Skup podrske u Zenici

Locked

Podrzavate li protjerivanje mudzahedina?

da
84
58%
ne
50
35%
ne znam
10
7%

Total votes: 144

venera888

Post by venera888 »

black wrote:
lady midnight wrote:ja iz dosadashnje diskusije vidim da se navodi nekoliko razlichitih argumenata ZA deportaciju, pa bih se malo osvrnula na njih (ono po principu da malo rezimiramo dosada recheno, pa cemo dalje :D)

dakle, kao argumenti za deportaciju ovim nelegalno naturaliziranim gradjanima BiH koji su bili mudzhahedini za vrijeme rata, navodi se slijedece:

a) zlochini koje su pochinili
ako je ovo tachno za svakog ili bilo kog od njih - ja mislim da bi protjerivanje bila jedna krajnje neodgovorna mjera. za zlochin se treba odgovarati, sudski a onda i kaznom, ako se dokazhe krivica. a kome ce oni odgovarati, i gdje, ako ih se protjera?? ako se deportuju u zemlje iz kojih su doshli, koja je garancija da ce tamo odgovarati za zlochine koje su pochinili? nikakva. chak mislim da nece nikako. ako su za njima raspisane potjernice - je li ovo ikako dokazano? to mozhe biti iz vishe razloga. mogu biti kriminalci, a mogu biti i politichki nepodobnici u zemljama iz kojih dolaze, a kolike su politichke slobode u tim zemljama - znamo svi.
uglavnom, protjerivanje bi znachilo da ce ovi pojedinci izbjeci odgovornost za zlochine koje su - navodno - pochinili.
rjeshenje? podici optuzhnicu ako ima osnovanih dokaza pa lijepo pred sud.
deportacijom ih amnestiramo od odgovornosti za zlochina za koje se tvrdi da su ih pochinili.

b) deportacija na osnovu toga shto unose "strane elemente" u nashu kulturu
ovo mi je najjache. o ovome necu ni rijechi, osim da ce ovakvu tezu potpisati svaki neonacista od moskve do alabame. i malo ko drugi.

c) deportacija na osnovu drugachijeg svjetonazora
slichno kao pod b).
sumnjam da ce se iko slozhiti kad se ovo ovako apostraktno formulira - a eto, zastupa se na praktichnim primejrima, valjda zato shto neki nisu ni svjesni koji koncept stoji iza ovoga.
mogu ja prezirati nechiji svjetonazor, mogu ga ismijavati, boricu se protiv njega, argumentima i djelom, ali zbog svjetonazora se niko ne shalje u zatvor, osim ako pokushava da ga nasilno nametne drugima. a deportacija na osnovu svjetonazora koji meni ne odgovara - vidi pod b)

imala sam priliku prije nekog vremena slushati xaviera bougarela, koji je mozhda jedan od trenutno najkompetentnijih zapadnih struchnjaka za islam u bosni, politichki analitichar. i chovjek fino kazhe: bosanci moraju nauchiti da je postojanje ekstremnih manjina u jednom drushtvu - odraz demokratije. svako demokratsko drushtvo ima radikalne i ekstremne manjine. nije rjeshenje u nasilnim mjerama protiv njih, nego u tome na koji ih nachin neutralisati da nemaju shireg uticaja.
deportacija na osnovu ideoloshkog ubjedjenja, a u ime demokratije - to je samo po sebi paradoksalno, i ta praksa je zakonski strogo zabranjena u svim demokratijama svijeta, u skladu sa principom: "necu se nikad slozhiti s tvojim misljenjem, ali cu se boriti za tvoje pravo da ga ispoljish."

d) deportacija iz politichki oportunih razloga
ko ovo zagovara, taj zagovara mijeshanje politike u sudstvo.
a sudstvo u demokratskoj i pravnoj drzhavi bi trebalo da funkcionira u sklopu pravnog sistema, koji operishe po vlastitim, od dnevne politike neovisnim kriterijima (kao shto politika recimo nema uticaj na ishod rjeshenja zadatka u matematici, tako ne bi trebala ni ovdje).
pobornici ove opcije zagovaraju rushenje glavne osnove demokratskog drushtva - a to je podjela vlasti.

i konachno, za mene jedini validni argument za deportaciju dosad izrechen na ovoj temi:

e) nelegalno steknuto drzhavljanstvo
koliko vidim, po ovoj osnovi se i donijela odluka.
ja, medjutim, nisam sigurna koliko je ovaj argument sa pravnog aspekta vazheci, jer ne znam koliko chinjenica da su ovdje proveli 15 godina relativira nelegalnost sticanja drzhavljansta time shto su se u medjuvremenu stekli uvjeti za drzhavljanstvo.
kazhem, nisam sigurna, jer u nekim zemljama postoji princip u pravu koji nakon odredjenog vremena kao legalan prihvati status quo.
ako neko mozhe ovo struchno protumachiti sa stanovishta nasheg zakona o imigraciji, ja bih bila jako zahvalna.

odluka suda meni nije dovoljna da ukloni sumnju, jer mi je dovoljno da mi na pamet padne vlado adamovic i na koji je nachin on oslobodjen optuzhbi za napastvovanje da ostanem skeptichna.

i da dodam ovo: skup na kojem se abu hamza moli za bilo kakav halal nema veze sa ljudskim pravima. abu hamza nije nimalo tolerantan prema ljudskim pravima drugih, ne znam zashto bi bilo ko ko se poziva na ljudska prava njemu izrazhavao podrshku.
ovo ipak ne mijenja moje gore iznesene stavove po pitanju deportacije.
post vrijedan paznje :thumbup: svaka cast !

slazem se

ps:upravo sam procitala na islambosni da je sud u Strazburu sprijecio deportaciju Abu Hamze :-D :-D :-D
dioklecian

#202 Re: Skup podrske u Zenici

Post by dioklecian »

trlica wrote:
mIRCerka wrote:
venera888 wrote:DANA 2. 2. 2008. GODINE (SUBOTA) ĆE SE AKOBOGDA ODRŽATI SKUP PODRŠKE “HALALI NAM HAMZA”. OKUPIMO SE SVI ZAJEDNO U 13 SATI NA TRGU S IMENOM NAŠEG RAHMETLI PREDSJEDNIKA, ALIJE IZETBEGOVIĆA, U ZENICI.

izvor:islambosna
Dana 28.01.2008.g. u 16:40 (ponedeljak) je strasna bezobrazna mIRCerka rekla veneri ILI SMANJI SLOVA ILI CEMO TI I JA ZARATITI.
Pa onda trazi halal negdje drugdje.
I sleeperu, da ti ja odgovorim, naravno da ne dolazi, kao sto ni trlica nece ucestvovati u frci u Bosni.
Oni ce cekati da se sve sredi i da dodju na gotovo. As usual.
trlica je svoj dug prema babovini oduzio i odsluzio od '92.godine do kraja devedesetipete godine.ako te jos sta zanima pitaj,jer ko pita taj ne skita.

a sad gdje si ti bila kad je bilo najteze?

ako bude trebalo trlica ce opet u borbene redove.
pozdrav trllice, propustio si jedan vazan post od mircerke kad mi je u stilu sidran-kusturica objasnila kako ona lik u sarajevu, granate padaju, tetka sva van sebe od straha u zagrebu, a tetak mrtav pijan od brige, a istovremeno albanci(neki lik iz pristine) lazu i petljaju na zapadu kako su oni iz bosne da bi dobili boravisnu vizu.
da si to procitao onda bi znao gdje nama draga stovana gospodja-ica
mircerka bila kad je najteze bilo. :zzzz:
Vodenjak

#203 Re: Skup podrske u Zenici

Post by Vodenjak »

dioklecian wrote:
trlica wrote:
mIRCerka wrote: Dana 28.01.2008.g. u 16:40 (ponedeljak) je strasna bezobrazna mIRCerka rekla veneri ILI SMANJI SLOVA ILI CEMO TI I JA ZARATITI.
Pa onda trazi halal negdje drugdje.
I sleeperu, da ti ja odgovorim, naravno da ne dolazi, kao sto ni trlica nece ucestvovati u frci u Bosni.
Oni ce cekati da se sve sredi i da dodju na gotovo. As usual.
trlica je svoj dug prema babovini oduzio i odsluzio od '92.godine do kraja devedesetipete godine.ako te jos sta zanima pitaj,jer ko pita taj ne skita.

pozdrav trllice, propustio si jedan vazan post od mircerke kad mi je u stilu sidran-kusturica objasnila kako ona lik u sarajevu, granate padaju, tetka sva van sebe od straha u zagrebu, a tetak mrtav pijan od brige, a istovremeno albanci(neki lik iz pristine) lazu i petljaju na zapadu kako su oni iz bosne da bi dobili boravisnu vizu.
Ti prvo nauci citati sta je mIRCerka napisala pa onda se javljaj... :zzzz: :roll:
A usput, pozdravi havera jos jednom i reci mu da je propustio i moj post gdje ga upitah za sta se on to borio...
dioklecian

#204 Re: Skup podrske u Zenici

Post by dioklecian »

Vodenjak wrote:
dioklecian wrote:
trlica wrote: trlica je svoj dug prema babovini oduzio i odsluzio od '92.godine do kraja devedesetipete godine.ako te jos sta zanima pitaj,jer ko pita taj ne skita.

Ti prvo nauci citati sta je mIRCerka napisala pa onda se javljaj... :zzzz: :roll:
A usput, pozdravi havera jos jednom i reci mu da je propustio i moj post gdje ga upitah za sta se on to borio...
sta reci; tipicno balkansko hipokritsvo tipa vodenjak a da ne spominjem mostarca.
na zapadu postoje pravila, ljudska prava koja se postuju, pravna drzava i mnoge druge institucije koje se brinu o demokratskim pravima i ljudima i
zato na zapadu je blagodetno stanje.
1. ako drzava b.i h. protjera te ljude a oni su cinili zlocine za vreme boravka u bosni, onda je drzava saucesnik u tome.
2. ako su ti ljudi ucinili zlocine onda oni terbaju za to odgovarati po zakonu, odrzati zatvorske kazne, a onda posle odsluzene kazne protjerati iz te iste drzave.
3 ako nisu ucinili nista krivicno a imaju pravo na drzavljanstvu na osnovu duzine boravka i zenidbe (koji je jako vazan momenat za drzavljanstvo),
a protjerani su, onda drzava b. i h. protivzakonito, nehumano postupala protiv tih ljudi.
eh tako se to radi na zapadu koji se vi svi kunete, ovdje nema mjesta za hipokrite, ovdje se ne rjesavaju stvari emocijama i predrasudama. cisti primitivizam.
pozdrav
Vodenjak

#205 Re: Skup podrske u Zenici

Post by Vodenjak »

dioklecian wrote:
sta reci; tipicno balkansko hipokritsvo tipa vodenjak a da ne spominjem mostarca.
na zapadu postoje pravila, ljudska prava koja se postuju, pravna drzava i mnoge druge institucije koje se brinu o demokratskim pravima i ljudima i
zato na zapadu je blagodetno stanje.
1. ako drzava b.i h. protjera te ljude a oni su cinili zlocine za vreme boravka u bosni, onda je drzava saucesnik u tome.
2. ako su ti ljudi ucinili zlocine onda oni terbaju za to odgovarati po zakonu, odrzati zatvorske kazne, a onda posle odsluzene kazne protjerati iz te iste drzave.
3 ako nisu ucinili nista krivicno a imaju pravo na drzavljanstvu na osnovu duzine boravka i zenidbe (koji je jako vazan momenat za drzavljanstvo),
a protjerani su, onda drzava b. i h. protivzakonito, nehumano postupala protiv tih ljudi.
eh tako se to radi na zapadu koji se vi svi kunete, ovdje nema mjesta za hipokrite, ovdje se ne rjesavaju stvari emocijama i predrasudama. cisti primitivizam.
pozdrav
De mi jos malo pricaj o zapadu.
I de mi kazi znas li sta znaci biti "hipokrit"?
Hvala!
mostarac

Post by mostarac »

Evo vidis, evropa kaze da ne deportujemo abu hamzu, a onda nam kazu dok imate abu hamzu imati cete i vize i sta nama drugo preostaje nego da roknemo abu hamzu :D

Sad je na ustavnom sudu da potvrdi ove odluke, a onda da se rjesimo sljama jednom zauvijek i neka ga djavo nosi tamo odakle ga je i donio.
SaraLe

Post by SaraLe »

A ovo necete, nikad protjerati a oni su poceli rat u ovoj zemlji i nanijeli najvise zla :x
Ali to je "vasa gradska raja" bitno je da nemaju kratke hlace, pa vi mozete da se druzite sa njima :oops:

Image
mostarac

Post by mostarac »

Nisam primjetio da iko govori o protjerivanju domicilnih vehabija. njih ne mozes protjerati kao sto ne mozes protjerati ni domicilne cetnike, nazalost, a ni jedni ni drugi nam ne trebaju i samo nam nanose stetu i zlocin im sipa iz ociju i ista je to gamad.
smayo

Post by smayo »

mostarac wrote:Evo vidis, evropa kaze da ne deportujemo abu hamzu, a onda nam kazu dok imate abu hamzu imati cete i vize i sta nama drugo preostaje nego da roknemo abu hamzu :D

Sad je na ustavnom sudu da potvrdi ove odluke, a onda da se rjesimo sljama jednom zauvijek i neka ga djavo nosi tamo odakle ga je i donio.
Ko je i kada je neko rekao da cemo trebati vize sve dok ne protjeramo Hamzu?
SaraLe

Post by SaraLe »

mostarac wrote:Nisam primjetio da iko govori o protjerivanju domicilnih vehabija. njih ne mozes protjerati kao sto ne mozes protjerati ni domicilne cetnike, nazalost, a ni jedni ni drugi nam ne trebaju i samo nam nanose stetu i zlocin im sipa iz ociju i ista je to gamad.
Tebi su ista gamad, meni nisu
Mene oni nisu ubili, zato sto sam imala nepozeljno prezime, dok su ovi drugi ubili moje koji su po njima imali nepozeljno prezime :-?
mostarac

Post by mostarac »

smayo wrote:
mostarac wrote:Evo vidis, evropa kaze da ne deportujemo abu hamzu, a onda nam kazu dok imate abu hamzu imati cete i vize i sta nama drugo preostaje nego da roknemo abu hamzu :D

Ko je i kada je neko rekao da cemo trebati vize sve dok ne protjeramo Hamzu?
malo si bukvalac meni se cini :D

Abu hamza je sinonim za svih ovih 600 ili koliko vec sto su im oduzeta drzavljanstva.
I da ti jos pojasnim da to podrazumjeva i stavljanje domacih abu hamza pod kontrolu i ogromnu lupu.
mostarac

Post by mostarac »

SaraLe wrote:
mostarac wrote:Nisam primjetio da iko govori o protjerivanju domicilnih vehabija. njih ne mozes protjerati kao sto ne mozes protjerati ni domicilne cetnike, nazalost, a ni jedni ni drugi nam ne trebaju i samo nam nanose stetu i zlocin im sipa iz ociju i ista je to gamad.
Mene oni nisu ubili, zato sto sam imala nepozeljno prezime, dok su ovi drugi ubili moje koji su po njima imali nepozeljno prezime :-?
Razlika izmedju jednih i drugih je samo u tome sto su jedni imali a drugi nisu imali priliku, a isti je to mentalni sklop.
I oni tebe nisu ubili zbog imena i prezimena, ali bi sutra mirne duse ubili neku Milicu ili Vesnu.
smayo

Post by smayo »

Ne znam da je od strane EU ikad postojao takav uvjet.
mostarac

Post by mostarac »

smayo wrote:Ne znam da je od strane EU ikad postojao takav uvjet.
Revizija drzavljanstava jeste jedan od uslova EU.
smayo

Post by smayo »

A protjerivanje?
mostarac

Post by mostarac »

smayo wrote:A protjerivanje?
pa nakon revizije drzavljanstava oduzeto je njih 600 ako se ne varam. Kako te osobe nemaju drzavljanstvo Bosne i Hercegovine, a nemaju ni boravisnu vizu, slijedom dogadjaja, zakona i pravnog lijeka slijedi DEPORTACIJA.
smayo

Post by smayo »

pa mozda dobiju boravisnu vizu.
mostarac

Post by mostarac »

pa nek apliciraju, na to imaju pravo. Ako drzava ustanovi da joj ne nanose stetu ona ce im istu i izdati.
SaraLe

Post by SaraLe »

mostarac wrote:
SaraLe wrote:
Razlika izmedju jednih i drugih je samo u tome sto su jedni imali a drugi nisu imali priliku, a isti je to mentalni sklop.
I oni tebe nisu ubili zbog imena i prezimena, ali bi sutra mirne duse ubili neku Milicu ili Vesnu.
Sta su oni mogli ubiti Milica i Vesna u Zenici, ali ne ubise (hvala bogu)
Tako da to izjednacavanje, ostavi za "gradsku raju" kojima su draze komsije Srbi koji uzese pusku i pocese pucati na njih, i kad se rat zavrsio rekose im ma ne bi mi pucali na vas, da vam nisu dosle ove bradonje :oops:
A "gradska raja" od tad mrzi ove, jer treba vjerovati svojim komsijama" :oops:
mostarac

Post by mostarac »

SaraLe wrote:
mostarac wrote:
SaraLe wrote: Tebi su ista gamad, meni nisu
Tako da to izjednacavanje, ostavi za "gradsku raju" kojima su draze komsije Srbi koji uzese pusku i pocese pucati na njih, i kad se rat zavrsio rekose im ma ne bi mi pucali na vas, da vam nisu dosle ove bradonje :oops:
de majke ti, znam ko su i sta su vehabije i nemoj mi predavanje drzat o njima.
U Zenici to nisu uradili u mnogo slucajeva iz jednostavnog razloga: Nisu se osjetili dovoljno jakima. Pitao bi te bi li danas uradili. Na kraju krajeva, ko je napravio Vozucu?
SaraLe

Post by SaraLe »

mostarac wrote:
SaraLe wrote:
mostarac wrote: Razlika izmedju jednih i drugih je samo u tome sto su jedni imali a drugi nisu imali priliku, a isti je to mentalni sklop.
U Zenici to nisu uradili u mnogo slucajeva iz jednostavnog razloga: Nisu se osjetili dovoljno jakima. Pitao bi te bi li danas uradili. Na kraju krajeva, ko je napravio Vozucu?
Jel to zalis za cetnicima na vozuci :oops: :-)
mostarac

Post by mostarac »

SaraLe wrote:
mostarac wrote:
SaraLe wrote: Sta su oni mogli ubiti Milica i Vesna u Zenici, ali ne ubise (hvala bogu)
Jel to zalis za cetnicima na vozuci :oops: :-)
Zbog tog danas odgovaraju oficiri Armije u Haagu a i mi nismo bili ta vrsta vojske koja je sijekla glave zarobljenicima i nismo se spustali na taj nivo. Ili mozda jesmo :?
smayo

Post by smayo »

mostarac wrote:pa nek apliciraju, na to imaju pravo. Ako drzava ustanovi da joj ne nanose stetu ona ce im istu i izdati.
Drzava ti u ovom slucaju odgovara. Valjda znas da se radi o istim ljudima koji su mu i dali drzavljanstvo.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Pa ti ljudi napadaju one koji se drze za ruke dok hodaju i tesko da smo se mi spustali na taj nivo i klali,ali oni vehabije jesu !!! Sjecam se tek kada su dosli i par momaka iz mahale je otislo sa njima u tu njihovu bazu,a medju njima i moj rahmetli rodjak...jednu noc dodje momak sav isprepadan...i poce pricati bas o tom klanju i da je sjedio na onoj njihovoj tojoti i odjednom osjetio kako mu na lijevom ramenu nesto toplo curi,kako se je okren`o tako je i pao u nesvjest...........sve to treba poslati u Iraq...pa neka tamo ratuju....
mostarac

Post by mostarac »

smayo wrote:
mostarac wrote:pa nek apliciraju, na to imaju pravo. Ako drzava ustanovi da joj ne nanose stetu ona ce im istu i izdati.
Drzava ti u ovom slucaju odgovara. Valjda znas da se radi o istim ljudima koji su mu i dali drzavljanstvo.
Pa drzava ce razmotriti aplikacije i vjerovatno ih odbiti, jer da nisu sumnjivi i potencijalno opasni ne bi im ni uzela drzavljanstva.
Locked