Srbi - oprezno na popisu

Locked

Ovakvi pozivi od bilo kojih tipova ljudi imaju za rezultat

Manje ljudi koji će se izjasniti kao srbi
26
36%
Više ljudi koji će se izjasniti kao srbi
46
64%

Total votes: 72

Dozer

#226 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Dozer »

Ja bih samo volio sve vas, i B i H i S koji ste '92 imali 10-11 godina, ili ste bili jos mladji ili cak niste ni bili rodjeni - gurnuti u rat danas, da branite to "svoje" bosnjastvo, srpstvo i hrvatstvo.
Pa kad vam granata fikne nogu ili ruku, prospe 5-6m tankog i 0,5 debelog crijeva, kad gledate svoje prste umocene u vlastitu utrobu ili rupu na nekom dijelu tijela, ili vas snajpersko zrno okrene za 180 i kad opalite na zemlju nemate pojma ni gdje ste, ni sto ste, a jos manje sta cete dalje - e, tad bih volio biti pored vas, svakog pojedinacno, i pitati vas - jel' ono bi bitno biti...?

Ista je stvar i da vam se sve nabrojano desi djetetu. Koliko god sadisticki zvucalo, ali i tada bih vas volio upitati - jel', ono tebi bi bitno biti...?
Koji ste vi zadojeni umovi, to je za ne povjerovati...
A pri tome ne znate uopste objasniti zasto ste takvi, tj. niste u stanju dati odgovore na jednostavna pitanja postavljena prije 2-3 stranice...

@tvsabina
Odlicno prezentovano :thumbup: . E, sad ces vjerovatno biti "argumentovano" popljuvana :-D
iz dna duše

#227 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by iz dna duše »

tvsabina wrote:
Opetja033 wrote:
tvsabina wrote:Šteta što ljudski vijek ne traje 200-300 godina....Tito je bio genije..;-)
tvsabina wrote:da se izjšnjavaju kao Bošnjaci (jakako nego kao Bošnjaci !) bez obzira kako se oni zapravo osjećaju i izjašnjavaju !
Znači , ti MORAŠ BITI ONO ŠTO JA KAŽEM I ŽELIM a ne ono što ti kažeš i želiš.
Ti najbolje "znaš" kako će neko "da se izjasni".
Kraće rečeno - šovinizam.
Civilizacijski rečeno - primitivizam.
Jah, eto srecom za Titinog vakta Bosnjaci se nisu jedva izborili za "muslimanstvo" a o bosanskom jeziku i ravnopravnosti bosnjacke kulture i knjizevnosti da ne govorimo. U jednom komentaru se poziva na ljudske slobode i prava a odmah u drugom im popljuva. Kakva nevjerovatna kontradiktornost. Komicno.
Zbilja komično. Bosanskog jezika nije bilo ni u doba Kraljevine Jugoslavije kao ni "muslimanstva" tj. bilo je "muslimanstvo" na religijskoj osnovi što naravno nema veze sa bošnjaštvom jer nisu svi Bošnjaci/kinje istovremeno i vjernici pa je termin nacije bio na neki način apsurdan.
Ne želim otići u off topic bit ću koncizna :

- Broz nije ukinio niti bošnjačku naciju niti bosanski jezik. Osim bosanskog jezika u upotrebi nisu bili ni crnogorski ni srpski ni hrvatski jezik. Naziv za četiri jezika je bio srpskohrvatski koji danas predstavlja oznaku za grupu ova četiri jezika. Politički - nekorektno ali Tito nije ni izmislio naziv srpskohrvatski nego su to učinili Mažuranić i Karadžić još u 19-tom vijeku. Lingvistički - jedan jezik .
- Nakon brutalne podjele naše zemlje na banovine , Tito ju je vaskrsao iz mrtvih dajući joj ravnopravnost. Muslimani su imali u njegovo vrijeme veću slobodu i prava jer se njihova ravnopravnost odnosila na cijelu Jugoslaviju što je veće od teritorija BiH .
- Ne postoji pisani trg odbijanja naziva Bošnjaka/inja od komunista ali nigdje. Nema inicijative , zahtjeva i JASNE ODBIJENICE. Čak ni Mladi Muslimani sebe nisu nazivali Mladim Bošnjacima pa ne vidim zašto bi to činio smoinicijativno Tito.
- O "neravnopravnosti bošnjačke kulture i književnosti" zbilja ne bih jer mi je besmislica komentarisati subjektivna shvatanja širenja vlastitog identiteta u sistemu koji je širenje istog snažno podupirao.

Tita žalim jer je dao punu i istinsku avnopravnost svim narodima i građanima BiH ,svim spolovima u BiH, svim rasama u BiH a od jedne male zatucane austrijske provincije i beogradske kolonije je stvorio razvijenu modernu evropsku zemlju koja se trenutno razvija tako da nam fali još 90 godina do 1990....stanje naših željeznica je bilo bolje za vrijeme Franje Josifa nego danas...recimo...
:run:
Sabina, argumentovano i razumljivo, ko želi da razumije...
Sada će osuti paljbu oni koji to ipak"malo bolje znaju"....
Sezam

#228 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Sezam »

I kakve sve to ima veze sa Dodikovom uputom Srbima da se ne izjasnjavaju kao Bosanci?
radostan dan

#229 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by radostan dan »

Sezam wrote:I kakve sve to ima veze sa Dodikovom uputom Srbima da se ne izjasnjavaju kao Bosanci?
nikakve. ja ih prijavio za potpunu majorizaciju teme.
CungaLunga

#230 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by CungaLunga »

Imaju dvije alternative, biti Srbin ili velikoSrbin :mrgreen:
Opetja033

#231 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Opetja033 »

radostan dan wrote:
Sezam wrote:I kakve sve to ima veze sa Dodikovom uputom Srbima da se ne izjasnjavaju kao Bosanci?
nikakve. ja ih prijavio za potpunu majorizaciju teme.
Izvinjavam se gospodo konstitutivni, ja mogu obecati da temu vise necu sabotirati. Zauzet sam ovamo sa ovim nekonstitutivnim trenutno. :D
radostan dan

#232 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by radostan dan »

ma zezam se, koji vam je kc, samo vi po svom. :zoka:
Opetja033

#233 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Opetja033 »

radostan dan wrote:ma zezam se, koji vam je kc, samo vi po svom. :zoka:
Normala, i ja se zezam. :thumbup:
Pod uticajem diskusije na temi "Budi gradjanin" ili kako vec. :D
Paranoid

#234 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Paranoid »

Opetja033 wrote:
radostan dan wrote:ma zezam se, koji vam je kc, samo vi po svom. :zoka:
Normala, i ja se zezam. :thumbup:
Pod uticajem diskusije na temi "Budi gradjanin" ili kako vec. :D
...ili seljak.. :lol:
ravno

#235 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by ravno »

@tvsabina...
uz duzno postovanje, rizikujuci da se odmaknem od srzi teme....

ti kazes: "Ne postoji pisani trg odbijanja naziva Bošnjaka/inja od komunista ali nigdje. Nema inicijative , zahtjeva i JASNE ODBIJENICE. Čak ni Mladi Muslimani sebe nisu nazivali Mladim Bošnjacima pa ne vidim zašto bi to činio smoinicijativno Tito...."

Ako si imalo Bosnjakinja, onda bi trebala barem malo kriticki posmatrati i period 1945-1991. Tita postujem izuzetno, da nista drugo zato sto nije pokrao zemlju i djeci ostavio bogatstvo u inostranstvu.....(za razliku od ovih danasnjih). Nije Tito bio sistem, nije Tito sam mogao sve sto hoce, vrtili su drugovi i njega.
Postoje tragovi, sabina, mnogi:
"Husaga Cisic iz Mostara je na Trećem zasjedanju AVNOJ-a podnio amandman na novi Ustav socijalističke Jugoslavije i jasno istupio protiv negiranja prava muslimanskog naroda i BiH kao republike. Naime, mada je Bosna i Hercegovina ušla u sastav Federacije kao jedna od šest ravnopravnih Republika, Bošnjacima nije bilo mjesta kao «šestoj buktinji» na grbu nove države, koja je trebala biti njihov simbol. Ćišić je predlagao unošenje šeste buktinje u državni grb Jugoslavije, zato što su Bošnjaci, pored Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonoca i Crnogoraca, šesta jugoslavenska nacija. No, tadašnji ministar za konstituantu, kasniji disident Milovan Ðilas je Ćišiću odgovorio da to da li su Bošnjaci nacija jeste «teorijsko pitanje koje se ne može rješavati jednim dekretom». S obzirom da njegov prijedlog nije usvojen, Ćišić je prigovorio Predsjedništvu Ustavotvorne skupštine i s tim u vezi bio jedini poslanik koji je 1946. godine glasao protiv Ustava socijalističke Jugoslavije! Za taj čin je u postratnoj Jugoslaviji, kada se sa «unutrašnjim neprijateljima» žestoko obračunavalo, trebalo je isuviše hrabrosti. "

Ima ona stara, sabina: Bulo, daj din za moj cin
jedan_dobar_dan

#236 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by jedan_dobar_dan »

ravno wrote:@tvsabina...
uz duzno postovanje, rizikujuci da se odmaknem od srzi teme....

ti kazes: "Ne postoji pisani trg odbijanja naziva Bošnjaka/inja od komunista ali nigdje. Nema inicijative , zahtjeva i JASNE ODBIJENICE. Čak ni Mladi Muslimani sebe nisu nazivali Mladim Bošnjacima pa ne vidim zašto bi to činio smoinicijativno Tito...."

Ako si imalo Bosnjakinja, onda bi trebala barem malo kriticki posmatrati i period 1945-1991. Tita postujem izuzetno, da nista drugo zato sto nije pokrao zemlju i djeci ostavio bogatstvo u inostranstvu.....(za razliku od ovih danasnjih). Nije Tito bio sistem, nije Tito sam mogao sve sto hoce, vrtili su drugovi i njega.
Postoje tragovi, sabina, mnogi:
"Husaga Cisic iz Mostara je na Trećem zasjedanju AVNOJ-a podnio amandman na novi Ustav socijalističke Jugoslavije i jasno istupio protiv negiranja prava muslimanskog naroda i BiH kao republike. Naime, mada je Bosna i Hercegovina ušla u sastav Federacije kao jedna od šest ravnopravnih Republika, Bošnjacima nije bilo mjesta kao «šestoj buktinji» na grbu nove države, koja je trebala biti njihov simbol. Ćišić je predlagao unošenje šeste buktinje u državni grb Jugoslavije, zato što su Bošnjaci, pored Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonoca i Crnogoraca, šesta jugoslavenska nacija. No, tadašnji ministar za konstituantu, kasniji disident Milovan Ðilas je Ćišiću odgovorio da to da li su Bošnjaci nacija jeste «teorijsko pitanje koje se ne može rješavati jednim dekretom». S obzirom da njegov prijedlog nije usvojen, Ćišić je prigovorio Predsjedništvu Ustavotvorne skupštine i s tim u vezi bio jedini poslanik koji je 1946. godine glasao protiv Ustava socijalističke Jugoslavije! Za taj čin je u postratnoj Jugoslaviji, kada se sa «unutrašnjim neprijateljima» žestoko obračunavalo, trebalo je isuviše hrabrosti. "

Ima ona stara, sabina: Bulo, daj din za moj cin

buktinje su bile simboli republika,
sa grbom su izradili pokrajine...

u konačnici je tako zavrsilo...bio dobar kompromis..
dufresne

#237 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

Ja imam jedno pitanje,

U kojem periodu i ko je zvanicno dao naziv narodu BiH - "Bosanci"? Interesuje zvanicni pisani trag i dokument?

Ovo necu pitati, za termin "Bosnjak", posto dokaza ima i suvise!

Hvala
Opetja033

#238 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Opetja033 »

dufresne wrote:Ja imam jedno pitanje,

U kojem periodu i ko je zvanicno dao naziv narodu BiH - "Bosanci"? Interesuje zvanicni pisani trag i dokument?
Nece ti niko moci dati odgovor jer se termin "Bosanci" nikada u tisucljetnoj historiji bosanske drzave nikada nije odnosio na stanovnike Bosne. Ne postoji ni zvanicni ni nezvanicni pisani trag ili dokument. Bosanac je uvijek i iskljucivo oznacavao regionalnu pripadnost. Tako je bilo, tako ce i ostati.
dufresne

#239 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

Opetja033 wrote:

Nece ti niko moci dati odgovor jer se termin "Bosanci" nikada u tisucljetnoj historiji bosanske drzave nikada nije odnosio na stanovnike Bosne. Ne postoji ni zvanicni ni nezvanicni pisani trag ili dokument. Bosanac je uvijek i iskljucivo oznacavao regionalnu pripadnost. Tako je bilo, tako ce i ostati.
Pa upravo sam htio da cujem valjan argument, zasto bih se ja izjasnio kao Bosanac, na slijedecem popisu? Za Bosnjaka, imam historijski pisani argument, ali za Bosanca jos ne...

Pjesmu Bijelog Dugmeta, ne ubrajam u to... ;-)

Boldovani izraz mi se jako svidja... ;-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#240 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by PipiDugaDevetka »

Samo da ponovim neke cinjenice i opet upozorim svoje sugradjane, tako da niko poslije ne kaze: "Nisam znao i nije me niko upozorio."

Uz mnogo drugih protu-ustavnih akata koji ce se sprovesti i biti realizirani popisom stanovnistva, izdvajam jedan kardinalan primjer.

U popisnom obrazcu se otvoreno i direktno gazi USTAV BiH, u kojem se sad NARODI BiH transformisu u NACIJE BiH.
Naime Ustavom BiH, cak i ovim dejtonskim su Bosnjaci, Hrvati, Srbi i ostali definisani i kasificirani kao NARODI, odnosno kao etnicke grupe, a ne kao NACIJE. Terminilogija koja se koristi u popisnom obrazcu je iz tog razloga logicno protu-ustavna. Svima bi trebalo biti poznato da je pripadnik NACIJE jednak DRZAVLJANINU. Znaci Nacija=Drzava.
Popisom se sad prave tri, odnosno cetiri NACIJE, od kojih su tri "konstutivne". Po toj logici mozemo slobodno postaviti pitanje: "Ako imamo tri NACIJE, imamo li to sad i tri DRZAVE?
Odnosno da li je ovaj popis podloga i priprema terena za razdruzivanje triju "NACIJA" u BiH na tri NACIONALNE DRZAVE, jer je pripadnost NACIJI jednaka drzavljanstvu, pa se po definiciji samo sveukupno stanovistvo jedne drzave moze nazvati NACIJA?
Demografske statistike UN dostupne svim istrazivacima, novinarima, ekonomistima, sociolozima, svakom stanovniku svijeta i da sluze kao osnovna baza podataka za sva moguca istrazivanja u kojima demografija igra ulogu. Dakle, kada se u buducnosti neki Bosnjak usudi i kaze da je raspored stanovnistva u Bosni posljedica genocida, ljudi u svijetu ce ga gledati kao budalasa koji izmislja teorije zavjera buduci da bosanske vlasti nemaju nikavih problema sa popisma koji legaliziraju takav raspored stanovnsitva.
Ja bih najradije bojkotovao, ali drakonske kazne,...
The 51st State

#241 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by The 51st State »

Hvala
sah mat.
sinuhe

#242 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by sinuhe »

Dobro to sa Bosancima ce se gurati do popisa a onda ce naci neku drugu pricu. Isto kao sa SDP, Nasom strankom, dostasima i slicnim.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#243 Re: Srbi - oprezno na popisu

The 51st State wrote:

Hvala
sah mat.
Biti Bošnjak je još uvijek otvorena opcija za sve da joj se priključe!
dufresne

#244 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

PipiDugaDevetka wrote:
The 51st State wrote:

Hvala
sah mat.
Biti Bošnjak je još uvijek otvorena opcija za sve da joj se priključe!
Da budem iskren, ja sam nacionalno Bošnjak, medjutim mnogi koji se vode gradjanske opcije, bjeze od ove identifikacije, zato sto je taj termin kako kazu izmisljen, 93 godine i vezuje ga za SDA, Aliju Izetbegovica, Mustafu Cerica, i IZ BiH...

Moj odabir da budem nacionalno Bosnjak, nema apsolutno nikakve veze ni sa SDA, ni Alijom, Mustafom, Tunjom, IZ, niti bilo kim, niti mi niko od gore navedenih ne treba da mi kaze sta sam po nacionalnosti... Ja sam po nacionalnosti, Bosnjak, jer Bosnjaci su autohtoni narod, srednjovjekovne Bosne, iz koje je manje-vise u istim granicama cine danasnju BiH... Onaj koje u srednjoj skoli imao historiju makar 2 razreda, ovo bi trebao da zna...

Zato sam htio da pitam, kad i ko je zvanicno deklarisao termin Bosanci za narod u BiH?
zdici1

#245 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by zdici1 »

Nakon ovog popisa ispast će da u BiH ima više srba nego bošnjaka.. :D
PipiDugaDevetka

#246 Re: Srbi - oprezno na popisu

zdici1 wrote:Nakon ovog popisa ispast će da u BiH ima više srba nego bošnjaka.. :D
.....i da je njihova Bosna i Hercegovina 1/1 (jedan kroz jedan)-gruntovno i svakako drugačije!
RVP

#247 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by RVP »

Uzmeš pasoš u ruke pa vidiš koje si nacionalnosti buahahah :run:
dufresne

#248 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

RVP wrote:Uzmeš pasoš u ruke pa vidiš koje si nacionalnosti buahahah :run:
Imam dva pasosa... :-?

Zar meni takav komad papira odredjuje sta sam po nacionalnosti?
Adriatic

#249 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Adriatic »

Krajnje je smiješno gledati kako Bošnjaštvo danas brane oni koji su do 1993. bili striktno protiv njega, želeći zadržati naziv Musliman (SDA i IZ napr.)
Da podsjetim zaboravne da je prvi inicijator vraćanja (ili uvođenja kako se kome sviđa) naziva Bošnjak, bio Adil Zulfikarpašić i da je tada naišao na žestok otpor Alije i kompanije.
RVP

#250 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by RVP »

dufresne wrote:
RVP wrote:Uzmeš pasoš u ruke pa vidiš koje si nacionalnosti buahahah :run:
Imam dva pasosa... :-?

Zar meni takav komad papira odredjuje sta sam po nacionalnosti?
kad se ovdje opet zarati bježi u susjednu državu hahaha ja imam samo ovaj zeleni muslimanski ne mogu nigdje ! :zzzz:
Locked