slovenija-ta zemlja otrova

Post Reply
Maraschino

#51 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by Maraschino »

kijameta wrote: Ja,bezveznih komentara.
Toliko truda uloziti da bi se branilo ono sto je neodbranljivo, moze samo novokompovani Slovenac a jos i ako mu prezime nije na -ic.
Definitivno su pokvareni do srzi kako sluzbeno tako i nesluzbeno pokazuju.

... imalo bi se o njima pisati romani ali mrzi me trositi vrijeme na bespotrebne stvari. :D

Nije mi zao svaki put kupiti vinjetu u Austriji ( 7,5 € plus dva tunela 7,5 i 4, 5 €) ali dati slovencu 35 € za prolazak kroz istu ( nekih 50 mk.) i to cestom koja je losija nego u BiH je prevrsilo svaku mjeru. Znaju da nam je to pa skoro jedini prolaz i zato ne ulazu u taj dio ceste ali ce sada svakako i da naplate. Fuj Janez :D
tranquil

#52 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by tranquil »

zlatiborka wrote:I da zakljucim....

Slovenija je dezela, drzava bez morala i ljudkosti, samo novac tu ima neku snagu, ko plati vise, dobija vise!

Nema osjecanja za nemocne, nema samilosti za pregazene...
Nemaš zašto izdvajati Sloveniju. Svaka zemlja je takva. Usuđuješ li se da kažeš da BiH kao zemlja ima morala i ljudskosti ? Ili Hrvatska, Srbija, USA, Njemačka, Austrija, Francuska, GB, Kanada, ko god ? Kako zemlja može imati ljudske osobine, smirite se malo. Zemlja ima ljude, oni mogu imati ili nemati takve osobine.

Put me je više puta naveo u Sloveniju, upoznao sam dosta Slovenaca i pokušao u njima pronaći tu hladnoću, neljudskost i aroganciju - bio sam pod uticajem istog stereotipa kojeg fura pola diskutanata na ovoj temi. Umjesto toga, pronašao sam samo dosta jako dobrih ljudi - niti jedan jedini Slovenac se nije pokazao "šupkom".

Prema tome prestanite sa ovim glupostima i žalopojkama, sve su vam drugi krivi a ne dao Bog gluho bilo da smo mi nešto doprinijeli ovome sranju u kojem se nalazimo. Najlakše je uperiti prst u drugog.
zlatiborka

#53 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by zlatiborka »

tranquil wrote:

Slovenija je dezela, drzava bez morala i ljudkosti, samo novac tu ima neku snagu, ko plati vise, dobija vise!

Nemaš zašto izdvajati Sloveniju. Svaka zemlja je takva. Usuđuješ li se da kažeš da BiH kao zemlja ima morala i ljudskosti ? Ili Hrvatska, Srbija, USA, Njemačka, Austrija, Francuska, GB, Kanada, ko god ? Kako zemlja može imati ljudske osobine, smirite se malo. Zemlja ima ljude, oni mogu imati ili nemati takve osobine.

Put me je više puta naveo u Sloveniju, upoznao sam dosta Slovenaca i pokušao u njima pronaći tu hladnoću, neljudskost i aroganciju - bio sam pod uticajem istog stereotipa kojeg fura pola diskutanata na ovoj temi. Umjesto toga, pronašao sam samo dosta jako dobrih ljudi - niti jedan jedini Slovenac se nije pokazao "šupkom".

Prema tome prestanite sa ovim glupostima i žalopojkama, sve su vam drugi krivi a ne dao Bog gluho bilo da smo mi nešto doprinijeli ovome sranju u kojem se nalazimo. Najlakše je uperiti prst u drugog.
Ja sta rekoh, nisam mislila bukvalno kako ti citiras moje rijeci. Prije sam navela ono sto mi se desilo u jesen 1992-ge godine. I kako bi ti sada pisao da si prezivio moje iskustvo?
nedim_uk

#54 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by nedim_uk »

Bolje je bit glupi Bosanac jedan dan neg pametni Slovenac citav zivot. Intersantnije je.
Fair Life

#55 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by Fair Life »

Ili tacnije receno... Slovenija je prava DRZAVA.

Pises da su te sa djetetom vratili sa granice...

Da li su vratili i druge?
Nisu.
Zasto?
Imali su vizu za razliku od tebe.
zlatiborka

#56 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by zlatiborka »

Fair Life wrote:

Nisu.
Zasto?
Da ti odgovorim:

Ne, nisu iz tog autobusa nikoga vratili te olujne noci osim mene i mog djeteta. Ja sam napustila Sarajevo i svoju majku ostavila samu u stanu, sa 36kg tjelesne tezine, zivi kostur, mati nije vjerovala da cu ziva stici igdje!

A ta prica o pecatima i vizama u ratno doba ne pije vode, stavila bih i ja pecat u ondasnji pasaos da mi je neko rekao da to uradim. Covjece, ja nisam to onda znala!

Hocu da se osvrnem samo na ljudskost i saosjecajnost tih granicara, o tome ja pricam, o tome da sprovode pravila po svaku cijenu, a znate sta se desavalo jeseni 1992 godine.....
tranquil

#57 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by tranquil »

zlatiborka wrote:
Fair Life wrote:

Nisu.
Zasto?
Da ti odgovorim:

Ne, nisu iz tog autobusa nikoga vratili te olujne noci osim mene i mog djeteta. Ja sam napustila Sarajevo i svoju majku ostavila samu u stanu, sa 36kg tjelesne tezine, zivi kostur, mati nije vjerovala da cu ziva stici igdje!

A ta prica o pecatima i vizama u ratno doba ne pije vode, stavila bih i ja pecat u ondasnji pasaos da mi je neko rekao da to uradim. Covjece, ja nisam to onda znala!

Hocu da se osvrnem samo na ljudskost i saosjecajnost tih granicara, o tome ja pricam, o tome da sprovode pravila po svaku cijenu, a znate sta se desavalo jeseni 1992 godine.....
Ružno iskustvo, ali da ti kažem nešto: država (bilo koja) i njeni organi ne funkcioniraju na popuštanju suzama. Ako si kod nas negdje mogla prosut plač pa ti na šalteru popuste gdje ne bi trebali, to ne znači da su bosanci moralni a slovenci nisu, nego da su ljudi koji rade u našoj državnoj službi glupi ko kurac, a slovenci normalni.

Slovenac te je vratio kao što bi te vratilo 99% ljudi iz bilo koje zemlje da su bili na njegovom mjestu. Nije lijepo i učinjena je nepravda ali ti ljudi ne smiju praviti izuzetke jer gdje onda povući liniju, šta da mu služi kao vodilja koga pustiti a koga ne ? Zato zakon povlači liniju a ti si bila s pogrešne strane te linije. Žao mi je.
zrikavac48

#58 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by zrikavac48 »

Zakon je zakon, propis je propis i tu nema disakusije. Zlatiborka, zao mi je sto si te gadne i nesretne 92-e imala takvih problema o kojim pises. Mozda bi ti bilo malo lakse da su u komunikaciji bili ljubazniji. Ne znam. Sudim po sebi. kada naidjem na neku administrativnu prepreku ako mi se to saopci na ljubazan nacin bude mi ipak malo lakse. Slovenacki granicari (ovo je iz mog iskustva) su uglavnom hladni, neljubazni i ustogljeni.
amrica

#59 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by amrica »

Sjecam se, par godina prije rata, milsim u Mariboru, da smo trazili neku banku, i bar 10 ljudi smo pokusali pitati gdje je banka, ali je prvo bio pogled na tablice (sarajevske), a onda ode pogled gore, dole, lijevo, desno, ili ljudi postanu slijepi, gluhi.... nijemi...

A poslije rata, 96. i 97., nije fama o 2 kontejnera, plavi i zeleni, samo za Bosancerose sto idu u Europu, u jedan islo oduzeto suho meso, a u drugi sudzuka....

A svi Slovenci koje sam upoznala privatno su (bili) super. :shock:
kijameta

#60 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by kijameta »

zlatiborka wrote:Sve je u redu, a sta je sa dugom Ljubljanske banke prema deviznim stedisama. Koliko znam, dezela Slovenija je preko Ljubljanske banke opljackala gradjane BiH. Sta je sa tim?

Na stranu sto imam lose iskustvo sa slovencima, kada sam bjezala iz Sarajeva novembra 1992, slovenci su me izbacili iz autobusa sa djetetom od 11 godina jer nisam imala vizu u pasosu! Kartu do njemackog grada sam kupila i platila u Splitu i ovima na granici pokazala i cak sam im pokazala i garantno pismo iz Njemacke da vide da necu ostati u Sloveniji. Ali jok, istjerase me k'o zadnjeg kriminalca, mene i moje dijete, dzabe su bile moje suze i molbe da me ne izbacuju.

Od tada ih mogu samo mrziti i nista drugo, ne kupujem nista sto je iz Slovenije, toliko od mene.....
Iz tvojih dosadasnjih postova mi je jasno da si jedna pozitivna osoba.Ali ova tvoja prica mi je potpuno nejasna.U Sloveniji je bilo na stotine hiljada izbjeglica,svi su primljeni,smjesteni.Uslovi su uglavnom bili bolji,nego u sarajevskim studentskim domovima prije rata. Ti si kao izbjeglica iz rata,po medzunarodnom pravu imala pravo na smjestaj.A gdje si trebala dobiti vizu ?? U Bosni nije bilo njemacke ambasade,osim toga ratnim se izbjeglicama ne izdaju vize.Sve mi se cini,da je sve to bilo tvoja greska a Slovenci su radili svoj posao.Vjerovatno si bila na Bregani,to je bila policijska uprava Krsko,uglavnom divni ljudi.
Luke Perry

#61 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by Luke Perry »

U vezi LjB vjerujem Slovencima kada kazu da je krivica na bosanskoj strani. Mislim prije cu vjerovati njima nego Bosancima. :D
zlatiborka

#62 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by zlatiborka »

Po cemu je moja prica nejasna? Imala sam kupljenu autobusku kartu do grada u Njemackoj, garantno pismo iz koga je bilo vidljivo gdje i kome idem. Granicni prelaz se zvao RUPA u Istri. Vizu nisam imala, znam da su granicari postupali po zakonu, sve ja to znam, ali njihovu krutost i bezosjecajnost ja ne mogu da zaboravim. Eto toliko od mene o slovencima....
zgembo_sa

#63 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by zgembo_sa »

Hajd i ti malo popusti. Na garantno pismo te ni u BiH ne bi pustili...
turban

#64 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by turban »

Ima li na ovoj temi Yugonostalgicara.... :D :-)
kijameta

#65 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by kijameta »

turban wrote:Ima li na ovoj temi Yugonostalgicara.... :D :-)
Ima :D :D :D
pjo

#66 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by pjo »

kijameta wrote:

Meni jos do dan danas nije jasno zasto ste vi uopce izlazili iz te Jugoslavije ?
Topla voda

#67 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by Topla voda »

ljudi su tamo rumeni i plavi..
k'o marljivi mravi, rade dan i noc
a njihove lijepe zene cekaju mene,
i sanjaju da cu im uskoro doc. :D
Topla voda

#68 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by Topla voda »

pjo wrote:
kijameta wrote:

Meni jos do dan danas nije jasno zasto ste vi uopce izlazili iz te Jugoslavije ?
mi se k'o otcjepljujemo..oni nam k'o nedaju :lol:
kijameta

#69 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by kijameta »

pjo wrote:
kijameta wrote:

A ko ste vi :? :? a ko smo mi :? :?
pjo

#70 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by pjo »

kijameta wrote:
pjo wrote:
kijameta wrote:

A ko ste vi :? :? a ko smo mi :? :?

Nisi li ti potvrdno odgovorio da si jugonostalgicar ?

Ti si dakle jugonostalgicar, ja nisam. Valjda sad shvacas koji su "mi" a koji "oni".

Dok nisam otisao u vojsku ja nikad nisam bio u Srbiji, Kosovu. Kroz Bosnu sam prolazio autom, u druge dijelove Jugoslavije me ne nesto ne privlaci tamo, pa ne vidim za cim trebam zaliti. Sa druge strane svi sukupovali zemlju, vikendice i ostali u Hrvatskoj.

Stice se dojam kako vi ustvari zalite sto ne mozete vise kupovati u Hrvatskoj ali pod drugim nazivom - Jugoslavija.
JEDRILICA

#71 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by JEDRILICA »

Gdje se Svetlana ispari!? :shock: :?
seln

#72 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by seln »

pjo wrote:
kijameta wrote:
pjo wrote: A ko ste vi :? :? a ko smo mi :? :?

Nisi li ti potvrdno odgovorio da si jugonostalgicar ?

Ti si dakle jugonostalgicar, ja nisam. Valjda sad shvacas koji su "mi" a koji "oni".

Dok nisam otisao u vojsku ja nikad nisam bio u Srbiji, Kosovu. Kroz Bosnu sam prolazio autom, u druge dijelove Jugoslavije me ne nesto ne privlaci tamo, pa ne vidim za cim trebam zaliti. Sa druge strane svi sukupovali zemlju, vikendice i ostali u Hrvatskoj.

Stice se dojam kako vi ustvari zalite sto ne mozete vise kupovati u Hrvatskoj ali pod drugim nazivom - Jugoslavija.
jarane, na skali ufuranosti napredujes ko raketa. Tvoju rvacku obalu uveliko kupuju debeloguzi nijemci uz zdusno asistiranje "zna se" partije.
to sto si ti u dusi provincijalac pa nisi mrdnuo od kuce, tvoj problem, tako da ti je prica nula....ispricavam se...nistica.
pjo

#73 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by pjo »

seln wrote: jarane, na skali ufuranosti napredujes ko raketa. Tvoju rvacku obalu uveliko kupuju debeloguzi nijemci uz zdusno asistiranje "zna se" partije.
to sto si ti u dusi provincijalac pa nisi mrdnuo od kuce, tvoj problem, tako da ti je prica nula....ispricavam se...nistica.

Stagod... Dozvolit ces meni izjavu da ne znam sta ima u toj Jugoslaviji ?

Nije da to sve skupa nema neku svoju ljepotu. Svaka zemlje je na svoj nacin lijepa.

Istina je isto tako da Hrvati i/ili Slovenci se nikad nisu htjeli naseljevati u druge dijelove Jugoslavije dok je obrnuto to itekako bio slucaj...

Nije da nema pokoji izdvojeni slucaj, znam da grubo zvuci ali me zanima sta sam ja to netocno napisao ?
seln

#74 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by seln »

pjo wrote:
seln wrote: jarane, na skali ufuranosti napredujes ko raketa. Tvoju rvacku obalu uveliko kupuju debeloguzi nijemci uz zdusno asistiranje "zna se" partije.

Stagod... Dozvolit ces meni izjavu da ne znam sta ima u toj Jugoslaviji ?

Nije da to sve skupa nema neku svoju ljepotu. Svaka zemlje je na svoj nacin lijepa.

Istina je isto tako da Hrvati i/ili Slovenci se nikad nisu htjeli naseljevati u druge dijelove Jugoslavije dok je obrnuto to itekako bio slucaj...

Nije da nema pokoji izdvojeni slucaj, znam da grubo zvuci ali me zanima sta sam ja to netocno napisao ?
To su bile cisto ekonomske migracije, ljudi su iz slabo razvijenih republike isli u Hrvatsku i Sloveniju raditi. Moj ujak je radni vijek proveo u Zagrebu, zaradio penziju bez da je ikada vidio more ili nesto drugo od Hrvatske osim onoliko koliko je mogao vidjeti iz vlaka. Za njega je najljepse mjesto na svijetu bila njegova selendra, a Hrvatsku niti je volio niti mrzio: bila je samo radno mjesto. A da se masa Hercegovaca naselila u Hr (na veliko odusevljenje domicilnog stanovnistva)...tu si u pravu.
kijameta

#75 Re: slovenija-ta zemlja otrova

Post by kijameta »

pjo wrote:
kijameta wrote:

HAHAHAHAHA :mrgreen: :D HAHAHA :D Ti si poludija,skroz :D :D
Ja sam jugonostalgicar,jer volim svoju juznoslovensku bracu(Srbe,Hrvate,Slovence,Crnogorce,Makedonce) i svo ljudsko i kulturno bogatstvo koje ti ljudi posjeduju.Osjecam se kuci i u Sloveniji i u Vojvodini i u Hrvatskoj(posebno Zagrebu,Istri).svugdje se osjecam kao kod kuce(osim u Hercegovini i rs-u).
Jer smo udruzeni,sto nam je btw opet sudbina,nepojmljivo,mocni,silni i nepobjedivi.Jer ja ta Jugoslavija,svima nama davala prava posjedovanja i vlastite drzave i jedne mnoge vece,lijepe i mocne zajednice.
Svako moze i danas istresti pare i kupiti,sta hoce u Hrvatskoj i prije su mogli ali su jugosloveni bili u povoljnijem polozaju.Sto ce Hrvatskoj donijeti samo to da ce sve pokupovati Rusi a od toga Hrvatska nece nista imati,mada to je globalizacija,to je iznad bilo-cijih moci.
Samo da te naucim necemu o Hrvatima.Hrvati zive u Hrvatskoj,BiH,Srbiji,Sloveniji i bili su tamo kao punopravni gradzani a sada su po svim tim zemljama nacionalne manjine ili omrznute manjine.
Post Reply