Sirija

Locked
Cyrax

#7526 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Ja Sam Odavle wrote:...
'Ajd bar jednom da ti skinem embargo jer si napredovao od "ruske pravdaje" pa ti odgovorim jer inace ne komuniciram sa fanovima Izraela.
Prva stvar: prije ove tarapane nisam podrzavao Asada niti mislim da je bilo pretjerano lijepo pod njegovom vladavinom. Bio sam za njegov odlazak ali kad su ustanak naroda, finansijski i vojno, preuzeli bjelosvjetski arapski uhljupi, tvoja omiljena drzava i bivsi kolonizatori Sirije on tu ispada manje zlo. Ne rusi se ovdje Asad nego Sirija.

Druga stvar: Nakon dvije godine rata vojska se sada najmanje bori za Asada to svakom iole inteligentnom treba biti jasno. Zna se kako Arapi ratuju i sta se desava gubitnickoj strani i njihovim porodicama, familijama, citavim plemenima. Sto se Sirijaca tice svak je odabrao svoju stranu i sad ko ga kome zatjera pobijedio je. Kad se uzme u obzir da rat traje dvije godine i nema naznaka kraju ipak Asada podrzava daleko vise naroda nego ove druge. Ne treba golema pamet da se to vidi jelda? Sa druge strane uvozne "mudzahide" zivo boli kurac i za Siriju i Sirijce i za vjeru i za ljudska prava. Zna se i ko su i sta su i sta rade gdje su se god pojavili.

Trece: Kako znas da je SAA bacila to hemijsko oruzje? Zasto bi Asad sad koristio hemijsko oruzje kad uopste ne stoji toliko lose uostalom ko je na klipovima trovao zeceve i ostalu zivinu i prijetio da ce gadjati nevjernike njime?
Nisu teroristi? Ako ja odem u Siriju i postavljam autobombe ispred skola, dzamija, pijaca etc., snimaju me mobitelom dok polako rezem covjeku glavu jer eto nije pravi vjernik, pljackam, kradem, mucim kako bi me nazvao?
bogoljub

#7527 Re: Sirija

Post by bogoljub »

ma nema problema za slobodnu vojsku, oni su slobodni da rade što hoće, jer imaju prijatelja da ih nema niko :lol:

Preočita orkestracija Washingtona: sirijska opozicija u Istanbulu izabrala svog "premijera" - američkog državljana i biznismena iz Teksasa
jučer, u Istanbulu je održan sastanak sirijske opozicije - one koja je stvorena u Kataru uz direktan "blagoslov" bivše američke državne tajnice Hillary Clinton - na kojem se birao prvi "premijer" samoprozvane sirijske nove vlade koja tvrdi da ima kontrolu nad "znatnim" područjima sjeverne Sirije, uz granicu s Turskom.

Zanimljiv, ali nimalo neočekivan, izbor je novog tzv. premijera - izabran je američki državljanin, rođen u Siriji, i biznismen - Ghassan Hitto (50), koji je do nedavno živio u Texasu i tamo bio direktor jedne kompanije za informacijske tehnologije. Sada će se Hitto predstaviti zapadnim zemljama koje bi ga uskoro mogle i prozvati za "jedinog predstavnika sirijskog naroda". Ni to neće nimalo iznenaditi, mada se radi o potpunoj farsi, ali mediji su odlučili glumiti kao da je sve sasvim legitimno.
Washington je očito toliko paranoičan da jednostavno nemaju hrabrosti izvući nekoga "iz naroda", ništa ne prepuštaju slučaju i dovode svoje ljude unatoč tome da upravo tim potezom pokazuju svu prozirnost medijske propagandne kampanje o "borbi za demokracijom" u Siriji. Isti takvi sada su na najvišim položajima i u Libiji, gdje im narod ni imena ne zna, veliki ljubitelji izvoza demokracije sigurno neće hrliti na ljetovanje u Bengazi, Misratu i Tripoli.
bogoljub

#7528 Re: Sirija

Post by bogoljub »

Možemo li već sada pretpostaviti koja će biti prva odluka novog "premijera"? Zaista nije teško - jer zbog te odluke ga je Washington i žurno doveo u Istanbul. Evo i odgovora: već jutros Hitto je naglasio kako "neće biti nikakvih pregovora s Assadom". Sada je cijela stvar još jasnija - u Washingtonu su se pošteno prestrašili kada je Moaz al-Khatib počeo nešto mucati o pregovorima s Damaskom i znali su da takve tendencije moraju što prije zaustaviti. Prvo je izvršen pritisak na njega tako da je povukao svoju izjavu gotovo u roku od 24 sata, a sada ga se nastoji gurnuti u sjenu i na čelo opozicije stavlja se Amerikanac koji će imati glavnu riječ.

Kada čovjek sve ovo vidi , zaista dobije nagon za povraćanje! :sad:
Cyrax

#7529 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Gdje li tog iskopase?
Veci sam ja Sirijac od njega :D
nastavljajet_kolbasi

#7530 Re: Sirija

Post by nastavljajet_kolbasi »

još jedna uspješna akcija našeg vrlog predsjednika u eliminisanju tursko-katarsko-saudijsko-libijskih plaćenika u Siriji, izbačen još jedan terorista iz stroja

http://www.youtube.com/watch?v=oNpP8RJdehc
Klavikula

#7531 Re: Sirija

Post by Klavikula »

@opetja
hajd lijepo nam ti reci odakle je gadjano i pod cijom je kontrolom, naravno izvor, al da to ne budu proljev mediji (BBC, CNN, Lazira, islambosna i sl)

drugo,
koje cetvrti u Homsu kontrolisu teroristi, odnoosno koje su preuzeli, ako mislis na Bab Amr, istina pokusali su uci, snimili par propagandnih video snimaka i to je ostalo na tome. sad vise ni snimaka nema, a njihova teritorija u centru grada je smanjena na 2-3 cetvrti (ne citave).
dio Al Raqqe jesu izgubili, ali su istovremeno deblokirali Idlib i probili dva puta ka Damsku, deblokirali takodjer aerodrom i bazu 80. istovremeno napreduju u centru Alepa.
do nedavno su drzali manje od pola Deir ez Zora, sad drze 2/3, brana je odavno pod kontrolom Armije, zapravo su je teroristi uzeli i nakon dva dana napustili, kad je Armija digla avijaciju. logican potez, za promjenu se ne izlazu bespotrebnim gubicima.
koje prelaze na irackoj granici drze, samo da mi je to vidjeti :lol: :lol: :lol: :lol: Iracka Armija je stavila granicu pod kontrolu, Hezbollah drzio dio libanonske granice, a sjever libanona bombarduje armijska avijacija.
Damask je prica za sebe, u Darayi su svi teroristi skupljeni u samom centru, u precniku 500 metara (nemoj bukvalno shvatiti) i tu je Armija stal jer je obezbjedila put ka Damasku. sad samo drze dostignute polozaje, malo se tenkovi prosetaju i to je to. Jobar je nova Daraya, a borbe se jos vode u Adri, pa ti vidi koliko su daleko od Damaska, a gdje su sve bili do prije 2 mjeseca.

dosta stvari je potvrdio i BBC i ostale proljev novine (ne ocekuje da trazim vijesti stare 2-3 mjeseca), jos se ceka islambosna da potvrdi
nastavljajet_kolbasi

#7532 Re: Sirija

Post by nastavljajet_kolbasi »

Taftanaz nije pao, Taftanaz nije pao, Taftanaz nije pao... :run:
Avetinho

#7533 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Asad bije SKUD-ovima. avijacijom, artiljerijom, snajperima, i masovnim egzekucijama na trgovima gradova koje ophrvaju. Zasto ne bi humanitarac kao sto je Asasd koristio hemijsko oruzje?

Ako iko ima ikakvih zabluda zasto Asad cini sta cini, onda taj mora posjetiti psihijatra. Taj covjek ne radi nista za dobrobit Sirije. Samo zeli ostai na vlasti, po cijenu stotina hiljada tudjih zivota.
Last edited by Avetinho on 20/03/2013 04:44, edited 1 time in total.
matematicar_teski

#7534 Re: Sirija

Post by matematicar_teski »

Klavikula wrote:@opetja
hajd lijepo nam ti reci odakle je gadjano i pod cijom je kontrolom, naravno izvor, al da to ne budu proljev mediji (BBC, CNN, Lazira, islambosna i sl)

drugo,
koje cetvrti u Homsu kontrolisu teroristi, odnoosno koje su preuzeli, ako mislis na Bab Amr, istina pokusali su uci, snimili par propagandnih video snimaka i to je ostalo na tome. sad vise ni snimaka nema, a njihova teritorija u centru grada je smanjena na 2-3 cetvrti (ne citave).
dio Al Raqqe jesu izgubili, ali su istovremeno deblokirali Idlib i probili dva puta ka Damsku, deblokirali takodjer aerodrom i bazu 80. istovremeno napreduju u centru Alepa.
do nedavno su drzali manje od pola Deir ez Zora, sad drze 2/3, brana je odavno pod kontrolom Armije, zapravo su je teroristi uzeli i nakon dva dana napustili, kad je Armija digla avijaciju. logican potez, za promjenu se ne izlazu bespotrebnim gubicima.
koje prelaze na irackoj granici drze, samo da mi je to vidjeti :lol: :lol: :lol: :lol: Iracka Armija je stavila granicu pod kontrolu, Hezbollah drzio dio libanonske granice, a sjever libanona bombarduje armijska avijacija.
Damask je prica za sebe, u Darayi su svi teroristi skupljeni u samom centru, u precniku 500 metara (nemoj bukvalno shvatiti) i tu je Armija stal jer je obezbjedila put ka Damasku. sad samo drze dostignute polozaje, malo se tenkovi prosetaju i to je to. Jobar je nova Daraya, a borbe se jos vode u Adri, pa ti vidi koliko su daleko od Damaska, a gdje su sve bili do prije 2 mjeseca.

dosta stvari je potvrdio i BBC i ostale proljev novine (ne ocekuje da trazim vijesti stare 2-3 mjeseca), jos se ceka islambosna da potvrdi
feldmarsalu feldmarsalu svaka ti je za anala
El_comadante

#7535 Re: Sirija

Post by El_comadante »

drugo,

jeli misliš na armiju Sirije? znaći tebi je normalno da Sirijska vojska lupa drugu državu?!
i druga stvar po tvom veči dio države je po kontrolom Armije i stanje je koliko-toliko normalno. pa što se onda izbjeglice nevračaju u taj dio?
AleksoMKD

#7536 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

CNN javlja da je velika verovatnost da je upotrebljeno hemisko oruzje. Normalno od strane Asadovaca. http://edition.cnn.com/2013/03/19/world ... ?hpt=hp_t1 iako se ceka konacna "potvrda" ako ispadne tako mislim da strana intervencija nije daleko.

Pare, pare teku sa svih strana kako bi se finansirale zaracene strane u sukobu http://www.thenational.ae/thenationalco ... fe-support
Ako rat prekine sada, potebno ce biti barem 45 milijardi dolara za obnovu.

I na zalost opet debilni deo pobunjenika daje sve od sebe kako bi dali sto manje razloga svetu da intervenise.
Aktivist Wael Ibrahim, koji je na ovom protestu protiv Asada bacio natpis sa verovatno islamskom porukom osudjen na 10 udaraca sipkom po ledjima od strane Sherijatskih "vlasti" u pobunjenickom delu Alepa
http://www.youtube.com/watch?v=j7nL_EVpP1c protest
http://www.washingtonpost.com/world/mid ... story.html vesti o slucaju i slicnim desavanjima.
Tenzije izmedju Al-Nusre i drugih pobunjenickih formacija zbog pokusaja da se zabrani pusenje na ulici :-)

Mislim da je moguce da bude preokret relativno skoro.

Ako se "potvrdi" da su Asadovci koristili hemisko oruzje (namerno stavljam "" jer jos cekam da pronadju Sadamovo oruzje za masovno unistavanje u Iraku) mislim da ne gine strana intervencija.
Ocigledno je da su obe strane iscrpljene i da je front uglavnom stao (stalemate sto kazu Ameri) i jedino strana intervencija moze pokrenuti stvari.
Klavikula

#7537 Re: Sirija

Post by Klavikula »

El_comadante wrote:

drugo,

jeli misliš na armiju Sirije? znaći tebi je normalno da Sirijska vojska lupa drugu državu?!
i druga stvar po tvom veči dio države je po kontrolom Armije i stanje je koliko-toliko normalno. pa što se onda izbjeglice nevračaju u taj dio?
mislim na SAA, a tebi je normalno da iz Libana ulaze teroristi u Siriju. ovo je potpuno legalan i legitiman odgovor Armije. bez krsenja medjunarodnog prava jer svaka drzava ima pravo da se brani u slucaju napada sa teritorije druge drzave, sto se u ovom slucaju desava.
vracaju izbjeglice gdje god mogu. recimo Daraya je manje-vise rijesena iako se tu nalazi odredjen broj terorista, ali ne ugrozavaju put ka Damasku i Armiji se nece toliko zuriti da ih napada. tu se naravno nece vratiti civili, ali otpor terorista u Darayi je beznacajan, samo borba za goli opstanak, bez ikakve strateske vaznosti.
AleksoMKD

#7538 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Ja Sam Odavle wrote:
AleksoMKD wrote:CNN javlja da je velika verovatnost da je upotrebljeno hemisko oruzje. Normalno od strane Asadovaca.
Alekso, Alekso. Da li ovo vidim pukotine u zbijenim redovima poslusnika krvoloka iz Damaska.
Ko ja?
Molim te kolega, pa kada sam ja podrzavao bilo koju od zaracenih strana? Zar ne moze covjek imati svoje misljenje koje nije ni za jednu stranu.
Komentar oko upotrebe hemiskog oruzja je zbog Iraka, gde eto vec cca 10 godina cekamo da vidimo to oruzje zbog koga je napadnut Irak.

To sto mislim da su obje strane lose, i da ako ode ovaj diktator da ce narodu dole biti jos gore, ne znaci da podrzavam Asada.
Ko sto sam pisao, izbor je dole izmedju dve opcije, da te analno napastuje magarac ili da te zmija ujede za qurac.

Kako i da je, predvidjam barem deceniju nemira i povecanog siromastva kao i radikalizacije celog regiona.
Jedini pobjednik je Izrael. Njima je svejedno ko je na vlasti u Damasku, cak im najvise odgovara nesto ko talibani.
Ili ko Muslimansko Bratstvo u Egiptu. Seruckaju oko Gaze a zatrpavaju tunele kojima se unosi u Gazu ono sto Izrael ne dozvoljava.

Ali realno, ako se "dokaze" da su Asadovci upotrebili WMD bice intervencije. Drugacije se ne moze nista promjeniti dole.

EDIT:
Svetska zdravstvena organizacija salje pomoc u Alepo no ne moze (za sada) potvrditi dali je bilo upotrebe hemiskog oruzja http://www.reuters.com/article/2013/03/ ... 9F20130319

Potparol (SZO) je Tarik Jasharevich, jel mozda iz Bosne?
Last edited by AleksoMKD on 20/03/2013 12:47, edited 3 times in total.
AleksoMKD

#7539 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Ja Sam Odavle wrote: Tuzno. Taman sam se ponadao da ima bar neko normalan tamo.
Pa sigurno i ima normalnih, dobrih i postenih ljudi ali nema sanse da neko od njih dodje na vlast. Znaci mora biti pro-zapadni.
Ako je anti-zapadni ili tacnije anti-Izraelski znamo sta sledi.
Ako je nezavisan, neutralni demokratsko-sekularno opredeljen ali ne zeli da mu je zemlja okupirana (Golan) odma ulecu ekstremisti da destabilizuju i tako u krug.
Ja Sam Odavle wrote: Masovni ubica Asad -- koji je koristio sva moguca sredstva, od brutalnosti "policije", snajpera, tenkova po gradovima, masovnim javnim egzekucijama, bombardovanja avijacijom, SKUD-ovima, kasetnim bombama, hemijskim oruzjem -- zeli ostati na vlasti, jer mu je babo ustupio prijesto.
Nazalost to je kod Arapa tradicija.
Treba se puno stvari promjeniti dole, od mentaliteta pa do shvatanja politike, za neke ce trebati barem generacija-dve ako ih ostave na miru.
AleksoMKD

#7540 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Ja Sam Odavle wrote: Mnogo je gore sto ti to opravdavas generalizacijom.

Valjda smo svi takvi sa Balkana.
Pa, nismo Svedjani ali smo puno bolji od Arapa. I ne opravdavam nista, samo gledam i donosim zakljucke (koji ne moraju biti tacni).

Kod nas mi samo biramo ko ce da nas hebe naredne 4 godine, a kod njih su ili sekularne ili teokratske diktature gdje ne smes da progovoris glasno ako ti se nesto ne svidja, kod nas mozes srat protiv politicara i korupcije (iako neces puno promeniti) kod njih te pojede mrak (zajedno sa uzom porodicom), kod nas mozes ladno odhebat popa ili hodju da te ne smaraju a kod njih rizikujes kamenovanje, kod nas djevojka moze razgovarati sa momkom bez da bude ubijena "zbog casti" ko kod njih..............

Mislim da su nazadovali u zadnjih par vekova i od najnaprednije civilizacije na Mediteranu su na zalost pali na najgoru.

Poznajem ja Arapa koji su kul, pametni, obrazovani ljudi koji bi zeljeli da njihove zemlje budu razvijena drustva sa Svedskim standardom ali i sami priznaju da je to za sada nemoguce jer im prvo treba promena mentaliteta.

EDIT: Izraelci su sigurni da je bilo upotrebe hemiskog oruzja iako su jos nesigurni ko je upotrebio isto http://abcnews.go.com/International/wir ... a-18769446

President Barack Obama has declared the use, deployment or transfer of the weapons would be a "red line" for possible military intervention by the U.S. in the Syrian conflict.
AleksoMKD

#7541 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Nema veze kolega, mi u stvari i ne znamo sta se tocno desava tamo sa svim ovim revolucijama, koliko grupa i interesa su suprotstavljeni jedni drugima.

Nadam se da ce svi diktatori pasti i da ce svugde biti vladavina prava, ali se plasim da ce prvo Arapi morati da prezive jos jednu rundu medjusobnih sukoba sa stranim mesanjem.
Avetinho

#7542 Re: Sirija

Post by Avetinho »

AleksoMKD wrote:Nema veze kolega, mi u stvari i ne znamo sta se tocno desava tamo sa svim ovim revolucijama, koliko grupa i interesa su suprotstavljeni jedni drugima.

Nadam se da ce svi diktatori pasti i da ce svugde biti vladavina prava, ali se plasim da ce prvo Arapi morati da prezive jos jednu rundu medjusobnih sukoba sa stranim mesanjem.
Ne znamo?

Asad salje avione na gradove vlastite drzave. Tenkovi, SKUD-ovi. Pola mu je drzave "teroristi". U ostalim normalnim zemljama to se zove "politicka opozicija". Kad pocnes snajperistima, tenkovima, SKUD-ovima, kasetnim bombama, masovnim egzekucijama -- progoniti opoziciju, onda se to zove gradjaski rat. Beri kozu na siljak.

Ne cudi me da je zabranio proizvodnju metli sa drvenom drskom.
AleksoMKD

#7543 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Ma ne to.
Kad sam pricao zadnji put sa muzem moje drugarice (Sirijac pravoslavac) on mi je rekao da se suska da je na vlasti neki stariji rodjak a da je Bashar za slikanje. Ko u S.Koreji. I da je taj stariji maltene olicenje zla medju ljudima.

Isto tako mi je pricao da ima 2-3 grupe u klanu na vlasti koje se po nekad ne slazu najbolje.
Isto je i kod pobunjenika, imamo grupe koje se mrze medjusebno koliko mrze i Asada, pa onda interese Irana, Rusije, Izraela, Amerike, EU, Kurdskih separatista, Al-Nusre......................

A sto se tice pokolja svojih gradjana, na zalost tamo je to tako.
Cak je i pad Mubaraka kostao vise stotina mrtvih.
U Bahrainu je izveden re-enactment Tienamena kad su tenkovi gazili nenaoruzane demonstrante a kad se u Saudiji neko pobuni (recimo shiiti) to se ne spomene uopste, samo pokupe ljude i odvedu ih u pustinju gde cekaju buldozeri i kraj price.

Inace oko straha tu si 100% u pravu, kad je gorepomenuta moja drugarica sa muzem prvi put bila u Skopju (pre ovog Siriskog rata) njemu je bilo vrlo nezgodno kada bi mi onako po naski srali o nasim vlastima, cak se i okretao okolo dok nije shvatio da je to OK kod nas da kritikujes vlast.

Ali ko god da dodje na vlast posle Asadovaca ce biti isto.
Nadam se da gresim.

EDIT:
Jastrebovi u Americi vec pozivaju na intervenciju http://www.cbsnews.com/8301-505263_162- ... l-weapons/

A na drugoj strani Americki ambasador izjavljuje da nemaq dokaza o upotrebi hemiskog oruzja http://www.reuters.com/article/2013/03/ ... PB20130320
Avetinho

#7544 Re: Sirija

Post by Avetinho »

AleksoMKD wrote:Ma ne to.
Manitu :D
Asad je masovni ubica. Nadam se da ce i njemu dolijat.
Avetinho

#7545 Re: Sirija

Post by Avetinho »

....
Last edited by Anonymous on 20/03/2013 18:38, edited 1 time in total.
Reason: banned
Klavikula

#7546 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Alepski biskup Nazzaro: "Svjedoci smo nove kolonizacije i mi te planove plaćamo životima"
Image
Biskup (apostolski vikar*) Aleppa, monsignor Giuseppe Nazzaro, koji se u Siriji nalazi još od vremena Hafeza Al-Assada, te koji je od samih početaka pobune u Siriji žestoki kritičar politike koju protiv Damaska vode SAD, Europa i njihovi saveznici na Bliskom Istoku, prije dva tjedna je dao intervju u kojem razotkriva većinu laži u 'Sirijskom proljeću'.

Mons. Nazzaro, koji nikada nije napustio Aleppo, pita se: "Razumije li ta Europa uopće što radi? Uništiti će nas kršćane i cijelu Siriju. Kakvu igru igraju kada tu takozvanu 'demokraciju' od cijelog Bliskog Istoka 'izvozi' samo u Siriju?", te "kako su prije dvije godine prosvjednici u Damsku plaćani deset dolara svaki put kada bi izašli na ulice i trgove, a za svakog slijedećeg prosvjednika koga dovedu, dobivali su po još deset dolara i na taj način znali zaraditi i po stotine dolara dnevno". Za predsjednika Assada tvrdi kako 'ne postoji u svijetu narod u kojem svi obožavaju svoju vladu, pa tako ni u Siriji, ali je neupitno da Assad ima podršku većeg dijela stanovništva'.
Aleppo - Sirija / Intervju Davida Malacarie s alepskim biskupom, monsignorom Giseppeom Nazzarom

Davide Malacaria: Monsignor Nazzaro, recite nam nešto o aktualnoj situaciji u Siriji.

Mons. Giuseppe Nazzaro: U Siriji imate gradove koji su relativno mirni i one u kojima bijesni rat. U Aleppu se ratuje danonoćno. Nedostaje benzina, vode i struje. Bogati su odavno napustili zemlju, ali i mnogi siromašni, koji su sve izgubili. Na stotine tisuća ljudi je raseljeno, van ili unutar granica Sirije. Mi pokušavamo biti što bliže ljudima. Naša kuhinja dnevno podijeli 8,000 obroka. Svaka kršćanska zajednica pokušava učiniti nešto da pomogne narodu bez obzira na vjeroispovijest, naravno. To uspijevamo zahvaljujući pomoći koja nam stiže sa svih strana. I muslimani nam šalju pomoć kako bi uspjeli pomagati ljudima. Osjeti se veliko bratstvo među ljudima i ne gleda se tko je koje vjeroispovijesti. To je karakteristika ove zemlje.

D.M.: Mnogi su govorili o sretnom suživotu u ovoj zemlji prije izbijanja sukoba.

Mons. G.N.: I dobro su govorili. Davno prije, kada je još na vlasti bio otac Bashara Al.-Assada, uvijek mi je tajna policija bila za petama. Kada sam napustio zemlju, otišli su ispitivati časne sestre kako bi saznali na koji sam način napustio Siriju. Kada sam se vratio sve se promijenilo. Do kasno u noć se moglo ostajati na ulici bez ikakvih problema. Siriju sam mogao prolaziti uzduž i poprijeko, a da mi to nitko nije branio. Postojala je sloboda i uzajamno poštivanje. U mjesecu svibnju mi bi organizirali procesije po ulicama Aleppa na koje bi muslimani gledali s poštivanjem i radoznalošću. Za Božić i Uskrs su muslimanske vjerske vođe dolazile k nama kako bi nam čestitali, a mi bi i uzvraćali za vrijeme Ramazana. Susretali smo se često, a ne samo za vrijeme blagdana. Svi smo imali ista prava. Vlada je čak imenovala ministre kršćane. I sada je ministar obrane kršćanin.
postoje neke univerzalne vrijednosti, kao sto su medjuvjerska i medjunacionalna tolerancija i svako ko se tome protivi je obicna budala. tu vise nema rasprave. nazalost puno je takvih, nazalost.
D.M.: Tada je započela pobuna…?

Mons G.N.: Tako je, i to potaknuta 'arapskim proljećem' koje je razorilo mnoge zemlje. U Siriji je tada svakom prosvjedniku, koji je bio spreman urlati protiv Assada, davano deset dolara. Za svakog prosvjednika kojega bi doveo sa sobom, dobivao bi po još deset dolara. Ako bi netko doveo 20 ljudi, zaradio bi taj dan 200 dolara, što je prosječna mjesečna plaća u Siriji.

D.M.: Monsignore, govori se kako u Siriji vlada veliko nezadovoljstvo među narodom. Da li je to istina?

Mons G.N.: U svim zemljama su ljudi nezadovoljni s vladama. Nije li tako i u Italiji? I u Siriji su ljudi bili nezadovoljni, ali veći dio ljudi je bio na strani Assada, kao što je i sad. Moram reći kako su izmišljane mnoge laži o Siriji. Na zapadu se govori kako je u Siriji uveden prijeki sud, kako je režim ograničio slobode pravdajući to stanjem u zemlji. Sve same izmišljotine. Postoje stari zakoni, ali nikad nigdje nisu primijenjeni. Ovdje to nitko nije vidio.
zanimljivo je saznati na koji nacin su poticani protesti protiv Assada, a kakav je bio odgovor vidjeli smo na visemilionskim kontraprotestima. zna se koga podrzava narod Sirije, dokazano dosta puta do sad, a zna se bogme i koga podrzavaju fasisti i cionisti. maske su odavno pale.

Image
D.M.: Monsignore, što kažete na vanjska uplitanja?

Mons G.N.: Uplitanja. Da!? U Saudijskoj Arabiji imami pozivaju na sveti rat protiv Assada. Onda imamo mrežu Al-Qaede koja novači ljude u zonama koje su već zahvaćene ratnim sukobima, kao npr. Afganistan, Libija, Irak… Na kraju imamo zapad koji želi donijeti 'demokraciju' u Siriju. Koju demokraciju? Ima li u Italiji demokracije? Ili negdje drugdje? Što je to demokracija? Počeli su s ratom u Afganistanu, pa je na red došao Irak, pa Libija. Gdje je to procvjetala ta njihova 'demokracija'?
Čini mi se kako je posljedica tog 'aktivizma izvoženja demokracije' razaranje, ali i nestajanje kršćana na Bliskom Istoku. Nakon ovih ratova kršćani, nakon stoljeća suživota na ovim prostorima, praktično nestaju u arapskim zemljama. Za pobunjenike u Siriji su alaviti i kršćani jedno te isto: neprijatelj kojega treba uništiti. Pitam se samo da li zapad to razumije ili ne razumije?

D.M.: Režim je dozvolio slobodne izbore.

Mons G.N.: Treba činiti korak po korak. Demokracija mora sazrijevati polako i to unutar zemlje. Ne smije biti nametnuta izvana. Znate, nekada, kada su bili izbori u Egiptu, Mubarak je pobjeđivao s 99% glasova, a da nitko na zapadu nije uputio ni jednu jedinu riječ kritike.

D.M.: Govori se o ratu između šiita i sunita. Da li je to istina?

Mons. G.N.: Saudijska Arabija, Katar i sunitske zemlje pokušavaju srušiti Assada i oslabiti Iran. No, vratimo se na 'demokraciju'. U Bahreinu sunitska manjina vlada nad šiitskom većinom, koja je praktično bez ikakvih prava. Već duže vremena u toj zemlji traju sukobi, a vlada provodi brutalnu represiju. Zašto nitko o tome ne govori? Zatim imate Saudijsku Arabiju gdje šiiti i kršćani nemaju nikakva prava. Ne može se sagraditi jedna crkva, održati misa, a imate i vjersku policiju koja je spremna reagirati na najmanju naznaku kršenja njihovih pravila. Koji je onda razlog da se ta 'demokracija' izvozi samo u Siriju?

D.M.: Monsignore, Vaš je grad u središtu oružanih sukoba…

Mons G.N.: Na početku je bilo mirno, a onda, nakon osam ili devet mjeseci, sukob je 'došao' i kod nas. Znate li zašto? Zato jer u Aleppu ljudi nisu izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv Assada. Sada ljudi prosvjeduju, ali protiv jedne i druge strane. Traže da ih se ostavi na miru. Već duže vremena u Aleppu ljudi naprosto nestaju. Otmice su svakodnevna pojava. Otimaju sirotinju i traže velike otkupnine. Tada stanovnici prikupljaju novac među sobom i skupi se koliko se uspije. Tada se s otmičarima pregovara o cijeni slobode. Iako se time bave i obični kriminalci, na taj kriminalan način pobunjenici dolaze do novca.

D.M.: Postoji li mogućnost da se pokrenu pregovori?

Mons. G.N.: Da bi se došlo do mira treba pokrenuti pregovore bez postavljanja preduvjeta. U ovom trenutku svi postavljaju uvjete koji za onu drugu stranu nisu prihvatljivi. Na taj se način neće ništa postići. Mora se sjesti za stol i pregovarati. Mir je previše važan…

D.M.: Vi ćete u ovakvim okolnostima ipak ostati u Siriji?

Mons G.N.: Da. Tome se čude i moji vjernici. Ja sam stranac i mogao bi slobodno otići. Ma Gospodin nam nije odredio da se odmaramo. Ja sam ovdje kako bi vršio svoje poslanje. San Francesco je govorio: 'Nemojte ići uokolo i govoriti više no što je potrebno, nego posvjedočite svoju vjeru djelima i jednostavnošću'. Biti sa svojim narodom, to je najveće svjedočanstvo Kristu u ovom trenutku.
Biskup Aleppa: 'Nekada smo živjeli dobro i u miru, a svjetski moćnici su nam donijeli bratoubilački rat!'

Ovo je samo posljednji u nizu intervijua alepskog biskupa, mons. Giuseppea Nazzara. On je još u svibnju prošle godine tvrdio kako su kako su strane sile te koje su krive za sukobe i stradanja u Siriji. A iz intervjua kojega je za jedan od brojnih vatikanskih portala dao početkom siječnja 2013. izdvojiti ću kratki dio koji dovoljno govori o čovjeku za kojega se sa sigurnošću može reći da ne pripada onom dijelu klera koji samo deklaratavno 'živi' evanđelje.

Nakon izvješća UN-a u kojemu se govorilo o broju stradalih, te u kojemu su se patnje sirijskog naroda svele na puku statistiku, ali i jednostranu osudu vlasti u Damasku, na pitanje 'što ima reći na činjenicu da su se ljudi u Europi počeli navikavati na statistike iz Sirije', mons. Nazzaro je odgovorio:
"Mene boli to što Europa dobro zna tko je kriv za ono što se događa u Siriji i na cijelom Bliskom Istoku. Ovo je trgovački rat. Svjedoci smo nove kolonizacije, koju možemo prevesti na slijedeći način: 'Mi ćemo vam dati oružje, vi ćete se uništiti sami, a potom ćemo doći mi kako bi sve opet iznova sagradili'. Međutim te njihove planove plaćamo mi sa našim životima".

U istom intervjuu, na upit novinara da li želi uputiti apel za ukidanje sankcija Siriji, mons Nazzaro je odgovorio:
'Ja apeliram ne samo za ukidanje sankcija, nego za sve ono što smo primorani živjeti u Siriji. Svjetski moćnici su uzrokovali ovaj rat i oni su ti koji moraju učiniti sve da on prestane. Mi smo živjeli odlično. Živjeli smo u miru. Donijeli su nam rat koji se pretvorio u bratoubilački. Ova, nekada predivna i bogata zemlja, sa svojom poviješću i civilizacijom, sada je uništena. I to se uvijek iznova ponavlja na cijelom Bliskom istoku'.

Brojni intervjui koje talijanskim katoličkim portalima daje alepski biskup mons. Giuseppe Navarro rijetko se objavljuju u svjetskim medijima. Kao odličan poznavalac Sirije, te čovjek koji nije napustio zemlju, sigurno je vjerodostojniji izvor informacija od Sirijskog opservatorija za ljudska prava iz Londona. No, kako mons. Nazzaro ne štedi riječi kritike na račun zapada i pobunjeničke oporbe, njegove apele, izlaganja i intervjue ćete naći samo ako slučajno "zalutate" na talijanske portale.
* Apostolski vikar - Biskup na čelu biskupije koja nema dovoljno vjernika da bi se i službeno mogao koristiti tom titulom
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7547 Re: Sirija

Post by Truba »

sve to ba znamo ne mora nam on govoriti scenarij viđen toliko puta...
ali eto...

možda neko progleda negdje...
Sirom_ah

#7548 Re: Sirija

Post by Sirom_ah »

Code: Select all

Alepski biskup Nazzaro: "Svjedoci smo nove kolonizacije i mi te planove plaćamo životima"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
OnlyMuslim

#7549 Re: Sirija

Post by OnlyMuslim »

Sirijska oporba bira "premijera" u Teksasu
Glavna oporbena skupina u Siriji je izabrala biznismena iz Teksasa za "premijera" za područja pod kontrolom opozicije.
Nacionalna je koalicija u ponedjeljak navečer izabrala Ghassana Hitta za "premijera", tijekom sastanka u Istanbulu u Turskoj.
- Želim vam iskazati veliku zahvalnost u ime sirijskog naroda, heroja i revolucionara. Mi smo s vama , rekao je 49-godišnji biznismen porijeklom iz Sirije koji je američki državljanin i koji je veći dio života živio u SAD-u.
U Siriji je Hitto nepoznat, no on je prema drugima unutar opozicije opisan kao umjereni islamista s iskustvom sa vodećih pozicija u američkom poslovanju i biznisu.
Sve do decembra prošle godine Hitto je bio nepoznat i za opoziciju, kada se iznenada pojavio i najavio da će se pridružiti sirijskoj revoluciji. Od tada je uspostavio bazu u Turskoj i igrao je ključnu ulogu u nastojanjima da se osigura financijska potpora za protivnike sirijske vlade iz zapadnih zemalja.

Bojkot
Među nekima u Nacionalnoj koaliciji izbor Ghassana Hitta je opisan kao kontroverza i rezultat pritiska iz drugih zemalja.
Nekoliko vodećih oporbenih članova napustilo je dvoranu i bojkotirala glasovanje, uključujući plemenske vođe Ahmada Järbea i branitelje Walida al-Bunia i Kamala al-Labwania.
Tek nakon što su dva druga vodeća kandidata uklonjeni s liste kandidata, Hitto je dobio prednost u broju glasova i dobio 39 od 45 glasova. Više od 20 predstavnika suzdržalo se od glasovanja.
Muslimansko bratstvo u Siriji je među onima koji podrzavaju Hitta, iako niko za njega nije nikada čuo do nazad nekoliko mjeseci.

Moaz al-Khatib, kojega na zapadu smatraju umjerenim islamistom iz Damaska, također je skeptičan prema izboru Ghassana Hitta kao i prema stvaranju "vlade" u pobunjeničkim područjima .

Posto su sirijski opozicionari i FSA postigli veci dio ciljeva koje je USA zacrtala, Amerika vec polahko priprema teren za likvidaciju onih koji su se borili protiv sirijske vlade a koje su do jucer u zapadnim medijima nazivali oslobodiocima. Tako CIA vec razradjuje planove da i u Siriji pokrene kampanju napada bespilotnim letjelicama na "islamiste", upravo one koji su bili udarna snaga sirijske opozicije u borbi protiv vladinih snaga.

http://www.latimes.com/news/nationworld ... 9647.story
OnlyMuslim

#7550 Re: Sirija

Post by OnlyMuslim »

Klavikula wrote:Alepski biskup Nazzaro: "Svjedoci smo nove kolonizacije i mi te planove plaćamo životima"
Image
Njega cionisti i amerikanci nisu uspjeli potkupiti kao sto su potkupili Jusufa Kardavija.
Locked