Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

klixober

Post by klixober »

Kada su tokom rata cetnicke granate ostetile pravoslavnu crkvu u Tuzli,sljedeci dan su Tuzlaci izasli da je poprave.
Da se ja javljam iz Banja Luke,grada u kojem je sravnjeno sa zemljom 16 dzamija,bilo bi me stid uzeti u usta Tuzlu ili Sarajeva i odnos njihovih gradana prema verskim objektima.Nije da se nema sta prigovoriti,nego je problem u tome ko prigovara.
poostar

#27 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by poostar »

Drug Član wrote:Ne živim u Federaciji i vjerovatno neću biti od neke velike koristi u ovoj temi, ipak zanima me kakva je danas situacija u Federaciji u pogledu srpskog kulturnog i vjerskog nasljeđa[/]? Često puta sam na forumu pročitao kako se ćirilično pismo u pežorativu naziva hijeroglifima, kako se napada na SPC i da ne nabrajam dalje, mislim da kontate o čemu se radi.

Odkad to cirilica postade srpsko kulturno nasledje ? :lol:

A moj odgovor na tvoje pitanje je : Mi kada bi vama objasnili situaciju u Federaciji vi to opet necete razumjeti jer tako nesto ne postoji kod vas u Genocidstanu. Ronhill i dan danas kaze otvoreno da mjerilio ljepote jednog grada je broj dzamija u njemu, to je takodjer misljene od 90% zitelja Genocidstana.
ins

#28 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by ins »

Drug Član wrote:U proteklom ratu je kulturno-istorijsko nasljeđe svih naroda koji žive u BiH bilo neprekidno na meti vandala svih boja. Uništavanje spomenika kulturno-istorijskog i vjerskog nasljeđa na prostoru RS gotovo da je imalo elemenata vojne koordinacije i sistematski smišljenog plana. Na žalost i danas 12 godina poslje rata u BiH (kako u RS, tako i u Federaciji) ima dosta slučajeva napada na vjerske i kulturne objekte, pa čak i u onim sredinama, koje su uvijek važile za oaze tolerancije i mirnog suživota raznih vjerskih i kulturnih zajednica.

Ne živim u Federaciji i vjerovatno neću biti od neke velike koristi u ovoj temi, ipak zanima me kakva je danas situacija u Federaciji u pogledu srpskog kulturnog i vjerskog nasljeđa? Često puta sam na forumu pročitao kako se ćirilično pismo u pežorativu naziva hijeroglifima, kako se napada na SPC i da ne nabrajam dalje, mislim da kontate o čemu se radi. Kao uvod u diskusiju, da kažem da su sredstva informisanja u RS (dok je u Federaciji ostalo nezapaženo) objavila sljedeće:
Nepoznato lice ili više njih oskrnavili su srpsko pravoslavno groblje Trnovac u Tuzli, gdje su 24 krsta izvađena iz postolja i okrenuta naopačke, dok su tri kamena krsta, veoma stara, prevrnuta na zemlju, potvrdio je SRNI sveštenik Tuzlanske parohije Niko Tošić. Sveštenik Tošić kaže da je ovo "zastrašujuća poruka koja nije slučajna niti spontana a po efektu zlodjela ne bi se moglo reći da je to djelo maloljetnika."
"Svemu ovome ako dodamo razbijanje stakala na crkvi u Gračanici 22.februara i na crkvi u Puračiću u noći između 23.i 24.februara, onda je lako zaključiti da je riječ o smišljenom i planiranom pritisku na Srbe u Federaciji BiH", rekao je sveštenik.
Evo sad je lijepo vrijeme, sjednes u auto, pa put nekog grada koji te zanima, npr Sarajevo.
Posjetis muzej u staroj pravoslavnoj crkvi, obidjes sabornu, i popricas sa svestenicima koji ce ti dati najbolju informaciju...
rashid

#29 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by rashid »

Drug Član wrote:U proteklom ratu je kulturno-istorijsko nasljeđe svih naroda koji žive u BiH bilo neprekidno na meti vandala svih boja. Uništavanje spomenika kulturno-istorijskog i vjerskog nasljeđa na prostoru RS gotovo da je imalo elemenata vojne koordinacije i sistematski smišljenog plana. Na žalost i danas 12 godina poslje rata u BiH (kako u RS, tako i u Federaciji) ima dosta slučajeva napada na vjerske i kulturne objekte, pa čak i u onim sredinama, koje su uvijek važile za oaze tolerancije i mirnog suživota raznih vjerskih i kulturnih zajednica.

Ne živim u Federaciji i vjerovatno neću biti od neke velike koristi u ovoj temi, ipak zanima me kakva je danas situacija u Federaciji u pogledu srpskog kulturnog i vjerskog nasljeđa? Često puta sam na forumu pročitao kako se ćirilično pismo u pežorativu naziva hijeroglifima, kako se napada na SPC i da ne nabrajam dalje, mislim da kontate o čemu se radi. Kao uvod u diskusiju, da kažem da su sredstva informisanja u RS (dok je u Federaciji ostalo nezapaženo) objavila sljedeće:
Nepoznato lice ili više njih oskrnavili su srpsko pravoslavno groblje Trnovac u Tuzli, gdje su 24 krsta izvađena iz postolja i okrenuta naopačke, dok su tri kamena krsta, veoma stara, prevrnuta na zemlju, potvrdio je SRNI sveštenik Tuzlanske parohije Niko Tošić. Sveštenik Tošić kaže da je ovo "zastrašujuća poruka koja nije slučajna niti spontana a po efektu zlodjela ne bi se moglo reći da je to djelo maloljetnika."
"Svemu ovome ako dodamo razbijanje stakala na crkvi u Gračanici 22.februara i na crkvi u Puračiću u noći između 23.i 24.februara, onda je lako zaključiti da je riječ o smišljenom i planiranom pritisku na Srbe u Federaciji BiH", rekao je sveštenik.
Shvatam te ja potpuno. I neki posti su ti dobri ali u ovom tvom ucitavam samo "MUSLIMANI DEVASTIRALI SRBSKO GROBLJE!" ... mislim, da to nije tako ... nego da je to jednostavno neki cin barbarstva. Desavalo se to i svugdje po evropi i naravno se zlocin (huliganstvo) mora kazniti ...

I jos jednom, nemojte pametovati iz Sarajeva,Banja Luke,Mostara ... nego se uvjerite malo terenski. Najlakse je sjediti u razvijenim gradovima i kuditi!
Drvosjeca iz Dejcica

#30 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kao st ti rece jedan forumas u proslom postu, lijepo je vrijeme, sjednes u auto, dodjes u Sarajevo i obidjes sve pravoslane crkve, popricas sa svestenicima i dobije informaciju iz prve ruke.

A rusenja nadgrobnih spomenika na zalost ima, ali i paljevine BH zastava... :roll:
Maraschino

Post by Maraschino »

...a mi k'o budale palimo se na ove provokacije :shock:

a on nam se (Drug Clan) podrugljivo smije :(

Prije bilo kakve osude ovoga ili onoga , treba sacekati sta kazu istrazni organi. Treba kazniti pocinioce i to maksimalnom kaznom da budu primjer drugima.

Kao sto rece brdo,
Vratite vi nama nase vjerske i kulturne objekte u prvobitno stanje a mi cemo vase. Nastao bi kolaps institucija u RS, nebi im bilo dovoljno ni sve sto su do sada prodali.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

BOSS - saopštenje

Osuda vandalizma na pravoslavnom groblju Trnovac u Tuzli

Predsjednik BOSS Mirnes Ajanović najoštrije osuđuje vandalsko divljanje i sotonističko skrnavljenje grobova na pravoslavnom groblju Trnovac u Tuzli. Evidentno je da nasilničkim divljanjima ništa nije sveto i nadležni organi trebaju poduzeti sve mjere kako bi se odgovorni sankcionisali i spriječile bilo kakve dalje zloupotrebe u političke svrhe.

Posebno je neodgovorna zloupotreba vandalskog čina od strane zvorničko-tuzlanskog episkopa Vasilija Kačavende, koji je i ovaj sramni čin iskoristio za sijanje vjerske i međunacionalne mržnje, ali i dalje atakovanje na tuzlansku multikulturalnost i suživot građana.

Tuzla je dokazala da je i u toku i nakon agresije na BiH štitila multikulturalnost i vjerske institucije svih konfesija i krajnje je nemoralno na bilo kakav način zloupotrebljavati vandalizam, moguće i naručeni, kako bi se u cilju ostvarivanja političkih separatističkih ciljeva dalje destabilizirala sigurnosna situacija u državi.

25.02.2008.
Muamer Dedić, Press BOSS-a
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

fukara_tz wrote:BOSS - saopštenje

Predsjednik BOSS Mirnes Ajanović najoštrije osuđuje vandalsko divljanje i sotonističko skrnavljenje grobova na pravoslavnom groblju Trnovac u Tuzli. Evidentno je da nasilničkim divljanjima ništa nije sveto i nadležni organi trebaju poduzeti sve mjere kako bi se odgovorni sankcionisali i spriječile bilo kakve dalje zloupotrebe u političke svrhe.

Posebno je neodgovorna zloupotreba vandalskog čina od strane zvorničko-tuzlanskog episkopa Vasilija Kačavende, koji je i ovaj sramni čin iskoristio za sijanje vjerske i međunacionalne mržnje, ali i dalje atakovanje na tuzlansku multikulturalnost i suživot građana.

Tuzla je dokazala da je i u toku i nakon agresije na BiH štitila multikulturalnost i vjerske institucije svih konfesija i krajnje je nemoralno na bilo kakav način zloupotrebljavati vandalizam, moguće i naručeni, kako bi se u cilju ostvarivanja političkih separatističkih ciljeva dalje destabilizirala sigurnosna situacija u državi.

25.02.2008.
Vala i ova saopstenja, svi potrce odmah da osude i da se ograde od vandalizma, a kada se pali BH zastava iz R.S-a niko ne protestira niti se ogradjuje. *bem ti drzavu... :? :oops:
Prozor

Post by Prozor »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

25.02.2008.
Vala i ova saopstenja, svi potrce odmah da osude i da se ograde od vandalizma, a kada se pali BH zastava iz R.S-a niko ne protestira niti se ogradjuje. *bem ti drzavu... :? :oops:
ovo je ozbiljnije od paljenja zastava
Drug Član

Post by Drug Član »

Odoste vi skoro pa svi u off topic tipa u RS su se vjerski objekti više uništavali nego u Federaciji, to sam i ja rekao u uvodu, pa nije to valjda sad neko opravdanje za nešto!? Ta je tema milion puta diskutovana i svak normalan ko zna brojati vidi odnose i zna šta je rađeno u RS. Ono što sigurno većinu vas, (ali i mene još više) žulja je odsustvo osude iz srpskog naroda, iz politike, možda čak i iz SPC. To se mijenja, polako ali se mijenja, to je frustrirajuće, ali to je ovdje druga priča, mada je sigurno i u vezi sa ovom. Odsustvo osude postoji i u Federaciji. Čini mi se da se zločini protiv vjerskih objekata i kulturnog nasljeđa Srba, u Federaciji poprilično prikrivaju iza napušene djece, pijanaca i sotonista, a evo neki kažu da to i nije srpsko kulturno nasljeđe i možda nisam u pravu, ali što no reče Džoni, osjećaj me rijetko vara. O tome sam želio da prodiskutujem. Vi cjenim bolje znate situaciju, ali dopustite da ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Nekako mi je ta priča pomalo šuplja i valjalo bi istini pogledati u oči, kako u RS, tako i u Federaciji. Možda je ipak najrealnije da se sačeka i vidi šta će u konkretnom slučaju istraga pokazati, ali nešto nisam optimističan. Jer mržnje ima na sve strane, a ko sije mržnju žanje oluju.
PS. I nisam rekao da nije objavljeno u Federaciji, već da je prošlo nezapaženo.
travnik

Post by travnik »

Drug Član wrote:Odoste vi skoro pa svi u off topic tipa u RS su se vjerski objekti više uništavali nego u Federaciji, to sam i ja rekao u uvodu, pa nije to valjda sad neko opravdanje za nešto!? Ta je tema milion puta diskutovana i svak normalan ko zna brojati vidi odnose i zna šta je rađeno u RS. Ono što sigurno većinu vas, (ali i mene još više) žulja je odsustvo osude iz srpskog naroda, iz politike, možda čak i iz SPC. To se mijenja, polako ali se mijenja, to je frustrirajuće, ali to je ovdje druga priča, mada je sigurno i u vezi sa ovom. Odsustvo osude postoji i u Federaciji. Čini mi se da se zločini protiv vjerskih objekata i kulturnog nasljeđa Srba, u Federaciji poprilično prikrivaju iza napušene djece, pijanaca i sotonista, a evo neki kažu da to i nije srpsko kulturno nasljeđe i možda nisam u pravu, ali što no reče Džoni, osjećaj me rijetko vara. O tome sam želio da prodiskutujem. Vi cjenim bolje znate situaciju, ali dopustite da ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Nekako mi je ta priča pomalo šuplja i valjalo bi istini pogledati u oči, kako u RS, tako i u Federaciji. Možda je ipak najrealnije da se sačeka i vidi šta će u konkretnom slučaju istraga pokazati, ali nešto nisam optimističan. Jer mržnje ima na sve strane, a ko sije mržnju žanje oluju.
Slažem se sa mnogo toga što si rekao, točno je da su se u RS vjerski objekti više uništavali, ali je također točna konstatacija da je toga bilo i u FBiH. U mom Travniku je pravoslavna crkva u ratu pokradena i devastirana, ali nije srušena, dok su na pravoslavnom groblju ( Šarića brdo ) u Travniku poslije rata uništeni nadgrobni spomenici i krstovi.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Drug Član wrote:Odoste vi skoro pa svi u off topic tipa u RS su se vjerski objekti više uništavali nego u Federaciji, to sam i ja rekao u uvodu, pa nije to valjda sad neko opravdanje za nešto!? Ta je tema milion puta diskutovana i svak normalan ko zna brojati vidi odnose i zna šta je rađeno u RS. Ono što sigurno većinu vas, (ali i mene još više) žulja je odsustvo osude iz srpskog naroda, iz politike, možda čak i iz SPC. To se mijenja, polako ali se mijenja, to je frustrirajuće, ali to je ovdje druga priča, mada je sigurno i u vezi sa ovom. Odsustvo osude postoji i u Federaciji. Čini mi se da se zločini protiv vjerskih objekata i kulturnog nasljeđa Srba, u Federaciji poprilično prikrivaju iza napušene djece, pijanaca i sotonista, a evo neki kažu da to i nije srpsko kulturno nasljeđe i možda nisam u pravu, ali što no reče Džoni, osjećaj me rijetko vara. O tome sam želio da prodiskutujem. Vi cjenim bolje znate situaciju, ali dopustite da ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Nekako mi je ta priča pomalo šuplja i valjalo bi istini pogledati u oči, kako u RS, tako i u Federaciji. Možda je ipak najrealnije da se sačeka i vidi šta će u konkretnom slučaju istraga pokazati, ali nešto nisam optimističan. Jer mržnje ima na sve strane, a ko sije mržnju žanje oluju.
slaem se s tobom. ja sam uvijek protiv glupih argumenata "a sta ste vi radili u rs.u".
na zalost je kod nas stanje tako da je celnik spc-a okretanje krstova naopacke odmah okarakterisao kao jos jedan u nizu napada na pravoslavce u federaciji, a mozda se fakat ispostavi da su to uradila bijesna djeca koja se furaju na satanizam.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

20-ak postova i svaki se svodi na spominjanje rata (koji se zavrsio prije 13 godina), te onoga sto se desava/lo u RS. Ne kontam koja je svrha toga? Kao eto kako je u RS kod nas je jos i dobro?!
signature

Post by signature »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

25.02.2008.
tesko se osloboditi navike virenja iz tudjeg cmara.

nikad sa ovima na zelenu granu.

kompleks naroda sa nizom vrijednoscu.
spreca

Post by spreca »

Eh druze tebi se sve nesto cini i privida,pa vec kako to neki rekose ne zali desetak litara benzina sjedi u auto prodi po tvojoj otadzbini vjerovatno takva zelja postoji kod i ole normalnih ljudi s obzirom da od 92 nisi bio u mnogim krajevima rodene ti otadzbine.Slobodno i neboj se ,to ce ti biti mozda naj ljepsi utisci poslednjih 15 godina i kad se vratis kuci kazi "svome" narodu istinu i nemoj nista da skrivas jer istina uvijek ispliva na povrsinu i istina se nikada ne moze sakriti.
I nemoj bas previse vjerovati popovima i hodzama jer je i njihov veliki u udio u ovom cjelokupnom ludilu.

Ja te razumijem jer svoje boli ali da li te je zaboljela bar jedna smrt povratnika u taj tvoj "volsebni "vilajet a da ne govorim o stratistima 92-95

Nesto se ne sjecam da si si silno bihuzurio oko sradalih povratnika?

Ajd budi mi dobro i upoznaj malo vise svoju domovinu
bosan

Post by bosan »

I pored svega NEKO nece zajednicku policiju .
SijuksA

Post by SijuksA »

Bugojno

http://www.sarajevo-x.com/clanak/040319008

rusena 1992. paljena 2004.
SijuksA

Post by SijuksA »

evo saznajem i da je ponovo skrnavljena

2007.
http://www.24sata.info/7345

Bugojno
1gorstak

Post by 1gorstak »

Sijuks, postoje pravila i izuzeci, a da bi ti bilo jasnije sta je pravilo a sta izuzetak, upoznaj se sa statistickim podacima o napadima.
winabike

Post by winabike »

basta sljezove boje wrote:ma decko je zabrinut kad mu mediji u RS-u serviraju ovakve informacije. Ja mu savjetujem da sjedne na vlak/bus i dodje po Sarajeva pa pogleda je li kojem pravoslavnom vjerskom objektu (srpskoj kulturnoj bastini - kako on to zove) otpao krov ili se odrunio malter sa zida. Nova pravoslavna crkva je sredjena nakon rata, uz grcku financijsku pomoc, koliko se sjecam. Inace mi u Sarajevu jako cijenimo sve nase vjerske objekte. Da politicka stranka izbaci neku vjersku zajednicu iz njenih prostorija, kao Dodikova stranka katolicku zupu u Doboju, to se u Sarajevu ne moze desiti ni u snu
:thumbup:

Ali, hajde please da se ne okomimo svi na Druga Clana: covjek je definitivno dovoljno otvoren da pita za situaciju u Federaciji, bez unaprijed donesenih sudova. To treba uvijek cijeniti!

Moja jedina "ratna" posjeta Sarajevu je bila 7 dana u novembru 1993, i tada sam svojim ocima vidio ljude kako popravljaju krov na Sabornoj crkvi u Sarajevu, koji je bio ostecen granatiranjem. Fascinantno u svemu tome: sigurno je troje-cetvoro ljudi koji su popravljali crkvu bilo u francuzicama (kapa koju uglavnom nose bosanski muslimani), a jedan je bio u franjevackom habitu - pretpostavljam jedan od svecenika iz Sv.Ante.
Last edited by winabike on 25/02/2008 21:29, edited 1 time in total.
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Zasto ne spomenuti i projekte obnove onoga sto nikad i nije trebalo biti ruseno, npr:

http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... g=1&id=212
2007 - http://picasaweb.google.com/fotkanje/Zitomislic
Prozor

Post by Prozor »

Sveukupno, sto se Federacije tice, mislim da je srpsko kulturno, historijsko i vjersko naslijedje puno vise devastirano u ratu a i danas ugrozeno na nekadasnjoj teritoriji HVO-a nego Armije BiH.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

SijuksA wrote:Bugojno

http://www.sarajevo-x.com/clanak/040319008

rusena 1992. paljena 2004.
crkva jeste srusena 1992, obnovljena je posle rata, a za obnovu su najvise para dali opstina Bugojno i kanton, obnovlejna i pnovo otvorena bez ikakvog problema, niko nije trazio nikakav papir nit ista
eh sad uporedi to sa obnovom dzamija i katolickih crkvi u Sumskoj.
2004 godine u aprilu nije spaljena, vec je zapaljen drveni stub ili vrata, nije ucinjeno iz nacionalnih pobuda, cini mi se da je pijanica koji je to uradio bio srpske nacionalnosti.
SijuksA

Post by SijuksA »

jao jao jao jao
da, znam tu vrstu demagogije u kojoj odredis vjeroispovjest kriminalca, a zatim dvaput izrecenu laz prezentiras kao istinu :lol:
artzy

Post by artzy »

Izgleda da bi ova bagra stalno da im se neko nekako izvinjava dok oni gaze sve tudje kao talibani kamenog Budhu... Ono sto mi imamo kao mogucnost u novostecenoj slobodi i demokratiji je da nas vise ne zanima srpsko kulturno nasljedje... i da ignoriramo rasprave o istom...

... mozda da sacekamo da se pojavi razgovor u BL o bosnjackoj poeziji pa da onda pricamo o drugome...
Post Reply