И агрее wитх тхис.
Поилитицал ситуатион ин БиХ ис катастрофиц регардинг тхесе тхингс анд доместиц политицианс усе алл поссибле факторс то емпхасизе анд маинтаине етно-натионалистиц тенсионс.
ajd prvo ovo pod b) -Dozer wrote:Pa neko rece da je u Srbiji sve na cirilici, ja samo pokazujem da je to netacno. Njihovo sluzbeno pismo da, ali koliko ga ljudi zaista koristi mimo toga?
Recimo, pola fiskalnih racuna koji se tamo dobiju su takodjer na latinici, a druga polovica na cirilici.
@Radostan dan
Nemam pojma ko je vlasnik, a jos manje ciji je pulen. Iako nikad necu skontati sta uopste znace ove floskule "Sorosev ovo-ono"....
Po cemu se ti razlikujes od njih koji su prisvojili cirilicu?ZUZIMUR wrote:Evo zasto:kockica_kockica wrote:
I kakve veze sve ovo ima sa cirilicnim pismom?
"Prije rata djeca u BiH su zajedno pohađala iste škole po jedinstvenom nastavnom planu i programu. Svi su učili i ćirilicu i latinicu, no nakon rata su jezik i pismo iskorišteni za produbljivanje etničkih podjela u zemlji. Pod utjecajem politike na obrazovni sustav danas se u većini bh. škola provodi nametanje nastavnog programa većinskog naroda, ili dolazi po potpune podjele djece po etničkim skupinama, čak i u istim školama."
Dobro znamo sta su nam nacionalisticke stranke i njihove podjele donijele.
Cirilica je poslije rata postala nacionalno pismo srpskog naroda ciji politicki predstavnici ga koriste da nastave urbicid nad nesrpskim stanovnistvom u RS, sto se najbolje vidi na djeci Konjevic - Polja. Danas se za to namjere ne koriste puske i tenkovi, nego politika. Reci mi sto ti roditelji protestvuju pred OHR -om ako je cirilica "nase" pismo?
Ovdje se ne treba samo ogranicavati na pismo, ima tu jos razno - raznih faktora, ali evo dotakli smo se ovoga.
Nevidim zasto bi ovdje kako kazes nesrpski politicari trebali pruziti ruku............pa valjda treba da pruzi ruku onaj ko je kriv ili ko je vise zla nanio..............sta im treba reci?......... izvinite sto nismo nestali sa ovih rostoraravno wrote:Ћирилица као писмо није ништа друго него – писмо и средство комуникације. Међутим, у БиХ стварности (а, ето и неким другим) однос према ћирилици је условљен политичко/националном припадношћу појединаца или група и она постаје средство «политичке» борбе и манипулације осјећајима истих.
У БиХ се однос према ћирилици (признали ми то или не) тумачи као однос према Србима као цјелини и врло вјешто се користи од стране српских екстремиста као показатељ политичко-територијалног престижа Срба, те у циљу запишавања «њихове» територије. Оно што даје додатне «аргументе» противницима употребе ћирилице је сам однос «самодекларисаних власника» ћирилице према другом и другачијем. Нпр. очи ће ти копати да је ћирилица једно од званичних писама у БиХ, а сасвим мирно подржавати политику која се води у Коњевић Пољу и гдје се један од званичних и службених језика БиХ (босански) чак не може ни назвати правим именом, него неутралним «материњим» - што се лако да превести у – српски! И овде се, као и у свему осталом у БиХ, ради о врзином колу, гдје се, као не зна шта је узрок, а шта посљедица. Искрено, мислим да је највећи проблем у несрпским политичарима и странкама, који, или нису способни, или не желе изнаћи праве модусе за парирање оваквим српским «стандардима», по којима се пружање руке и прихватање компромиса сматра најобичнијом слабошћу и позивањем на јаче и бескрупулозније притиске. С друге стране, Срби ће свој «космополитизам» доказивати употребом оба писма, али само тамо и онолико гдје и колико је то искључиво у домену њиховог сувереног одлучивања. Укратко, за Србе је обим употребе ћирилице од стране несрба показатељ њиховог обима «владања и утицаја» над несрбима!
ja sam bez zajebancije odradio kurs ruskog i mislim da cu nastaviti, a odradio sam i jedan kineskog i pricao ljudima malo. kazu investicija od 6-8 godinaChmoljo wrote:svi patriote dok ih ništa ne košta... toliko puta viđeno.
jebala ga ćirilica.
i latinica.
a pogotovo kineski.
ZUZIMUR wrote:ratamahatta wrote:ZUZIMUR wrote:Jos niko nije odgovorio na ovo pitanje.
Prema tome, volio bih kada bi mi se omogucila sloboda izbora pri odabiru pisma na kojem zelim da mi se izdaju licni dokumenti. Valjda na to imam pravo. Ne znam stvarno sto nam se to pravo uskracuje?
Ne nemas pravo, jer onda bi mogao traziti i da budu na kineskom!!
U BiH imas zakonski tri zvanicna jezika i sta tu nije jasno. Odes fino u Kinu pa tamo prosipaj nadrifasisticka prava.![]()
![]()
![]()
Nisam mislio da trazim da mi se dokumenta pisu na kineskom, ali ako u BIH postoje tri zvanicna jezika kao sto kazes, zasto mi onda pored BOSANSKOG, HRVATSKOG I SRPSKOG JEZIKA, i dva sluzbena pisma koja su mi nametnuta, na licnoj karti pojavljuju ENGLESKI I FRANCUSKI??? Otkud FRANCUSKI? Da nije i on kojim slucajem sluzbeni i zvanicni jezik u BIH?
Pogledaj svoju licnu kartu, pa se javi.
Ne smeta... Ćirilica (ili bilo koje drugo pismo) može smetati samo ograničenim i zatrovanim umovima...Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
e ne moderiro ja na alhamijado vala...cyprus wrote:Latinica je ustaško pismo![]()
kamo sreće da su nas gađali riječima... i slovima... da su rječnicima, e to bi već moglo malo zaboljeti.ZUZIMUR wrote:Stalo mi je da barem neko pogleda istini u oci i da shvati da ovdje stvari ne stimaju kako treba. Cijela drzava kao cijelina stagnira i nema nam naprijed sve dok je na djelu nacionalna pretenzija jednog naroda nad drugim. Svaki od tri konstitutivna naroda zeli da dominira na svom dijelu ili komadu zemlje, izolovani u svom nacionalnom toru zele apsolutnu vlast i premoc samo naroda kojem pripadaju. Puno tu ima stvari koje bih volio promijeniti, ali je to prosto nemoguce. Jednim dijelom zbog migracije stanovnistva prouzrokovanih ratom, drugim dijelom zbog unistene privrede i ekonomije.
Ono sto Vas zelim da pitam je:
Pripadnici VRS, MUPA RS i paravojnih formacija koji su se borili za RS, zastavu i grb, himnu, izmedju ostalog i jezik i pismo, da li su oni za vas agresori na RBIH ili patriote i zastitnici srpskog naroda i srpskih interesa na ovim prostorima?
Da li opravdavate dizanje oruzane pobune protiv legalnih vlasti RBIH i jesu li oni za vas agresori ili domoljubi patriote koji su stali na branik otadzbine 1992. god?
Za sta su se oni tacno borili i izborili u ratu 92-95?
Ako neko hoce, nek objasni.
''Problem sa nama je taj što srednjovjekovni geto i djeca 20-tog stoljeća moraju da žive pod jednim krovom.'' (A. Yezierska, 1920)ZUZIMUR wrote:Stalo mi je da barem neko pogleda istini u oci i da shvati da ovdje stvari ne stimaju kako treba. Cijela drzava kao cijelina stagnira i nema nam naprijed sve dok je na djelu nacionalna pretenzija jednog naroda nad drugim. Svaki od tri konstitutivna naroda zeli da dominira na svom dijelu ili komadu zemlje, izolovani u svom nacionalnom toru zele apsolutnu vlast i premoc samo naroda kojem pripadaju. Puno tu ima stvari koje bih volio promijeniti, ali je to prosto nemoguce. Jednim dijelom zbog migracije stanovnistva prouzrokovanih ratom, drugim dijelom zbog unistene privrede i ekonomije.
Ono sto Vas zelim da pitam je:
Pripadnici VRS, MUPA RS i paravojnih formacija koji su se borili za RS, zastavu i grb, himnu, izmedju ostalog i jezik i pismo, da li su oni za vas agresori na RBIH ili patriote i zastitnici srpskog naroda i srpskih interesa na ovim prostorima?
Da li opravdavate dizanje oruzane pobune protiv legalnih vlasti RBIH i jesu li oni za vas agresori ili domoljubi patriote koji su stali na branik otadzbine 1992. god?
Za sta su se oni tacno borili i izborili u ratu 92-95?
Ako neko hoce, nek objasni.
Dozer wrote:Cuj - sto bi ti smetala cirilica?!
Mislim, kako uopste mozes postaviti ovako nakaradno pitanje?
Pa logicno je - zasto sto je to "srpsko pismo", tj. u BiH je ona jedno od zvanicnih pisama, ali su ga "nametnuli" Srbi...
Mislim, stvarno, vrlo si zaista eventualna...
Tako je, smrt arapskom, kineskom, hebrejskom, japanskom i ostalim nerazvijenim pismima...bierkof wrote:Smeta. Vecina razvijenih zemalja pise nekim oblikom latinice, pa tako trebamo i mi. Cirilicu ostavljam srbima i ostalim sirocadima Sovjetskog saveza.
Sarkazam, medenjak moj, sarkazamMedenoSrce wrote:Dozer wrote:Cuj - sto bi ti smetala cirilica?!
Mislim, kako uopste mozes postaviti ovako nakaradno pitanje?
Pa logicno je - zasto sto je to "srpsko pismo", tj. u BiH je ona jedno od zvanicnih pisama, ali su ga "nametnuli" Srbi...
Mislim, stvarno, vrlo si zaista eventualna...
Eh pa vidiš ja neću da se odreknem ćirilice, ništa nije "srpsko" sve je to moje, tvoje, naše.
Neki dan čujem ženu kaže bila na "srpskoj teritoriji" kakvoj jadna ne bila srpskoj teritoriji, meni to samo govori da smo se mi dijela naše države odrekli, odrekli se dijela historije odričući ćirilicu. Meni pola familije ima ptsp da bi neko nešto nazivao srpskim, e neće majci bar u mojoj kući