Srpkinja u Sarajevu

Locked
rumenige_brajtner

#226 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by rumenige_brajtner »

Lada wrote:
rumenige_brajtner wrote:kad ste se vec dotakli teme promjene naziva ulica i sl, mene interesuje kako objasniti promjenu imena skole "Ivan Goran Kovacic" u hrasnom u OS "Hrasno"?
valjda je igk bio neki vojvoda, i sl.... :-)
U Novom Sarajevu su ciljano davali imena školama po kvartovima da bi izbjegli ideološke konotacije, tako se "Bratstvo i jedinstvo" danas zove OŠ "Grbavica 2" a "Bane Šurbat", mislim, OŠ "Grbavica 1". U Mostaru su se osnovne škole i prije rata zvale po rednim brojevima Prva, Druga itd. Ja sam prije rata išla u školu koja je dugo tražila svoje ime. Na kraju je dobila vrlo smješan neutralan naziv, jer su odgovorni smatrali da je previše važnih ljudi išlo u tu školu i da ih sve treba u imenu objediniti. Imena ulica koje su postojale prije 1918. su vraćena, što je po meni sasvim OK jer pokazuje kontinuitet grada. U Pragu imena nekih ulica nisu nikada mijenjana. Nazivati promjene naziva ulica "pritiskom" može samo neko ko je jako, jako maliciozan.
onda je znaci maliciozno i kad neko kaze da je pritisak na bosnjake ako u banjaluci postoji ulica draze mihajlovica? bas ste sega!
Lada

#227 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

rumenige_brajtner wrote:
Lada wrote:
rumenige_brajtner wrote:kad ste se vec dotakli teme promjene naziva ulica i sl, mene interesuje kako objasniti promjenu imena skole "Ivan Goran Kovacic" u hrasnom u OS "Hrasno"?
valjda je igk bio neki vojvoda, i sl.... :-)
U Novom Sarajevu su ciljano davali imena školama po kvartovima da bi izbjegli ideološke konotacije, tako se "Bratstvo i jedinstvo" danas zove OŠ "Grbavica 2" a "Bane Šurbat", mislim, OŠ "Grbavica 1". U Mostaru su se osnovne škole i prije rata zvale po rednim brojevima Prva, Druga itd. Ja sam prije rata išla u školu koja je dugo tražila svoje ime. Na kraju je dobila vrlo smješan neutralan naziv, jer su odgovorni smatrali da je previše važnih ljudi išlo u tu školu i da ih sve treba u imenu objediniti. Imena ulica koje su postojale prije 1918. su vraćena, što je po meni sasvim OK jer pokazuje kontinuitet grada. U Pragu imena nekih ulica nisu nikada mijenjana. Nazivati promjene naziva ulica "pritiskom" može samo neko ko je jako, jako maliciozan.
onda je znaci maliciozno i kad neko kaze da je pritisak na bosnjake ako u banjaluci postoji ulica draze mihajlovica? bas ste sega!
Objasni mi kakav je to pritisak na Srbe ako se OŠ "Ivan Goran Kovačić" preimenuje u OŠ "Hrasno"? Ja ne znam nijednu ulicu u Sarajevu koja nosi ime po nekome ko je ubijao ljude druge nacije i vjere iz nacionalističkih pobuda. Ako ti znaš priopći nam.
rumenige_brajtner

#228 Re: Srpkinja u Sarajevu

Lada wrote: Objasni mi kakav je to pritisak na Srbe ako se OŠ "Ivan Goran Kovačić" preimenuje u OŠ "Hrasno"? Ja ne znam nijednu ulicu u Sarajevu koja nosi ime po nekome ko je ubijao ljude druge nacije i vjere iz nacionalističkih pobuda. Ako ti znaš priopći nam.
u konkretnom slucaju se radio o poruci koju to preimenovanje nosi. da se skola zvala alija isakovic, ostala bi takva kakva jeste i tacka. uostalom, ne vidim smisla za buducim raspravama i dokazivanjima, vi nastavite zivjeti u svijetu iluzija u kojem se vjeruje da "to ipak nije tako i da se pretjeruje". tako isto misle i oni koji su vecina u banjaluci, zapadnom mostaru, itd...
jebiga, treba bit realan i objektivno pogledat svijet u kojem se zivi.
Lada

#229 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

rumenige_brajtner wrote:
Lada wrote: Objasni mi kakav je to pritisak na Srbe ako se OŠ "Ivan Goran Kovačić" preimenuje u OŠ "Hrasno"? Ja ne znam nijednu ulicu u Sarajevu koja nosi ime po nekome ko je ubijao ljude druge nacije i vjere iz nacionalističkih pobuda. Ako ti znaš priopći nam.
u konkretnom slucaju se radio o poruci koju to preimenovanje nosi. da se skola zvala alija isakovic, ostala bi takva kakva jeste i tacka. uostalom, ne vidim smisla za buducim raspravama i dokazivanjima, vi nastavite zivjeti u svijetu iluzija u kojem se vjeruje da "to ipak nije tako i da se pretjeruje". tako isto misle i oni koji su vecina u banjaluci, zapadnom mostaru, itd...
jebiga, treba bit realan i objektivno pogledat svijet u kojem se zivi.
Nema potrebe da psuješ ako nemaš argumenata. OŠ "Alija Alijagić" je promijenila ime, tako da ti teorija pada u vodu. Općinu je u vrijeme preimenovavanja vodio načelnik Hrvat. Ja stvarno ne vidim nikakvu vezu Ivana Gorana Kovačića sa Srbima osim što su ga četnici ubili kod Foče. Isto tako ne vidim ni vezu Hrasnog sa Bošnjacima osim što Hrasno na turskom znači plodno polje.
rumenige_brajtner

#230 Re: Srpkinja u Sarajevu

Lada wrote: Nema potrebe da psuješ ako nemaš argumenata. OŠ "Alija Alijagić" je promijenila ime, tako da ti teorija pada u vodu. Općinu je u vrijeme preimenovavanja vodio načelnik Hrvat. Ja stvarno ne vidim nikakvu vezu Ivana Gorana Kovačića sa Srbima osim što su ga četnici ubili kod Foče. Isto tako ne vidim ni vezu Hrasnog sa Bošnjacima osim što Hrasno na turskom znači plodno polje.
o boze dragi....
ne govorim samo o srbima ili samo o hrasnom ili samo o novom sarajevu. govorim o trendu promjene naziva ulica, skola i sl u gradu sarajevu i to prvenstven onih koji su imali ime nekog srbina, hrvata, jevreja ili muslimana komuniste, u podobnija i za ovo vrijeme, ideoloski prihvatljivija imena.
da ne bude zabune, smatram da su safet zajko, fatima ginic i njima slicni ljudi zasluzili da se njihovim imenom nesto obiljezi, ali veliki broj promjena je izvrsen samo iz gore navedenog razloga. i to ko ne vidi je corav kod ociju. sto se mene tice, diskusija je zavrsena
turban

#231 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by turban »

Samo se od zrtve ocekuje da se izdigne kao div iz pepela i da iz sve snage pocne da od istih-preostalih graditi multi Bosnu.

...i zar se promjena imena neke ulice moze mjeriti sa genocidom koji su pocinili i ljudi koji su trebali biti prvenstveno sretni sto su Bosanci?!Nikada u Bosni nece biti vise mira bar,dok srbi u najmanju ruku ne zatraze oprost za sva zvjerstva.To je minimum.
fantom slobode

#232 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by fantom slobode »

Sarajevcac wrote:
fantom slobode wrote: On ponavlja ovu izjavu, jer zeli tako nesto, da moze da kaze, eto to je uvijek bilo tako u Sarajevu. Volio bi covjek da se podijeli Bosna pa to ti je :)

A za njega pitanje, reci ti meni, je li ti to zelis da pogorsas situaciju za sve narode u Sarajevu, po sistemu, ja odoh, ovi sto ostadose neka crknu...Tebi i ne odgovara da ljudi zive zajedno, vrlo interesatno kako uopste mozes da pomislis da sebe mozes uzimati kao relevantnog na temu o multikulturi neke sredine...
Sarajevo je za sredine u kojima ti zivis i kako ti razmisljas cudo kojem moras da se divis(ali ne mozes, jer ti volis da je jednolicno oko tebe).
Sad ti ponavljas ono sto bosnjacki politicari kazu da je njihova zvanicna politika, i zato dokazite da je to istina.

U svakoj od opstina Bijeljina, Doboj, Prijedor ima vise Bosnjaka nego sto u Sarajevu ima nemuslimana.
nemoj sviju da gledas kroz svoju prizmu, nisam ti ja kriv sto su ti propagandu usadili u mozak...lijepo ti napisah da si ti zadnji koji treba da se sekira kako je nebosnjacima u Sarajevu, ti si Sarajevo davno prekrizio, jer nije onakvo kakvo si ga ti zelio, jednonacionalno i bez svih ostalih osim onih koji se skupljase po mitinzima i pravdase zlocine za boljitak svoje u glavi stvorene nacije. A ti se i ne sekiras za nebosnjake, nego bi ih najradije ukinuo, jer ti smetaju oni sto ne dijele tvoje misljenje.
ProS

#233 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by ProS »

'da Bog da šćeri da,dragi Allah dzennet da...'
ovo je Sarajevo... :-) :roll: :oops:
Lada

#234 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

rumenige_brajtner wrote:
Lada wrote: Nema potrebe da psuješ ako nemaš argumenata. OŠ "Alija Alijagić" je promijenila ime, tako da ti teorija pada u vodu. Općinu je u vrijeme preimenovavanja vodio načelnik Hrvat. Ja stvarno ne vidim nikakvu vezu Ivana Gorana Kovačića sa Srbima osim što su ga četnici ubili kod Foče. Isto tako ne vidim ni vezu Hrasnog sa Bošnjacima osim što Hrasno na turskom znači plodno polje.
o boze dragi....
ne govorim samo o srbima ili samo o hrasnom ili samo o novom sarajevu. govorim o trendu promjene naziva ulica, skola i sl u gradu sarajevu i to prvenstven onih koji su imali ime nekog srbina, hrvata, jevreja ili muslimana komuniste, u podobnija i za ovo vrijeme, ideoloski prihvatljivija imena.
da ne bude zabune, smatram da su safet zajko, fatima ginic i njima slicni ljudi zasluzili da se njihovim imenom nesto obiljezi, ali veliki broj promjena je izvrsen samo iz gore navedenog razloga. i to ko ne vidi je corav kod ociju. sto se mene tice, diskusija je zavrsena
Mislim da bi svima trebalo malo više tolerancije i razumijevanja za druge. Meni tvrdnja Srbina da mu smeta promjena imena škole "Ivan Goran Kovačić" nije uopće kredibilna. Ivan Goran Kovačić je bio simpatizer Stjepana Radića i priključio se krajem 1942. partizanima sa još jednim velikim hrvatskim piscem - Bračaninom Vladimirom Nazorom. Radić je bio najveći protivnik velikosrpske politike između dva svjetska rata. Smrtno ga je ranio poslanik Radikalne stranke Puniša Račić u atentatu u Skupštini. A Ivana Gorana su ubili četnici u blizini Foče. U Foči i okolini se danas ne može pronaći nijedno obilježje koje podsjeća na ovog velikog pisca. Mislim da bi se Foča više trebala sjećati Ivana Gorana nego Sarajevo. Interesantno u svemu je da promjena naziva škole po hrvatskom piscu smeta Srbima a ne Hrvatima. Sve to pokazuje kakvim se podmetanjima služi da bi se ocrnilo Sarajevo.
Mehmed Fatih

#235 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Mehmed Fatih »

Mi pitari bi rekli, "Ko nam zlo mislio, o ... nam visio"
rumenige_brajtner

#236 Re: Srpkinja u Sarajevu

Lada wrote: Mislim da bi svima trebalo malo više tolerancije i razumijevanja za druge. Meni tvrdnja Srbina da mu smeta promjena imena škole "Ivan Goran Kovačić" nije uopće kredibilna. Ivan Goran Kovačić je bio simpatizer Stjepana Radića i priključio se krajem 1942. partizanima sa još jednim velikim hrvatskim piscem - Bračaninom Vladimirom Nazorom. Radić je bio najveći protivnik velikosrpske politike između dva svjetska rata. Smrtno ga je ranio poslanik Radikalne stranke Puniša Račić u atentatu u Skupštini. A Ivana Gorana su ubili četnici u blizini Foče. U Foči i okolini se danas ne može pronaći nijedno obilježje koje podsjeća na ovog velikog pisca. Mislim da bi se Foča više trebala sjećati Ivana Gorana nego Sarajevo. Interesantno u svemu je da promjena naziva škole po hrvatskom piscu smeta Srbima a ne Hrvatima. Sve to pokazuje kakvim se podmetanjima služi da bi se ocrnilo Sarajevo.
ako te moji postovi drze u uvjerenju da srbima smeta promjena imena skole, IGK onda si u zabludi. nit sam ja srbin (a pogotovo ja nisam SRBI-mnozina), nit se takvo misljenje moze formirati na osnovu misljenja jedne osobe. moja veza s tom skolom je u tome sto sam isao u nju, ali je dobar primjer kako se naglas prica o multietnicnosti i multikulturalnosti, a potiho se radi na destrukciji tih istih vrijednosti. ;-)
ovdje se radi o sarajevu, gradu u kojem sam rodjen i u kojem zivim i kojeg volim, a ne o banjaluci, zvorniku, mostaru i sl. i ni na koji nacin ne opravdavam ono sto se radi u tim gradovima. dvije skole pod jednim krovom i slicne gluposti su klasicni primjeri krsenja ljudskih prava, ali ne zatvarajte oci i ne mislite da se to ne desava i u sredini u kojoj zivite. ljudi koji su u vecini (bosnjaci, srbi, hrvati, bijelci, kriscani, jevreji, muslimani, amerikanci, englezi...) u jednoj sredini ne primjecuju takve stvari, ako primjecuju uopste, kao pripadnici manjina i onih cija se prava krse. ovim definitivno zavrsavam diskusiju.
Lada

#237 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

Konstatovali smo da u Novom Sarajevu sve osnovne škole nose "neutralna" imena kvartova, OŠ "Pofalići", OŠ "Kovačići", OŠ "Grbavica 1", OŠ "Grbavica 2", OŠ "Malta", OŠ "Hrasno", OŠ "Čengić Vila 1" itd. itd. U općini Novi Grad imaš osnovnu školu koja je ime dobila po piscu koji je svojom otadžbinom smatrao Srbiju.

http://www.aleksasantic.com/Print/1908-4.html
I svuda gdje je srpska duša koja,
Tamo je meni otadžbina moja,
Moj dom i moje rođeno ognjište.
Uče li djeca ovu pjesmicu u školi?
Vision 2020

#238 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Vision 2020 »

WizzardFromBOZ wrote:Ako se jedna normalna osoba ni pored užasa rata nije željela odreći rodnog mjesta, sada, 13 godina poslije razmišlja da ide, onda su stvari izmakle kontroli.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080827005
Gluposti. Sta rade Bosnjacima po rs-u ? I onda ovdje spominjete nekakve individualne sudbine. A zasto se nije zeljela "odreci rodnog mjesta"? Da mozda nije mislila da ce se situacija u ratu odvijati drugacijim tokom nego sto se odvijalo. Pa kad je vidjela da su fasisti izgubili sad razocarana napusta grad.
Vision 2020

#239 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Vision 2020 »

Hajde Asime pisi i o ovome kolumne :

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080907018

Ne mogu da vjerujem koliko su pojedini forumasi i uopceno clanovi naseg drustva kratkovidni.
Mehmed Fatih

#240 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Mehmed Fatih »

Ovako nešto se danas prema crkvi ovdje nikad neće i ne može desiti http://www.sarajevo-x.com/clanak/080907018

Ne samo da se ne može desiti danas, nego smo ih i za vrijeme agresije branili da ne budu porušeni do temelja, mislim na vjerske objekte
Last edited by Mehmed Fatih on 07/09/2008 16:03, edited 1 time in total.
kirby

#241 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by kirby »

Vision 2020 wrote:Hajde Asime pisi i o ovome kolumne :

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080907018

Ne mogu da vjerujem koliko su pojedini forumasi i uopceno clanovi naseg drustva kratkovidni.

znaci kako nama srbi tako cemo i mi njima?mislim od srba me nista ne moze iznenaditi ali jos uvijek ostajem iznenadjen postupcima bosnjaka.
Lada

#242 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

Vision 2020 wrote:
WizzardFromBOZ wrote:Ako se jedna normalna osoba ni pored užasa rata nije željela odreći rodnog mjesta, sada, 13 godina poslije razmišlja da ide, onda su stvari izmakle kontroli.

Gluposti. Sta rade Bosnjacima po rs-u ? I onda ovdje spominjete nekakve individualne sudbine. A zasto se nije zeljela "odreci rodnog mjesta"? Da mozda nije mislila da ce se situacija u ratu odvijati drugacijim tokom nego sto se odvijalo. Pa kad je vidjela da su fasisti izgubili sad razocarana napusta grad.
Zaista je ružno imputirati ženi ovakve stvari. Ja ne znam jesu li Simi i Sarajevcac uopće Srbi, ali činjenica je da ne žive u Sarajevu i da dolaze ovamo isključivo da provociraju. Oni očito ne osjećaju nikakvu odgovornost za svoje postove i ne misle da će sutra moja majka koja je Srpkinja i koja je rođena i živi cijeli život u Sarajevu imati problema zato što će joj neko kao ti imputirati velikosrpske ili četničke stavove misleći da svi Srbi misle kao Simi ili Sarajevocac koji Trebevića nisu vidjeli. A moja majka je davno shvatila i prije prvih "demokratskih" izbora da njima, tribalistima, nacionalistima, nije nimalo stalo do naroda za čijeg su se glasnogovornika jednostrano, samovoljno prozvali, već do nove podjele "svijeta", do njihovog komada kolača, koji će pod krinkom boraca za prava naroda u sveopćoj rasprodaji zemlje dobiti. Prava nacije je koska koju vam bacaju kao gladnim psima i oko koje se tučete dok oni privatizuju državna preduzeća i stavljaju lovu sebi u džep. Narod je naivan i glup.
zgembo_sa

#243 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by zgembo_sa »

Toliko frke oko clanka nekog Asima Beslije koji jedino putem ovih senzacionalistickih tema moze da postigne da ga neko cita. Jedino provociranjem vecine on dobija na publicitetu. Mislite da bi neko citao njegove clanke da se oni bave nekim svakodnevnim stvarima? How yes no. Ako misli da ce provociranjem citatelja postici neki uspjeh grdno se vara, nije to dobar nacin za zapocinjanje karijere, osim ako ne misli poceti raditi za neki tamo Kurir i slicne wc-casopise...
Vision 2020

#244 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Vision 2020 »

Lada wrote:
Vision 2020 wrote:

Zaista je ružno imputirati ženi ovakve stvari. Ja ne znam jesu li Simi i Sarajevcac uopće Srbi, ali činjenica je da ne žive u Sarajevu i da dolaze ovamo isključivo da provociraju. Oni očito ne osjećaju nikakvu odgovornost za svoje postove i ne misle da će sutra moja majka koja je Srpkinja i koja je rođena i živi cijeli život u Sarajevu imati problema zato što će joj neko kao ti imputirati velikosrpske ili četničke stavove misleći da svi Srbi misle kao Simi ili Sarajevocac koji Trebevića nisu vidjeli. A moja majka je davno shvatila i prije prvih "demokratskih" izbora da njima, tribalistima, nacionalistima, nije nimalo stalo do naroda za čijeg su se glasnogovornika jednostrano, samovoljno prozvali, već do nove podjele "svijeta", do njihovog komada kolača, koji će pod krinkom boraca za prava naroda u sveopćoj rasprodaji zemlje dobiti. Prava nacije je koska koju vam bacaju kao gladnim psima i oko koje se tučete dok oni privatizuju državna preduzeća i stavljaju lovu sebi u džep. Narod je naivan i glup.
Cast izuzecima, ali nisam ni ja iz Sarajeva nego iz Banja Luke. Samo zivim u Sarajevu... A ne moze se reci da sam iz Banja Luke bas dobrovoljno izasao..... 95% Srba su cetnici, ko misli drugacije neka dokaze...
Lada

#245 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Lada »

Definiši mi četnika. Najbolje bi bilo kada bi bio kakav test "Kako znaš da si četnik" na kojem bi se moglo vidjeti jesi li četnik i koliki. Hercegovci su uvijek trendy i ispred ostalih pa su već odavno izbacili listu osobina koje moraš posjedovati ako hoćeš biti Hercegovac.

chuchumbamayumbe

#246 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

Mehmed Fatih wrote:Ovako nešto se danas prema crkvi ovdje nikad neće i ne može desiti http://www.sarajevo-x.com/clanak/080907018

Ne samo da se ne može desiti danas, nego smo ih i za vrijeme agresije branili da ne budu porušeni do temelja, mislim na vjerske objekte
Jesi li bas 100% siguran u to sto pricas?

Predsjedništvo BiH, i Vijeće ministara BiH osudili paljenje crkve u Bugojnu Adnan Rondić
19-03-2004
Sinoć, između 22 i 23 sata, u Bugojnskom naselju Čipuljić zapaljen je krov pravoslavne crkve. U saopćenju MUP-a SBK, kaže se da je o paljenju crkve, nepoznato lice, telefonom obavijestilo policijsku stanicu Bugojno...
Mozda se kasnije ispostavilo da je instalacija bila neispravna, neka me neko ispravi ako grijesim.

http://www.voanews.com/bosnian/archive/ ... 19-3-1.cfm

Toga sam se lako sjetio jer je bila jedna od prvih tema na forumu.
Treba li jos da malo proceprkam da bi se konacno razbila fama tradicinalnog bosanskog (u ovom slucaju) bosnjackog merhametluka? Toga vise nema, slabo je ko lud kao sto je nekada bio, i bolje da je tako, ali ne treba prosipati shuplju.
Svaka cast od prije rata, ali su se od tada stvari promijenile za 180 stepeni.
Niti su Bosnjaci onakvi kakvi su nekada bili, a za ove ostale nam je svima poznato, dokazali su se u ratu.
Mehmed Fatih

#247 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Mehmed Fatih »

Šta je s tobom?

Rekao sam za Sarajevo, za ovdje. Kakav ti merhametluk očekuješ više majke ti poslije svega. Svašta
Za sada nepoznate osobe su u noći sa 6. na 7.septembar polupale stakla, oštetile zid i oskrnavile Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci.Na tom se vandali nisu zaustavili, već su nedaleko od tog mjesta porušili i ogradu koja je postavljena oko mjesta na kojem je nekada bila banjalučka Arnaudija džamija.
Nazif Garib, sekretar Muftijstva mostarskog, tvrdi da su se najteži incidenti desili krajem 2006. godine kada je ispaljena zolja na džamiju u Jasenici kod Mostara i bačena bomba na džamiju u Prozoru.
Zbog napada na džamiju u Jasenici uhapšen je dvadesetdevetogodišnji Josip Grbeš iz Jasenice. On je odmah nakon hapšenja priznao krivicu.
"To sam učinio iz mržnje prema muslimanima i džamiji", kazao je nakon hapšenja Josip Grbeš. Nakon sporazuma s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona Grbeš je osuđen na godinu i po zatvora.
I u policiji tvrde da nisu zadovoljni ovako blagim kaznama.
Bilo je razbijanja stakala na prozorima nekoliko džamija, kao i ispisivanja uvredljivih natpisa, pogotovo na zgradi muftijstva. Razbijana su stakla na zgradi Medžlisa Islamske zajednice na džamiji Ferhadiji.
UVREDLJIVIM NATPISIMA OSKRNAVLJENA
SINAN-BEGOVA DŽAMIJA U JAJCU
JNa zidu Sinan-begove džamije, u narodu poznate Okića džamije u Starom gradu u Jajcu, nepoznate osobe su napisale uvredljiv tekst, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice u Jajcu. Kada su prve džematlije došle u džamiju radi obavljanja namaza, primijetili su na zidu natpis: "Krmci. Jedite krmetinu. Isus". Na istom mjestu je bio nacrtan i križ.
sve počelo od incidenta od 18. jula, kada je, u večernjim časovima, nepoznato lice ili više njih, hicima iz vatrenog oružja, oskrnavilo grobove Bošnjaka na Karamehmedovića mezarju u Gorici, što je potvrđeno i u Centru javne bezbjednosti Trebinje.
U saopštenju za javnost koje je, u povodu ovog incidenta, izdala Skupština Opštine Trebinje, sa potpisom potpredsjednika ove institucije Ervina Pobrića, kaže se da ovo nije prvi incident ove vrste ni kada je u pitanju ovo groblje, niti drugi aktovi upereni protiv Bošnjaka, jer "neodgovorni pojedinci, raznim natpisima i pojedinačnim incidentima, kao da žele da unesu nemir među trebinjskim povratnicima, bošnjačke nacionalnosti".
Jačina razglasa na lokalnoj džamiji i zvuk zvona sa obližnje crkve u banjolučkom naselju Vrbanja opet su doveli do "slučajne pucnjave od strane Srba i spontanog okupljanja Bošnjaka". Ali, treba priznati, tu nije problem u imamovom ezanu i zvonjavi zvona, nego u onome ko taj problem godinama ne rješava i u onome ko ga, po pravilu, aktivira na dan obilježavanja godišnjice stradanja stanovnika Srebrenice i pred samo održavanje izbora. Takvo podgrijavanje tenzija dovelo je dotle da građani srpske i bošnjačke nacionalnosti u ovom naselju jedni protiv drugih danas podnose prijave i zbog obične škripe automobilskih guma.
Primjera je i previše. Pred ove oktobarske izbore situacija u cijeloj BIH je, kao i svih prethodnih teških 16 godina, skoro identična, radikalizovana. S tim što je ta radikalizacija svake godine teža.
Takođe u Banjoj Luci, na kući poetese Nasihe Kapidžić-Hadžić, osviću uvredljivi natpisi "Pokoljite balije" i "Živ je Draža".
PONOVNO POLUPALI NEDAVNO POSTAKLANI PROZOR
Nepoznati pocinilac, ili vise njih, po ko zna koji put polupao je u noci izmedu subote i nedjelje prozorsko staklo na dzamiji u Donjoj Puharskoj kod Prijedora. Radi se o objektu koji je sa ostalih 35 objekata islamske i nekoliko objekata katolicke konfesije od slicnih vandala do temelja unistena 1992. godine i objektu cija je obnova u toku.
Nepoznate osobe u noći sa subote na nedjelju polupale su prozore na gradskoj džamiji u Bratuncu...
Pomoćnik bratunačkog imama Abdulah Smajić jučer je oko 13 sati, kada je krenuo da obavi podne-namaz, primijetio je da je na džamiji pričinjena šteta.
- Sinoć oko 21 sat kada sam obavljao molitvu stakla nisu bila polupana. Tek kada sam popodne došao na službu, vidio sam polupana stakla i pored njih pivske flaše - kaže Smajić.
Dodaje da je odmah pozvao glavnog imama Bratunca koji je potom obavijestio policiju u Bratuncu.
- Bilo je i drugih napada na džamiju u Bratuncu i njene vjernike. Nepoznate osobe ulazile su nam pijane u džamiju tokom namaza. Nisu ni rijetkost provokacije sa ceste.
Hodžić kaže da su svi slučajevi prijavljeni bratunačkoj policiji, ali da nijedan nije rasvijetljen.
Polupana stakla na Talinoj džamiji
Mještani su nam kazali da su uvečer čuli buku, a ujutro vidjeli staklo u dvorištu džamije...
Nepoznate osobe su u noći sa subote na nedjelju polupale staklo na prozorima Hadži Osmanije ili Taline džamije u banjalučkom naselju Pobrđe. Mještani su nam jučer kazali da su uvečer čuli buku, a ujutro vidjeli staklo u dvorištu džamije.
Ovdje je cijelu noć bila buka, galama, pjesma i pucnjava. Nismo uplašeni, ali nije nam ni jednostavno kada se ovakve stvari događaju. To loše djeluje na sve ljude - kazao nam je stanovnik Pobrđa, koji se, zbog vlastite sigurnosti, nije smio predstaviti.
Naveo je da je ova džamija nakon rata u više navrata bila predmet napada, da su ispisivane prijeteće poruke da Bošnjake treba istjerati i slično.
Ta džamija podignuta je 1740. godine, a bila je pod zaštitom UNESCO-a. Zapaljena je 8. septembra 1993. godine, a ogromnim zalaganjem vjernika i Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci podignuta je drvena munara, a njena obnova još traje.
Prošle sedmice (14.05.2008.) rukovodstvo MIZ Sanski Most je bilo u u Banjaluci gdje je u njegovom uredu posjetilo uvaženog muftiju prof. Edhem ef. Čamdžića. Prenešeni su selami i podrška iz Sanskog Mosta a bilo je i riječi o stanju i prilikama u IZ posebno u banjalučkom Muftiluku.
Nažalost pokazala se i dokazala sva surovost i komleksnost života i rada ovdje i kroz činjenicu da su iste noći polupani prozori na zgradi muftijstva.
Polupano staklo i oštećena fasada
Petak, 18 Juli 2008
Na gradskoj džamiji Husejniji u Bosanskom Brodu preksinoć je polupano staklo i oštećena fasada, potvrdio je za "Dnevi avaz" imam Sedim Oruč.
- Galama i bacanje kamenčića po prozorima džamije dešavaju se i u vrijeme služenja vjerskog obreda, na šta smo se navikli. To je uradila grupa mladih ljudi. Ovo nije prvi napad na džamiju. Ranije je srušena ograda oko džamije i policija je pronašla počinioca. S ovim problemima upoznati su i pripadnici Policijske stanice u Bosankom Brodu, koji su izlazili na lice mjesta i sačinili zapisnik. Pored džamije dežura po jedan policajac, ali se u momentu posljednjeg napada nije tu nalazio - kaže Oruč.
Vjerski objekti na meti provokatora i razbojnika
TUZLA – Hadžihasanova džamija u Tuzli, u narodu poznatija kao Džindijska džamija, najnoviji je primjer sve češćih napada na vjerske objekte. ''Policijska uprava Tuzla zaprimila je prijavu da je nepoznata osoba razbila staklo na prozoru džamije u Ulici put Trnovac u Tuzli. O događaju je obaviješten nadležni županijski tužitelj, a uviđaj su izvršili službenici policije PU-a Tuzla'', potvrđeno je za naš list iz MUP-a Tuzlanske županije. Za sada nema podataka o počinitelju napada niti o mogućem motivu iako se na terenu provode intenzivne operativne radnje.
Ovo su samo neki od slučajeva, kad već pominješ ostale gradove po BiH
palermo

#248 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by palermo »

[quote="Mehmed Fatih"]Šta je s tobom?

Rekao sam za Sarajevo, za ovdje. Kakav ti merhametluk očekuješ više majke ti poslije svega. Svašta

[quote]

Naravno da očekujem merhametluk od bošnjačkog (i ne samo bošnjačkog) čovjeka: Biti merhametli ne znači biti glup, to znači biti imati plemenitu dušu, imati sasojećanje za druge, pomoći drugima kada su u situaciji da pomogneš.A ti ako želiš da bdeš isti kao ovi dole što ih quotašm bujrum, samo za mene si onda isti kao i oni.Džaba ti što sam sebe nazva Mehmedom i to još Fatihom.
sashamtl

#249 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by sashamtl »

Mehmed Fatih wrote:Ovako nešto se danas prema crkvi ovdje nikad neće i ne može desiti http://www.sarajevo-x.com/clanak/080907018

http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=42319
bosanska rijec

#250 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by bosanska rijec »

Pa da je i ovako kako pise ovaj novinar, zaista nekon svega sto se desava trenutno u RS, meni je cudno da nije i gore. Ne znam kako u jednom dijelu zemlje koji ne zeli promjene na bolje za sve nas , u kojem je takvo kako jeste i da ocekujemo, da se to ne reflektuje na ostatak zemlje je nemoguce sa posljedicama pa makar i pojedinacnim i u glavnom gradu i bilo kojem drugom gradu u Federaciji. Ovakva srpska politika u RS moze samo da stvara nove radikalizme i nove netolerancije i zato se slazem sa ovim postom.

... wrote:..federalni srbi su kolateralna steta rs srba i njihove politike kako u ratu, tako i poslije rata.

za stanje srba u federaciji i njihovo ugnajtavanje je najveci krivac politika rs-a koja istrajava na etnicki cistim teritorijama i entitetima iz rata. upravo rs koci uspostavljanje takvog ustavnog sistema u kojem bi u svakom dijelu bih svaki gradjanin bio podjednako zasticen.

rs i dalje federalne srbe posmatra kao izdajice svoga roda (alijine srbe) za koje ih boli kurac u sustini. nisi su dobrodosli sada u rs jer sta su cekali sve ove godine, a na svojim ognjistima su sve manje dobrodosli.

u ovakvom ustavnom uredjenju se pokazalo nemoguce uspostaviti isti tretman prema svim narodima u bih i zastitu ljudskih prava na baznoj osnovi....a ovakvo ustavno uredjenje upravo brani grcevito rs.

ponasanje bosnjaka u federaciji je samo rezultat srpske politike u bih i nicega vise. srpska politika u bih je omogucila i jacanje radikalizma i netolerancije i svih drugih nesekularnih drustvenih fenomena.

kada cujem kako se u banjaluci okupilo barem stotinu srba iz federacije koji traze od rs-a da napravi promjenu ustava tako da i njima se garantuju ista prava kao srbima u rs-u, onda cemo moci pricati o mentalnom napretku u ovoj drzavi i stvarnim promjenama.
Locked