Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Locked
Nass

#551 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Nass »

rahmanjin wrote:
elSaik wrote:Pa ako je svejedno zašto onda napadaš samo jedne i govoriš kako BiH nema bez Čovića i Dodika?! Ako je svejedno onda ti ne bi trebao ni reagovati, a reaguješ.
Gdje ja to napisah da nema BiH bez Čovića i Dodika? Nemoj mi etiketiranja. Glasao sam i za SDP i imam pravo ovo da pisem i kritikujem, a ovo nece donijeti nista dobro SDP-u.
A zasto ih ne pustiti da probaju? Imace i EU i Ameriku iza sebe jer se od nas trazi usvajanje EU reformi. Ashton vec predvidja neke sankcije za neposlusne politicare. Zasto si ti radije za bjanko predaju i mahanje bijelom zastavom prije nego je bitka i pocela, nego barem za pokusaj da se nesto pokrene? Moram priznati da te ne kontam. Ti stalno govoris, jadni SDP, istrosice se, bit ce na gubitku itd. Malo ko od nas ovdje je toliki zaljubljenik SDP-a kao SDP-a, mi samo hocemo promjene i bolji zivot, a cini nam se da je SDP na dobrom putu da nesto uradi. A ti bi odmah predao mec jer ovo, ono, vamo, tamo...... tako se nikad nista nije uradilo.
srklet

#552 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by srklet »

rahmanjin wrote:
elSaik wrote:Pa ako je svejedno zašto onda napadaš samo jedne i govoriš kako BiH nema bez Čovića i Dodika?! Ako je svejedno onda ti ne bi trebao ni reagovati, a reaguješ.
Gdje ja to napisah da nema BiH bez Čovića i Dodika? Nemoj mi etiketiranja. Glasao sam i za SDP i imam pravo ovo da pisem i kritikujem, a ovo nece donijeti nista dobro SDP-u.
Sve vas nesto pratim i razmisljam kako se beznadezno vrtimo u krug. I kako nikako da izadjemo iz njega.

Ali me cudi kako se previdjaju elemenarne stvari - neki pojedinci koje NE VOLIMO su dobili glasove onih sa KOJIMA MORAMO.
Tacno je da se bi se moglo (i da bi bilo fino) bez Covica i Dodika, ali dokle god oni dobijaju glasove onih sa kojima moramo (radi se o konstitutivnim narodima) dotle cemo morati deveriti i sa njima.

Vara se svako ko misli da moze drugacije.
rahmanjin

#553 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by rahmanjin »

Nass wrote:
rahmanjin wrote:
A zasto ih ne pustiti da probaju? Imace i EU i Ameriku iza sebe jer se od nas trazi usvajanje EU reformi. Ashton vec predvidja neke sankcije za neposlusne politicare. Zasto si ti radije za bjanko predaju i mahanje bijelom zastavom prije nego je bitka i pocela, nego barem za pokusaj da se nesto pokrene? Moram priznati da te ne kontam. Ti stalno govoris, jadni SDP, istrosice se, bit ce na gubitku itd. Malo ko od nas ovdje je toliki zaljubljenik SDP-a kao SDP-a, mi samo hocemo promjene i bolji zivot, a cini nam se da je SDP na dobrom putu da nesto uradi. A ti bi odmah predao mec jer ovo, ono, vamo, tamo...... tako se nikad nista nije uradilo.
Ali ne mozes nista uraditi sa onima koji su i doveli do ovog stanja kako ti to nije jasno.
palermo

#554 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by palermo »

elSaik wrote:Poremetio je koncepciju u tome što više ne može onako kako samo oni hoće. Da SDP nije ostvario rezultat kakav jeste odavno bi vlast bila formirana. Matematička, besposličarska, samo-da-podijelimo-fotelje, vlast.
I onda bi rahmanjin i ostali pisali kako narod i zaslužuje sve što mu se dešava jer stalno glasa za nacionaliste.
Jebem li ga, sad opet ne valja narod,previše glasova dao SDP-u
rahmanjin

#555 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by rahmanjin »

palermo wrote:
elSaik wrote:Poremetio je koncepciju u tome što više ne može onako kako samo oni hoće. Da SDP nije ostvario rezultat kakav jeste odavno bi vlast bila formirana. Matematička, besposličarska, samo-da-podijelimo-fotelje, vlast.
I onda bi rahmanjin i ostali pisali kako narod i zaslužuje sve što mu se dešava jer stalno glasa za nacionaliste.
Pa narod i jeste glasao za nacionaliste. Pogledaj malo rezultate pa ces vidjeti da sam u pravu. Samo je SDP malo ojacao ostalo je isto ako ne i gore.
Nass

#556 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Nass »

Co0l wrote:Pa pitaj brate to Zlatka,on je htio sa SDS-om na drzavnoj razini da stvara 'principijelnu programsku koaliciju' ali ga odbise zarad SNSD-a pa je ostao sa proustaskim HSP-om,kriminiziranom SDA i svercerskom NSRzB.Ne zaboravimo i izdajnicki DNZ ciji jedan glas ocajnicki ganja ovih dana.Pa ti skontaj sta zajednicko moze biti strankama koje ama bas nista,barem programski,zajednicko nemaju.Osim,naravno,jedne stvari-zeljom za vlascu.Jasno da ce to prikrit a ne arogantno kao Dodik reci da samo zele fotelje,ipak nisu toliko jaki da si takvu aroganciju mogu dopustit nego ce javnosti zamazat oci nekom 'Platformom' kao opravdanjem da,toboze,ne zele vlast nego neki program.Koji program sa cetnicima,ustasama i kriminalcima,kakav program,kakvi bakraci...
Pa zato su pregovarali o platformi i mijenjali je dok nije narasla na dvostuku velicinu svoje prvobitne forme, jer nije bitna platforma, to je samo trik, bitne su fotelje. I da, ova koalicije cetvorke je potpuno ista kao osovina Dodik-Covic :-) Jesi li i ti jedan od onih koji ne mogu razaznati koje je vece, a koje manje zlo?
popajic

#557 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by popajic »

NightSkyWalker wrote:
Mali_Vuk wrote:
Zato ćete vi na čelu sa Dodikom i Čovićom da nam napravite, ne državu za čovjeka, nego TRI!!! :lol:
Odakle ti ideja da su oni koji kritikuju SDP automatski za Dodika i Covica? Ako je to tvoj zakljucak, onda ti logika i nije bas jaca strana. Za mene su svi lopovi, kriminalci, i reketasi isti, bez obzira iz koje partije dolazili. :wink:
:D
Koliko ponavljas ovu neistinu pocet ces i sam u nju vjerovati :D
(malo - malo pa podviknes haleluja babinom sinu...ono, bas principijelno :-) )
jasko_ba

#558 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by jasko_ba »

da je mjesto sdp-a, npr. nasa stranka, sdu, liberali svejedno, opet bi se isto napadalo, nema tu veze. dodik/covic/i sl. + njihovi novinari, njima nikako ne odgovara normalna drzava. zato i ovakva ofanziva :x
palermo

#559 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by palermo »

rahmanjin wrote:
palermo wrote:
Pa narod i jeste glasao za nacionaliste. Pogledaj malo rezultate pa ces vidjeti da sam u pravu. Samo je SDP malo ojacao ostalo je isto ako ne i gore.
rekoh li ja, narod je u svakom slučaju kriv.
popajic

#560 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by popajic »

1gorstak wrote:
"Volja naroda" je floskula, HDZ treba zgaziti jednako kao i SNSD ili neku trecu stranku koja forsira projekat etnicke podjele. Drzava, multietnicka drzava bez etnickih podjela, ima prioritet nad postivanjem "prava" Dodikovih saveznika.

.
Tacno tako i sve , ama bas sve se vrti oko ovog.
:bih:
rahmanjin

#561 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by rahmanjin »

palermo wrote:
rahmanjin wrote:
palermo wrote: I onda bi rahmanjin i ostali pisali kako narod i zaslužuje sve što mu se dešava jer stalno glasa za nacionaliste.
rekoh li ja, narod je u svakom slučaju kriv.
pa SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, HSP, SNSD, SDS nisu valjda izabrali marsovci.
Alfa_Ze

#562 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Alfa_Ze »

Image

Dole komunjare !! :x
Zivio Dragan i Mile !! :bih: :bih:
srklet

#563 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by srklet »

Tako je TREBA GAZITI sve sto nije kako nama pase !
:-) :-) :-)
Ovdje su neki skroz prolupali!
Hodidid

#564 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Hodidid »

@ rahmanjin:

1) ustalasao je politicku zabokrecinu koja je gusila BiH zadnjih 10 godina i koja se vodila filozofijom ja tebi ti meni
2) napravio je ono sto ja nisam vidio da je bilo koji drugi politicar bilo na entitetskoj bilo na drzavnoj razini napravio a to je da je napravio program rada i platformu politickog djelovanja koja ima za cilj pribliziti zemlju euroatlantskim integracijama, ekonomski je ojacati i stvoriti pretpostavke za povecanje zivotnog standarda gradjana u Bosni i Hercegovini
3) ponudio je program i platformu na usvajanje HDZ-u i HDZ-u 1990. Oni se ne pronalaze u njima a razloga za to moze biti masu. Poenta je da im je suradnja bila ponudjena. Oni odbili i sad se zale kako ih se zaobilazi! Odbili su suradnju jer im se ponudjena platforma ne uklapa u njihove sheme i politicke dealove.
4) o rezultatima cemo kad budu vidljivi zato i kazem cek da vidimo sta je napravio. Treba mu dati vremena i prostora za djelovanje.

Mogao bih nabrajati jos al mi se ne da. Ja ne vidim zasto bi on i SDP trebali biti ti koji daju ustupke bilo kome. Covic, Ljubic ili Dodik hoce dogovor super. Imaju na stolu platformu po kojoj se planira raditi. Manje modifikacije su sigurno predvidjene i to je sve.

Sta nude Covic, Ljubic i Dodik zauzvrat?

I da za razliku od tebe ja nisam glasac SDP ali nisam blesav da ne vidim o cemu se u ovoj prici radi i zato podrzavam Lagumdziju i SDP u ovoj stvari.
rahmanjin

#565 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by rahmanjin »

Hodidid wrote:@ rahmanjin:

1) ustalasao je politicku zabokrecinu koja je gusila BiH zadnjih 10 godina i koja se vodila filozofijom ja tebi ti meni
2) napravio je ono sto ja nisam vidio da je bilo koji drugi politicar bilo na entitetskoj bilo na drzavnoj razini napravio a to je da je napravio program rada i platformu politickog djelovanja koja ima za cilj pribliziti zemlju euroatlantskim integracijama, ekonomski je ojacati i stvoriti pretpostavke za povecanje zivotnog standarda gradjana u Bosni i Hercegovini
3) ponudio je program i platformu na usvajanje HDZ-u i HDZ-u 1990. Oni se ne pronalaze u njima a razloga za to moze biti masu. Poenta je da im je suradnja bila ponudjena. Oni odbili i sad se zale kako ih se zaobilazi! Odbili su suradnju jer im se ponudjena platforma ne uklapa u njihove sheme i politicke dealove.
4) o rezultatima cemo kad budu vidljivi zato i kazem cek da vidimo sta je napravio. Treba mu dati vremena i prostora za djelovanje.

Mogao bih nabrajati jos al mi se ne da. Ja ne vidim zasto bi on i SDP trebali biti ti koji daju ustupke bilo kome. Covic, Ljubic ili Dodik hoce dogovor super. Imaju na stolu platformu po kojoj se planira raditi. Manje modifikacije su sigurno predvidjene i to je sve.

Sta nude Covic, Ljubic i Dodik zauzvrat?

I da za razliku od tebe ja nisam glasac SDP ali nisam blesav da ne vidim o cemu se u ovoj prici radi i zato podrzavam Lagumdziju i SDP u ovoj stvari.
Ja stalno ponavljam da sa istim strankama ne mozes praviti promjene pa da je sto platformi. Nece niko sebe da rusi pa ljudi valjda je to jasno.
NightSkyWalker

#566 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by NightSkyWalker »

Hodidid wrote:
Zar svaki kriminal i bezobrazluk nisu isti?? Ili imaju nasi i njihovi?
Co0l

#567 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Co0l »

Nass wrote:
Co0l wrote:Pa pitaj brate to Zlatka,on je htio sa SDS-om na drzavnoj razini da stvara 'principijelnu programsku koaliciju' ali ga odbise zarad SNSD-a pa je ostao sa proustaskim HSP-om,kriminiziranom SDA i svercerskom NSRzB.Ne zaboravimo i izdajnicki DNZ ciji jedan glas ocajnicki ganja ovih dana.Pa ti skontaj sta zajednicko moze biti strankama koje ama bas nista,barem programski,zajednicko nemaju.Osim,naravno,jedne stvari-zeljom za vlascu.Jasno da ce to prikrit a ne arogantno kao Dodik reci da samo zele fotelje,ipak nisu toliko jaki da si takvu aroganciju mogu dopustit nego ce javnosti zamazat oci nekom 'Platformom' kao opravdanjem da,toboze,ne zele vlast nego neki program.Koji program sa cetnicima,ustasama i kriminalcima,kakav program,kakvi bakraci...
Pa zato su pregovarali o platformi i mijenjali je dok nije narasla na dvostuku velicinu svoje prvobitne forme, jer nije bitna platforma, to je samo trik, bitne su fotelje. I da, ova koalicije cetvorke je potpuno ista kao osovina Dodik-Covic :-) Jesi li i ti jedan od onih koji ne mogu razaznati koje je vece, a koje manje zlo?
Kamo srece da je stvar tako jednostavna kao sto je biranje izmedju veceg i manjeg zla.Nazalost nije.
Sto se tice platforme-znas li ista sto u njoj pise?ja ti mogu reci sta sam ja zapamtio o toj tzv. platformi,samo se bojim da odosmo u off,ionako smo u njemu odavno.
i da,nije bitna ta platforma nego bas fotelje,koliko god se to pokusalo zakamuflirati.Jer da je samo platforma i neki program u pitanju,kao sto se probijalo usi narodu pred izbore,kad su vidjeli da ne mogu sprovesti program kako su mislili najpostenije bi bilo da su otisli u opoziciju,kao sto su uostalom i najavljivali da ce uraditi u ovom slucaju.Sto ne bi bilo ni lose tolko a svakako bi bilo i politicki mudrije.Ovako ce za sve lose da budu optuzeni a ako sta ispliva dobro u svemu ovome zasluge ce iz drugog plana pokupiti SDA na primjer,koja je preko noci iz nacionalisticke se pretvorila u neku proevropsu stranku,bar prema sdp-ovskim glasilima.
Kad god pristalice i simpatizere SDP-a podsjetis na to njihovo obecanje da ce se povuci u opoziciju ako ne budu mogli kako su planirali formirati vlast oni rafalno odgovore novokomponivanim argumentima u vidu-to bi bila izdaja glasaca i slicno,sto je vjerovatno i tacno ali jos gora izdaja tih istih glasaca je koaliranje sa gore navedenim strankama(da ne ponavljam o kakvim se strankama radi,svi znaju to).Ne samo da je to izdaja glasaca nego i same socijaldemokratske ideje u koju se zaklinju.A sve zarad vlasti i fotelja.Nije mi to drago ni sekunde,ako mislis da ovo samo pricam da bi nekog pljuvao ali nazalost,mnogi koji se sada kunu u kojekakve 'Platforme' kako vrijeme bude teklo sve vise i vise ce se razocaravat i u to i u samu SDP.A steta je,nije da nije....
A ono sto ti rece da imaju podrsku i EU i Amerike,paaaa,najvaznija zemlja Evropske unije se ne bi bas slozila sa tobom,pitaj Merkelovu sta misli o svemu tome :sad: Naravno,to bi se moglo okarakterisati kao ocitije mjesanje u nasu unutrasnju politiku ali nema se muda Njemacku za to optuziti,previse su jak i vazan oni igrac na evropskoj sceni za to,lakse je tamo neke Josipovice za to optuzivat.A do juce se bratimili....
Sry za ovaj moj monolog,nesto sam se zamislio pa se jedva zaustavi sa pisanjem i odoh u off sto ovdje na forumu i nije nikakva nepoznanica ali nece se vise ponovit,barem sto se mene tice i sto se ove teme tice :)
Hodidid

#568 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Hodidid »

NightSkyWalker wrote:
Hodidid wrote:
Pa meni se cini da si prilicno stranacki ostrascen kao i neki sdpovci na drugoj strani bloka. Ja niti sam glasac SDA niti SDP-a pa mogu mirne duse da komentiram zbivanja na politickoj sceni bez nerviranja. Moja politicka stranka je jaka drzava Bosna i Hercegovina. Ko mi to omoguci da dozivim ja mu dajem glas i drzim ledja. Lijevo, centar, desno meni potpuno svejedno.
dale cooper

#569 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by dale cooper »

NightSkyWalker wrote:
Hodidid wrote:
Ja nemam ništa protiv da se svako ko se ogriješio o ovu državu kazni, bez obzira o kome se radi.

Ali hajde da prvo krenemo od onih koji su od rata pa naovamo najviše imali vlast u rukama
i shodno tome počinili daleko više kriminala nego što je to eventualno SDP. Tek kada vidim da
se ti ljudi počnu krivično goniti i zatvarati, umjesto da ih se oslobađa zbog navodnog "nedostatka
dokaza" onda možemo početi pričati o nekoj pravdi.
NightSkyWalker

#570 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by NightSkyWalker »

dale cooper wrote: Ali hajde da prvo krenemo od onih koji su od rata pa naovamo najviše imali vlast u rukama
i shodno tome počinili daleko više kriminala nego što je to eventualno SDP. Tek kada vidim da
se ti ljudi počnu krivično goniti i zatvarati, umjesto da ih se oslobađa zbog navodnog "nedostatka
Hajde da prvo provjerimo one protiv kojih se vec vode istrage. Sta mislis?
Ima li logike pozivati druge da pokazu svoje kartone a tvoje je ime pod istragom za kriminal. :roll:
kamen spoticanja

#571 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by kamen spoticanja »

NightSkyWalker wrote:
Hodidid wrote:
ovo u sustini i jeste najbolje u SDPovoj cca 23 % pobjedi...lokalne SDA budjetske kabadahije su se ukakile...oni isti sto su pustosili budjete i rusili sistem na konkursima i tenderima...nije ih bilo mnogo ali su bili gadno ucinkoviti :x
a drzavni i federalni nivo bice nazalost isto...samo ce covic promjeniti pricu a zlaja klepit usima...ko sredio? angela merkel sredila :wink:
mada su se sad kockice slozile...za koga je svo vrijeme pisao senad avdic :wink: dakle za cije interese
popajic

#572 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by popajic »

Zalosno po ovu drzavu kako su se predizborne kampanje, narodna sludjenost ,niski udarci , pljuvanja sa i bez razloga nastavila i nakon zavrsenih izbora.
Jasan pokazatelj stanja gradjanske svijesti ( cuj , gradjanske svijesti :-) ) i spremnosti da se rezultati izbora " progutaju i ispostuju ma koliko za neke gorki bili i da se krene naprijed.
Jer nama je i pokusaj kretanja unaprijed nepoznat pojam. Svikli smo se na feudalizam, sovinizam i fasizam.
Zato treba izblatiti SDP i njegovih 350.000 glasaca i prije nego sto su poceli sprovoditi svoj politicki program , jer su nam sa dosadasnjom garniturom cvale ruze , klepetale zlatne kasike i vladalo razumijevanje i jedinstvo nevidjenih razmjera :-) :-) :-)
Ne bi nas ni Frojd mogao objasniti !
kamen spoticanja

#573 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by kamen spoticanja »

popajic wrote:Zalosno po ovu drzavu kako su se predizborne kampanje, narodna sludjenost ,niski udarci , pljuvanja sa i bez razloga nastavila i nakon zavrsenih izbora.
Jasan pokazatelj stanja gradjanske svijesti ( cuj , gradjanske svijesti :-) ) i spremnosti da se rezultati izbora " progutaju i ispostuju ma koliko za neke gorki bili i da se krene naprijed.
Jer nama je i pokusaj kretanja unaprijed nepoznat pojam. Svikli smo se na feudalizam, sovinizam i fasizam.
Zato treba izblatiti SDP i njegovih 350.000 glasaca i prije nego sto su poceli sprovoditi svoj politicki program , jer su nam sa dosadasnjom garniturom cvale ruze , klepetale zlatne kasike i vladalo razumijevanje i jedinstvo nevidjenih razmjera :-) :-) :-)
Ne bi nas ni Frojd mogao objasniti !
carolija bosanskog politickog sistema...pa se onda cudite kad kazu da je Alija Izetbegovic bio genijalan :wink:
al hajd nek ne puca :D
dale cooper

#574 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by dale cooper »

NightSkyWalker wrote:
dale cooper wrote: Ali hajde da prvo krenemo od onih koji su od rata pa naovamo najviše imali vlast u rukama
Hajde da prvo provjerimo one protiv kojih se vec vode istrage. Sta mislis?
Ima li logike pozivati druge da pokazu svoje kartone a tvoje je ime pod istragom za kriminal. :roll:
Hajde da provjerimo. Koji su to dokazi osim naklapanja u raznim stranački obojenim medijima i onih par minuta razgovora objavljenih na tv-u, koji usput rečeno više zvuče kao rekla-kazala razgovor dva lokalna šanera nego
bilo šta što bi bilo neki ozbiljan dokaz? Zašto tužilaštvo još nije podiglo optužnice? Jesu li i svi u tužilaštvu SDP-ovi
ljudi?

Ili da ponovo otvorimo slučaj Brankovića i Bičakčića? Zar ima bilo ko (osim njihovih familija) da misli da
su ta dvojica čisti i pošteni ljudi? A oba su bila na funkciji premijera FBiH. Koja je to "velika riba" iz redova
SDA i SBiH bila kažnjena za kriminal i korupciju za sve ove godine? Molim te, prvo malo pogledaj one kojima
ti daješ svoje povjerenje pa onda počni pričati o drugima.
Nass

#575 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Nass »

rahmanjin wrote:Ja stalno ponavljam da sa istim strankama ne mozes praviti promjene pa da je sto platformi. Nece niko sebe da rusi pa ljudi valjda je to jasno.
Onda po tebi mozemo cekati jos 150 godina dok svi danasnji aktuelni politicari ne izumru i dodju neke nove svjeze i prave ljevicarske snage? Ja mislim da ti ne kontas da ce SDA morati dozivjeti promjene, da ce mozda morati i zrtvovati neke ljude, i da nece sam SDP biti u tome, vec da ce nas intenzivnije pratiti i EU u narednom periodu. Ali ti ne bi ni nista ni probao. Dok ne budu sasvim savrseni uvjeti koji u realnom zivotu ne postoje. I u drugim zemljama se ide u nezeljene saveze zato jer izborni rezultati tako diktiraju, ali se zato bira najmanje zlo i potpisuje platforma da se zna sta ce ko raditi. Zasto su oni pametni, a jedino SDP mora cekati neke svemirske idealne nepostojece uslove?
Locked