Pojedni se zaista ne mogu otarasiti pripisivanja božanskih svojstava Americi i Izraelu: Oni su planirali, oni drže sve pod svojim, oni izazivaju potrese, cunamije, suše sa specijalnim oružijima itd.Challenger__ wrote:Dobro jutro. Vidim, pojedinci iščekuju moje mišljenje pa da kažem ponešto... Nemam šta posebno da dodam, osim da ponovim više puta ispisane ocjene:
- tzv. "arapsko proljeće" je samo jedan segment znatno šireg plana uspostave potpune, globalne dominacije;
- tzv. "arapsko proljeće" je imperijalna farsa čiji autori uopšte nisu Arapi. Rukopis pripada cionizmu i atlantizmu;
- uloga Arapa u ovoj farsi se svodi na "a tool", oruđe. Oni trebaju da ginu za realizaciju projekta, a njihove (uglavnom zalivske) elite da finansiraju ovu tragediju i da joj daju, tobož, vjerski legitimitet;
- farsa je zapela u Siriji, od samoga početka: niti su imali uporište u sirijskoj većini; niti su uspjeli da animiraju narod u Siriji, niti da implementiraju sektašku mržnju (uprkos ekstremnom "trudu" vahabitskih i tekfirijskih grupa) kao modus operandi dezintegracije Sirije;
- manjina u Siriji oličena u naoružanoj opoziciji, pojačana esktremistima širom arapskog i islamskog svijeta, ne da nije u stanju da oružanim putem sruši vlast, nego je počela da gubi na skoro svim frontovima ostavljajući njihove pokrovitelje u stanju potpune međunarodne sramote;
- više puta sam ponovio koliko su veliki ulozi SAD i Izraela. Odbrana Sirije bi bila njihov potpuni poraz, debakl sa nesagledivim posljedicama po njih same, te je, iz njihove perspektive bilo neophodono preduzeti nešto. Počelo se sa eksploatacijom reprizne, iračke propagandističke farse, a u nedostatku podrške javnosti i nemoći da se izdejstvuje adekvatna Rezolucija u GS UN (veto Rusije i Kine) kao "pravni osnov" za vojni angažman, krenulo se sa bombardovanjem sa izraelskih pozicija, jer je njihova procjena da je to sada najmanje rizično...
- pitati me šta mislim o izjavama zvaničnika Ankare o ovom trenutku je zapanjujuće nepametno. Njihova "mišljenja" su relevantna koliko i njakanje (ako se to tako zove) magaraca.
- jedno je sigurno: Izraelski oružani, zločinački akt pomjera globalnu ravnotežu na drugu stranu i sasvim je izvjesno da će ta akcija izazvati reakciju. Kada i kako - vidjećemo, ali de je reakcija neminovna, to je neupitno.
- Ne jednom sam sirijsku tragediju nazvao katalizatorom procesa. Više nema dileme, to je ubrazavanje globalnih procesa sa nesagledivim posljedicama.
Kako sam duboko uvjeren da polako, ali sigurno klizimo ka globalnom konfliktu, kako znam da će ova tema s vremenom biti preimenovana u "III svjetski rat" , uopšte nisam raspoložen da trijumfalistički postavljam video materijal (koga je ovih dana u izobilju) u kome se vidi da sirijska vojska niže uspjehe. Suočen sa osjećanjem nadolazeće globalne tragedije, lišen bilo kakvog trijumfalizma, jedino što želim je da naši prostori ostanu mirni. Nismo dio nikakvih velikih geopolitičkih niti vojnih blokova, pa je sada samo do nas. Neka žuč vlada na netu, a naše ulice i gradovi neka budu mjesto mira.
Ovaj put je samo do nas.
Arapska proljeća jesu termin koji je skovan pod cionističkom kapom. Međutim, termin nije planski skovan od prije. Ovaj termin je reakcija i odgovor na islamska buđenja. Glavni faktor je islamsko buđenje, a ostala dešavanja su posljedice tog buđenja. Nema sumnje da se Cionističko teroristički projekat zvani Izrael mora propasti prije ili kasnije, sa il bez islamskog buđenja, jer je zasnovan na nepravdi i otimanju tuđeg. Ali, sa islamskim buđenjem taj rok se munjevito ubrzaje!!