Srpska moralna katarza!?
- madner
#601 Re: Srpska moralna katarza!?
Meni nisu braca, no svakako jesu gradjani BiH i moraju imati jednaka prava kao i svi ostali gradjani ove zemlje.
-
oakville
#602 Re: Srpska moralna katarza!?
Trebao bi prvo pojasniti kakve veze srbi koji su po Ustavu R. Srbije definirani kao "srbi u rasejanju" (dakle dio matične im države privremeno rasejan van matice) imaju sa navedenim "bosanskim kulturnim nasljeđem."Drinski wrote:Imas li ti sta konkretno ili se lupamo parolama?Objektivni navijac wrote: Ako kazes DA !! To podrazumijeva da Srbi imaju ista prava kao Bosnjaci,da SPC ima isti tretman kao IZ,da borci VRS imaju isti tretman kao borci ArBiH. Da srpska nacionalna,kulturna tradicija ima isti tretman kao bosnjacka. Da su srpski ustanci,kosovska bitka ,Sveti Sava,Hajduk Veljko dio bosanskoga kulturnoga nasljedza ,itd ,itd.
To se zove zalagati se za nacionalnu jednakopravnost a ostalo je ustrajavnje na podjelama,segregaciji i mrznji.
-
oakville
#603 Re: Srpska moralna katarza!?
Gdje ćeš se bratimiti s većinskim glasačkim tijelom koje demokratski glasa za genocid? Treba sačuvati minimum morala i ljudskosti.Objektivni navijac wrote:Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il neDrinski wrote:Imas li ti sta konkretno ili se lupamo parolama?Objektivni navijac wrote: Ako kazes DA !! To podrazumijeva da Srbi imaju ista prava kao Bosnjaci,da SPC ima isti tretman kao IZ,da borci VRS imaju isti tretman kao borci ArBiH. Da srpska nacionalna,kulturna tradicija ima isti tretman kao bosnjacka. Da su srpski ustanci,kosovska bitka ,Sveti Sava,Hajduk Veljko dio bosanskoga kulturnoga nasljedza ,itd ,itd.
To se zove zalagati se za nacionalnu jednakopravnost a ostalo je ustrajavnje na podjelama,segregaciji i mrznji.![]()
![]()
Budi covjek,ne stidi se onoga sto jesi ,reci : Ja sam kleronacionalista,Bog i Bosnjaci i cao. Nemoj nam prodavati muda pod bubrege. Samo ispadas smijesan.
-
Drinski
#604 Re: Srpska moralna katarza!?
Ma vala braća nismo, i ne vidim zasto to potezes, pa nisu niti svi u USA braća.Objektivni navijac wrote: Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il ne![]()
![]()
Budi covjek,ne stidi se onoga sto jesi ,reci : Ja sam kleronacionalista,Bog i Bosnjaci i cao. Nemoj nam prodavati muda pod bubrege. Samo ispadas smijesan.
Ako mislis pod "pomirenjem" da ja trebam zanemariti svoj nacion.interes,
EDIT: ja tebi predložih neki dan da sve iz FBIH preslikamo na RS, znaci da ista prava koja imaju nebosnjaci u FBIH dobiju nesrbi u RS, pa onda da zajedno dižemo standarde u cijeloj zemlji.
Sve sto predstavlja dio istorije neka uce. Ja recimo znam gdje je sahranjen Zmaj od Nocaja, znas li ti?Bodkin wrote: Upravu je covjek 100%. Jesi spreman da ti djeca uce u skoli o zlocinima nad srbima u zadnjem ratu, u WW2 i ostalo?
- bimbokaposzta
#605 Re: Srpska moralna katarza!?
Bez namjere da relativiziram bilo šta, jugoslovenska istorija se nakon WW 2, uglavnom i bavila zločinima nad Srbima.Bodkin wrote:Upravu je covjek 100%. Jesi spreman da ti djeca uce u skoli o zlocinima nad srbima u zadnjem ratu, u WW2 i ostalo?Drinski wrote:Imas li ti sta konkretno ili se lupamo parolama?Objektivni navijac wrote: Ako kazes DA !! To podrazumijeva da Srbi imaju ista prava kao Bosnjaci,da SPC ima isti tretman kao IZ,da borci VRS imaju isti tretman kao borci ArBiH. Da srpska nacionalna,kulturna tradicija ima isti tretman kao bosnjacka. Da su srpski ustanci,kosovska bitka ,Sveti Sava,Hajduk Veljko dio bosanskoga kulturnoga nasljedza ,itd ,itd.
To se zove zalagati se za nacionalnu jednakopravnost a ostalo je ustrajavnje na podjelama,segregaciji i mrznji.
Jednu od najsnažnijih poema o zločinima nad Srbima napisao je neko, za koga bi bar po imenu danas rekli da je Bošnjak.
Ne mogu se sjetiti sličnog primjera sa druge strane.
Ustaški zločini nisu bili i ne trebaju ni biti tabu tema ali tek mnogo godina nakon onog rata saznasmo za mnoge jame po Hercegovini koje su četnici napunili. O četničkim pokoljima u podrinju i Sandžaku u vrijeme WW 2 smo pričali između se a zvanična istorija se ponašala kao da se uopšte nisu dogodili.
Učeći istoriju prije WW 2, učili smo u glavnom istoriju Srbije i Srba. Srpski knjaževi i kraljevi, srpske epske pjesme, srpski hajduci i vojvode. I to bi malo pa smo učili i o turskom vazalu koji za potrebe mitologije postade junak nad junacima sve sa Šarcem. O Gorskom vijencu i njegovim porukama, da ne govorimo.
I šta smo dobili na kraju. Pokazalo se da je sve to u stvari bila samo hrana novom srpskom fašizmu. Lijepo reče vaš pampers general, da je došlo vrijeme osvete nad dahijama. Ma jebo mu dahija mater, i njemu i onome ko misli kao on.
Shvatite jednom da smo i mi tu. Zovite nas kako hoćete, mislite o nama šta god hoćete. Jedino što nećete moći je ponoviti zločine od devedesetih. A o katarzi, ma zaboli me kurac. Normalni i dobri ljudi su bili takvi i u zlim vremenima. Njima katarza ne treba. A za ostale, boli me kurac.
- Hajvan
-
Drinski
#607 Re: Srpska moralna katarza!?
Ma naravno. I kada im to kazes, onaj skoci i kaze: e ti protiv pomirenja!bimbokaposzta wrote: Bez namjere da relativiziram bilo šta, jugoslovenska istorija se nakon WW 2, uglavnom i bavila zločinima nad Srbima.
Jednu od najsnažnijih poema o zločinima nad Srbima napisao je neko, za koga bi bar po imenu danas rekli da je Bošnjak.
Ustaški zločini nisu bili i ne trebaju ni biti tabu tema ali tek mnogo godina nakon onog rata saznasmo za mnoge jame po Hercegovini koje su četnici napunili. O četničkim pokoljima u podrinju i Sandžaku u vrijeme WW 2 smo pričali između se a zvanična istorija se ponašala kao da se uopšte nisu dogodili.
Učeći istoriju prije WW 2, učili smo u glavnom istoriju Srbije i Srba. Srpski knjaževi i kraljevi, srpske epske pjesme, srpski hajduci i vojvode. I to bi malo pa smo učili i o turskom vazalu koji za potrebe mitologije postade junak nad junacima sve sa Šarcem. O Gorskom vijencu i njegovim porukama, da ne govorimo.
Valjda se drze onog Vukovog (koliko je ovih Srbijanaca iz BIH posjetilo Vukov Tršić?): Ko prde - kolac potrže, ko ču - jedva uteče.
Pa sto tako ne skoci da osiguraju primjenu rezultata popisa iz 1991.godine?!.
- animals
#608 Re: Srpska moralna katarza!?
Gdje je ovo..Hajvan wrote:
- mirsek
#609 Re: Srpska moralna katarza!?
Ovo plavo je odlican prijedlog i svako ko je dobronamjeran bi ovo odmah prihvatio.Drinski wrote:Ma vala braća nismo, i ne vidim zasto to potezes, pa nisu niti svi u USA braća.Objektivni navijac wrote: Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il ne![]()
![]()
Ako mislis pod "pomirenjem" da ja trebam zanemariti svoj nacion.interes,![]()
![]()
![]()
e pa druze to nigdje nema u Evropi, uostalom i francuzi i nijemci su "pomireni", ali stite svoj nacion.interes, tako da vidim zasto ne bih ja to radio. To samo dokazuje da sam ja u pravu, a ne ti.
EDIT: ja tebi predložih neki dan da sve iz FBIH preslikamo na RS, znaci da ista prava koja imaju nebosnjaci u FBIH dobiju nesrbi u RS, pa onda da zajedno dižemo standarde u cijeloj zemlji.
Sve sto predstavlja dio istorije neka uce. Ja recimo znam gdje je sahranjen Zmaj od Nocaja, znas li ti?Bodkin wrote: Upravu je covjek 100%. Jesi spreman da ti djeca uce u skoli o zlocinima nad srbima u zadnjem ratu, u WW2 i ostalo?
-
hizo ramidovic
#610 Re: Srpska moralna katarza!?
mister, jesi li to ti?Objektivni navijac wrote: Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il ne![]()
![]()
- madner
#611 Re: Srpska moralna katarza!?
Prijedlog je glup, jer Srbe Srbi u FBiH ne zanimaju.
- Hajvan
#612 Re: Srpska moralna katarza!?
animals wrote:Gdje je ovo..Hajvan wrote:
Kozrac:
Pouka- jebo čekanja katarze, jebo Srbe, Zube i Kreze…
Radi i kontinuitet su bitni…
Rad sticati navikom, kontinuitet cijevim okrenutim neprijatelju kako opet nebi došlo do diskontinuiteta.
-
Drinski
#613 Re: Srpska moralna katarza!?
Pa naravno da ih ne zanimaju, u tome i jeste poenta, ali sto njih nisi pustio da to kazu.madner wrote:Prijedlog je glup, jer Srbe Srbi u FBiH ne zanimaju.
Preciznije, njih ne zanima nikakvo izjednačavanje prava, jer onda i RS i rat i genocid i VRS i sve gubi smisao.
- madner
#614 Re: Srpska moralna katarza!?
Pa zato sto to nece reci, nego ce prihvatiti prijedlog. Sto gore Srbima u FBiH, to je manja razlika u moralnoj poziciji. Nije vise jasno ko je dobar a ko zao, nego postoje samo dvije strane.
-
Drinski
#615 Re: Srpska moralna katarza!?
Ja tebe stvarno cijenim, ali ti nisi skuzio prijedlog, moras pažljivije čitati: ja ne predlažem da se nebosnjacima u FBIH uvede isti nivo prava kao nesrbima u RS nego obratno, odnosno ja ne predlažem mom sagovorniku da se preslika stanje iz RS u FBIH nego da se preslika stanje iz FBIH u RS.madner wrote:Pa zato sto to nece reci, nego ce prihvatiti prijedlog. Sto gore Srbima u FBiH, to je manja razlika u moralnoj poziciji. Nije vise jasno ko je dobar a ko zao, nego postoje samo dvije strane.
KOnkretno: ne predlažem ja da se smanje ovlasti potpredsjednika FBIH kao u RS, ne predlažem niti da se otpuste profesori fakulteta u FBIH, niti da svi dekani budu iz jednog naroda i sl., nego da stanje iz FBIH (kakvo takvo) prenesemo na RS.
To bi bio korak naprijed.
Razlika u moralnoj poziciji će egzistirati samo u onoj mjeri u kojoj je FBIH spremna da bude ozbiljna pravna drzava.
-
Poezija
#616 Re: Srpska moralna katarza!?
I sada se zapitaj ko neće da se nešto takvo desi?
stočari su najbolesniji ljudi Evrope kroz historiju, a i sada. Njihovi postupci i glavešine koji ih predstavljaju upravo pokazuju da sam u potpunosti u pravu.
FBIH nije država nego entitet, država je Bosna i Hercegovina.
stočari su najbolesniji ljudi Evrope kroz historiju, a i sada. Njihovi postupci i glavešine koji ih predstavljaju upravo pokazuju da sam u potpunosti u pravu.
FBIH nije država nego entitet, država je Bosna i Hercegovina.
-
Objektivni navijac
#617 Re: Srpska moralna katarza!?
Pa sada,ako neko govori isti jezik,zivi na istom prostoru,ima iste tradicije,mentalitet i kulturu,onda je veoma,veoma blizu bratstvu. A ako neko uprkos tome insistira na vjestackim podjelama,onda je jasno da on propagira bratoubilacki rat.Drinski wrote:Ma vala braća nismo, i ne vidim zasto to potezes, pa nisu niti svi u USA braća.Objektivni navijac wrote: Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il ne![]()
![]()
Ako mislis pod "pomirenjem" da ja trebam zanemariti svoj nacion.interes,![]()
![]()
![]()
e pa druze to nigdje nema u Evropi, uostalom i francuzi i nijemci su "pomireni", ali stite svoj nacion.interes, tako da vidim zasto ne bih ja to radio. To samo dokazuje da sam ja u pravu, a ne ti.
Francusi i Njemci ne zive u jednoj drzavi
Pomirenje samo po sebi jeste jedini i prvenstveni bosnjacki nacionalni interes. Jer bez pomirenja,bez deradikalizacije Srba,nema BiH . Bez Srba nema BiH,kao funkcionalne i normalne drzave. A bez funkcionalne i normalne BiH,bosnjacki opstanak visi o koncu.
Glavni cilj velikosrpske politike,Karadzica i SDSa je bila radikalizacija i odvajanje bosanskih etnija po teritorijalnoj osnovi,segregacija i stvaranje nemogucnosti zajednickoga zivota. Svako ko zagovara etnoteritorijalizaciju i segregaciju,protivi se zajednickom zivotu,stiti velikosrpski nacionalni interes a ne bosnjacki. Bosnjacki nacionalni interes je jedinstvena,funkcionalna BiH. Taj cilj je ostvariv samo sa priblizavanjem toga cilja srpskom narodu a to se ne moze postici sataniziranjem Srba,nego prihvacanjem Srba kao jednakopravnoga i dobrodosloga naroda.
-
Poezija
#619 Re: Srpska moralna katarza!?
Glavni cilj je bilo etničko čišćenje Bošnjaka na teritoriju vlastite države Bosne i Hercegovine.
Prihvaćanje stočara da, ali ne pod njihovim uvjetima gdje će stopirati na svaki mogući način napredak države Bosne i Hercegovine i gdje će u svim mogućim situacijama negirati genocid, agresiju i omaložavati žrtve pokolja od strane četnika, stočara i srba.
Majorizacija the second?
Prihvaćanje stočara da, ali ne pod njihovim uvjetima gdje će stopirati na svaki mogući način napredak države Bosne i Hercegovine i gdje će u svim mogućim situacijama negirati genocid, agresiju i omaložavati žrtve pokolja od strane četnika, stočara i srba.
Majorizacija the second?
-
Bodkin
#620 Re: Srpska moralna katarza!?
ja sam pitao da li bi pustio da ti djeca danas uce ovo sto si napisao. tj nisam pitao tebe nego onog iznad. znaci da ti danas djeca uce o kosovskom boju i danku u krvi. ili o cinjenici da su bosnjaci koji su bili u ustasama maljem srbe ubijali?bimbokaposzta wrote: Bez namjere da relativiziram bilo šta, jugoslovenska istorija se nakon WW 2, uglavnom i bavila zločinima nad Srbima.
jer danas svako moze furati svoju historiju na svojoj teritoriji. ili da ostavimo da svaka strana uci svoju historiju?
- fakat
#621 Re: Srpska moralna katarza!?
Preko 20 stranica, ni jedna rijec osude, ni trun empatije, samo dovijavanje kako da se presipa iz supljeg u prazno i opravda etnicko ciscenje.
-
Drinski
#622 Re: Srpska moralna katarza!?
Pa dobro, ako je tako, onda mozemo reci imamo brata Kaina i Abela.Objektivni navijac wrote: Pa sada,ako neko govori isti jezik,zivi na istom prostoru,ima iste tradicije,mentalitet i kulturu,onda je veoma,veoma blizu bratstvu. A ako neko uprkos tome insistira na vjestackim podjelama,onda je jasno da on propagira bratoubilacki rat.
EU ti je vise drzava nego nasa BIH.Francusi i Njemci ne zive u jednoj drzavi![]()
![]()
![]()
![]()
Ma kakvi, pa da je zavisilo od Srba, davno bi BIH bila dio istorije. Za opstanak BIH su danas jedino zaslužno Bosnjaci. To naravno ne znaci da trebaju počiniti srpsku gresku, odnosno rastjerati sve ostale, naime, BIH jeste opstala zahvaljujući Bosnjacima ali se ne može graditi samo zahvaljujući Bosnjacima, ali je polazna tacka: raditi samo ono sto prvo pomaže Bosnjacima.Pomirenje samo po sebi jeste jedini i prvenstveni bosnjacki nacionalni interes. Jer bez pomirenja,bez deradikalizacije Srba,nema BiH . Bez Srba nema BiH,kao funkcionalne i normalne drzave. A bez funkcionalne i normalne BiH,bosnjacki opstanak visi o koncu.
-
Drinski
#623 Re: Srpska moralna katarza!?
Zar si ti mislio da ce toga biti? Pa RS ne bi mogla postojati da nije rata i ratnih zločina. Kao sta se molekul vode sastoji od tri atoma, tako se RS zasniva na ratu, genocidu i zavjeri ćutanja.fakat wrote:Preko 20 stranica, ni jedna rijec osude, ni trun empatije, samo dovijavanje kako da se presipa iz supljeg u prazno i opravda etnicko ciscenje.
-
Drinski
#624 Re: Srpska moralna katarza!?
Onaj iznad ti napisa sta misli o tome.Bodkin wrote: ja sam pitao da li bi pustio da ti djeca danas uce ovo sto si napisao. tj nisam pitao tebe nego onog iznad. znaci da ti danas djeca uce o kosovskom boju i danku u krvi. ili o cinjenici da su bosnjaci koji su bili u ustasama maljem srbe ubijali?
jer danas svako moze furati svoju historiju na svojoj teritoriji. ili da ostavimo da svaka strana uci svoju historiju?
Jesi li ti protiv popisa iz 1991.godine, odnosno jesi li ti za pomirenje?
- BHCluster