Srpkinja u Sarajevu

Locked
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#451 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by hrasno38 »

[/quote]Vidiš malo si kontradiktoran. Kažeš nisi imao nikakvih problema a onda kažeš kako su ti ženu izbacili sa radnog mesta i kako ti zbog toga ne smeš ni da se buniš.

Moji rođaci u Sarajevu su jako loše prošli od strane Sarajlija, svojih komšija. Svi su ostali u Sarajevu u nadi da će svojim prisustvom zaustaviti rat.

Tetak, profesor na pravnom fakultetu, star čovek prebijen je i opljačkan u svom stanu iako su mu Izetbegović i Fuad Muhić garantovali bezbednost samo da ostane. Izvukao se sam iz Sarajeva rizikujući život jer sladeću noć nije smeo da čeka.

Ujak solista u filharmoniji, ujna, ujnina majka su ostali u svom stanu. Njihov sin (brat)je uspeo da se zaposli u UN. Stalno su im pretili likvidacijom, poslednji su dobijali sledovanje hleba jer su Srbi, ono što ostane ako išta ostane. Ubačena im je tromblonka u sobu sa strane grada, ne sa strane Srba. Ujak, stariji čovek, je kopao rovove pod vatrom sa obe strane pola godine. Posle rata su otišli i nemaju želju da se vrate čak ni u posetu.

Tetka, profesor univerziteta,provela rat u Sarajevu, ostala je bez katedre čim se rat završio. Naloženo je njeno penzionisanje zbog godina i invalidnosti navodno, ali zbog toga što je Srpkinja. Rešenje o penziji joj je izdato pogrešno i odmah stornirano i nije rešeno pet godina do njene smrti.

Snaja ne može da dobije posao u Sarajevu mada je izvrstan stručnjak. Može da radi samo na 25Km od kuće u firmi kojoj je vlasnik stranac.

Zaova provela rat u Sarajevu, je ostala bez radnog mesta u državnoj upravi mada je bila potreban stručni kadar a kvota Srba je nepopunjena. Isto njen muž Hrvat. Godinama su na neklakvom socijalnom davanju i stalno nekim novim tečajevima za osposobljavanje. Oboje pravnici.

I ne postoji nikakva reakcija javnosti da se taj teror suzbije. Svi rezonujete ćuti može i gore. Nema Nataše Kandić, nema Čedomira Jovanovića, nema Nenada Čanka ili Sonje Biserko. Svi ste se pomirili da su Srbi sa brda krivi za nepravde tu, danas, od strane nekog Fočaka ili Sandžaklije.

E vidiš kad bi javnost reagovala, kad ne bi svi sedeli na prstima i rezonovali "Neću ja sebi praviti neprijatelja u miru" onda bi ovaj slučaj, onaj slučaj u Banjaluci, onaj treći u Mostaru bili slučajevi. Ovako su pravilo.

I samo još jedna konstatacija, ti Srbi iz Sarajeva koji su onda branili grad i susede svojim ostankom danas su u Banjaluci i Bjeljini. U miru i bez direktive su otišli.[/quote]

Kao prvo kada prepricavas nekoga onda ga prepricaj kako treba ili nemoj nikako. Ja sam rekao da je moja zena imala taj problem ali da takve probleme imaju u sarajevu "sarajlije" svih nacionalnosti. Kada vec pises "familijarne zalopojke o ugrozenosti srba u ratu" vjerovatno si "slucajno" preskocila ono da je moja zena radila cijeli rat i da nije imala nikavih problema kao ni njena porodica. Slusaj ta prica koju nam pricas je upravo identicna onoj koju su prenosile beogradske vijesti svaku boziju noc i cije su lazu upravo bile inspiracija za masu pokolja koje su napravili tvoji sunarodnjaci a usput nakon toga i zagorcali zivot onim dobrim i postenim ljudima srpske nacionalnosti koji nisu htjeli da idu iz svoje domovine i koji su na zalost ginuli od ruke svojih "casnih" sunarodnjaka. Interesentne su te vase neispricane price i slicne kao jaje jejetu. Niko ko ima imalo casti i postenja nece reci da nije bilo slucajeva kada su u ovom gradu najebali i pravoslavci i katolici ali isto tako ti i takvi kao ti bi trebali da znaju da se masa sarajevskij jedinica kompletno naoruzala od oruzja koje je prikupljeno iz stanova tih casnih i visokoobrazovanih akademskih gradjana Sarajeva srpske nacionalnosti. Trebala bi da znas da se jedinica na Trgu Heroja kompletno naoruzala oruzjem iz stanova takvih casnih koje ti spominjes. Ja sam licno iz Lorisove zgrade iz bojlera izvukao zolju upravo kod jednog od mnogobrojnih sarajevskih visokoobrazovanih SDS-ovih jurisnika. Sta ce profesoru zolja?
Znas li za slucaj isto tako na Trgu Heroja kada je sestra srpkinja zavalaila 20 nevinih ljudi svoje nacionalnosti radi svojih licnih interesa i prebacivanja sebi bliskih ljudi koji opet uzgred su mahom bili clanovi SDS-a. Zamalo nastrada 20 casnih ljudi srpske nacionalnosti radi kucke.
Znas li da su vecina univerzitetskih profesora na sarajevskom univerzitetu srpske nacionalnosti bili clanovi SDS-a i da su radili na rusenju ove zemlje. Dakle da ponovim "VECINA NE SVI".
Znas li da Mirza delibasic, Davorin Popovic i kemo Monteno nisu nikoga bacili lavovima jer su lavovi pocrkali od gladi nakon 15-tak dana od pocetka rata.
Znas li tko je spalio i unistio 3/4 Sarajeva, tko je sa Vraca pokosio sijacem smrti moju mater koja sigurno nije nosila pusku?
Znas li tko je napravio ona tri stravicna masakra u Sarajevu?
Da se dalje ne ponavljamo jer i oni najokorjeliji koji su na srecu zavrsili u Hagu su na kraju priznali svoja nedjela.
Kako niko ne otjera iz Sarajeva Bogicevica, Divjaka, Grahovca, Pejanovica itd itd a sve visokoobrazovani i pametni ljudi?
Kako to u KK Bosna najvece tri kosarkaske ikone u zadnjih osam godina bijahu : Nenad Markovic, Dejan Parezanin (Beogradjanin koji je dosao da zivi u sarajevu) i Goran Ikonic!!!!!!!!!!!!! Krcata Skenderija skandira njihova imena dok Kikanovicu se skandira "ubij Turcina" od navijaca kluba za koji igra?
Kako to u RK Bosna navijaci obozavaju Petra Kapisodu a nije "turcin"?
A ti sto su otisli bez direktive moze objesiti macku o rep jer 100 svjedoka je potvrdilo do sada da su bili silom natjerani da napuste federalni dio BiH.
Vjeruj mi 100 puta je radi svega toga biti "srpkinja u Sarajevu" nego "bosnjakinja ili hrvatica u RS-u" ili "bosnjakinja, hrvatica i albanka u Beogradu".
weed

#452 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by weed »

Nije mi jasno, dokle ce nam se poturati ovakve price kvazi novinara... ovo sto je ova zena osjetila (ako je uopste osjetila) na svojoj kozi se stalno dogadja povratnicima u chetnitet, pa ti ljudi - opet - guraju dalje... dokle cemo vise slusati price o napacenim srbima Sarajeva (kojih ja znam barem 100-njak i niko od njih mi se ne zali da mu je tesko)... ne mogu da vjerujem da pusimo ovakve fore i dovodimo multietnicnost Sarajeva u pitanje, ovakvim temama... da se razumijemo, Bosnjak nisam - katolik sam, Bosanac, Sarajlija...

O, vi napaceni srbi Sarajeva, vi koje su lavovi istrijebili iz ovog grada... vidite trun u oku brata svojega, a balvan u oku vasem ne vidite i ne smeta vam... licemjeri!
Lada

#453 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

hrasno38 wrote: Ja sam licno iz Lorisove zgrade iz bojlera izvukao zolju upravo kod jednog od mnogobrojnih sarajevskih visokoobrazovanih SDS-ovih jurisnika. Sta ce profesoru zolja?
Radi se o vojnoj zgradi u kojoj su civili stanovali samo u dva ulaza. Znači profesor SDS-ovac je bio neko ko je živio ili u zadnjem ili u predzadnjem haustoru do "Željinog" stadiona. Ja prvi put čujem za ovo i živo me zanima o kome se radi.
Banksy

#454 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Banksy »

Lada wrote:
hrasno38 wrote: Ja sam licno iz Lorisove zgrade iz bojlera izvukao zolju upravo kod jednog od mnogobrojnih sarajevskih visokoobrazovanih SDS-ovih jurisnika. Sta ce profesoru zolja?
Radi se o vojnoj zgradi u kojoj su civili stanovali samo u dva ulaza. Znači profesor SDS-ovac je bio neko ko je živio ili u zadnjem ili u predzadnjem haustoru do "Željinog" stadiona. Ja prvi put čujem za ovo i živo me zanima o kome se radi.
:D mahalušo ... :D
kekec

#455 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by kekec »

dallton wrote: I kad se vec ispovjedamo, da i ja napisem jednu pripovijest o "teskim vremenima," Otac mog najboljeg prijatelja iz srednje skole je bio pukovnik jednog od bivsih korpusa jna. Proveo godine, rastao sa mnom, spavao i jeo u mojoj kuci vise nego u svojoj. A onda, 7 dana prije pocetka rata, samo se frajer ispali, skupa s porodicom, ni dovidjenja prijatno da kaze. Nakon toga pocinje rat, na svu srecu jna nije uspijela uci u grad. U medjuvremenu je policija provalila u stan spomenutog pukovnika u nadi da ce naci dokumente koji bi pomogli razjasnjavanju stvari - i tu, skupa s novi kalasnjikovom i ganc novim snajperom, nadju i planove za cijele porodice koje su oni smatrali "vidjenijim" (citiram) a koje su trebale da budu "udobno smjestene" u odredjeni rudnik soli u Tuzli, s tim sto bi kao muske glave porodice bile pobijene prije toga.

Da skratim, istog frajera je nasao nakon 10 godina slucajno na netu jedan moj prijatelj, frajer je trenutno u Velikoj Britaniji na skolovanju. Nakon toga dobijem email sa subjectom "prijatno iznenadjenje" - covjek mi pise o svom privatnom zivotu u zadnjih 10 godina, kako je nasao djevojku i slicne stvari koje me u zivotu ne zanimaju ni sekunde - bez pitanja kako sam ja to sve prezivio, sta je to bilo u ratu i jesam li ja uopste ziv jos uvijek i citav, da nisam mozda invalid. A sad ti zamisli moj odgovor na taj email.
E zbog ovog gore navedenog, postedi me price o ugrozenosti.
Izvini dallton, ali ova prica je tipicna prica "policajaca" "kokosara", koji su "odradjivanje" (citaj: pljacku) napustenih stanova potkrijepljivali ovakvim i slicnim pricama. Nebitno na kojoj strani. Svaka strana je imala "cistace", koji su napustene stanove odradjivali u talasima. Prvo dodju oni sto kupe lovu i zlato, za njima idu "elektronicari", pa zatim se "mjenja" namjestaj....
Ovoj prici nedostaje bar jedna radio stanica, pukovniku cin cetnickog vojvode i kratkotalasni primopredajnik za vezu sa cetnickim otadzbinskim frontom u Americi. :D
Zamisli pukovnika koji bez prisile napusta stan i u njemo ostavlja sav oruzje i pisani materijal ("dokumente koji bi pomogli razjasnjavanju stvari"). :-)
A na tom ti se spisku nadje i moja porodica, lijepo opisana, gdje mi otac radi, gdje mi majka radi, gdje ja idem u srednju skolu, gdje mi sestra ide u skolu i svi ostali podaci, ukljucujuci imovinu kojom raspolazemo.
Pa sve ove podatke nema ni jedan opstinski organ. Zamisli, imati podatke imovine kojom jedno domacinstvo raspolaze. Pa tu bi se i CIA uhvatila za glavu, kako izvrsiti taj zadatak?
Eto toliko. Mozda sam malo promasio glavnu nit teme, ali sam zelio samo upozoriti na pitanje tacnosti prica koje smo slusali, kako u ratu, tako i danas. Prava istina je daleko. Onome ko je stvarno upoznat sa nekim dogadjajima i koji opise tih dogadjaja cuje u 10 varijanti, jasno je da se u iste ne moze slijepo vjerovati.

Sta se stvarno desavalo zeni iz ove teme ne znam i ne bih se upustao u diskusiju, ali sa jedne druge teme prenosim jedan post koji moze dati bar malo materijala za razmisljanje: "Gdje nas sve ovo vodi. Da li smo stvarno jedni drugima toliko mrski". Ili sve ima svoj cilj ? :-?
Sociolog wrote:Moj ujak Mario, koji se vec u martu na ilegalni nacin nabavljao oruzje, po podjelio rajji po mahali( hrasno), iz ko zna kakvih mjesta u Dalmaciji, sad je USTAŠA, u svom gradu.. Tuzno zvuci, zar ne? :?
Lada

#456 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

Banksy wrote:
Lada wrote:
:D mahalušo ... :D
Mislim da je sasvim normalno što me zanima o kome se radi. Još i da kaže ko je "kučka" sa Trga heroja ...
mis pigi

#457 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by mis pigi »

hladovina wrote:Nije mi jasno, dokle ce nam se poturati ovakve price kvazi novinara... ovo sto je ova zena osjetila (ako je uopste osjetila) na svojoj kozi se stalno dogadja povratnicima u chetnitet, pa ti ljudi - opet - guraju dalje... dokle cemo vise slusati price o napacenim srbima Sarajeva (kojih ja znam barem 100-njak i niko od njih mi se ne zali da mu je tesko)... ne mogu da vjerujem da pusimo ovakve fore i dovodimo multietnicnost Sarajeva u pitanje, ovakvim temama... da se razumijemo, Bosnjak nisam - katolik sam, Bosanac, Sarajlija...

O, vi napaceni srbi Sarajeva, vi koje su lavovi istrijebili iz ovog grada... vidite trun u oku brata svojega, a balvan u oku vasem ne vidite i ne smeta vam... licemjeri!

Nemoj tako pricati, ruzno je. Postoje zrtve iz rata, trebamo to postovati, ali postuj i to sto neko sad, danas, ovdje zivi nesretno zbog atmosfere koja vlada. Zbog obdanista, skola u koja nam djeca idu, zbog raznih diskriminacija na radnim mjestima, zbog radnih mjesta koja se ne mogu dobiti jer se zoves tako i tako, zbog masu stvari koje ne bih sad.... Nisu toga svjesni "napaceni Srbi Sarajeva", nego svi "normalni" ljudi koji hoce o tome pricati. Dovoljno je da se s nekim bliskim na nekoj kafi raspricas i ubrzo to postane jedina tema -neizdrzivost zivota u ovom gradu. U posljednjih godinu dana dvije hrvatske i jedna srpska porodica odselile su iz moje zgrade! U samo godinu dana, a tu su bili sve ove godine! Najlakse je reci-ko ih sisa, ustase, cetnici, ali da li se iko ko to kaze zapita zasto, i kako se ti ljudi osjecaju, i da li bi tek tako isli iz svojih lijepih stanova negdje gdje im, objektivno gledano, nije ljepse... objektivno...
Fiore

#458 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Fiore »

Pun mi je vise taj naslov ugoroznih u Sarajevu.. Jle se toliko posvecuje paznja povratnicima u rs? Ne ., sve lijepo krasno tamo u niodaklevcima., samo je problem ovdje u Sarajevu.. koje li ironije..

Vrati stan od 200.000 E .,odakle je pobjegao 7-10 dana prije napada na Sarajevo vrati posao.,( citaj radi u javnom preduzecu).,skupo auto se voza., politicka., N-ta organizacija., djecu moze skolovat vani bez problema..
I na kraju opet ugrozen :shock: :skoljka:
Lada

#459 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

mis pigi wrote: Nemoj tako pricati, ruzno je. Postoje zrtve iz rata, trebamo to postovati, ali postuj i to sto neko sad, danas, ovdje zivi nesretno zbog atmosfere koja vlada. Zbog obdanista, skola u koja nam djeca idu, zbog raznih diskriminacija na radnim mjestima, zbog radnih mjesta koja se ne mogu dobiti jer se zoves tako i tako, zbog masu stvari koje ne bih sad.... Nisu toga svjesni "napaceni Srbi Sarajeva", nego svi "normalni" ljudi koji hoce o tome pricati. Dovoljno je da se s nekim bliskim na nekoj kafi raspricas i ubrzo to postane jedina tema -neizdrzivost zivota u ovom gradu. U posljednjih godinu dana dvije hrvatske i jedna srpska porodica odselile su iz moje zgrade! U samo godinu dana, a tu su bili sve ove godine! Najlakse je reci-ko ih sisa, ustase, cetnici, ali da li se iko ko to kaze zapita zasto, i kako se ti ljudi osjecaju, i da li bi tek tako isli iz svojih lijepih stanova negdje gdje im, objektivno gledano, nije ljepse... objektivno...
Za ovu temu nije relevatno da se neko iselio već zašto se iselio. Neko se iseljava zato što doživljava mobbing u društvu a neko zato što je pronašao dvostruko bolje plaćen posao u drugoj zemlji ili drugom gradu. O prvom trebamo pričati na ovoj temi a drugo je za forum ekonomija. Meni smeta priča o anonimnim počiniocima i anonimnim žrtvama o kojima imamo samo informaciju o njihovoj nacionalnoj pripadnosti a ne znamo ništa drugo. Da bi se moglo normalno živjeti u ovom gradu i u ovoj zemlji, gdje će uvijek postojati najmanje tri nacije, potrebno je i počinioce i žrtve imenovati. Da nema Mirsada Tokače trebalo bi ga izmisliti.
weed

#460 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by weed »

@mis pigi,

da je ova tema otvorena od strane"normalnih ljudi" ne bi nosila naziv kakav je sad - namjerno i svjesno aludirajuci na to da su srbi u Sarajevu, satro, ugrozeni...

Slazem se da je situacija u Sarajevu jako teska po pitanju egzistencije i zivljenja - generalno, ali nikako srbi ili hrvati nisu vise ugrozeniji od bosnjaka muslimana... ovdje srbi kad odu po dokumente u neku od institucija vlasti, niko ih ne gleda preko oka kad kazu kako se zovu, dok je u Banjoj Luci, Bijeljini i ostalim mjestima u chetnitetu situacija drasticno gora po povratnike... nesto se ne sjecam da je u Sarajevu razbijena radnja nekog srbina, dok u chetnitetu svakodnevno slusamo, citiram "razbijena stakla na kuci/radnji povratnika bosnjacke/hrvatske nacionalnosti"... ovdje se izgleda pokusava napraviti balans izmedju chetniteta i ostatka BiH, tako da anamo oni imaju opravdanje za svoje postupke, tj. za sve sto rade od kraja rata na ovamo...

Sarajevo jeste i bice multietnicki grad... ja kao katolik ne osjecam nikakvu netrpeljivost prema meni i mojoj porodici, cak sto vise...
dallton

#461 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by dallton »

kekec wrote:
dallton wrote: I kad se vec ispovjedamo, da i ja napisem jednu pripovijest o "teskim vremenima," Otac mog najboljeg prijatelja iz srednje skole je bio pukovnik jednog od bivsih korpusa jna. Proveo godine, rastao sa mnom, spavao i jeo u mojoj kuci vise nego u svojoj. A onda, 7 dana prije pocetka rata, samo se frajer ispali, skupa s porodicom, ni dovidjenja prijatno da kaze. Nakon toga pocinje rat, na svu srecu jna nije uspijela uci u grad. U medjuvremenu je policija provalila u stan spomenutog pukovnika u nadi da ce naci dokumente koji bi pomogli razjasnjavanju stvari - i tu, skupa s novi kalasnjikovom i ganc novim snajperom, nadju i planove za cijele porodice koje su oni smatrali "vidjenijim" (citiram) a koje su trebale da budu "udobno smjestene" u odredjeni rudnik soli u Tuzli, s tim sto bi kao muske glave porodice bile pobijene prije toga.

Da skratim, istog frajera je nasao nakon 10 godina slucajno na netu jedan moj prijatelj, frajer je trenutno u Velikoj Britaniji na skolovanju. Nakon toga dobijem email sa subjectom "prijatno iznenadjenje" - covjek mi pise o svom privatnom zivotu u zadnjih 10 godina, kako je nasao djevojku i slicne stvari koje me u zivotu ne zanimaju ni sekunde - bez pitanja kako sam ja to sve prezivio, sta je to bilo u ratu i jesam li ja uopste ziv jos uvijek i citav, da nisam mozda invalid. A sad ti zamisli moj odgovor na taj email.
E zbog ovog gore navedenog, postedi me price o ugrozenosti.

Izvini dallton, ali ova prica je tipicna prica "policajaca" "kokosara", koji su "odradjivanje" (citaj: pljacku) napustenih stanova potkrijepljivali ovakvim i slicnim pricama. Nebitno na kojoj strani. Svaka strana je imala "cistace", koji su napustene stanove odradjivali u talasima. Prvo dodju oni sto kupe lovu i zlato, za njima idu "elektronicari", pa zatim se "mjenja" namjestaj....
Ovoj prici nedostaje bar jedna radio stanica, pukovniku cin cetnickog vojvode i kratkotalasni primopredajnik za vezu sa cetnickim otadzbinskim frontom u Americi. :D
Zamisli pukovnika koji bez prisile napusta stan i u njemo ostavlja sav oruzje i pisani materijal ("dokumente koji bi pomogli razjasnjavanju stvari"). :-)
A na tom ti se spisku nadje i moja porodica, lijepo opisana, gdje mi otac radi, gdje mi majka radi, gdje ja idem u srednju skolu, gdje mi sestra ide u skolu i svi ostali podaci, ukljucujuci imovinu kojom raspolazemo.
Pa sve ove podatke nema ni jedan opstinski organ. Zamisli, imati podatke imovine kojom jedno domacinstvo raspolaze. Pa tu bi se i CIA uhvatila za glavu, kako izvrsiti taj zadatak?
Eto toliko. Mozda sam malo promasio glavnu nit teme, ali sam zelio samo upozoriti na pitanje tacnosti prica koje smo slusali, kako u ratu, tako i danas. Prava istina je daleko. Onome ko je stvarno upoznat sa nekim dogadjajima i koji opise tih dogadjaja cuje u 10 varijanti, jasno je da se u iste ne moze slijepo vjerovati.

Sta se stvarno desavalo zeni iz ove teme ne znam i ne bih se upustao u diskusiju, ali sa jedne druge teme prenosim jedan post koji moze dati bar malo materijala za razmisljanje: "Gdje nas sve ovo vodi. Da li smo stvarno jedni drugima toliko mrski". Ili sve ima svoj cilj ? :-?
Sociolog wrote:Moj ujak Mario, koji se vec u martu na ilegalni nacin nabavljao oruzje, po podjelio rajji po mahali( hrasno), iz ko zna kakvih mjesta u Dalmaciji, sad je USTAŠA, u svom gradu.. Tuzno zvuci, zar ne? :?
Ne zanima me ko je koga odradjivao i da li su policajci kokosari itd itd, ovo sto sam gore napisao nisu nikakve price, vec sam i dokumente lijepo vidio svojim ocima, imam i kopije, a kompletna dokumentacija je poslije otisla u razna tuzilastva sto po BiH sto po svijetu. pukovnik o kojem govorim je optuzen za ratne zlocine jos nije isporucen ni u BiH ni Hagu, jer postoje indicije da se protiv njega vodi postupak u srbiji. Znaci, tvoj komentar lici na ono "ne mozemo vjerovati glasinama, postoje tri istine i tako to." Uzgred, prvi komsija u mojoj zgradi (neces vjerovati, profesor u srednjoj skoli :lol: ) je uhapsen tri mjeseca nakon pocetka rata a stan mu je bio pun opreme, od snajpera pa dalje, sto sam i sam vidio.
shalaedin

#462 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by shalaedin »

Evo malih podataka o mome haustoru od pocetka do kraja rata...

1. Na prizemlju zivjele dvije porodice Srba, jedna otisla pred sami rat iz Bosne druga otisla u drugi entitet. Poslje rata ovi drugi nisu se htijeli vratiti na svoje jer im je sin poginuo za vrijeme rata, okolnosti nepoznate,
2. Na mome spratu jedna porodica Srba, ljudi koji su pred rat u Hrvatskoj otisli da zive u Njemacku, vratili su se prije mjesec da prodaju stan, a do tada su ga iznajmljivali takodje Srbima. Obje porodice koje su naslijedili delozirane Bosnjake bili su Srbi, ugodni i normalni ljudi s jednom od dvije te porodice smo se pravo zblizili dok sa drugima malo manje jer nisu bili otvoreni kao njihovi prethodnici,
3.Na drugom spratu iznad mene bile su dvije porodice Srba, jedna je samo formalno posjedovala stan sa trajnim boravkom u drugoj drzavi, dok je od druge porodice ostao samo jedan clan tj. cika Stanko. Ovoga su nasi u ratu redovno izvodili na kopanje rovova, a zbog pronadjenog pistolja malo ga grublje propitali. Ali elem covjek je dobar dio rata progurao sa nama u haustoru i niko mu nije od nas haustorcadi ni kap zuluma napravio. Otisao je u jeku rata u drugi entitet posredstvom razmjene.
4. Na trecem spratu zvijele su dvije katolicke porodice koje su i dan danas sa nama i svi ih u haustoru postujemo, Mario sin iz jedne od spomenute dvije porodice cesto je znao naci posao na privremeno u nasim institucijama ali nikako ih zadrazati.
5.Na zadnjem spratu su bile tri porodice, Cika Dragan je imao slicnu pricu kao i cika Stanko, u jeku rata je otisao u Crnu Goru, u Bar. Drugi komsija do njega je poginuo za vrijeme rata u Armiji BiH-a. Treceg se vala nesjecam da bi znao o njemu znao sta napisati.

Poslje 2. maja kada nam je sav komsiluk otisao u Carsiju od straha da ce Dobrinju zauzeti Cetnici ostalo je par nas, Dragan, Stanko, Ivka, Mario, Ankica i Ljilja, ja i moja mati. Mjesec dana nismo znali sta se na Dobrinji desava, prvi covjek koji nam je pokucao na vrata ulaza bio od moje drugarice Maje otac nisu ga smjeli pustiti u hautor jer su mislili da je Cetnik koliko je staru bradu i kosu imao. Nedugo kasnije zakucala je armija BiH-a na vrata, obijali su sve stanove bez obzira ko im je vlasnik da bi nasli oruzje neophodno za odbranu. Stanku su nasli pistolj za koji je imao potvrdu. Uzeli su ga, a njega su tek onoliko opomene radi izudarali iza zatvorenih vrata stana. Kao jedino dijete u haustoru uzivao sam privilegije sa svojom majkom. Tih par godina teskoca je potvrdila da ljudi mogu biti solidarni bez obzira na vjeru i sve. Stanku i Draganu koji su odbili poziv u armiju BiH i odbranu grada, ponudjena je lopata i krampa. Cesto su bili odvodjeni na liniju, poslje su razmjenjeni glava za glavu. Stanka sam vidio poslje rata 97 u dobrinji 4 koja je bila za vrijeme rata Srpska. A Dragana su komsije Bosnjaci koje su za vrijeme rata bili prebjegli u Crnu Goru, upoznali i pricali kako se dobro snasao dole.

Od Srba iz haustora nijedan se nije vratio... svi su prodali stanove. U par haustora oko mene, vratili su se s nekima imamo odnos koji smo imali i prije rata, neke cak ni negledamo. Ne uzurpiramo ih. Zive svojim zivotima. Niko ih nepita kako im je , jednostavno ih je briga za njih.

Malo ih u ulici onih koji su ostali a ti koji su i ostali i dan danas zive sa nama kao sto su prije. Ali tako je bilo Draganu i Stanku koji su ostali u mome haustoru... ali svakako mislim da ono sto se njima desilo nemoze se porediti sa onim sto se desavalo par stotina dalje u Srpskoj za vrijeme rata i onoga sto se desava danas tamo.

:sax:
Last edited by shalaedin on 11/09/2008 14:25, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#463 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by pici »

Za ove srceparajuce pojedinacne price samo jedno..."Meni je bilo najgore u Sarajevu" i sta cemo sad ;-)

Svaka vlada preuzima odgovornost za dela i nedela svojih
prethodnika, a svaka nacija za dela i nedela iz svoje prošlosti.
Hannah Arendt, "Ajhman u Jerusalimu"
Fiore

#464 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Fiore »

Ovaj citav naslov je nastavak one huskacke teorije: Srbi su ugrozeni..
pici

#465 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by pici »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

juce malo hodo po gradu i sliko i vidi ugrozenosti na svakom koraku :D
Josip

#466 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Josip »

pici wrote:juce malo hodo po gradu i sliko i vidi ugrozenosti na svakom koraku :D

ovo je sarkastično ali ne smješno
pici

#467 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by pici »

Josip wrote:
pici wrote:juce malo hodo po gradu i sliko i vidi ugrozenosti na svakom koraku :D

ovo je sarkastično ali ne smješno
sarkasticno smijesno........ :D .....rekoh ja sam najugrozeniji i sta ce mo sada ;-)

Image
Image
Josip

#468 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Josip »

pici wrote:sarkasticno smijesno........ :D .....rekoh ja sam najugrozeniji i sta ce mo sada ;-)
igrati gume, oš li?? :D
pici

#469 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by pici »

Josip wrote:
pici wrote:sarkasticno smijesno........ :D .....rekoh ja sam najugrozeniji i sta ce mo sada ;-)
igrati gume, oš li?? :D

oćem :D ....vid ove šo gori :D

Image
Image
MuaDib

#470 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by MuaDib »

hrasno38 wrote:U ovoj temi prije svega treba se drzati cinjenica a ne pijacnih verzija rekla-kazala. Naslov je iritantan u smislu da se moze svasta napisati kao odgovor ali je isto tako vrlo interesantan za analize i borbu misljenja. @Simi5 cinjenica je da zaista u Federaciji ima malo Srba ali je isto tako cinjenica da ti Srbi koji su napustili Federaciju nisu je napustili na isti nacin kao Bosnjaci u RS-u. I jedne i druge a i podosta trecih su uglavno protjerali i otjerali upravo Srbi. Ako vec hoces da pricas o ovoj temi onda bi trebala da znas da pri reintgraciji Sarajeva SDS je pod prijetnjom silom i smrti naredio svim gradjanima srpske nacionalnosti da moraju napustiti ovaj grad. Poneko ih nije poslusao i dan danas zivi puno bolje nego oni koji su otisli po raznoraznim vukojebinama i danas jebu majku Radovanu i Krajisniku sto su ih zajebali za cijeli zivot. Srbima i Hrvatima je puno bolje u Sarajevu i Federaciji nego sto je Bosnjacima i Hrvatima u RS-u ali daleko od toga da im je idealno i da nemaju problema. Svugdje na svijetu vecina je na neki nacin terorisala manjinu pa i kod nas nije drukcije. Nije u pitanju teror sile jer u citavoj BiH toj vrsti terora smo podcinjeni svi od raznoraznih vrhunski uvezanih kriminalaca.
Moja zena je pravoslavka jer mi je glupo da kazem Srpkinja za nekoga tko je rodjen u BiH kao sto nedam da i mene neko zove Hrvatom jer su mi preci dosli u ovu zemlju prije 150 i kusur godina. U danasnje vrijeme i ja i moja supruga iskljucivo se osjecamo kao Bosanci i nikako drukcije. Oboje smo cijeli rat proveli u Sarajevu i nikada nismo u tom ratu imali niti jedan najmanji problem. Dapace jedine probleme koje smo imali su nam stvarale bestije sa brda koje su ubijale redom bez obzira na ime i prezime. I kada su se desili svi oni strasni masakri u Sarajevu niko od sarajlija nije krivce trazio u nama niti nam se svetio zbog tih krvolocnih pirova.
Poslije rata se ta situacija pomalo pocela mijenjati dolaskom nebrojeno mnogo papaka u ovaj grad i njihovim preuzimanjem svega u ovom gradu. Jadne izbjeglice koje vozaju golfove i druga raznorazna auta i jos jadnije Sarajlije koje vozaju svoje tabane. Od ovih novopridoslih najebasmo svi redom ali naravno ponajvise ne-bosnjaci. Uvalise se na direktorska mjesta, zaposlise kompletne familije do zadnjeg koljena i naravno postadose bic boziji. Nije lako biti igdje apsolutna manjina. Zenu kaja je cijeli rat radila istjerase sa posla, tacnije istjera je focak koji je 95 godine dosao u Sarajevo i lijepo joj rece da dok je on tu ona ne moze raditi. Radila je posao za koji se skolovala i kazu da ga je radila vise nego dobro ali dzaba kada je tu strasni focak. Sada radi na drugom mjestu posao koji nema veze sa njenom strukom u jednoj velikoj firmi gdje je ponekad onako lagano pripupitaju (za nevjerovati ali opet istocna varijanta BiH) "kako ti je ono Vlasce" misleci na, naravno, moje dijete. Ona iako ima najveci broj sati ne dobija stimulaciju za razliku od svih ostalih iz jednog prostog razloga: svi su u toj firmi vise manje familija. To je jedna od firmi koju su izgradili ne danasnji vlasnici nego nasi majke i ocevi. Ali da ne bude iskljucivosti slicnih problema ima i bruka mojih prijatelja, starih sarajlija svih nacionalnosti. Papci vladaju ovim gradom i svi smo najebali i za to smo apsolutno sami krivi. Znali smo se odbraniti u ratu ali smo pali u miru.
Naravno sve to je nula prema totalnom aparthejdu koji vlada u RS-u i u dosta opstina sa hrvatskom vecinom. Ja bih uvijek potpisao da budem ugrozeni pravoslavac ili katolik u Sarajevu nego da budem bosnjak ili katolik u RS-u jer disproporcija ugrozenosti je zestoko nesrazmjerna.
Apsolutno si upravu! :thumbup:
lopta

#471 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by lopta »

I dalje odredjene struje(narocito iz rs i ali i drugi), pokusavaju multietnicnost Sarajeva(citaj Bosnu, odbranu od agresije, genocid, Armiju RBiH i njene borce, A.Izetbegovica) izjednaciti sa Banja Lukom(citaj rs, JNA-VRS, agresijom, R.Karadzica, itd.) i sto je najgore nazalost to im i uspijeva. Medjutim koliko god se trudili, istina nije takva niti ce biti, Sarajevo jeste bilo, jeste sada i bice multietnicko, i nikad necemo biti kao ''oni'', niti je nasa odbrana i istinski cilj odbrane uprljan kao njihova agresija i genocid. Izjednacavati jedan slucaj sa cijelim Sarajevo, veze nema, narocito sto je tekst sa pocetka dosta sumnjiv(mislim neko eto u Sarajevu vikao ''ovo je teheran'', pa zar jos neko vjeruje u to?!).
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#472 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by mIRCerka »

simi5 wrote:
Vidiš malo si kontradiktoran. Kažeš nisi imao nikakvih problema a onda kažeš kako su ti ženu izbacili sa radnog mesta i kako ti zbog toga ne smeš ni da se buniš.

Moji rođaci u Sarajevu su jako loše prošli od strane Sarajlija, svojih komšija. Svi su ostali u Sarajevu u nadi da će svojim prisustvom zaustaviti rat.

Tetak, profesor na pravnom fakultetu, star čovek prebijen je i opljačkan u svom stanu iako su mu Izetbegović i Fuad Muhić garantovali bezbednost samo da ostane. Izvukao se sam iz Sarajeva rizikujući život jer sladeću noć nije smeo da čeka.

Ujak solista u filharmoniji, ujna, ujnina majka su ostali u svom stanu. Njihov sin (brat)je uspeo da se zaposli u UN. Stalno su im pretili likvidacijom, poslednji su dobijali sledovanje hleba jer su Srbi, ono što ostane ako išta ostane. Ubačena im je tromblonka u sobu sa strane grada, ne sa strane Srba. Ujak, stariji čovek, je kopao rovove pod vatrom sa obe strane pola godine. Posle rata su otišli i nemaju želju da se vrate čak ni u posetu.
Ovo boldirano si slagao. Pravo.
simi5 wrote:
Tetka, profesor univerziteta,provela rat u Sarajevu, ostala je bez katedre čim se rat završio. Naloženo je njeno penzionisanje zbog godina i invalidnosti navodno, ali zbog toga što je Srpkinja. Rešenje o penziji joj je izdato pogrešno i odmah stornirano i nije rešeno pet godina do njene smrti.
Ovo bi bilo lijepo da dokazes, jer je cista mahalska kleveta (koliko godina tetka imade i koji je invaliditet bio u pitanju)
simi5 wrote:
Snaja ne može da dobije posao u Sarajevu mada je izvrstan stručnjak. Može da radi samo na 25Km od kuće u firmi kojoj je vlasnik stranac.
strashno mi je zao sto treba ici 25 kilometara od kuce, treba smijenit vladu jer nema posao na 200 metara od kucnog praga (argument nidje veze). Snaja strucnjak za sta?
simi5 wrote:
Zaova provela rat u Sarajevu, je ostala bez radnog mesta u državnoj upravi mada je bila potreban stručni kadar a kvota Srba je nepopunjena. Isto njen muž Hrvat. Godinama su na neklakvom socijalnom davanju i stalno nekim novim tečajevima za osposobljavanje. Oboje pravnici.
Prvi put cujem za tecajeve za ospobljavanje pravnika. Sta pise na rjesenju zasto je ostala bez radnog mjesta?
simi5 wrote:
I ne postoji nikakva reakcija javnosti da se taj teror suzbije. Svi rezonujete ćuti može i gore. Nema Nataše Kandić, nema Čedomira Jovanovića, nema Nenada Čanka ili Sonje Biserko. Svi ste se pomirili da su Srbi sa brda krivi za nepravde tu, danas, od strane nekog Fočaka ili Sandžaklije.
Srbi sa brda i jesu krivi za masakre po gradu, to nije nikakva nepravda, nadji RECNIK i nadji termin ZLOCIN. Nepravda je to sto ti isti zlocinci i dan danas dodju na carsiju na cevape. I onda punog stomaka odu.
simi5 wrote:
E vidiš kad bi javnost reagovala, kad ne bi svi sedeli na prstima i rezonovali "Neću ja sebi praviti neprijatelja u miru" onda bi ovaj slučaj, onaj slučaj u Banjaluci, onaj treći u Mostaru bili slučajevi. Ovako su pravilo.
Kad bi svi ti ugrozeni Bosnjaci, Hrvati i Srbi shvatili vec jednom da im za posao trebaju kvalifikacije (ponekad i stela) sve bi bilo SAVRSENO! Vidis, ja sam sa svojim ruskim imenom i komunistickim prezimenom danas dobila odbijenicu za jedan posao.
NApisali ljudi "nazalost vas obavjestavamo da vam ne mozemo ponuditi radno mjesto za koje ste aplicirali". Trebala sam reci A HAAAAAAAAAA To je zato sto sam ja to i to. A nije. Poslala sam CV na objavljeni oglas iako imam samo 75% potrebne kvalifikacije za tu poziciju. Samo simi5, treba biti iskren i sebi neke stvari priznati.
simi5 wrote:
I samo još jedna konstatacija, ti Srbi iz Sarajeva koji su onda branili grad i susede svojim ostankom danas su u Banjaluci i Bjeljini. U miru i bez direktive su otišli.
Jel govoris o svojoj rodbini? Ko je umro i ucinio tebe glasnogovornikom Srba koji su za vrijeme rata bili U Sarajevu?
Sto ne mogu suplje i na rende kora....
and

#473 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by and »

simi5 wrote:

I samo još jedna konstatacija, ti Srbi iz Sarajeva koji su onda branili grad i susede svojim ostankom danas su u Banjaluci i Bjeljini. U miru i bez direktive su otišli.
možda su samo imali mogućnost da svoj stan u sarajevu prodaju za 100 000 i stan iste veličine kupe u bl ili bn za
30-40 000.i imali su mogućnost izbora,gdje će da žive,i niko im nije ugrožavao njihovo pravo da žive(osim onih s brda naravno)
saibaba

#474 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by saibaba »

and wrote:
simi5 wrote:

Nisu nigdje otišli, još su tu i zive normalnim životoma ...
julisiz es grant

#475 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by julisiz es grant »

Svašta napričaste ovdje, ali ja bih da znate nešto i o autoru teksta. Asim Bešlija je iz Goražda, čitav rat bio je tamo, radio je na tamošnjem radiju koji je bio u službi propagande ABiH. U Sarajevo je došao tek poslije rata i sada, iz nekog razloga, baš on ima potrebu da piše o "ugroženosti" Srba i Srpkinja u Sarajevu!
Ugrožen sam i ja ( seksualno ), pa niko o tome ne piše!! :D
Locked