Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post Reply
kiky

#101 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by kiky »

srbija je glavni ( pored grčke ) faktor nestabilnosti na balkanskom poluostrvu ...
još od balkanskih ratova i zajedničkog, kukavičkog srbijansko-grčkog napada na bugarsku ....
iznenada, sleđa, kako im i priliči ...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#102 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Toto »

kiky wrote:srbija je glavni ( pored grčke ) faktor nestabilnosti na balkanskom poluostrvu ...
još od balkanskih ratova i zajedničkog, kukavičkog srbijansko-grčkog napada na bugarsku ....
eeeee a sad im Bugari dosli s ledja. posebno Srbiji

cekaj samo dok se pocnu EU zemlje pitat hoce li Srbija uci u EU ili nece...ovo sto su im dali da se pribiljeze je samo navalkusa
kad bugarska izvadi tefter i plajvaz pa pocne nabrajat .....
Mladic je mala maca kako ce Srbija da bjesni i cupa bradu
a Madjarska mudro cuti i ceki
vidicemo naredne godine hoce li Tadic smjeti zabraniti madjarskom predsjedniku da dodje u posjetu Madjarima u Srbiju....ima da ga i Tadic Nikolic docekaju sa solju i pogacom
keep it real

#103 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by keep it real »

Toto wrote:

cekaj samo dok se pocnu EU zemlje pitat hoce li Srbija uci u EU ili nece...ovo sto su im dali da se pribiljeze je samo navalkusa
vidicemo naredne godine hoce li Tadic smjeti zabraniti madjarskom predsjedniku da dodje u posjetu Madjarima u Srbiju....ima da ga i Tadic Nikolic docekaju sa solju i pogacom

realno gledajuci hrvatska i srbija ce biti clanice eu prije bih , sta mislis koliko bi trebalo vremena i koncesija od strane sarajava za clanstvo u eu ?
hrvatska ce uslovljavati trecim entitetom , srbija sa vracanjem nadleznosti rs u itd garant ce se naci jos neke zemlje sa jos nekim uslovima .
molim boga da ovo sto si napisao iznad ne bude slucaj ne zato sto simpatisem srbiju vec zato sto ce se nama u bih razbiti o glavu . srbija i hrvatska su spremne pojesti hrpu govana da udju u eu ali onda smo mi nahebali muski .
and

#104 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by and »

keep it real wrote:
Toto wrote:

realno gledajuci hrvatska i srbija ce biti clanice eu prije bih , sta mislis koliko bi trebalo vremena i koncesija od strane sarajava za clanstvo u eu ?
hrvatska ce uslovljavati trecim entitetom , srbija sa vracanjem nadleznosti rs u itd garant ce se naci jos neke zemlje sa jos nekim uslovima .
molim boga da ovo sto si napisao iznad ne bude slucaj ne zato sto simpatisem srbiju vec zato sto ce se nama u bih razbiti o glavu . srbija i hrvatska su spremne pojesti hrpu govana da udju u eu ali onda smo mi nahebali muski .
dok srbija i hrvatska,a pogotovo bih uđu u eu,eu će se raspasti
milenko

#105 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by milenko »

and wrote: dok srbija i hrvatska,a pogotovo bih uđu u eu,eu će se raspasti
iz tvojih usta u... :D
Bosnolog

#106 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Bosnolog »

keep it real wrote:
Toto wrote:

Jednostavno Bosna nece nikada uci u EU zbog velikosrpske politike blokada opstrukcija i destrukcija cekajuci da ostvare ono sto nisu uspjeli oruzjem,kada Bosnjaci postanu dvotrecinski narod uz pomoc Bosnjaka koji su protjerani iz BiH poslednjih 150 godina a koji maju pravo na BH drzavljanstvo kao i svi Hrvati i Srbi ma gdje bili kako im matice daju drzavljanstva ,dovoljno je da samo dokazu svoje porijeklo po istoj osnovi treba dati i milionima Bosnjaka protjeranih iz BiH ukljucujuci i dejcu poslednjeg progona 90tih godina kada je gotovo milona protjeranih po Evropi i svijetu,evo jedan od priloga Bosnjaka koji zive decenijama u Turskoj ali nisu zaboravli svoje korjene i cesto dolaze u BiH ,neki rade i zive u svojoj pradjedovskoj domovini BiH. http://www.youtube.com/watch?v=Js8iBIuans0 onda ce se mnoge stvari drugacije rijesavati ne zaboravi da u Turskoj zivi 4-5 milion Bosnjaka ciji korjeni i ciji su ocevi i djedovi protjerani iz BiH velikosrpskom genocidnom ideologijom jos od vremena Nacartanija.

Velikosrbi ce sami svojom politikom od BiH napraviti nacionalnu drzavu Bosnjaka.Treba se prestati raspravljati sa ubjedivanjem i pristajati na velikosrpske ucjene i preci na pojacanu diplomatsku saradnju i uticaj zemalja koji su nam istinski prijatelji i saveznici u regionu i svijetu,hebo Evropu nikada nam nisu bili istinski prijatelji.Amerika je jedini nas saveznik zbog njihovog interesa preko Turske .Treba raditi sa Albanijom,Turskom ,Kosovom ,Iranom i arapsko muslimanskim svijetom,ponuditi im da uloze kapital i uticaj u BiH ,to ce sigurno ljigava Evropa viljeti i objerucke prihvatiti.Treba ih udarati onime sto najmanje vole.Kada su se posle formirati brigade mudzahedina u BiH onda je prako noci doslo do nametnutog mira,do tada su cekali Evro ljigavci da velikosrpski fasisti dovrse sa genocidnom,posto su kukavice pokazale da su jedino hrabri prrema civilima i nenaoruzanima onda su na kraju morali iste spasiti Deytonom.Srbiju cekaju u buducnosti unutrasnji problemi,albanskog Juga,Sandaka,Vojvodine,Madarske,Ruminske i Bugarske zajednice.Treba pojacati uticaj Turske i tjesnje saradnej sa zemljama regiona ignorisuci one koji nam nisu prijatelji i saveznici.I to je to,.....
KENJAC

#107 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by KENJAC »

Koliko ljubomore na samo jednoj temi ??
NikolaAndric

#108 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by NikolaAndric »

E ljudi ima evropa sve da nas izje.e,i srbe i bosance i hrvate...
keep it real

#109 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by keep it real »

NikolaAndric wrote:E ljudi ima evropa sve da nas izje.e,i srbe i bosance i hrvate...
do sada nije ?

hebu nas od kad znamo za sebe , nista novo . . . .

nego mene muci sto mi njima ne mozemo vratiti bar 5 % , ako bude srece doce i nasih 5 minuta .
Toto

#110 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Toto »

keep it real wrote:
Toto wrote:

pisao sam ja o ovome ima par mjeseci ali da se ponovim
kljuc politicke situacje na Balkanu u narednih desetak godiona ce biti odnos Hrvatske i Srbije
U svakom slucaju i u svakoj kombinaciji BiH je najebala kao sto je bilo i od 1992. Ja jos uvjek nisam siguran je li sve ovo sto se desava u zadnje vijeme sa ulaskom Hr i Sr u Eu zato sto se priprema njihov zajednicki ulazak ili je vec odluceno da Hrvatska udje a da Srbija popriceka, pa je sad vakcinisu da laske podnese ako se upali.
U ovu kombinaciju ulaze i Makedonija i CG. Sa svim ovim zemljama Srbija je u losijim odnosima nego sto su one sa njom. Ako bi bilo koja preostala balkanska zemlja usla prije Srbije: to bi znacilo dovodjenje politicke situacije na Balkanu do usijanja, jer Srbija ima veliki strah od ulaske bilo koje od ovih zemlja prije nje i u stanju je uraditi svasta da bi sprijecila ulazak ovih zemalja.
Kad se pojavila opcija da Hrvatska ulazi u EU Srbija odjednom podnosi tuzbu protiv Hrvatske??? ZAsto???
Mi svi zaboravljamo da u svim ovim kombinacijama se javlja i Makedonija a njena situacija je skoro slicna sa BiH- ako ne i gora. Ja mislm da ce nasa situacija i ulazak biti jako vezan za Makedoniju. Ako Europa podere BiH za ceif Hrvatske i Srbije - koje jos nisu njene clanice- morat ce i Makedoniju za racun Bugarske i Grcke a tu su jos Srbija i Albanija. U BiH je na semaforu 2:1, a u Makedoniji je 4:1. Bilo kakveo uplitanje Grcke u Madjarsku poteze pitanje Kipra i Turske. A tad priskace pitanje NATO-a i u ulijece Amerika.
Ovo je zestoka igranka u stilu: varijacije na temu halucinacije.
Ovaj gordijev cvor se moze najjednostavnije rijesiti u stilu Aleksandra Makednoskog: tako sto bi se sve preostale zemlje primile u paketu. Tako da ni jedna ne bi imala prednost i minirala ostale.
U tom paketu bi se i BiH mogla prislepat sa sto manje kolateralne stete.
Mozda je sva ova Dodikova prdimahovina bila samo radi toga da se BiH ne primi u EU prije Srbije. Srbiaj se vise boji ulaska BiH u EU prije nje nego pitanja Kosova i Vojvodine.
Postoji i opcija da EU primi sve zemlje osim BiH da bi je ostavili Srbiji i Hrvatskoj da je poderu. U tom slucaju bi se Grcka i Bugarska mogle osjecat zajebatim, jer su im izmekelinjihov pljen a pitanje je kako ce Spanija, Belgija i Holandija gledati na cijepanje bilo koje EU zemlje. Nisam bas siguran da su Hrvatska i Srbija nesto zaduzile Europu da bi njima dali da maste brke a da ostali gledaju. Na tu kartu bi nasa politika trebala igrati.

Podnosenjem zahtjeva za prijem je napravljeno novo dijeljenje karata na Balkanu tako da slijedi nova partija. Treba sacekati da vidimo sta ce biti sa Hrvatskom. Bojim se da je Sanader podnio ostavku jer nije uspio da uvede Hrvatsku prije Srbije. A da Srbiej podnosi tuzbu protiv Hrvatske da se ne bi ko sjetio da je ucera u EU prije njih. Ali treba popricekat da stvarno vidimo sta ce biti sa ulaskom Hrvatske. Tad ce biti novo dijeljenje.
Nasa politika ne bi trebala nasjedati na navlakusu da se odricemo bilo kojeg parceta suvereniteta. Mi bi se trebali okaniti bilo kakev politike. Staviti moratorij na sva politicka pitanja, dok EU ne vidi sta ce sa Balkanom. Do tada mi bi se trebali posvetiti svim ostalim pitanjima vezanim za tranziciju. Prvenstveno pitanjima razvoje privrede, ekonomije, sudstva, obrazovanja. Treba se napravit mahnit.
Ja bih u svakoj mjesnoj zajednici i najzabitijem selu uveo obavezne skole engleskog jezika za sve mladje od 40 godina - za penzionere fakultativno. Kad nema engleskog isli bi na posumljavanje i prevojnicku obuku. Sve obrazovane kadrove sa biorao bih pokupio da prepisuju i prevode EU zakone. Pa kad nam EU da cvrstu vjeru da nas nece poderat: onda sjest u Parlament pola godine i u tri smjene izglast sto treba.
Last edited by Toto on 26/12/2009 05:40, edited 1 time in total.
cyprus

#111 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by cyprus »

kiky wrote:srbija je glavni ( pored grčke ) faktor nestabilnosti na balkanskom poluostrvu ...
A Turska je faktor stabilnosti? :lol: :lol: :lol:
keep it real

#112 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by keep it real »

Toto wrote: U tom paketu bi se i BiH mogla prislepat sa sto manje kolateralne stete.
Mozda je sva ova Dodikova prdimahovina bila samo radi toga da se BiH primi u EU pruije Srbije.

Mi bi se trebali okaniti bilo kakev politike. Staviti moratorij na sva politicka pitanja, dok EU ne vidi sta ce sa Balkanom. Do tada mi bi se trebali posvetiti svim ostalim pitanjima vezanim za tranziciju. Prvenstveno pitanjima razvoje privrede, ekonomije, sudstva, obrazovanja. Treba se napravit mahnit.
imamo novog clana SNSD !
ili se dodo mozda uspio ubaciti na sa-x pod tudjim imenom .

ps sad kad te dallton , abacija i bosnolog vide gotov si .
Toto

#113 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Toto »

keep it real wrote:
Toto wrote: U tom paketu bi se i BiH mogla prislepat sa sto manje kolateralne stete.
Mozda je sva ova Dodikova prdimahovina bila samo radi toga da se BiH primi u EU pruije Srbije.

Mi bi se trebali okaniti bilo kakev politike. Staviti moratorij na sva politicka pitanja, dok EU ne vidi sta ce sa Balkanom. Do tada mi bi se trebali posvetiti svim ostalim pitanjima vezanim za tranziciju. Prvenstveno pitanjima razvoje privrede, ekonomije, sudstva, obrazovanja. Treba se napravit mahnit.
imamo novog clana SNSD !
ili se dodo mozda uspio ubaciti na sa-x pod tudjim imenom .

ps sad kad te dallton , abacija i bosnolog vide gotov si .

:D :D :D
nemoj me ti uclanjivat
:lol: :lol:
i sta mi prijetis ovom trojkom
ta nisam ja ovo piso da bi njih podbo
vec sto ja gatam vako
simpozijum delirijum

#114 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by simpozijum delirijum »

ne dirajte Srbiju, platili su zestoko , 1999 i par hiljada tona bombi, municija sa osiromasenim uranom i kasetne naprave
zar se radujete patnji civila ?
nasao sam podatak da je samo iz rafinerije Pancevo iscurilo 5 tona cijanida usljed posljedica bombardovanja , totalno zatrovano zemljiste oko 150 kvadratnih kilometara ,pogledajte samo statistisike oboljelih od raka
srokali su ih zestoko
pogoni hemijske industrije
trafo stanice ( izuzetno toxicno ulje koje je sprzeno )
NATO jedino to moze da radi , da ubija i okupira
ja se ne radujem uzasnim patnjama Srbijanskih civila , koji ce da umiru godinama zbog zlocina NATO koji je trebao da upotrijebi bombe 1992 i zaustavi rat na vrijeme
Toto

#115 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Toto »

simpozijum delirijum wrote:ne dirajte Srbiju, platili su zestoko
do nje je
ko joj je kriv sto se htjela sa rogatim bost
1gorstak

#116 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by 1gorstak »

Toto wrote:
do nje je
ko joj je kriv sto se htjela sa rogatim bost
Ubistvo niti jednog djeteta nije opravdano niti se moze pomesti izjavom tipa "trazili su". Neka su napadom na Srbiju zaustavili nasilje nad Kosovarima, vidjeli smo nakon Vukovara i Srebrenice da Beograd razumije samo jezik sile, ali su NATO stratezi ipak trebali posvetiti vise paznje da kolateralna steta bude sto manja. Znaci ne branim Srbiju, trebalo ju je jos jace udariti, ali je isto tako trebalo posvetiti vise paznje kako bi se sprijecilo civilne zrtve.
Neka prestane kidnapovati nase gradjane i prepusti slucaj Ilija Jurisic Sarajevu. Ne mozemo mi o dobrosusjedskim odnosima a nasi gradjani ne smiju otici u Srbiju jer se ne zna koga ce se i kada uhapsiti.
vee-jay

#117 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by vee-jay »

simpozijum delirijum wrote:ne dirajte Srbiju, platili su zestoko , 1999 i par hiljada tona bombi, municija sa osiromasenim uranom i kasetne naprave
nasao sam podatak da je samo iz rafinerije Pancevo iscurilo 5 tona cijanida usljed posljedica bombardovanja , totalno zatrovano zemljiste oko 150 kvadratnih kilometara ,pogledajte samo statistisike oboljelih od raka
srokali su ih zestoko
ja se ne radujem uzasnim patnjama Srbijanskih civila , koji ce da umiru godinama zbog zlocina NATO koji je trebao da upotrijebi bombe 1992 i zaustavi rat na vrijeme
nisu oni nista trebali da bacaju, nego da pozovu Milosevica i osamare ga jednom dobro ili kako to danas EU radi sa Tadicem, jednostavno mu ponudi EU.

Ali nisu...
Vodenjak

#118 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Vodenjak »

vee-jay wrote:
simpozijum delirijum wrote:ne dirajte Srbiju, platili su zestoko , 1999 i par hiljada tona bombi, municija sa osiromasenim uranom i kasetne naprave
srokali su ih zestoko
nisu oni nista trebali da bacaju, nego da pozovu Milosevica i osamare ga jednom dobro ili kako to danas EU radi sa Tadicem, jednostavno mu ponudi EU.

Ali nisu...
Nudili su oni to i Milosevicu i svim ostalim balkanskim djilkoshima jos 1990. :oops:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#119 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by pici »

Shoba wrote:Otkako je zapoceta izvedba SANU memoranduma, njegova sprovedba u BiH nije posustala. Posustala je u Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, gdje je Srbija izgubila ratove. U BiH se desio drugi scenario, Srbija i dalje vodi "by proxy" diplomatski rat kroz institucije RS, pomazuci i odrzavajuci Dodika u sedlu preko svoje prilicno mocne diplomatske masinerije. Srbija u svemu tome ima pomoc odredjenih svjetskih krugova, koji vec odavno ne zele dobro BiH. Upornim gledanjem i upiranjem prsta u Dodika niko ne vidi stvarnog igraca u BiH relacijama: Srbiju. Dodik bi bez Beograda bio prinudjen da vodi politiku koja ne vodi rasparcavanju BiH, morao bi da bude mnogo konstruktivniji. Sav pritisak koji se vrsi na Dodika je uzaludan: on nije taj koji povlaci poteze, on ih samo sprovodi u djelo. Svi znamo da je svojevremeno Slobodan Milosevic potpisao Dejtonski sporazum za RS, to nije bio u stanju da uradi pobunjenik Karadzic; RS nije nikada bila priznata kao medjunarodni cimbenik niti ima diplomatske resurse uz pomocu kojih bi mogla da ovako uspjesno vodi sabotiranje cjelovitosti BiH.
Paralelne veze koje je Srbija potpisala sa RS i koje se itekako sprovode (na svim planovima) nisu potpisane i sa Federacijom, sto govori o nespremnosti Srbije da na bilo koji nacin prihvati Bosnu kao jednu cjelinu, relacije na liniji Beograd-Sarajevo su jos uvijek lose, krivicom Srbije. Da oni to zaista zele, BiH i Srbija bi mogli biti u mnogo boljim odnosima. Ali kontinuirana podrska koju Dodik i rukovodstvo RS dobijaju iz BG prijeti da dovede do totalnog kolapsa funkcionisanja drzavnih institucija, i BiH umjesto da jaca, postaje slabija svakim danom. Onog momenta kada se Srbija uplete u cijelu stvar (kada nepostojeci BH spijuni otkriju umijesanost Srbije u trenutne dogadjaje :roll: :lol: ) cijela ova situacija pada u vodu, i kao i 1995 kada je Srbija bila prinidjena da potpise kraj rata u BiH, tako bi Srbija trebala i sad da prekine ovaj rat koji se sada vodi oko opstanka BH institucija.

Da podvucemo: BH Cuko trenutno laje ispod pogresnog drveta! :bih:

(Srbiji bi u slucaju dizanja ruku od BiH trebalo ponuditi nesto za uzvrat, a sta, to treba da skontaju oni koji bi o tome trebali razmisljati)

Srbiji je nudjeno što šta od sačuvanja Jugoslavije pa do federalnih tj konfederalnih država ili ti saveza država al Jok....treba "Sve Srbe u Jednu Državu" i poslije svega imamo izjavu aktualnog "PredCenika od Srbiju" ......
"Srbija od svojih sunarodnika očekuje da budu lojalni građani država u kojima žive, ali istovremeno očekuje i od susjednih država da poštuju evropske standarde kada je riječ o pravima nacionalnih zajednica i očuvanju identiteta, jezika i kulture", rekao je Tadić.
s ovom dvosmisleno nemoguČno rastezno debilno razornom rečenicom je sve rekao.... :shock: .....il ipak nije :shock:

EKSPERTSKI IZVESTAJ: SRPSKI NACIONALIZAM U 20 VEKU | Izvor: B92

Hag -- Studija o srpskom nacionalizmu u 20 veku koju je Odri Helfant Bading, sa Univerziteta Harvard, napravila na zahtev Tuzilastva haskog tribunala polazi od teze da su jos od sredine 19. veka srpski politicari trazili nacina da stvore drzavu u koju bi ukljucili sto vise Srba, pri cemu su neki sanjali cak o obnovi Dusanovog carstva. Bading smatra da je i ideja o stvaranju Jugoslavije, sa kojom je Srbija usla u Prvi svetski rat, vise pocivala na teznji sirenja srpske drzave nego stvaranja jugoslovenske, buduci da su istrazivanja iz tog vremena pokazala da ni jedan od tri naroda koji ce oformiti Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca nije mnogo znao o druga dva naroda niti je bio pripremljen za novu zajednicu.
Srbima je, zakljucuje Bading, bilo potrebno vreme da shvate da su resivsi jedan nacionalni problem u zajednickoj drzavi otvorili novi - u novoj multietnickoj drzavi postali su najbrojniji narod, ali ne i vecina.
I jugoslovenski kralj Aleksandar i komunisticka vlast posle drugog svetskog rata, pokusavali su, sa razlicitih pozicija, da suzbiju nacionalne tenzije promovisanjem jugoslovenstva. Pri tom se kao najopasnija alternativa jugoslovenstvu u komunistickoj Jugoslaviji pominjao upravo srpski nacionalizam i sovinizam, koji su rado kritikovali upravo srpski komunisti 60-tih godina, u sklopu ideje o "ciscenju u svom dvoristu".
Bading primecuje da je svaka naznaka mogucnosti raspada Jugoslavije bila znak za uzbunu medju Srbima i da se tada uvek postavljalo pitanje sudbine Srba van administrativnih granica Srbije. U studiji se pominje i srpska reakcija na ustavne amandmane iz 1971. godine i Ustav i 1974. kojim su Vojvodina i Kosovo dobile siroku autonomiju i po statusu i pravu veta na odlucivanje u federaciji bile izjednacene sa republikama. Ovaj autor smatra da je nezadovoljstvo srpskih intelektualaca, a pominje se izmedju ostalih Plava knjiga strucnjaka za ustavna pitnja i narocito Memorandum SANU, posluzilo kao osnova na kojoj ce svoj politicki uspon napraviti Slobodan Milosevic.
U ekspertskom izvestaju Tuzilastva pominju se Ilija Garasanin i njegovo Nacertanije, Nikola Pasic, Slobodan Jovanovic, Aleksandar Rankovic, Marko Nikezic, Latinka Perovic, Mihajlo Djuric, kao i Dobrica Cosic koje je sredinom 60-tih godina, kao smatra Bading, "artikulisao srpsku nacionalnu misao".
Bading se osvrce i na problem Kosova, gde su se, kaze, uz nasilje smenjivale faze dominacije Srba i Albanaca. Ona podseca na studije u kojima se kaze da je srpska vojska jos tokom balkanskih ratova pokusavala da izmeni etnicki sastav regiona kako bi lakse kosovo pripojila srpskoj drzavi. Stvaranjem albanske drzave, konstatuje Bading, znacajna albanska populacija ostala je van granica nacionalne drzave sto ce otvoriti krizno zariste regiona u dvadesetom veku. Bading primecuje da je partizanska vlast, posto je nekoliko godina posle zavrsetka Drugog svetskog rata, slomila albansku pobunu u Drenici (za sta je bilo angazovano cak 39.000 vojnika), ponudila Albanicma ustupke u okviru Republike Srbije ali istovremeno sprecila povratak srpskih kolonista na Kosovo kako bi se izbegla dalja nacionalna konfrontacija. Bading, medjutim, smatra da su tendenciozno povecavane brojke prognanih Srba sa Kosova kao i one o prilivu albanskog stanovnistva iz Albanije, kao i da se mora uvaziti cinjenica da su Srbi sa Kosova odlazili i iz ekonomskih razloga a ne samo bezeci od represije.

Šho bi se reklo "Đorat ćemo se još" :mrgreen:
Klodovik

#120 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Klodovik »

"Srbija od svojih sunarodnika očekuje da budu lojalni građani država u kojima žive, ali istovremeno očekuje i od susjednih država da poštuju evropske standarde kada je riječ o pravima nacionalnih zajednica i očuvanju identiteta, jezika i kulture", rekao je Tadić.

Pa, super. Ako je ovo što Srbi imaju u BiH evropski standard, Tadić može preći sa riječi na djelo i napraviti jedno dva, tri entiteta u Srbiji. Red je da poštuje evropske standarde.
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#121 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by ALexis »

nisam mogla sve da citam, ali naslov ma asocirao na citati r.Alije Izetbegovica:
''za stabilnu Bosnu potrebna je slaba Srbija''
Abacija

#122 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Abacija »

Klodovik wrote:"Srbija od svojih sunarodnika očekuje da budu lojalni građani država u kojima žive, ali istovremeno očekuje i od susjednih država da poštuju evropske standarde kada je riječ o pravima nacionalnih zajednica i očuvanju identiteta, jezika i kulture", rekao je Tadić.

Pa, super. Ako je ovo što Srbi imaju u BiH evropski standard, Tadić može preći sa riječi na djelo i napraviti jedno dva, tri entiteta u Srbiji. Red je da poštuje evropske standarde.
:lol: :thumbup: :sax: Srbima u Srbiji treba napraviti vlastiti entitet po uzoru na BiH. Eto ja predlazem da se zove Beogradski pasaluk. :mrgreen:
Shoba

#123 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Shoba »

ALexis wrote:nisam mogla sve da citam, ali naslov ma asocirao na citati r.Alije Izetbegovica:
''za stabilnu Bosnu potrebna je slaba Srbija''
za stabilnu Srbiju je potrebna slaba Srbija... :D
kiky

#124 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by kiky »

možel neko da postavi karte balkana od odlaska turske ili prije početka balkanskih ratova ...
Bosnolog

#125 Re: Srbija - Glavni faktor nestabilnosti u BiH

Post by Bosnolog »

Najbitnije za velikosrbijanske poslusnike iz BL da Srbija bude jaka i stabilna ,jer kroz stabilnost iste osjecaju svoj komotitet da nastave nesmatano da blokiraju,opstruiraju i rasturaju BiH za radi stabilne i jake Srbije,a za koju rade sluzarsko rusilacko mazohinisticko poslusnicke rabote unistavanja sopstvene buducnosti samo sto oni toga nisu svijesni.Samo naprijed vrijeme ce biti najbolji svjedok posljedica po iste poslusnike tog samoubilackog kulta.Migracija ka stabilnoj i dragoj majcici ce se samo vise povecati jer ce shvatiti na kraju da se od ljubavi premaj majcici ne zivi u dijaspori zemlje koju su unistavali.Sve ce se izdurati a kod nas je odavno vremenski sahat stao ili krene pa se planski zakoci,ali je jedno sigurno da je ideja Srboskavije dozivjela sudbinu ;;;;;;;;.......
Image
Post Reply