da, trebas trpiti. covjek je stao na tvoju stranu protiv "svojih" kad je bilo najteze. ima pravo da prica sta hoce i ti ga ne trebas tretirati kao neku nasumicnu budalu. opet kazem ako je tako. mozda sam ga zamijenio sa nekim.LBVIEW wrote:I sta cemo ako je i bio u Armiji? Praviti se blesavi i ignorirati tipicnu salonsku pricu kojom se svaki pocinjeni zlocin nastoji relativizirati a broj zrtava umanjiti? I nije mu to prvi put,prelistaj zbirku postova, ima tu svakakvih "bisera".Bodkin wrote:
nije dosta sto je covjek u armiji bio? nije to dosta da se ne zabija u misju rupu i ne trazi oprost?
Kao npr, kad se prica o srpskoj odgovornosti za genocid spomene se zlocin pocinjen od nekog drugog naroda, sto u prijevodu znaci kad mogu drugi sto ne bi i Srbi. Dalje, "ratovi se desavaju svakodnevno" i nema nista cudno u tome sto su i Srbi zapoceli seriju ratova 90-tih, posto ni drugi nisu "krivi" nisu ni oni. Nema nista cudno ni u tome sto je RS nastala genocidom jer su na isti nacin nastale i pojedine drzave,ovdje se skoro uvijek spomene istrebljenje Indijanaca u Americi. Ako ti ovdje ne vidis pokusaj opravdanja i relativizaciju zlocina nisam ti ja kriv.
To sto je doticni bio u Armiji,a to ne znamo ni ja ni ti posto na forumu svi pisemo anonimno, upoce nije relevantno za ovu diskusiju niti se moze koristiti kao neko, sta ja znam, "pojacalo" argumenta, kao sto uostalom nije i necije porodicno stablo(ovdje se cesto rabi "mjesoviti" brak), deklarirani internacionalizam, nesvstavnaje u torove, "druzim se sa svima ne gledam kroz nacionalno-polarizirane naocale" i sl., vec ono sto doticna osoba zastupa na forumu.
Sto se tice same teme, ponavljam da su postovi ovih "umjerenih"u kojima se hinjski relativizira zlocin istovremeno i indikator moguce katarze kod srpskog naroda. Kad tako pisu nakon 20 godina kad je jasno i ko i kako i gdje, cemu se mi mozemo nadati glede "ozdravljenja" srpskog naroda.Po meni, Bosnjaci se time ne bi trebali uopce zamarati, vec poraditi na tome da vise nikad ne dodu u situaciju da im opstanak zavisi od dobre volje komsija kao sto je bilo 92-e.
dalje, naravno da nije nikakva relativizacija spomenuti ostale narode koji su napravili slicne stvari. ili su to srbi moralna vertikala pa jedini trebaju da prodju katarzu ili se se izvinjavaju? ako puno civilizovaniji nisu to napravili, o cemu mi pricamo onda?
i na kraju, ti selektivno uzimas stvari. znaci kad kaze da nije nacionalista i da se druzi sa svima i iz mijesanog braka onda to nije bitno. jer to kao nije njegov stav sta li? nego mu je stav ono sto tebi ne pase i mozes iskoristiti protiv njega? nemoj da se zajebavamo. ja sam vec napisao sta mislim o katarzi cijelog naroda. em nemoguce, em nerealno, em nije cijeli narod kriv.isto tako sam napisao sta mislim o ponasanju srba danas i u 90im, srba koji su do sad bili na pravoj strani i onda su dosle 90e... ali pun mi je kurac vise situacije "ako nisi sa nama onda si protiv nas". toliko