spomenik na kazanima
- saviola
#1 spomenik na kazanima
da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim građanima sarajeva?
Last edited by saviola on 19/03/2008 11:36, edited 1 time in total.
-
uživo
#2 Re: spomenik na kazanima
Pa da sva tri konstitutivna naroda po čitav dan samo rade za spomenikesaviola wrote:da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim srpskim civilima?
- Prozor
#3 Re: spomenik na kazanima
da, kao i svim drugim neduzno ubijenim civilima na Kazanima.
-
callmethebreeeze
#5 Re: spomenik na kazanima
ja sam glasao za da. zlocin je zlocin.
- turban
#6 Re: spomenik na kazanima
I moj glas je ZA.
- valterbranisarajevo
-
voajer
#8 Re: spomenik na kazanima
Razlika je sto su svi drugi ubijeni iz raznih razloga a Srbi su tamo ubijani samo zato sto su Srbi. Te ljude smo na neki nacin izdali, nismo ih uspjeli spasiti i sprjeciti zlocine na vrijeme.Prozor wrote:da, kao i svim drugim neduzno ubijenim civilima na Kazanima.
Mogao bi se covjek pravdati zasto je tako bilo, da je bio rat i da se dugo nije znalo sta se desava, da je citava stvar oko hapsenja zahtjevala veliku pripremu jer se radilo o naoruzanoj jedinici koja je uz to drzala dio linije, da je...
Gorka istina ostaje da su toliki nasi sugradjani izgubili glavu na najzvjerskiji nacin.
- Prpa.ba
#9 Re: spomenik na kazanima
Naravno da da.
- travnik
#10 Re: spomenik na kazanima
Naravno!
-
fixer
#11 Re: spomenik na kazanima
svaki spomenik zrtava podrzavam. da se razumijemo, otac mi je bio par dana kod cace i smatram da sam izuzetan sreckovic sto je on sad sa mnom. nikad necu podrzavati spomen obiljeza gdje se naglasava nacionalnost zrtava. podrzao bi i to, ali u nashem drustvu i politici takva obiljezja postanu alat u postizanju odredjenih ciljeva i smatram da se na tako pogan nacin ne treba manipulisati zrtvama. kad nashe drustvo postane dovoljno zrelo za dodavanje predznaka zrtvama, treba pristupiti izgradji takvih. mi u bosni trebamo teziti pomirbi i uciniti sve na tom planu. nemoguce je ocekivati pomirbu ako ne postignemo odredjeni kompromis. ako ljudi misle u banja luci da ce 26 metarski krst/kriz na brdima sarajeva pomoci da se ljudi pomire, neka onda u banja luci naprave spomenik nastradalim zrtvama dva preostala naroda jednakih dimenzija. ipak je jasno da je rijec o klasicnoj provokaciji i sve takve spomenike treba zabraniti. podrzavam takodjer skidanje spomenika u mostaru. mozda teziti da se napravi spomenik svim civilnim zrtvama rata svih nacionalnosti. da li smo dovoljno zreli da napravimo ovo?
-
Umjetnik a
#12 Re: spomenik na kazanima
SAMO DA SPOMENIK NE BUDE U OBLIKU KRSTA
- Edin H.
#13 Re: spomenik na kazanima
Naravno, cim u RS odgovarajuce obiljeze zlocine pocinjene u koncentracinim logorima Omarskoj, Keretermu, Manjaci... i omoguce posjete tim logorima zla. Podrazumjeva se takodje da prije nego sto se to uradi treba postaviti odgovarajuca obiljezja gradjanima - neduznim civilima svih nacionalnosti poginulim od zlocinackih granata u nizu gradova.
Ne mogu se samo obiljeziti samo zlocini koje su pocinili Bosnjaci, bez da se odgovarajuce ne obiljeze brojni zlocini pocinjeni sa druge strane.
Ne mogu se samo obiljeziti samo zlocini koje su pocinili Bosnjaci, bez da se odgovarajuce ne obiljeze brojni zlocini pocinjeni sa druge strane.
- 505
#14 Re: spomenik na kazanima
saviola wrote:da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim srpskim civilima?
Da, na Kazanima treba izgraditi spomen-obilježje svim ubijenim civilima.
-
dnaxy
#16 Re: spomenik na kazanima
zar se nebi spomenik trebao Ljudima da izgradi??saviola wrote:da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim srpskim civilima?
neznam sto se kod vas, samo sve svodi na Srbe??
PS: Treba se gradit!
- suncokret13
- Maraschino
#18 Re: spomenik na kazanima
naravno
kao i na sva stratista sirom BiH
kao i na sva stratista sirom BiH
- cyprus
#19 Re: spomenik na kazanima
Ja mislim da je saviola očekivo odgovore uglavnom NE, pa da može likovat kako su "zapadne sarajlije" nefer
.
- Maraschino
#20 Re: spomenik na kazanima
cyprus wrote:Ja mislim da je saviola očekivo odgovore uglavnom NE, pa da može likovat kako su "zapadne sarajlije" nefer.
- Vozdra raja :-)
#21 Re: spomenik na kazanima
DA!
Ali nakon sto se u RS-u u svakoj ulici postavi po jedan spomenik zapaljenim, silovanim, protjeranim, ubijenim, i zaklanim bosnjacima od strane fasisticke vojske RS-a!
P.S. Zlocine na kazanima nije pocinila Armija BiH, vec nekoliko pojedinaca koji su (na zalost)pripadali toj armiji a koji su se udaljili od casne odbrane zemlje!!
Ali nakon sto se u RS-u u svakoj ulici postavi po jedan spomenik zapaljenim, silovanim, protjeranim, ubijenim, i zaklanim bosnjacima od strane fasisticke vojske RS-a!
P.S. Zlocine na kazanima nije pocinila Armija BiH, vec nekoliko pojedinaca koji su (na zalost)pripadali toj armiji a koji su se udaljili od casne odbrane zemlje!!
- I have a name
#22 Re: spomenik na kazanima
slazem seUmjetnik a wrote:SAMO DA SPOMENIK NE BUDE U OBLIKU KRSTA
- pike
#23 Re: spomenik na kazanima
Da, pa i u obliku krsta ako familije nastradalih to budu zeljele. Ne znam zasto nekima ovdje to smeta
Takodje se ne trebaju postavljati uslovi kao sto neki ovdje navode.... "da, cim u RS-u bla, bla,bla..." neduzni ljudi i NASI sugradjani su tu pobijeni, najmanje sto mozemo uraditi je dici spomenik.
Takodje se ne trebaju postavljati uslovi kao sto neki ovdje navode.... "da, cim u RS-u bla, bla,bla..." neduzni ljudi i NASI sugradjani su tu pobijeni, najmanje sto mozemo uraditi je dici spomenik.
-
fixer
#24 Re: spomenik na kazanima
a sto jednostavno ne napraviti spomenik nastradalim civilima bilo koje vjere i boje?Vozdra raja wrote:DA!
- Air Ramiz
#25 Re: spomenik na kazanima
DA!
S tim da treba navesti precizan podatak o ljudima (među kojima je bilo i građana i vojnika) koji su tu ubijeni. Tamo su ubijena 24 čovjeka prema podacima koji su bili u medijima (jednom je Mašović čini mi se naveo podatak o 19 ekshumiranih tijela), uključujući i 6 ruskih dobrovoljaca (taj podatak je bio jednom na 60 minuta), nekoliko pripadnika Armije RBIH, ostalo su civili. Znači radi se o različitim ubistvima od strane nekoliko kriminalaca u dugom vremenskom periodu, a sama lokacija kazani, broj i raznolikost žrtava je dokaz da se nije radilo o "politici istrebljenja Srba" jer da jeste ubice se ne bi sklanjale na Kazane da ubijaju nego bi išle od haustora do haustora i ubijale, silovale i mučile ljude uz blagoslov vojske i policije (kako su to radile uostalom srpske i hrvatske snage), a očigledno to nije slučaj, jer su se plašili sankcija. Šta god mislili o loše izvedenoj akciji hapšenja koja je rezultirala nepotrebim policijskim žrtvama, kada su ga pokušali uhapsit, Caco je ipak platio glavom. Smatram također da bi Sarajevo trebalo finansirati taj spomenik.
S tim da treba navesti precizan podatak o ljudima (među kojima je bilo i građana i vojnika) koji su tu ubijeni. Tamo su ubijena 24 čovjeka prema podacima koji su bili u medijima (jednom je Mašović čini mi se naveo podatak o 19 ekshumiranih tijela), uključujući i 6 ruskih dobrovoljaca (taj podatak je bio jednom na 60 minuta), nekoliko pripadnika Armije RBIH, ostalo su civili. Znači radi se o različitim ubistvima od strane nekoliko kriminalaca u dugom vremenskom periodu, a sama lokacija kazani, broj i raznolikost žrtava je dokaz da se nije radilo o "politici istrebljenja Srba" jer da jeste ubice se ne bi sklanjale na Kazane da ubijaju nego bi išle od haustora do haustora i ubijale, silovale i mučile ljude uz blagoslov vojske i policije (kako su to radile uostalom srpske i hrvatske snage), a očigledno to nije slučaj, jer su se plašili sankcija. Šta god mislili o loše izvedenoj akciji hapšenja koja je rezultirala nepotrebim policijskim žrtvama, kada su ga pokušali uhapsit, Caco je ipak platio glavom. Smatram također da bi Sarajevo trebalo finansirati taj spomenik.
Last edited by Air Ramiz on 17/03/2008 23:56, edited 3 times in total.