosna ce putu prema EU morati prihvati hiljade i hiljade zakona, propisa, uredbi, ... Ne zbog vec ceifa Bosnjaka vec se to mora ako se zeli naprijed. Sad se zezaju oko jednog! a takvih zakona ce biti na hiljade. A Srbi iste nece kao sto nisu htijeli dosad. I onda ce stvar slomiti nekome na ledjima... To bi Srbima u BiH generalno odgovaralo da ulazak Srbije nije vezan na ulazak BiH. Sto blize je Srbije EU gore ce to biti za BH Srbe.

Zbog istog razloga je Beograd vec hladno zrtvovao kosovske Srbe i jos pod vodstvom nacionalista ;-)
Gojeni H

#318 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Gojeni H »

Hlapoje wrote:
Gojeni H wrote:Prica o Kutiljerovom planu vam je bezveze. Mnoge su se stvari u Bosni do tada vec izdesavale. Pregovori o uredjenju Bosne se ne mogu odvojiti od velikosrpskog plana i RAM-a koji je ukljucivao i dijelove Hrvatske. Dakle bezze.
I tu je problem što nema ko.
Ma, nije to nikakv problem. Okolnosti se mijenjaju, brojevi se mijenjaju, misljenje ovog ili onog javnog mnjenja...
Ko bi rekao prije 30-ak godina da ce Bosnjake bilo ko pitati za bilo sta?
madner

#319 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by madner »

Alija sigurno nije.
Gojeni H

#320 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Gojeni H »

Hlapoje wrote:
Walther wrote:
Opet ti o problemima. Pa nema problema. Da li ce Srba biti u Bosni je samo do Srba. Mi se uopste ne sekiramo.
Gojeni H

#321 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Gojeni H »

madner wrote:Alija sigurno nije.
Mojne samnom kontre. :D
Hlapoje

#322 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Walther wrote: Njima aminovan entitet i ne ono u sto sami sebe ubjedjuju... Bosna ce putu prema EU morati prihvati hiljade i hiljade zakona, propisa, uredbi, ... Ne zbog vec ceifa Bosnjaka vec se to mora ako se zeli naprijed. Sad se zezaju oko jednog! a takvih zakona ce biti na hiljade. A Srbi iste nece kao sto nisu htijeli dosad. I onda ce stvar slomiti nekome na ledjima... To bi Srbima u BiH generalno odgovaralo da ulazak Srbije nije vezan na ulazak BiH. Sto blize je Srbije EU gore ce to biti za BH Srbe.

Zbog istog razloga je Beograd vec hladno zrtvovao kosovske Srbe i jos pod vodstvom nacionalista ;-)
To nikako nisu isti razlozi, niti su isti slučajevi.
Srbija ima teritorijalni problem sa Kosovom, a sa BiH ga nema.
Ne postoji problem Srbije na putu ka EU, koji se tiče Srba u BIH i koji je vezan za njih.

Svako ima svoj put, a na stranu to što ja mislim da ni Srbija, ni BiH nikad neće biti primljeni u EU.

Eto, Srbija je već otpočela pregovore. Kako se to odrazilo na položaj Srba u BiH?
Hlapoje

#323 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Gojeni H wrote:
Hlapoje wrote:
Walther wrote:
Opet ti o problemima. Pa nema problema. Da li ce Srba biti u Bosni je samo do Srba. Mi se uopste ne sekiramo.
Pa onda je za pretpostaviti da će ih biti.
Gojeni H

#324 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Gojeni H »

Hlapoje wrote: To nikako nisu isti razlozi, niti su isti slučajevi.
Srbija ima teritorijalni problem sa Kosovom, a sa BiH ga nema.
Ne postoji problem Srbije na putu ka EU, koji se tiče Srba u BIH i koji je vezan za njih.

Svako ima svoj put, a na stranu to što ja mislim da ni Srbija, ni BiH nikad neće biti primljeni u EU.

Eto, Srbija je već otpočela pregovore. Kako se to odrazilo na položaj Srba u BiH?
Mozemo se praviti nevjesti pa reci "tako je", a mozemo pretpostaviti da ce "veliki kmet iz Laktasa" pasti kao kruska s grane u trenutku kada prave babe iz Srbije odluce da je odradio svoje.
Srpska politika u BiH i 90-ih i sada nije nikakva politika bosanskih Srba. To je beogradska politika koju uredno sprovode pokorne sluge iz BiH.
Gojeni H

#325 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Gojeni H »

Hlapoje wrote:
Gojeni H wrote:
Hlapoje wrote: Problem je samo što je to što imaju Srbi u BiH aminovano od celog sveta, za razliku od onog u Hrvatskoj.
Pa onda je za pretpostaviti da će ih biti.
Kako za koga. I to ostaje da se vidi. Pratimo trendove.
Post Reply