Sirija

Locked
Bosanski_kralj

#7126 Re: Sirija

Post by Bosanski_kralj »

Hiljade inforamcija, koje proturječe jedne drugima, smo se naslušali u protekle dvije godine o sukobu u Siriji. Ne zna se "ni ko pije, ni ko plaća", ali eto vi ste ipak kadri da razlučite "ko su pravi a ko krivi" i da srčano branite ove prve.

U vezi ovog sukoba mi je samo jasno, da mi ništa nije jasno.
Almond

#7127 Re: Sirija

Post by Almond »

Ono što je jasno,jedna po jedna država oko Izraela se urušava ekonomski,društveno,vojno i politički.
Kao što su Englezi koristili "vehabije" i Arape da sruše hilafet,i kao što su njih Amerikanci iskoristili da uvedu
petrodolar nakon čega se Amerika uzdigla kao velesila,tako i cionisti preko njih pripremaju teren za Veliki Izrael.
Murat Sabanovic

#7128 Re: Sirija

Post by Murat Sabanovic »

Almond wrote:Ono što je jasno,jedna po jedna država oko Izraela se urušava ekonomski,društveno,vojno i politički.
Kao što su Englezi koristili "vehabije" i Arape da sruše hilafet,i kao što su njih Amerikanci iskoristili da uvedu
petrodolar nakon čega se Amerika uzdigla kao velesila,tako i cionisti preko njih pripremaju teren za Veliki Izrael.
kratko i jasno :thumbup:
hneuron

#7129 Re: Sirija

Post by hneuron »

Almond wrote:Ono što je jasno,jedna po jedna država oko Izraela se urušava ekonomski,društveno,vojno i politički.
jednostavno i upečatljivo -slažem se.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7130 Re: Sirija

Post by Truba »

Image

neće daleko ostavit će i drugima malo zemlje

što je najgore drugi ginu za njihove interese i još sa osmijehom na licu s podrškom braće koja još mrzi izrael

:lol: :lol: :lol: neko se dobro smije u pozadini
jeza u ledja

#7131 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Odvadi malo.

Nema toliko jevreja da popuni ni trecinu od toga.

Svaki jadni diktator na BI pravda svoju diktaturu Izraelom. Do kad?
Avetinho

#7132 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Black swan wrote:Image

neće daleko ostavit će i drugima malo zemlje

što je najgore drugi ginu za njihove interese i još sa osmijehom na licu s podrškom braće koja još mrzi izrael

:lol: :lol: :lol: neko se dobro smije u pozadini
Evo npr. ja. Ja se na ovu mapu grohotom smijem.

AHAHAHA
hneuron

#7133 Re: Sirija

Post by hneuron »

Sirom_ah wrote:
Da li stvarno misliš da SAA nema pametnijeg posla od gađanja civila, pored Sirije pune bradate bagre?
Da preformulisemo pitanje,bagra iz SAA ima pametnijeg posla od gadjanja civila,samo sto ovako imaju manje zrtava,jer kad se sukobe sa borcima dobiju po njusci,iako imaju vojnu nadmoc i avijaciju.
Eto ti njihov pametniji posao,sramota zar ne??
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... SiE3YyFuVE
Po načinu na koji odgovaraju na gerilski rat pobunjenika svakom bi trebalo da bude jasno da svoje ciljeve odabiraju selektivno.Upotreba žive sile u njihovom slučaju -da ne uzimaju u obzir civilno stanovništvo- lahko bi se mogla nadomjestiti sa masivnom upotrebom artiljerijsko raketnih oruđa u koordiniranom sadejstvu na način da u napadnutom području stvore "tepihe" eksplozija raznih oruđa - ili kombiniranom upotrebom minimalno jednog ešalona lovaca bombardera , multirole fightera- i helikoptera tipa MI-17 ili u sadejstvu ova dva roda.Ovi frontalni napadi inače imaju za cilj neselektivno uništavanje svega živog - tip Faluja - Ovo u siriji nikada nije bio slučaj i ne vjerujem da će biti. Međutim stil borbe pobunjenika koji koriste i naravno računaju na to prevalentno urbane sredine za svoje taktike jer jednostvavno na ovaj način postižu dupli efekat .Sa jedne strane mogu se ravnopravno nositi sa snagama sirijskog KOV-a čak i u slučaju numeričke inferiornosti i ne postoji linija razgraničenja - a sa druge sve nevine civilne žrtve koje se nađu između pripišu drugoj strani zbog evidentne tehničke nadmoćnosti.Ako sumiramoovo sa terorističkim napadima autobombama jasno je zašto se uspjevaju održati ovako dugo. Ništa se ne dešava slučajno a assad u ovom slučaju ima ruke vezane.
zigs7

#7134 Re: Sirija

Post by zigs7 »

inhalier_stift wrote:
zigs7 wrote:http://youtu.be/MgyyOhHeZfI ovako tucu besarovi psi nema sta svaka im cast na pogotku,da Bog da im se vratilo deseterostruko
Laz, propaganda, snimljeno u Turskoj,snimanje i glumci finansirani saudijskim i katarakim parama, pokusaj kaljanja presvete casti njegovog preosvestenstva naseg vrlog predsjednika Asada, njegovih hrabrih generala, vojnika, tenkista, pilota... :zzzz:
pokusaj kaljanja presvete casti njegovog preosvestenstva naseg vrlog predsjednika Asada-kako vidim pASAD je poreklom od hriscanskijeg nebeskog naroda,uvjek se nesto novo sazna novo ovdje, al kad malo prokontam bolje ,onda skontam to mu ga dodje isto kao ono KOSOVO JE SRPSKO.
Challenger__

#7135 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

:thumbup:

Još kada bi izraelsko-američki tekbir-droidi ovo mogli da shvate... Nažalost, droid je droid, nema teorije.
Avetinho

#7136 Re: Sirija

Post by Avetinho »

hneuron wrote:
Sirom_ah wrote:
Da li stvarno misliš da SAA nema pametnijeg posla od gađanja civila, pored Sirije pune bradate bagre?
Da preformulisemo pitanje,bagra iz SAA ima pametnijeg posla od gadjanja civila,samo sto ovako imaju manje zrtava,jer kad se sukobe sa borcima dobiju po njusci,iako imaju vojnu nadmoc i avijaciju.
Eto ti njihov pametniji posao,sramota zar ne??
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... SiE3YyFuVE
Po načinu na koji odgovaraju na gerilski rat pobunjenika svakom bi trebalo da bude jasno da svoje ciljeve odabiraju selektivno.Upotreba žive sile u njihovom slučaju -da ne uzimaju u obzir civilno stanovništvo- lahko bi se mogla nadomjestiti sa masivnom upotrebom artiljerijsko raketnih oruđa u koordiniranom sadejstvu na način da u napadnutom području stvore "tepihe" eksplozija raznih oruđa - ili kombiniranom upotrebom minimalno jednog ešalona lovaca bombardera , multirole fightera- i helikoptera tipa MI-17 ili u sadejstvu ova dva roda.Ovi frontalni napadi inače imaju za cilj neselektivno uništavanje svega živog - tip Faluja - Ovo u siriji nikada nije bio slučaj i ne vjerujem da će biti. Međutim stil borbe pobunjenika koji koriste i naravno računaju na to prevalentno urbane sredine za svoje taktike jer jednostvavno na ovaj način postižu dupli efekat .Sa jedne strane mogu se ravnopravno nositi sa snagama sirijskog KOV-a čak i u slučaju numeričke inferiornosti i ne postoji linija razgraničenja - a sa druge sve nevine civilne žrtve koje se nađu između pripišu drugoj strani zbog evidentne tehničke nadmoćnosti.Ako sumiramoovo sa terorističkim napadima autobombama jasno je zašto se uspjevaju održati ovako dugo. Ništa se ne dešava slučajno a assad u ovom slučaju ima ruke vezane.
Kako je lijepo istoriju prepravljati retroaktivno.

Naravno, zaboravicemo kako je zaposlio snajpere, tenkove i avijaciju -- kada nije bilo ni traga ni glasa oruzanoj pobuni u Siriji. Je li valjda iko normalan ocekivao da ce Sirijci sjediti kao glineni golubovi, dok ih sve ne potamani.

Oruzanu pobunu iskoristio je da pobije i rastjera u izbjeglistvo ono stanovnistvo koje ga bas ne gotivi. Odakle mi je ova taktika poznata?
Challenger__

#7137 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Vidite gospodo... Pred nama se dešavaju OČIGLEDNI PROCESI, a ovi programirani i dalje lupetaju, lupetaju i lupetaju... Ignorancija, neznanje, seljakluk. Pokušavam da nađem elementarni smisao ovom vidu društvene interakcije kada je očigledno da

1. ne vide,
2. ne žele da vide,
3. sve i da hoće, ne mogu da vide.

Ima li uopšte smisla, ili ih sve treba pustiti da pocrkaju u svojim sopstvenim zabludama...
hneuron

#7138 Re: Sirija

Post by hneuron »

Ja Sam Odavle wrote:
hneuron wrote: Po načinu na koji odgovaraju na gerilski rat pobunjenika svakom bi trebalo da bude jasno da svoje ciljeve odabiraju selektivno.Upotreba žive sile u njihovom slučaju -da ne uzimaju u obzir civilno stanovništvo- lahko bi se mogla nadomjestiti sa masivnom upotrebom artiljerijsko raketnih oruđa u koordiniranom sadejstvu na način da u napadnutom području stvore "tepihe" eksplozija raznih oruđa - ili kombiniranom upotrebom minimalno jednog ešalona lovaca bombardera , multirole fightera- i helikoptera tipa MI-17 ili u sadejstvu ova dva roda.Ovi frontalni napadi inače imaju za cilj neselektivno uništavanje svega živog - tip Faluja - Ovo u siriji nikada nije bio slučaj i ne vjerujem da će biti. Međutim stil borbe pobunjenika koji koriste i naravno računaju na to prevalentno urbane sredine za svoje taktike jer jednostvavno na ovaj način postižu dupli efekat .Sa jedne strane mogu se ravnopravno nositi sa snagama sirijskog KOV-a čak i u slučaju numeričke inferiornosti i ne postoji linija razgraničenja - a sa druge sve nevine civilne žrtve koje se nađu između pripišu drugoj strani zbog evidentne tehničke nadmoćnosti.Ako sumiramoovo sa terorističkim napadima autobombama jasno je zašto se uspjevaju održati ovako dugo. Ništa se ne dešava slučajno a assad u ovom slučaju ima ruke vezane.

Naravno, zaboravicemo kako je zaposlio snajpere, tenkove i avijaciju -- kada nije bilo ni traga ni glasa oruzanoj pobuni u Siriji. Je li valjda iko normalan ocekivao da ce Sirijci sjediti kao glineni golubovi, dok ih sve ne potamani.

Oruzanu pobunu iskoristio je da pobije i rastjera u izbjeglistvo ono stanovnistvo koje ga bas ne gotivi. Odakle mi je ova taktika poznata?
Aha.. odustajem
Avetinho

#7139 Re: Sirija

Post by Avetinho »

hneuron wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
hneuron wrote: Po načinu na koji odgovaraju na gerilski rat pobunjenika svakom bi trebalo da bude jasno da svoje ciljeve odabiraju selektivno.Upotreba žive sile u njihovom slučaju -da ne uzimaju u obzir civilno stanovništvo- lahko bi se mogla nadomjestiti sa masivnom upotrebom artiljerijsko raketnih oruđa u koordiniranom sadejstvu na način da u napadnutom području stvore "tepihe" eksplozija raznih oruđa - ili kombiniranom upotrebom minimalno jednog ešalona lovaca bombardera , multirole fightera- i helikoptera tipa MI-17 ili u sadejstvu ova dva roda.Ovi frontalni napadi inače imaju za cilj neselektivno uništavanje svega živog - tip Faluja - Ovo u siriji nikada nije bio slučaj i ne vjerujem da će biti. Međutim stil borbe pobunjenika koji koriste i naravno računaju na to prevalentno urbane sredine za svoje taktike jer jednostvavno na ovaj način postižu dupli efekat .Sa jedne strane mogu se ravnopravno nositi sa snagama sirijskog KOV-a čak i u slučaju numeričke inferiornosti i ne postoji linija razgraničenja - a sa druge sve nevine civilne žrtve koje se nađu između pripišu drugoj strani zbog evidentne tehničke nadmoćnosti.Ako sumiramoovo sa terorističkim napadima autobombama jasno je zašto se uspjevaju održati ovako dugo. Ništa se ne dešava slučajno a assad u ovom slučaju ima ruke vezane.

Aha.. odustajem
Ne sumnjam. I mene bi bilo sramota tvrditi za krvoloka da "ima vezane ruke" dok SKUD-ovima, avijacijom i artiljerijom ravna gradove i tamani krvolocne babe i bradatu djecu po gradovima Sirije.
jeza u ledja

#7140 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:Vidite gospodo... Pred nama se dešavaju OČIGLEDNI PROCESI.
Citat godine. :oops:

Dakle, gospodo, u pitanju su procesi! Procesi, hej! :oops:

:lol:
sarajevoxxxx

#7141 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Opozicija ipak ide u Rim, svaka čast za Hatiba !
Navodno su dobili garanciju o konkretnoj pomoći, u prevodu, oružje bi konačno trebalo legalno da krene put Sirije.

Bešar umjesto sloma opozicije nakon dvije godine raketiranja i bombardovanja, ima nikad jaču i vojno i moralno opoziciju, sa tendencijom povećanja vojne moći.

Koji će to biti osječaj kada idiot skonča. Pola stoljeća puše narodu za vrat. Za Hamu mu babo nikad nije procesuiran. Diktator jedan kroz jedan. Decenijama mučio svoje sugrađane po zatvorima. Koliko su puta obavještajne službe pokucale u gluho doba noći i građane Sirije odvodili u nepoznato. Koliko je majki zaplakalo za svojim sinovima, koje je režim bahato i oholo odvodio, a potom im sudio i bez dokaza poslao na decenisku robiju.

Koliko je Sirijaca u dijaspori, koji nisu smjeli pomisliti na povratak u voljenu Siriju zbog idiota. Koliko su samo puta u životu imali neprijatnosti prilikom vađenja dokumenta. Sada su konačno blizu momenta kada će ratni zločinac Bešar i njegova svita morati odgovarati za sve zločine koje su počinili za ovih pola stoljeća.

Početi sa Hamom gdje je pobio 20-40 hiljada ljudi, i onda nastaviti sa pojedinačnim slučajevima zločina koje je režim počinio svih ovih decenija.
bogoljub

#7142 Re: Sirija

Post by bogoljub »

Član jedne skupine plaćenika koja djeluju u Siriji priznao je na javnoj televiziji da su počinili teroristička djela, otmice i ubojstva nedužnih civila.

Abdulhadi Mohammad Al-Khelef rekao je da su njegovi pripadnici uništili državno rodilište u Quseiru, u središnjoj pokrajini Homs, te preuzeli odgovornost za ubojstva nekoliko liječnika i drugih radnika.

"Iskopali smo 30 metara dug tunel iz obližnje kuće do bolnice, u kojem smo postavili i detonirali eksplozivne naprave", rekao je dodavši kako su eksplozije u tunelu aktivirali zajedno s oružanim napadom na bolnicu.

Al-Khelef je također potvrdio otmicu i mučenje 15 osoba u gradu al-Agrabyyeh gradu, i još pet u selu al-Ghassanyyeh, u Homsu. Rekao je kako su svo oružje i novac dobili iz Libanona od obitelji Dabbah Ghannouma.

Oružane skupine koji nastoje srušiti vladu predsjednika Bashara al Assada koriste bombaše samoubojice i izravne napade kako bi uništili infrastrukturu zemlje i posijali strah i osjećaj kaosa među civilnim stanovništvom.
Avetinho

#7143 Re: Sirija

Post by Avetinho »

bogoljub wrote:Član jedne skupine plaćenika koja djeluju u Siriji priznao je na javnoj televiziji da su počinili teroristička djela, otmice i ubojstva nedužnih civila.

Abdulhadi Mohammad Al-Khelef rekao je da su njegovi pripadnici uništili državno rodilište u Quseiru, u središnjoj pokrajini Homs, te preuzeli odgovornost za ubojstva nekoliko liječnika i drugih radnika.

"Iskopali smo 30 metara dug tunel iz obližnje kuće do bolnice, u kojem smo postavili i detonirali eksplozivne naprave", rekao je dodavši kako su eksplozije u tunelu aktivirali zajedno s oružanim napadom na bolnicu.

Al-Khelef je također potvrdio otmicu i mučenje 15 osoba u gradu al-Agrabyyeh gradu, i još pet u selu al-Ghassanyyeh, u Homsu. Rekao je kako su svo oružje i novac dobili iz Libanona od obitelji Dabbah Ghannouma.

Oružane skupine koji nastoje srušiti vladu predsjednika Bashara al Assada koriste bombaše samoubojice i izravne napade kako bi uništili infrastrukturu zemlje i posijali strah i osjećaj kaosa među civilnim stanovništvom.
Zijev.... advance.hr

Skupina Basarovih navijaca vise se ne trudi niti navesti izvore svojih propagandnih spotova.

Zasto ponovo nisam iznenadjen. Pa, mladi ruski dobrovoljci, citate li vi ista drugo osim Ruskaje Pravdaje i advance.hr?
hneuron

#7144 Re: Sirija

Post by hneuron »

Ja Sam Odavle wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

Ne sumnjam. I mene bi bilo sramota tvrditi za krvoloka da "ima vezane ruke" dok SKUD-ovima, avijacijom i artiljerijom ravna gradove i tamani krvolocne babe i bradatu djecu po gradovima Sirije.
[/quote][/quote]
Ja ne ulazim u sterilnu diskusiju tipa ovaj dobar ovaj ne valja ako pogledaš moja je bila površna analiza na odnos snaga i način ratovanja.. bez retoričkih primjesa..Ponavljam da assad želi napraviti "tabula rasa" ima snagu(u vojnom smislu) da to napravi..zatim slijedi ono zašto ne...itd.Doktrina modernih ratova podrazumijeva upotrebu najboljih raspoloživih sredstava kojim se u najkraćem mogućem roku ostvaruje željeni cilj sa minimalnim gubitkom vlastite žive sile a svi gubitci sa civilne strane se danas nazivaju kolateralnom štetom(!?!)Da je assad jednom pokušao upotrebiti ..šta znam 20 MIG29 i 30 MIG25 i 20 MI17-35 zajedno u sadejstvu sa par baterija SKUD-ova i FROG 7 zamisli šta bi u jednom satu mogli napraviti.Ali nije i mislim da neće.Onda bi sam sebi presudio.Ovaj tip ratovanja u pojačanom obliku drugi upotrebljavaju.Gerilskom tipu ratovanja se suprostavio slanjem vlastitog KOV-a u žarišta ..a može uraditi evidentno drukčije ...šta misliš zašto??? ako čitaš moje postove vidjećeš da ne ideologiram niti "navijam" za bilo koga u ovom sukobu.Stoga i sve primjese koje se lijepe mojem su tendenciozne.
Last edited by hneuron on 25/02/2013 23:24, edited 1 time in total.
Avetinho

#7145 Re: Sirija

Post by Avetinho »

hneuron wrote:.
Ono gore nisam ja pisao, nego ti, a ono sto pise da si ti, nisi nego ja.
De malo pazi. Jos ce neko pomisliti da sam za Basara, gluho bilo.
Last edited by Avetinho on 25/02/2013 23:18, edited 1 time in total.
udrch

#7146 Re: Sirija

Post by udrch »

a prije ovoga smo gledali jačanje arapskih država oko Izraela..da se nisu desila ova rušenja demokratski izabranih diktatora Izrael bi bio uništen..
Hilafet se završio mnogo ranije nego je zvanično objavljeno..
prema većini islamskih historičara kraj hilafeta je počeo onog trenutka kada je Sulejmana naslijedio Selim II Pijanica..čak se i ovoj safunici implicira na njegovu nesposobnost..
arapi jesu iskorišteni, ali turskoj već stoljećima nije bilo nikakve pomoći..
hneuron

#7147 Re: Sirija

Post by hneuron »

Ja Sam Odavle wrote:
hneuron wrote:.
Ono gore nisam ja pisao, nego ti, a ono sto pise da si ti, nisi nego ja.
De malo pazi. Jos ce neko pomisliti da sam za Basara, gluho bilo.
Izmjenjeno -opasnost prošla
mmaar

#7148 Re: Sirija

Post by mmaar »

Sta nocas vele droidi? Je li Sirija pala?
Last edited by mmaar on 25/02/2013 23:48, edited 1 time in total.
hneuron

#7149 Re: Sirija

Post by hneuron »

sarajevoxxxx wrote:Opozicija ipak ide u Rim, svaka čast za Hatiba !
Navodno su dobili garanciju o konkretnoj pomoći, u prevodu, oružje bi konačno trebalo legalno da krene put Sirije.

Bešar umjesto sloma opozicije nakon dvije godine raketiranja i bombardovanja, ima nikad jaču i vojno i moralno opoziciju, sa tendencijom povećanja vojne moći.

Koji će to biti osječaj kada idiot skonča. Pola stoljeća puše narodu za vrat. Za Hamu mu babo nikad nije procesuiran. Diktator jedan kroz jedan. Decenijama mučio svoje sugrađane po zatvorima. Koliko su puta obavještajne službe pokucale u gluho doba noći i građane Sirije odvodili u nepoznato. Koliko je majki zaplakalo za svojim sinovima, koje je režim bahato i oholo odvodio, a potom im sudio i bez dokaza poslao na decenisku robiju.

Koliko je Sirijaca u dijaspori, koji nisu smjeli pomisliti na povratak u voljenu Siriju zbog idiota. Koliko su samo puta u životu imali neprijatnosti prilikom vađenja dokumenta. Sada su konačno blizu momenta kada će ratni zločinac Bešar i njegova svita morati odgovarati za sve zločine koje su počinili za ovih pola stoljeća.

Početi sa Hamom gdje je pobio 20-40 hiljada ljudi, i onda nastaviti sa pojedinačnim slučajevima zločina koje je režim počinio svih ovih decenija.
Kao prvo na eventualnu dodatnu militarizaciju ovog sukoba (ako se dogodi) "drugi" akteri ovog sukoba neće sjediti skrštenih ruku i osigurali su se za slučaj da se to desi.Ti ovdje prodaješ zdravo za gotovo dajući "eventualnim" pobjednicima svojstva koja nemaju.. svjedoči Libija Tunis Egipat Irak itd.Maksimalno što bi u ovom slučaju sirija dobila bila bi duboko podjeljena i marionetski orijentisana sirija po mjeri drugih, gdje bi se prava klanova i sekti branila oružjem ( Libija ) Drugo vi svu sirijsku opziciju trpate u isti koš a svima je jasno da njihove ideologije toliko odudaraju da bi sutra ratovali između sebe. Napraviti od toga zajedničku vrijednost je utopija.Ali prije svega sačekajmo da se neke stvari dese pa da diskutujemo. Ne vidim neku naročitu vrijednost napisanog.
Last edited by hneuron on 26/02/2013 00:00, edited 1 time in total.
Avetinho

#7150 Re: Sirija

Post by Avetinho »

hneuron wrote:Ne vidim neku naočitu vrijednost napisanog.
Kakvu naocitu vrijednost?
Locked