Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sazvao je za danas vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj će se razmatrati izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića kojom se zagovara secesija dijela BiH, odnosno Republike Srpske, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
Spiric kao i ostali SNSD-ovci pozivaju na secesiju i rusenje drzvae Bosne i Hercegovine.
Vazno je naglasiti da Spiric i SNSD koji su na vlasti imaju obavezu da vode drzavu, a zasto si i izabrani. Oni ne odgovaraju samo onima koji su ih izabrali, vec oni odgovaraju svima, svakom gradjaninu u BiH.
To znaci da su oni odgvaraju i meni pojedinci koji nisam glasao za njih, jer oni uticu na, stvaraju, razaraju buducnost moju i moje djece, kao i svih gradjana u BiH.
Tako da je svaka vladajauca garnitura odgovorna svima-svakom gradjaninu BiH a ne samo svojim biracima, kako predstavnici ovih stranki glupo tumace.
Uostalom svi znaju, da rs nikada ne moze izvrsiti secesiju i biti priznata od svijeta nakon genocida nad bosnjacima.
To su samo predizborne price, price.
"Špirić je nedavno izjavio da "u slučaju da Generalna skupština UN potvrdi nezavisnost Kosova, i Republika Srpska će po istom osnovu izvršiti secesiju".
Srbi iz RS nemaju ništa protiv da i Bošnjaci proglase samostalnost bošnjačke republike, kao i Hrvati - hrvatske", rekao je Špirić.
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je juče u Trnovu da su smiješni argumenti koje je Silajdžić naveo pri zakazivanju vanredne sjednice.
- Argumenti za zakazivanje sjednice su smiješni. Možda je rano da se daju krupne ocjene zašto se to radi u ovom momentu, ali je sigurno da nema nikakvu svrhu, kako za BiH, tako ni za bilo kog člana Predsjedništva, te da služi u predizborne svrhe - rekao je Radmanović.
Radmanović je u pismu Silajdžiću, koje je uputio u srijedu, naglasio da ne postoji nijedna zakonska ili ustavna odredba koja Predsjedništvu BiH daje ovlaštenja da razmatra izjave ili stavove političkih subjekata u BiH."