spomenik na kazanima

Locked

da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim srpskim civilima?

1. da
84
67%
2. ne
42
33%

Total votes: 126

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#226 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

saviola wrote:pa da li je taj "heroj" caco imao svog pretpostavljenog? mislim, ako je bio komandant 10.brdske brigade, znaci u sastavu 1.korpusa armije BiH, valjda bi onda trebao odgovarati i neko iz komande tog 1.korpusa.
dalje, prilikom njegovog i celinog hapsenja, neki pusina (mislim da je to onaj jusuf - ispravi me ako grijesim), haris silajdzic i dr... 'ladno usetaju u njihov brlog u pauzi između obracuna sa policijom. :-) tebi to nista ne govori? :roll:
Vidis...bila Srebrenica, bili Kazani...ubijeni civili na obe strane...MOJA STRANA SE OBRACUNALA SA UBICAMA, DOK TVOJA STRANA I DALJE VELICA I SKRIVA UBICE IZ SVOJIH REDOVA.
Pa skontaj ima li smisla to sto me pitas....
and

#227 Re: spomenik na kazanima

Post by and »

saviola wrote:
mIRCerka wrote: Da si procitao cijeli tekst kao sto tvrdis, vidio bi spisak okrivljenih i osudjenih. A Caco je prvi odgovorni jer je on izdao naredjenje. Sad ja tebi postavljam kontra pitanje na koje ne moras odgovoriti uopste....
Zasto se ti bunis kad neko kaze da su Srbi genocidan narod, kad je genocid u BiH izvrsen od strane monstruma koji dolaze iz redova srpskog naroda? To je dokazano i u Haagu, samo sto Haag ima cudno mjerilo sta moze biti kvalifikovano kao genocid, pa ga priznase samo u podrinjskom regionu....

procitao sam citav tekst, ali ti izgleda nisi. ne mislim na sitnu buraniju koja je okrivljenja i osuđena... znas ti dobro na koga ja mislim :roll:

a sto se tvog pitanja tice, ne moze niko na osnovu zlocina pojedinaca da osuđuje cjelokupan srpski narod. te generalizacije su takva glupost i ne vidim sta je svrha tvog pitanja. :-)
pročitaj malo definiciju genocida,nije to baš pojedinačna zajebancija.
ne treba osuđivati cjelokupan srpski narod.one koji su priznali i užasavaju se zločina koji je počinjen u njihovo ime ne treba poistovjećivati sa onima koji su zločin počinili ili ga negiranjem i šutnjom odobravaju.
saviola

#228 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

mIRCerka wrote:
saviola wrote:pa da li je taj "heroj" caco imao svog pretpostavljenog? mislim, ako je bio komandant 10.brdske brigade, znaci u sastavu 1.korpusa armije BiH, valjda bi onda trebao odgovarati i neko iz komande tog 1.korpusa.
dalje, prilikom njegovog i celinog hapsenja, neki pusina (mislim da je to onaj jusuf - ispravi me ako grijesim), haris silajdzic i dr... 'ladno usetaju u njihov brlog u pauzi između obracuna sa policijom. :-) tebi to nista ne govori? :roll:
Vidis...bila Srebrenica, bili Kazani...ubijeni civili na obe strane...MOJA STRANA SE OBRACUNALA SA UBICAMA, DOK TVOJA STRANA I DALJE VELICA I SKRIVA UBICE IZ SVOJIH REDOVA.

koja moja-tvoja strana, pa ne igramo aberecke-abertute :lol:

ja priznajem da su srpski generali naređivali izvrsenje zlocina i zato sto su cinili su i osuđenu u hagu, ali ti od generala ABiH pravis cvjecke, kao oni nisu znali da neke cace odvode ljude iz stanova i ubijaju. najbolje se pravit blesav :roll:
mIRCerka

#229 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

saviola wrote:koja moja-tvoja strana, pa ne igramo aberecke-abertute :lol:

ja priznajem da su srpski generali naređivali izvrsenje zlocina i zato sto su cinili su i osuđenu u hagu, ali ti od generala ABiH pravis cvjecke, kao oni nisu znali da neke cace odvode ljude iz stanova i ubijaju. najbolje se pravit blesav :roll:
saviola, ti se ne moras praviti blesav, ti to i jesi. Ti igras aberecke abertute, ti pricas VI I MI a ne ja. Ja ne pravim cvjecke ni od koga. Slijedeci put mi se obrati kad nadjes bilo gdje da ja pravim cvjecke od nekoga kao i dokaz da je aplicirano od strane BILO KOGA da se Kazani propisno obiljeze a da je neko to odbio. Do tad, ili se poklopi ili se meni nemoj obracati.
Hvala
pitt

#230 Re: spomenik na kazanima

Post by pitt »

saviola wrote:

jes jes.....oni sto su se sami predavali i sto ste ih hapsili. :-) :-) :-)
signature

#231 Re: spomenik na kazanima

Post by signature »

mIRCerka wrote:
1964Nermin wrote:Sacekajte malo!
Ubijaju nas vise od 18 godina (izgleda da ovi novi udzbenici istorije ne obuhvataju i dogadjaje prije 1990.g.),brisu nasu istoriju, kulturu, ubijaju dostojanstvo i jos da obiljezavamo
mjesta gdje je svaki teroristicki i fasisticki vojnik poginuo!?
Ljudi koji su krsili Zenevsku Konvenciju ratovanja su kaznjeni ili, je li, jos ih ganjaju po sumama i gorama da ih kazne.
Ali na nama za uvijek ostaje PECAT ODBRANE DOMOVINE OD AGRESIJE.Malo su Bosanci i Hercegovci imali Caca da bismo sad mi svi preuzeli njihove grijehe.
A Bosna i Hercegovina je mala povrsinom da se obiljeze sva stratista i sva mjesta pogibije i ubijanja naseg naroda.
Zar da podizemo spomenike onima ciji sljedbenici i potomci i dalje ne priznaju genocide izvrsene tokom proslog vijeka nad narodom Bosne i Hercegovine
Uh, sto mi nedostaje Fair Life!
Zajebao si se kod klikanja teme. Ova tema je za CIVILE IZ SARAJEVA KOJE JE BILO POD OPSADOM A KOJE SU LIKVIDIRALI CACO I KOMPANIJA. Tema o krstu je na drugom mjestu i mislim da je tvoj komentar u stvari vezan za KRST NA ZLATISTU.
zajebala si se ti,

jel' neko trazio spomenik pobijenim na Kazanima?

naslov teme;

spomenik na Kazanima.
saviola

#232 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

mIRCerka wrote:
saviola wrote:koja moja-tvoja strana, pa ne igramo aberecke-abertute :lol:

saviola, ti se ne moras praviti blesav, ti to i jesi. Ti igras aberecke abertute, ti pricas VI I MI a ne ja. Ja ne pravim cvjecke ni od koga. Slijedeci put mi se obrati kad nadjes bilo gdje da ja pravim cvjecke od nekoga kao i dokaz da je aplicirano od strane BILO KOGA da se Kazani propisno obiljeze a da je neko to odbio. Do tad, ili se poklopi ili se meni nemoj obracati.
Hvala
MOJA STRANA SE OBRACUNALA SA UBICAMA, DOK TVOJA STRANA I DALJE VELICA I SKRIVA UBICE IZ SVOJIH REDOVA.

ti si fakat beznadezan slucaj i ne zelim se vise osvrtati na tvoje postove. ima ovde i pametnijih sagovornika. :roll: :D
tempora

#233 Re: spomenik na kazanima

Post by tempora »

Vec rekoh ali mi post nestade :-)
Spomenik na Kazanima DA. Necemo si valjda dozvoliti da nas izjednacavaju sa genocidnim umovima.Nasa je duznost i odgovornost pred buducnoscu da ne budemo kao oni.Samo tako mozemo opstati.U ime covjecnosti i u ime nevinih zrtava.I u ime nase djece.
mIRCerka

#234 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

signature wrote: zajebala si se ti,

jel' neko trazio spomenik pobijenim na Kazanima?

naslov teme;

spomenik na Kazanima.
jesi li ti procitao temu?

Radi se o civilima iz Sarajeva, koji su bili U SARAJEVU za vrijeme opsade i koji su iz SARAJEVA odvedeni tamo i likvidirani.
KRST NA ZLATISTU je tema o spomeniku stradalim srbima i to s one strane fronta.

Mozda da nacrtam pa da se skonta.

Saviola, ja ti nesto rekoh, najlakse je reci nekome da je GLUP kad nemas nista da mu kazes.
and

#235 Re: spomenik na kazanima

Post by and »

saviola wrote:
mIRCerka wrote:

ja priznajem da su srpski generali naređivali izvrsenje zlocina i zato sto su cinili su i osuđenu u hagu
, ali ti od generala ABiH pravis cvjecke, kao oni nisu znali da neke cace odvode ljude iz stanova i ubijaju. najbolje se pravit blesav :roll:
učiš lagano,
a od koga generali dobijaju naređenje za izvršenje zločina?
1964Nermin

#236 Re: spomenik na kazanima

Post by 1964Nermin »

Zamolila bih Mircerku da ponovo procita moj post ! Ako ne razumijes, onda ne moras da komentarises.Ako mislis da se poznajemo, reci, pa da se i ja opustim i pocnem da psujem
sebilj

#237 Re: spomenik na kazanima

Post by sebilj »

saviola wrote:
mIRCerka wrote:

hebote al se ovaj rasprico i sve ono prepoznatljivo sto se moze cuti samo iz manjeg entiteta i tamo preko Drine
Saviola kad neko prepozna sebe, kad prizna sebi, kad se suoci sa istinom koju zna cijeli dunjaluk, kad smogne snage i zatrazi halala nek tada proba da pise ovdje, da iskreno razgovara a ne da slijedi pogresnu, kompleksima ispunjenu direkciju i sebe vidi u zrtvama svih neduznih zrtava
vidis ta vrsta konverzacije, dezinformacija, umotavanja u umotanom je nekad prolazila, ali danas i mala djeca znaju ko je ko, sta je ko uradio, napao, opljackao, silovao, zaklao, oduzeo mladost....
ostavi suplju filozofiju, kreni da zivis sa realnoscu u realnostima i bice ti lakse, ne samo tebi vec i onima oko tebe...
saviola

#238 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

sebilj wrote: hebote al se ovaj rasprico i sve ono prepoznatljivo sto se moze cuti samo iz manjeg entiteta i tamo preko Drine
Saviola kad neko prepozna sebe, kad prizna sebi, kad se suoci sa istinom koju zna cijeli dunjaluk, kad smogne snage i zatrazi halala nek tada proba da pise ovdje, da iskreno razgovara a ne da slijedi pogresnu, kompleksima ispunjenu direkciju i sebe vidi u zrtvama svih neduznih zrtava
vidis ta vrsta konverzacije, dezinformacija, umotavanja u umotanom je nekad prolazila, ali danas i mala djeca znaju ko je ko, sta je ko uradio, napao, opljackao, silovao, zaklao, oduzeo mladost....
ostavi suplju filozofiju, kreni da zivis sa realnoscu u realnostima i bice ti lakse, ne samo tebi vec i onima oko tebe...

ja eto priznadoh sta su radili srpski generali, ali niko od VAS ne htjede nista da prizna za VASE generale. i niko mi ne odgovori za odgovornost nekog iz komande 1.korpusa u cijem se sastavu nalazila 10.brdska brigada.

ma znam, prava istina je da su samo srbi ubijali, klali, silovali, palili sela,... vojnici ABiH su nevinascad, oni su se samo borili casno i posteno i nisu nijednog civila ubili,... cak nisu ni ispaljivali granate na lokacije gdje bi se mogao zateci neki civil...
je l' to ta prava istina o ratu u BiH? drago mi je sto je spoznah, vec mi je lakse. :-)
ld

#239 Re: spomenik na kazanima

Post by ld »

saviola wrote:
sebilj wrote: hebote al se ovaj rasprico i sve ono prepoznatljivo sto se moze cuti samo iz manjeg entiteta i tamo preko Drine

ja eto priznadoh sta su radili srpski generali, ali niko od VAS ne htjede nista da prizna za VASE generale. i niko mi ne odgovori za odgovornost nekog iz komande 1.korpusa u cijem se sastavu nalazila 10.brdska brigada.

ma znam, prava istina je da su samo srbi ubijali, klali, silovali, palili sela,... vojnici ABiH su nevinascad, oni su se samo borili casno i posteno i nisu nijednog civila ubili,... cak nisu ni ispaljivali granate na lokacije gdje bi se mogao zateci neki civil...
je l' to ta prava istina o ratu u BiH? drago mi je sto je spoznah, vec mi je lakse. :-)
upravo tako
a i onih 22 000 srpskih vojnika sto su izginuli,to su vam pobili marsovci nekim tajnim oruzijem,jer kako ce ,,prljavi balija,, da ubije srpskog viteza
Air Ramiz

#240 Re: spomenik na kazanima

Post by Air Ramiz »

Meni ova diskusija vise nema nikakvog smisla. Stvarno zar ljudi toliko mogu da relativiziraju dogadjaje o ratu da to ide ispod svakog nivoa. Ok ako hocete da poredite Kazane i genocid u Srebrenici mozemo redom:

1. Karakter zlocina:

U Srebrenici se desio genocid. Zar zaista nemate nikakvog sluha za taj pojam? Genocid nije tek tako masakr u kojem ima puno hiljada pobijenih, to je prije svega namjera, cvrsta namjera da se zbrise jedan narod sa jednog prostora, koju je donio na najvisem vojnom nivou srpski esablisment. Za ovaj zlocin crno na bijelo postoje tri presude, dvije iz Tribunala , a jedna iz Suda pravde.

Kazani su lokacija na kojoj su izvrsena ubistva izmedju 20 i 30 ljudi od ljeta 1992 do oktobra 1993. Sud je dokazao da se radi o krivicnim djelima: ubistva i okrutna ubistva, te ratni zlocin u slucaju Bejtic.

Znaci na jednoj stranici imas genocid, na drugoj stranici imas vise ubistava i jedan ratni zlocin. Vrsta nekog krivicnog djela govori o motivima, karakteru i pozadini tog djela. Sistematski zlocin je bio dio srpske politike, za razliku od bh. politike koja se obracunavala i u ratu sa pojedinacnim incidentima, koji nisu bili ni izbliza sistematski, niti su bili planirani po nekim sastancima u Karadjordjevu i Grazu.

2. Broj zrtava i vremenski raspon:

U Srebrenici je za manje od 7 dana ubijeno oko 8300 ljudi.
Na Kazanima je u periodu od malo vise od godinu dana, tacnije od oko 400 dana, ubijeno izmedju 20 i 30 ljudi. Znaci nije se radilo o masakru u kojem su kamionima i mehanizacijom dovedeni svi ti ljudi i potom pobijeni.

3. Karakter zrtava:

U Srebrenici su pobijeni iskljucivo Bosnjaci, medju kojima veliki broj djece, starijih ljudi, cak i zena koji su prethodno bili drzani pod opsadom 3 godine od strane srpske vojske.
Na Kazanima je ubijeno nekoliko vojnika, nekoliko civila, i nekoliko dobrovoljaca, raznih nacionalnosti, ukljucujuci i nase vojnike, znaci, borce Armije BiH koji su takodjer bili pod opsadom 3,5 godine od te iste srpske vojske.

4. Sudjenje

Za Srebrenicu nikad niko u RS niti u Srbiji nije ni pomislio da pokrene neki postupak, cakstavise prikrivali su dokaze (iskopavanje sekundarnih i tercijarnih grobnica), vlada RS-a je negirala zlocin u izvjestaju cuvenog Biroa RS-a kada su naveli da je 100 Bosnjaka izvrsilo harakiri i to je sve.

S druge strane vec sredinom rata u opkoljenom Sarajevu za Kazane je podignuto 16 optuznica i izreceno ukupno 33 godina i osam mjeseci zatvora za krivicno djelo ubistva izvrsenog na podmukao i svirep nacin. Znaci ako je za 20-30 ljudi podignuto 16 optuznica na Kazanima, za genocid u Srebrenici sud u Banja Luci ili Beogradu je trebao podici blizu 2000 optuznica, a evo vec 13 godina nije podignuta ni jedna. Nazalost zivimo danas u miru kada je otprilike slican odnos broja ubistava u odnosu na vremenski period.

5. Pocinioci

Caco je ubijen, sta god neko govorio da li je trebao biti uhapsen ranije, taj covjek je ubijen u akciji koja je pripremana u ratu, u vrijeme kada je BiH imala 2 agresora, secesiju Fikretovih autonomasa, kada je kontrolisala 10% teritorije, kada joj je bio nametnut embargo na odbranu i kada su ljudi zivjeli ko zeceve unutar prstena gdje su ginuli svaki dan. A u njegovom hapsenju su poginuli opet nasi borci opet, svih nacionalnosti, a ostali 16 ubica je osudjeno.

Ratko Mladic, Stojan Zupljanin i 2000 nepoznatih pocinioca genocida se jos uvijek setaju po Srbiji i RS.

Ovo gore je bilo poredjenje samo Srebrenice i Kazana, ali Bosnjaci su prezivjeli i Srebrenicu i opsadu Sarajeva, i Zvornik, i Foču, i Višegrad, i Bijeljinu i Prijedor koji odavno niko ne spominje a radi se nakon Srebrenice o najvecem zlocinu u BiH, i Gornji Vakuf i Lašvansku dolinu, i Hercegovinu itd. Naravno i drugi su stradali i svaki taj zlocin treba dostojanstveno prihvatit i obiljezit, ali ni priblizno kao Bosnjaci koji su bili iskljuciva i jedina meta srpske i hrvatske politike po principu nama lijeva obala, vama desna, a Bosnjacima Neretva. Od svih civilnih zrtava tokom rata, Bosnjaka je pobijeno 85%, preko 20.000 zena je silovano, prema službenim podacima kroz logore Herceg-Bosne je proslo 25.123 logoraša, od tog broja 602 logoraša su ubijena, a sto se tice logora RS-a i Srbije taj broj je znatno znatno veci i jos uvijek se prikupljaju podaci. Milion ljudi je protjerano...i sada nakon svega neko ima obraza da drzi moralne lekcije Bosnjacima i probosanski orjentisanim gradjanima BiH koji su tokom rata dijelili sudbinu sa Bosnjacima?! Vama koji moralisete ce trebat vijekovi da ocistite ispred svojih vrata, zato bolje krenite odmah, mi kakvi god da smo, ipak smo cistili i u najgorim vremenima, mozda ne uvijek na najbolji nacin, ali pokazite mi slican primjer iz historije da vidimo da li bi se iko bolje snasao u slicnoj situaciji.
Last edited by Air Ramiz on 20/03/2008 01:02, edited 1 time in total.
saviola

#241 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

ld wrote:
saviola wrote:

upravo tako
a i onih 22 000 srpskih vojnika sto su izginuli,to su vam pobili marsovci nekim tajnim oruzijem,jer kako ce ,,prljavi balija,, da ubije srpskog viteza

od tebe nisam ni ocekivao pametniji odgovor :lol:
tempora

#242 Re: spomenik na kazanima

Post by tempora »

saviola wrote:

Da si iole pametan ( moram da si dozvolim ovoliku niskost, pa da se poslije kajem jedno desetljece) ne bi bilo, VASI.Jer ono te upravo stavlja u red TVOJIH, a tvoji znace onda Karadzic i Mladic? Zato, ti saviola, budi bolji od svoje sjene, pa nauci, da je duznost suociti se sa svakim zlocinom, kao da si ga sam ( ili ja) pocinio. Ako to nisi u stanju, nemoj ziv bio, da se zalazes, za bilo ciji spomenik jer zemlja svakog trpi pa u sebe prima i nevine i krive.
saviola

#243 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

Air Ramiz wrote:
Kazani su lokacija na kojoj su izvrsena ubistva izmedju 20 i 30 ljudi od ljeta 1992 do oktobra 1993.

dalje nisam morao ni da citam :roll:
Leonid Breznjev

#244 Re: spomenik na kazanima

Post by Leonid Breznjev »

@air ramiz, sad ce ti saviola i ini reci da siris obicnu balijsko-vehabsku propagandu...
Air Ramiz

#245 Re: spomenik na kazanima

Post by Air Ramiz »

saviola wrote:
Air Ramiz wrote:
Kazani su lokacija na kojoj su izvrsena ubistva izmedju 20 i 30 ljudi od ljeta 1992 do oktobra 1993.

Nazalost ja nisam sklon pisanju mitova i legendi, nego prezentovanju sudski utvrdjenih podataka. Za sve ostalo imas Boj na Kosovu...
ld

#246 Re: spomenik na kazanima

Post by ld »

na zalost koliko si ti glup momak,nisi skontao zasto sam ti to napisao
s tobom se samo moze ovako pricati
i psovkama
i smjehuljcima

ovdje su ti ljudi napisali toliko postova i pogotovo ovaj zadnji od ramiza i ti se opet nadjes i nesto moras reci,neku usranu srpsku kompleksasku filozofiju
ja znam koji je najbolji nacin razgovora sa vama,na zalost sad se ne moze,a akoBogda ja zivim u nadi da ce i ti dani doci ponovo
vi samo to razumijete
koja tuga,ljudi od srca se javljaju i pisu i govore o suzivotu i osudjuju zlocine,ali ti opet ces uvijek nesto naci
nadam se da ce se bar drugi normalni ljudi skontati da sa vama nema price sem preko nisana
Leonid Breznjev

#247 Re: spomenik na kazanima

Post by Leonid Breznjev »

neka raja, bez psovki, vrijedjanja itd..
signature

#248 Re: spomenik na kazanima

Post by signature »

saviola wrote:
Air Ramiz wrote:

u Hrvatskoj stanje mirno,nema barikada,nema balvana,nema demonstracija.jedino podpredsjednik Uzelac podnese ostavku u znak neslaganja,pazi koja nadmenost. :lol:
signature

#249 Re: spomenik na kazanima

Post by signature »

Arslan wrote:neka raja, bez psovki, vrijedjanja itd..
necemo,ne damo mi bratstvo i jedinstvo kao sto nedamo zjenicu iz oka svoga.
saviola

#250 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

tempora wrote:
saviola wrote:

Da si iole pametan ( moram da si dozvolim ovoliku niskost, pa da se poslije kajem jedno desetljece) ne bi bilo, VASI.Jer ono te upravo stavlja u red TVOJIH, a tvoji znace onda Karadzic i Mladic? Zato, ti saviola, budi bolji od svoje sjene, pa nauci, da je duznost suociti se sa svakim zlocinom, kao da si ga sam ( ili ja) pocinio. Ako to nisi u stanju, nemoj ziv bio, da se zalazes, za bilo ciji spomenik jer zemlja svakog trpi pa u sebe prima i nevine i krive.

daj bona ne laprdaj gluposti... sta mene briga za karadzica i mladica... ja ne branim nikog od njih, ali mi sad vec postaje smijesno koliko se trudite da zataskate zlocine ABiH. pa niko, ali bas NIKO na ovom forumu nece da prizna zlocine od strane pripadnika ABiH. :-) :-) :-)
pa mislim, stvarno nema smisla bilo sta drugo raspravljati. svaki vas odgovor se sastoji od pominjanja karadzica, srebrenice, genocida,...
eto ako ce ti biti lakse da se koncentrises i konacno odgovoris na moje pitanje, zamisli da sam ja neki kanađanin i pitam te sta ti znas o zlocinima pripadnika ABiH? :roll:
Locked