Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Dali nakon spomenika u Tuzli i Herceg Novom treba Tvrtko I imati svoj spomenik u glavnom gradu?

Da svakako
31
34%
Da; bio/bila bi spremna donirati odredjenu novcanicu za taj cilj
7
8%
Ne ima precih stvari
40
44%
Ne nikada
6
7%
Ne jer nebi bio/bila spremna donirati za taj cilj
2
2%
Nemam stav
1
1%
Ne zanima me
4
4%

Total votes: 91

gereb_stari

#1 Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

Dali Tvrtku I Kotromanicu treba podici spomenik konacno u Sarajevu? Bio je prvi Bosanski kralj koji je se okrunio svetom krunom bosanskom a nakon osvajanja Hrvatske i Dalmacije je izgradio mocno kraljevstvo; te nakon sto je pobijedio vojske princa Lazara u oblasti Raskoj je postao i kralj jednog dijela Srpskog kraljevstva. Dakle bez sumnje je Bosna za vrijeme njegovog vladanja bila jedna od mocnijih drzava u evropi.

Crno Gorci mu grade spomenik u Herceg Novom; u gradu kojeg je Tvrtko osnovao nakon sto je na diplomatski nacin preuzeo taj dio Dalmacije te mu Madjari prepustili odredjene teritorije oko dubrovnika jer im nije tada odgovaralo da ratuju sa bosanskom vojskom; u Tuzli imamo spomenik nedavno izgradjeni ali u glavnom gradu jos uvijek nemamo! Te Turisti koji dolaze u Bosnu nisu u stanju da se na lagan nacin upoznaju sa nasom historijom.

Impresija spomenika Tvrtku I Kotromanicu u Sarajevu:

Spomenik Tvrtku I Kotromanicu u izgradnji u Herceg Novom:

Image

Spomenik kralja Tvrtka I Kotromanica u Tuzli:

Image

Jedino z a vrijeme Tvrtka I Kotromanica je Bosna bila drzava i kraljevina u pravom smislu rijeci. Tvrtko je bio smanjio uticaj vlastele na minimum i bio je kralj po ugledu na sve ostale zapadno evropske zemlje ili kao sto pise dr. Dubravko Lovrenovic "apsolutni kralj". Donio je Bosni veliku slavu; osnovao je mornaricu, za vrijeme njegovog vladanja je se stvorila bosanska kruna koju su Dubrovcani i kraljevi nakon tvrtka nazivali "svetom bosanskom krunom" (sacra corona bossnessis". Izgradio je mornaricu i vojsku koja je zauzela Trogir, Split, Kotor, Hvar, Brac.

Na kraju krajeva za vrijeme njegovog vladanja grb sa ljiljanima je postao grb "cijelog kraljevstva"

Image
Last edited by gereb_stari on 26/04/2013 19:54, edited 3 times in total.
Egg

#2 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu

Post by Egg »

Obavezno da naš kralj bude na konju ovoga puta. Da skulptura bude moćnija i daje jači dojam. :bih:
gereb_stari

#3 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu

Post by gereb_stari »

Da na konju bi bilo jos bolje. I svakako nema vise mjesta da se izgradi ispred skupstine jer je tu vec izgradjen spomenik zgockom stecku (iispod kojeg je zakopan Ban Kulin):

Image

Ja mislim da bi se ovakav spomenik u sarajevu, koji bi prestavljao Tvrtka I Kotromanica, trebao biti izgradjen na jako centralnom mjestu. Znaci jedan park nebi trebao dolaziti u obzir jer to nije bas uobicajeno da ti se osnivac nacije oslikava u nekom parku.

Mislim da bi dobro mjesto bilo recimo na trgu u Sarajevu kao sto su Hrvati izgradili recimo spomenik Jelacicu na centralnom mjestu u Zagrebu:

Image
Hodidid

#4 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by Hodidid »

Da, ali nista spektakularno poput onog u Skoplju pa ni Zagrebu. Obiljeziti jednu vrlo vaznu epohu u historiji Bosne svakako ali bez razbacivanja i kica.
gereb_stari

#5 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

Hodidid wrote:Da, ali nista spektakularno poput onog u Skoplju pa ni Zagrebu. Obiljeziti jednu vrlo vaznu epohu u historiji Bosne svakako ali bez razbacivanja i kica.
Pa recimo ako Tvrtka I Kotromanica izgradis u glavnom gradu onim kvalitetom kojim je izgradjen u Tuzli; ja mislim da bi to bila sramota. To je ponizenje za sve nas. Covijek je kako god okrenes otac nacije.
muzicar_iz_parka

#6 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by muzicar_iz_parka »

Chuck Norris takođe treba spomenik u Sarajevu, kad ga već ima Bruce Lee u Mostaru.
Hodidid

#7 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by Hodidid »

gereb_stari wrote:
Hodidid wrote:Da, ali nista spektakularno poput onog u Skoplju pa ni Zagrebu. Obiljeziti jednu vrlo vaznu epohu u historiji Bosne svakako ali bez razbacivanja i kica.
Pa recimo ako Tvrtka I Kotromanica izgradis u glavnom gradu onim kvalitetom kojim je izgradjen u Tuzli; ja mislim da bi to bila sramota. To je ponizenje za sve nas. Covijek je kako god okrenes otac nacije.
Otac nacije?

Ja bih radje da se podigne spomenik Kulinu banu jer je on bitniji ali ne treba se ni Tvrtka zanemariti.
Hodidid

#8 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by Hodidid »

muzicar_iz_parka wrote:Chuck Norris takođe treba spomenik u Sarajevu, kad ga već ima Bruce Lee u Mostaru.
A to se ti kao sprdas sa Tvrtkom i Kotromanicima jel? Hajd sad malo predji na Nemanjice da se zabavimo i mi ostali.
Zlocin&Kazna

#9 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by Zlocin&Kazna »

Glavni grad MORA imati ovakav spomenik!
gereb_stari

#10 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

@Hodid

Kulin Ban ima svoj spomenik pred skupstinom jer znamo kako je izgledao njegov grob. Ja neznam kako je Kulin Ban izgledao a neznas ni ti.

Od Tvrtka I Kotromanica (koji je bio nas kralj prvi) znamo kako je izgledao jer imamo njegov pecat:

Image

Pored toga imamo i druge izvore iz kojeg mozemo zakljuciti kako je izgledao. Imamo njegove kosti u drzavnom muzeju te znaci da znamo i tacno koliko je bio visok. Sa modernom tehnologijom mozemo utvrditi i boje ociju i kose.

No sto je jos bitnije on je nosac krune svete. Ta kruna mu je Bogom data i to je mnogo bitnije od Kulina koji svoje vladanje nikada nije nazvao "Bozijom voljom". Pored toga Tvrtko I Kotromanic je uveo zastavu sa ljiljanima za sve Bosanski simbol kojeg i danas nosamo na utakmice i koji nam mnogo znaci.

Image
Last edited by gereb_stari on 26/04/2013 21:17, edited 3 times in total.
Đinajlu

#11 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by Đinajlu »

Što da ne, kad su Makedonci mogli Aleksandru Makedonskom može i Sarajevo Tvrtku.
BatoS

#12 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by BatoS »

A ima li Isa-Beg Isakovic svoj spomenik u Sarajevu, gradu koji je osnovao?

Zar nije prece njemu napraviti?
gereb_stari

#13 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

BatoS wrote:A ima li Isa-Beg Isakovic svoj spomenik u Sarajevu, gradu koji je osnovao?

Cije interese je onsluzio? Bosanske nije sigurno... :run:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#14 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by -LIBERO- »

Znaci opet ista tema, koja se pokrene svake godine ponovo.

Prije par godina kada se pokretala ista ova tema, na jednom od intervjua pitali su i Bakira Izetbegovica (nemam pojma sto bas njega, ali sam licno gledao), i kaze on, parafraziram: "... da on nema nista protiv bivsih nasih kraljva i velikana, da bastini tu tradiciju i da je pozitivno naklonjen prema svemu tome, ali da nije u duhu islama da se prave spomenici u ljudskom obliku, tako da on nije za spomenik u takvom obliku"
E to je otprilike rekao, tako da mi je postalo jasno, jer sam se i ja licno pitako- kako to da u Sarajevu nema ni jednog jedinog spomenika, ni Katarine ni Tvrtka ni bilo koga od tih velikana iz nase istorije...i eto, vjerovatno odgovor na to pitanje lezi u tom odgovoru koji je na upit novinara dao Bakir taj put.
gereb_stari

#15 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

-LIBERO- wrote:Znaci opet ista tema, koja se pokrene svake godine ponovo.

Prije par godina kada se pokretala ista ova tema, na jednom od intervjua pitali su i Bakira Izetbegovica (nemam pojma sto bas njega, ali sam licno gledao), i kaze on, parafraziram: "... da on nema nista protiv bivsih nasih kraljva i velikana, da bastini tu tradiciju i da je pozitivno naklonjen prema svemu tome, ali da nije u duhu islama da se prave spomenici u ljudskom obliku, tako da on nije za spomenik u takvom obliku"
E to je otprilike rekao, tako da mi je postalo jasno, jer sam se i ja licno pitako- kako to da u Sarajevu nema ni jednog jedinog spomenika, ni Katarine ni Tvrtka ni bilo koga od tih velikana iz nase istorije...i eto, vjerovatno odgovor na to pitanje lezi u tom odgovoru koji je na upit novinara dao Bakir taj put.
SDA je dio nase historije. SDP je najveca partije u Sarajevu tako da to nebi trebao biti problem. SDA jos 10 godina i nece je ni biti. A dovoljno je da recimo Zlatko Lagumdzija kaze samo jednom da se treba dici spomenik u Sarajevu i digao bi se.
BatoS

#16 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by BatoS »

gereb_stari wrote:
BatoS wrote:A ima li Isa-Beg Isakovic svoj spomenik u Sarajevu, gradu koji je osnovao?

Znaci Isa-Beg Isakovic nije bitan za Sarajevo? :-)
gereb_stari

#17 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

BatoS wrote:
gereb_stari wrote:

Znaci Isa-Beg Isakovic nije bitan za Sarajevo? :-)
Bitan je kao historijska licnost ali ne kao neko ko je od Bosnjana stavio tacku na i i svrstao ih medju nacije evrope. Od Tvrtka I Pape nazivaju Bosance nacijom; zapad ih naziva nacijom (prvi putopisac koji je stigao u Bosnu Bnedikt Kuripesich) ih naziva etnosom i nacijom starosijedilackom 1532.

On je svetac dakle. Njemu je Bog ili Allah dao moc da vlada. Isto kao sto je tu moc dao Turskim Sultanima, Madjarskim kraljevima itd. Safet Beg Besagic nije imao svetu krunu na svojoj glavi i imao je odgovornost ne direktno prema Bogu vec prema Turskom sultanu.
BatoS

#18 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by BatoS »

gereb_stari wrote:Bitaj je kao historijska licno ali ne kao neko ko je od Bosnjana stavio tacku na i i svrstao ih medju nacije evrope. Od Tvrtka I Pape nazivaju Bosance nacijom; zapad ih naziva nacijom (prvi putopisac koji je stigao u Bosnu Bnedikt Kuripesich) ih naziva etnosom i nacijom starosijedilackom 1532.

On je svetac dakle. Njemu je Bog ili Allah dao moc da vlada. Isto kao sto je tu moc dao Turskim Sultanima, Madjarskim kraljevima itd.Safet Beg Besagic nije imao svetu krunu na svojoj glavi i imao je odgovornost ne direktno prema Bogu vec prema Turskom sultanu.
:lol:

Znaci covjek koji je osnovao Sarajevo nije bitan za Sarajevo... got it.
muzicar_iz_parka

#19 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by muzicar_iz_parka »

Hodidid wrote:
A to se ti kao sprdas sa Tvrtkom i Kotromanicima jel? Hajd sad malo predji na Nemanjice da se zabavimo i mi ostali.
Čisto me zaboli nešto za bilo koje istorijske ličnosti, živi se od sadašnjosti, u današnjem vremenu, vi bi bacali pare na gluposti a narod nema šta da jede. Pametnije ulagati pare u infrastrukturu, školstvo i zdrastvo koje su nam najblaže rečeno u onoj stvari.
Inače mislio sam da su jedino Makedonci šampioni u kičeraju sa istorijom, ne znam koliko stotina spomenika su samo prošle godine sagradili, mislim da to nama u BiH ne treba.
gereb_stari

#20 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

muzicar_iz_parka wrote:
Hodidid wrote:
Čisto me zaboli nešto za bilo koje istorijske ličnosti, živi se od sadašnjosti, u današnjem vremenu, vi bi bacali pare na gluposti a narod nema šta da jede. Pametnije ulagati pare u infrastrukturu, školstvo i zdrastvo koje su nam najblaže rečeno u onoj stvari.
Inače mislio sam da su jedino Makedonci šampioni u kičeraju sa istorijom, ne znam koliko stotina spomenika su samo prošle godine sagradili, mislim da to nama u BiH ne treba.
Pa svako ima pravo na misljenje. Misljenje vecine je bitno. Zato sam i postavio anketu.
vazna

#21 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by vazna »

Sramota je sto spomenik do sada nemaju Tvrtko I i Isa-Beg Ishakovic,naravno da ne trebaju biti nesto pretjerano ali mislim da svakako moraju postojati.A ovi sto pricaju da ima i preci stvari naravno da ima, ali svakako se kod nas u to i onako ne ulaze a mislim da bi ova stvar sa pravom incijativom i mogla proci kod ovih nasih politicara jer oni svakako gledaju sta je popularno.
emanacija

#22 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by emanacija »

ako Tvrtkov spomenik ne bi prosao ideolosko falsifikovanje po mjeri danasnjih ideologija, ne bi mogao da stoji u centru grada. Sarajevo danas nije spremno za kralja Tvrtka.
gereb_stari

#23 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

.
Last edited by gereb_stari on 26/04/2013 22:16, edited 1 time in total.
gereb_stari

#24 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by gereb_stari »

emanacija wrote:ako Tvrtkov spomenik ne bi prosao ideolosko falsifikovanje po mjeri danasnjih ideologija, ne bi mogao da stoji u centru grada. Sarajevo danas nije spremno za kralja Tvrtka.
Kako nije spremno? Evo recimo imamo pecat kralja Dabise:
Image

Moze se na osnovu toga praviti spomenik na konju.
Last edited by gereb_stari on 26/04/2013 22:27, edited 1 time in total.
emanacija

#25 Re: Spomenik Tvrtku I u Sarajevu?

Post by emanacija »

gereb_stari wrote:
emanacija wrote:ako Tvrtkov spomenik ne bi prosao ideolosko falsifikovanje po mjeri danasnjih ideologija, ne bi mogao da stoji u centru grada. Sarajevo danas nije spremno za kralja Tvrtka.
Kako nije spremno? Evo recimo imamo pecat kralja Dabise:
http://www.google.nl/url?sa=i&rct=j&q=k ... 3418248457[/img]
gluposti. pusti kralja da sam svjedoci o sebi, iz povelja, njegovom rukom napisano, ili rukom njegovih pisara: "Ми, Стефан Твртко, милошћу Христа Бога краљ Србљем, Босни и Приморју". ovako i slicno? ovo u danasnjem Sarajevu? zamajavanje.
Post Reply