Spajanje kantona

Post Reply
cyprus

#26 Re: Spajanje kantona

Post by cyprus »

Socijalista wrote:
cyprus wrote:Svjestan sam ja da će ovo stanje (2 entiteta, distrikt i 10 kantona) ostati vjerovatno još dugo, kontam bar još 50-tak godina, jer svako želi biti negdje u većini. Zato Bošnjaci hoće ukinuti entitete i kantone, Srbi ne daju RS, a Hrvati hoće treći entitet. To je i razlog zašto Bošnjaci Hercegovine i Hrvati srednje Bosne i Posavine vjerovatno ne bi pristali na ovako nešto.

Ali samo kada bi na trenutak funkcionalnost Federacije BiH stavili u prvi plan, jasno je da je smanjenje broja kantona, tj. njihovo okrupnjavanje itekako potrebno. A kada bi se pristupilo okrupnjavanju, ovo što sam ja nacrto je mislim jedina realna i praktična solucija.

Vidiš i mene zanima šta političke stranke misle na ovu temu spajanja kantona. Sad ne znam koliko ima smisla da im šaljem svoj prijedlog, jer ja prvi smatram da nema objektivne šanse da u ovakvoj konstalaciji odnosa prođe, jer znam da bi svaka strana imala milion svojih zamjerki. Možda da se za početak obratim Peđi na onoj temi :D
Pedja ce ti reci: mi cemo to rijesiti unutarnjom preraspodjelom radnika :thumbup: :shock: Dakle, radi se o smanjenju administracije :?
Eh odo baš pitat :D
BarbaDue

#27 Re: Spajanje kantona

Post by BarbaDue »

udrch wrote:
cyprus wrote:Još jednom moj prijedlog :D

Image
:thumbup:
Ja sam za..uštedili bi godišnje stotinjak miliona samo na plate džabahljebovićima..
ja sam iz ovog kantona sto ga treba pripojiti.....i naravno da sam ZA :)
sammo

#28 Re: Spajanje kantona

Post by sammo »

Ja sam za ovaj prijedlog :-)
hercegovac_pravi

#29 Re: Spajanje kantona

Post by hercegovac_pravi »

Nema promjene kantona. Bošnjacima trenutno ne odgovara promjena kanotnalnih granica, rezultat..ostaje trenutno stanje za narednih 10-ak godina. Nemojte đžaba traćiti vrijeme na iluzorne teme.
pe es. Vidim da su kartografi već stigli i na ovaj forum. To me navodi na krucijalno pitanje, kada stižu demografi i statistiĆari? :lol:
Građanin

#30 Re: Spajanje kantona

Post by Građanin »

Image

Ovo bi bilo puno racionalnije i ekonomičnije ! :bih:
hercegovac_pravi

#31 Re: Spajanje kantona

Građanin wrote:

Image

kako misliš racionalnije? Zamolio bih autora karte da nam objasni koji su kriteriji korišteni prilikom kreiranja iste? na osnovu čega je formirana ova krata? Da li na osnovu etničke pripadnosti stanovništva? Ili na osnovu istorijskih kriterija? Ili na osnovu prirodne povezanosti regija? Ili na osnovu ekonomskih spojeva pojedinih komponenata?
ovakvu kartu je još 92-ge crtao Tuđman u "prijateljsim" razgovorima...ako ne vjerujete meni onda obratite pažnju na personalni dnevnik Ratka Mladića.
Geronimo81

#32 Re: Spajanje kantona

Post by Geronimo81 »

Crtali su svi karte pa de i ti moj hercegovac iznesi svoju kartu pa da vidimo sta i kako mislis da se treba da uredi ova drzava .
hercegovac_pravi

#33 Re: Spajanje kantona

Geronimo81 wrote:Crtali su svi karte pa de i ti moj hercegovac iznesi svoju kartu pa da vidimo sta i kako mislis da se treba da uredi ova drzava .
Nisu svi crtali karte. Tačno se zna ko je crtao karte po sporazumu Tuđman-Milošević i njihov "ego-trip" Karađžić-Boban. Pitaj posavce, siguran sam da oni imaju nešto za dodat o sprazumu u Gracu.
Dalje, ja karti nemam, nisam ih nikada crtao pa neću ni sada. Ali jednu stvar znam, da svaki čovjek mora biti ustanju da osjeti univerzalne ljudske vrijednosti bilo gdje na svijetu pa tako i u našoj zajedničkoj domovini. DakleM, nemam ti ja karti a nikada ih nisam ni imao. Žao mi je što ti ne mogu odgovoriti na pitanje konkretnim odgovorom. Izgleda da počinjem ličiti na ove iz NS-a.
Geronimo81

#34 Re: Spajanje kantona

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:Crtali su svi karte pa de i ti moj hercegovac iznesi svoju kartu pa da vidimo sta i kako mislis da se treba da uredi ova drzava .
Nisu svi crtali karte. Tačno se zna ko je crtao karte po sporazumu Tuđman-Milošević i njihov "ego-trip" Karađžić-Boban. Pitaj posavce, siguran sam da oni imaju nešto za dodat o sprazumu u Gracu.
Dalje, ja karti nemam, nisam ih nikada crtao pa neću ni sada. Ali jednu stvar znam, da svaki čovjek mora biti ustanju da osjeti univerzalne ljudske vrijednosti bilo gdje na svijetu pa tako i u našoj zajedničkoj domovini. DakleM, nemam ti ja karti a nikada ih nisam ni imao. Žao mi je što ti ne mogu odgovoriti na pitanje konkretnim odgovorom. Izgleda da počinjem ličiti na ove iz NS-a.
Pa nemas normalno da nemas ti bi centralizovanu zemlju i svacam ja da je nemas nit je zelis jer takvo uređenje bi za jedno 30 godina izbrisalo druga dva naroda iz bih sto politickim sto ekonomskim putem a to i tebi i je san.
Šuplje Alijine imacete sva prava bicete konstitutivni na papiru a sve ce da se odlucje u Sarajevu jedan covjek jedan cista matematika kako se mogu izbrisati narodi iz zemlje .
Ova zemlja moze samo da bude strogo decentralizovano uređena sve ostalo vodi samo sukobu i podjelama a na kraju i novim ratom i zato ako zelis dobro ovoj zemlji i miru trebas da sagledas zelje od sva tri naroda i iz njih izvuces najbolje rijesenje koje ce da zadovolji sva tri naroda a po meni su to regijonalno uređenje nesto kao Vens-Ovenov plan ali novi.Bosnjaci nemaju opasnosti da se nesto odcijepi , hrvati i srbi imaju koliki toliki spas u decentralizovanoj zemlji.
Građanin

#35 Re: Spajanje kantona

Post by Građanin »

hercegovac_pravi wrote:
Građanin wrote:

Image

kako misliš racionalnije? Zamolio bih autora karte da nam objasni koji su kriteriji korišteni prilikom kreiranja iste? na osnovu čega je formirana ova krata? Da li na osnovu etničke pripadnosti stanovništva? Ili na osnovu istorijskih kriterija? Ili na osnovu prirodne povezanosti regija? Ili na osnovu ekonomskih spojeva pojedinih komponenata?
ovakvu kartu je još 92-ge crtao Tuđman u "prijateljsim" razgovorima...ako ne vjerujete meni onda obratite pažnju na personalni dnevnik Ratka Mladića.

Čisto iz praktičnih razloga. Tako što bi se dosadašnji kantoni spojili u veče cjeline. Glupo je da Kanton Podrinje ili Kanton Srednjebosanski-Travnik , egzistiraju npr. kao samostalni kada nemaju kao ni Kanton Hercegbosanski ili Kanton Posavina šanse da budu ekonomski isplativi, znači samo ukrupnjavanje dosadašnjih Kantona iz čisto ekonomskih razloga, bez prekrajanja granica kantona. Kada već ne možemo mijenjati Deytonsku podjelu BiH, koja je ekonomski npr; a ne samo politički apsurdna, barem da se Federacija BiH , dovede na racionalniji nivo !!!
hercegovac_pravi

#36 Re: Spajanje kantona

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Pa nemas normalno da nemas ti bi centralizovanu zemlju i svacam ja da je nemas nit je zelis jer takvo uređenje bi za jedno 30 godina izbrisalo druga dva naroda iz bih sto politickim sto ekonomskim putem a to i tebi i je san.
Šuplje Alijine imacete sva prava bicete konstitutivni na papiru a sve ce da se odlucje u Sarajevu jedan covjek jedan cista matematika kako se mogu izbrisati narodi iz zemlje .
Ova zemlja moze samo da bude strogo decentralizovano uređena sve ostalo vodi samo sukobu i podjelama a na kraju i novim ratom i zato ako zelis dobro ovoj zemlji i miru trebas da sagledas zelje od sva tri naroda i iz njih izvuces najbolje rijesenje koje ce da zadovolji sva tri naroda a po meni su to regijonalno uređenje nesto kao Vens-Ovenov plan ali novi.Bosnjaci nemaju opasnosti da se nesto odcijepi , hrvati i srbi imaju koliki toliki spas u decentralizovanoj zemlji.
Pa zašto onda tražiš da postavim kartu ako ti je normalno i znaš da nemam karte? :?
Ovakvo postojeće uređenje će neminovno dovesti do scenarija koji ti pominješ i na to se neće morati čekati čak ni 30 godina.
Decentralizacija je upravo ono što ja zagovaram. Ali to nije decentralizacija kakvu ti i ini zagovarate. Vi želite decentralizaciju zasnovanu na etničkim kriterijima što nikada bez rata i totalnog nestanka Bošnjaka nećete moći dobiti. E sad kolike su realne šanse za uspijeh takvog poduhvata ... :zzzz: Ukoliko se ne može postići optimalna opcija koja će se bazirati na pravu pojedinca-građanina onda ostaje sadašnji status quo koji neminovno vodi onom scenariju koji si ti pomenuo.
Dakle, izbor je jednostavan, ili građanska decentralizovana država sada ili nacionalna država Bošnjaka za 15-20 god. Izbor je vaš.
hercegovac_pravi

#37 Re: Spajanje kantona

Građanin wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Građanin wrote:

Čisto iz praktičnih razloga. Tako što bi se dosadašnji kantoni spojili u veče cjeline. Glupo je da Kanton Podrinje ili Kanton Srednjebosanski-Travnik , egzistiraju npr. kao samostalni kada nemaju kao ni Kanton Hercegbosanski ili Kanton Posavina šanse da budu ekonomski isplativi, znači samo ukrupnjavanje dosadašnjih Kantona iz čisto ekonomskih razloga, bez prekrajanja granica kantona. Kada već ne možemo mijenjati Deytonsku podjelu BiH, koja je ekonomski npr; a ne samo politički apsurdna, barem da se Federacija BiH , dovede na racionalniji nivo !!!
OK sa tvojim se stavom slažem. bilo bi mnogo praktičnije. Međutim, ovakva kanotnalna razgraničenja su prvaljena sa ciljem i nisu proizvod slučajnosti.
Šta slijedi i kako riješiti dinamiku kanotna? Veoma jednostavno. U procesu euro-atlanskih integracija, dobar dio nadležnosti entiteta će biti prebačen na nivo centralnih državnih institucija. U istom mahu, najveći dio kantonalnih ovlaštenja bit će prebačen na nivo Federacije a mnoga kanotnalna administracija koja se sada uhljebila će jednostavno postati bezpotrebna. Kantoni će ti biti nešto kao "kulturološka" autonomija pojedinih etnosa..i....to je to ...tako nekako
Geronimo81

#38 Re: Spajanje kantona

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote: Nisu svi crtali karte. Tačno se zna ko je crtao karte po sporazumu Tuđman-Milošević i njihov "ego-trip" Karađžić-Boban. Pitaj posavce, siguran sam da oni imaju nešto za dodat o sprazumu u Gracu.
Pa zašto onda tražiš da postavim kartu ako ti je normalno i znaš da nemam karte? :?
Ovakvo postojeće uređenje će neminovno dovesti do scenarija koji ti pominješ i na to se neće morati čekati čak ni 30 godina.
Decentralizacija je upravo ono što ja zagovaram. Ali to nije decentralizacija kakvu ti i ini zagovarate. Vi želite decentralizaciju zasnovanu na etničkim kriterijima što nikada bez rata i totalnog nestanka Bošnjaka nećete moći dobiti. E sad kolike su realne šanse za uspijeh takvog poduhvata ... :zzzz: Ukoliko se ne može postići optimalna opcija koja će se bazirati na pravu pojedinca-građanina onda ostaje sadašnji status quo koji neminovno vodi onom scenariju koji si ti pomenuo.
Dakle, izbor je jednostavan, ili građanska decentralizovana država sada ili nacionalna država Bošnjaka za 15-20 god. Izbor je vaš.
Pa mislim da se to neće desiti hrvati imaju koliku toliku zastitu u kantonima nestace iz srednje bosne ali iz hercegovine to ce biti vrlo tesko .Samo se trebaju rijesiti ovi papaka iz HDZ i uz pomocc HR uz neki kapitalno ulaganje
stvoriti jos radni mjesta a to ce da bude uskoro jer tesko je vise krast pare koje je hr slala.Buducnost ce pokazati ja mislim da sam u pravu jer po nesluzbenim popisima sto su pravili preko podataka o krstenim,rođenim,umrlim hrvati u hercegovini nigdje ne fale .Fale samo oni koji su u Bosni bili i u podrucijima konjica.

Kad sam rekao regionalno uređenje mislio sam na cijelu BiH bez entiteta i to je najpostenije uređenje za sva tri naroda u BiH pa ti msilio sta god mislio to je jedno od najbolji uređenja i da su bogdo ga ispostovali u ratu sprijecili bi toliko nevino ubijeni ljudi sa sve tri strane i nebi tolika mrznja bila među narodima.
hercegovac_pravi

#39 Re: Spajanje kantona

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote: Pa zašto onda tražiš da postavim kartu ako ti je normalno i znaš da nemam karte? :?
Pa mislim da se to neće desiti hrvati imaju koliku toliku zastitu u kantonima nestace iz srednje bosne ali iz hercegovine to ce biti vrlo tesko .Samo se trebaju rijesiti ovi papaka iz HDZ i uz pomocc HR uz neki kapitalno ulaganje
stvoriti jos radni mjesta a to ce da bude uskoro jer tesko je vise krast pare koje je hr slala.Buducnost ce pokazati ja mislim da sam u pravu jer po nesluzbenim popisima sto su pravili preko podataka o krstenim,rođenim,umrlim hrvati u hercegovini nigdje ne fale .Fale samo oni koji su u Bosni bili i u podrucijima konjica.

Kad sam rekao regionalno uređenje mislio sam na cijelu BiH bez entiteta i to je najpostenije uređenje za sva tri naroda u BiH pa ti msilio sta god mislio to je jedno od najbolji uređenja i da su bogdo ga ispostovali u ratu sprijecili bi toliko nevino ubijeni ljudi sa sve tri strane i nebi tolika mrznja bila među narodima.
geronimo
Morat ću te razočarati. Kantoni kakve ih poznajemo su stvar prošlosti. NE ODRŽIVI. Maxsimum koji će sadašnji kantoni biti u mogućnosti održati u svojim inegeracijama će biti nekakav vid "kulturološke" zaštite etnosa..i to je to..od prilike. Ovo što sam napisao nije Bošnjački zahtjev niti inicijativa. Da se pita vodećih Bošnjačkih političara, današnji kantoni bi ostali netaknuti još dobar niz godina (upravo zbog onog tvog scenaria koji je direktno proporcionalan sadašnjem uređenju). Mećutim, "nema đžabe ni u stare babe". Bez obzira koliko se mi/vi ufuravlali u "dobru" ekonomiju, nema od toga ništa. Jedini kanotoni koji su samooodrživi su USK i SK. Ostalo...katastrofa živa a Svijet više neda para za naše gluposti. Pošto ti je vjerovatno jasno da od ukidanja Entiteta ili formiranja "trećeg" entiteta nema ništa, zaključak ti se sam nameće. isto tako, entiteti će ostati bez dobrog dijela sadašnjih inegeracija koja su kontradikcija samom odnosu države i entiteta. I tako narednih 20 godina..male promjene a suštinski status quo.
Ovo boldano iz tvoga posta ne razumijem. Kakvo regionalno uređenje "da se ispoštovalo u ratu"? O kakvim regijama u ratnom periodu pišeš? Možeš li malo detaljnije objasniti svoju rečenicu?
Geronimo81

#40 Re: Spajanje kantona

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote: Pa zašto onda tražiš da postavim kartu ako ti je normalno i znaš da nemam karte? :?

geronimo
Morat ću te razočarati. Kantoni kakve ih poznajemo su stvar prošlosti. NE ODRŽIVI. Maxsimum koji će sadašnji kantoni biti u mogućnosti održati u svojim inegeracijama će biti nekakav vid "kulturološke" zaštite etnosa..i to je to..od prilike. Ovo što sam napisao nije Bošnjački zahtjev niti inicijativa. Da se pita vodećih Bošnjačkih političara, današnji kantoni bi ostali netaknuti još dobar niz godina (upravo zbog onog tvog scenaria koji je direktno proporcionalan sadašnjem uređenju). Mećutim, "nema đžabe ni u stare babe". Bez obzira koliko se mi/vi ufuravlali u "dobru" ekonomiju, nema od toga ništa. Jedini kanotoni koji su samooodrživi su USK i SK. Ostalo...katastrofa živa a Svijet više neda para za naše gluposti. Pošto ti je vjerovatno jasno da od ukidanja Entiteta ili formiranja "trećeg" entiteta nema ništa, zaključak ti se sam nameće. isto tako, entiteti će ostati bez dobrog dijela sadašnjih inegeracija koja su kontradikcija samom odnosu države i entiteta. I tako narednih 20 godina..male promjene a suštinski status quo.
Ovo boldano iz tvoga posta ne razumijem. Kakvo regionalno uređenje "da se ispoštovalo u ratu"? O kakvim regijama u ratnom periodu pišeš? Možeš li malo detaljnije objasniti svoju rečenicu?
Kako god bude uređenje trebala bi biti jaka decentralizacija drzave ja se necu buniti ni sekund meni je samo potreban u skolama hrvatski jezik i da smo ravnopravni a ne kosto je sada trenutno .Kanton se nece ukinuti ako status bude qou i tih 20 godina sto ti mislis moze se samo ukinuti kad dođe novo uređenje drzave stocemo vidjeti u buducnosti...

Mislio sam na mirovni plan sa 10 provincija kad je rat vec bio buknuo to ga je moglo ugasiti i spasiti tisuće i tisuće nevini zrtava.
cyprus

#41 Re: Spajanje kantona

Post by cyprus »

hercegovac_pravi wrote:
Građanin wrote:

Image

Prvo, razlog stvaranja ove karte je naravno stvaranje funkcionalnije Federacije BiH. Mislim da je opštepoznata stvar da je 10 kantona previše iz praktičnih razloga. Pokušaj ti da mi objasniš praktičnu svrhu postojanja Posavskog, Bosansko-podrinjskog ili Zapadnohercegovačkog kantona :-) .

Kriteriji? Pa kriterija je više. Tu su i funkcionalni i ekonomski i etnički i čisto geografski. Ne smije se potpuno zanemariti niti jedan od ovih kriterija. Naravno, najkontraverzniji je onaj etnički. Međutim, etničko pitanje u BiH se ne smije ignorisat. Građanski sistem koji zanemaruje posebnost etničkih odnosa je nemoguće tek tako uspostaviti kako neki misle ili kako bi želili. Rješavanje etničkog pitanja putem kantona ne znači uspostavljanje potpuno ili skoro potpuno etnički homogenih administrativnih cjelina. U Bosni i Hercegovini (u ovom slučaju njenom dijelu koji se zove FBiH) je to nemoguće normalnim putem, a nije ni poželjno. Tako, ako pogledaš kartu možeš u svakom kantonu vidjet nekoliko opština "uljeza". Mislim da kantoni ovako postavljeni predstavljaju optimum kada se sagledaju svi aspekti. Poštujem i tvoje mišljenje da je status quo bolje rješenje, ali kao i veliki broj ljudi vrlo sam skeptičan prema održivosti ovolike administracije...

Ko je protiv ovoga? Pa logično, oni koji bi se na osnovu lokacije našli u etnički "nepovoljnijoj" administrativnoj jedinici. To se odnosi na hercegovačke Bošnjake (kojima mislim ti pripadaš) te posavske i srednjobosanske Hrvate, kao i većinu političara, kojima se ovim prijedlogom uveliko snižava šansa da dođu do fotelje. Iz tog razloga ne gajim nikakve iluzije, i smatram da će se status quo zadržati bar još nekoliko decenija, dok se sam ne uruši. Niko ne želi biti manjina. Tako mislim i da Bošnjacima iz USK više odgovara entitetska podjela, nego da potpadnu pod Banjalučku "decentralizovanu ekonomsku" regiju, gdje bi ih Dodik handrio kako mu je q...u ćejf. To je i razlog zašto Srbi ne daju RS. Bez popravke međuetničkih odnosa u BiH, nema nikakve promjene administrativnih granica, to je posve jasno. Dakle, ništa se ti ne brini, ovo što sam ja nacrtao neće se (skoro) desiti. Status quo će još dugo biti na snazi...

A za crtanje karata nemoj mi puno zamjeriti. To je jako blisko mojoj budućoj profesiji i kod nas se to smatra sasvim normalnim i nema nikakve veze sa Tuđmanovim i Miloševićevim škrabotinama. Da se više pitalo ljude iz struke, umjesto "zaštitnika nacionalnih interesa", danas bi sve bolje bilo... :roll:
michio

#42 Re: Spajanje kantona

Post by michio »

BiH treba imati samo nekoliko opština za ostalo nema ljudskih resursa. Ja se uvijek pitam kakvi likovi vladaju šta ja znam Gackom ili Bužimom :-) . Uslov za opštinu 80 000 ljudi pa nek se udružuju.
Dozer

#43 Re: Spajanje kantona

Post by Dozer »

Reorganizacija FBiH, u smislu spajanja kantona i stvaranja 4-5 umjesto postojecih 10 kantona bi bio jedan od najboljih poteza bilo koje vlasti.
Koliko je meni poznato, RS se u slucaju preustroja FBiH i ne pita nesto pretjerano, nego se to odlucuje u paramentu federacije.

Ovim kresanjem kantona, a samim tim i ogromne administracije, oslobodila bi se ogromna sredstva na godisnjem nivou, koja bi automatski mogla biti preuzmjerena u otvaranje novih radnih mjesta kroz ubrzan razvoj i otvaranje novih malih i srednjih preduzeca. Uposlenici koji bi dobili otkaze bi imali prioritet pri zaposljavanju, naravno.
Odredjeni dio ovih ljudi bi svakako morao preci u opstine, jer bi opstine morale biti ojacane radi preuzimanja vecih nadleznosti.

Ja bih cak i u ovim preostalim kantonima ukinuo vlade, a uveo guvernerske kancelarije kojima bi opstine bile podredjene. I na ovaj nacin bi se ustedilo na ogromnim administracijama, realno nepotrebnim. RS je primjer ovoga - 49% teritorije BiH funkcionise sasvim dobro bez ikakvih kantonalnih vlada, cak i puno efikasnije od administracije FBiH, koja je vise nego preglomazna i preskupa.
Da je RS u administrativnom smislu uredjena kao FBiH, odavno bi bankrotirala, i upravo je uredjenje kakvo i jeste odrzava koliko-toliko.

Ali, tesko da ce se nesto ovakvo desiti u FBiH jer su vlasti nakon 20 godina vladavine uspostavile vrzino kolo iz kojeg niti zele niti mogu izaci. Previse je tu zaposleno tetica, sestrica, havera, rodjaka i raznoraznih talovskih vucibatina, da bi se to tek tako rasturilo.
Za ovu promjenu je potrebno da na vlast, i to momacki vecinsku, dodje neka opoziciona stranka koja je orjentisana ekonomski, a ne etnicarski.
Last edited by Dozer on 02/06/2010 15:44, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#44 Re: Spajanje kantona

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote: Pa mislim da se to neće desiti hrvati imaju koliku toliku zastitu u kantonima nestace iz srednje bosne ali iz hercegovine to ce biti vrlo tesko .Samo se trebaju rijesiti ovi papaka iz HDZ i uz pomocc HR uz neki kapitalno ulaganje

geronimo
Kako god bude uređenje trebala bi biti jaka decentralizacija drzave ja se necu buniti ni sekund meni je samo potreban u skolama hrvatski jezik i da smo ravnopravni a ne kosto je sada trenutno .Kanton se nece ukinuti ako status bude qou i tih 20 godina sto ti mislis moze se samo ukinuti kad dođe novo uređenje drzave stocemo vidjeti u buducnosti...

Mislio sam na mirovni plan sa 10 provincija kad je rat vec bio buknuo to ga je moglo ugasiti i spasiti tisuće i tisuće nevini zrtava.
Decentralizacija države je neminovna. Jednostavno, ako pogledaš prirodne regije po BiH, jasno će ti biti da horizontalne i vertikalne osnove regijske ekonomije moraju funkcionisati na tom principu. Sve ostalo je samo "mazanje" očiju pričom o "ekonomskom prosperitetu".
Dalje, i ja sam potvrdio u svome prijašnjem postu da kantoni neće biti ukinuti ali će biti razvlašteni do ne prepoznatljivosti. Smanjenje kanotnalnih nadležnosti nužno vodi ka smanjenju kantonalne administracije, što je i suštinski problem današnje federacije. Dakle, nije upitan broj kantona (možda sam se pogrešno izrazio) ali su nadležnosti postojećih kantona pod velikim znakom pitanja. O tome "mudre glave" već uveliko pričaju i pomak u tome smjeru se može sa sigurnošću očekivati nakon izbora.
I još da dodam jedno pitanje, pošto je platforma političkog djelovanja HDZ-a zasnovana na "federaciji regija ili četiri federalne jedinice", da li si ikada imao priliku vidjeti kartu potencijalnih regija kakvu zagovara HDZ? Suštinski, nema nikakve razlike između regionlane karte kakvu predlaže HDZ i kakvu predlaže SDA. Razlike su minimalne i uticaj etničkog kriterija kod formiranja ovakvih regija je bio skoro pa minimalan. I naravno da podsjetim, nisam glasač SDA ali karte regija koje su kreirali prilično su dobre. O inegeracijama ovih potencijalnih regija zaista ništa ne znam pa ne bih da "lupam". Ostaje da se vidi.
P.S. Sada kontam o kojim regijama govoriš.
hercegovac_pravi

#45 Re: Spajanje kantona

cyprus wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Građanin wrote: Ovo bi bilo puno racionalnije i ekonomičnije ! :bih:
Prvo, razlog stvaranja ove karte je naravno stvaranje funkcionalnije Federacije BiH. Mislim da je opštepoznata stvar da je 10 kantona previše iz praktičnih razloga. Pokušaj ti da mi objasniš praktičnu svrhu postojanja Posavskog, Bosansko-podrinjskog ili Zapadnohercegovačkog kantona :-) .

Kriteriji? Pa kriterija je više. Tu su i funkcionalni i ekonomski i etnički i čisto geografski. Ne smije se potpuno zanemariti niti jedan od ovih kriterija. Naravno, najkontraverzniji je onaj etnički. Međutim, etničko pitanje u BiH se ne smije ignorisat. Građanski sistem koji zanemaruje posebnost etničkih odnosa je nemoguće tek tako uspostaviti kako neki misle ili kako bi želili. Rješavanje etničkog pitanja putem kantona ne znači uspostavljanje potpuno ili skoro potpuno etnički homogenih administrativnih cjelina. U Bosni i Hercegovini (u ovom slučaju njenom dijelu koji se zove FBiH) je to nemoguće normalnim putem, a nije ni poželjno. Tako, ako pogledaš kartu možeš u svakom kantonu vidjet nekoliko opština "uljeza". Mislim da kantoni ovako postavljeni predstavljaju optimum kada se sagledaju svi aspekti. Poštujem i tvoje mišljenje da je status quo bolje rješenje, ali kao i veliki broj ljudi vrlo sam skeptičan prema održivosti ovolike administracije...

Ko je protiv ovoga? Pa logično, oni koji bi se na osnovu lokacije našli u etnički "nepovoljnijoj" administrativnoj jedinici. To se odnosi na hercegovačke Bošnjake (kojima mislim ti pripadaš) te posavske i srednjobosanske Hrvate, kao i većinu političara, kojima se ovim prijedlogom uveliko snižava šansa da dođu do fotelje. Iz tog razloga ne gajim nikakve iluzije, i smatram da će se status quo zadržati bar još nekoliko decenija, dok se sam ne uruši. Niko ne želi biti manjina. Tako mislim i da Bošnjacima iz USK više odgovara entitetska podjela, nego da potpadnu pod Banjalučku "decentralizovanu ekonomsku" regiju, gdje bi ih Dodik handrio kako mu je q...u ćejf. To je i razlog zašto Srbi ne daju RS. Bez popravke međuetničkih odnosa u BiH, nema nikakve promjene administrativnih granica, to je posve jasno. Dakle, ništa se ti ne brini, ovo što sam ja nacrtao neće se (skoro) desiti. Status quo će još dugo biti na snazi...

A za crtanje karata nemoj mi puno zamjeriti. To je jako blisko mojoj budućoj profesiji i kod nas se to smatra sasvim normalnim i nema nikakve veze sa Tuđmanovim i Miloševićevim škrabotinama. Da se više pitalo ljude iz struke, umjesto "zaštitnika nacionalnih interesa", danas bi sve bolje bilo... :roll:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne mogu se složiti sa tvojom tvrdnjom. Stvaranje ove karte je stvaranje ne funkcionalne Države BiH i ponovni pokušaj ostvarnja ratnog cilja. To se neće dozvoliti. Broj kantona nije upitan. Upitne su brojne ovlasti koje sadašnji kanotni imaju koje neminovno proizvide ogromnu paralelnu administrativnu strukturu. Smanjenjem broja tih ovlasti administracija kantona će biti svedena na jedan prihvarljivi minimium.
Najznačajniji kriterij koji se koristio pri formiranju kantonalnih granica je bio etnički kriterij. Uostalom da ne duljim previše, šta ovom kartom dobivaju Bošnjaci? Šta Bošnjaci dobivaju prepuštanje DB-a u Dodikove ruke? ova ti je karta "utopija" i ništa drugo.
Protiv ovoga ti je jedna ogromna većina Bošnjaka, dobar dio Bosanskih Hrvata a ovo bi prihvatili u pc-u i to instantli. Da ponovim predhodno pitanje..Pristankom na ovu kartu šta dobivaju Bošnjaci?
Ne zamjeram ni u kom slučaju, jedino bih sugerisao da se prilikom crtanja karata uvaže konstantni parimetri koji će jasno oslikavati esencijalne interese svih strana koje su u procesu. Dakle, Bošnjaka, Hrvata, Srba, federacije kao entiteta, pc-a kao entiteta i navrh svega države BiH kao suverene i neupitne jedinke. Onda ćeš tek vidjeti da ova karta nema nikakvog smisla.
cyprus

#46 Re: Spajanje kantona

Post by cyprus »

hercegovac_pravi wrote:Ne mogu se složiti sa tvojom tvrdnjom. Stvaranje ove karte je stvaranje ne funkcionalne Države BiH i ponovni pokušaj ostvarnja ratnog cilja. To se neće dozvoliti. Broj kantona nije upitan. Upitne su brojne ovlasti koje sadašnji kanotni imaju koje neminovno proizvide ogromnu paralelnu administrativnu strukturu. Smanjenjem broja tih ovlasti administracija kantona će biti svedena na jedan prihvarljivi minimium.
Koji su to ratni ciljevi ostvareni ovom kartom? Dalje, smanjenje kantonalnih ovlasti znači centralizaciju ovog entiteta. Kako zamišljaš da Hrvati pristanu na smanjenje ovlasti kantona? Šta im nudiš u zamjenu za smanjenje kantonalnih ovlasti?
hercegovac_pravi wrote:Najznačajniji kriterij koji se koristio pri formiranju kantonalnih granica je bio etnički kriterij. Uostalom da ne duljim previše, šta ovom kartom dobivaju Bošnjaci? Šta Bošnjaci dobivaju prepuštanje DB-a u Dodikove ruke? ova ti je karta "utopija" i ništa drugo.
Prvo, pogrešno si protumačio. DB nisam stavio u RS, samo ga nisam obojio jer nije sastavni dio Federacije, kojom sam se isključivo bavio. Šta Bošnjaci dobivaju? Ako ćemo tvojom logikom, dobivaju 4 kantona u kojima su većina. No, ja se tom logikom nisam vodio. Gledao sam šta obični građanin FBiH ovim dobiva i samo sam htio prikazati kako bi okrupnjavanje kantona u funkcionalnom smislu izgledalo i mišljenja sam da je ovakvo uređenje bolje od sadašnjeg. A to da je utopija znam i to sam ponovio više puta. Previše je ljudi kojima odgovara status quo.
hercegovac_pravi wrote:Protiv ovoga ti je jedna ogromna većina Bošnjaka, dobar dio Bosanskih Hrvata a ovo bi prihvatili u pc-u i to instantli. Da ponovim predhodno pitanje..Pristankom na ovu kartu šta dobivaju Bošnjaci?
Nisam siguran da bi Bošnjaci velikom većinom bili protiv. Upravo česti povici na ovom forumu ali i van njega o smanjenju broja kantona, su me i naveli da pokušam smislit šta se na tom polju može uraditi i kako bi to izgledalo. Raspoloženje Bošnjaka spram ovoga bi se razlikovalo od područja do područja. Tako mislim da bi Bošnjaci srednje Bosne, Tuzlanskog kantona, Goražda, Olova i drugih mjesta koje gravitiraju Sarajevu bili ZA, Sarajlije baš i ne, jer bi dobili "na teret" nekoliko slabo razvijenih opština i "kukavičje jaje" u vidu Kiseljaka i Kreševa. Protiv bi bili Bošnjaci Hercegovine, a Krajišnici poprilično indiferentni. Kod Hrvata bi također regionalno bila izražena razlika: hercegovci ZA, bosanci PROTIV. U RS-u se ne bi uopšte pitali, možda samo oko toga da aminuju Bosansko Grahovo i Drvar u novoj preraspodjeli, ali boli njih neka stvar za to. Ali sam siguran da stranke (makar ove velike), bi bile generalno protiv.
Postavljam ja tebi kontrapitanje (na tvoje sam već odgovorio): šta Bošnjaci gube ovim?
hercegovac_pravi wrote:Ne zamjeram ni u kom slučaju, jedino bih sugerisao da se prilikom crtanja karata uvaže konstantni parimetri koji će jasno oslikavati esencijalne interese svih strana koje su u procesu. Dakle, Bošnjaka, Hrvata, Srba, federacije kao entiteta, pc-a kao entiteta i navrh svega države BiH kao suverene i neupitne jedinke. Onda ćeš tek vidjeti da ova karta nema nikakvog smisla.
Vjerovao ti meni ili ne, ali nastojao sam da uvažim sve to što si spomenuo. Kada se sve sabere i oduzme, makar mojom logikom, kantonizacija čitave države mi dođe nekako kao najlogičnije rješenje. Ali kolika je tek to utopija... :oops: Zasad se ipak zadržavam na federalnom nivou.
Imamopobjednika

#47 Re: Spajanje kantona

Post by Imamopobjednika »

cyprus wrote:Postavljam ja tebi kontrapitanje (na tvoje sam već odgovorio): šta Bošnjaci gube ovim?
Neka se Hercegovac ne ljuti sto cu odgovoriti umjesto njega: Na prvom mjestu Bosnjaci gube Mostar, gube Jablanicu i Konjic. Teritorijalna preraspodjela na karti koju si ti ponudio nije nista drugo nego ostvarivanje ratnih ciljeva "H-B" i formiranje hrvatske federalne jedinice.

Odrekli bi se Mostara, Konjica i Jablanice. Sta bi to zauzvrat Bosnjaci dobili? Busovacu, Novi Travnik i Jajce? Gdje su vec sada vecina. Zepce, Vitez, Kiseljak i Odzak? Pitanje godine kada ce Bosnjaci postati vecina i u tim opcinama. Dakle Bosnjaci dobijaju jedino Orasje, Kresevo, Bos. Grahovo i Drvar. A odricu se Mostara, Konjica i Jablanice. Da ne spominjem ponovo cinjenicu da ovakav prijedlog znaci uvodjenje hrvatske federalne jedinice na mala vrata. I ne znam uopce odakle ti to da bi se, kada su Bosnjaci u pitanju, bunilo jedino ljudi iz Hercegovine? Uzimam sebe kao primjer, nemam ama bas nikakvih dodirnih tacaka ni sa jednim od nabrojanih mjesta. Rodjen u SA, zivim u SA i pristanak bilo koje politicke opcije na ovakav prijedlog bih smatrao veleizdajom. I mislim da bi vecina isto reagovala.
sammo

#48 Re: Spajanje kantona

Post by sammo »

Spajanje kantona znaci rjesavanje administrativnog pitanja, ne nacionalnog. Prijedlog: regije: Bihac, Mostar, Sarajevo, Tuzla...brisu se kantoni, pojaca se funkcionalnost opcina i to je to. Ko je gdje u vecini nije vise vazno, bilo je vazno za Dayton, sad vise ne. Za ravnopravnost naroda je potreban jak zakon, koji ce vazit na cijeloj teritoriji FBIH. Taj zakon bi skinuo nacionalni kljuc svugdje osim za predsjednistvo.
cyprus

#49 Re: Spajanje kantona

Post by cyprus »

Imamopobjednika wrote:
cyprus wrote:Postavljam ja tebi kontrapitanje (na tvoje sam već odgovorio): šta Bošnjaci gube ovim?
Neka se Hercegovac ne ljuti sto cu odgovoriti umjesto njega: Na prvom mjestu Bosnjaci gube Mostar, gube Jablanicu i Konjic. Teritorijalna preraspodjela na karti koju si ti ponudio nije nista drugo nego ostvarivanje ratnih ciljeva "H-B" i formiranje hrvatske federalne jedinice.

Odrekli bi se Mostara, Konjica i Jablanice. Sta bi to zauzvrat Bosnjaci dobili? Busovacu, Novi Travnik i Jajce? Gdje su vec sada vecina. Zepce, Vitez, Kiseljak i Odzak? Pitanje godine kada ce Bosnjaci postati vecina i u tim opcinama. Dakle Bosnjaci dobijaju jedino Orasje, Kresevo, Bos. Grahovo i Drvar. A odricu se Mostara, Konjica i Jablanice. Da ne spominjem ponovo cinjenicu da ovakav prijedlog znaci uvodjenje hrvatske federalne jedinice na mala vrata. I ne znam uopce odakle ti to da bi se, kada su Bosnjaci u pitanju, bunilo jedino ljudi iz Hercegovine? Uzimam sebe kao primjer, nemam ama bas nikakvih dodirnih tacaka ni sa jednim od nabrojanih mjesta. Rodjen u SA, zivim u SA i pristanak bilo koje politicke opcije na ovakav prijedlog bih smatrao veleizdajom. I mislim da bi vecina isto reagovala.
Da, upravo potvrđuješ ono što sam rekao. Dok ovom državom dominiraju desničari i njihove ideje status quo ostaje. Suština te ideje je biti u većini na što više moguće nivoa i teritorije. U tom je ključ cijele političke zavrzlame u BiH.
Imamopobjednika

#50 Re: Spajanje kantona

Post by Imamopobjednika »

cyprus wrote:
Imamopobjednika wrote:

Da, upravo potvrđuješ ono što sam rekao. Dok ovom državom dominiraju desničari i njihove ideje status quo ostaje. Suština te ideje je biti u većini na što više moguće nivoa i teritorije. U tom je ključ cijele političke zavrzlame u BiH.
Ne, bolje i status quo nego uvodjenje hrvatske federalne jedinice. A to je ono sto ti sa ovom kartom nudis.
Post Reply