Au, secam se toga sa TV-a. U roku od par sati su bukvalno celi grad pretvorili u taoce, ali kao vojnici su vrlo efikasni, mozda najorganizovanija i disciplinirana vojska u regionu van Izraela.amoninan wrote: Tenzije ključaju od 2008., kad ej Hezbollah bukvalno okupirao Bejrut. Inače, svaki dan im dolaze novi tabuti iz Sirije. 38 ih je neki dan u tajnosti pokopano. Čečeni ih razvališe u graničnom pojasu. Sada idu brodom do Tartusa, uglavnom.
Opetja033 wrote: Hizbollah i Iran su napravili nevjerovatnu glupost i ne mogu da vjerujem da prioritiraju sektastvu ne razmisljajuci na geostrateski nacin. Svakim danom koji prolazi, izoliraju sebe vise i vise. Cak je i jedan od njihovih sejhova, jedan od bivsih vodja Hizbollaha rekao da svaki pripadnik Hizbollaha koji pogine braneci Assadov rezim rezervise sam sebi mjesto u Dzehennemu, bio je taj intervju i ovdje cini mi se.
Koliko sam ja upratio, problem bi u Libanu mogao biti taj sto sunnije nemaju nikakvu vojnu miliciju koja bi mogla barem u pokusaju parirati Hizbollahu. Ne treba tu zanemariti ni AMAL.
Hezbolah/Hizbollah vidi Asadovu vlast kao garant svog opstanka, to je jedini put kojim imaju redovno snabdevanje oruzja, opreme i municije.
Ako na vlast u Siriji dodje pro-zapadna opcija Hezbolah je gotov, isto ako didje i hard-kor Sunni vlast.
Suniti u Libanu imaju vojne formacije ali one nisu jedinstvene, podeljeni su prilicno i to im smeta, a redovna vojska Libana ne sme ni prismrditi da ne bi dobili po nosu jer je Hezbolah jaci.
Kako i da je Izrael je vec pobedio. Jos ako izbije veci sukob izmedju Hezbolaha i ne-Shiita u libanu........