Srpkinja u Sarajevu

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#426 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by pici »

echinacea wrote:
Lada wrote: Zašto prvo ne definiraš šta je za tebe Sarajevo i gdje je. Zašto se istočno Sarajevo tako zove ako nije Sarajevo? A što se tiče prebrojavanja stanovnika trebali bismo biti malo realističniji bez obzira sa koje strane gledamo na problem. Neko ko je uspio snaći se, recimo, u Splitu neće se vratiti u Banja Luku taman imao tamo i kulturnu autonomiju i sva građanska prava. Marx je pisao o bazi i nadgradnji. Ako nema baze (ekonomske, materijalne) džaba sva nadgradnja. Tako je svugdje, pa i u Sarajevu.

Ako gledas prijeratno Sarajevo, sa 10 opstina, onda tu spada i Istocno Sarajevo. Ja sam mislio na cetiri danasnje opstine koje cine Sarajevo, ali ok. Vjerovatno je situacija u Istocnom Sarajevu jos gora. Ne znam, nemam kontakta sa tim dijelom.
Kako .BA nemas ,da ti pomognem :D
http://www.gradisarajevo.net/

УКРАТКО О ГРАДУ
О граду
Скупштина Града Источно Сарајево формирана је 13. марта 1993.године под бројем 02-023-01/93.
Одлуком је дефинисано да је Град Источно Сарајево (ранији назив Српско) територијално-административна јединица Републике Српске и обухвата општине: Соколац, Пале, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Трново и Источни Стари Град.
Град има својство правног лица.

Положај града и структура
Град Источно Сарајево са својих шест општина има 88.000 становника на површини од 1.450 км2.
Када је у питању положај града, Источно Сарајево се налази у централном дијелу источног дијела Републике Српске и граничи са општинама: Хан Пијесак, Рогатица, Калиновик и Фоча у Републици Српској, те Илиџа,Нови Град, Ново Сарајево, Стари Град, Центар, Олово, Илијаш, Коњиц и Трново у Федерацији БиХ.
На подручју града има укупно 1.579 правних лица и укупно 11.727 запослених радника.

Култура
У Граду Источно Сарајево егзистирају три Културна центра и то: КЦ Источно Ново Сарајево, КЦ Пале, КЦ Соколац и секција за културу Трново.
Одлуком Скупштине Града Источно Сарајево 1996. године је основана, а од 28. јуна исте године почела са радом Матична библиотека Источно Сарајево, која данас располаже са преко 100.000 књига смјештених у четири одјељења. Више информација о Матичној библиотеци можете добити ако посјетите Web страницу http://www.matbibli.rs.ba

Образовање
Оно чиме се посебно поноси Град Источно Сарајево су образовне институције и резултати које постижу ученици и студенти из истих.
Када је у питању основно образовање, осам школа је распоређено по општинама и то: ОШ "Соколац", ОШ "Пале", ОШ "Мокро"
ОШ "Трново", ОШ "Јован Дучић" Источна Илиџа, ОШ "Алекса Шантић" Источна Илиџа, ОШ "Петар Петровић Његош" Источна Илиџа и ОШ "Свети Сава" Источно Ново Сарајево.
Средње образовање: "Гимназија и Средња стручна школа"-Источна Илиџа, СШЦ "Пале", СШЦ "Соколац" и СШЦ "28.јуни"-Источно Ново Сарајево.
Универзитет у Источном Сарајеву броји 18 факултета од којих су на подручју града смјештени: Електротехнички факултет, Машински факултет, Музичка Академија, Правни факултет, Филозофски факултет, Економски факултет, Пољопривредни факултет, Факултет за физичку културу, Учитељски факултет и Теолошки факултет.

Туризам
На подручју Града Источно Сарајево формиран је Туристички савез чији је основни циљ презентација туризма о граду.
Један од основних привредних субјеката из ове области је "Олимпијски Спортски Центар Јахорина".

Спорт
На територији Града егзистира 46 регистрованих спортских клубова и 3.000 спортиста. Заступљени спортови су: фудбал, кошарка, рукомет, одбојка, атлетика, алпско скијање, нордијске дисциплине, биатлон, џудо, карате, кик бокс, теквандо, стони тенис и шах.
Наши спортисти су освајачи многих медаља ван граница БиХ у скијању, биатлону, атлетици, џудоу и каратеу.
АК "Гласинац", ШК "Славија" и ЏК "Фамос" су вишеструки прваци БиХ, док су фудбалери и кошаркаши Славије стабилни прволигаши у "Премијер" лиги БиХ.

Сарадња с другим градовима, пројекти и донатори
Град Источно Сарајево је успоставио међународне односе са руским градом Ростов, договорено је и братимљење.
Много је реализованих пројеката са иностраним донаторима, а прије свих са GAP-ом, SNV-ом, GTZ-ом, USAID-ом и Владама KS и VNG.
:thumbup:
Lada

#427 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

echinacea wrote: Ako gledas prijeratno Sarajevo, sa 10 opstina, onda tu spada i Istocno Sarajevo. Ja sam mislio na cetiri danasnje opstine koje cine Sarajevo, ali ok. Vjerovatno je situacija u Istocnom Sarajevu jos gora. Ne znam, nemam kontakta sa tim dijelom.
Ako ti je argument "Ono što ne poznajem ne postoji" onda nisi kredibilan diskutant. Ne vidim razloga zašto bismo se pravili ludi i ignorisali sve što se nalazi iza zadnjeg stajališta trolejbusa na Dobrinji. Ja povremeno odlazim tamo da vidim šta ima novo u knjižarama i nisam vidjela nigdje tablu da tamo završava Sarajevo i počinje neki novi grad.
dallton

#428 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by dallton »

pici wrote:
echinacea wrote:
Lada wrote: Zašto prvo ne definiraš šta je za tebe Sarajevo i gdje je. Zašto se istočno Sarajevo tako zove ako nije Sarajevo? A što se tiče prebrojavanja stanovnika trebali bismo biti malo realističniji bez obzira sa koje strane gledamo na problem. Neko ko je uspio snaći se, recimo, u Splitu neće se vratiti u Banja Luku taman imao tamo i kulturnu autonomiju i sva građanska prava. Marx je pisao o bazi i nadgradnji. Ako nema baze (ekonomske, materijalne) džaba sva nadgradnja. Tako je svugdje, pa i u Sarajevu.

Ako gledas prijeratno Sarajevo, sa 10 opstina, onda tu spada i Istocno Sarajevo. Ja sam mislio na cetiri danasnje opstine koje cine Sarajevo, ali ok. Vjerovatno je situacija u Istocnom Sarajevu jos gora. Ne znam, nemam kontakta sa tim dijelom.
Kako .BA nemas ,da ti pomognem :D
http://www.gradisarajevo.net/

УКРАТКО О ГРАДУ
О граду
Скупштина Града Источно Сарајево формирана је 13. марта 1993.године под бројем 02-023-01/93.
Одлуком је дефинисано да је Град Источно Сарајево (ранији назив Српско) територијално-административна јединица Републике Српске и обухвата општине: Соколац, Пале, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Трново и Источни Стари Град.
Град има својство правног лица.

Положај града и структура
Град Источно Сарајево са својих шест општина има 88.000 становника на површини од 1.450 км2.
Када је у питању положај града, Источно Сарајево се налази у централном дијелу источног дијела Републике Српске и граничи са општинама: Хан Пијесак, Рогатица, Калиновик и Фоча у Републици Српској, те Илиџа,Нови Град, Ново Сарајево, Стари Град, Центар, Олово, Илијаш, Коњиц и Трново у Федерацији БиХ.
На подручју града има укупно 1.579 правних лица и укупно 11.727 запослених радника.

Култура
У Граду Источно Сарајево егзистирају три Културна центра и то: КЦ Источно Ново Сарајево, КЦ Пале, КЦ Соколац и секција за културу Трново.
Одлуком Скупштине Града Источно Сарајево 1996. године је основана, а од 28. јуна исте године почела са радом Матична библиотека Источно Сарајево, која данас располаже са преко 100.000 књига смјештених у четири одјељења. Више информација о Матичној библиотеци можете добити ако посјетите Web страницу http://www.matbibli.rs.ba

Образовање
Оно чиме се посебно поноси Град Источно Сарајево су образовне институције и резултати које постижу ученици и студенти из истих.
Када је у питању основно образовање, осам школа је распоређено по општинама и то: ОШ "Соколац", ОШ "Пале", ОШ "Мокро"
ОШ "Трново", ОШ "Јован Дучић" Источна Илиџа, ОШ "Алекса Шантић" Источна Илиџа, ОШ "Петар Петровић Његош" Источна Илиџа и ОШ "Свети Сава" Источно Ново Сарајево.
Средње образовање: "Гимназија и Средња стручна школа"-Источна Илиџа, СШЦ "Пале", СШЦ "Соколац" и СШЦ "28.јуни"-Источно Ново Сарајево.
Универзитет у Источном Сарајеву броји 18 факултета од којих су на подручју града смјештени: Електротехнички факултет, Машински факултет, Музичка Академија, Правни факултет, Филозофски факултет, Економски факултет, Пољопривредни факултет, Факултет за физичку културу, Учитељски факултет и Теолошки факултет.

Туризам
На подручју Града Источно Сарајево формиран је Туристички савез чији је основни циљ презентација туризма о граду.
Један од основних привредних субјеката из ове области је "Олимпијски Спортски Центар Јахорина".

Спорт
На територији Града егзистира 46 регистрованих спортских клубова и 3.000 спортиста. Заступљени спортови су: фудбал, кошарка, рукомет, одбојка, атлетика, алпско скијање, нордијске дисциплине, биатлон, џудо, карате, кик бокс, теквандо, стони тенис и шах.
Наши спортисти су освајачи многих медаља ван граница БиХ у скијању, биатлону, атлетици, џудоу и каратеу.
АК "Гласинац", ШК "Славија" и ЏК "Фамос" су вишеструки прваци БиХ, док су фудбалери и кошаркаши Славије стабилни прволигаши у "Премијер" лиги БиХ.

Сарадња с другим градовима, пројекти и донатори
Град Источно Сарајево је успоставио међународне односе са руским градом Ростов, договорено је и братимљење.
Много је реализованих пројеката са иностраним донаторима, а прије свих са GAP-ом, SNV-ом, GTZ-ом, USAID-ом и Владама KS и VNG.
:thumbup:

Vidi kulture vidi napretka :lol: :dance:
Odoh sutra po najnoviju literaturu - znam da mi nedostaje prva zbirka sabranih djela Dr. Dzemile Dabic za moju kucnu kolekciju :lol: A i udzbenik Biljane Plavsic o "Biologiji srpske zemlje i pripadajucih joj crva na potezu dobrinja 2-treskavica" :lol: :lol:
Lada

#429 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

dallton wrote: Vidi kulture vidi napretka :lol: :dance:
Odoh sutra po najnoviju literaturu - znam da mi nedostaje prva zbirka sabranih djela Dr. Dzemile Dabic za moju kucnu kolekciju :lol: A i udzbenik Biljane Plavsic o "Biologiji srpske zemlje i pripadajucih joj crva na potezu dobrinja 2-treskavica" :lol: :lol:
Garant si učio po udžbeniku "Poznavanje društva za četvrti razred osnovne škole". Autori su svjetski stručnjaci, Ranko Pejić i Stevo Pašalić. Inače važe u RS-u po medijima za "istaknute naučne radnike". Knjiga im je toliko genijalna da se o njoj uveliko pišu eseji i doktorske disertacije, objavljuju članci u respektabilnim naučnim časopisima.

Image

Stranica 86 je ušla u anale

Image
ja_cura_

#430 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by ja_cura_ »

ne odlaze samo srbi iz sarajeva, vec i muslimani i hrvati, zbog opcenito lose situacije u gradu! ov je cisto predizborna demagogija, da se ubere sto vise glasova za pojedine nacionalne stranke. fuj!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#431 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by pici »

ja_cura_ wrote:ne odlaze samo srbi iz sarajeva, vec i muslimani i hrvati, zbog opcenito lose situacije u gradu! ov je cisto predizborna demagogija, da se ubere sto vise glasova za pojedine nacionalne stranke. fuj!
A za koga ce glasat Izet Fazlinovic !!!! :D :thumbup:
ja_cura_

#432 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by ja_cura_ »

Lada wrote: Garant si učio po udžbeniku "Poznavanje društva za četvrti razred osnovne škole". Autori su svjetski stručnjaci, Ranko Pejić i Stevo Pašalić. Inače važe u RS-u po medijima za "istaknute naučne radnike". Knjiga im je toliko genijalna da se o njoj uveliko pišu eseji i doktorske disertacije, objavljuju članci u respektabilnim naučnim časopisima.

Image

Stranica 86 je ušla u anale

Image

pa ovo je odvratno !!!!!
od malena se djeca uce na nacionalnost i podjelu! :x
ja_cura_

#433 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by ja_cura_ »

pici wrote:
A za koga ce glasat Izet Fazlinovic !!!! :D :thumbup:
izet fazlinovic (hocu reci moja malenkost) odlazi na odmor tacno u subotu 4. oktobra, tako da nazalost nece moci ispuniti svoju gradansku duznost, od koje bi i onako pobjegao, da ne putuje... sta ces, los gradanin, zlocest! :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#434 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by hrasno38 »

U ovoj temi prije svega treba se drzati cinjenica a ne pijacnih verzija rekla-kazala. Naslov je iritantan u smislu da se moze svasta napisati kao odgovor ali je isto tako vrlo interesantan za analize i borbu misljenja. @Simi5 cinjenica je da zaista u Federaciji ima malo Srba ali je isto tako cinjenica da ti Srbi koji su napustili Federaciju nisu je napustili na isti nacin kao Bosnjaci u RS-u. I jedne i druge a i podosta trecih su uglavno protjerali i otjerali upravo Srbi. Ako vec hoces da pricas o ovoj temi onda bi trebala da znas da pri reintgraciji Sarajeva SDS je pod prijetnjom silom i smrti naredio svim gradjanima srpske nacionalnosti da moraju napustiti ovaj grad. Poneko ih nije poslusao i dan danas zivi puno bolje nego oni koji su otisli po raznoraznim vukojebinama i danas jebu majku Radovanu i Krajisniku sto su ih zajebali za cijeli zivot. Srbima i Hrvatima je puno bolje u Sarajevu i Federaciji nego sto je Bosnjacima i Hrvatima u RS-u ali daleko od toga da im je idealno i da nemaju problema. Svugdje na svijetu vecina je na neki nacin terorisala manjinu pa i kod nas nije drukcije. Nije u pitanju teror sile jer u citavoj BiH toj vrsti terora smo podcinjeni svi od raznoraznih vrhunski uvezanih kriminalaca.
Moja zena je pravoslavka jer mi je glupo da kazem Srpkinja za nekoga tko je rodjen u BiH kao sto nedam da i mene neko zove Hrvatom jer su mi preci dosli u ovu zemlju prije 150 i kusur godina. U danasnje vrijeme i ja i moja supruga iskljucivo se osjecamo kao Bosanci i nikako drukcije. Oboje smo cijeli rat proveli u Sarajevu i nikada nismo u tom ratu imali niti jedan najmanji problem. Dapace jedine probleme koje smo imali su nam stvarale bestije sa brda koje su ubijale redom bez obzira na ime i prezime. I kada su se desili svi oni strasni masakri u Sarajevu niko od sarajlija nije krivce trazio u nama niti nam se svetio zbog tih krvolocnih pirova.
Poslije rata se ta situacija pomalo pocela mijenjati dolaskom nebrojeno mnogo papaka u ovaj grad i njihovim preuzimanjem svega u ovom gradu. Jadne izbjeglice koje vozaju golfove i druga raznorazna auta i jos jadnije Sarajlije koje vozaju svoje tabane. Od ovih novopridoslih najebasmo svi redom ali naravno ponajvise ne-bosnjaci. Uvalise se na direktorska mjesta, zaposlise kompletne familije do zadnjeg koljena i naravno postadose bic boziji. Nije lako biti igdje apsolutna manjina. Zenu kaja je cijeli rat radila istjerase sa posla, tacnije istjera je focak koji je 95 godine dosao u Sarajevo i lijepo joj rece da dok je on tu ona ne moze raditi. Radila je posao za koji se skolovala i kazu da ga je radila vise nego dobro ali dzaba kada je tu strasni focak. Sada radi na drugom mjestu posao koji nema veze sa njenom strukom u jednoj velikoj firmi gdje je ponekad onako lagano pripupitaju (za nevjerovati ali opet istocna varijanta BiH) "kako ti je ono Vlasce" misleci na, naravno, moje dijete. Ona iako ima najveci broj sati ne dobija stimulaciju za razliku od svih ostalih iz jednog prostog razloga: svi su u toj firmi vise manje familija. To je jedna od firmi koju su izgradili ne danasnji vlasnici nego nasi majke i ocevi. Ali da ne bude iskljucivosti slicnih problema ima i bruka mojih prijatelja, starih sarajlija svih nacionalnosti. Papci vladaju ovim gradom i svi smo najebali i za to smo apsolutno sami krivi. Znali smo se odbraniti u ratu ali smo pali u miru.
Naravno sve to je nula prema totalnom aparthejdu koji vlada u RS-u i u dosta opstina sa hrvatskom vecinom. Ja bih uvijek potpisao da budem ugrozeni pravoslavac ili katolik u Sarajevu nego da budem bosnjak ili katolik u RS-u jer disproporcija ugrozenosti je zestoko nesrazmjerna.
Real Khan

#435 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Real Khan »

hrasno38 wrote:U ovoj temi prije svega treba se drzati cinjenica a ne pijacnih verzija rekla-kazala. Naslov je iritantan u smislu da se moze svasta napisati kao odgovor ali je isto tako vrlo interesantan za analize i borbu misljenja. @Simi5 cinjenica je da zaista u Federaciji ima malo Srba ali je isto tako cinjenica da ti Srbi koji su napustili Federaciju nisu je napustili na isti nacin kao Bosnjaci u RS-u. I jedne i druge a i podosta trecih su uglavno protjerali i otjerali upravo Srbi. Ako vec hoces da pricas o ovoj temi onda bi trebala da znas da pri reintgraciji Sarajeva SDS je pod prijetnjom silom i smrti naredio svim gradjanima srpske nacionalnosti da moraju napustiti ovaj grad. Poneko ih nije poslusao i dan danas zivi puno bolje nego oni koji su otisli po raznoraznim vukojebinama i danas jebu majku Radovanu i Krajisniku sto su ih zajebali za cijeli zivot. Srbima i Hrvatima je puno bolje u Sarajevu i Federaciji nego sto je Bosnjacima i Hrvatima u RS-u ali daleko od toga da im je idealno i da nemaju problema. Svugdje na svijetu vecina je na neki nacin terorisala manjinu pa i kod nas nije drukcije. Nije u pitanju teror sile jer u citavoj BiH toj vrsti terora smo podcinjeni svi od raznoraznih vrhunski uvezanih kriminalaca.
Moja zena je pravoslavka jer mi je glupo da kazem Srpkinja za nekoga tko je rodjen u BiH kao sto nedam da i mene neko zove Hrvatom jer su mi preci dosli u ovu zemlju prije 150 i kusur godina. U danasnje vrijeme i ja i moja supruga iskljucivo se osjecamo kao Bosanci i nikako drukcije. Oboje smo cijeli rat proveli u Sarajevu i nikada nismo u tom ratu imali niti jedan najmanji problem. Dapace jedine probleme koje smo imali su nam stvarale bestije sa brda koje su ubijale redom bez obzira na ime i prezime. I kada su se desili svi oni strasni masakri u Sarajevu niko od sarajlija nije krivce trazio u nama niti nam se svetio zbog tih krvolocnih pirova.
Poslije rata se ta situacija pomalo pocela mijenjati dolaskom nebrojeno mnogo papaka u ovaj grad i njihovim preuzimanjem svega u ovom gradu. Jadne izbjeglice koje vozaju golfove i druga raznorazna auta i jos jadnije Sarajlije koje vozaju svoje tabane. Od ovih novopridoslih najebasmo svi redom ali naravno ponajvise ne-bosnjaci. Uvalise se na direktorska mjesta, zaposlise kompletne familije do zadnjeg koljena i naravno postadose bic boziji. Nije lako biti igdje apsolutna manjina. Zenu kaja je cijeli rat radila istjerase sa posla, tacnije istjera je focak koji je 95 godine dosao u Sarajevo i lijepo joj rece da dok je on tu ona ne moze raditi. Radila je posao za koji se skolovala i kazu da ga je radila vise nego dobro ali dzaba kada je tu strasni focak. Sada radi na drugom mjestu posao koji nema veze sa njenom strukom u jednoj velikoj firmi gdje je ponekad onako lagano pripupitaju (za nevjerovati ali opet istocna varijanta BiH) "kako ti je ono Vlasce" misleci na, naravno, moje dijete. Ona iako ima najveci broj sati ne dobija stimulaciju za razliku od svih ostalih iz jednog prostog razloga: svi su u toj firmi vise manje familija. To je jedna od firmi koju su izgradili ne danasnji vlasnici nego nasi majke i ocevi. Ali da ne bude iskljucivosti slicnih problema ima i bruka mojih prijatelja, starih sarajlija svih nacionalnosti. Papci vladaju ovim gradom i svi smo najebali i za to smo apsolutno sami krivi. Znali smo se odbraniti u ratu ali smo pali u miru.
Naravno sve to je nula prema totalnom aparthejdu koji vlada u RS-u i u dosta opstina sa hrvatskom vecinom. Ja bih uvijek potpisao da budem ugrozeni pravoslavac ili katolik u Sarajevu nego da budem bosnjak ili katolik u RS-u jer disproporcija ugrozenosti je zestoko nesrazmjerna.
:thumbup: Odličan i realan komentar... Još bih dodao da tvoja žena treba tu stoku poslati na sud (ukoliko je to državna firma. Ako je privatna, onda tu sud ne može puno učiniti). Treba rješavati slučaj po slučaj jer u protivnom ćemo postati ista govna kao oni iz PC (a to im jeste bio cilj).
Lada

#436 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

hrasno38 wrote: ... pri reintgraciji Sarajeva SDS je pod prijetnjom silom i smrti naredio svim gradjanima srpske nacionalnosti da moraju napustiti ovaj grad. Poneko ih nije poslusao i dan danas zivi puno bolje nego oni koji su otisli po raznoraznim vukojebinama ...
Ubijeni su.
Last edited by Lada on 10/09/2008 11:24, edited 5 times in total.
Banksy

#437 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Banksy »

@hrasno38
Odličan komentar. Mnogi od nas su se našli u njemu.
hrasno38 wrote:Papci vladaju ovim gradom i svi smo najebali i za to smo apsolutno sami krivi.
Znali smo se odbraniti u ratu ali smo pali u miru.
Deblokada nas je dokusurila :D
komentar

#438 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by komentar »

Papci i Sandžaklije
fantom slobode

#439 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by fantom slobode »

U "Zapadnom" Mostaru krajem 1995, cuh najbolji komentar jednog domaceg, koji bi kao trebao imati povoljno nacionalno opredjeljenje za taj dio grada:
Pitam ja njega, kako ti je?
Kaze, kako ce biti, ja sam rodjeni Mostarac, ne moze biti gore...
dallton

#440 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by dallton »

hrasno38 wrote:U ovoj temi prije svega treba se drzati cinjenica a ne pijacnih verzija rekla-kazala. Naslov je iritantan u smislu da se moze svasta napisati kao odgovor ali je isto tako vrlo interesantan za analize i borbu misljenja. @Simi5 cinjenica je da zaista u Federaciji ima malo Srba ali je isto tako cinjenica da ti Srbi koji su napustili Federaciju nisu je napustili na isti nacin kao Bosnjaci u RS-u. I jedne i druge a i podosta trecih su uglavno protjerali i otjerali upravo Srbi. Ako vec hoces da pricas o ovoj temi onda bi trebala da znas da pri reintgraciji Sarajeva SDS je pod prijetnjom silom i smrti naredio svim gradjanima srpske nacionalnosti da moraju napustiti ovaj grad. Poneko ih nije poslusao i dan danas zivi puno bolje nego oni koji su otisli po raznoraznim vukojebinama i danas jebu majku Radovanu i Krajisniku sto su ih zajebali za cijeli zivot. Srbima i Hrvatima je puno bolje u Sarajevu i Federaciji nego sto je Bosnjacima i Hrvatima u RS-u ali daleko od toga da im je idealno i da nemaju problema. Svugdje na svijetu vecina je na neki nacin terorisala manjinu pa i kod nas nije drukcije. Nije u pitanju teror sile jer u citavoj BiH toj vrsti terora smo podcinjeni svi od raznoraznih vrhunski uvezanih kriminalaca.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: Svaka cast na realnom i odmjerenom komentaru
I sam imam puno prijatelja Hrvata i Srba u Sarajevu i vani i sami se cesto zale na slicne probleme, stvarno me bude stid samog sebe i cijele zemlje da se nekome ko je normalan i zivi svoj zivot u skladu sa svojim ubjedjenjima ne smetajuci nikome dobacuje "ustasa" "cetnik" ili stalna upotreba onog "vlasi" ili tako dalje, sve uvredljive izjave. Da ne govorim o problemima pri zaposljavanju i na radnom mjestu. Tu je takodjer i problem zacaranog kruga koji sam vidio na primjeru diskriminacije prema ljudima razlicitih nacionalnosti u Americi - ustali se logika cim ne dobijes posao ili imas problema, automatski razlog pripisujes svojoj razlicitoj nacionalnosti i netrpeljivosti koja ZAISTA POSTOJI - ali je onda problem sto covjek ne moze u realnosti prepoznati ko je ko i sta je sta, ko je pravi kreten koji diskriminise a ko radi normalne stvari iz normalnih pobuda cak i kada to ide na tvoju stetu. Ma sto se mene tice, ja bi potaknuo Affirmative Action (pozitivnu diskriminaciju ) i za Hrvate i za Srbe sirom Federacije - poredjenje s pc-em nije uopste mjerodavno - necu da se poredim s onim sto ne valja i cemu ne tezim, vec da se poredim s necim sto je bolje.
simi5

#441 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by simi5 »

Vidiš malo si kontradiktoran. Kažeš nisi imao nikakvih problema a onda kažeš kako su ti ženu izbacili sa radnog mesta i kako ti zbog toga ne smeš ni da se buniš.

Moji rođaci u Sarajevu su jako loše prošli od strane Sarajlija, svojih komšija. Svi su ostali u Sarajevu u nadi da će svojim prisustvom zaustaviti rat.

Tetak, profesor na pravnom fakultetu, star čovek prebijen je i opljačkan u svom stanu iako su mu Izetbegović i Fuad Muhić garantovali bezbednost samo da ostane. Izvukao se sam iz Sarajeva rizikujući život jer sladeću noć nije smeo da čeka.

Ujak solista u filharmoniji, ujna, ujnina majka su ostali u svom stanu. Njihov sin (brat)je uspeo da se zaposli u UN. Stalno su im pretili likvidacijom, poslednji su dobijali sledovanje hleba jer su Srbi, ono što ostane ako išta ostane. Ubačena im je tromblonka u sobu sa strane grada, ne sa strane Srba. Ujak, stariji čovek, je kopao rovove pod vatrom sa obe strane pola godine. Posle rata su otišli i nemaju želju da se vrate čak ni u posetu.

Tetka, profesor univerziteta,provela rat u Sarajevu, ostala je bez katedre čim se rat završio. Naloženo je njeno penzionisanje zbog godina i invalidnosti navodno, ali zbog toga što je Srpkinja. Rešenje o penziji joj je izdato pogrešno i odmah stornirano i nije rešeno pet godina do njene smrti.

Snaja ne može da dobije posao u Sarajevu mada je izvrstan stručnjak. Može da radi samo na 25Km od kuće u firmi kojoj je vlasnik stranac.

Zaova provela rat u Sarajevu, je ostala bez radnog mesta u državnoj upravi mada je bila potreban stručni kadar a kvota Srba je nepopunjena. Isto njen muž Hrvat. Godinama su na neklakvom socijalnom davanju i stalno nekim novim tečajevima za osposobljavanje. Oboje pravnici.

I ne postoji nikakva reakcija javnosti da se taj teror suzbije. Svi rezonujete ćuti može i gore. Nema Nataše Kandić, nema Čedomira Jovanovića, nema Nenada Čanka ili Sonje Biserko. Svi ste se pomirili da su Srbi sa brda krivi za nepravde tu, danas, od strane nekog Fočaka ili Sandžaklije.

E vidiš kad bi javnost reagovala, kad ne bi svi sedeli na prstima i rezonovali "Neću ja sebi praviti neprijatelja u miru" onda bi ovaj slučaj, onaj slučaj u Banjaluci, onaj treći u Mostaru bili slučajevi. Ovako su pravilo.

I samo još jedna konstatacija, ti Srbi iz Sarajeva koji su onda branili grad i susede svojim ostankom danas su u Banjaluci i Bjeljini. U miru i bez direktive su otišli.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#442 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Chmoljo »

simi5 wrote:
Vidiš malo si kontradiktoran. Kažeš nisi imao nikakvih problema a onda kažeš kako su ti ženu izbacili sa radnog mesta i kako ti zbog toga ne smeš ni da se buniš.

Moji rođaci u Sarajevu su jako loše prošli od strane Sarajlija, svojih komšija. Svi su ostali u Sarajevu u nadi da će svojim prisustvom zaustaviti rat.

Tetak, profesor na pravnom fakultetu, star čovek prebijen je i opljačkan u svom stanu iako su mu Izetbegović i Fuad Muhić garantovali bezbednost samo da ostane. Izvukao se sam iz Sarajeva rizikujući život jer sladeću noć nije smeo da čeka.

Ujak solista u filharmoniji, ujna, ujnina majka su ostali u svom stanu. Njihov sin (brat)je uspeo da se zaposli u UN. Stalno su im pretili likvidacijom, poslednji su dobijali sledovanje hleba jer su Srbi, ono što ostane ako išta ostane. Ubačena im je tromblonka u sobu sa strane grada, ne sa strane Srba. Ujak, stariji čovek, je kopao rovove pod vatrom sa obe strane pola godine. Posle rata su otišli i nemaju želju da se vrate čak ni u posetu.

Tetka, profesor univerziteta,provela rat u Sarajevu, ostala je bez katedre čim se rat završio. Naloženo je njeno penzionisanje zbog godina i invalidnosti navodno, ali zbog toga što je Srpkinja. Rešenje o penziji joj je izdato pogrešno i odmah stornirano i nije rešeno pet godina do njene smrti.

Snaja ne može da dobije posao u Sarajevu mada je izvrstan stručnjak. Može da radi samo na 25Km od kuće u firmi kojoj je vlasnik stranac.

Zaova provela rat u Sarajevu, je ostala bez radnog mesta u državnoj upravi mada je bila potreban stručni kadar a kvota Srba je nepopunjena. Isto njen muž Hrvat. Godinama su na neklakvom socijalnom davanju i stalno nekim novim tečajevima za osposobljavanje. Oboje pravnici.

I ne postoji nikakva reakcija javnosti da se taj teror suzbije. Svi rezonujete ćuti može i gore. Nema Nataše Kandić, nema Čedomira Jovanovića, nema Nenada Čanka ili Sonje Biserko. Svi ste se pomirili da su Srbi sa brda krivi za nepravde tu, danas, od strane nekog Fočaka ili Sandžaklije.

E vidiš kad bi javnost reagovala, kad ne bi svi sedeli na prstima i rezonovali "Neću ja sebi praviti neprijatelja u miru" onda bi ovaj slučaj, onaj slučaj u Banjaluci, onaj treći u Mostaru bili slučajevi. Ovako su pravilo.

I samo još jedna konstatacija, ti Srbi iz Sarajeva koji su onda branili grad i susede svojim ostankom danas su u Banjaluci i Bjeljini. U miru i bez direktive su otišli.
kad Ahmmeda natjeraš da kaže ono što je rekao za tebe tvoje postove ne vrijedi ni čitati... :run:

:bih: :bih: :bih:
dallton

#443 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by dallton »

simi5 wrote:

Divno si to napisao. Ajd sad otidji i nadji one u Srebrenici koji su pobijeni, a nisu bili ni univerzitetski profesori, niti se mogu nadati poslu, niti su imali priliku da mirno i bez direktive odsele u Sarajevo - iz prostog razloga sto su mrtvi, a ubile su ih njihove komsije s pljeskom svih ostalih - tako da nece imati ni priliku da "ne pozele da se vrate u posjetu." . O tome nemas nista da kazes, osim da mozda kazes "jedno ne opravdava drugo" ili neku drugu glupu floskulu. Pojasni mi molim te kako to da su srbi ogromnom vecinom podrzavali ubijanje svojih komsija prije nego sto je bilo ko i znao sta se sprema? Dosta vise suplje price, ogromna vecina srba se organizovala da pobije sve zivo oko sebe gdje god im je to poslo za rukom, a ti kao kukas "vidi kako je nama strasno." Idi prvo obidji logore po Manjaci, Omarskoj, pa svrati do Srebrenice. Od svakoga trazite civilizirano ponasanje osim od sebe.

I kad se vec ispovjedamo, da i ja napisem jednu pripovijest o "teskim vremenima," Otac mog najboljeg prijatelja iz srednje skole je bio pukovnik jednog od bivsih korpusa jna. Proveo godine, rastao sa mnom, spavao i jeo u mojoj kuci vise nego u svojoj. A onda, 7 dana prije pocetka rata, samo se frajer ispali, skupa s porodicom, ni dovidjenja prijatno da kaze. Nakon toga pocinje rat, na svu srecu jna nije uspijela uci u grad. U medjuvremenu je policija provalila u stan spomenutog pukovnika u nadi da ce naci dokumente koji bi pomogli razjasnjavanju stvari - i tu, skupa s novi kalasnjikovom i ganc novim snajperom, nadju i planove za cijele porodice koje su oni smatrali "vidjenijim" (citiram) a koje su trebale da budu "udobno smjestene" u odredjeni rudnik soli u Tuzli, s tim sto bi kao muske glave porodice bile pobijene prije toga. A na tom ti se spisku nadje i moja porodica, lijepo opisana, gdje mi otac radi, gdje mi majka radi, gdje ja idem u srednju skolu, gdje mi sestra ide u skolu i svi ostali podaci, ukljucujuci imovinu kojom raspolazemo.
Da skratim, istog frajera je nasao nakon 10 godina slucajno na netu jedan moj prijatelj, frajer je trenutno u Velikoj Britaniji na skolovanju. Nakon toga dobijem email sa subjectom "prijatno iznenadjenje" - covjek mi pise o svom privatnom zivotu u zadnjih 10 godina, kako je nasao djevojku i slicne stvari koje me u zivotu ne zanimaju ni sekunde - bez pitanja kako sam ja to sve prezivio, sta je to bilo u ratu i jesam li ja uopste ziv jos uvijek i citav, da nisam mozda invalid. A sad ti zamisli moj odgovor na taj email.
E zbog ovog gore navedenog, postedi me price o ugrozenosti.
Last edited by dallton on 11/09/2008 03:05, edited 1 time in total.
shalaedin

#444 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by shalaedin »

Tezak vakat... zajebano je u Sarajevu danas biti i musliman i hrvat i srbin. Gotovo podjednako je i u drugim gradovima BiH-a.
Lada

#445 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

simi5 wrote: Tetak, profesor na pravnom fakultetu, star čovek prebijen je i opljačkan u svom stanu iako su mu Izetbegović i Fuad Muhić garantovali bezbednost samo da ostane. Izvukao se sam iz Sarajeva rizikujući život jer sladeću noć nije smeo da čeka.
Sve zvuči jako patetično dok ne zagrebemo ispod površine. Kako je Fuad Muhić mogao nekoga zaštiti u ratu kad ga je KOS ubio u vikendici u Rakovici prije početka rata? Ubistvo se desilo odmah nakon objavljivanja izvanrednog teksta u zagrebačkom "Danasu" pod zlokobnim naslovom "Jesu li Muslimani na redu?". Meša Selimović je, by the way, zbog Muhića preselio u Beograd jer ga je Fu-Mu javno optužio da srbuje. Fuad Muhić je bio genije, ali nije mogao nikome u ratu "garantovati" "bezbednost" jer su ga kosovci ubili prije rata. Od svog rođenja sam vezana za Pravni fakultet u Sarajevu i ludo me zanima o kojem je profesoru riječ, ko je to prebijen i opljačkan u svom stanu. Moram se raspitati kako je to profesor emeritus Slavica Krneta mogla cijelo vrijeme ostati na Pravu a ovaj jadni tetak je rizikovao život izvlačeći se iz Sarajeva. I Muba i Milanka i pokojna Vlasta i Olga su izašle iz Sarajeva ali nijedna od njih nije imala ovako dramatično iskustvo. Glad, nestašica, dijete, to su razlozi. U svakom slučaju se čitamo ;-)
ZZZlica

#446 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by ZZZlica »

Uf, evo je opet, simi5, znamo ko je i šta ovdje na forumu radi (KKK- klerofašistička kalaštura kandiše), u nedostatku argumenata posegne i za kojom isfabriciranom pričom "tragične ispovesti" tipa sarajevskih ljepotica Isidore Bjelice i Ljiljane Ugrice Smajlović, pa ti još poturaju neke spiskove "ubijenih Srba" (ja našla skoro sve komšije iz zgrade na spisku, ljudi živi i zdravi), pa sami sebe bombardovali, pa sami napravili Markale I i II, i najzad "Bosanci su imali bolji marketing" :roll:
dallton

#447 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by dallton »

Ma, u pravu si, zz, jos jedna "tragicna prica" ugrozenih srpskih "intelektualaca" u sarajevu gdje su ih muslimani maltretirali i prije i u toku rata tako sto su ih z postavljali na pozicije univerzitetskih profesora. tragicno, nema sta. ali da ne tupimo, tema je o srpkinji u sarajevu a ne o isidori iz beograda - isidora moze igrati sah sa svojim ocem dimitrijem na durmitoru odakles su "sljegli."
Karadoz

#448 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Karadoz »

I sta se kaze u clanku Gospodja iz Hrasnice ... e hebem te zivote kad i tamo zivi gospoda, i sve bi ona izdrzala da nije te proklete utakmice, cak joj i granate u ratu nisu toliko smetale. Pa iskreno sretno u novom i ljepsem zivotu ...
Karadoz

#449 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Karadoz »

dallton wrote:Ma, u pravu si, zz, jos jedna "tragicna prica" ugrozenih srpskih "intelektualaca" u sarajevu gdje su ih muslimani maltretirali i prije i u toku rata tako sto su ih z postavljali na pozicije univerzitetskih profesora. tragicno, nema sta. ali da ne tupimo, tema je o srpkinji u sarajevu a ne o isidori iz beograda - isidora moze igrati sah sa svojim ocem dimitrijem na durmitoru odakles su "sljegli."
a sta je sa onima sti su ih pojeli lavovi u Pionirskoj?
ZZZlica

#450 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by ZZZlica »

E, da, mitski lavovi iz Pionirske... prema pisanju NSPM (Nova srBska politička misao), oni su za izuzetno zalaganje dobili "Zlatne ljiljane"... ovako to objašnjava naš Slavuj iz SNSD-a:

- Odlikovanje kojim se okitio Komšić jeste najveći priznanje koji se daje za ratne zasluge. To znači da nije sjedio u kafiću ili biblioteci u Sarajevu. Mogao se dobiti i dokazati u nekom "velikom podvigu", u skladu s muslimanskim ratnim ciljevima, odnosno za ciljeve one iste vojske u kojoj se nalazio i odred "El mudžahid". Treba podsjetiti da su ti ratni ciljevi sadržani u nacionalnom programu "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića - podsjetio je Jovičić.

- Zaista je više nego tragično da Biljana Plavšić koju u toku rata bez sumnje niko ništa nije pitao bude optužena za ratne zločine, a da se to ne dogodi ni jednom zlatnom ljiljanu. Svi su oni zaista žestoko pucali i to iz prvih redova - kaže Jovičić.

(lijepo Slavuj kaže da je pobjegao "glavom bez obzira" iz Pazarić city-a, pred najezdom "pobješnjelih muslimanskih fundamentalista", zbog PTSP-a se i dan-danas uneredi na zvuk ezana :D )
Locked