Sirija
-
El_comadante
#7451 Re: Sirija
ovi što podržavaju Assada svako malo Assadovi oslobodili dio ovoga grada, očistili ovaj grad ili regiju, do sada po njima ispade Assad 3x veču teritoriju od Sirije očistio od pobunjenika.
- AleksoMKD
#7452 Re: Sirija
Ljudi, veeelika je razlika izmedju Sirije i Libije, ne samo zbog religiskih i etnickoh podela (u Libiji su barem svi bili suni) nego i u terenu.
U Libiji se sve svodilo na kontrolu obale i autoputa. Ovdje je sarena mapa + teren je skroz drugaciji.
A da nisu intervenisali NATO-vci pobunjenici u Libiji bi ispusili. Ako se secate ostali su na jednom gradu (Bengazi) i da nije krenulo bombardovanje ludi pukovnik bi ih sve pobio.
Ovde mi se cini da moze doci do dugog i krvavog gradjanskog rata kao u Libanu 80-ih ako ne dodje do strane intervencije jer momentalno situacija lici na "stalemate" ko da niko nema snage da gurne jace.
Evo nekoliko slika ovog konflikta http://www.telegraph.co.uk/news/picture ... me=2509546
Ali nesto sto me iritira je upotreba djece kao vojnika, sta ako pogine? Ko je kriv, otac koji ga je uzeo sa sobom na front ili neprijatelj koji ga je ubio uzvracajucu na paljbu?
I ovo rade obje strane.

U Libiji se sve svodilo na kontrolu obale i autoputa. Ovdje je sarena mapa + teren je skroz drugaciji.
A da nisu intervenisali NATO-vci pobunjenici u Libiji bi ispusili. Ako se secate ostali su na jednom gradu (Bengazi) i da nije krenulo bombardovanje ludi pukovnik bi ih sve pobio.
Ovde mi se cini da moze doci do dugog i krvavog gradjanskog rata kao u Libanu 80-ih ako ne dodje do strane intervencije jer momentalno situacija lici na "stalemate" ko da niko nema snage da gurne jace.
Evo nekoliko slika ovog konflikta http://www.telegraph.co.uk/news/picture ... me=2509546
Ali nesto sto me iritira je upotreba djece kao vojnika, sta ako pogine? Ko je kriv, otac koji ga je uzeo sa sobom na front ili neprijatelj koji ga je ubio uzvracajucu na paljbu?
I ovo rade obje strane.

- AleksoMKD
#7453 Re: Sirija
Interesuje me kako ce se odraziti ovo na Liban?
Tamo svako ima svoju naoruzanu miliciju, Hezbolah je jaci od oficijalne vojske a dobrovoljci idu u Siriju da ratuju na suprotnim stranama.
Tamo svako ima svoju naoruzanu miliciju, Hezbolah je jaci od oficijalne vojske a dobrovoljci idu u Siriju da ratuju na suprotnim stranama.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7455 Re: Sirija
vijesti koje ja čitam su toliko kontradiktorne
neki dan mi se činilo da asad vodi
a danas
prema svim pokazateljima izgleda da je uskoro gotovo za njega
jbg slijede godine sektaškog nasilja i nesređenog stanja ali o tome nećemo čitati niti gledati na TVu
neki dan mi se činilo da asad vodi
a danas
prema svim pokazateljima izgleda da je uskoro gotovo za njega
jbg slijede godine sektaškog nasilja i nesređenog stanja ali o tome nećemo čitati niti gledati na TVu
-
muzicar_iz_parka
#7456 Re: Sirija
Vijesti iz Sirije su kao vremenska prognoza, mogu a ne moraju biti tačne.
-
Sirom_ah
#7457 Re: Sirija
Osnivač Oslobodilačke vojske Sirije pukovnik Riyad Esad za agenciju Anadolija je izjavio da će sirijski režim uskoro pasti, javlja dopisnik agencije Anadolija.
“Samo neke strane zemlje pomažu pobunjenicima u Siriji. Izrael je od samog početka sukoba na strani Bashara al-Assada, kao i Kina, Iran, Rusija i libanski Hezbolah. Ali i pored njihove podrške Assadu, sirijski režim je blizu svoga kraja”, kazao je Esad.
Napomenuo je da je režim Bashara al-Assada izgubio svaki legitimitet i ugled među sirijskim narodom.
“Sirijski režim je tokom posljednje dvije godine usmrtio više od 70 hiljada osoba, uglavnom civila. Zato je izgubio svaki legitimitet u očima sirijskog naroda. I zato je i ideja o zajedničkoj vladi sa partijom Baas mrtva i nemoguća. Oni koji predlažu takvu ideju jasno govore da ne odustaju od sirijskog režima”, smatra Esad.
Napominje da je sirijski narod ostavljen na cjedilu i da su mu skoro svi okrenuli leđa.
“Šta se očekivalo da mi učinimo dok sirijski režim otvoreno krši ljudska prava i čini nasilje? Jesmo li trebali čekati da nas sve pobiju? Uprkos svim dobronamjernim inicijativama koje smo predlagali, sirijski režim nije želio odustati od nasilja i narod se morao boriti i pokrenuti odbranu”, objašnjava Esad.
Istakao je da svaki dan sve veći broj vojnika napušta redove sirijske vojske.
“Sirijska vojska se uglavnom sastoji od malog broja dobrovoljaca i onih koji su pod prijetnjom pristupili u njene redove. Ali svaki dan sve više tih vojnika napušta Assadove redove”, kazao je Esad.
Napomenuo je da su se pobunjeničke snage danas pretvorile u “pravu narodnu vojsku”.
“U početku konflikta nismo željeli nasilje, ali smo se vremenom pretvorili u pravu narodnu snagu. Sirijska vojska ubija uglavnom civilno stanovništvo, dok mi napadamo samo vojne i državne ciljeve”, kazao je lider sirijskih pobunjenika.
Pukovnik Riyad Esad je 29. juna 2011. godine napustio redove sirijske vojske i pridružio se pobunjenicima te je ujedninjenjem mnogobrojnih vojnih jedinica osnovao Oslobodilačku vojsku Sirije (FSA).
“Samo neke strane zemlje pomažu pobunjenicima u Siriji. Izrael je od samog početka sukoba na strani Bashara al-Assada, kao i Kina, Iran, Rusija i libanski Hezbolah. Ali i pored njihove podrške Assadu, sirijski režim je blizu svoga kraja”, kazao je Esad.
Napomenuo je da je režim Bashara al-Assada izgubio svaki legitimitet i ugled među sirijskim narodom.
“Sirijski režim je tokom posljednje dvije godine usmrtio više od 70 hiljada osoba, uglavnom civila. Zato je izgubio svaki legitimitet u očima sirijskog naroda. I zato je i ideja o zajedničkoj vladi sa partijom Baas mrtva i nemoguća. Oni koji predlažu takvu ideju jasno govore da ne odustaju od sirijskog režima”, smatra Esad.
Napominje da je sirijski narod ostavljen na cjedilu i da su mu skoro svi okrenuli leđa.
“Šta se očekivalo da mi učinimo dok sirijski režim otvoreno krši ljudska prava i čini nasilje? Jesmo li trebali čekati da nas sve pobiju? Uprkos svim dobronamjernim inicijativama koje smo predlagali, sirijski režim nije želio odustati od nasilja i narod se morao boriti i pokrenuti odbranu”, objašnjava Esad.
Istakao je da svaki dan sve veći broj vojnika napušta redove sirijske vojske.
“Sirijska vojska se uglavnom sastoji od malog broja dobrovoljaca i onih koji su pod prijetnjom pristupili u njene redove. Ali svaki dan sve više tih vojnika napušta Assadove redove”, kazao je Esad.
Napomenuo je da su se pobunjeničke snage danas pretvorile u “pravu narodnu vojsku”.
“U početku konflikta nismo željeli nasilje, ali smo se vremenom pretvorili u pravu narodnu snagu. Sirijska vojska ubija uglavnom civilno stanovništvo, dok mi napadamo samo vojne i državne ciljeve”, kazao je lider sirijskih pobunjenika.
Pukovnik Riyad Esad je 29. juna 2011. godine napustio redove sirijske vojske i pridružio se pobunjenicima te je ujedninjenjem mnogobrojnih vojnih jedinica osnovao Oslobodilačku vojsku Sirije (FSA).
-
matematicar_teski
#7458 Re: Sirija
blizi se kraj asada, mudzahidi ovo zavrsavaju za 2-3 mjeseca aBd.
-
mmaar
#7459 Re: Sirija
"Srce mi se cjepa", kako ono prije par dana pred Evropskim parlamentom rece cionisticki zlocinac Shimon Peres. 
-
Sirom_ah
#7460 Re: Sirija
Nista cudno,jedno prica a drugo radi."Srce mi se cjepa", kako ono prije par dana pred Evropskim parlamentom rece cionisticki zlocinac Shimon Peres.
Kao prica o napadu na iran.
- Klavikula
#7461 Re: Sirija
vjerovatno je onda i bombardovanje "cionisticke Sirijske Arapske Armije" bila samo pomoc istoj.Sirom_ah wrote:Nista cudno,jedno prica a drugo radi."Srce mi se cjepa", kako ono prije par dana pred Evropskim parlamentom rece cionisticki zlocinac Shimon Peres.
Kao prica o napadu na iran.
nego da predjemo na ozbiljne teme,
teroristi u Jobaru, predgradju Damaska, se predaju, nakon sto su tekbirasi iz susjednih cetvrti, Barzeh i Qaboun pokusali proboj da njih. bolje im je to nego dzaba da ginu, ovako se mozda neko i izvuce.
-
Sirom_ah
#7462 Re: Sirija
vjerovatno...vjerovatno je onda i bombardovanje "cionisticke Sirijske Arapske Armije" bila samo pomoc istoj.
nego da predjemo na ozbiljne teme,
teroristi u Jobaru, predgradju Damaska, se predaju, nakon sto su tekbirasi iz susjednih cetvrti, Barzeh i Qaboun pokusali proboj da njih. bolje im je to nego dzaba da ginu, ovako se mozda neko i izvuce.
pravo ozbiljno sa tvoje strane,nema ni izvora,ni slika ni klipova,a naravucenije studentu rezimska vojska je poznata po svojoj milosti prema civilima a jos vise prema ratnim zarobljencima
- Challenger__
#7463 Re: Sirija

Anglo-French plan to arm Syrian rebels meets wall of resistance at EU summit

Angela Merkel dismisses call to overturn arms embargo, saying it could 'fan flames of conflict'
LINK - (http://www.guardian.co.uk/world/2013/ma ... -rebels-eu)The sudden Anglo-French move to overturn a European arms embargo on Syria in order to equip the rebels seeking to overthrow the Assad regime has run into a solid wall of resistance at an EU summit, with the German chancellor, Angela Merkel, dismissing the policy U-turn and others warning of a regional conflagration from which Iran would emerge the winner.
Ho ho. Tetka Anđa još jednom minirala nastojanja cionista. Još jedan njemački VETO.

Ne da naoružavanje droida. Ha ha!
- Challenger__
#7464 Re: Sirija
Ova Njemačka će doći glave atlantizmu, veliki pozdrav za "Kremlj 2" i njegov veto-serijal od 2008!... Idemo dalje: prva dama Sirije, lijepa Esma Asad sa ženama Damaska:
Prva dama Sirije, Asma Assad, sudjelovala na skupu žena u Damasku

LINK - (http://www.advance.hr/vijesti/prva-dama ... u-damasku/)
Prva dama Sirije, Asma Assad, sudjelovala na skupu žena u Damasku

LINK - (http://www.advance.hr/vijesti/prva-dama ... u-damasku/)
-
Sirom_ah
#7465 Re: Sirija
.Ho ho. Tetka Anđa još jednom minirala nastojanja cionista. Još jedan njemački VETO
CIA priprema napade bespilotnim letjelicama u Siriji, navodno protiv pripadnika iz Al Nusre koja je udarna igla u borbi protiv asadovog rezima...
SAD minira nastojanje cionista
- Challenger__
#7466 Re: Sirija
Vama, koji niti znate, niti želite da znate, niti umijete, podsjećanje:Sirom_ah wrote: SAD minira nastojanje cionista![]()
![]()
![]()
![]()

U.S. Training Syrian Rebels In Jordan, Der Spiegel Reports
LINK - (http://www.huffingtonpost.com/2013/03/1 ... 49426.html)BERLIN, March 10 (Reuters) - Americans are training Syrian anti-government fighters in Jordan, the German weekly Der Spiegel said on Sunday, quoting what it said were participants and organisers.
Spiegel said it was not clear whether the Americans worked for private firms or were from the army but said some wore uniforms. The training focused on use of anti-tank weaponry....
p.s.
Nema niti "i" od istine u mainstream medijima niti tačke na "i" od istine sa mimbera tekfirijskih i saudijskih "muftija".
- Challenger__
#7467 Re: Sirija
Koja drskost. Dođe i počne da ubjeđuje svijet kako su kvaziislamski droidi, fake-mudžahidi, kao, oponenti svojih tvoraca i sponzora, SAD i Izraela.
Da ne vjeruješ.
Da ne vjeruješ.
- Ciprol
#7468 Re: Sirija
A čekaj, Asad i SAA su vojska za koju se može reći da je islamska?Challenger__ wrote:Koja drskost. Dođe i počne da ubjeđuje svijet kako su kvaziislamski droidi, fake-mudžahidi, kao, oponenti svojih tvoraca i sponzora, SAD i Izraela.
Da ne vjeruješ.
- Challenger__
#7469 Re: Sirija
Pusti Asada, šta se držite Asada k'o pjano rakije... To je kompleksna tema za jednostavan odgovor ali nije za PDF politika. Otvori temu na religiji pa ćemo o tome pisati.Ciprol wrote: A čekaj, Asad i SAA su vojska za koju se može reći da je islamska?
- Opetja033
#7470 Re: Sirija
Ne znam, nesto kontam mozda da se raja drze Assada jer je tema o Siriji i jer je Assad jedini i iskljucivi krivac za ovo krvoprolice u Siriji. Ljudi samo trazili slobodne, demokratske izbore da sami biraju ljude koji ce ih voditi, ovaj krvnik nije pristao..... I evo posljedica.
Cuj da se pustimo Assada na temi o Siriji.

Cuj da se pustimo Assada na temi o Siriji.
-
mmaar
#7471 Re: Sirija
...
Last edited by Anonymous on 17/03/2013 14:33, edited 1 time in total.
Reason: banned
Reason: banned
-
Sirom_ah
#7472 Re: Sirija
...
Last edited by Anonymous on 17/03/2013 14:34, edited 1 time in total.
Reason: opomena pred ban!
Reason: opomena pred ban!
-
Sirom_ah
#7473 Re: Sirija
Radost majki nakon sto su im sinovi pobjegli iz rezimske vojske,konacno svoji na svome,a koliko ih jos ima koji cekaju na priliku da se nadju na suprotnoj strani,Allah dragi zna,predpostavljam svi suni.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... g68STpe0i0
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... g68STpe0i0
-
Avetinho
#7474 Re: Sirija
Asad "brani" Siriju kasetnim bombama. Ovaj lik ce, prije nego li bude gorio u paklu, sigurno gorjeti i ovdje na ovom svijetu.
Paznja: naslovna strana nije kao ona s "prvom damom".
Opa. Pobjeze i general u oslobodioce. Za obozavaoce BBC-ja od prije neki dan:
Satic kuca tika-taka...
Paznja: naslovna strana nije kao ona s "prvom damom".
http://www.cbc.ca/news/world/story/2013 ... bombs.htmlThe Syrian regime is expanding its use of widely banned cluster bombs, an international human rights group said Saturday as the deadlocked conflict entered its third year.
Opa. Pobjeze i general u oslobodioce. Za obozavaoce BBC-ja od prije neki dan:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21817201A Syrian army general has reportedly defected to the opposition, saying that morale in the army had collapsed.
Satic kuca tika-taka...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#7475 Re: Sirija
zaboravio si taftanaz eirportKlavikula wrote: nego da predjemo na ozbiljne teme,