jeza u ledja wrote:Srbijancima su svi krivi osim njih samih. U ovisnosti od toga ko im je kad kriv traze saveznike da malo pljuju zajedno sa njima.
jos se nisu na bracu ruse naljutili
jeza u ledja wrote:Srbijancima su svi krivi osim njih samih. U ovisnosti od toga ko im je kad kriv traze saveznike da malo pljuju zajedno sa njima.
Ja se nekad pitam da li je iko ovdje svjestan težine ove riječi "genocid"Svetlana wrote:...da ne spominjemo genocid koji je SLovenija učinila nad štedišama...
Tesko da ce moci.Nosferatu wrote:...
Ali mozda osvane dan da se u Bosni slozimo bratski i jedan stampedo napravimo, ko bizoni u Americi - "eto Bosanaca...i Srba i Hrvata - ma eto ih sviju vamo".
Kad nece Muhamed brdu, hoce brdo Muhamedu...
kako ono kazu, ne laje kuja radi sela...da ne spominjemo genocid koji je SLovenija učinila nad štedišama od cca 400 miliona maraka pokradenih novaca iz Bosne, maltretiranje naših građana, iznda i ucjena, pogotovo sveta koji tamo živi poreklom iz Bosne i ostlaih zemalja.
Slovenija gleda svoje interse a ne interse drzava oko nje. Slovenija je zastupnik za razne proizvide zato sto su dokazali ulagacima da postuju zakone i da ulagaci imaju prava koja mogo da ostvare i na sudu tj. nivo mita i korupcije nije kao kod ostalih balkanskih drzavica. Mi sami sebe drzimo u obrucu samo pogledajte birokratski aparat BiH i njenih entiteta, kantona i chega ne, dok god budemo imalo ovakvo ustrojstvo drzave bicemo Slovenske Sluge. Genocid nije rijec za upotrebu u ovom slucaju to je blize jednoj velikoj pljacki.Svetlana wrote:kada se covel losvrne na period od 1995 pa na ovamo, mislim da je i pticama na grani jasno koliko je Slovenija ta mala zemlja naniijela ekonomske štete prije svega BiH,pa i velikim delom i Hrvatskoj i Srbiji.jednostavno koristeći svoj geo položaj i naklonost Eu imamo da danas SLovenija je eksluzivni zaastupnik za sve moguće proizvode za područje Balkana od auta, mašina, informatičke opreme i svega sto se prodaje.ta mala zemlja od cca 2 miliona stanovnika drži u ekonomskom obruču celi region i svi to vide i tolerišu.
da ne spominjemo genocid koji je SLovenija učinila nad štedišama od cca 400 miliona maraka pokradenih novaca iz Bosne, maltretiranje naših građana, iznda i ucjena,pogotovo sveta koji tamo živi poreklom iz Bosne i ostlaih zemalja.
unapred žalim sve one koji gore žive i za male novce rade za te slovence kao i u njihovim firmama koje imaju širom BiH,
teška je ta pogača koje se jede radeći z anjih, a mi smo krivi za to,samo mi i niko drugi.
dragi moj narode, progledaj
Genocid nije rijec za upotrebu u ovom slucaju to je blize jednoj velikoj pljacki.
Apsolutno se slazem i sa tvojim i sa kijametinim komentarom... Slovenci od 1994. idu u SAD bez vize!! Pa vi vidite...terapija wrote:kijameta, slazem se s tobom skoro potpuno. Naravno, ono o netrpeljivosti nije tako idealno. Recimo da si tu upravu 95%
Medjutim, mislim da je situacija opet bolja nego recimo u Njemackoj i Austriji. Bolji su odnosi kolega na poslu prema neslovencima, djece u skolama itd.
Ja se samo divim tim ljudima kako su neoptereceni ovim nasim balkanskim prokletstvom. Ljudi su iznenadjujuce normalni, ma sta mi mislili o njima. Imaju sasvim druge ambicije, i boli ih k. ko si, sta si itd. A kultura , da ne spominjem. Nikada mi niko nije npr. odbio usitniti novac, pa bilo to na benzinskoj pumpi, trafici, itd. Sta god da nekog pitas, ne moras gledati hoce li te zayebati, ne bojis se u mraku cudnih likova (iako si stranac u necijoj zemlji). Vise me strah hodati Sarajevom.
Svaki put kad odem gore zaista se odmorim od ovog zivota ovdje...
Ma neka tebe ovi nasi nisu opljackaliHendrix wrote:Dovoljno u vezi Slovenije je samo spomenuti staru deviznu štednju i priča o njihovoj dobroti i dobrosusjedskim odnosima završava , lako je pričati nekome ko nije štedio sada kako su oni uspješni tamo , EU nema dalje ali ja naprimjer imam rođaka koji je prije rata na računu Ljubljanske banke imao preko 100.000 DEM koje je čitav život štedio radeći po bijelom svijetu , danas nema posla jedva kraj s krajem sastavlja i ne mogu , jednostavno ne mogu da zamislim kako se on osjeća kada zna da ima tolike pare a siguran je da ih nikada neće više vidjeti.
Također bi spomenuo nevjerovatno prisan i ljudski odnos njihovih carinika koji prave od nas budale i građane trećeg reda.
I sada glume evropljane teške , takva kultura, raj na zemlji , tolika ljudska prava nevjerovatno a ovamo su pogazili sva na koja čovjek može da se pozove.
Nemojte molim vas više Sloveniju hvaliti , opljačkali su nas i tačka.
To je zaista potresno iskustvo. Medjutim, ljudi moraju postupati po nekim pravlilma. Nemoj samo misliti da time opravdavam to sto ti je ucinjeno niti donosioce tadasnjeg viznog pravilnika. Ali trebala si da znas kakva je situacija i da bez vize nemas sanse proci na legalan nacin. Mogla si pokusati organiziranim konvojem tada. Oni su isli. Kamo srece da je nasa granicna sluzba i "zastitnici nasih interesa" tako rigorozno rade. Ne bi sada palamudili o Slovencima.zlatiborka wrote:Sve je u redu, a sta je sa dugom Ljubljanske banke prema deviznim stedisama. Koliko znam, dezela Slovenija je preko Ljubljanske banke opljackala gradjane BiH. Sta je sa tim?
Na stranu sto imam lose iskustvo sa slovencima, kada sam bjezala iz Sarajeva novembra 1992, slovenci su me izbacili iz autobusa sa djetetom od 11 godina jer nisam imala vizu u pasosu! Kartu do njemackog grada sam kupila i platila u Splitu i ovima na granici pokazala i cak sam im pokazala i garantno pismo iz Njemacke da vide da necu ostati u Sloveniji. Ali jok, istjerase me k'o zadnjeg kriminalca, mene i moje dijete, dzabe su bile moje suze i molbe da me ne izbacuju.
Od tada ih mogu samo mrziti i nista drugo, ne kupujem nista sto je iz Slovenije, toliko od mene.....
Ma mi smo merhametlije bolan!zrikavac48 wrote:Kod Slovenca nema ljubavi. Slovenac gleda svoja posla i svoj interes. Prevariti i zaj..... ce svakog juznjaka, blizeg i daljeg susjeda.Sve kroz ekonomiju. One sjeverne susjede niti smije niti moze. To je Slovenija i Slovenac. Ostali nam susjedi nisu puno bolji, samo sto to rade na drugi nacin. Nesto ekonomski ali vise huskacki. Mi Bosanci jedino sto mozemo uciniti je "uzdati se u se i u svoje kljuse". Kljuseta nemamo, prema tome moramo se uzdati samo sami u sebe. Misliti svojim mozgom. To vazi kako za pojedinca tako za citavu zajednicu. To sto neko misli da ga vole istocni ili zapadni susjed, grdno se vara. "Vole" ga jer im je to u interesu. U trenutku ostvarenja interesa postao bi stanovnik "kolonije" koju treba iskoristiti do maksimuma. Svakom Bosancu je prvo neophodna iskrena "psihosamoanaliza". Ovo se posebno odnosi na ljude u sferi politike i ekonomije. Prvo da rascisti neke stvari sam sa sobom, da radi prvo na sebi sve sto moze u cilju boljitka. Da pocne od cinjenice da zivi u 21. stoljecu. Da se zadnjih dvadesetak godina mnogo toga u svijetu pa i Europi promijenilo. I tada ce Bosanac svatiti da za greske koje mu se desavaju snosi on krivicu a ne neko drugi,a time i da pocne jedanputa se uciti na tudjim greskama. Sa skupom takvih pojedinaca moze se nesto ocekivati
Sasvim dovoljno, mada hvala na uloženom trudu za ostatak analizekijameta wrote:Ja,bezveznih komentara.
Slovenija je jedna najnormalnija drzava u Evropi,sto se za nas ne moze reci ni pod razno,ja prvi uvijek tvrdim da su glavni krivci stranci za situaciju u na s ali ima tu i nase vlastite gluposti.
Taj sam.zrikavac48 wrote:Kod Slovenca nema ljubavi. Slovenac gleda svoja posla i svoj interes. Prevariti i zaj..... ce svakog juznjaka, blizeg i daljeg susjeda.Sve kroz ekonomiju. One sjeverne susjede niti smije niti moze. To je Slovenija i Slovenac. Ostali nam susjedi nisu puno bolji, samo sto to rade na drugi nacin. Nesto ekonomski ali vise huskacki. Mi Bosanci jedino sto mozemo uciniti je "uzdati se u se i u svoje kljuse". Kljuseta nemamo, prema tome moramo se uzdati samo sami u sebe. Misliti svojim mozgom. To vazi kako za pojedinca tako za citavu zajednicu. To sto neko misli da ga vole istocni ili zapadni susjed, grdno se vara. "Vole" ga jer im je to u interesu. U trenutku ostvarenja interesa postao bi stanovnik "kolonije" koju treba iskoristiti do maksimuma. Svakom Bosancu je prvo neophodna iskrena "psihosamoanaliza". Ovo se posebno odnosi na ljude u sferi politike i ekonomije. Prvo da rascisti neke stvari sam sa sobom, da radi prvo na sebi sve sto moze u cilju boljitka. Da pocne od cinjenice da zivi u 21. stoljecu. Da se zadnjih dvadesetak godina mnogo toga u svijetu pa i Europi promijenilo. I tada ce Bosanac svatiti da za greske koje mu se desavaju snosi on krivicu a ne neko drugi,a time i da pocne jedanputa se uciti na tudjim greskama. Sa skupom takvih pojedinaca moze se nesto ocekivati
Klodovik wrote:Bit će da su Slovenci krivi i za upad Srbije (Miloševića) u platni sistem tadašnje SFRJ 1990/1991 kad se 'mahnulo' tričavih milijardu i po dolara, a bilo je sličnih finansijskih poteza Srbije i kasnije. Istina, 'mahanja' je bilo i na drugim stranama.
A ovo za štednju... Zar nije SFRJ garantirala za štedne depozite? Šta se desilo sa onima koji su u nekoj npr. srbijanskoj banci imali veliku svotu na računu?
Kako bi to išlo danas? Agencija za osiguranje depozita garantira za iznose do 7.500 KM. Imaju li banke išta s tim? Šta bi se danas desilo sa štedišama koji imaju 100.000 na knjižici da propadne neka banka? Mislim da na štednji u FBiH ima oko 4 milijarde KM. U slučaju neke propasti nalik na onu iz 1990-ih, matematika je jasna.