Ne vrijeđajmo se već diskutirajmo.Mehmed Fatih wrote:Blago rečeno, ne provaljuj seLada wrote:...Sam si birao u koji ćeš tabor ići i tvoja sudbina je ovisila od sudbine tvoje ideološke zajednice....
Srpkinja u Sarajevu
- Lada
#176 Re: Srpkinja u Sarajevu
-
Malaa
#177 Re: Srpkinja u Sarajevu
Meni samo nije jasno zasto se toliko prica o multieticnom sarajevu i kako su ovi ili oni ugrozeni...pa Boze moj u manjini su, sta hoce jos....a zna se ko je u vecini i odmah je sarajevo ovakvo i onakvo i sarajlije ovakve i onakve....a niko nece da prica o multieticnoj bosni....kakvo je stanje u ostalim gradovima....gdje je tamo multieticnost....pitali se iko o ugrozenosti bosnjaka u mostaru,banja luci, foci, visegradu,trebinju, vitezu etc. i niko "vecinsko" stanovnistvo iz tih gradova ne optuzuje i ne kritikuje za nemultieticnost....nego eto to su "njihovi" gradovi i oni imaju pravo "svoje" furati tamo....a mi sarajlije zaBoga nismo tolerantni....moglo bi se otvoriti 1oo tema pod nazivom tipa "bosnjak u visegradu" ili "bosnjakinja u sirokom brijegu"....prognani iz svojih domova iz npr foce, se ne mogu taom vratiti, jer njihove kuce drze srbi....a svim srbima koji su pobjegli u beograd ili na pale, se vracaju njihovi vojni stanovi u centru sarajeva,za koje svi znamo kako su ih dobivali...
-
simi5
#178 Re: Srpkinja u Sarajevu
A onda kad su je provalili i ubili uzeli su ubice sebi zasluženu nagradu u vidu njenog stana i imovine. I čik da neko kaže kako ona možda i nije navodila snajpere nego je ubijena zbog pljačke.Mehmed Fatih wrote:Preko puta mene živjela baba srpkinja, snajpere iza 7 naveče navodila gdje da rokaju. Nije trebalo dugo, provališe je i skratiše za glavu. Zvala se baba Marija
- Mehmed Fatih
#179 Re: Srpkinja u Sarajevu
Ženica prije rata onako izgledala fino, znali smo je u mahali, muž joj umro negdje `89, djeca se ispalila u februaru 92. u srbiju...... nismo ni slutili da je četnikuša. Za ovaj slučaj zna najmanje 2 500 ljudi iz šireg kvarta. Ovakvih ili sličnih slučajeva je bilo, rekao sam već, desetine po Sarajevu. Svaki dan iza 19 sati s prozora davala signale prema Vracama. Kod nas u naselju je snajperom ubijeno hejbet djecesimi5 wrote:A onda kad su je provalili i ubili uzeli su ubice sebi zasluženu nagradu u vidu njenog stana i imovine. I čik da neko kaže kako ona možda i nije navodila snajpere nego je ubijena zbog pljačke.Mehmed Fatih wrote:Preko puta mene živjela baba srpkinja, snajpere iza 7 naveče navodila gdje da rokaju. Nije trebalo dugo, provališe je i skratiše za glavu. Zvala se baba Marija
- chuchumbamayumbe
#180 Re: Srpkinja u Sarajevu
E hajde neka mi jos samo neko objasni kako se mogu davati signali snajperu?!
Pa valjda on vidi kroz optiku sta se desava, nisu mu potrebni nikakvi signali?
Navodjenje artiljerije, za to se slazem, ali navodjenje snajpera...moze li mi neko objasniti kako se vrsi navodjenje snajpera?
Navodjenje artiljerije, za to se slazem, ali navodjenje snajpera...moze li mi neko objasniti kako se vrsi navodjenje snajpera?
- Mehmed Fatih
#181 Re: Srpkinja u Sarajevu
Ne vuci me za jezik, nemam namjeru da bilo kome šta objašnjavam, zna raja koja ovdje živi za tu pričuchuchumbamayumbe wrote:E hajde neka mi jos samo neko objasni kako se mogu davati signali snajperu?!
- Mehmed Fatih
#182 Re: Srpkinja u Sarajevu
Nije baba sa super vidom niti neka super baba. To je bila baba srpkinja Marija!
-
palermo
#183 Re: Srpkinja u Sarajevu
de Mehmede, ohani malo.........to što pišeš niti ima veze sa temom a a niti bogami nešto pametno pišeš (da ne kažem težu riječ)...............Mehmed Fatih wrote:Ne vuci me za jezik, nemam namjeru da bilo kome šta objašnjavam, zna raja koja ovdje živi za tu pričuchuchumbamayumbe wrote:E hajde neka mi jos samo neko objasni kako se mogu davati signali snajperu?!
- Lada
#184 Re: Srpkinja u Sarajevu
Ovdje govorimo o multietničnosti i multireligioznosti, o vrijednostima na kojima počiva grad Sarajevo. Etičnost je nešto sasvim drugo, a nije mi jasno šta bi trebala biti multietičnost o kojoj Malaa piše. Ne znam koji to Bošnjak kaže kako Srbi i Hrvati nemaju šta da traže u Sarajevu pa bih molila da imenuješ i korektno citiraš izvor jer ovako imam dojam da se radi o podmetanju.Sarajevcac wrote:Zato sto je zvanicna bosnjacka politika zasnova na multietnicarstvu, i stalno pred strancima isticu multietnicarstvo, i zato sto je Sarajevo glavni grad... e zato je bitan polozaj Srba i Hrvata u Sarajevu. Kad Bosnjaci otvoreno kazu da je Sarajevo bosnjacko i da Srbi i Hrvati nemaju tu sta da traze, onda niko nece ni rijeci reci Bosnjacima zbog njihovog odnosa prema Srbima i Hrvatima u Sarajevu.Malaa wrote:Meni samo nije jasno zasto se toliko prica o multieticnom sarajevu i kako su ovi ili oni ugrozeni...pa Boze moj u manjini su, sta hoce jos....a zna se ko je u vecini i odmah je sarajevo ovakvo i onakvo i sarajlije ovakve i onakve....a niko nece da prica o multieticnoj bosni....kakvo je stanje u ostalim gradovima....gdje je tamo multieticnost....pitali se iko o ugrozenosti bosnjaka u mostaru,banja luci, foci, visegradu,trebinju, vitezu etc. i niko "vecinsko" stanovnistvo iz tih gradova ne optuzuje i ne kritikuje za nemultieticnost....nego eto to su "njihovi" gradovi i oni imaju pravo "svoje" furati tamo....a mi sarajlije zaBoga nismo tolerantni....moglo bi se otvoriti 1oo tema pod nazivom tipa "bosnjak u visegradu" ili "bosnjakinja u sirokom brijegu"....prognani iz svojih domova iz npr foce, se ne mogu taom vratiti, jer njihove kuce drze srbi....a svim srbima koji su pobjegli u beograd ili na pale, se vracaju njihovi vojni stanovi u centru sarajeva,za koje svi znamo kako su ih dobivali...
Last edited by Lada on 06/09/2008 19:43, edited 1 time in total.
- Mehmed Fatih
#185 Re: Srpkinja u Sarajevu
Sarajevcac wrote:Hajde sad lijepo opisi, ako znas, kako je to baba navodila srpske snajperiste?Mehmed Fatih wrote:Nije baba sa super vidom niti neka super baba. To je bila baba srpkinja Marija!
A ponajmanje da nešto objašnjavam dušmanuMehmed Fatih wrote: Ne vuci me za jezik, nemam namjeru da bilo kome šta objašnjavam, zna raja koja ovdje živi za tu priču
- chuchumbamayumbe
#186 Re: Srpkinja u Sarajevu
Slazem se sa tobom u vecini stvari.Chmoljo wrote:znam, znam vjerujem da joj nije lako.chuchumbamayumbe wrote: Izvini Chmoljo, ali za nekoga mozda i jeste.
Ja ti napisah kako se zena osjecala, iako je pregurala rat, opet su je gledali kao "cetnikushu" (ne svi, ali veliki broj komsija), pogotovu sto joj brat, sticajem okolnosti, zivi u RS-u.
I njoj je bilo zao da se seli, ali se na taj nacin postedjela, ako nista, nedobronamjernih komentara i provokacija.
Kazem ti, htjela je negdje na dobrinju (ovu "nasu", ili na Ilidzu) ali joj je ispalo pojeftino da ode na cetvorku (ja mislim) i nije se pokajala.
Pa vi kontajte i razmisljajte kako hocete.
vidi nešto, ja se kao neko ko je bio tu cijeli rat (Bože kako ovo više otrcano zvuči) i kao neko ko se izjašnjava kao Bošnjak osjećam kao krme u Teheranu. musliman sam, a svaki dan se pitam čemu se prave onolike džamije koje će zjapiti prazne onog trena kad se (a valjda će jednom) bude bolje živjelo. donekle i razumijem tu ženu, ali hajmo ruku na srce, je li se ikada desilo da je u Sarajevu ubijen neko samo zato što je Srbin, jesu li se bacale bombe na srpske kuće, imaju li zdravstvenu zaštitu, je li se ikada organizovano dovlačilo kamenje da se mogu Srbi gađati... itd. itd.
znam i da će neko reći: pa eto vi se busate kako ste multikulturni...
a ja onda pitam: je li nam svima razumljivo što je Nijemcima bio zabranjen ulazak u Kragujevac? meni jeste...
a to prodavanje tespiha i vehabijskih štandova... pa brate, demokratija. ako hoćeš kupi, ako nećeš ne moraš. gajbe po Vrelu Bosne... da, čudo za jedan ovako ekološki osviješten narod...
činjenica je da je poplava neke turbo-kulture prisutna. ali bogami i turbo-ugroženosti naroda. znam masu policajaca koji rade u PU Novi Grad srpske nacionalnosti a koji opet SVI imaju kuće u RS-u. pitaj njih jesu li ugroženi.
čuj jarane, muka mi je od silnih ugroženosti, pogotovo kad ih iznosi neko poput ovog "sarajcevac". ako nisi Srbin, onda si "Sandžo", ako nisi to onda si "seljak", ako nisi to onda si glup, ako nisi ni to onda si ružan, ako nisi ni to onda si fukara...
svi smo mi ugroženi od sebe samih...
Ipak, bilo je gradjana u Sarajevu koji su ubijani samo zbog svoga imena i prezimena.
Moje komsije (ne-muslimane) je Juka izveo prema Nedjaricima kako ovi ne bi rokali po Alipasinom, a ljudi ni krivi ni duzni. To je minoran incident u odnosu na ono sta se desavalo Bosnjacima, ali da opet dodam da su Srbi u Sarajevu najvise stradali zbog svojih sunarodnjaka, a cetnika, sa one strane linije.
To sto se policajaca tice, zaustavio me jedan ima jedno 4-5 godina, dole na Nedjaricima, navodno ja oduzeo prvenstvo pjesaku...Gledam mu u plocicu, ono, slagacu ti sada, jal se zvao Ranko ili nekako slicno, uglavnom Srbin (po imenu i prezimenu). Ja ono njemu, aschare, gdjesh mene ba jarane, vidis kako se zovem, ma jok, zapisa me, 150km + 30km ssudskih troskova, ebo on sliku svoju.
A drugi put me zaustavi kod Visegradske kapije, mahn'o ga ja sa jaranima na kuli i uprate nas oni, zaustavi nas, tamo-vamo, kao ono opet Srbin me dere, Nemanja!
Slazem se sa tobom i razumijemo se u potpunosti, moj chmoljo...
Znas kako ide ona...znas ti nas, jebo ti nas...e tak'i smo ti mi.
- Lada
#187 Re: Srpkinja u Sarajevu
U zgradi preko puta moje su krajem marta i početkom aprila 1992. godine lijepili trake na prozor da se zna da u stanu žive Srbi i da ih snajperisti ne gađaju. Ja ne znam ko im je dao te upute ali sjećam se jako dobro tih traka na prozorima. Mislim da Mehmet priča o ženi koja je "držala" raskrsnicu Titova - Kralja Tomislava danas Koševska ulica.Sarajevcac wrote:Hajde sad lijepo opisi, ako znas, kako je to baba navodila srpske snajperiste?Mehmed Fatih wrote:Nije baba sa super vidom niti neka super baba. To je bila baba srpkinja Marija!
- turban
#188 Re: Srpkinja u Sarajevu
DEVETI GENOCID nad muslimanima traje od 1941. do 1945. godine. Prema dosadasnjim istrazivanjima Kocovica, Zerjavica, Dedijera i Miletica, sve nemuslimana, Drugi svjetski rat je odnio 103.000 muslimanskih zivota ili 8,1% ukupne tadasnje muslimanske populacije. Najvise je muslimana u tom ratu nastradalo od cetnickog, komsijskog, noza sto ih je stigao na kucnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih devet genocida muslimani se nikako nisu oruzjem suprostavili svojim koljacima i zlikovcima. Naprotiv, od 1683. do 1992. godine, dakle punih 309 godina, mi smo ocekivali da koljaci i zlikovci kazu: "mi cemo vam oprostiti sto vas koljemo i ubuduce cemo vam se smilovati." To se nije nikada dogodilo i to je bila nasa najveca iluzija, zabluda i samoobmana.
Sada je vec jasno da je ovaj poslednji genocid nad Bosnjacima izvrsen isto u vecini slucajeva od nasih komsija Srba.
Sada je vec jasno da je ovaj poslednji genocid nad Bosnjacima izvrsen isto u vecini slucajeva od nasih komsija Srba.
- chuchumbamayumbe
#189 Re: Srpkinja u Sarajevu
Ne zaboravi koliko je Srba bilo u partizanima i koliko ih je dalo svoje zivote za slobodu tadasnje drzave, kao i za unistenje cetnickog pokreta.turban wrote:DEVETI GENOCID nad muslimanima traje od 1941. do 1945. godine. Prema dosadasnjim istrazivanjima Kocovica, Zerjavica, Dedijera i Miletica, sve nemuslimana, Drugi svjetski rat je odnio 103.000 muslimanskih zivota ili 8,1% ukupne tadasnje muslimanske populacije. Najvise je muslimana u tom ratu nastradalo od cetnickog, komsijskog, noza sto ih je stigao na kucnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih devet genocida muslimani se nikako nisu oruzjem suprostavili svojim koljacima i zlikovcima. Naprotiv, od 1683. do 1992. godine, dakle punih 309 godina, mi smo ocekivali da koljaci i zlikovci kazu: "mi cemo vam oprostiti sto vas koljemo i ubuduce cemo vam se smilovati." To se nije nikada dogodilo i to je bila nasa najveca iluzija, zabluda i samoobmana.
Iako, ako zelis da generalizujes, onda su svi Srbi isti, cetnici i koljaci i tu nema sta da se prica.
BTW, moj otac je bio Srbin, pa ga ubise cetnici. E sada, hajde budi pametan...Ubise ga cetnici, a ovamo je za druge havla, pritajeni koljach, pa hajde ti sad budi pametan?!
- turban
#190 Re: Srpkinja u Sarajevu
Valjda vjerujes Dedieru i Mileticu...
P.S
NAPISAO SAM U VECINI SLUCAJEVA,DAKLE NISAM REKAO SVI SRBI...
P.S
NAPISAO SAM U VECINI SLUCAJEVA,DAKLE NISAM REKAO SVI SRBI...
-
popajic
#191 Re: Srpkinja u Sarajevu
Gdje god dodjem ti prosipas teski nacionalizam.A ova terminologija te ne odvaja puno od onih koji su zla cinili.Mehmed Fatih wrote:Preko puta mene živjela baba srpkinja, snajpere iza 7 naveče navodila gdje da rokaju. Nije trebalo dugo, provališe je i skratiše za glavu. Zvala se baba Marija
- Lada
#192 Re: Srpkinja u Sarajevu
Meni je čudno da neko ko živi u Sarajevu nije nikada čuo za Jovana Divjaka ili za pokojnog Sašu Petrovića.

http://www.sasazlatnalasta.ba/
"Draga Srpkinjo, ovo mi je jedno od najdražih pitanja koje smo dobio putem e-maila. Vidim da se interesujete za ono što se desilo u BiH. Sarajevo je od maja 1992. do marta 1996. bilo pod opsadom Vojske RS. Ta vojska je bila naoružana i od JNA i čitavog rata podržavana iz Beograda. To se može videti i u knjizi generala Veljke Kadijevića. Građani Sarajeva, a ne samo muslimani koji se danas nazivaju Bošnjaci, jedno vrijeme pretrčavali su preko aerodroma da bi došli do hrane i lijekova. I tom prilikom ubijeno ih je više od 400. Što se tiče kazana koji se nalazi na obroncima Trebevića, svi mi građani stidimo se činjenice da su bošnjački nacionalisti odvodili građane nebošnjačke nacionalnosti na kazane i tamo ih ubijali - zvanični podaci govore o 27 ubijenih. Srebrenica je najveće stratište jednog naroda, bošnjačkog naroda poslije Drugog svjetskog rata, sa oko 7.500 ubijenih i nestalih. Hag je osudio generala Krstića, jednog od komandanata Vojske RS, na 35 godina zatvora zbog izvršenog genocida u Srebrenici. Pozivam vas da ponovo dođete u Sarajevo, da budete gost moje porodice i da ponovo doživite onu ljepotu koju ste doživljavali prilikom ranijih posjeta. Puno sreće, poštovana Srbijanko."
Jovan Divjak
maj 2005. za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje slušateljke iz Srbije o opsadi Sarajeva

http://www.sasazlatnalasta.ba/
Osnovao sam fondaciju „Saša Zlatna lasta“ sa sjedištem u Sarajevu, ulica Skenderija 56, sa ciljem pomaganja odgojno-obrazovnih, kulturnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti mladih osoba, a prvenstveno djece poginulih boraca, djece koja su u ratu ostala bez oba roditelja, napuštene djece, invalidne i oboljele omladine i djece kojoj je potrebna pomoć. Pomaganjem naše omladine, podržavanjem dječije radosti i osmijeha, lakše se nosi i podnosi roditeljska bol i uspomena na našeg sina. Na ovaj način želimo da trajno obilježimo uspomenu na našeg jedinca Sašu Petrovića, nosioca Zlatne policijske značke, poginulog 13. augusta 1993.godine.
Miroslav Petrović
-
JMJ
#193 Re: Srpkinja u Sarajevu
Osam dana kako se ova tema valja i ne mogu da se nacudim, ili mi se vise gadi naslov ili komentari. kako vam se da razglabati i upinjati se da objasnite nesto nekome za koga je to neobjasnjivo.Pa samo sto jos nije naredba stigla da im se sklanjamo s puta da se ne bi osjecali ugrozeno!
Sta cemo sa svim bosancima sirom svijeta, hajmo malo o njihovoj ugrozenosti, i ovdje i tamo gdje su, sta cemo sa bosancem u Banja Luci i Stocu ! Eto, sad cemo se svi potruditi da se gospodja bolje osjeca medju nama ovolikima. Je li boravak u Sarajevu ili BiH od 92-95 znak da je neko patriota, heroj ili sta?
U ostalom, zajedno smo zivjeli, pa im nije valjalo, pa evo sad treba i "ovo sto je moje je moje, a sto je tvoje, eh to je i tvoje i moje", je li?
Sta cemo sa svim bosancima sirom svijeta, hajmo malo o njihovoj ugrozenosti, i ovdje i tamo gdje su, sta cemo sa bosancem u Banja Luci i Stocu ! Eto, sad cemo se svi potruditi da se gospodja bolje osjeca medju nama ovolikima. Je li boravak u Sarajevu ili BiH od 92-95 znak da je neko patriota, heroj ili sta?
U ostalom, zajedno smo zivjeli, pa im nije valjalo, pa evo sad treba i "ovo sto je moje je moje, a sto je tvoje, eh to je i tvoje i moje", je li?
- tranquil
#194 Re: Srpkinja u Sarajevu
Lada wrote:U zgradi preko puta moje su krajem marta i početkom aprila 1992. godine lijepili trake na prozor da se zna da u stanu žive Srbi i da ih snajperisti ne gađaju. Ja ne znam ko im je dao te upute ali sjećam se jako dobro tih traka na prozorima. Mislim da Mehmet priča o ženi koja je "držala" raskrsnicu Titova - Kralja Tomislava danas Koševska ulica.
Ne znam za Sarajevo i period koji navodiš, niti o kakvim trakama je riječ, ali tamo gdje sam ja proveo rat, u Tuzli, od kada se počelo rokati granatama, dakle od maja 92 pa do kraja rata, izolir trakama i širokim selotepom su se lijepili prozori da kad rokne, ne saspe se cijelo staklo. Ono, mi nismo imali snajperiste (mada se 15-og maja pričalo o njima na potezu Solina - raskršće na Brčanskoj, dakle tamo gdje je JNA poslije prolazila i gdje se desio čuveni sukob).
Bilo je i kod nas teorija zavjera o petokolonašima što navode granate al nikad niko nije uspio ništa da dokaže nikome, pa sada mislim da je to bilo više "u strahu su velike oči".
Evo kako te priče nastaju.
Noć je pala i počinje granatiranje, mislim da je još prvo ratno ljeto. U Tuzli se najčešće označavala sirena za opasnost u takvim slučajevima. Još je početak rata i ljudi su imali koliko toliko disciplinu da se, kada je granatiranje, makar uklone iz stanova, ako su okrenuti prema istoku ili sjeveru (pričam za Brčansku). Ja sam slučajno tačno preko puta vlastite zgrade, ulaz u susjednu zgradu gdje sam se sklonio "dok ne prođe". Komšija podrumaš stoji pored mene, gleda prema mojoj zgradi i škrguće zubima, čuje se tiho "majku im".
"Šta je komšija" neko pita.
"Ma vidiš ove iz susjedne zgrade, vidi onu vertikalu, četiri sprata jedan iznad drugog. Gledam od kako je počelo granatiranje, kod njih se pali i gasi svjetlo, petokolonaši daju signale majku im četničku, treba im policiju poslati"
Ja gledam - fakat. Jest da se ti prozori stvarno nisu mogli vidjeti sa majevičkih položaja, al ipak - pale se i gase, tačno 4 jedan ispod drugog. Međutim iz te sam zgrade, prepoznajem prozore i znam ko živi u njima. Sva četiri - bošnjačke porodice, jedan od njih moj
Objasnim komšiji kako moja mati, kada počne granatiranje istrči iz stana ne misleći ni na šta, pa se onda vrati jer je nešto zaboravila a ne zna koliko će ostati, pa opet i tako stalno ulazi i pali i gasi svjetlo. Objasnim mu i ko su komšije, i pretpostavimo da je i kod njih takva situacija i na kraju se malo nasmijemo situaciji.
Sada nešto kontam - šta da su u nekom od tih stanova bili Srbi ? Da li bi i za njih važilo isto, da li bi se isto nasmijali ili bi im neko jebo mater četničku ? Ono, u Tuzli u to doba vjerovatno niko ne bi uzeo pravdu u svoje ruke, ali bi ljudi iz banalnog razloga ostali označeni kao četnici do kraja života.
- Mehmed Fatih
#195 Re: Srpkinja u Sarajevu
Gdje vidiš nacionalizam u mom postu ako sam rekao da je skratiše za glavu. Šta je trebalo da je posjete s kilom kafe i kockom šećerapopajic wrote:Gdje god dodjem ti prosipas teski nacionalizam.A ova terminologija te ne odvaja puno od onih koji su zla cinili.Mehmed Fatih wrote:Preko puta mene živjela baba srpkinja, snajpere iza 7 naveče navodila gdje da rokaju. Nije trebalo dugo, provališe je i skratiše za glavu. Zvala se baba Marija
@Lada
Poznavao sam pokojnog Saleta, odličan momak i heroj grada, pokoj mu duši
-
popajic
#196 Re: Srpkinja u Sarajevu
@Mehmed Fatih
Gdje vidiš nacionalizam u mom postu ako sam rekao da je skratiše za glavu. Šta je trebalo da je posjete s kilom kafe i kockom šećerai koji si ti faktor da kažeš šta je nacionalizam a šta ne?
- Mehmed Fatih
#197 Re: Srpkinja u Sarajevu
pacenice 
- Lada
#198 Re: Srpkinja u Sarajevu
Vrlo je ružno što se svaka izjava na forumu tumači maliciozno i sagovorniku se imputira da govori neistine a još je ružnije nekome pripisivati motive i pisanje iz najnižih pobuda. Ja pišem o lijepljenju traka po prozorima u martu 1992. dok još nije bilo ni pucanja ni granata ni prosipanja stakla. Govorim o dijelu grada koji je najgore stradao u ovom ratu. Pišem o ulici u kojoj su dva dana u aprilu 1992. šetali civili sa megafonom i bijelim trakicama oko ruke i pozivali građane da se predaju. Kada su napustili ulicu ostavili su potpuno uništenu slastičarnu "Palma" i mrtvo tijelo čuvara. Pišem o snajperistima koji su me "ganjali" ispred samoposluge As i mosta kod Elektroprivrede, između Hrasna i moje zgrade, pišem o dilemi mog oca koji nije znao da li da me pusti da idem ispred njega ili iza, ako me pogode, pišem o čovjeku koji je poginuo u zgradi jer je zapalio cigaretu, pišem o pukovniku Jankoviću, komšiji koji je u sanduku za cvijeće na balkonu držao oružje, pišem o stvarima koje sam vidjela i čula i koje mi niko ne treba prevoditi. Pišem o Sarajevu i ne dozvoljavam da mi Tuzlaci sole pamet šta je bilo i kako je bilo. Za mene je ova diskusija definitivno završena, jer nam ljudi koji nisu ni u Sarajevu ni iz Sarajeva objašnjavaju kako je i šta je kod nas.
Bonjour tristesse! Tranquil će vam objasniti kako je dalje to bilo kod nas u kvartu u ratu.
Bonjour tristesse! Tranquil će vam objasniti kako je dalje to bilo kod nas u kvartu u ratu.
- Mehmed Fatih
#199 Re: Srpkinja u Sarajevu
Svaka ti čast. Ovdje se jasno ide na to da se izjednači žrtva i dželat!Lada wrote:Vrlo je ružno što se svaka izjava na forumu tumači maliciozno i sagovorniku se imputira da govori neistine a još je ružnije nekome pripisivati motive i pisanje iz najnižih pobuda. Ja pišem o lijepljenju traka po prozorima u martu 1992. dok još nije bilo ni pucanja ni granata ni prosipanja stakla. Govorim o dijelu grada koji je najgore stradao u ovom ratu. Pišem o ulici u kojoj su dva dana u aprilu 1992. šetali civili sa megafonom i bijelim trakicama oko ruke i pozivali građane da se predaju. Kada su napustili ulicu ostavili su potpuno uništenu slastičarnu "Palma" i mrtvo tijelo čuvara. Pišem o snajperistima koji su me "ganjali" ispred samoposluge As i mosta kod Elektroprivrede, između Hrasna i moje zgrade, pišem o dilemi mog oca koji nije znao da li da me pusti da idem ispred njega ili iza, ako me pogode, pišem o čovjeku koji je poginuo u zgradi jer je zapalio cigaretu, pišem o pukovniku Jankoviću, komšiji koji je u sanduku za cvijeće na balkonu držao oružje, pišem o stvarima koje sam vidjela i čula i koje mi niko ne treba prevoditi. Pišem o Sarajevu i ne dozvoljavam da mi Tuzlaci sole pamet šta je bilo i kako je bilo. Za mene je ova diskusija definitivno završena, jer nam ljudi koji nisu ni u Sarajevu ni iz Sarajeva objašnjavaju kako je i šta je kod nas.
Prijatno i od mene.
- MuaDib
#200 Re: Srpkinja u Sarajevu
Kratko i jasno, bošnjački šovinizam će otjerati i ono malo Srba i Hrvata u Sarajevu. Rat je završio prije 13 godina, a ovdje se mnogi još vračaju u ratno vrijeme. U ratu je bilo više Srba i Hrvata u Sarajevu u ratu nego sada. I u ratu su najviše ubijali barbari sa brda, ali je bilo i barbara u opkoljenom Sarajevu. A Srbima nije nimalo bilo lako u Sarajevu, prvo ih gađaju "njihovi" idioti sa brda, a potom čekaju kada će neki Caco, Juka doći po njih da ih vode na kopanje rovova ili Kazane. Kada je rat završio većina je Srba otišla sa okupiranih područja iz straha, zbog straha od osvete, ali i poruka da će svi borci VRS završiti u zatvoru, bez obzira jesu li bili dobrovoljci ili su mobilisani. Hrvati su daleko manje napuštali Sarajevo i relazivno dobro su očuvali svoju populaciju.
Međutim problem je u tome da ono što se nije postiglo ratom, postiglo se mirom, te su SDA, SDS i HDZ sinhronizovano radili na stvaranju etničkih teritorija, kroz famozne povratničke zakone. Nažalost i narod je to dobro prihvatio!
Tako je mom komšiji, koji je po nacionalnosti Srbin, odmah poslije rata došao seljak iz Rogatice i doslovno rekao: Šta ti radiš u Sarajevu, Alija vam je dao RS i idi tamo, a pusti nas muslimane da živimo u svom šeheru.
A da o vrijeđanju ne ponavljam........... Medijski pritisak usmjeren protiv Srba, a dijelom i Hrvata je iz godine u godinu je rastao, a sada je neizdrživ, tako da je verbalni rat zamjenio oružani. Mediji svojim neprofesionalnim izvještavanjem i senzocializmom podižu tenzije da se razumijemo. Jednostavno niko ne želi da trpi psihičko šikaniranje i ide gde mu neće niko srati zato što je u ovom slučaju Srbin, u Bijeljini Bošnjak, Banja Luci Hrvat i ini drugi primjeri. Asim pokušava ukazati uzroke zašto nebošnjaci odlaze iz Sarajeva, a većina ga optužuje da je četnički agent, da izjednačava žrtve. Što apsolutno nije tačno. I ovi iz RS jedva čekaju da laju na Sarajevo, a ne žele da vide svoju odgovornost što nema Srba u Sarajevu. Eto i Dodik je zaboravio koliko je vrištao na Krajišnika, u NSRS kada su donjeli odluku da iseli srpsko stanovništvo 1995. godine. A što je najgore mnogi im daju svojim djelima u Sarajevu, daju "argumente" za njihove teze, kojima lako manipulišu.
I za kraj, Sarajevo više nikad neće biti ono što je bilo. Bošnjački nacionalizam je nažalost kulminirao s utakmicom Hrvatska-Turska, jer nije nimalo bilo lijepo biti Hrvat tu noć u Sarajevu i slušat gazi, gazi ustaše. Kao što nije lijepo ni vidjeti on bradonje, sa svojim nindžama. To čak smeta i većini Bošnjaka. Treba raditi na tome da se počne "skidati" kolektivna odgovornost i da generalizacija išćezne. Jer svako ima svoju priču iz rata, svakome je bar neko stradao. Sarajevo se mora mjenjati i početi odbacivati stereotipe, predrasude prema nebošnjacima(kojih evidentno ima), prema romima, sad i prema seksualnim manjinama, pa čaki i prema vehabijama.
Jer građani su dosta frustrirani i misle da je onaj drugi kriv što on nešto nema, a ne onaj koji vlada mjestom gdje građani žive. Toliko od mene!

Međutim problem je u tome da ono što se nije postiglo ratom, postiglo se mirom, te su SDA, SDS i HDZ sinhronizovano radili na stvaranju etničkih teritorija, kroz famozne povratničke zakone. Nažalost i narod je to dobro prihvatio!
A da o vrijeđanju ne ponavljam........... Medijski pritisak usmjeren protiv Srba, a dijelom i Hrvata je iz godine u godinu je rastao, a sada je neizdrživ, tako da je verbalni rat zamjenio oružani. Mediji svojim neprofesionalnim izvještavanjem i senzocializmom podižu tenzije da se razumijemo. Jednostavno niko ne želi da trpi psihičko šikaniranje i ide gde mu neće niko srati zato što je u ovom slučaju Srbin, u Bijeljini Bošnjak, Banja Luci Hrvat i ini drugi primjeri. Asim pokušava ukazati uzroke zašto nebošnjaci odlaze iz Sarajeva, a većina ga optužuje da je četnički agent, da izjednačava žrtve. Što apsolutno nije tačno. I ovi iz RS jedva čekaju da laju na Sarajevo, a ne žele da vide svoju odgovornost što nema Srba u Sarajevu. Eto i Dodik je zaboravio koliko je vrištao na Krajišnika, u NSRS kada su donjeli odluku da iseli srpsko stanovništvo 1995. godine. A što je najgore mnogi im daju svojim djelima u Sarajevu, daju "argumente" za njihove teze, kojima lako manipulišu.
I za kraj, Sarajevo više nikad neće biti ono što je bilo. Bošnjački nacionalizam je nažalost kulminirao s utakmicom Hrvatska-Turska, jer nije nimalo bilo lijepo biti Hrvat tu noć u Sarajevu i slušat gazi, gazi ustaše. Kao što nije lijepo ni vidjeti on bradonje, sa svojim nindžama. To čak smeta i većini Bošnjaka. Treba raditi na tome da se počne "skidati" kolektivna odgovornost i da generalizacija išćezne. Jer svako ima svoju priču iz rata, svakome je bar neko stradao. Sarajevo se mora mjenjati i početi odbacivati stereotipe, predrasude prema nebošnjacima(kojih evidentno ima), prema romima, sad i prema seksualnim manjinama, pa čaki i prema vehabijama.
Last edited by MuaDib on 07/09/2008 15:34, edited 1 time in total.