snimak "Skorpiona"

Post Reply
non grata

#1 snimak "Skorpiona"

Post by non grata »

Molim Vas, da li neko zna gdje se moze donlandovati snimak ubistva koja su pocinili "Skorpioni"??????----treba mi hitno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fair Life

#2 Re: snimak "Skorpiona"

Post by Fair Life »

non grata wrote:Molim Vas, da li neko zna gdje se moze donlandovati snimak ubistva koja su pocinili "Skorpioni"??????----treba mi hitno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Srebrenica. wmv___ 9.27 Mb (skorpioni)

Pogledaj i ovo:

Povijest zlocina.pps___ 6.81 Mb
da pamtis

Post by da pamtis »

Nastavljeno suđenje pripadnicima jedinice Škorpioni, za ubistvo šestorice Bošnjaka 1995.

PETRAŠEVIĆ: Prvi sam pucao i ubio jednog zarobljenika

Optuženi priznao zločin pred porodicama žrtava: Juče u sudu

Beograd - Pero Petrašević, nekadašnji pripadnik jedinice Škorpioni, priznao je juče u nastavku suđenja za ubistvo šestorice srebreničkih Muslimana u Trnovu jula 1995, da je ubio jednog od zarobljenika prilikom egzekucije.

- Neko je odredio dvojicu da legnu da bi preneli leševe u vi
kendicu. Kada je zarobljeni iskoračio, opalio sam prvi rafal. Tada je nastupio šok - rekao je Petrašević. Tvrdi da se seća da je pucao samo u jednog zarobljenika i da je tada video da Slobodan Davidović "overava" zarobljenike na livadi. "Kada su pobijeni ti nesrećnici", rekao je Petrašević, "odvezuju ovu dvojicu i odnose ih u vikendicu, a neko je rekao:Tu dvojicu ostavi meni".

Drugooptuženi je ispričao i da su preostala dvojica zarobljenika preneli jednog po jednog ubijenog do vikendice i zasuli ih šutom, da su potom prišli vikendici i da su se začuli pucnji, posle čega je ušao u vikendicu i video obojicu zarobljenika mrtve. Kazao je da je na video snimku video da Branislav Medić ispaljuje preostala tri hica sa spoljne strane vikendice unutar prostorije. Posle egzekucije, kaže Petrašević, u Trnovu ih je sačekao Slobodan Medić Boca kome je raportirao da su zarobljenici pobijeni i da je sve snimljeno. Upitao ga zašto je snimano, na šta mu je Medić odgovorio da će sve biti izbrisano. Kasnije je komandant ponovio istu priču uz opasku "šta se ti sekiraš, opušteno".

Za ubistvo šestorice Bošnjaka optuženi su Slobodan Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Medić, Aleksandar Vukov i Branislav Medić.

Posle ekshumacije tela žrtava na osnovu DNK analiza identifikovani su Azmir Alispahić (17) i Safet Fejzić (17), Sadik Salkić (36), dok su porodice na snimku prepoznale Smaila Ibrahimovića i Fadila Salkića, a identitet poslednje žrtve je ostao nepoznat.

Drugooptuženi Petrašević se juče obratio prvooptuženom Slobodanu Mediću.
- Izađi ispred nas i reci šta si naredio. Mi smo svoje uradili. Nije pitao ko hoće. Rekao je ti, ti i ti, idite i ubijte zarobljenike. Njega treba da bude sramota što se krije iza naših leđa - rekao je Petrašević. Na pitanje suda da li je kriv rekao je: "Pred Bogom sigurno kriv, a da li sam kriv što sam izvršavao naređenje to ćete vi proceniti".

Petrašević je ispričao da ga je kritičnog jutra u kući u Trnovu probudio Slobodan Davidović i rekao da "siđe dole, jer ga treba Boca" i da je po silasku video parkiran kamion.

- Meni se obraća komandant Slobodan Medić i kaže: idite i pobijte ove ljude. Pitao sam ga ko su ovi ljudi, a on mi je odgovorio zarobljeni muslimanski vojnici i zatim rekao Stojkoviću da ide po kameru - naglasio je Petrašević. Kada su stigli na mesto egzekucije, zarobljenici su izašli iz kamiona i pored puta legli na stomak. Na licu mesta tada su bili Aleksandar i Branislav Medić, Slobodan Stojković, Slobodan Davidović, Milorad Momić i Petrašević, koji tvrdi da "nema nikakvog nepoznatog lica" i da je to "izmišljena priča" o učešću oficira Vojske RS u zločinu.

Objasnio je da je Aleksandar Medić pokušao da stupi u kontakt sa zarobljenicima, ali je Momić ispalio hitac iznad njegove glave. Ipak, snimatelj Stojković je insistirao da saznaju odakle su zarobljenici, pa je u razgovoru sa jednim od njih saznao da su iz Srebrenice, da je najstariji 1959. godište, a najmlađi 1979, da su zarobljenici i da su samo dvojica od šestorice nosila oružje. Petrašević je naveo da je zatim obišao vikendice u blizini i eventualno mesto egzekucije, i objasnio da zarobljenike nisu ubili pored potoka da ne bi zagadili vodu.

Petrašević je odbacio navode da je optuženi Aleksandar Vukov, zamenik komandanta, učestvovao u zločinu na bilo koji način, a da je Slobodan Stojković Bugar snimio egzekuciju zarobljenika.

Suđenje se nastavlja danas.

Danas, 21.02.2006.
Beograd - U nastavku suđenja pripadnicima jedinice Škorpioni, optuženim za ubistvo šestorice zarobljenih muslimanskih civila u Trnovu 17. jula 1995, u Veću za ratne zločine Okružnog suda svedočili su članovi porodica žrtava Safeta Fejzića, Azmira Alispahića i Sidika Saltića. Tela trojice žrtava identifikovane su na osnovu DNK analiza, dok su članovi porodica na video snimku egzekucije prepoznali Saiba Salkića i Smaila Ibrahimovića, a identitet šeste žrtve je do danas ostao nepoznat. Za ovaj šestostruki zločin optuženi su komandant "Škorpiona" Slobodan Medić Boca (39), Pero Petrašević (36), Aleksandar Medić (38), Aleksandar Vukov (33) i Branislav Medić (36).

Hana Fejzić (1958), svedočila je juče da je svog sina Safeta (17) prepoznala na video snimku egzekucije u Trnovu emitovanom na televiziji prošle godine, ali i da su njena ćerka i zet taj televizijski snimak krili od nje, jer je srčani bolesnik.

- Pogledala sam film. Videla sam da moj Sajo prvi izlazi iz kamiona i izgubila se. Ceo film nikada nisam pogledala - pričala je Hana Fejzić kroz suze. Ona je dodala da je njena porodica 1993. godine izbegla u Srebrenicu nakon što su srpske snage zapalile njihovo selo Mošići i da su živeli u domu kulture, da bi se kasnije preselili u kamp kućice u naselju Zeleni jadar u Srebrenici. Kada je počeo napad jedinica Vojske Republike Srpske na Srebrenicu jula 1995, pričala je Hana Fejzić, pobegli su kod njenog oca u naselje suprotno od pravca ulaska srpskih snaga u Srebrenicu, pošto je cele noći grad bio granatiran. Svedokinja je ispričala da su ujutru 11. jula saznali da je Srebrenica pala i da je zavladala panika, te da su meštani krenuli da potraže zaštitu u komandi Unprofora u Potočarima.

- Mužu i sinu spremila sam pogaču i kilo soli. Prošli su pored mene da ih nisam videla. Otišla sam u Potočare i za njih nikada više nisam čula, dok ih nisu ekshumirali. Muž je nađen u masovnoj grobnici u Cerskoj - rekla je Hana Fejzić. Ona je ispričala da je njen sedamnaestogodišnji sin Safet Fejzić, kada ga je poslednji put videla, na sebi imao plavu trenerku, "koju sam mu kupila kada je krenuo u drugi razred" i da je na video snimku, emitovanom u sudnici Haškog tribunala bio isto obučen. Advokati odbrane insistirali su da svedokinja kaže da li su u Srebrenici bile jedinice Armije BIH predvođene Naserom Orićem i da li su činili zločine protiv pripadnika srpske nacije, ali ona o tome nije imala saznanja.

- Prosto me ne zanima, nek’ se sudi svakome ko je kriv - odgovorila je Fejzić na pitanje advokata Zorana Levajca da li zna zašto se Oriću sudi u Hagu.

Safeta Muhić, ćerka Hane Fejzić, navela je da su prilikom napada VRS na Srebrenicu "pucali prozori od detonacija" i da su se sakrili kod njene tetke. Ispričala je da su se ujutru, posle pada Srebrenice, brat i otac spremali da idu u šumu i da ih je tada poslednji put videla.

- Otišli su i više ništa ne znamo. Za njih više nismo čuli - rekla je Safeta Muhić. Kada je videla snimak egzekucije emitovan u Haškom tribunalu želela je da ga više puta pogleda.

- Gledala sam film stalno. Sedela sam pored televizora da bih brata videla još koji put - kaže Safeta Muhić. Dodala je da je sa majkom pobegla u Potočare i da je srpska vojska posle osvajanja Srebrenice odvajala muškarce od žena i "lepe devojke".

Svedokinja Muhić je ispričala i da vojnici Unprofora nisu pomagali narodu, iako je Srebrenica bila zaštićena zona, kao i da su vojnici UN bili naoružani, ali da su im srpski vojnici skidali uniforme i oblačili ih. Na pitanje odbrane rekla je da ne zna da li je u Srebrenici bilo vojske Armije BIH i da je čula za Nasera Orića, ali da ga nikada nije videla.

Majka ubijenog Azmira Alispahića, Nura, juče je ispričala da je svom sinu prilikom poslednjeg susreta u torbu stavila "komad hleba i šaku soli" i da je tada znala da ga više neće videti. Kako je objasnila, kada je videla snimak egzekucije na televiziji bilo joj je teže "nego kada sam ga ukopala".

O poslednjem susretu sa svojim sestrićem Azmirom Alispahićem svedočio je Osman Salkić, koji je ispričao da je zbog pometnje prilikom granatiranja zbega od 12 do 15 hiljada njihovih sugrađana, iz vida izgubio Azmira u kretanju ka Tuzli i da je čuo da je "preživeo prvu zasedu", ali da ga više nije video. Salkiću je žao što se ne zna istina o Srebrenici, jer bi "ovaj sud mogao da spere ljagu sa ljudi u Srbiji", kao i da "ljudi imaju osećaj da su ljudi u Srbiji krivi, jer da nije bilo Srbije, ne bi bilo ni rata".

- Pozdravljam ako su bili borci, ali ako su ubijali decu, onda su kukavice - rekao je Salkić obraćajući se optuženima. Salkić je odgovarajući na pitanja odbrane rekao i da je imao lovačku pušku i da je bilo dosta meštana naoružanih automatskim oružjem, ali je negirao da je imao uniformu.

Suđenje se nastavlja danas.

"Naređenje je naređenje"

Posle njegovog svedočenja, Salkiću se obratio drugooptuženi Pero Petrašević, koji je rekao da je "učestvovao u egzekuciji po naređenju".

- Nikada nisam bio kukavica. Naređenje je naređenje... Ako smo mi napravili grešku, nemojte suditi celom srpskom narodu. Ima mnogo junaka - kazao je Petrašević. Salkić je odgovorio da se nada da će sud doneti pravedne presude i da je "politika prljava", kao i da su svi iz njegove generacije pobijeni. Trećeoptuženi Aleksandar Medić rekao je Salkiću da nije počinio ubistvo koje mu se stavlja na teret i da je zato želeo da ga pogleda u oči, jer "znam šta je bol".

"Dali su to ljudi"

Nakon što je identifikovala svog brata sa fotografije na kojoj silazi iz kamiona, pre egzekucije, Safeta Muhić je zatražila da pogleda optužene.

- Kada ih pogledam ne znam da li su to ljudi, kako da ih nazovem? Ko bi tako nešto mogao da uradi. Oduvek sanjam da ih pitam zašto i kako su to mogli da urade. To su bila deca - kroz suze je pričala Safeta Muhić.
Post Reply