Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Locked
klixober

#251 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by klixober »

Ali nevjerovatno koji spin...činjenicu da je Avdićev najbolji prijatelj("ma šta prijatelj,burazer") ustaša, se pravda tekstom iz Večernjeg lista u kojem piše da je Komšić zatražio od HSP-a sliku Kraljevića, iako ta slika niikad nije stajala u kabinetu. :-)
Nass

#252 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Nass »

Ma kakva Hrvatska do Drine, to je bila prazna prica. Bitno je sta je bilo na terenu, a na terenu su Tudjman i Susak planirali da Bosnjake pobiju, zatvore u logore i masovno protjeraju. Blazevic je bio protiv toga i platio glavom. I ja sam zaista ovim sve rekla, necu se vise javljati po pitanju Blaza K. na ovoj temi.
ultima_palabra

#253 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:Ovo je najgrđa tema, ikad, nevjerovatno. :lol:

Imali ste bisera, al' ovdje se fakat temeljito i nepopravljivo provaljujete. :mrgreen:

Zabavno je čitati vas :D al sutra će vas biti sramota, vjerujte mi, bolje da prestanete na vrijeme. :wink:
Što ne odgovoriš na post @don vita?
Jimmy_The_Saint

#254 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Jimmy_The_Saint »

Što si ba nervozan... :P

I sjebite s energetskog sektora da ne bi pao kakav trač o tome ko je sve s kim u talu, molim vas. :evil:
Bosnolog

#255 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Bosnolog »

komeba wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Ko se ba ujedinio protiv SDP? SDP se ujedinio protiv svih, o tome je problemu naime riječ
Protiv svih fašista, a puna ih je BiH, jeste.SDP je zajebao koncepciju nacionalističko-kriminalnog vladanja državom, kao jedina relevantna multietnička stranka i kao jedina koja pretenduje na vlast sa programom/platformom i planom postizanja ciljeva,a ne pukom podjelom ministarstava.
Zato ovolika hajka..
.
:thumbup: :bih:

Najkraca i najbolje izrecena analiza presjeka politicko medijske orkestrirano frustrirane anti SDP harange,samo sto mnogi ne shvataju da su time direktno i indirektno najveci saveznici Dodiku i Covicu u zajednickoj misjii podjele i unistenja BiH,....
Nass

#256 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Nass »

Banksy wrote:Ovo je najgrđa tema, ikad, nevjerovatno.

Imali ste bisera, al' ovdje se fakat temeljito i nepopravljivo provaljujete.

Zabavno je čitati vas al sutra će vas biti sramota, vjerujte mi, bolje da prestanete na vrijeme.
Jimmy_The_Saint wrote:Što si ba nervozan... :P

I sjebite s energetskog sektora da ne bi pao kakav trač o tome ko je sve s kim u talu, molim vas. :evil:
A sto vi ovoliko nervozni? Zaista, pitam vas ozbiljno? Zasto vam je stalo suzbiti bilo kakav komentar Slobodne Bosne? Imate li vi ikakve veze sa tim listom ili ljudima koji tamo rade? Pa nas molite da prestanemo pisati o ovome?
stochar

#257 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by stochar »

Bosnolog wrote:
komeba wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Ko se ba ujedinio protiv SDP? SDP se ujedinio protiv svih, o tome je problemu naime riječ
Protiv svih fašista, a puna ih je BiH, jeste.SDP je zajebao koncepciju nacionalističko-kriminalnog vladanja državom, kao jedina relevantna multietnička stranka i kao jedina koja pretenduje na vlast sa programom/platformom i planom postizanja ciljeva,a ne pukom podjelom ministarstava.
Zato ovolika hajka..
.
:thumbup: :bih:

Najkraca i najbolje izrecena analiza presjeka politicko medijske orkestrirano frustrirane anti SDP harange,samo sto mnogi ne shvataju da su time direktno i indirektno najveci saveznici Dodiku i Covicu u zajednickoj misjii podjele i unistenja BiH,....
moram ponoviti ono sto sam maloprije napisao:

stani malo, jesam li ja prospavao 20 najtezhih godina? nagradno pitanje: koja stranka je predvodila to 'nacionalisticko-kriminalno vladanje'? ciji su haveri Šaje&njegovi crnci, Čengići i ostala kompanija? U vrijeme cije vladavine pokradose osam milijardi donacija? Da nije u vrijeme jedne od ovih stranaka potpisnica platforme i koalicionog partnera SDP? Bice da smo svi umislili da je stranka koja je dobila izbore na borbi protiv 'nacionalisticko-kriminalnog vladanja' koalirala sa onima koji su proteklih godina predstavljali tu vlast...

p.s. ako je stvar platforme, onda se sutra moze postaviti vlast. neka SDP prepusti ministarstva ovima kojima su ona bitna (ako njima nisu), a neka sa partnerima kroz parlament provode ono sto je u platformi napisano. vrlo jednostavno. fol, nije im do ministarstava, a glavni problem sto Lepi Zlaya hoce da bude drzavni premijer...

p.p.s. da ne bude zabune, glasao sam za SDP, i dalje mislim da su u ovim govnima na zalost najpozitivniji, ali da su sve dalje pozitivnom a sve blize negativnom, posebno koalirajuci sa onima protiv kojih su se, pokazuje se navodno, do sada borili...
klixober

#258 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by klixober »

stochar wrote: p.p.s. da ne bude zabune, glasao sam za SDP, i dalje mislim da su u ovim govnima na zalost najpozitivniji, ali da su sve dalje pozitivnom a sve blize negativnom, posebno koalirajuci sa onima protiv kojih su se, pokazuje se navodno, do sada borili...
Dok je ovakav ustav, sa njima se mora koalirati.Kako se mijenja ustav? Tako što se dođe na vlast.I tu svaka dalja priča o koalicijama treba prestati.
NightSkyWalker

#259 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by NightSkyWalker »

Bosnolog wrote:
Tipicna komunisticka bljuvotina -ako nisi sa nama onda si fasista. :roll: :roll:
Bosnolog, ti fakat ne vidis dalje of FTV doktrine. To ti je valjda najveci domet.

To kakvi su ostali mi nije smetnja da kritikujem i SDP. To kakvi su ostali mi nije razlog da se klanjam SDP-u!!
Alfa_Ze

#260 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Alfa_Ze »

Image . . . Image . . . Image . . . Image
hoce da nam ogade BiH, nece moci !! :bih: :bih:
Last edited by Alfa_Ze on 21/01/2011 18:45, edited 1 time in total.
Banksy

#261 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Banksy »

komeba wrote:Ali nevjerovatno koji spin...činjenicu da je Avdićev najbolji prijatelj("ma šta prijatelj,burazer") ustaša, se pravda tekstom iz Večernjeg lista u kojem piše da je Komšić zatražio od HSP-a sliku Kraljevića, iako ta slika niikad nije stajala u kabinetu. :-)
http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... ar-los-zao

7. dio, 3:10

i alahimanet :)
stochar

#262 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by stochar »

komeba wrote:
stochar wrote: p.p.s. da ne bude zabune, glasao sam za SDP, i dalje mislim da su u ovim govnima na zalost najpozitivniji, ali da su sve dalje pozitivnom a sve blize negativnom, posebno koalirajuci sa onima protiv kojih su se, pokazuje se navodno, do sada borili...
Dok je ovakav ustav, sa njima se mora koalirati.Kako se mijenja ustav? Tako što se dođe na vlast.I tu svaka dalja priča o koalicijama treba prestati.
mogu onda po istom principu koalirati i sa HDZ-ovima, ali jbg, problem je sto oni imaju malo vise glasova, pa bi time imali i malo vise ministarskih mjesta od onih kojima ce se zadovoljiti mesari i HSP-ovci... ovako ce oni i SDA izmedju sebe podijeliti vecinu mjesta, neku sicu ce dati Lijanu i HSP-u, i 'mirna Bosna'. fol platforma bitnija od pozicija, jest' a-ha...

de ba, ne budimo naivni. ne moze fakat jednoumlje valjati. i navijaci kritikuju svoj klub da bi igrao bolje, kritikuju uprave, i samo od kritike moze biti hajra, a ako cemo se tapsati po ledjima i hvaliti bez obzira valja li nesto ili ne valja, onda samo tonemo u drugo jednoumlje i zaobilazimo ocito. sad, sto se ovi kako vec rekoh, ponasaju kao tetke kojima kazes da im trajna ne valja i da je prestala biti IN prije Vučka, to je zaista problem.
klixober

#263 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by klixober »

stochar wrote:
komeba wrote:
mogu onda po istom principu koalirati i sa HDZ-ovima, ali jbg, problem je sto oni imaju malo vise glasova, pa bi time imali i malo vise ministarskih mjesta od onih kojima ce se zadovoljiti mesari i HSP-ovci... ovako ce oni i SDA izmedju sebe podijeliti vecinu mjesta, neku sicu ce dati Lijanu i HSP-u, i 'mirna Bosna'. fol platforma bitnija od pozicija, jest' a-ha...

de ba, ne budimo naivni. ne moze fakat jednoumlje valjati. i navijaci kritikuju svoj klub da bi igrao bolje, kritikuju uprave, i samo od kritike moze biti hajra, a ako cemo se tapsati po ledjima i hvaliti bez obzira valja li nesto ili ne valja, onda samo tonemo u drugo jednoumlje i zaobilazimo ocito. sad, sto se ovi kako vec rekoh, ponasaju kao tetke kojima kazes da im trajna ne valja i da je prestala biti IN prije Vučka, to je zaista problem.
HDZ i Čović sa Dodikom rade na razgradnji države i svih državnih institucija.Uostalom Čović je taj koji je najavio Mostar za Stolni hrvatski grad....i valjda je logično u takvoj situaciji tražiti partnere u HSP-u i Lijanovićima,nego u Čovićevom HDZ-u.
Ja jesam za kritiku svakoga,naravno i SDP-a,ali ne može mi niko reći da je ova kritika SB dobronamjerna,kada se 30 stranica posveti protiv SDP-a,intervjuiše Vesna Pusić,ali ne Ivo Banac,kada se ne spominje ni riječ o kriminalu HDZ-a,Čovića,Dodika,ali zato se objavljuje slika Bakira Hadžiomerovića sa reketom u ruci itd. itd. To nije nikakva dobronamjerna kritika,to je direktno puhanje u jedra razaračima države.
Gandalf

#264 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Gandalf »

SB prigovara SDP-u što ne formira vlast a i sami su i te kako svjesni kočnica koje postavljaju soko i dodo - a onda kritikuju SDP što s ovom dvojicom ne želi u koaliciju - da SDP koalira sa sokolom i dodom rekli bi da je SDP i gori od njih jer koalira sa dokazanim nacionalistima - haman štogod SDP uradi kriv je što je to uradio, a što odbije uraditi po osnovu ucjena iz rs-a i "trećeg" kriv je što to nije uradio. Pri tome se hvale rušitelji BiH, jer za ovakvo stanje po Avdiću krivi su vjerovatno narcisoidnost Zlaye i onih 5 policajaca što čuvaju Bakira - objektivno, nema šta ;-)
Bosnolog

#265 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Bosnolog »

NightSkyWalker wrote:
Bosnolog wrote:
Tipicna komunisticka bljuvotina -ako nisi sa nama onda si fasista. :roll: :roll:
Bosnolog, ti fakat ne vidis dalje of FTV doktrine. To ti je valjda najveci domet.

To kakvi su ostali mi nije smetnja da kritikujem i SDP. To kakvi su ostali mi nije razlog da se klanjam SDP-u!!
Svaka stranka je prolazna i nebitna pa tako i SDP koje nisam clan niti sam bio bilo koje druge stranke.Moja politicka platforma je jedino BiH.Na sve stranke gledam kao na servis gradana i drzave,i ocjenjujem ih na osnovu onog sto zagovaraju i rade ali ti si ocito ogranicen (brainwash)da bi to shvatio,....

SDP je za sada najveca i najiskrenija probosanska stranka koja ima vziju i kojoj je BiH i svi dobronamjerni gradani kojmaje je stalo do BiH istinaska misija programske platforme bolje i pravednije buducnosti od one koju su ima dvije decenije nudile etnotornjacko mafijaske koaliconone sekte.SDP je stranka koja je po prvi put izasla sa programskom platformom u dvije decenije etno kleropljackarskih bosnocidnih ali i bosnjocidnih stranaka i sekti koji su najopasnji grobari BiH,.....

Najveci i najopasniji neprijetelji i izdajnici Bosne su u Sarajevu a medu njima vodeci nepismeni,ograniceni i praznoglavi sektasi koji imaju ogromnu glasacku bazu,koje dvije decenije varaju u kradu bez vizije predstavljajuci im se lazno kao zastitnici njihovog tora i pod tom pricom dobijajeu sve godine glasove dok su rezultati sve pogubniji,...

Tu multi koalicionu etnosektu proteklih dvadeset godina je jedino interesovalo dio BiH to jest njihovi agovati,begovati,avlijati,kao i njihove anti BH etnokoalicionise koje takode interesuju njihovi banovati i knezovati na dijelu BiH,.......
Last edited by Bosnolog on 21/01/2011 19:27, edited 1 time in total.
NightSkyWalker

#266 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by NightSkyWalker »

Bosnolog, zasto kriticki ne odnosis prema SDP-u?
stochar

#267 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by stochar »

komeba wrote:
HDZ i Čović sa Dodikom rade na razgradnji države i svih državnih institucija.Uostalom Čović je taj koji je najavio Mostar za Stolni hrvatski grad....i valjda je logično u takvoj situaciji tražiti partnere u HSP-u i Lijanovićima,nego u Čovićevom HDZ-u.
Ja jesam za kritiku svakoga,naravno i SDP-a,ali ne može mi niko reći da je ova kritika SB dobronamjerna,kada se 30 stranica posveti protiv SDP-a,intervjuiše Vesna Pusić,ali ne Ivo Banac,kada se ne spominje ni riječ o kriminalu HDZ-a,Čovića,Dodika,ali zato se objavljuje slika Bakira Hadžiomerovića sa reketom u ruci itd. itd. To nije nikakva dobronamjerna kritika,to je direktno puhanje u jedra razaračima države.
slažem se da HDZ sa Dodikom radi na razgradnji države, ali to su iste dvije stranke sa kojima je SDA činila vlast. hoces da kazes da je SDA OK stranka? da su oni radili na izgradnji drzave? da u njihovo doba nije pokradeno osam milijardi donacija? da nisu zahvaljujuci njima Šaje, Čengići i ostali došli do enormnog bogatstva? sad SDA odjednom valja? odjednom nam sad oni evropska stranka, samo zato jer je Zlaya s njima koalirao? sad trebamo zaboraviti 20 najtezih godina s njima i praviti se budale samo da bi Zlaya mog'o biti premijer? vidis kako se prejebavaju, mene ne bi iznenadilo da sutra SDP koalira i sa HDZ-om, sta onda? mislim, ne mogu da shvatim tu aroganciju da svako kritikovanje SDP-a znachi fashizam.

dalje, ono što sad nešto kao Avdo Avdic napada Čovica oko imanja u Mostaru, to je SB pisala jos 2008. jos dalje, to hoce li biti intervju vesne pusic ili ive banjca stvar je urednika, a valjda zato imamo javni servis koji svi placamo i za koji bi se mogli pitati kako lider jedne stranke dobije 20 minuta u dnevniku koji traje 30 minuta. ako se to pitash, odmah si fashista i shta sve ne. SB je privatni magazin, i ako mislis da zaista imaju toliku moc da pomognu 'razaracima drzave', onda ih zaista precjenjujes. e, ako njihovi citaoci prepoznaju u njima to sto ti kazes i ako je to tako, onda ce po zakonima trzista brzo propasti k'o sto su propali mnogi prije njih. vrlo jednostavno. ne mogu da shvatim da isti koji brane bahatost urednika FTV koji u JAVNOM SERVISU koji svi placamo jer moramo, promovisu jednu stranku, napadaju jedan privatni magazin koji ne moraju kupiti i od toga prave vecu dramu nego sto TV koju svi placamo postaje partijska...
Bosnolog

#268 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Bosnolog »

NightSkyWalker wrote:Bosnolog, zasto kriticki ne odnosis prema SDP-u?
Sacekat cu da vidim sto ce uraditi kada budu dio vlasti,prateci rezultate ucinaka i odnosa prema gradanima kao i drzavi kroz zakonske procedure i zalaganja cu tek tada moci dati sud o njihovom radu,....

Neshvatljivo je prozivati SDP prije nego se vlast i oformila,kada se udruzuju otvoreni BH dusmani i domaci ljigavci da ih povale prije nego formira vlast.Njima je u interesu da SDP ostane u opoziciji kao i tebi,da mogu nastaviti sa krcmenjem i rasturanjem BiH i dodatnim zaduzivanjem kod MMF-a da tim kreditima kupuju socijalni mira iako zaduzuju i nerodenu djecu to jest generacije koje dolaze a koje ce vracati te njihove za socijalni mir i privatno strnacku pljacku procardane milijardesrske kredite...

Nastavi ti da udaras istu gajdu,takvim ponasanjem najvise pomazete Dodiku i Covicu,mnogi su stavili licni i stranacki interes ispred nacionalnog i drzavnog,da je drugacije mnoge stvari bi bile drugacije barem tamo gdje su imali dvije decenije vlast i nisu imali opravdanje u Dodiku i Covicu,...
1gorstak

#269 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by 1gorstak »

stochar wrote:
komeba wrote:
slažem se da HDZ sa Dodikom radi na razgradnji države, ali to su iste dvije stranke sa kojima je SDA činila vlast. hoces da kazes da je SDA OK stranka?
Nije i da se pita Tihica, on bi vec prihvatio sve Dodikove i Coviceve ultimatume, imali bi formiranu vlast a Covic bi bio drzavni premijer. Ali, Tihic i SDA to ne mogu uraditi jer ih na entitetskom/kantonalnom nivou SDP drzi za vrat.

Dakle, da jos jednom podvucem, sasvim je u redu zajebavati se na racun SDP-a, spominjati reket i torbe pune para, sve je to fair play, ali udarati na SDP jer SDP ne popusta sovinistima, to je vec sasvim druga dimenzija i tada kritika na racun SDP-a prestaje biti simpaticna a postaje opasna. Izdajnicki opasna. Treba pokusati eliminisati HDZ kao politicki relevantan faktor, to je patriotska obaveza onih koji to mogu uraditi. Braniti HDZ od SDP-a kao sto to rade Senad Avdic i slicni, to je van svake pameti i kad to vidim, ne cudi me ovi pomori ptica, riba i rakova. Sad me ne bi iznenadile ni demonstracije vehabija kojim se pokusava isposlovati veca prava za gej populaciju ...
Alfa_Ze

#270 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Alfa_Ze »

Nakon sto je Vesna Pusic ‘’podrzala’’ taj neki ‘’treci hrvatski entitet’’, Hrvati u BiH su se upalili ko kutnjak. Nakom istupa Josipovica i Kosorove, to je preslo u histeriju.
Ali, . . glas razuma ipak dolazi iz Zagreba . . . nista nece biti na ''ho-ruk'' sistem, onako kako su to zamislili Dodik i Covic.
Vesna Pusić: Ovakvo stanje vodi destabilizaciji BiH

Bosna i Hercegovina ključna je zemlja za stabilnost regije i njezin opstanak nije samo interes njenih građana nego i susjednih država, a najvažnija zadaća koju ta zemlja sada ima je uspostava nove vlasti sukladno rezultatima izbora iz listopada 2010. godine, ocijenila je saborska zastupnica Vesna Pusić u intervjuu koji je objavio sarajevski tjednik Slobodna Bosna.

Pusić je upozorila kako je bez nove vlasti nemoguće otvoriti bilo kakvu ozbiljnu raspravu o budućnosti BiH odnosno modelima koji bi od nje napravili stabilnu državu.

- S obzirom na rezultate izbora u BiH, čini se da bi u ovom trenutku bilo moguće uspostaviti vlast ako bi u njoj sudjelovale političke stranke za koje je glasovalo oko polovice ili nešto manje od 50 posto Hrvata koji su u BiH izašli na izbore, kazala je Pusić.
Dodala je kako to možda nije idealno rješenje no u danim okolnostima je jedino moguće ako se želi uspostaviti vlast.
Tek nakon toga, drži Pusić, moglo bi se očekivati pokretanje regionalne inicijative za BiH koju bi potaknula Hrvatska.
Ta bi inicijativa, pojašnjava Pusić, morala održavati punu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi i potvrditi spremnost Hrvatske da pridonese stabiliziranju prilika u BiH.

- Ne smije se i ne može ništa nametati ali ni ignorirati probleme jer ovakvo stanje vodi destabiliziranju BiH, a to se onda mora ticati stabilnosti Hrvatske, izjavila je Pusić ocijenivši kako Hrvatska u zadnjih desetak godina na razini vlade i nije imala sustavnu politiku prema BiH.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i sadašnji Ivo Josipović, po sudu Vesne Pusić, imali su i imaju pozitivan odnos prema BiH a napose je važno to što Josipović, kako ističe, politiku prema susjednoj državi vodi kao nestranačka osoba.

- Hrvatska službena politika je već jednom pridonijela katastrofi u BiH koristeći se povijesnim činjenicama kao argumentacijom za svoju politiku u suvremenosti. Predsjednik Josipović pazi da se to ne ponovi, izjavila je Pusić.

Pojašnjavajući što je zapravo mislila kada je ranije spomenula mogućnost uspostave pet kantona u BiH, Pusić je kazala kako je pri tome imala u vidu tri kantona s većinskim udjelom jednog od sva tri konstitutivna naroda te dva mještovita "koji bi bili zalog građanskoj državi u budućnosti".

- Cijeli moj stav je pokušaj da se isprovocira rasprava o toj temi i jasno iznesu različite ideje, kazala je Pusić dodajući kako bi entiteti zapravo morali podupirati državu a ne razgrađivati je na konceptima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Njezin je zaključak kako BiH ne smije nastaviti funkcionirati u "zamrznutom konfliktu" jer se tako ne može izgraditi kao suvremena država.

Izvor: Hina / 2011.01.20 - 19:42
http://objektivhr.com/rubrikeaktgal.php ... 1592&bck=1
Corto Maltese

#271 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Corto Maltese »

Alfa_Ze wrote:Nakon sto je Vesna Pusic ‘’podrzala’’ taj neki ‘’treci hrvatski entitet’’, Hrvati u BiH su se upalili ko kutnjak. Nakom istupa Josipovica i Kosorove, to je preslo u histeriju.
Ali, . . glas razuma ipak dolazi iz Zagreba . . . nista nece biti na ''ho-ruk'' sistem, onako kako su to zamislili Dodik i Covic.

Bosna i Hercegovina ključna je zemlja za stabilnost regije i njezin opstanak nije samo interes njenih građana nego i susjednih država, a najvažnija zadaća koju ta zemlja sada ima je uspostava nove vlasti sukladno rezultatima izbora iz listopada 2010. godine, ocijenila je saborska zastupnica Vesna Pusić u intervjuu koji je objavio sarajevski tjednik Slobodna Bosna.

Pusić je upozorila kako je bez nove vlasti nemoguće otvoriti bilo kakvu ozbiljnu raspravu o budućnosti BiH odnosno modelima koji bi od nje napravili stabilnu državu.

- S obzirom na rezultate izbora u BiH, čini se da bi u ovom trenutku bilo moguće uspostaviti vlast ako bi u njoj sudjelovale političke stranke za koje je glasovalo oko polovice ili nešto manje od 50 posto Hrvata koji su u BiH izašli na izbore, kazala je Pusić.
Dodala je kako to možda nije idealno rješenje no u danim okolnostima je jedino moguće ako se želi uspostaviti vlast.
Tek nakon toga, drži Pusić, moglo bi se očekivati pokretanje regionalne inicijative za BiH koju bi potaknula Hrvatska.
Ta bi inicijativa, pojašnjava Pusić, morala održavati punu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi i potvrditi spremnost Hrvatske da pridonese stabiliziranju prilika u BiH.

- Ne smije se i ne može ništa nametati ali ni ignorirati probleme jer ovakvo stanje vodi destabiliziranju BiH, a to se onda mora ticati stabilnosti Hrvatske, izjavila je Pusić ocijenivši kako Hrvatska u zadnjih desetak godina na razini vlade i nije imala sustavnu politiku prema BiH.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i sadašnji Ivo Josipović, po sudu Vesne Pusić, imali su i imaju pozitivan odnos prema BiH a napose je važno to što Josipović, kako ističe, politiku prema susjednoj državi vodi kao nestranačka osoba.

- Hrvatska službena politika je već jednom pridonijela katastrofi u BiH koristeći se povijesnim činjenicama kao argumentacijom za svoju politiku u suvremenosti. Predsjednik Josipović pazi da se to ne ponovi, izjavila je Pusić.

Pojašnjavajući što je zapravo mislila kada je ranije spomenula mogućnost uspostave pet kantona u BiH, Pusić je kazala kako je pri tome imala u vidu tri kantona s većinskim udjelom jednog od sva tri konstitutivna naroda te dva mještovita "koji bi bili zalog građanskoj državi u budućnosti".

- Cijeli moj stav je pokušaj da se isprovocira rasprava o toj temi i jasno iznesu različite ideje, kazala je Pusić dodajući kako bi entiteti zapravo morali podupirati državu a ne razgrađivati je na konceptima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Njezin je zaključak kako BiH ne smije nastaviti funkcionirati u "zamrznutom konfliktu" jer se tako ne može izgraditi kao suvremena država.

Vrti li se vama u glavi? Vidim da vas ove izjave pravo bacaju. Histerišete oko Puhovskog, od Josipovića pravite jedan dan Tita, drugi dan Tuđmana. Prekjučer vam Vesna bila četnik, jučer ustaša, danas prava raja. A Vesna sve vrijeme ista, osim poneke nove bore. Razumna, pametna, i neopterećena, kao svih prethodnih dvadeset godina.
1gorstak

#272 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by 1gorstak »

Corto Maltese wrote:
Alfa_Ze wrote:- Cijeli moj stav je pokušaj da se isprovocira rasprava o toj temi i jasno iznesu različite ideje, kazala je Pusić dodajući kako bi entiteti zapravo morali podupirati državu a ne razgrađivati je na konceptima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Vrti li se vama u glavi? Vidim da vas ove izjave pravo bacaju. Histerišete oko Puhovskog, od Josipovića pravite jedan dan Tita, drugi dan Tuđmana. Prekjučer vam Vesna bila četnik, jučer ustaša, danas prava raja. A Vesna sve vrijeme ista, osim poneke nove bore. Razumna, pametna, i neopterećena, kao svih prethodnih dvadeset godina.
Odnos prema svakom ko predlaze etnicku podjelu treba da bude neprijateljski i bez pardona. Sta koji kurac Vesna ima nama predlagati uspostavu "tri kantona s većinskim udjelom jednog od sva tri konstitutivna naroda te dva mještovita koji bi bili zalog građanskoj državi u budućnosti" ? Neka podrzi mirno rjesenje i dijalog i ne treba nam nista vise od nje. A dijeliti moze ono sto je od tate naslijedila.

Da se BiH moze pravedno podijeliti, na tri, pet ili dvadeset kantona, to bi vec bilo uradjeno, ne treba nam jos genijalnih teorija koje je nemoguce sprovesti u praksi.
Corto Maltese

#273 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Corto Maltese »

1gorstak wrote:
Corto Maltese wrote:
Alfa_Ze wrote:- Cijeli moj stav je pokušaj da se isprovocira rasprava o toj temi i jasno iznesu različite ideje, kazala je Pusić dodajući kako bi entiteti zapravo morali podupirati državu a ne razgrađivati je na konceptima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Odnos prema svakom ko predlaze etnicku podjelu treba da bude neprijateljski i bez pardona. Sta koji kurac Vesna ima nama predlagati uspostavu "tri kantona s većinskim udjelom jednog od sva tri konstitutivna naroda te dva mještovita koji bi bili zalog građanskoj državi u budućnosti" ? Neka podrzi mirno rjesenje i dijalog i ne treba nam nista vise od nje. A dijeliti moze ono sto je od tate naslijedila.

Da se BiH moze pravedno podijeliti, na tri, pet ili dvadeset kantona, to bi vec bilo uradjeno, ne treba nam jos genijalnih teorija koje je nemoguce sprovesti u praksi.
Pa to me i čudi. Jučer spomene tri kantona, odmah je proglasiše ustašom. Danas, u osnovi, potvrdi tu izjavu, pa je neki od onih što su je jučer grdili (očito nisi među njima) proglašavaju glasom razuma.

Koja god teorija bila ispravna (Vesna četnik, Vesna glas razuma ili nešto treće) ja ne vidim, kod Vesne, neka odstupanja u stavu, koje bi opravdale ovako promjenjive reakcije sa pro-bosanskohercegovačke strane.
Last edited by Corto Maltese on 21/01/2011 21:11, edited 3 times in total.
Bosnolog

#274 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by Bosnolog »

Corto Maltese wrote:
Alfa_Ze wrote:Nakon sto je Vesna Pusic ‘’podrzala’’ taj neki ‘’treci hrvatski entitet’’, Hrvati u BiH su se upalili ko kutnjak. Nakom istupa Josipovica i Kosorove, to je preslo u histeriju.

Nije nego je doticna gospoda Pusicka u izbornoj godini gladnom i rezucem Covicu bacila kosku u zapadnu Hecegovinu koju bi da zagrize,Pusicka je potom shvatila da se preracunala i zabrinula i shvatila da se nece moci jednostranom ideologijom po sitemu glavom kroza zid promjeniti nista jer bi se Bosna mogla ponovo zapaliti a time i region,a svako dolijevanje ulja moze samo visu vatru izazvati,....

Ovo je vec videna igra toplo hladno,kada nije proslo Haubicam sada bi da ubjede supljim i jeftinim novinskim pamfletima,....

Josipovic se ukakio kada je prnuo pod enterokolitisnom politikom,valjda je zaboravio da ima enterokolitis pa se uneredio i svi ga provalise i skontase,...Tadic je zadovoljana kao i Dodik,nakon sto ga kupise Kopanjinom nagradom i posjetom Banjaluci.

Zagebacki picek ce pak morati promjeniti pelene,nadam se da ce biti malo vise oprezan drugi put,........

Oni nista ne mogu nametnuti niti ponuditi onima koje je zeljela Hrvatska i Srbija poderati planom Karadordeva,.....Oni samo dodatno upozoravaju BH rodoljube da Vuk promjenom dlake nije promjenio cud,.... ;-)
1gorstak

#275 Re: Slobodna Bosna - politicka pozadina(hajka na SDP)

Post by 1gorstak »

Corto Maltese wrote:
1gorstak wrote:
Corto Maltese wrote:Vrti li se vama u glavi? Vidim da vas ove izjave pravo bacaju. Histerišete oko Puhovskog, od Josipovića pravite jedan dan Tita, drugi dan Tuđmana. Prekjučer vam Vesna bila četnik, jučer ustaša, danas prava raja. A Vesna sve vrijeme ista, osim poneke nove bore. Razumna, pametna, i neopterećena, kao svih prethodnih dvadeset godina.

Pa to me i čudi. Jučer spomene tri kantona, odmah je proglasiše ustašom. Danas, u osnovi, potvrdi tu izjavu, pa je neki od onih što su je jučer grdili (očito nisi među njima) proglašavaju glasom razuma.

Koja god teorija bila ispravna (Vesna četnik, Vesna glas razuma ili nešto treće) ja ne vidim, kod Vesne, neka odstupanja u stavu, koje bi opravdale ovako promjenjive reakcije sa pro-bosanskohercegovačke strane.
Eto ako ne vidis, podsjeti nas na neka njena ranija promisljanja gdje je brljala o daljoj etnickoj podjeli. Ja sam siguran da je ona jadna u ovu sumu zalutala trazeci glasove za predstojece izbore, ti mislis da se radi o njenoj dosljednosti, pa eto, izvoli i nadji gdje je to i kada ona jos pozivala na dalju etnicku podjelu BiH. To ti valjda ne bi trebalo biti tesko, eto ti Google i Ask Jeeves pride.
Locked