Sirija

Locked
Challenger__

#9826 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Postoje dvije sintagme sa suprotnim značenjem. Jedna je - wishful thinking, a druga - real thinking. Prva govori o maštanju, a druga o promišljanju realnosti, stvarnosti kakva jeste.

Šta je realnost u svijetu globalne politike danas? >OVO<. Sve drugo je wishful thinking, neznanje, ignorancija ili patetični lament za davno prošlim vremenima unipolarnog svijeta.

Cool, wishful thinking :-D .
sarajevoxxxx

#9827 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Sirijska nacionalna koalicija je već osudila napad i optužila Izrael da koristi situaciju za sticanje prednosti. Također, optužila je i tempiranje vremena ove operacije koja je, čini se, efikasno iz fokusa istjerala posljednje masovne zločine Assadovog režima nad civilnim stanovništvom Banijasa i okolnih sela.
To je to. Svi pričaju o izraelskom raketiranju Assada, stradanja civila i masovni zločini Assadove vojske u Banijasu skroz u drugom planu.
basar

#9828 Re: Sirija

Post by basar »

Vidite kakva su bagra al džazira i ovi što su protiv Assada, sada kada su svjesni da će izgubiti pokušavaju da naprave rat između šija i sunija --- što su im naravno njihovi mentori preporučili i pripremili kao plan B

Stvarno su smrad ove cionističke sluge.
sarajevoxxxx

#9829 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Od samog početka sukoba u Siriji permanentni argument šiijskog Irana i njegovih satelita u Iraku i Libanu za podršku Assadu bio je odbrana Sirije kao ključnog bojnog polja protiv "cionističkog entiteta" i podrška Palestini. Iako je do sada, za nešto više od dvije godine, deset puta više Sirijaca stradalo od Assadovog režima negoli od Izraela za 65 godina, sada će biti prilika da se, umjesto priče o nepokolebljivoj "borbi protiv cionista", pokaže koliko je šiijska pesnica čvrsta i uistinu spremna uzvratiti na napad Izraela.
- A za tih 65 godina Sirijci marljivo i pedantno pravili veliku i jaku armiju, za nedaj Bože, protiv tamo nekog Izraela. Kažu skroz blizu taj Izrael Siriji, pa da im se nađe. Kad ono Sirijci maca prema Izraelu, na raketne napade izraelskih aviona, samo što nisu rekli mjau, nemušto odgovaraju kako će odgovoriti kada za to dođe vrijeme. Mogli su se i zahvaliti, nije da nisu imali na čemu, zločini u Banijasu su zaista jedni od najgorih od marta 2011., bar su pažnju svijetske javnosti na trenutak usmjerili prema Izraelu a ne prema zločinima.

A na Aleppo SAA se naispaljivala skudova i skudova, prema ljudima svog roda, i svojoj braći i sestrama Kasapinova vojska je pravi lav, ne bira ni vrijeme ni mjesto da odgovori. Kako su samo jadne i ove reakcije iz Saudije u kojima osuđuje izraelski napad na Bešara ? Čemu osuda ? Zbog čega ? Samo zbog toga što je izraelac udario na muslimana ? Sasvim nebitno što je musliman u dvije godine pobio deset puta više muslimana nego Izrael za 65 godina ?

- Da se zatupljenost i zabluda negdje kupuje, muslimanski svijet, prije svega Saudija i Iran, bi bili najveći izvoznik iste.
Klavikula

#9830 Re: Sirija

Post by Klavikula »

@saxxx
otkad su to teroristi/FSA/osloboditelji/naoruzana opzicija civili?

pa jebote jel ikad ubijen i jedan borac, sve pobijeno su civili, pa cak i tamo gdje ih nema vise.

a o zlocinima "Assadove armije" smo vec dovoljno slusali. na kraju se uvijek ispostavi da su te zlocine pocinili teroristi, kao i hemijsko oruzje sto su koristili, pa zapadni mediji i organizacija naklonjene njima moraju pojest govno.
basar

#9831 Re: Sirija

Post by basar »

U vezi članka ovog al džazire

Pogledajte samo sljedeće stvari.

Na početku ovog nametnutog rata, ko je zapravo pokušavao od početka da napravi sektaški rat i koristio se mezhebskim razlikama? Teroristi naravno, od početka im je priča bila Bašar je pas, prljavi alavit, mušrik, džahil i slični termini...

Ko je od početka imao podršku susjednih zemalja, koje su ih pomagale i novčano i vojno,, koje organizacije su prve došle u Siriju u "džihad",,,,-Asadove ili terorističke? Terorističke naravno, iz svih dijelova svijeta su se okupili da ubijaju pljačkaju itd.

Kada je Sirija stala na noge i kada je Sirijska Arapska Armija počela punom parom da čisti teroriste i kada su potpuno preokrenuli situaciju,,, sada Al Džazira piše sljedeće stavke:

- "Ono što se sada nameće kao važno pitanje jeste - ko ima koristi od pretvaranja sirijskog konflikta u sektaški sukob."

- "Opravdane su sumnje da Assadov režim ovim preusmjerava pažnju sa glavnih razloga zbog kojih je pobuna u ovoj zemlji i krenula."

TO JE ZNAČI OTVOREN GOVOR DA ASAD FORSIRA SEKTAŠKI SUKOB

A U DRUGOM DIJELU TEKSTA PIŠE SLJEDEĆE:

"iako realno stanje na terenu u Siriji još nije tako sektaški izdiferencirano. Jer, na Assadovoj strani se još bori i, ustvari, njegovu armiju čini većinska sunijska populacija, kao što i na strani pobunjenika ima veoma veliki broj alevita, kršćana i drugih."

i sad vi meni gospodo smutljivci želite objasniti kako Asadu odgovara sektaški sukob u Siriji a sami kažete sljedeće:
"na Assadovoj strani se još bori i, ustvari, njegovu armiju čini većinska sunijska populacija"

Pa kako sad majka mu stara Asad je šit a vojska mu sunitska a on hoće da se bori protiv sunita--- ve la have vela kuvete ila billah.... PA nismo valjda svi isprane vehabije da povjerujemo u vaše smutnje...

Sada kada vojska napreduje i korača ka pobjedi, Asad želi da se zavadi sa sopstvenom vojskom... E svašta braćo mila

Hajmo dalje..

Al džazira nas upozorava da se čuvamo Šitske prijetnje:

- "Opravdane su, također, sumnje da se ovakvim novim formatom sukoba dodatno učvršćuje tzv. "šiijski polumjesec", na kojeg su upozorili neki sunijski arapski vladari nakon sukoba u Iraku i preovladavanja šiijskog elementa. Ovakva teza dugoročno održava stabilnim i režim u Teheranu, ali i svoju protutežu, jer će ona sigurno ojačati i stabilizirati monarhističke arapske sisteme koji se oslanjaju na Rijad, a koji sada pažnju svoje javnosti mogu mirno skrenuti od reformi ka mobiliziranju javnog mijenja protiv sve veće šiijske prijetnje."

A ja baš neki dan na ovom forumu čitam sljedeće:

http://www.advance.hr/vijesti/izrael-pl ... -jordanom/

Čekaj, jel to ispade da se muslimani suniti zajedno sa cionistima trebaju bojati šitske prijetnje, iako Iran nikoga nije napao,, iako je Iran od početka pokušavao da zaustavi rat u Siriji.

Čini mi se da vlade u sunijskim zemljama koriste cionističku politiku, napadaj pa onda reci da si se samo branio.

Hajmo dalje, ko po vama ovdje zapaljuje atmosferu:

dešava se sljedeće http://jafrianews.com/2013/02/16/holy-s ... terrorist/

pa sljedeće: http://www.aimislam.com/shrine-of-the-g ... dy-stolen/

onda se dešava slijedeće: http://www.lucknowshianews.org/2013/05/ ... -tomb.html

onda se dešava sljedeće: -govor vođe libanskog Hezbollaha, Hasana Nasrallaha. "Sirija ima prave prijatelje u regionu i svijetu koji neće dopustiti da Sirija padne u ruke Amerike, Izraela i tekfirskih (ekstremnih) grupa," rekao je Nasrallah, posebno upozorviši na to kako će uslijediti "opasna odmazda" ukoliko se šteta nanese historijskom šiijskom svetištu Sejjide Zejnebe (džamija i grob unuke Božijeg poslanika) južno od Damaska.

a pogledajte ovaj govor i izvrtanje teza:

oštar odgovor Nasrallah je dobio od najutjecajnijeg sunijskog vjerskog lidera, šejha Jusufa el-Karadawija. On je tokom propovijedi petkom sa govornice džamije u Dohi osudio i Nasrallaha i iransku podršku Assadu, a dotakao se i ugnjetavanja sunija u Iraku. Otvoreno je pozvao arapske zemlje da svim sredstvima spase sunijsku braću u Siriji. "'Istinski 'Hezbollah' (Allahova stranka) ne može nikada pomagati nasilnicima, to je 'hizbu-šejtan' (Sotonina stranka)! – oštro je osudio Karadawi

Eto pogledajte čime se bavi Al Džazira i kako se neke sunijske zemlje i poznati "alimi" ponašaju identično cionistima, izvrćući teze i optuživajući drugog upravo za one stvari koje su sami proizveli...

Jednostavno cionistima je prijetnja Hezbollah, Sirija je bila spona između Hezbollaha i Irana, da bi otklonili prijetnju iskoristili su svoje stare prijatelje (vehabije,selefije) i sada pokušavaju preko medija da nam isperu mozak,,, a hvala Allahu, Allah je zaista svakome dao mozak i može sam da uvidi istinu--- ako hoće,, a ako neće, njegov problem
Challenger__

#9832 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

U pogledu situacije u Siriji, postoje dva pristupa:

- prekid sukoba i nacionalni dijalog sa prelaznom vladom nacionalnog jedinstva (stav Damaska koga podržava Kremlj, Peking i Teheran)
- nastavak sukoba do pada režima, sa akcentom na stranu intervenciju (stav radikalne salafističke uleme, zalivskih monarhija i Izraela)

Ove opcije su NA STOLU.

- Postoji li TREĆA OPCIJA? Uvjeren sam da postoji a to je - depopulacija muslimana (eufemizam sa stradanja masovnih, do sada nezapamćenih razmjera). Kako depopulacija? Pa kroz međusobno uništenje. U čijem interesu? u Interesu islamofobnog svijeta, na čelu sa SAD i Izraelom. Da li je ovo realna opcija? Pa, prateći retoriku zalivskih monarha i njihove uleme, očigledno je da rade na ovome.

Šta je najmanje zlo? Duboko sam uvjeren ovo prvo, a istorijska i nadistorijska odgovornost za propuštanje takve prilike je na onima koji rade na druge dvije opcije.
Last edited by Challenger__ on 07/05/2013 16:46, edited 1 time in total.
madner

#9833 Re: Sirija

Post by madner »

Ne budi smjesan, neko mora pobjediti ako se ratuje.

Treca opcija ti nije realna.
basar

#9834 Re: Sirija

Post by basar »

Bogomoljac wrote:
basar wrote:Čelendžere :D
Zamolio bih da termine vehabija i sunija ne mješate jer to nije isto,,, i zamolio bih da ne optužujete sve sunije za ovo, jer ja imam prijatelje sunije koje ne razmišljaju kao zvanični sunijski predstavnici,,, poštenije je koristiti termine kao al saudi, vehabija i slično.. Mnoge sunije su dali svoje živote za odbranu sirije i tu ima jako dobrih muslimana i poštenih ljudi.
Neka znate da vehabije gledaju i sunije koje ne mrze šije kao neprijatelje.
Bez sumnje da si u pravu brate, ali me zanima sta je sa sunitskom ulemom?
Zasto se oni ne cuju? Nije mala stvar ratovati i ubijati druge muslimane u ime Allaha a sve u cilju stvaranja velikog izraela i porobljavanja Bliskog istokka. Kaburovi ashaba se razaraju a sunitska ulema suti. Gdje su i zasto sute ?

Ja mislim brate moj da je u pitanju to da su vehabije,selefije iz Rijada uspjele da ubijede (e sad dal parama ili nečim drugim) sunijske učenjake da su kaburovi širk i ostale gluposti.

A da li je to tako možete pročitati lijepo objašnjenje na sljedećoj stranici:
http://www.rifai-tarikat.com/index.php? ... Itemid=105

Ali džaba ti je sve, jednostavno sunijski svijet podržava vehabijsko,selefijsko divljanje i apsolutno ih ne dotiče što neki divljaci vucaraju mubarek tijela poznatih ashaba koji su OGROMNO poznati i OGROMNU ulogu su odigrali u historiji islama..

Eto,, šta ja znam... opraše mozgove, a vidim dobro im ide i po Bosni.

Ne bi me čudilo da samo jedan dan počnu po BiH rušiti turbeta i ostalo.
Challenger__

#9835 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

madner wrote:Ne budi smjesan, neko mora pobjediti ako se ratuje.

Treca opcija ti nije realna.
- liderima opozicije je upućen poziv za pregovore. Za sada, nisu prihvatili poziv;
- treća opcija je već realnost koju su u Siriji kreirali Zalivski monarsi i klerici koji već dvije godine pozivaju svoje pristalica na "džihad" u Siriji;
- isti faktori daju sve od sebe da to postane regionalna ali i svemuslimanska stvarnost.
Co0l

#9836 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Postoje dvije sintagme sa suprotnim značenjem. Jedna je - wishful thinking, a druga - real thinking. Prva govori o maštanju, a druga o promišljanju realnosti, stvarnosti kakva jeste.

Šta je realnost u svijetu globalne politike danas? >OVO<. Sve drugo je wishful thinking, neznanje, ignorancija ili patetični lament za davno prošlim vremenima unipolarnog svijeta.

Cool, wishful thinking :-D .
Jedini wishful thinking ovdje je da je Rusija u Siriji neki 'tata' i iskreni sirijski saveznik.Cak ni ocuh ne bi mirno posmatrao kako mu neki mangup siluje dijete,i to vec triput ove godine,a kamoli tata.Sve ostalo je business as usual u odnosima dvije velike sile.
basar

#9837 Re: Sirija

Post by basar »

762mm wrote:Ja mislim brate moj da je u pitanju to da su vehabije,selefije iz Rijada uspjele da ubijede (e sad dal parama ili nečim drugim) sunijske učenjake da su kaburovi širk i ostale gluposti.

A da li je to tako možete pročitati lijepo objašnjenje na sljedećoj stranici:
http://www.rifai-tarikat.com/index.php? ... Itemid=105

Ne bi me čudilo da samo jedan dan počnu po BiH rušiti turbeta i ostalo.
Ljudi, imamo komičara na temi :D baš me zanima kako će da dalje da pokaže (ne)znanje (linkuje sektaske stranice) od ovog rifai tarikata...koji je naravno blizak šiizmu ;) Pitanje za njega...koliko godina nakon Muhameda a.s. je nastala ova sufijska sekta (tarikat)? Hvala i doviđenja ;)[/quote]

kao 1. bitno je objašnjenje koje je podržano činjenicama. Jel ima nešto u tom tekstu što je neko sam od sebe rekao ili je sve dokazano sunijskim hadisima i ajetima iz Kurϧ´ana?

kao 2. tvoje duhovno stanje se brzo odslikalo na komentar, jer si odma požurio da sam sebe izdigneš dokažeš a da drugog obezvrijediš u ovom slučaju to je ovaj rifai... A uopće ne pokušavajući da pročitaš tekst koji je napisan.

kao 3. stvar, kada je nastao selefizam, vehabizam poslije poslanika s.a.v.a.?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9838 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote: - "
Što se tiče "tate"... Ne kažem da će ga Kremlj i Peking uspjeti spasiti, ali, svako sa dva grama mozga shvata da bi bez ruske i kineske diplomatije, Asad bio davno prošlo vrijeme. Ko ovo ne razumije ili ne shvata, taj ništa ne shvata.
ne samo diplomatije već i velike "humanitarne" pomoći u vidu oružja municije goriva i rezervnih dijelova kao i desetina tona deviza
Herr Flick

#9839 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

:lol: :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9840 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Herr Flick wrote::lol: :lol:
:thumbup:
Klavikula

#9841 Re: Sirija

Post by Klavikula »

opet teroristi oteli mirovnjake. jebote pa ovi svako malo na UN udare.
http://rt.com/news/un-peacekeepers-syria-rebels-956/
Klavikula

#9842 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sluzbenici MUP daju krv
Image
muhafuca

#9843 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Challenger__ wrote: - "
Što se tiče "tate"... Ne kažem da će ga Kremlj i Peking uspjeti spasiti, ali, svako sa dva grama mozga shvata da bi bez ruske i kineske diplomatije, Asad bio davno prošlo vrijeme. Ko ovo ne razumije ili ne shvata, taj ništa ne shvata.
Ni Izraela ne bi nikad bilo bez Britanske i Americke diplomatije - vjerovatno ne bi ni nastao

i sta sad?
Challenger__

#9844 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Pokušaću da napravim sažetak događanja na sceni i u pozadini, a na osnovnu dostupnih info:

1) Izrael bombarduje planinski masiv nadomak Damaska;
2) satnica bombardovanja je indikativna: riječ je o praskozorju pravoslavnog uskrsa koji je neradni dan u Rusiji i praznik 2 do 2.5 miliona Sirijaca;
3) prostor koji se bombarduje je višestruko zanimljiv. Nije riječ samo o vojnom kompleksu, nego o planinskom zaleđu Damaska u planinskom masivu prema Libanu u kome se nalaze najstarije hrišćanske svetinje na planeti. Naravno, ova činjenica je potpuno neinteresantna "projevrejskom zapadnom hrišćanstvu Amerike i Evrope", ali je u fokusu interesovanja pravoslavnog svijeta na čelu sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom koja itekako ima uticaj na Kremlj;
4) 24 sata nema nikakve reakcije iz Moskve;

5) dan poslije Natanjahua zove Putin, a Lavrov zove sirijskog kolegu Velida Mualima (Walid Moallem);
6) taj dan niko, ni zvanično ni nezvanično, ne prenosi sadržaj razgovora četvorke LINK;

7) dva dana nakon bombardovanja izraelski najviši zvaničnici mijenjaju pristup: za vrijeme prva dva udara su šutili i nisu objašnjavali svoje postupke. Ovaj put daju izjave sa najviših pozicija da "nemaju namjeru da se miješaju u Sirijski konflikt";
8) postavlja se pitanje otkud takav, novi pristup Izraela i da li je on uzrokovan nekim bitnim razlogom?

9) danas, do medija dolaze nepotvrđene špekulacije u kojima se saopštava da je gospodin Putin rekao premijeru Natanjauu da - "Rusije više neće tolerisati izraelske napade na Siriju i da će ubuduće odgovoriti". Nije rečeno kako, iako se špekuliše od dostave najsavremenijeg naoružanja do ekstremnijih oblika pomoći.
LINK1
LINK2

10) Danas je Džravni sekretar, gospodin Keri (John Kerry) gost u Moskvi, a sa namjerom da "apeluje na Rusiju da pomogne u Siriji" LINK, iako "nema znakova da će Putin popustiti" LINK
11) Neki diplomatski gafovi su bili više nego indikativni: Keri je bio primoran da sa delegacijom čeka 3 sata na aerodromu, dok prođe konvoj ruske armije koja je vršila probu za sutrašnji Dan pobjede* LINK.
12) ovaj gaf, višestruke simbolike u rangu diplomatskog prezira je bio više nego jasan pokazatelj da u pogledu Sirije, Keri nema čemu da se nada;

- da je tako pokazao je epilog sastanka Putin-Keri u kome nije došlo do premoštavanja razlika u pogledu Sirije, te je, u maniru birokratsko-diplomastke fraze - "kada ne želiš rješenje ti sazovi komisiju ili konferenciju" - dogovoreno (najnovija vijest) da se organizuje međunarodna Konferencija o Siriji LINK

*
("Sastanak između Putina i Kerrya u Kremlju kasnio je nekoliko sati. Naime, vozila Johna Kerrya bila su blokirana u zračnoj luci jer su Rusi upravo u vrijeme njegovog dolaska održavali probe za vojnu paradu. Tako da je američki državni tajnik morao prvo pričekati da kroz ulice prođu ruski tenkovi, vojna oklopna vozila, lansirne rampe za interkontinentalne balističke rakete i druga tehnika").
Challenger__

#9845 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ukratko:

- prema nepotvrđenim informacijama, Izrael je izložen posrednoj ili neposrednoj prijetnji Kremlja;
- U Moskvi danas nije bilo približavanja stavova po pitanju Sirije, a dogovoreno je sazivanje međunarodne Konferencije.
liberty02

#9846 Re: Sirija

Post by liberty02 »

Challenger__ wrote:Ukratko:

- prema nepotvrđenim informacijama, Izrael je izložen posrednoj ili neposrednoj prijetnji Kremlja;
- U Moskvi danas nije bilo približavanja stavova po pitanju Sirije, a dogovoreno je sazivanje međunarodne Konferencije.
ma kakva moskva.. da je moskvi do toga dali bih i iranu i sirji S300 rakete.. a bili su i ugovori.. ali neda moskva..
ni rusima ni kinezima ni izraelu ne treba vjerovati..
obmana

#9847 Re: Sirija

Post by obmana »

Nista ja to ne vjerujem dok Al-Hadzira ne potvrdi :D
matematicar_teski

#9848 Re: Sirija

Post by matematicar_teski »

jel pas okrenuo cijevi ka izraelu :lol: :lol: :lol:

kako providan potez psa da se udruzi sa izraelom, da bi dobio ko neke simpatije
sarajevoxxxx

#9849 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dženaza trojici Iračana koji su ''junačko'' srce ostavili u predgrađima Damaska

Image

Radi se o šijama koji su bili u sastavu jedinice ''Sljedbenici istine'' a koji su poginuli boreći se u Siriji u predgrađu Damaska kod mjesta As Sajideh Zejneb
sarajevoxxxx

#9850 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

- Izrael je odradio što je naumio, sa Kremljom se savršeno slažu, zapravo radi se o jednoj ekipi koja sasvim pristojno funkcioniše, i tolerisaće jedni drugima mnogo veće stvari od nekoliko avio bombi po Kasapinu. Amerika, Izrael, Rusija, jedan, što naš narod kaže millet. Interes im je da sukob u Siriji potraje, a to sa međunarodnom konferencijom, moj Ćeli, koliko je Bosna vidjela tih međunarodnih konferencija. Pustili su nas da se međusobno ubijamo 4 godine, a mogli su, i morali su rat zaustaviti još '92.

- To su vukovi, čekaju da se narod što više između sebe poubija, a poslije se pojave kao spasioci, u međuvremenu uzmu milijarde, oslabe i Iran i zalivske zemlje, i to je to.

- Kako muslimani u tom dijelu svijeta jadno izgledaju, i jedna i druga strana decenijama Izrael smatra najvećim neprijateljem, a muslimana izginu u ovih zadnjih deset godina deset puta više od samih muslimana nego Izraelaca. Nemaju oni tri čiste ni sunije ni šije o životu i o politici. Vlade zemalja i Irana i Saudije su jedna bezvrijedna gomila ljudi, koja jedino što zna je mrziti, mrziti, i mrziti. Nahajcale su jadni narod da se ubija između sebe, a ovamo im prodaju priču o Izraelu kao epskom neprijatelju.
Locked