Srpska moralna katarza!?

Locked
hAZNADAR

#451 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Objektivni navijac wrote:
Nije of topic. On topic je itekako. Tacno je da Srbi ne postuju i ne cijene Bosnjake. Onda dolazimo do moje tvrdnje da NIKO ne moze postovati drzavu kao sto je BiH i ljude koje je vode,tojeste Bosnjake. Respect,postovanje moras zasluziti,nametnuti. Ako neko za 20 godina od svoje drzave napravi picvajz i smijuriju o kakvom ti postovanju hoces da pricas. Sto bi rekao @ ponemoni,da imas uredjenu drzavu,ekonomiju,firme,da se ljudi bore ko ce zivjeti u Sarajevu,da je Sarajevo ekonomski,kulturni,sportski centar regije,vidio bi postovanja. Postovanje se stice i razvija. A po tvome,kada bude postovanja,bice i katarze. Sto je logicno i tacno.
Historija :? Mi imamo srpsku istoriju i hrvatsku povijest ali nemamo bosanske. Zasto nemamo bosanske,zato sto nemamo historicare a zasto nemamo historicare,zato sto nam je drzava u kurcu i nemamo para za njih. Srbi istoriju Beograda i Srbije uce od Hazima Sabanovica. A u Bosni populisti SDA razni Imamovici i ostali pokemoni umjesto historije prosipaju ublehe za djecu do 10 godina. I onda nam neko kriv :?
Pa mi samo ne znamo jesmo li posli ili dosli. Bosnjaci nemaju jedinstveno misljenje i stav o sebi a hoce da drugi imaju stav o njima sa postovanjem. How yes no.
Bosnjaci ako hoce da narodi oko njih pocnu da ih postuju,da ih se stide,da ih se boje,moraju preci iz fetus pozicije zrtve koja pomaga ,jer na zrtvu se neko moze sazaliti ali je niko nece postovati,u poziciju odrasle zrele osobe koja radi na sebi i svome polozaju i statusu.
Ti pises samo iz sarajevske perspektive gdje danas imas najveci problem sa bosnjackim korumpiranim politicarima. I mislis da je to glavni razlog nefunkcionisanja drzave i sto nas velikosrbi ne smatraju ljudima. Slazem se da treba biti samokritican i da nisu sve samo cetnici krivi,.. ali treba biti i realan i priznati ono sto se vise od 20 god zna. A to je da drzava ne moze naprijed dok agresori na drzavu imaju poluge i pravni okvir da koce svaki napredak,.. vidi samo ove najnovije vijesti oko usvajanja zakona i ko minira proces. BiH im je prihvatljiva samo ako dobiju atribute drzavnosti na svojim torovima a Bosnjaci ostanu getoizirani a to je naprihvatljivo. Bosnjaci su duboko zavisni od funkcionisanja drzave na cijelom prostoru a Bosna se ne prostire samo do Trebevica - sarajevski kanton bi se sutra ugusio kada bi ostao izolovan. Mozemo mi do sutra traziti greske u nasim koracima, - cinjenica je ipak da smo primorani na politiku koju vodimo.

I opet u takvim uslovima, kada smo nastupili na politickoj sceni - nismo nastupili totalitarno, agresivno,.. od samog pocetka smo ponudili ravnopravnu zajednicu svih naroda, multietnicnost, nismo nikome ukidali pravo na jezik i naciju, nismo proglasili nacionalnu drzavu Bosnjaka, u ratu pomno pazili na zlocine kojih je bilo ali ne kao kod drugih, nismo rusili crkve, poslije rata prihvatili kompromisnu zastavu, dan drzavnosti, himnu,....... zar to nije dovoljan razlog da nas neko respektuje? Zar trebamo biti Swicarski kanton po uredjenju i postenju pa da nas neko kao respektuje? Grijesis i to mnogo - jer si zaboravio kako smo kotirali u ocima drugih prije u YU i koliko su nas smatrali ravnim sebi.

I nije tacno da nas ne cijene zato sto smo 'vaki i sto vide kako smo iskvareni, korumpirani, neorganizovani,... ko nesto je bolje kod njih po tom pitanju. Pa jarane, mi se tek ucimo drzavnosti, nacionalnom identitetu,.. prije samo 30 god nismo imali pravo na naciju i jezik, i s'obzirom kakav smo put presli i kakve karte imali u rukama u novijoj historiji i ovo danas je ogroman napredak. Mozda smo bili nespremni, nezreli na nezavisnost, ali smo u milosevicevoj YU bili i primorani na to, jer proces raspadanja YU nije cekao nikoga da sazrije, morao si braniti svoja osnovna ljudska i gradjanska prava.

Razlog nase degradacije u njihovom poimanju nas je poceo prije nego sto je poceo proces nezavisnosti, prije nego sto je iko cuo za SDA, referendum, republiku BiH, ... To je jarane pocelo jos od proslave kosovske bitke. Ja sam Banjalucanin i poznajem itekako dobro situaciju u RS, bio svjedok kako je sve pocelo 80-tih i kako je dan danas. Citam RS medije vise negoli federalne, i opcenito poznajem bolje situaciju u sve i jednom sektoru u RS negoli u Federaciji.

Razlog nase degradacije, sto nas ne smatraju ljudima je taj sto su stereotipi i historijski mitovi postali standard. Pricu o poturicama, prodaji vjere za veceru, sakrivanju porijekla, stidovima i kompleksima, produktima turske okupacije, bivsim Srbima otpadnicima i prirodnoj selekciji plemenitih od sugavaca,.. - slusam od 89-te grubo receno. A pricu o smrdljivim, lojavim, Teheranu, azijskoj vukojebini, talibanizaciji, tamnom vilajetu, zaostalom i primitivnoj rupi,.. slusam od otprilike 2000-te, mada i ranije al nebitno. I kada spojis mitsku historiju i ubjedjenja o porijeklu Bosnjaka, plus stereotipnu islamofobiju - ti dobijes sliku jedne sive bezlicne mase gdje ne postoje individue, ljudskost, bilo sta humano. Nesto kao Orci iz Gospodara prstenova,.. Bosnjaci su u srpskom poimanju jedna bezlicna, smrdljiva, zatucana, divlja, kulturoloski i civilizacijski niza masa. A historija o poturicama i porijeklu je tu glavni razlog jer se na taj nacin cijeli narod genetski degradira i tu niko nije postedjen, ni staro ni mladi, ni musko, zensko, vjera,.. ma nista nije sveto i postedjeno. I vjeruj mi da je tako jer to vidim i znam.

Razlozi danasnjeg opiranja suzivotu nisu vise politicke prirode zbog tamo nekog Bakira ili Zlaje u Sarajevu,... razlozi su danas vise stereotipne i zbog predrasuda. Zivjeti u istoj mahali sa Bosnjacima ravnopravno se dozivljava kao s konja na magarca, kao da aristokrate iz neke bogataske cetvrti evropske metropole premjestis u sirotinjsko predgradje Kandahara ili ubacis u cigansku cergu. Danasnja omladina u BL uopce ne spominje ko je poceo rat, bosnjacku hegemoniju, preglasavanja,.. prvo i primarno su upravo historijski mitovi o prevjerama, poturicama, otpadnicima,... i to cujem i citam u dovoljnoj mjeri da to uzmem ozbiljno.

Vidi jednu stvar, hajd kada sam vec poceo kilometarski pisati - nadam se da ces imati vremena procitati.
Nijemcima je poslije WWII bilo dovoljno samo da vide slike ubijenih Zidova u logorima, silu leseva na gomili,.. one crno bijele slike presahlih tijela sa upalim ocima, ... pa se mrva morala probudila i onda je nastala katarza.
A danas u vrijeme interneta za manje od minuta bilo na kompjuteru ili mobilu ti mozes naci slike eshumacija masovnih grobnica Bosnjaka, tuzne price o roditeljima kojima su ubijena djeca,.. samo ukucas Srebrenica, Tomasica, Trnopolje, Biljani, Suha,... i izadje masa slika koje svakom normalnom civjeku na planeti izazove sok. Jos jasnije slike genocida imas danas - pa ne samo da nema nikakve katarze - vec stvari postaju sve gore. Zasto je to tako - pa vjerovatno opca hladnoca i indolencija prema nasim zrtvama im daleko dublji razlog od nase korupcije i nesredjenosti.

Zadnju recenicu tvog posta potpisujem - ali to je kao mnogo toga sto pises neka druga tema. Ovdje je rijec o srpskoj moralnoj katarzi i ja tvrdim da je nema i nece je biti dok nase prisustvo tumace - vec znas kako.
Stoner

#452 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Stoner »

hAZNADAR wrote:
Ti pises samo iz sarajevske perspektive gdje danas imas najveci problem sa bosnjackim korumpiranim politicarima. I mislis da je to glavni razlog nefunkcionisanja drzave i sto nas velikosrbi ne smatraju ljudima. Slazem se da treba biti samokritican i da nisu sve samo cetnici krivi,.. ali treba biti i realan i priznati ono sto se vise od 20 god zna. A to je da drzava ne moze naprijed dok agresori na drzavu imaju poluge i pravni okvir da koce svaki napredak,.. vidi samo ove najnovije vijesti oko usvajanja zakona i ko minira proces. BiH im je prihvatljiva samo ako dobiju atribute drzavnosti na svojim torovima a Bosnjaci ostanu getoizirani a to je naprihvatljivo. Bosnjaci su duboko zavisni od funkcionisanja drzave na cijelom prostoru a Bosna se ne prostire samo do Trebevica - sarajevski kanton bi se sutra ugusio kada bi ostao izolovan. Mozemo mi do sutra traziti greske u nasim koracima, - cinjenica je ipak da smo primorani na politiku koju vodimo.

I opet u takvim uslovima, kada smo nastupili na politickoj sceni - nismo nastupili totalitarno, agresivno,.. od samog pocetka smo ponudili ravnopravnu zajednicu svih naroda, multietnicnost, nismo nikome ukidali pravo na jezik i naciju, nismo proglasili nacionalnu drzavu Bosnjaka, u ratu pomno pazili na zlocine kojih je bilo ali ne kao kod drugih, nismo rusili crkve, poslije rata prihvatili kompromisnu zastavu, dan drzavnosti, himnu,....... zar to nije dovoljan razlog da nas neko respektuje? Zar trebamo biti Swicarski kanton po uredjenju i postenju pa da nas neko kao respektuje? Grijesis i to mnogo - jer si zaboravio kako smo kotirali u ocima drugih prije u YU i koliko su nas smatrali ravnim sebi.

I nije tacno da nas ne cijene zato sto smo 'vaki i sto vide kako smo iskvareni, korumpirani, neorganizovani,... ko nesto je bolje kod njih po tom pitanju. Pa jarane, mi se tek ucimo drzavnosti, nacionalnom identitetu,.. prije samo 30 god nismo imali pravo na naciju i jezik, i s'obzirom kakav smo put presli i kakve karte imali u rukama u novijoj historiji i ovo danas je ogroman napredak. Mozda smo bili nespremni, nezreli na nezavisnost, ali smo u milosevicevoj YU bili i primorani na to, jer proces raspadanja YU nije cekao nikoga da sazrije, morao si braniti svoja osnovna ljudska i gradjanska prava.

Razlog nase degradacije u njihovom poimanju nas je poceo prije nego sto je poceo proces nezavisnosti, prije nego sto je iko cuo za SDA, referendum, republiku BiH, ... To je jarane pocelo jos od proslave kosovske bitke. Ja sam Banjalucanin i poznajem itekako dobro situaciju u RS, bio svjedok kako je sve pocelo 80-tih i kako je dan danas. Citam RS medije vise negoli federalne, i opcenito poznajem bolje situaciju u sve i jednom sektoru u RS negoli u Federaciji.

Razlog nase degradacije, sto nas ne smatraju ljudima je taj sto su stereotipi i historijski mitovi postali standard. Pricu o poturicama, prodaji vjere za veceru, sakrivanju porijekla, stidovima i kompleksima, produktima turske okupacije, bivsim Srbima otpadnicima i prirodnoj selekciji plemenitih od sugavaca,.. - slusam od 89-te grubo receno. A pricu o smrdljivim, lojavim, Teheranu, azijskoj vukojebini, talibanizaciji, tamnom vilajetu, zaostalom i primitivnoj rupi,.. slusam od otprilike 2000-te, mada i ranije al nebitno. I kada spojis mitsku historiju i ubjedjenja o porijeklu Bosnjaka, plus stereotipnu islamofobiju - ti dobijes sliku jedne sive bezlicne mase gdje ne postoje individue, ljudskost, bilo sta humano. Nesto kao Orci iz Gospodara prstenova,.. Bosnjaci su u srpskom poimanju jedna bezlicna, smrdljiva, zatucana, divlja, kulturoloski i civilizacijski niza masa. A historija o poturicama i porijeklu je tu glavni razlog jer se na taj nacin cijeli narod genetski degradira i tu niko nije postedjen, ni staro ni mladi, ni musko, zensko, vjera,.. ma nista nije sveto i postedjeno. I vjeruj mi da je tako jer to vidim i znam.

Razlozi danasnjeg opiranja suzivotu nisu vise politicke prirode zbog tamo nekog Bakira ili Zlaje u Sarajevu,... razlozi su danas vise stereotipne i zbog predrasuda. Zivjeti u istoj mahali sa Bosnjacima ravnopravno se dozivljava kao s konja na magarca, kao da aristokrate iz neke bogataske cetvrti evropske metropole premjestis u sirotinjsko predgradje Kandahara ili ubacis u cigansku cergu. Danasnja omladina u BL uopce ne spominje ko je poceo rat, bosnjacku hegemoniju, preglasavanja,.. prvo i primarno su upravo historijski mitovi o prevjerama, poturicama, otpadnicima,... i to cujem i citam u dovoljnoj mjeri da to uzmem ozbiljno.

Vidi jednu stvar, hajd kada sam vec poceo kilometarski pisati - nadam se da ces imati vremena procitati.
Nijemcima je poslije WWII bilo dovoljno samo da vide slike ubijenih Zidova u logorima, silu leseva na gomili,.. one crno bijele slike presahlih tijela sa upalim ocima, ... pa se mrva morala probudila i onda je nastala katarza.
A danas u vrijeme interneta za manje od minuta bilo na kompjuteru ili mobilu ti mozes naci slike eshumacija masovnih grobnica Bosnjaka, tuzne price o roditeljima kojima su ubijena djeca,.. samo ukucas Srebrenica, Tomasica, Trnopolje, Biljani, Suha,... i izadje masa slika koje svakom normalnom civjeku na planeti izazove sok. Jos jasnije slike genocida imas danas - pa ne samo da nema nikakve katarze - vec stvari postaju sve gore. Zasto je to tako - pa vjerovatno opca hladnoca i indolencija prema nasim zrtvama im daleko dublji razlog od nase korupcije i nesredjenosti.

Zadnju recenicu tvog posta potpisujem - ali to je kao mnogo toga sto pises neka druga tema. Ovdje je rijec o srpskoj moralnoj katarzi i ja tvrdim da je nema i nece je biti dok nase prisustvo tumace - vec znas kako.
To bi odprilike bilo to. :thumbup:
hAZNADAR

#453 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Samo poistovjecivanje sake bosnjackih zlocina sa genocidom ogromnih od strane cetnika razmjera dokazuje da neki ne vrjednuju sve ljude isto.
General War

#454 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by General War »

@haznadar
Jedna (ako mogu) ispravaka.
1.Njemci su potucena strana prisiljena da potpise kapitulaciju- PC to nije (a nije ni tzv HZHB)...vec jucer protivnici danas saveznici ili stranke koje dijele vlast.
2.Njemce se (fizicki) tjeralo da vide koncentracione logore po ulasku saveznika.
3. U njemcakim udjbenicima se nije izucavao II svjetski rat do kraja 50tih (U BiH dato pravo da svako uci svoju istoriju)
4. Njemacka ima nametnute zakone o rasizmu i fasizmu jod od kraja II s.r -BiH ih ni do danas nema)
5. Nimberski proces je trajao manje od godinu dana za sudjenje nacistickih zvjerki barem onih krupnih- a Haski s brda s dola...evo hvala bogu skoro 20 godina, i parolom "niko nije kriv dok se ne osudi (a i to je diskutabilno od Norca do Perisica...)"
Jednostavno, sve je oko BiH posadjeno nakaradno...i to i do dana danasnjeg traje.
I apsolutno se ne slazem da od Alije pa do Lagumdjije i inih bosnjackih politickih dusebriznika nije kumovao ili jos kumuje da kada citam komentare (koji su manje ili vise opravdani...djelom neutemeljeni ali i dijelom huskacki) dodje da se covek zapita na sta sve ovo ide?
Ali moze se zakljuciti, Ideja BiH iz 92 sa ovakvim politicarima je sve dalje, citajuci komentare na ovom forumu, sreca pa forum ne reflektuje stav vecine...ali reflektuje rezon pismenog dijela, sto opet brine.
Skijaš

#455 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Bosnjaci su u srpskom poimanju jedna bezlicna, smrdljiva, zatucana, divlja, kulturoloski i civilizacijski niza masa. A historija o poturicama i porijeklu je tu glavni razlog jer se na taj nacin cijeli narod genetski degradira i tu niko nije postedjen, ni staro ni mladi, ni musko, zensko, vjera,.. ma nista nije sveto i postedjeno.
Sigurno je da ima onih koji tako misle, ali prosječan čovjek tako ne razmišlja. Ne znam zašto ti je toliko stalo da prosječnog Srbina predstaviš kao ksenofobno čudovište ? Uostalom, gdje je razlika između tvog pišanja po Srbima i pišanja neke tvoje srpske kopije po Bošnjacima ? To je tvoj šovinizam ljepši ? Ima pravilnije oblikovane cvjetove ?
chupacabra

#456 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by chupacabra »

hAZNADAR wrote:

Pogodjeno u srz problema. Kada dodje i ako ikada dodje do oslobadjanja srpskog naroda od ove ideologije, onda ce i sve ostalo doci na svoje i odnosi krenuti uzlaznom putanjom. Sve do tada je samo zasminkavanje i nalazenje izgovora tipa "sve je zbog srpskog svata", "islamska deklaracija", i slicne gluposti, sto je ustvari racionaliziranje sopstvenog nemoralnog ponasanja prema Bosnjacima. Meni bi bilo lakse da ljudi umjesto razloga za rat "ubijanje srpskog svata", iskreno kazu "mi vas ne smatramo narodom nego obicnom stranom masom koja ne zasluzuje drzavu i koja se kao zaostavstina Osmanlija mora odstraniti sa Balkana, i zato smo se i pripremili i poceli rat. Trebao je samo okidac i izgovor.
Kada god upoznam nekoga od Srba vani (zivim u gradu sa velikom srpskom populacijom), ne mogu se oteti dojmu da je ova ideologija standard. Pazi, oni jednog prosjecnog Amera za koga je Bosnjak definicija genetske, vjerske i kulturoloske cistoce, smatraju ravnopravno i tako se prema njemu i odnose, mada se zna da je americka nacija hibrid svega i svacega stara manje od 200 godina, a Bosnjaka gledaju kao nizu rasu i genetski otpad. Ne govorim da svi tako razmisljaju, ali to je trenutno dominantna ideologija. Bez obzira koliko ti bio obrazovan, tolerantan, pametan, otvoren, spreman na saradnju bilo koje vrste, za tebe je vec rezervisan stereotip kojeg ce se srpski narod tesko otarasiti. Osvrnimo se samo na zadnje izjave Irineja i sve ce nam biti jasno.
hAZNADAR

#457 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Bosnjaci su u srpskom poimanju jedna bezlicna, smrdljiva, zatucana, divlja, kulturoloski i civilizacijski niza masa. A historija o poturicama i porijeklu je tu glavni razlog jer se na taj nacin cijeli narod genetski degradira i tu niko nije postedjen, ni staro ni mladi, ni musko, zensko, vjera,.. ma nista nije sveto i postedjeno.
Sigurno je da ima onih koji tako misle, ali prosječan čovjek tako ne razmišlja. Ne znam zašto ti je toliko stalo da prosječnog Srbina predstaviš kao ksenofobno čudovište ? Uostalom, gdje je razlika između tvog pišanja po Srbima i pišanja neke tvoje srpske kopije po Bošnjacima ? To je tvoj šovinizam ljepši ? Ima pravilnije oblikovane cvjetove ?
Uffff, Skijas, Skijas,... sta da ti kazem. Nekada sam davao paznje tvojim postovima, rezonima,.. i diskutovao,... ali danas jednostavno nemam volje. Nemam volje ni snage da ti ko zna koji put podvlacim, crtam,... dokazujem da kritikujem ideologiju a na narod generalno - to vecina kolega ovdje vidi jer cita napisano Ti si samo jedan naivan idealista i usput vrlo nekulturan jer citas postove samo povrsno dok ne zavristis o fasizmu, nacionalizmu, mrznji,... ti si jednostavno tako programiran i mislim da nisi ni sposoban za toleranciju kojim se dicis, analitiku i kontanje mimo krajnosti. Rasprava sa tobom stvarno je besmislena.

General War wrote:@haznadar
Jedna (ako mogu) ispravaka.
1.Njemci su potucena strana prisiljena da potpise kapitulaciju- PC to nije (a nije ni tzv HZHB)...vec jucer protivnici danas saveznici ili stranke koje dijele vlast.
2.Njemce se (fizicki) tjeralo da vide koncentracione logore po ulasku saveznika.
3. U njemcakim udjbenicima se nije izucavao II svjetski rat do kraja 50tih (U BiH dato pravo da svako uci svoju istoriju)
4. Njemacka ima nametnute zakone o rasizmu i fasizmu jod od kraja II s.r -BiH ih ni do danas nema)
5. Nimberski proces je trajao manje od godinu dana za sudjenje nacistickih zvjerki barem onih krupnih- a Haski s brda s dola...evo hvala bogu skoro 20 godina, i parolom "niko nije kriv dok se ne osudi (a i to je diskutabilno od Norca do Perisica...)"
Jednostavno, sve je oko BiH posadjeno nakaradno...i to i do dana danasnjeg traje.
I apsolutno se ne slazem da od Alije pa do Lagumdjije i inih bosnjackih politickih dusebriznika nije kumovao ili jos kumuje da kada citam komentare (koji su manje ili vise opravdani...djelom neutemeljeni ali i dijelom huskacki) dodje da se covek zapita na sta sve ovo ide?
Ali moze se zakljuciti, Ideja BiH iz 92 sa ovakvim politicarima je sve dalje, citajuci komentare na ovom forumu, sreca pa forum ne reflektuje stav vecine...ali reflektuje rezon pismenog dijela, sto opet brine.
.
Ma znam ja sve to, ali ovdje pricamo o katarzi opcenito a ne kako pobijediti fasizam. Ovdje prepoznajem razloge zasto mislim da katarza nije moguca,.. - ali ne dajem definiciju kako je postici i kako neprijatelja pobijediti. Radije se nebih upustao u ratnohuskacke price i potrebi primjenjivanja saveznickog modela na RS. Ovdje se kaci mnogo stosta sto nije oftopic ali proizilazi iz ove teme - poput odumiranja multietnicke ideje sto je i razlog vristanja par kolega.
Medjutim - ako se slozimo da je historija glavni razlog i uzrok degradacije Bosnjaka,.. - mozda sira rasprava o historijskim mitovima i zabludama moze malcice pomoci u svemu tome. Siguran sam da bi se odnos prema Bosnjacima i bosnjackim zrtvama mnogo promijenio u RS kada bi nasu historiju i porijeklo tumacili kao sto to tumace za druge, primjerice Hrvate, Bugare, Albance,.. znaci i dalje politicki protivnik - ali bar neko kome priznajes da ima naciju, jezik, historiju, porijeklo,..
Zamisli javnu otvorenu tribinu o tome u samoj BL koja se medijski pokriva,... mozda nebi razuvjerila mnoge glave da su mitovi o poturicama i bivsim Srbima netacne, ali bi barem prezentirale pricu o islamizaciji, Bosnjanima, besmislu prizivanja davne turske uprave, i pokazale da Bosnjaci vjeruju u to umjesto da kriju opcepoznatu istinu o kukavickom porijeklu i sl. Siguran sam da bi se moglo skupiti dovoljno akademika sa obje strane koji bi mogli voditi otvorenu i javnu debatu oko toga - pitanje je samo politicke dozvole i interesa.
Johnzy

#458 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Johnzy »

Aj da i ja kažem nešto kao pripadnik naroda kome treba katarza. Treba to, ali samo ako je nemačka varijanta. Ove druge su smešne. Evo, pogledajte, jesu li Mađari prošli katarzu? Austrijanci, Japanci, Turci, Rusi? Trebalo je, bili bi bolji, a nisu. A kako su Nemci prošli, objasnio je kolega forumaš General War. Ima još jedna od mnogih stvari zbog kojih nema katarze, žaljenja i traženja oprosta. Koliko sam ja mogao da razumem, u našem narodu naše žrtve nama ništa ne znače ili znače vrlo malo. Može da se priča o 70 hiljada iz Kragujevca ili mnogo više iz Jasenovca i NDH, ali to je samo to. Isto i milion i dvesta hiljada iz Prvog svetskog rata je više brojka u fazonu, "u jbt, vidi koliko nas izginulo!", ali realne svesti o tome da je nestalo tada četvrtina populacije i šta to znači, i šta svaki čovek znači, to nema. Šetajući na Bežanijskoj kosi sam naišao na spomen ploču za oko osam hiljada streljanih na tom mestu od strane okupacionih snaga. Ej, slučajno, da nisam tako ljubopitljiv, nikad ne bih znao, to nigde ne piše, nikom nije bitno, nema polaganja cveća, nema televizije, ništa, samo ploča, na nekom starom groblju, okrunjena klupica. A gde je Kragujevac, Kraljevo, S.Palanka, Banjica, Staro sajmište, i dosta drugih za koje ne znam.
I kako onda da se vaše žrtve cene više, kada u svesti naroda nije ni to da ceni svoje. Možda i nisam u pravu, ali ovo je jedan od razloga što i kako.
shadowblade

#459 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by shadowblade »

Johnzy wrote:Aj da i ja kažem nešto kao pripadnik naroda kome treba katarza. Treba to, ali samo ako je nemačka varijanta. Ove druge su smešne. Evo, pogledajte, jesu li Mađari prošli katarzu? Austrijanci, Japanci, Turci, Rusi? Trebalo je, bili bi bolji, a nisu. A kako su Nemci prošli, objasnio je kolega forumaš General War. Ima još jedna od mnogih stvari zbog kojih nema katarze, žaljenja i traženja oprosta. Koliko sam ja mogao da razumem, u našem narodu naše žrtve nama ništa ne znače ili znače vrlo malo. Može da se priča o 70 hiljada iz Kragujevca ili mnogo više iz Jasenovca i NDH, ali to je samo to. Isto i milion i dvesta hiljada iz Prvog svetskog rata je više brojka u fazonu, "u jbt, vidi koliko nas izginulo!", ali realne svesti o tome da je nestalo tada četvrtina populacije i šta to znači, i šta svaki čovek znači, to nema. Šetajući na Bežanijskoj kosi sam naišao na spomen ploču za oko osam hiljada streljanih na tom mestu od strane okupacionih snaga. Ej, slučajno, da nisam tako ljubopitljiv, nikad ne bih znao, to nigde ne piše, nikom nije bitno, nema polaganja cveća, nema televizije, ništa, samo ploča, na nekom starom groblju, okrunjena klupica. A gde je Kragujevac, Kraljevo, S.Palanka, Banjica, Staro sajmište, i dosta drugih za koje ne znam.
I kako onda da se vaše žrtve cene više, kada u svesti naroda nije ni to da ceni svoje. Možda i nisam u pravu, ali ovo je jedan od razloga što i kako.
Pa naravno da nema svijesti o tome koliko znači stotine tisuća mrtvih ljudi. To je tolika tragedija da je ljudski um ne može pojmiti, a kad bi pojmio mogao bi cijeli život provest u tuzi ili bi prolupao i doživio živčani slom.
Ne kaže se zalud: "Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt milijuna je statistika".
Inače, složit ćemo se da su svi narodi na ovim prostorima u nebrojeno puno ratova kroz stoljeća, ne samo kroz ovo zadnje imali jako puno žrtava, nitko tu nije prošao lišo i nitko nije skroz čistih ruku. Mislim da licitiranje broja žrtava kada se sve to uzme u obzir nema nikakvog smisla, jer se na jednu brojku od strane suprotne strane vadi druga brojka i na kraju opet dolazimo do toga tko je tu dobar, a tko zao, naravno niti jedna strana neće prihvatiti kolektivno nametanje krivice i nema rješenja.
Mislim da bi se trebalo pozabaviti budućnošću i ukloniti taj štetni nacionalističko-šovinistički pogled jednih na druge, povijest ostaviti povjesničarima i okrenuti se svakodnevnom životu, jer svaki dan drviti o nečemu što je bilo prije 150, 70 ili 25 godina nema nikakvog smisla i ne vodi nikuda.
Skijaš

#460 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

chupacabra wrote: Kada dodje i ako ikada dodje do oslobadjanja srpskog naroda od ove ideologije, onda ce i sve ostalo doci na svoje i odnosi krenuti uzlaznom putanjom.
Da narod, u ovom slučaju srpski narod, ne bi bio izmanipulisan, potrebno je razvaliti aparat koji vrši propagandu koji drži srpski narod taocem a konsekventno i čitavo društvo.

“We cannot change the hearts and minds of those people of the South, but we can make war so terrible … [and] make them so sick of war that generations would pass away before they would again appeal to it.”

To je izjava američkog generala Shermana koji je shvatio da se do stabilizacije društva dolazi upravo agresivnim djelovanjem, Amerikanac o Amerikancima, i uspjelo je. Da su oni imali svoje Lagumdžije i Radončiće koji se ližu sa južnjačkim oligarhijama dok običan narod krvari, američki građanski rat bi još trajao. Ne može se ljudi pljuvati po Srbima a tražiti dijalog i kompromis sa bolesnicima poput Dodika koji truju izvor s kojeg Srbi piju. Ne može se tražiti multietničko društvo i toleranciju a prihvatati Dodikove zakone uperene protiv povratnika. Nisu Srbi problem, stvarni problem je nedosljednost sarajevskih elita koje svjesno odbijaju konfrontaciju sa onim elementima sa kojim se konfrontacija podrazumjeva. Velikosrpstvo treba poraziti, bez pardona i jednom za svagda, a srpski narod i ostatak društva osloboditi tog karcinoma. Kada velikosrpski faktor ne kontroliše medije, policiju, budžet i obrazovanje, lako je stvari postaviti na pravo mjesto.
hAZNADAR

#461 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Johnzy wrote:Aj da i ja kažem nešto kao pripadnik naroda kome treba katarza. Treba to, ali samo ako je nemačka varijanta. Ove druge su smešne. Evo, pogledajte, jesu li Mađari prošli katarzu? Austrijanci, Japanci, Turci, Rusi? Trebalo je, bili bi bolji, a nisu. A kako su Nemci prošli, objasnio je kolega forumaš General War. Ima još jedna od mnogih stvari zbog kojih nema katarze, žaljenja i traženja oprosta. Koliko sam ja mogao da razumem, u našem narodu naše žrtve nama ništa ne znače ili znače vrlo malo. Može da se priča o 70 hiljada iz Kragujevca ili mnogo više iz Jasenovca i NDH, ali to je samo to. Isto i milion i dvesta hiljada iz Prvog svetskog rata je više brojka u fazonu, "u jbt, vidi koliko nas izginulo!", ali realne svesti o tome da je nestalo tada četvrtina populacije i šta to znači, i šta svaki čovek znači, to nema. Šetajući na Bežanijskoj kosi sam naišao na spomen ploču za oko osam hiljada streljanih na tom mestu od strane okupacionih snaga. Ej, slučajno, da nisam tako ljubopitljiv, nikad ne bih znao, to nigde ne piše, nikom nije bitno, nema polaganja cveća, nema televizije, ništa, samo ploča, na nekom starom groblju, okrunjena klupica. A gde je Kragujevac, Kraljevo, S.Palanka, Banjica, Staro sajmište, i dosta drugih za koje ne znam.
Postujem i hvala na javljanju. Moje licno misljenje je da katarza nije prijeko potrebna u normalizaciji odnosa. Nemam zelju da dozivim uplakane srpske mase koje se skruseno izvinjavaju i padaju na koljena u Potocarima trazeci oprost. Nemam ni iluziju da se volimo i pazimo,.. mozemo i dalje biti politicki protivnici i da se suceljavamo kao sto to danas rade Valonci i Flamanci, Skoti i Englezi, Katalonci i Andaluzani, Turci i Grci, i svi ostali koji se konfrontiraju na nekom razumnom nivou. Ali imam zelju da bosnjacki narod u nekom opcem srpskom standardu konacno dobije svoje priznanje kao respektabilan protivnik koji ipak kao i svi ostali ima svoju naciju, jezik, historiju,.. da to uopce nije diskutabilno, i da sve te silne poturice, prevjere, izdajnike, bivse Srbe, kandila i ikone na tavanu, poruke iz Noza,..... posaljemo u udzbenike historije ili smece - a izbacimo to iz svakodnevice. Jer ja mislim da je ipak historija i povampirenje Osmanlija, janjicara, poturica,... jedan od najbitnijih razloga zbog kojih ulazimo u vrlo neizvjesnu buducnost sa sve vecom radikalizacijom.
hAZNADAR

#462 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Stoner wrote:
hAZNADAR wrote:

To bi odprilike bilo to. :thumbup:
Hvala, ne zato sto se slazes - vec zato sto citas tekstove na koje sam potrosio dosta vremena ovu Subotu. Za razliku od par kolega koji povrsno prelete sve napisano i samo znaju zavristati o fasizmu, mrznji,..
Skijaš

#463 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Za razliku od par kolega koji povrsno prelete sve napisano i samo znaju zavristati o fasizmu, mrznji,..
Ako kažeš da prosječan Srbin na Bošnjake gleda kao na nižu vrstu, ti širiš mržnju. I normalno da ću ti to reći. šta treba, da se šuti kada pišeš takve gluposti ? Ili da ti aplaudiram ?
shadowblade

#464 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by shadowblade »

Kad smo već kod pogleda jednih na druge, zna li itko što točno piše u srpskim udžbenicima povijesti za osnovne i srednje škole? Mislim da je glupo naklapati o tome, a nitko ne zna o čemu se točno radi. U redu, znamo dobro što političari govore, što govore oni starci iz SANU-a, ali nisam vidio niti jedan primjerak udžbenika.
Johnzy

#465 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Johnzy »

"shadowblade"
Zato je nemački model bio dobar, tamo je bilo organizovano da se ide, da se gleda, da se u školama uči, da se pokaže da nacisti ne mogu nigde da rade, da su bitange, da tako nije trebalo. Uz to, Maršalov plan, sve planski, sve postupno, kako treba, i kako može, a da bude dobro. I kao takav rezultat u Nemačkoj ima možda i najmanje neonacista u Evropi.
A kako je kod nas? Generacije uče iskrivljenu istoriju, i znaš koliko je teško da ti kreneš protiv nečega što učiš od osnovne škole i što poneseš iz kuće, a tiče se istorije? Takav jedan pojedinac mora da ide protiv onoga što je usađeno u svest i podsvest, protiv svih poznatih autoriteta, roditelja, učitelja, nastavnika, profesora, knjiga, udžbenika, to je mnogo težak put. A na kraju, kad do kraja dođe, suoči se sa zidom, i jedini izlaz je da ode i da ne menja ništa. I tako je u svakoj od zemalja, pretpostavljam. Onda taj zid niti je okrunjen, niti mu ciglica fali. To je propušteno u bivšoj nam zemlji, imali smo šansu, nismo bili dostojni i dorasli da je iskoristimo. Ni tadašnji sistem (koji ja nisam uspeo da upoznam, nego sam morao o njemu da učim), pored svih vrlina nije imao plan kako ovo da ispravi, i, iako se možda ovaj problem činio kao najmanji, koštao je, košta i koštaće narod.
Basvod

#466 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Basvod »

Zaboravljate da Njemci i Jevreji nisu nakon rata zivili zajedno niti se dogovarali oko zajednicke buducnosti.
Slucaj BiH je jedinstven i eksperimentalan.
ex-Efendija

#467 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by ex-Efendija »

Skijaš wrote: Velikosrpstvo treba poraziti, bez pardona i jednom za svagda, a srpski narod i ostatak društva osloboditi tog karcinoma.
Imas pravo, dzihad je jedino rjesenje! Pa, kom opanci, kom obojci!
Johnzy

#468 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Johnzy »

hAZNADAR wrote: Postujem i hvala na javljanju. Moje licno misljenje je da katarza nije prijeko potrebna u normalizaciji odnosa. Nemam zelju da dozivim uplakane srpske mase koje se skruseno izvinjavaju i padaju na koljena u Potocarima trazeci oprost. Nemam ni iluziju da se volimo i pazimo,.. mozemo i dalje biti politicki protivnici i da se suceljavamo kao sto to danas rade Valonci i Flamanci, Skoti i Englezi, Katalonci i Andaluzani, Turci i Grci, i svi ostali koji se konfrontiraju na nekom razumnom nivou. Ali imam zelju da bosnjacki narod u nekom opcem srpskom standardu konacno dobije svoje priznanje kao respektabilan protivnik koji ipak kao i svi ostali ima svoju naciju, jezik, historiju,.. da to uopce nije diskutabilno, i da sve te silne poturice, prevjere, izdajnike, bivse Srbe, kandila i ikone na tavanu, poruke iz Noza,..... posaljemo u udzbenike historije ili smece - a izbacimo to iz svakodnevice. Jer ja mislim da je ipak historija i povampirenje Osmanlija, janjicara, poturica,... jedan od najbitnijih razloga zbog kojih ulazimo u vrlo neizvjesnu buducnost sa sve vecom radikalizacijom.
Moje lično mišljenje je da svi ti, od pobrojanih trvenja između naroda, u nekoj istorijskoj situaciji će dovesti do rata, i zato ja želim, nadam se, da kolone uplakanih i postiđenih Srba prihvate, shvate šta je urađeno u ime srpstva, u ime Srba, Srbije, i to ne bilo kome (mada je svaki čovek isti), nego narodu bliskom po jeziku, istoriji, krvi na kraju krajeva. Nisam vernik, ali svaka religijska knjiga pominje ubistvo kao bratoubistvo. Ne mislim da bi time srpski narod bio unižen, bačen lestvicu ispod, već baš suprotno, da je krenuo da se penje. Koliko su se vekova skandinavci klali i pili jabukovaču iz lobanje bližnjeg svog, a sad vidi. Ne znam puno, jer nisam živeo tamo, ali koliko sam ukačio, ima baš dobre pozitivne diskriminacije između njih, čak i Finaca. Svako ima svoju zemlju, svoju avliju, svoj narod, ali ima i jako dobre susede. Ja smatram da tako treba nešto da postoji između južnoslovenskih naroda.
Ja mogu da kažem, nije to u moje ime, nisam ja to tako hteo, ja ni pile ne mogu, ali jednostavno, neko je tamo makar držao zastavu Srbije i ubijao, pa kako onda da joj se ja radujem kao čistoj kad je to videla?

*EDIT: Ipak, moje mišljenje je da je to propušteno da se uradi, da jednostavno nema kapaciteta u narodu i EU kako da uredi svoj meki trbuh, što joj može biti kobno, a u interesu je SAD I Rusije da se konstantno žarište održi ovde. Ali najbitnije je da nema kapaciteta, volje, snage u narodu, da svest nije sazrela, nazovite to kako hoćete.
Last edited by Johnzy on 07/06/2014 18:02, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#469 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Za razliku od par kolega koji povrsno prelete sve napisano i samo znaju zavristati o fasizmu, mrznji,..
Ako kažeš da prosječan Srbin na Bošnjake gleda kao na nižu vrstu, ti širiš mržnju. I normalno da ću ti to reći. šta treba, da se šuti kada pišeš takve gluposti ? Ili da ti aplaudiram ?
Mozes za promjenu da procitas pomno sto napisem, i vidis crno na bijelo da kritikujem ideologiju i standarde a ne narod kojim je medijski lako manipulisati i prodavati mitomaniju. Mislio sam i ja prije 30 god da sve Albance treba protjerati sa Kosova jer su zli i opasni - pa jesam li zbog toga bio monstrum ili jednostavno odrastao sa takvim standardima, medijski i institucijski oblikovan?
Umjesto citanja - na moje pisanje i sva silna objasnjenja reagujes po obicaju samo sa ugh, fasista. Nikada u mojim postovima nisi mogao nista citirati sto bi dokazalo navodno moje promoviranje mrznje, nikada,.... nikada nisi dao neke kontraargumente na neku moju tvrdnju,... samo kratki vulgarni zakljucci koje ni sam neznas objasniti. Nekada davno sam ti se znao pravdati na nekoliko stranica da me nisi dobro skontao i pokusavao razuvjeriti - ti si me prijavljivao moderatorima i i vristao okolo, trazio banovanje,...

I sada kada mi se ponovo javljas poslije svog mog pisanja samo sa par recenica uvreda i praznih fraza - sta ocekujes mozda - da diskutujem sa tobom? I ovo sto sam napisao je bilo reda radi - tek da ostali znaju koliko si uopce sposoban za diskusije. Otkaci od mene - prvo miniras temu potenciranjem licne rasprave a drugo - jer nemas osnovne kulture za diskusiju i toleranciju necijeg misljenja - idi placi moderatorima kao sto imas obicaj.
animals

#470 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by animals »

Johnzy wrote:
"shadowblade"
Zato je nemački model bio dobar, tamo je bilo organizovano da se ide, da se gleda, da se u školama uči, da se pokaže da nacisti ne mogu nigde da rade, da su bitange, da tako nije trebalo. Uz to, Maršalov plan, sve planski, sve postupno, kako treba, i kako može, a da bude dobro. I kao takav rezultat u Nemačkoj ima možda i najmanje neonacista u Evropi.
A kako je kod nas? Generacije uče iskrivljenu istoriju, i znaš koliko je teško da ti kreneš protiv nečega što učiš od osnovne škole i što poneseš iz kuće, a tiče se istorije? Takav jedan pojedinac mora da ide protiv onoga što je usađeno u svest i podsvest, protiv svih poznatih autoriteta, roditelja, učitelja, nastavnika, profesora, knjiga, udžbenika, to je mnogo težak put. A na kraju, kad do kraja dođe, suoči se sa zidom, i jedini izlaz je da ode i da ne menja ništa. I tako je u svakoj od zemalja, pretpostavljam. Onda taj zid niti je okrunjen, niti mu ciglica fali. To je propušteno u bivšoj nam zemlji, imali smo šansu, nismo bili dostojni i dorasli da je iskoristimo. Ni tadašnji sistem (koji ja nisam uspeo da upoznam, nego sam morao o njemu da učim), pored svih vrlina nije imao plan kako ovo da ispravi, i, iako se možda ovaj problem činio kao najmanji, koštao je, košta i koštaće narod.
Pa nije u poslijeratnoj Njemackoj, predsjednik bio neko kao onaj blento Dodik..izabrani su neki novi ljudi sa novim vizijama..a ne ko u Bosni, poslije idiota, dolaze isti idioti..i sta se tu moze promjeniti, nista..
Skijaš

#471 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:Nikada u mojim postovima nisi mogao nista citirati sto bi dokazalo navodno moje promoviranje mrznje, nikada,....
hAZNADAR

#472 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Nikada u mojim postovima nisi mogao nista citirati sto bi dokazalo navodno moje promoviranje mrznje, nikada,....
:D skijas legenda,.
Kao sto uvijek rekoh - citaj napisano - u ovom slucaju podebljano.

Ima li ko od prisutnih da ovom ********* objasni, nacrta,... ja ocigledno ne umijem. Mozda je i do mene kada neko jednostavno ne konta. Da ne kazem nesto drugo.
hAZNADAR

#473 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Zagrepčanin i dugogodišnji mirovni aktivista Zoran Ivančić, hrabri čovjek koji je jučer na zagrebačkom aerodromu osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, povikao "Sotono, ubico”, kazao je u izjavi za Anadoliju kako je reagovao ljudski i prirodno, jer nije mogao gledati veličanje nacionalizma i vrijeđanje žrtava.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zoran-iv ... /140607051

Kapa dolje i duboki naklon ljudini. Treba imati muda za to, zao mi je sto nas nema vise ovakvih.
ex-Efendija

#474 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by ex-Efendija »

hAZNADAR wrote:Zagrepčanin i dugogodišnji mirovni aktivista Zoran Ivančić, hrabri čovjek koji je jučer na zagrebačkom aerodromu osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, povikao "Sotono, ubico”, kazao je u izjavi za Anadoliju kako je reagovao ljudski i prirodno, jer nije mogao gledati veličanje nacionalizma i vrijeđanje žrtava.

Kapa dolje i duboki naklon ljudini. Treba imati muda za to, zao mi je sto nas nema vise ovakvih.
Nije to pitanje muda, nego je nesto drugo u pitanju. Covjek za dugogodisnji mirovni rad vec dugo godina prima i platu za svoj mirotvorni posao a plata se ipak morara zaraditi i necim opravdati :D .

Zar si ti stvarno toliko naivan ?!
Basvod

#475 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Basvod »

ex-Efendija wrote:
hAZNADAR wrote:Zagrepčanin i dugogodišnji mirovni aktivista Zoran Ivančić, hrabri čovjek koji je jučer na zagrebačkom aerodromu osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, povikao "Sotono, ubico”, kazao je u izjavi za Anadoliju kako je reagovao ljudski i prirodno, jer nije mogao gledati veličanje nacionalizma i vrijeđanje žrtava.

Nije to pitanje muda, nego je nesto drugo u pitanju. Covjek za dugogodisnji mirovni rad vec dugo godina prima i platu za svoj mirotvorni posao a plata se ipak morara zaraditi i necim opravdati :D .

Zar si ti stvarno toliko naivan ?!
I onda se cudi kad mu neko teorije okarakterise totalnim promasajem.
Locked