Ovakve vizije budućnosti ohrabruju.Imamopobjednika wrote: Ne, bolje i status quo nego uvodjenje hrvatske federalne jedinice. A to je ono sto ti sa ovom kartom nudis.
Spajanje kantona
-
Delboy.Trotter
#51 Re: Spajanje kantona
-
BaileyS
#52 Re: Spajanje kantona
Cyprusova karta je nerealna.
Jedinio realno rjesenje je tri kantona, jedan sa bosnjackom vecinom, jedan sa hrvatskom vecinom i jedan mjesoviti. Ovo rjesenje bi prihvatili Bosnjaci jer iskljucuje mogucnost daljnjeg razbijanja BiH a oba naroda bi trebala biti zadovoljna jer nema majorizacije.
Sarajevski, Tuzlanski, Gorazdanski, Zenicko- Dobojski i Bihac bi cinili jedan kanton, Zapadnohercegovacki, Hercegbosanski i Posavski drugi a kantoni Hercegovacko Neretvanski i Srednjebosanski bi bili onaj treci, mjesoviti kanton koji bi imao podjednak broj Bosnjaka i Hrvata.
Zbog ova dva posljednja se i vodio rat izmedju HVO-a i Armije BiH i zanjih ne postoji drugo rjesenje nego da budu "svaciji".
Jedinio realno rjesenje je tri kantona, jedan sa bosnjackom vecinom, jedan sa hrvatskom vecinom i jedan mjesoviti. Ovo rjesenje bi prihvatili Bosnjaci jer iskljucuje mogucnost daljnjeg razbijanja BiH a oba naroda bi trebala biti zadovoljna jer nema majorizacije.
Sarajevski, Tuzlanski, Gorazdanski, Zenicko- Dobojski i Bihac bi cinili jedan kanton, Zapadnohercegovacki, Hercegbosanski i Posavski drugi a kantoni Hercegovacko Neretvanski i Srednjebosanski bi bili onaj treci, mjesoviti kanton koji bi imao podjednak broj Bosnjaka i Hrvata.
Zbog ova dva posljednja se i vodio rat izmedju HVO-a i Armije BiH i zanjih ne postoji drugo rjesenje nego da budu "svaciji".
-
bicebolje
#53 Re: Spajanje kantona
Nije stvar u tome šta se treba već šta se može.
Po svemu što sam pročitao moguće je sljedeće:

Dakle, spajanje kantona sa bošnjačkom većinom i ostavljanje kantona sa hrvatskom većinom ovakvim kakvi su. Kad u nekom od ostalih kantona Bošnjaci postanu većina moći će se priključiti „velikom kantonu“. To je jedino što se može zakonski uraditi na smanjenju broja kantona, u ovom slučaju bi bilo 5. Ovo jest kvarna aktivnost ali... kome ovdje ne narastu zubi, ej kukala mu mati...
Zna li neko otprilike kakav je omjer Bošnjaci - Hrvati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ? Koliko su % glasova osvojile bošnjačke i hrvatske stranke ?
Po svemu što sam pročitao moguće je sljedeće:

Dakle, spajanje kantona sa bošnjačkom većinom i ostavljanje kantona sa hrvatskom većinom ovakvim kakvi su. Kad u nekom od ostalih kantona Bošnjaci postanu većina moći će se priključiti „velikom kantonu“. To je jedino što se može zakonski uraditi na smanjenju broja kantona, u ovom slučaju bi bilo 5. Ovo jest kvarna aktivnost ali... kome ovdje ne narastu zubi, ej kukala mu mati...
Zna li neko otprilike kakav je omjer Bošnjaci - Hrvati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ? Koliko su % glasova osvojile bošnjačke i hrvatske stranke ?
- Imamopobjednika
#54 Re: Spajanje kantona
Ja mislim, ali moguce je da grijesim, da je odnos negdje 60%-40% u korist Hrvata. Postoji demografski problem i u Baileysovom prijedlogu. Naime, ima opcina u Kantonu 10 (ustavni naziv tog kantona) gdje su Hrvati treci po broju medju konstitutivnim narodima. Recimo u Glamocu je vise Bosnjaka i Srba. Hrvati su apsolutna manjina i u Drvaru i Bos. Grahovu.bicebolje wrote:Zna li neko otprilike kakav je omjer Bošnjaci - Hrvati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ? Koliko su % glasova osvojile bošnjačke i hrvatske stranke ?
Da ne spominjem ponovo cinjenicu da je i ovo uvodjenje hrvatske federalne jedinice na mala vrata. Naravno, prostire se na puno manje prostora od onoga sto je Cyprus predlozio ali u biti je ista stvar. Isto tako mislim da je prakticno neizvodivo smjestiti jednu V. Kladusu i Gorazde u isti kanton.
Last edited by Imamopobjednika on 31/05/2010 13:05, edited 1 time in total.
-
bicebolje
#55 Re: Spajanje kantona
Pa eto kroz nekih 10 godina i Hercegovačko-neretvanski bi se mogao spojiti sa "velikom kantonom" a onda Hrvatima neće padati na pamet otcjepljenje ili stvaranje HB. Uostalom tad ako hoće mogu i dobiti entitet od ovog što ostane.Imamopobjednika wrote:Ja mislim, ali moguce je da grijesim, da je odnos negdje 60%-40% u korist Hrvata.bicebolje wrote:Zna li neko otprilike kakav je omjer Bošnjaci - Hrvati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ? Koliko su % glasova osvojile bošnjačke i hrvatske stranke ?
To je jednostavan put za drastično smanjenje administracije u FBiH.
Zašto ? Veća je udaljenost između Niša i Beograda nego između Kladuše i Goražda pa Srbija funkcioniše bez kantona.Imamopobjednika wrote:Isto tako mislim da je prakticno neizvodivo smjestiti jednu V. Kladusu i Gorazde u isti kanton.
- cyprus
#56 Re: Spajanje kantona
I sad imaš 4 većinske hrvatske federalne jedinice.Imamopobjednika wrote:Ne, bolje i status quo nego uvodjenje hrvatske federalne jedinice. A to je ono sto ti sa ovom kartom nudis.
- cyprus
#57 Re: Spajanje kantona
Prva stvar, istina manje bitna, je da je ovo netačno.bicebolje wrote:...Veća je udaljenost između Niša i Beograda nego između Kladuše i Goražda pa Srbija funkcioniše bez kantona.
Druga stvar, Srbija nema kantone, ali ima okruge.
Treća stvar, Srbija je centralizovana država. Šta misliš kako se razvijaju ostali dijelovi Srbije van Beograda?
- cyprus
#58 Re: Spajanje kantona
Ja se mogu složiti da je tvoja ideja realnija. ALI...BaileyS wrote:Cyprusova karta je nerealna.
1) zasnovana je isključivo na etničkom principu, dok se po pitanju funkcionalnosti stvara jedan veliki upitnik
2) vodi u konačnu etničku raspodjelu teritorije
-
hercegovac_pravi
#59 Re: Spajanje kantona
Da ne bi vodili besmislenu polemiku zasnovanu na ŠBBKBB morate razumjeti jednu stvar a to je
- Nikakve granice (uključujući i kantonalne i opštinske) se neće mijenjati bez kompletne unutarnje rekonfiguracije čitave BiH. BiH je jedina stvar koja je neupitna i predstavlja konstantu u ovome procesu.
Iz ovoga slijedi sljedeće pitanje----: Ukoliko su kantonalne granice nepromjenjive (tu uključujem i broj postojećih kantona), šta se još može uraditi da bi se administratcija smanjila? Jednostavno, smanjiti ovlasti kantona i dobar dio istih prebaciti na federaciju. Dobar dio nadležnosti entiteta će u svakom slučaju biti prebačen na centralne institucije BiH tako da će se federalni administrativni resursi moći preusmjeriti na efektivno funkcionisanje kantona. To je pravac u kome se kreće moguće riješenje federalnih problema.. Ne sviđa se ni meni ali šta je tu je.
- Nikakve granice (uključujući i kantonalne i opštinske) se neće mijenjati bez kompletne unutarnje rekonfiguracije čitave BiH. BiH je jedina stvar koja je neupitna i predstavlja konstantu u ovome procesu.
Iz ovoga slijedi sljedeće pitanje----: Ukoliko su kantonalne granice nepromjenjive (tu uključujem i broj postojećih kantona), šta se još može uraditi da bi se administratcija smanjila? Jednostavno, smanjiti ovlasti kantona i dobar dio istih prebaciti na federaciju. Dobar dio nadležnosti entiteta će u svakom slučaju biti prebačen na centralne institucije BiH tako da će se federalni administrativni resursi moći preusmjeriti na efektivno funkcionisanje kantona. To je pravac u kome se kreće moguće riješenje federalnih problema.. Ne sviđa se ni meni ali šta je tu je.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#60 Re: Spajanje kantona
može to ići i dvosmjerno. dakle, dobar dio nadležnosti bi se moglo spustiti i na opštine.hercegovac_pravi wrote:Da ne bi vodili besmislenu polemiku zasnovanu na ŠBBKBB morate razumjeti jednu stvar a to je
-
hercegovac_pravi
#61 Re: Spajanje kantona
Možda jedan manji dio, sa tim bi se složio. Ali jedan ogroman dio ide na nivo federacije zbog smanjenja administracije.Chmoljo wrote:može to ići i dvosmjerno. dakle, dobar dio nadležnosti bi se moglo spustiti i na opštine.hercegovac_pravi wrote:Da ne bi vodili besmislenu polemiku zasnovanu na ŠBBKBB morate razumjeti jednu stvar a to je
- cyprus
#62 Re: Spajanje kantona
Utopija. Ali ovo sa jačanjem opština je dobra ideja. Naravno, prije toga treba riješit problem ovih kvaziopština tipa Doboj istok zapad kontra napad ...hercegovac_pravi wrote:Možda jedan manji dio, sa tim bi se složio. Ali jedan ogroman dio ide na nivo federacije zbog smanjenja administracije.
-
hercegovac_pravi
#63 Re: Spajanje kantona
Dobro, ali ti kažem da ćeš biti iznenađen sa kolikom lahkoćom će ovo biti ostvareno. "Zavrtanje pipa" čuda čini.cyprus wrote:Utopija. Ali ovo sa jačanjem opština je dobra ideja. Naravno, prije toga treba riješit problem ovih kvaziopština tipa Doboj istok zapad kontra napad ...hercegovac_pravi wrote:Možda jedan manji dio, sa tim bi se složio. Ali jedan ogroman dio ide na nivo federacije zbog smanjenja administracije.
- cyprus
#64 Re: Spajanje kantona
U jeku 'rvackog vrištanja o ugroženosti ti mi govoriš da će sa lakoćom kantoni bit razvlaštenihercegovac_pravi wrote:Dobro, ali ti kažem da ćeš biti iznenađen sa kolikom lahkoćom će ovo biti ostvareno. "Zavrtanje pipa" čuda čini.cyprus wrote:Utopija. Ali ovo sa jačanjem opština je dobra ideja. Naravno, prije toga treba riješit problem ovih kvaziopština tipa Doboj istok zapad kontra napad ...hercegovac_pravi wrote:Možda jedan manji dio, sa tim bi se složio. Ali jedan ogroman dio ide na nivo federacije zbog smanjenja administracije.
-
bicebolje
#65 Re: Spajanje kantona
Upravo ovo što si napisao je ŠBBKBB.hercegovac_pravi wrote:Da ne bi vodili besmislenu polemiku zasnovanu na ŠBBKBB morate razumjeti jednu stvar a to je
Hrvati to neće prihvatiti.
Piši propalo. Ja sam napisao jedini način kako se zakonski i odmah može preurediti FBIH. Sve drugo je pretpostavljanje, nadanje, proricanje... a time se bavimo već 15 godina.
-
hercegovac_pravi
#66 Re: Spajanje kantona
Vidi, zaista mi nije cilj baviti se ubjeđivanjem o topicima koji su već riješeni a i prilično je kasno pa mi se ne da pisati nadugačko. ovako ti stvari stoje po pitanju kantona.bicebolje wrote:Upravo ovo što si napisao je ŠBBKBB.hercegovac_pravi wrote:Da ne bi vodili besmislenu polemiku zasnovanu na ŠBBKBB morate razumjeti jednu stvar a to je
Hrvati to neće prihvatiti.
Piši propalo. Ja sam napisao jedini način kako se zakonski i odmah može preurediti FBIH. Sve drugo je pretpostavljanje, nadanje, proricanje... a time se bavimo već 15 godina.
Federacija neće dobiti finansijsku injekciju koja je neophodna za njeno funkcionisanje dok se pitanje preglomazne federalne administracije ne riješi. Na taj način se vrši pritisak na federalne političare da se usvoje neminovne promjene.
Dozvoli mi predstaviti samo jedan primjer načina kako MZ (EU / USA) prave pritiske. Kada je npr. prije godinu i više dana ovdje spominjano da će se glasačko pravo Hrvata u BiH koji glasaju na izborima u Hrvatskoj reducirati do te mjere da ne mogu uticati na politička dešavanja u Hrvatskoj, rezultat je bio ismijavanje ove teze od strane velikog broja forumaša. Pogledaj šta imamo danas!? I to usvojeno ni od koga drugog već od strane HDZ-a Ovo navedeno je samo konkretan primjer kako ove teze i nisu baš toliko utopijske ali svako ima pravo na svoje mišljenje.
Evo ti sada šta EU konkretno traži (navodim samo rečenicu koja direktno povezana i odnosi se samo na federaciju.)
.Među ostalim, traži se da administrativne razine stoje u skladu s financijskim mogućnostima države.
Pošto svi znamo kakve su finansijske mogućnosti države (u ovom slučaju federacije) zaključak se nameće sam. Uostalom vrijeme će pokazati
cyprus@ ovo je ujedno odgovor i na tvoj post.
-
bicebolje
#67 Re: Spajanje kantona
hercegovac_pravi
Hrvati bi se jako obradovali finansijskom krahu FBiH. Ne vidim ni jedan pokazatelj da bi za dobrobit FBIH (gdje su preglasavani) žrtvovali ovlasti kantona (gdje se ne mogu preglasati).
Hrvati bi se jako obradovali finansijskom krahu FBiH. Ne vidim ni jedan pokazatelj da bi za dobrobit FBIH (gdje su preglasavani) žrtvovali ovlasti kantona (gdje se ne mogu preglasati).
-
sammo
#68 Re: Spajanje kantona
Realno je lakse preusmjeriti visak kantonalne administracije na opcine, jer ljudi zive tu. A sad je potreban zakon na federalnom nivoju po kojem nema novih zaposlenja u drzavnoj upravi narednih 5 godina. Na taj nacin bi bio bezbolni pad administracije 5% godisnje. Ljudi bi odlazili u penziju ili u gospodarstvo, a umjesto njih ne bi niko dolazio. Sve to bi bilo pod kontrolom federalnog ministarstva. Ovakav sistem se vec pokazao efektivnim u jednoj zemlji, pa bi isto tako mogao i u BIH. Uloga kantona bi se smanjila, a opcine povecala. Mozda bi kantone kasnije zamjenili regionalni centri, koji bi koordinirali opcine. Administracija bi u regionalne centre dosla iz kantona kojih vise ne bi bilo. I dalje bi vazio onaj strogi zakon po kom nema novih zaposlenja u drzavnoj upravi. A sad ono najslađe, u tom postupku niko ne bi bio nacionalno ostecen, ovakva nacionalna struktura kantona bi se samo prebacila na opcinski, a jedan dio kasnije na regionalni nivo.
- Dozer
#70 Re: Spajanje kantona
Mene samo zanima zasto se nikako ne mozete (pojedini, pa cak i vecina) odmaci od fraze "po etnickom osnovu"?
Jesmo mi to prije '92 imali etnicki rasporedjene opstine u BiH? Podrazumijeva se da su neke bile vecinski ovakve ili onakve, demografija takva, ali se nije vodilo racuna o famoznom "etnickom kljucu".
Zasto se danas to mroa tako gledati?
Pa valjda je logicno da se stvari kreiraju u skladu sa ekonomskim elementima i faktorima, a ljudi ce se ionako poceti seljakati po principu "trbuhom za kruhom", kako je oduvijek i bilo.
Jel' neko stvarno misli da bi ljudi kroz nekih 4-5 godina, i ukoliko bi se neka regija pokazala kao bolja za zivot od neke druge, vodili po principu "ma sta cu tamo, tamo su vecina Bosnjaci/Srbi/Hrvati"?
Nemojmo biti smijesni...ta prica bi izbljedila u roku 18 sec. ako bi bilo ko, bez obzira na ime i prezime, u toj nekoj regiji imao zakonski agarantovana ljudska prava i mogucnost dobre zarade, a samim tim i visocijeg zivotnog standarda za sebe svoju porodicu.
Eto, ljudi danas idu u Amerike, Njemacke, Skandinavije i sl. da bi pobjegli od Srba, Bosnjaka ili Hrvata u BiH...jasta radi...
Ne, nego idu upravo "trbuhom za kruhom" jer im ni Bosnjaci ni Srbi ni Hrvati u BIH, dakle ti "etnicki konstitutivci", ne zele omoguciti da normalno zive, rade i zaradjuju u vlastitoj zemlji.
Jesmo mi to prije '92 imali etnicki rasporedjene opstine u BiH? Podrazumijeva se da su neke bile vecinski ovakve ili onakve, demografija takva, ali se nije vodilo racuna o famoznom "etnickom kljucu".
Pa valjda je logicno da se stvari kreiraju u skladu sa ekonomskim elementima i faktorima, a ljudi ce se ionako poceti seljakati po principu "trbuhom za kruhom", kako je oduvijek i bilo.
Jel' neko stvarno misli da bi ljudi kroz nekih 4-5 godina, i ukoliko bi se neka regija pokazala kao bolja za zivot od neke druge, vodili po principu "ma sta cu tamo, tamo su vecina Bosnjaci/Srbi/Hrvati"?
Nemojmo biti smijesni...ta prica bi izbljedila u roku 18 sec. ako bi bilo ko, bez obzira na ime i prezime, u toj nekoj regiji imao zakonski agarantovana ljudska prava i mogucnost dobre zarade, a samim tim i visocijeg zivotnog standarda za sebe svoju porodicu.
Eto, ljudi danas idu u Amerike, Njemacke, Skandinavije i sl. da bi pobjegli od Srba, Bosnjaka ili Hrvata u BiH...jasta radi...
Ne, nego idu upravo "trbuhom za kruhom" jer im ni Bosnjaci ni Srbi ni Hrvati u BIH, dakle ti "etnicki konstitutivci", ne zele omoguciti da normalno zive, rade i zaradjuju u vlastitoj zemlji.
- osa
#71 Re: Spajanje kantona
misliš, da se nije vodilo računa o etničkom ključu, i te kako, samo se biralo između partijskih kadrova, a tu je srba bilo nesrazmjerno puno, pa je to ponekad kvarilo etničku ravnotežu....Dozer wrote:Mene samo zanima zasto se nikako ne mozete (pojedini, pa cak i vecina) odmaci od fraze "po etnickom osnovu"?
-
neretvanac
#72 Re: Spajanje kantona
HNK je u biti totalno podjeljen kanton po etnickoj liniji, krajevi sa apsolutnom bosnjackom vecinom: Konjic,Jablanica,2/3 opstine Mostar, pola opstine Stolac i manji dio opstine Prozor. Ostalo naseljavaju vecinski Hrvati.Imamopobjednika wrote:Ja mislim, ali moguce je da grijesim, da je odnos negdje 60%-40% u korist Hrvata. Postoji demografski problem i u Baileysovom prijedlogu. Naime, ima opcina u Kantonu 10 (ustavni naziv tog kantona) gdje su Hrvati treci po broju medju konstitutivnim narodima. Recimo u Glamocu je vise Bosnjaka i Srba. Hrvati su apsolutna manjina i u Drvaru i Bos. Grahovu.bicebolje wrote:Zna li neko otprilike kakav je omjer Bošnjaci - Hrvati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ? Koliko su % glasova osvojile bošnjačke i hrvatske stranke ?
Da ne spominjem ponovo cinjenicu da je i ovo uvodjenje hrvatske federalne jedinice na mala vrata. Naravno, prostire se na puno manje prostora od onoga sto je Cyprus predlozio ali u biti je ista stvar. Isto tako mislim da je prakticno neizvodivo smjestiti jednu V. Kladusu i Gorazde u isti kanton.
Kad uzmes podatke sa FZS BiH o danasnjem stanovnistvu HNK; Bosnjaci:
Jablanica- 12886 (95% Bosnjaci)
Konjic- 31 095(95% Bosnjaci)
Mostar- 121198 (od toga oko 50% Bosnjaci)
Stolac- 13360 (od toga oko 50% Bosnjaci)
Prozor- 16371 (od toga oko 15-20% Bosnjaci)
Dakle ispadne otprilike da Bosnjaka u HNK ima izmedju 107 i 110 hiljada !
HNK ima prema Zavodu za statistiku 220.000 stanovnika, prema ovome oko 50% su Bosnjaci !
- Imamopobjednika
#73 Re: Spajanje kantona
Hm, ne bih se mogao sloziti sa tobom. Evo i zasto:neretvanac wrote:HNK je u biti totalno podjeljen kanton po etnickoj liniji, krajevi sa apsolutnom bosnjackom vecinom: Konjic,Jablanica,2/3 opstine Mostar, pola opstine Stolac i manji dio opstine Prozor. Ostalo naseljavaju vecinski Hrvati.Imamopobjednika wrote:Ja mislim, ali moguce je da grijesim, da je odnos negdje 60%-40% u korist Hrvata. Postoji demografski problem i u Baileysovom prijedlogu. Naime, ima opcina u Kantonu 10 (ustavni naziv tog kantona) gdje su Hrvati treci po broju medju konstitutivnim narodima. Recimo u Glamocu je vise Bosnjaka i Srba. Hrvati su apsolutna manjina i u Drvaru i Bos. Grahovu.bicebolje wrote:Zna li neko otprilike kakav je omjer Bošnjaci - Hrvati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ? Koliko su % glasova osvojile bošnjačke i hrvatske stranke ?
HNK ima prema Zavodu za statistiku 220.000 stanovnika, prema ovome oko 50% su Bosnjaci !
1) Mostar i Stolac nemaju bas oko 50% Bosnjaka. Bliza je cifra od 40%.
2) Sta je sa Capljinom, Citlukom i Neumom koji se takodje nalaze u HNK? Procenat Hrvata u ove zadnje dvije opcine je veci nego procenat Bosnjaka u Konjicu i Jablanici a u Capljini ih je barem 80%.
Sto se na kraju opet svodi na ono sto sam rekao u ranijem komentaru, da je procenat Bosnjaka u HNK negdje oko 40%.
-
neretvanac
#74 Re: Spajanje kantona
Da ne spominjem ponovo cinjenicu da je i ovo uvodjenje hrvatske federalne jedinice na mala vrata. Naravno, prostire se na puno manje prostora od onoga sto je Cyprus predlozio ali u biti je ista stvar. Isto tako mislim da je prakticno neizvodivo smjestiti jednu V. Kladusu i Gorazde u isti kanton.[/quote]
HNK je u biti totalno podjeljen kanton po etnickoj liniji, krajevi sa apsolutnom bosnjackom vecinom: Konjic,Jablanica,2/3 opstine Mostar, pola opstine Stolac i manji dio opstine Prozor. Ostalo naseljavaju vecinski Hrvati.
HNK ima prema Zavodu za statistiku 220.000 stanovnika, prema ovome oko 50% su Bosnjaci ![/quote]
Hm, ne bih se mogao sloziti sa tobom. Evo i zasto:
2) Sta je sa Capljinom, Citlukom i Neumom koji se takodje nalaze u HNK? Procenat Hrvata u ove zadnje dvije opcine je veci nego procenat Bosnjaka u Konjicu i Jablanici a u Capljini ih je barem 80%.
Sto se na kraju opet svodi na ono sto sam rekao u ranijem komentaru, da je procenat Bosnjaka u HNK negdje oko 40%.[/quote]
U Mostaru je u samom gradu nesto vise Hrvata, ali je situacija u opstini otprilike 50-50. Uz to su Bosnjaci i apsolutna vecina na 70% opcine.
U Stocu su Bosnjaci oko 50% stanovnistva.
Ah, pardon, zaboravih Neum i Citluk- al svejedno, ta su mjesta prakticno samo formalno naseljena. Nemaju 10.000 stanovnika koji stvarno zive tu

HNK je u biti totalno podjeljen kanton po etnickoj liniji, krajevi sa apsolutnom bosnjackom vecinom: Konjic,Jablanica,2/3 opstine Mostar, pola opstine Stolac i manji dio opstine Prozor. Ostalo naseljavaju vecinski Hrvati.
HNK ima prema Zavodu za statistiku 220.000 stanovnika, prema ovome oko 50% su Bosnjaci ![/quote]
Hm, ne bih se mogao sloziti sa tobom. Evo i zasto:
Sto se na kraju opet svodi na ono sto sam rekao u ranijem komentaru, da je procenat Bosnjaka u HNK negdje oko 40%.[/quote]
U Mostaru je u samom gradu nesto vise Hrvata, ali je situacija u opstini otprilike 50-50. Uz to su Bosnjaci i apsolutna vecina na 70% opcine.
U Stocu su Bosnjaci oko 50% stanovnistva.
Ah, pardon, zaboravih Neum i Citluk- al svejedno, ta su mjesta prakticno samo formalno naseljena. Nemaju 10.000 stanovnika koji stvarno zive tu
- cyprus
#75 Re: Spajanje kantona
I dalje glavna priča koliko je kog etnosa gdje... A sve se kao protiv etničke podjele...