Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulacije??

Post Reply
Fudo387

#226 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:samo sabura. vjerujmo institucijama. veži konja gdje ti aga kaže. ne valja se s rogatim bosti. šuti može mi zatrebati nešto :mrgreen:

zato su protesti za dženana, koji nisu na podforumu politika niti (zasad, ako se baš ne otkrije učešće viših organa vlasti) realno trebaju biti, go kurac po odzivu običnih građana koji nisu rod ni prijatelji. ni vas dijasporske huškače to ne zanima, a ovo gdje su svi akteri za vas četnici, tu visite, to vam je mnogo zanimljivije. sve manje od nivoa nacije vama je neinteresantno, traćenje vaše pameti :mrgreen:
Samo ti spinuj, dijaspora, huskaci, dijaspora...
Ali, nece moci ove noci.
Kako su progurali zakon o entiteskim drzavljanstvima?
JThomas

#227 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by JThomas »

sve sam ti napisao. prelistaš, izguglaš i vidiš da je od dejtona sve isto. i u teoriji i u praksi. izguglaj i otkad postoje entitetski zakoni o državljanstvima. nije otkad ti misliš.

ali valja pričati bajke. alija nas spasio a kurave im dale entitetsko :mrgreen:
Fudo387

#228 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:sve sam ti napisao. prelistaš, izguglaš i vidiš da je od dejtona sve isto. i u teoriji i u praksi. izguglaj i otkad postoje entitetski zakoni o državljanstvima. nije otkad ti misliš.

Nista ti nisi napisao, samo si kao i sad udario po spinu.
Haj jos jednom,
Ko, kada i pod kojim okolnostima je izglasao zakon o entitetskim drzavljanstvima, haj drzave ti za cojeka i najvece pobede od 45.
piupiu

#229 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
JThomas wrote:sve sam ti napisao. prelistaš, izguglaš i vidiš da je od dejtona sve isto. i u teoriji i u praksi. izguglaj i otkad postoje entitetski zakoni o državljanstvima. nije otkad ti misliš.

Haj jos jednom,
Ko, kada i pod kojim okolnostima je izglasao zakon o entitetskim drzavljanstvima, haj drzave ti za cojeka i najvece pobede od 45.
Član 1, tačka 7 djetonskog Ustava, Dofu.
Last edited by piupiu on 09/05/2018 19:55, edited 1 time in total.
JThomas

#230 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by JThomas »

zakon o državljanstvu federacije je postojao od 2001. o državljanstvu rs od 1999.

o čemu su oni govorili prije nego što su nam kurave što protestuju gurnule entitetsko državljanstvo? :mrgreen:
Fudo387

#231 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:

Haj jos jednom,
Ne zanima me to,
Fino pitam kad je to ratifikovano u parlamentu?
Ne znam, jel pisem na japanskom pa me ne razumijete?
JThomas

#232 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by JThomas »

1999. ratifikovan vestendorpov tekst zakona o državljanstvu nametnut 1997. koji je definisao državljanstvo isto kao i ustav, preko entitetskog. nikad u dejtonu ono nije ni bilo drukčije definisano. jeste, tvoja verzija je onako trampovski sočnija... :mrgreen:
piupiu

#233 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:
Ne zanima me to,
Fino pitam kad je to ratifikovano u parlamentu?
Ne znam, jel pisem na japanskom pa me ne razumijete?
Koliko ja vidim, državni Zakon stupio je na snagu 1. januara 1998., i u njemu piše da Zakone o državljanstvu donose entiteti i da su svi državljani entiteta i državljani BiH.
Fudo387

#234 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Fudo387 »

Ma jok, nije bilo tako.
Progurali ga sa maticnim brojem u paketu.
JThomas

#235 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by JThomas »

polugole kurave i lezbejke, sve im jebem :mrgreen:
piupiu

#236 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:Ma jok, nije bilo tako.
E ne znam, možebit... Ovo je bila Westendorpova odluka 1997., kojom je taj Zakon stupio na snagu 1. januara 1998. kao privremeni... do ratifikacije u Parlamentu...
Last edited by piupiu on 09/05/2018 20:20, edited 1 time in total.
Fudo387

#237 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:polugole kurave i lezbejke, sve im jebem :mrgreen:
I Zlatka!
JThomas

#238 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by JThomas »

piupiu wrote:
E ne znam, možebit... Ovo je bila Westendorpova odluka 1997., kojom je taj Zakon stupio na snagu 1. januara 1998. kao privremeni... do ratifikacije u Parlamentu...
ama nemožebit. nećemo se trampa igrati :mrgreen: ratifikovan je iduće, 1999. godine. ali i da nije, ima ustav. nikad, nijednim redom, nijednog dana u dejtonskom monstrumu državljanstvo bosne i hercegovine nije bilo definisano drukčije nego preko entitetskih.
piupiu

#239 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by piupiu »

JThomas wrote:
piupiu wrote:
ama nemožebit. nećemo se trampa igrati :mrgreen: ratifikovan je iduće, 1999. godine. ali i da nije, ima ustav. nikad, nijednim redom, nijednog dana u dejtonskom monstrumu državljanstvo bosne i hercegovine nije bilo definisano drukčije nego preko entitetskih.
Ma slažem se, al' ne nadjoh kad je ratifikovan. Danke.
Neregistrirani

#241 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Neregistrirani »

'ladno i uredno pitan u banjaluckom MUP-u kad sam vadio licnu kartu, zelim li da mi na njoj pise entitetsko drzavljanstvo, rekao ne, salterusa odcekirala tu opciju i nikom nista.
Na proteste za maticni broj u Sarajevo su stizali autobusi ljudi iz Banjaluke. Nisam jednom dosao. I najcesce sam bio jedini manjinac u busu.
Ovdje niko ne kaze entitet kad misli rs, uvijek kaze drzava. Doduse, sve cesce jebu drzavu, i ne misle bas na BiH.
JThomas

#242 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by JThomas »

da je pameti, da ih zanimamo i danas bi radili tako, šta god bitno i konstruktivno ovi ne mogu da se dogovore. dogovarajte se koliko god hoćete, ali u međuvremenu dok se ne dogovorite vam je ovako.
JThomas

#244 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by JThomas »

Nadzorna_ploca wrote:I tako sve se manje spominje jadni decko i ovaj slucaj..
pa tema je u startu otvorena na politici. ovo i nije tema o dečku, nego o dodiku. eto pročitaj naslov i prvi post ako meni ne vjeruješ.
Nadzorna_ploca

#245 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Nadzorna_ploca »

JThomas wrote:
Nadzorna_ploca wrote:I tako sve se manje spominje jadni decko i ovaj slucaj..
pa tema je u startu otvorena na politici. ovo i nije tema o dečku, nego o dodiku. eto pročitaj naslov i prvi post ako meni ne vjeruješ.
Vidim ja to dobro. Treba samo njegovo jadno ime pobrisati da se ne okrece u grobu.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#246 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by malakh »

hAZNADAR wrote:
Ipak Davor nije propustio reci u svojim nastupima da se "borio za ovu državu".
Uz suosjecanje i izraze saucesca - ipak ga ne mislim dalje podržavati.

A mitinzima i protestima se nista ne rjesava. Akteri zlocina ce se samo ucutati dok svo ovo ne prodje. A proci ce jer niko nije dovijeka mitingasio.

Ovakve stvari su se desavale i prije rata. I poslije. Masa nerjesenih slucajeva ubistva. A sprega mafije i policije je takodjer sa dugom tradicijom i svugdje na nasim prostorima.
sa njim se suosjećam jer imam sina i ne daj bože može se i meni isto desiti. dakle podržavam ga kao roditelj.

a vidi brate jednu stvar. u više navrata sam uživo imao par diskusija i rasprava sa "onima koji su branili državu", opuživao sam ih za izdaju svojih komšija, bošnjaka i hrvata, za genocid, za ubijanja i ranjavanja, a oni su istrajavali da je istina drugačija i shvatio sam da svako ima svoju istinu i da ja nemam ništa od rasprave sa njima na tu temu i da je to samo gubljenje živaca.
dezurni_ucenik

#247 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by dezurni_ucenik »

malakh wrote:
hAZNADAR wrote:
Ipak Davor nije propustio reci u svojim nastupima da se "borio za ovu državu".
Uz suosjecanje i izraze saucesca - ipak ga ne mislim dalje podržavati.

A mitinzima i protestima se nista ne rjesava. Akteri zlocina ce se samo ucutati dok svo ovo ne prodje. A proci ce jer niko nije dovijeka mitingasio.

Ovakve stvari su se desavale i prije rata. I poslije. Masa nerjesenih slucajeva ubistva. A sprega mafije i policije je takodjer sa dugom tradicijom i svugdje na nasim prostorima.
sa njim se suosjećam jer imam sina i ne daj bože može se i meni isto desiti. dakle podržavam ga kao roditelj.

a vidi brate jednu stvar. u više navrata sam uživo imao par diskusija i rasprava sa "onima koji su branili državu", opuživao sam ih za izdaju svojih komšija, bošnjaka i hrvata, za genocid, za ubijanja i ranjavanja, a oni su istrajavali da je istina drugačija i shvatio sam da svako ima svoju istinu i da ja nemam ništa od rasprave sa njima na tu temu i da je to samo gubljenje živaca.

I tako te ubjedise da su oni u pravu. Naivno od tebe. Buraz nema tu price kako svako ima svoju istinu, zna se koja je istina.

I sta ste ocekivali da ce reci da je ponosan na svoju BiH. Oni vole RS vise nego BiH,
Neregistrirani

#248 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Neregistrirani »

malakh wrote:

Ja cesto razgovaram o tome. Ljudi su sa svojih 18-25 godina (to su oni koje su bukvalno kidnapovali s fakulteta na sluzenje vojnog rata, a nisu puno drugaciji ni oni koji su bili nesto stariji, mobilisani po principu ili uniforma ili vojni zatvor, sica koja nije bila ni u kakvim bitnim jedinicama, narocito ne onim koje su bile zaduzene za logore ili egzekucije) od medija imali samo televiziju riste djoge, nikakav nezavisni izvor, mogucnost kritickog razmisljanja svedena na nulu. Obuku te, roknu na ratiste, tamo ti je opasnost realna i upadnes u film... Godinama poslije, rijetki ce ti priznati besmisao toga, jos rjedji ce posumnjati u ispravnost svoje odluke (dezertiranje je svakako bilo skoro nemoguce iz hermeticki zatvorene sredine), furaju ljudi svoju pricu, valjda im tako lakse, da su samo branili svoje, najcesce ponavljajuci da bi bili prvi da razgule da se opet zapuca.
Neregistrirani

#249 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by Neregistrirani »

dezurni_ucenik wrote:
I sta ste ocekivali da ce reci da je ponosan na svoju BiH. Oni vole RS vise nego BiH,
Da, zato sto oni ocekuju da svaki BH partiota mrzi rs i njih same u njoj. I to je taj momenat kad se grcevito drze rs, jer misle da ih bez nje nema.
Sto i nije daleko od istine, zar ne?
Last edited by Neregistrirani on 09/05/2018 22:06, edited 1 time in total.
horkesh

#250 Re: Smrt mladića Davida Dragičevića: Jeftini pokušaji SNSD-A u prikrivanju počinilaca i političke predizborne manipulaci

Post by horkesh »

Entitetsko državljanstvo postoji, kao što su drugi već istakli, od Dejtona još.Ako se dobro sjećam, na prvim postdejtonskim pasošima BiH je čak pisao i naziv entiteta na korici, odmah ispod Bosna i Hercegovina.

U istom danu kada je usvojen Zakon o JMB jesu usvojene i izmjene Zakona o državljanstvu, ali članovi o entitetskim državljanstvima su postojali već odavno, a tada su izmijenjene neke druge stvari.

Ono što tebe možda buni je Zakon o ličnoj karti, a koji je usvojen nekad 2012. godine, od kada se entitetsko državljanstvo upisuje, po želji, i u lične karte.

Inače, spor oko Zakona o JMB je bio zbog toga što su iz Republike Srpske insistirali da se u Zakonu promjene imena mjesta koja je preimenovala NSRS - Bosanski Novi u Novi Grad, Bosanski Brod u Brod i tako dalje, kao i da se registracijska područja prilagode granicama entiteta. Probh. stranke to nisu željele učiniti te je došlo do blokade.

Pritisci građana i protesti su rezultirali time da su probh. stranke kapitulirale i pristale na uslove iz Republike Srpske te tako danas u Zakonu stoje samo, na primjer, Kneževo i Gradiška. Na osnovu toga iz RS-a su nedavno tražili i da se promjene table u Federaciji na kojima još pišu stara imena, a što će biti uskoro urađeno.
Post Reply