Srpkinja u Sarajevu
- tranquil
#202 Re: Srpkinja u Sarajevu
Lada wrote:Vrlo je ružno što se svaka izjava na forumu tumači maliciozno i sagovorniku se imputira da govori neistine a još je ružnije nekome pripisivati motive i pisanje iz najnižih pobuda. Ja pišem o lijepljenju traka po prozorima u martu 1992. dok još nije bilo ni pucanja ni granata ni prosipanja stakla. Govorim o dijelu grada koji je najgore stradao u ovom ratu. Pišem o ulici u kojoj su dva dana u aprilu 1992. šetali civili sa megafonom i bijelim trakicama oko ruke i pozivali građane da se predaju. Kada su napustili ulicu ostavili su potpuno uništenu slastičarnu "Palma" i mrtvo tijelo čuvara. Pišem o snajperistima koji su me "ganjali" ispred samoposluge As i mosta kod Elektroprivrede, između Hrasna i moje zgrade, pišem o dilemi mog oca koji nije znao da li da me pusti da idem ispred njega ili iza, ako me pogode, pišem o čovjeku koji je poginuo u zgradi jer je zapalio cigaretu, pišem o pukovniku Jankoviću, komšiji koji je u sanduku za cvijeće na balkonu držao oružje, pišem o stvarima koje sam vidjela i čula i koje mi niko ne treba prevoditi. Pišem o Sarajevu i ne dozvoljavam da mi Tuzlaci sole pamet šta je bilo i kako je bilo. Za mene je ova diskusija definitivno završena, jer nam ljudi koji nisu ni u Sarajevu ni iz Sarajeva objašnjavaju kako je i šta je kod nas.
Bonjour tristesse! Tranquil će vam objasniti kako je dalje to bilo kod nas u kvartu u ratu.
Baš ružno od tebe, nisam ti ni jednom riječju ništa ružno rekao niti sam ti govorio kako je bilo u Sarajevu, a pogotovo ne grozote da izjednačavam dželata i žrtvu kako govori tvoj istomišljenik.
Primio sam mnoge uvrede, neke sam dijelom zaslužio ali ovo je užasno i baš ničim isprovocirano. Htio sam samo da kažem kako je gađanje napamet pretpostavkama "majka svih zajeba" i da ne možeš tako lijepiti ljudima etikete, pogotovo ne etikete zbog kojih lete glave.
- Lada
#203 Re: Srpkinja u Sarajevu
Dozvoli da te citiram:tranquil wrote:![]()
Baš ružno od tebe, nisam ti ni jednom riječju ništa ružno rekao niti sam ti govorio kako je bilo u Sarajevu, a pogotovo ne grozote da izjednačavam dželata i žrtvu kako govori tvoj istomišljenik.
Primio sam mnoge uvrede, neke sam dijelom zaslužio ali ovo je užasno i baš ničim isprovocirano. Htio sam samo da kažem kako je gađanje napamet pretpostavkama "majka svih zajeba" i da ne možeš tako lijepiti ljudima etikete, pogotovo ne etikete zbog kojih lete glave.
U mom postu se ne radi ni o kakvim insinuacijama već o činjenicama. U ulici Milutina Đuraškovića, danas Topal Osman Paše, na grbavičkoj strani, su lijepljene trake po prozorima u martu 1992. U svim slučajevima se radilo o stanovima koji su pripadali građanima srpske nacionalnosti. Snajperista je imao svoju logu u zgradi kod malog parka, na drugom spratu. Na balkonu je visila kuhinjska krpa koja se sušila. U jednoj od zgrada u poslovnom prostoru koji je pripadao građaninu srpske nacionalnosti je pronađen arsenal oružja. Sve ovo možeš pronaći u izvještajima. Dakle ne radi se ni o kakvoj teoriji zavjere kakvu si mi, iz samo tebi poznatih razloga, imputirao.Ne znam za Sarajevo i period koji navodiš, niti o kakvim trakama je riječ, ali tamo gdje sam ja proveo rat, u Tuzli, od kada se počelo rokati granatama, dakle od maja 92 pa do kraja rata, izolir trakama i širokim selotepom su se lijepili prozori da kad rokne, ne saspe se cijelo staklo. Ono, mi nismo imali snajperiste (mada se 15-og maja pričalo o njima na potezu Solina - raskršće na Brčanskoj, dakle tamo gdje je JNA poslije prolazila i gdje se desio čuveni sukob).
Bilo je i kod nas teorija zavjera o petokolonašima što navode granate al nikad niko nije uspio ništa da dokaže nikome, pa sada mislim da je to bilo više "u strahu su velike oči".
Tvoja replika o "istini u Tuzli" i "teoriji zavjere" na moj post je potpuno deplasirana i nepotrebna na ovoj temi. Srpkinja u Sarajevu je naslov. Žena koja nije zaslužila da bude na bilo koji način diskriminirana. Na nama je da nju zaštitimo ali i da ne zaboravimo šta se desilo u ratu i da identificiramo krivce. Na nama - Sarajlijama.
Last edited by Lada on 06/09/2008 22:51, edited 2 times in total.
- tranquil
#204 Re: Srpkinja u Sarajevu
OK to mi je objašnjenje bilo dovoljno a ne one uvrede.Lada wrote:Dozvoli da te citiramtranquil wrote:![]()
U mom postu se ne radi ni o kakvim insinuacijama već o činjenicama. U ulici Milutina Đuraškovića, danas Topal Osman Paše, na grbavičkoj strani, su lijepljene trake po prozorima u martu 1992. U svim slučajevima se radilo o stanovima koji su pripadali građanima srpske nacionalnosti. Snajperista je imao svoju logu u zgradi kod malog parka, na drugom spratu. Na balkonu je visila kuhinjska krpa koja se sušila. U jednoj od zgrada u poslovnom prostoru koji je pripadao građaninu srpske nacionalnosti je pronađen arsenal oružja. Sve ovo možeš pronaći u izvještajima. Dakle ne radi se o nikakvoj teoriji zavjere kakvu si mi, iz samo tebi poznatih razloga, imputirao.Ne znam za Sarajevo i period koji navodiš, niti o kakvim trakama je riječ, ali tamo gdje sam ja proveo rat, u Tuzli, od kada se počelo rokati granatama, dakle od maja 92 pa do kraja rata, izolir trakama i širokim selotepom su se lijepili prozori da kad rokne, ne saspe se cijelo staklo. Ono, mi nismo imali snajperiste (mada se 15-og maja pričalo o njima na potezu Solina - raskršće na Brčanskoj, dakle tamo gdje je JNA poslije prolazila i gdje se desio čuveni sukob).
Bilo je i kod nas teorija zavjera o petokolonašima što navode granate al nikad niko nije uspio ništa da dokaže nikome, pa sada mislim da je to bilo više "u strahu su velike oči".
Nisam tebi imputirao teoriju zavjere nego sam rekao da je toga bilo u Tuzli, tj. pretpostavljam da su bile "teorije zavjere" jer niko nikad nije uhvaćen, koliko znam. Samo sam pitao za slučaj da nisi zamijenio stvari, jer ne znam za kako je bio u Sarajevu (što sam takođe rekao), a znam kako je lako nalijepiti nekom etiketu.
Ne znam šta hoćeš više od mene, niti sam te napao ("iz samo meni poznatih razloga") niti uvrijedio a istresaš se na meni. Rekao sam samo jedno moguće viđenje, a ako od čega patim, to je od toga da provjerim svaku informaciju koja mi se servira pa tako i za ovaj slučaj.
Ah, a oružje je i u Tz pronalaženo u stanovima Srba koji su napustili grad, samo što nikada nije upotrebljeno kako su njihovi vlasnici imali namjeru.
- tranquil
#205 Re: Srpkinja u Sarajevu
Sa ovim se slažem, samo mislim da nije bilo potrebe za onakvom reakcijom i optužbama. Dao sam samo jedno viđenje i stav "provjerimo sve što čujemo prije nego što se zaletimo u bilo kakve akcije i reakcije", nikakve teorije zavjere nisam imputirao niti sam imao namjeru da uvrijedim.Lada wrote:Srpkinja u Sarajevu je naslov. Žena koja nije zaslužila da bude na bilo koji način diskriminirana. Na nama je da nju zaštitimo ali i da ne zaboravimo šta se desilo u ratu i da identificiramo krivce. Na nama - Sarajlijama.
-
tempora
#206 Re: Srpkinja u Sarajevu
Prije no sto razlucimo tu "glumu" za koju valjda prozivas mene, da pojasnimo neke stvari.dalinton wrote:Pošto počinje gluma, da se umješam -Gdje su ti građani SA kojima smeta urlanje ? Ja nisam čuo da je neko uhapšen zbog urlanja ili da je napadnut od sugrađana. To se zove prešutna saglasnost. Možda pojedinim i smeta ali ne toliko da bi digli svoj glas i usprotivili se. Da ne bude zabune, isto je i u drugim BH gradovima ako ne i gore. Ali biće bolje, treba ljudima određeni period da izbace frustracije.tempora wrote:No pisac hoce da kaze ( ili gospodja) da je u Sarajevu normalna pojava urlanje "Ubij Srbina" a da to nikog drugog ne vrijedja osim Srbe? I zasigurno ima onih, koji ovakve poklice smatraju ispravnim i pozeljnim, ali ima dovoljno i oni koji ( bez obzira na golgote koje su prosli) ovakvo sto dozivljavaju i kao licnu uvredu, atak na licno zivljenje tj psihicki i fizicki integritet.
Ja, nemam apsolutno nikakvih iluzija, da Sarajevo mimoilazi diskriminacija, rasizam, mrznja, fasizam. Naprotiv. Imam dovoljno iskustva ( po tom pitanju) i godina, da znam da sam manjina ma gdje se nalazila. Zivjeh u cistoj katolickoj sredini, gdje se muslimanka pod samijom ( u to vrijeme vrlo vrlo rijetka pojava) gadjala kamenjem i kojoj se nerijetko pristupalo sa hajde da kazem s obazrivoscu ( ali u negativnom smislu) a zivjeh i u sredini gdje je "vlah" valjda oznacavalo "pogan" za nemuslimana. I evo me, zivim u sredini, gdje postoje crne i bijele skole i gdje je aparthajd institucionaliziran i time ukorijenjen u drustvu. Svo moje bice i svaka moja pora, uvijek se bunila i bunit ce se protiv svakog vida diskriminacije i netolerancije. Mogu svasta da si dopustim ( drugima vise no sebi) ali si nikada ne bih dopustila da zanemarim unutrasnju borbu sa predrasudama.
Ti se pitas, gdje su ti gradjani koji se pobune na "Ubij Srbina? "
Ti se pitas, u zemlji u kojoj se genocid glorifikuje i u zemlji u kojoj se takve ovacije ili majice sa likom Karadzica i Mladica ponosne nose? Ti se pitas u zemlji u kojoj parola "Noz, zica, Srebrenica" - nosi proslost i sigurnu buducnost za sve one koji danas rade u vladinim institucijama i svojim zrtvama gledaju ravno u lice- dok iste sasvim neopazeno prolaze pored svih nas?
Mi ovdje ne pricamo o "frustracijama". Mi pricamo o zemlji u kojoj samo jedan grad ( od mnogih) ceka da pokupa jos 5000 dusa, koje se vade iz masovnih grobnica. Mi pricamo o zemlji, koja je ratom odnijela milion ipo gradjana u svijet.
Nisu to frustracije, to su price o pravdi i pravednosti. Pravda je zatajila a pravednost je izgubila smisao, ona se okrece upravo zbog prvog prema neduznima, kao sto je u ovom slucaju gospodja Srpkinja iz Hrasnice. I pratit ce je takve indirektne ovacije, nekaznjene, kao sto porodice zrtava ma gdje da se okrenu, prate zlocinci, njihovi cinovi i njihovi simpatizeri. A simpatizera je u ovoj zemlji , slozit cemo se, sudeci po motivima i simbolima koje nose i koriste, ipak dovoljno!
No evo udjoh prije dvije sedmice u prodavnicu na Carsiji i dvije lijepe napirlitane Bosanke, rekose Ciganu koji prodavase nekakve mobitele, jasno i glasno i s osmijehom: "Mi smo Bosanke i mi mrzimo Cigane!".
Neko se osvrnuo? Ne, nije. Valjda je normalna pojava. Ipak je to Cigan. Ja nisam rekla nista, paralizovala sam se od bola. Mucnina me slomila. Prije no sto sam se sabrala, da covjeku kazem, da su gospodjice samo mentalne fukare, on je vec otisao, a dame se izgubile u masi. I nije mi to prvi, a zasigurno ni zadnji slucaj koji srecem.
Svaki Sarajlija, nebitno koje je nacije, svaki "normalan" Sarajlija, zna da je gubitnik.Zna Sarajlija da je izgubio previse. Onomad u radu ( 11 hiljada svojih sugradjana od cega 1301 dijete) izgubio je pravo na glas, identitet, postojanje, ostao mu je goli zivot.
Sa svakim svojim sugradjaninom koji ga napusti, sa svakim verbalnim napadom na bilo koga i na bilo sto, taj normalni Sarajlija gubi isto toliko koliko i ova gospodja u Hrasnici. Srpkinja. I takvih Sarajlija je vise nego dovoljno. I niko me ne moze ubijediti da nema dovoljno tih Sarajlija muslimana ( jer ipak je ovdje o muslimanima je li rijec?) koji se takodjer ne groze, svega ovoga cega se grozi gospodja Srpkinja i koji takodjer lome svoje zivote i duse pod kriminalom, korupcijom, divljastvom, agresijom, netolerancijom ( na svakom nivou) i koji mozda po sto puta na dan pomisle da im je negdje otici, a mnogi od njih nemaju kamo. Mnogi od njih ne mogu otici u neku bolju zdraviju sredinu, jer nisu u prilici ( povlastice glede viznog rezima ipak imaju samo gradjani ( ne svi) hrvatske nacionalnosti i oni koji su se kupovinom domogli istoga onomad kad je to bilo moguce, niti imaju srpski pasos, pa da odu u recimo Srbiju).
Kada Dodik javno govori o Sarajevu kao o Teheranu ( valjda zbog toga sto je premalo poubijano i protjerano iz Republike Srpske) onda se danima mantra o tome kako je Sarajevo izgubilo svoju multikulturu i zatvorilo vrata za sve. Mile Ronhil, parametar za suzivot, kulturu, postenje i inteligenciju, kojem se nerijetko zaboravlja fasizoidnost ali neosporava "direktnost"- pa narod zna na cemu je. Dodamo li jos intelektualca, Nevena Andjelica, stvar ce postati zasigurno jasna i onome koji zivi u Sarajevu ( a koji se ponajmanje cuje) a i onome koji ga se gnusa i ne osjeca vise kao svoj grad, pa radije posjecuje Miljevinu ( u Miljevini ima valjda samo jedna masovna grobnica, ali ipak za jednu Sarajku nepoznatih ljudi>?) ...i tako redom.
Bojim se ja, da mi nikada nista nismo naucili i znali o toleranciji ( rat je dovoljno pokazao, a mir nas ogolio svake zablude). Sarajevo zasigurno jeste gubitnik, mozda nikada kao sada, ali Sarajlije se vrlo malo sto pitaju osim kada se pojave zeleni plocnici pa treba dokazati njihov fundamentalizam.
-
simi5
#207 Re: Srpkinja u Sarajevu
Neko je pomenuo ulicu Milutina Đuraškovića sad Osman Topaz Paše. Naziv te ulice i njegova promena govore o svom apsurdu i manipulaciji koja se dešava u Sarajevu. Zapravo Đurašković je Crnogorac koji je bio jedan od onih koji su sa Valterom Perićem bili ponos Sarajeva, nasopram bezbrojniom sramotnim kolaboracionistima i fašistima. Čovek koji je ratovao, živeo i umro u Sarajevu, kome i danas familija živi u Sarajevu. Topaz Osman Paša je bio dželat Visoke Porte koji je u krvi ugušio pokušaj stvaranja muslimanske bošnjačke nacije početkom 19. veka.
Sve su to vidovi pritiska.
- Ahmmed
#209 Re: Srpkinja u Sarajevu
simi5 wrote:Neko je pomenuo ulicu Milutina Đuraškovića sad Osman Topaz Paše. Naziv te ulice i njegova promena govore o svom apsurdu i manipulaciji koja se dešava u Sarajevu. Zapravo Đurašković je Crnogorac koji je bio jedan od onih koji su sa Valterom Perićem bili ponos Sarajeva, nasopram bezbrojniom sramotnim kolaboracionistima i fašistima. Čovek koji je ratovao, živeo i umro u Sarajevu, kome i danas familija živi u Sarajevu. Topaz Osman Paša je bio dželat Visoke Porte koji je u krvi ugušio pokušaj stvaranja muslimanske bošnjačke nacije početkom 19. veka.
Ooooo, oporavila se četnikuša nakon što joj je ideolog i duhovni isjelitelj završio u Hagu, pa se vratila među "balije" i "Turke", na forum koji je popljuvala gdje god je stigla na četničkim i inim forumima....
Btw, ovo za Đuraškovića je tačno. Za Osman pašu....dalo bi se razgovarati...nadugo i naširoko....No, sve napisano gubi smisao, kad dolazi od osobe koja nalazi bezbroj opravdanja za genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice....
- turban
#210 Re: Srpkinja u Sarajevu
Srbi su sa karnisterom benzina i kamom uz pomoc Srbadije iz Srbije zgazili pola Bosne.Sada su Srbi u Zenici zasticeni ko bjeli medvjedi,izjava bivseg borca Armije BiH ,A.B.
Zar Bosnjaci osim u Sarajevu nemogu da disu i osjecaju kako oni to zele?!
Srba u javnom zivotu u Sarajevu koliko hoces.na tv,radiju itd.Sta se vise kaki o ugrozenosti?Nek zapuse usta vise.Neka odu malo u Istocnu Bosnu i kod Fate Orlovic...
Zar Bosnjaci osim u Sarajevu nemogu da disu i osjecaju kako oni to zele?!
Srba u javnom zivotu u Sarajevu koliko hoces.na tv,radiju itd.Sta se vise kaki o ugrozenosti?Nek zapuse usta vise.Neka odu malo u Istocnu Bosnu i kod Fate Orlovic...
- Lada
#211 Re: Srpkinja u Sarajevu
Mislim da pričaš o stvarima koje ti nisu poznate ili si njegova unuka Sandra Đurašković. Stanovnicima te ulice još davno, u vrijeme kad je ulica dobila ime, početkom 80-ih, nije odgovaralo da ona nosi ime po sindikalnom pikzibneru i tražili su da se promjeni naziv. Topal Osman Paša. Ja bih bar naučila ime ako ga već koristim kao argument da i ne znam da to znači šepavi. A bilo je nekoliko Topal Osman Paša. I to bi trebala znati. Jedan je osnovao prvu bolnicu u Sarajevu.simi5 wrote:Neko je pomenuo ulicu Milutina Đuraškovića sad Osman Topaz Paše. Naziv te ulice i njegova promena govore o svom apsurdu i manipulaciji koja se dešava u Sarajevu. Zapravo Đurašković je Crnogorac koji je bio jedan od onih koji su sa Valterom Perićem bili ponos Sarajeva, nasopram bezbrojniom sramotnim kolaboracionistima i fašistima. Čovek koji je ratovao, živeo i umro u Sarajevu, kome i danas familija živi u Sarajevu. Topaz Osman Paša je bio dželat Visoke Porte koji je u krvi ugušio pokušaj stvaranja muslimanske bošnjačke nacije početkom 19. veka.
- Lada
#212 Re: Srpkinja u Sarajevu
Već jednom sam te na ovoj temi najljubaznije zamolila da postaš izjave Bošnjaka koji otvoreno kažu "da je Sarajevo bošnjačko i islamsko". Ponavljaš napamet naučenu lekciju koju nisi u stanju logički objasniti.Sarajevcac wrote:Ako i kad, Bosnjaci otvoreno kazu da je Sarajevo bosnjacko i islamsko, i da tu nemuslimani nemaju sta traziti, onda ce biti dozvoljene sve ove stvari sto se sad rade u Sarajevu ali ne moze se javno, pred strancima, zagovarati multikulturalizam, govoriti da je Sarajevo glavni grad BiH i primjer za suzivot, a u praksi nemuslimanima na sve nacine otezati zivot tako da im je jedini spas iseljenje iz Sarajeva.
- turban
#213 Re: Srpkinja u Sarajevu
A sta je za tebe BiH???Sarajevcac wrote:Ako i kad, Bosnjaci otvoreno kazu da je Sarajevo bosnjacko i islamsko, i da tu nemuslimani nemaju sta traziti, onda ce biti dozvoljene sve ove stvari sto se sad rade u Sarajevu ali ne moze se javno, pred strancima, zagovarati multikulturalizam, govoriti da je Sarajevo glavni grad BiH i primjer za suzivot, a u praksi nemuslimanima na sve nacine otezati zivot tako da im je jedini spas iseljenje iz Sarajeva.
- fantom slobode
#214 Re: Srpkinja u Sarajevu
De mi malo reci ko to bi Vojvoda Stepa, Milos Obilic, car Dusan i gomila ulica i naziva parkova i trgova sirom Sarajeva prije rata(a da ne kazemo izmedju dva svjetska rata, tek sto su usle trupe u Sarajevo, skidali su fenjere sa obale i nosili ih u Beograd)? U Sarajevu se ne dizu spomenici dokazanim ratnim zlocincima, kakav je to vid pritiska u tim sredinama? I ikonografija...simi5 wrote:Neko je pomenuo ulicu Milutina Đuraškovića sad Osman Topaz Paše. Naziv te ulice i njegova promena govore o svom apsurdu i manipulaciji koja se dešava u Sarajevu. Zapravo Đurašković je Crnogorac koji je bio jedan od onih koji su sa Valterom Perićem bili ponos Sarajeva, nasopram bezbrojniom sramotnim kolaboracionistima i fašistima. Čovek koji je ratovao, živeo i umro u Sarajevu, kome i danas familija živi u Sarajevu. Topaz Osman Paša je bio dželat Visoke Porte koji je u krvi ugušio pokušaj stvaranja muslimanske bošnjačke nacije početkom 19. veka.
A i sama rece, vezano za temu porodica heroja Milutina Djuraskovica i dan danas zivi u Sarajevu...
Sarajevcac@ ovo tvoje da se nemuslimanima na sve moguce nazive otezava zivot, je takva suplja, je li ti to zivis u Sarajevu kao nemusliman? Ti si otisao davno (najkasnije kada te je Momcilo pozvao) , ako si tog Sarajeva ikada u zivotu vidio (padinske dijelove mozda i jesi)...
- Lada
#215 Re: Srpkinja u Sarajevu
Milutin Đurašković narodni heroj? Mogao je biti proglašen jedino nakon 1992. Njegov angažman sindikalnog rukovodioca je u Sarajevu vrlo negativno ocjenjivan.fantom slobode wrote: De mi malo reci ko to bi Vojvoda Stepa, Milos Obilic, car Dusan i gomila ulica i naziva parkova i trgova sirom Sarajeva prije rata(a da ne kazemo izmedju dva svjetska rata, tek sto su usle trupe u Sarajevo, skidali su fenjere sa obale i nosili ih u Beograd)? U Sarajevu se ne dizu spomenici dokazanim ratnim zlocincima, kakav je to vid pritiska u tim sredinama? I ikonografija...
A i sama rece, vezano za temu porodica heroja Milutina Djuraskovica i dan danas zivi u Sarajevu...
Sarajevcac@ ovo tvoje da se nemuslimanima na sve moguce nazive otezava zivot, je takva suplja, je li ti to zivis u Sarajevu kao nemusliman? Ti si otisao davno (najkasnije kada te je Momcilo pozvao) , ako si tog Sarajeva ikada u zivotu vidio (padinske dijelove mozda i jesi)...
-
Lenjinova
#216 Re: Srpkinja u Sarajevu
Igraju se sa vama i vasim ispranim mozgovima. PogledajTE sta su napravili od vas. Posmatrate svaku rijec i broj, trazeci u njima nesto sto ima i mali promil nacije. Zatupljeni idejom da ste patriote, i jedni i drugi i treci, uabceni u rikverc sa nogom na gasu, gubite i ono malo ljudskosti sto vam je Bog-Allah dao. Ne mozete sebi priustiti patike i farmerke od jednom, a da pri tome preko vas ne prodje 3000 znojeva i misao STA SUTRA?, a ovi sto se javljaju izvan BiH tupe o necemu sto je bilo prije 16 yebenih godina, upali u jos goru masinu Zapada, gdje su VECINA pisljivo jeftina radna snaga, ali imaju barem OSNOVNO, dolijevaju ulje na vatru, jer nemaju veze sa zivotom i svaki su osjecaj duhovni izgubili u bitci za novcem. I umjesto da skontaju da se vrate i probaju da pokrenu nesto u svojoj zemlji, oni uporno PRDE o nekakvim pravdama i krivdama i ispravljajuje Drine i Neretve, koje su krive od kada je "svjeta i vjeka".
Papku kada das vlast, on je najgori. Bio on postar, drot, predsjednik kucnog savjeta, vazna je uniforma. Jer ona u njegovoj plitkoj glavi stvara misao da je on sakriven i da je gledan drugim ocima. Tako i vecina koja sere po internetu, pokusava da sakrije svoj primitivizam iza ekrana. Yebe ih tastatura.
Mozak radi vazda, yebo li ga gazda.
Papku kada das vlast, on je najgori. Bio on postar, drot, predsjednik kucnog savjeta, vazna je uniforma. Jer ona u njegovoj plitkoj glavi stvara misao da je on sakriven i da je gledan drugim ocima. Tako i vecina koja sere po internetu, pokusava da sakrije svoj primitivizam iza ekrana. Yebe ih tastatura.
Mozak radi vazda, yebo li ga gazda.
- turban
#217 Re: Srpkinja u Sarajevu
Tvoji argumenti gube svaki smisao jer,kako ces to meni objasniti kad ti kazem sledece;Sarajevcac wrote:Kakve to veze ima? Poenta je u tome, da ako Bosnjaci javno zagovaraju multikulturalizam, o Sarajevu govore kao o glavnom gradu BiH koji je primjer za suzivot onda valjda i treba da to dokazu u praksi.turban wrote: A sta je za tebe BiH???
Kad prestanete to zagovarati i o Sarajevu tako pricati nece vam niko ni rijeci reci sto je Sarajevo bosnjacki i islamski grad.
Ponavljam ovo po ko zna koji put,
Cetnici su u Bratuncu spalili moje roditelje i 12 clanova famelije,izmedju tih zrtava bilo dvoje male djece.Ovakvih primjera je bezbroj.Ja ne mogu da vidim tvojim ocima jer mi je nelogicno da Bosnjaci zele da naprave Islamski grad.To se nece nikada dogoditi.Druga je stvar sto neki Srbi nemogu ni najmanju cinjenicu kojom se istice islam svariti.Sta cu ja takvima kad je Velika Srbija propala.
- Lada
#218 Re: Srpkinja u Sarajevu
Turban, on te ciljano provocira da napišeš nešto što ne misliš u afektu i da te poslije negdje citira i time pravda svoje postupke. Vidiš kako Simi stotinama kilometara daleko smatra sebe pozvanom da meni određuje kako će mi se ulica zvati i da još navodi kako je promjena naziva "vrsta pritiska" mada mi promjenu naziva tražimo od 80-ih jer smatramo da naša ulica nije ćorsokak pa da nosi ime po levatu. Naši sugrađani Srbi uz sve svoje probleme trpe i pritisak razno-raznih Simija iz Srbije. Kada se četnička vojska povlačila sa Grbavice išli su po kućama i zgradama i tražili od svih koje bi zatekli da napuste Grbavicu. Rođak kume mojih roditelja je tada ubijen.
- fantom slobode
#219 Re: Srpkinja u Sarajevu
On ponavlja ovu izjavu, jer zeli tako nesto, da moze da kaze, eto to je uvijek bilo tako u Sarajevu. Volio bi covjek da se podijeli Bosna pa to ti jeLada wrote:Već jednom sam te na ovoj temi najljubaznije zamolila da postaš izjave Bošnjaka koji otvoreno kažu "da je Sarajevo bošnjačko i islamsko". Ponavljaš napamet naučenu lekciju koju nisi u stanju logički objasniti.Sarajevcac wrote:Ako i kad, Bosnjaci otvoreno kazu da je Sarajevo bosnjacko i islamsko, i da tu nemuslimani nemaju sta traziti, onda ce biti dozvoljene sve ove stvari sto se sad rade u Sarajevu ali ne moze se javno, pred strancima, zagovarati multikulturalizam, govoriti da je Sarajevo glavni grad BiH i primjer za suzivot, a u praksi nemuslimanima na sve nacine otezati zivot tako da im je jedini spas iseljenje iz Sarajeva.
A za njega pitanje, reci ti meni, je li ti to zelis da pogorsas situaciju za sve narode u Sarajevu, po sistemu, ja odoh, ovi sto ostadose neka crknu...Tebi i ne odgovara da ljudi zive zajedno, vrlo interesatno kako uopste mozes da pomislis da sebe mozes uzimati kao relevantnog na temu o multikulturi neke sredine...
Sarajevo je za sredine u kojima ti zivis i kako ti razmisljas cudo kojem moras da se divis(ali ne mozes, jer ti volis da je jednolicno oko tebe).
- rumenige_brajtner
#220 Re: Srpkinja u Sarajevu
kad ste se vec dotakli teme promjene naziva ulica i sl, mene interesuje kako objasniti promjenu imena skole "Ivan Goran Kovacic" u hrasnom u OS "Hrasno"?
valjda je igk bio neki vojvoda, i sl....
- fantom slobode
#221 Re: Srpkinja u Sarajevu
A Hrasno je stari naziv porobljivaca Bosne... A za objasnjenje, javi se onima sto promijenise naziv, mislim da si na pogresnoj adresi...rumenige_brajtner wrote:kad ste se vec dotakli teme promjene naziva ulica i sl, mene interesuje kako objasniti promjenu imena skole "Ivan Goran Kovacic" u hrasnom u OS "Hrasno"?
- turban
#222 Re: Srpkinja u Sarajevu
Da.Lada wrote:Turban, on te ciljano provocira da napišeš nešto što ne misliš u afektu i da te poslije negdje citira i time pravda svoje postupke. Vidiš kako Simi stotinama kilometara daleko smatra sebe pozvanom da meni određuje kako će mi se ulica zvati i da još navodi kako je promjena naziva "vrsta pritiska" mada mi promjenu naziva tražimo od 80-ih jer smatramo da naša ulica nije ćorsokak pa da nosi ime po levatu. Naši sugrađani Srbi uz sve svoje probleme trpe i pritisak razno-raznih Simija iz Srbije. Kada se četnička vojska povlačila sa Grbavice išli su po kućama i zgradama i tražili od svih koje bi zatekli da napuste Grbavicu. Rođak kume mojih roditelja je tada ubijen.
Dobro si to primjetila.No ja sam onakakav kakav sam.Istina ovakve teme povuku ME u vrjeme agresije i pokolja.Moj bol nije nikada presao granicu razuma niti me mrznja obuzela.Jedna stvar me tangira a to su ovakve teme.Sta mislite kako je recimo Bosnjacima u Zvorniku,Bratuncu,Srebrenici,Foci,Visegradu???
Ima i samih Bosnjaka bar po imenu koji sire ideju o ugrozenosti svega sto nije srpsko.To je najveca tragedija da mene isti nazivaju nacionalistom sto ja istinu istcem jarkim bojama.Kada Srbi shvate da sve sto se Bosnjacima pa i njima dogodilo nije ideja Bosnjaka nego ideja Srba iz Srbije zajedno sa izrodima Bosne onda ce svatiti da su oni drugi odgovorni za SVE.
Ali koliko su Srbi ugrozeni u Sarajevu govori cinjenica koliko su zastupljeni u svim oblicima javnog zivota.
- rumenige_brajtner
#223 Re: Srpkinja u Sarajevu
hm, ne bih rekao... vidim da pametni ljudi ovdje imaju odgovor na svako pitanje. narocito kad treba zabit glavu u pijesak i pravit se da neke stvari ne postoje...fantom slobode wrote:A Hrasno je stari naziv porobljivaca Bosne... A za objasnjenje, javi se onima sto promijenise naziv, mislim da si na pogresnoj adresi...rumenige_brajtner wrote:kad ste se vec dotakli teme promjene naziva ulica i sl, mene interesuje kako objasniti promjenu imena skole "Ivan Goran Kovacic" u hrasnom u OS "Hrasno"?
- fantom slobode
#224 Re: Srpkinja u Sarajevu
A i zlonamjerni ljudi pametuju, ne bi li malo lijecili svoje licne frustracije, stvorene kucnim odgojem...Ima onih sto im i zelena boja trotara smeta, pa je tumace na svoj nacin...rumenige_brajtner wrote:hm, ne bih rekao... vidim da pametni ljudi ovdje imaju odgovor na svako pitanje. narocito kad treba zabit glavu u pijesak i pravit se da neke stvari ne postoje...fantom slobode wrote:A Hrasno je stari naziv porobljivaca Bosne... A za objasnjenje, javi se onima sto promijenise naziv, mislim da si na pogresnoj adresi...rumenige_brajtner wrote:kad ste se vec dotakli teme promjene naziva ulica i sl, mene interesuje kako objasniti promjenu imena skole "Ivan Goran Kovacic" u hrasnom u OS "Hrasno"?
- Lada
#225 Re: Srpkinja u Sarajevu
U Novom Sarajevu su ciljano davali imena školama po kvartovima da bi izbjegli ideološke konotacije, tako se "Bratstvo i jedinstvo" danas zove OŠ "Grbavica 2" a "Bane Šurbat", mislim, OŠ "Grbavica 1". U Mostaru su se osnovne škole i prije rata zvale po rednim brojevima Prva, Druga itd. Ja sam prije rata išla u školu koja je dugo tražila svoje ime. Na kraju je dobila vrlo smješan neutralan naziv, jer su odgovorni smatrali da je previše važnih ljudi išlo u tu školu i da ih sve treba u imenu objediniti. Imena ulica koje su postojale prije 1918. su vraćena, što je po meni sasvim OK jer pokazuje kontinuitet grada. U Pragu imena nekih ulica nisu nikada mijenjana. Nazivati promjene naziva ulica "pritiskom" može samo neko ko je jako, jako maliciozan.rumenige_brajtner wrote:kad ste se vec dotakli teme promjene naziva ulica i sl, mene interesuje kako objasniti promjenu imena skole "Ivan Goran Kovacic" u hrasnom u OS "Hrasno"?