Sirija

Locked
crnobijelouboji

#6601 Re: Sirija

Post by crnobijelouboji »

Ciprol wrote:
Klavikula wrote:@Ciprol
normalna vlast kao u Libiji?
neka hvala, radaije cu ostat kuci.
Polako. Smirit će se to aBd. Bolje i ova vlast, nego ona koja je podržavala Miloševića :)
njemu je ta miloševićevsko-asadovska bolja, pa tip još uvijek vjeruje da živi u Jugoslaviji .. :lol:
Klavikula

#6602 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Ciprol wrote:
Polako. Smirit će se to aBd. Bolje i ova vlast, nego ona koja je podržavala Miloševića :)
how yes no
Ciprol

#6603 Re: Sirija

Post by Ciprol »

Klavikula wrote:
Ciprol wrote:
how yes no

Ma drž' se ti Rusa, oni nikad muslimanima naudili nisu.
Ali_Agca

#6604 Re: Sirija

Post by Ali_Agca »

crnobijelouboji wrote:ko nas bre zavadi... :-)
CIA,Mosad,zapad i idologije koje se finansiraju "petrodolarima"

Image
Ali_Agca

#6605 Re: Sirija

Post by Ali_Agca »

Ciprol wrote:Ma drž' se ti Rusa, oni nikad muslimanima naudili nisu.
Jesu, ali u usporedbi sa USA-ovcima i izraelcima,najvecim saveznicima FSA, ruse bi mogao nazvati Poslanikovim ashabima.
Ciprol

#6606 Re: Sirija

Post by Ciprol »

Ali_Agca wrote:
Jesu, ali u usporedbi sa USA-ovcima i izraelcima,najvecim saveznicima FSA, ruse bi mogao nazvati Poslanikovim ashabima.
:run:

genijalno!

Jel' u tu grupu svrstavaš i ruske dobrovoljce u BiH?
crnobijelouboji

#6607 Re: Sirija

Post by crnobijelouboji »

Ciprol wrote:
Ali_Agca wrote:
:run:

genijalno!

Jel' u tu grupu svrstavaš i ruske dobrovoljce u BiH?
takvi su sljedbenici tiranskih učenjaka i ''uleme'' poput el-Butija, i Buti je nazvao Bašarove koljače poput Poslanikovih ashaba...tkao i ovaj, ruske genocidaše koji trijebe muslimane po Čečeniji naziva POslanikovim ashabima... :-)
hneuron

#6608 Re: Sirija

Post by hneuron »

Ne trebaju naočale da se shvati da je vahabizam uveliko našao plodno tlo i na našim prostorima. Činjenica je da svugdje gdje ovaj pokret ekstremista morbidnih ideja nađe plodno tlo ta društva neminovno prolaze kroz more problema.Na nama je koliko će mo ozbiljno shvatiti ovu nazvao bih je "prijetnu" koja stvara razdor unutar bošnjačkog korpusa i obezvrednjava lijepu nam našu tradiciju i kulturu koltiviranu i čuvanu vijekovima. Tendencija seviranog globaliziranja njihovih ideja iziskuje adekvatno zalaganje na polju minimiziranja njihovih ideja i pokreta kao i lobiranja na očuvanju i promociji tradicionalnih bošnjačkih vrijednosti na našim prostorima. I ova tema je odličan dokaz gore navedenog.
hneuron

#6609 Re: Sirija

Post by hneuron »

mmaar wrote:Image
Hvala za ovu karikaturu! Ona najbolje opisuje i namjere provokatora koji ordiniraju na forumu, posebno na ovoj temi i temi o Iranu.[/quote]
Činjenica je da smo više puta na ovoj temi pokušali da upozorimo na pomenuti kontekst kao i pojasnimo realnu dimenziju ovog viješto serviranog razdora i sukoba ali gospoda pobornici ovog konflikta nikada nisu niti pokušali racionalno diskutovati po meritumu.Međutim to nikako ne treba biti razlog da prestanem pisati i diskutovati po pomenutom na način kako smo to predhodno radili. Ja sam odavno pokrenuo ovu temu ovdje ali osim sterilnih mahalskih kritika na stil i način pisanja nisaam uspio zainteresovati forumaše.Biti će da većina ovdašnjih ne žele elaborirati vlasito ubjeđenje po pomenutom već smo odobravaju ili negiraju servirano na vrlo karakterističan i zabrinjavajući način. Shvatiti srž ovoga problema i elaborirati porazne efekte ove dogme je od fondamentalnog značaja i ne treba minimizirati produkt ovog konflikta.
sarajevoxxxx

#6610 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kaligula I wrote:
Što se tiče tvog pogleda na diktaturu...da li ti je poznato slijedeće:
Da se u Iranu nalazi crkva sv. Marije koja je druga najstarija na svijetu, nakon one u palestinskom Betlehemu,
da se stotine tisuća iranskih kršćana slobodno obavljaju bogoslužje u 600 aktivnih crkava diljem Irana,
da je Iran većinski muslimanska država s najviše crkava (600), a slijedi Turska sa 236,
da su asirski kršćani prebacili sjedište svoje međunarodne udruge iz New Yorka u Teheran pod obrazloženjem kako se u Iranu najviše poštuju njihova vjerska prava,
da vjerske manjine kršćana, židova i zoroastrijaca imaju stalne zastupnike u iranskom parlamentu uz dodatno pravo glasa za političke stranke,
da Iran zabranjuje knjige i filmove koji se smatraju uvredljivima za kršćanstvo i ostale religije itd., itd.?
- Sadik Ibrahimović naš Tuzlak je u jednom kratkom memoarskom romanu ''Molitva u Reyu'' dosta precizno, jednostavno, i nepretenciozno, opisao iransko društvo. Dakle, ne radi se ni o kakvom frustriranom vehabiji. Čovjek je boravio u Teheranu dvije godine, radio kao urednik na Iranskoj radio-televiziji. Ne vidim razloga da mu ne vjerujem, ili pak da je potaknut zlobom i mržnjom prema Iranu napisao ''Molitva u Reyu''.

- Još bolja knjiga koja isto tako pruža mnogo informacija o iranskom društvu je od iranske odvjetnice i borca za ljudska prava, i dobitnice Nobelove nagrade Širin Ebadi. Knjiga se zove ''Buđenje Irana''.

Image

Image
Žena na fantastičan i prezanimljiv način piše o svemu onome što je proživjela u Iranu. Na mnogo mjesta čitatelja natjera na razmišljanje, a i najtvrđe srce ne vjerujem da može ostati ravnodušno na neka njena iskustva sa iranskim obavještajnim službama koje je opisivala u knjizi.

Bio sam u Saudiji godinu dana, naravno, i ona je daleko od demokratije, ali pola onoga o čemu je Širin govorila nemaš u Saudiji, prije svega mislim, na ubistva intelektualaca, mučenja, odvođenja u gluho doba noći.
mmaar

#6611 Re: Sirija

Post by mmaar »

sarajevoxxxx wrote: pola onoga o čemu je Širin govorila nemaš u Saudiji, prije svega mislim, na ubistva intelektualaca, mučenja, odvođenja u gluho doba noći.
Cuj intelektualci u okupiranoj Arabiji? :shock: :shock: :shock:

Tamo je najveci intelektualni autoritet onaj koji je bacao do jucer fetve na sve one koji tvrde da se Zemlja okrece :D :D :D Bin Baz, kako li vec :lol: :lol: :lol:

Image

Kako ste samo providni :lol:
Ciprol

#6612 Re: Sirija

Post by Ciprol »

mmaar wrote:
sarajevoxxxx wrote: pola onoga o čemu je Širin govorila nemaš u Saudiji, prije svega mislim, na ubistva intelektualaca, mučenja, odvođenja u gluho doba noći.
Cuj intelektualci u okupiranoj Arabiji? :shock: :shock: :shock:

Tamo je najveci intelektualni autoritet onaj koji je bacao do jucer fetve na sve one koji tvrde da se Zemlja okrece :D :D :D Bin Baz, kako li vec :lol: :lol: :lol:

Image

Kako ste samo providni :lol:
Znaš ti dobro kako se zove, inače ga ne bi spominjao :)
To što je jedna osoba tvrdila tako, ne znači da svi tako misle!
hneuron

#6613 Re: Sirija

Post by hneuron »

Boigrafija pomenute se lahko može konsultirati.Obično se za jednog nobela kaze da je "auctoritas maximus" na polju vlastitog domena - možda ne treba nijekati isto ali meni ostavlja neizbježan dojam da je politički motiviranan imajući u vidu globaliziranu strategiju danas vrlo prepoznatljivu po pitanju Irana. Jedno se mora priznati da je nečim "vrlo motivisana". Sa druge strane zadirati u poslove drržavne sigurnosti bilo koje zemlje manje ili više demokratske nikada nije bezbolno ma čime bili motivisani i ne predstavlja mjerilo validnosti njenog zalaganja.Po meni je autoritativan zagovornik neo-pahlavizma sa prilogom koji je danas veoma cijenjen u određenim krugovima.
mmaar

#6614 Re: Sirija

Post by mmaar »

Naravno da znam, jer biti takav mracnjak i to bez ikakve konkurencije u svijetu, a ostati nepoznat, to je nemoguce. :)
Nego, reci nam ko je on, neki nebitni stanovnik okupirane Arabije ili...?

Da, da, ne misle svi tako!

Vehabizam i saudijska Arabija su inace najbolji primjeri pluralizma misljenja i uvazavanja drugog i drugacijeg :lol: :lol: :lol:

Nego, cuo sam da je sejh bacao i fetve na televizore i sve one koji ih gledaju? S obzirom da si na izvoru i sigurno bolje upucen od vecine forumasa, mozes li nam potvrditi ili opovrgnuti tu informaciju?
Ciprol

#6615 Re: Sirija

Post by Ciprol »

mmaar wrote:Naravno da znam, jer biti takav mracnjak i to bez ikakve konkurencije u svijetu, a ostati nepoznat, to je nemoguce. :)

Vehabizam i saudijska Arabija su inace najbolji primjeri pluralizma misljenja i uvazavanja drugog i drugacijeg :lol: :lol: :lol:

Nego, cuo sam da je sejh bacao i fetve na televizore i sve one koji ih gledaju? S obzirom da si na izvoru i sigurno bolje upucen od vecine forumasa, mozes li nam potvrditi ili opovrgnuti tu informaciju?
Slabe ti nešto provokacije, nisi uspješan.

A da Sirija je primjer demokratije u kojoj se ne mijenjaju zakoni kad treba doći neko na vlast.

A tek Iran, tamo nikad nisu bili lažirani rezultati izbora, i nikad nije bilo protesta poslije.

Za te fetve ne znam, tako da ti, na tvoju žalost, ne mogu ništa reći po tom pitanju :sad:
mmaar

#6616 Re: Sirija

Post by mmaar »

Ciprol wrote:
mmaar wrote:Naravno da znam, jer biti takav mracnjak i to bez ikakve konkurencije u svijetu, a ostati nepoznat, to je nemoguce. :)

A da Sirija je primjer demokratije u kojoj se ne mijenjaju zakoni kad treba doći neko na vlast.

A tek Iran, tamo nikad nisu bili lažirani rezultati izbora, i nikad nije bilo protesta poslije.

Za te fetve ne znam, tako da ti, na tvoju žalost, ne mogu ništa reći po tom pitanju :sad:
"Malo" si opet odlutao.Tema je Sirija. Moguce da je bilo laziranja nekih izbornih rezultata u Siriji, ne tvrdim ni jedno ni drugo, mada herojski otpor sirijskog naroda govori dosta toga. I da jeste bilo laziranja izbora, i to je ogromni civilizacijski iskorak za one koji "oslobadjaju" Siriju, za zaljevske monarhije, za apsolutisticku marionetsku familiju Saud ili katarskog diktatora koji je uz pomoc Amerikanaca vojnim udarom svrgnuo svog vlastitog oca i zaposjeo njegovo mjesto. Tamo ni pomisao o izborima ne postoji.
Ciprol

#6617 Re: Sirija

Post by Ciprol »

mmaar wrote:
Ciprol wrote:

"Malo" si opet odlutao.Tema je Sirija. Moguce da je bilo laziranja nekih izbornih rezultata u Siriji, ne tvrdim ni jedno ni drugo, mada herojski otpor sirijskog naroda govori dosta toga. I da jeste bilo laziranja izbora, i to je ogromni civilizacijski iskorak za one koji "oslobadjaju" Siriju, za apsolutisticku marionetsku familiju Saud ili katarskog diktatora koji je uz pomoc Amerikanaca vojnim udarom svrgnuo svog vlastitog oca i zaposjeo njegovo mjesto. Tamo ni pomisao o izborima ne postoji.
Onaj post je bio za ovu temu, vidim da sam negdje grešku napravio.

A promjena zakona da Bašar može doći na vlast, to nebitno?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6618 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

malo je off al kao odgovor provokatorima
odgovor šejha bin baza na pitanje da li je zemlja okrugla

According to the people knowledge (scholars of Islaam) the earth is round, for indeed Ibn Hazm and a group of other scholars mentioned that there is a consensus (unanimous agreement, Ijmaa') among the people of knowledge that it is round. This means that all of it is connected together thus making the form of the entire planet like a ball. However, Allaah has spread out surface for us and He has placed firm mountains upon it and placed the animals and the seas upon it as a mercy for us... Shaykh Ibn Baaz
(http://www.fatwa-online.com)
mmaar

#6619 Re: Sirija

Post by mmaar »

japin_mutapi wrote:malo je off al kao odgovor provokatorima
odgovor šejha bin baza na pitanje da li je zemlja okrugla

According to the people knowledge (scholars of Islaam) the earth is round, for indeed Ibn Hazm and a group of other scholars mentioned that there is a consensus (unanimous agreement, Ijmaa') among the people of knowledge that it is round. This means that all of it is connected together thus making the form of the entire planet like a ball. However, Allaah has spread out surface for us and He has placed firm mountains upon it and placed the animals and the seas upon it as a mercy for us... Shaykh Ibn Baaz
(http://www.fatwa-online.com)
Ima li sta za televizor?
zigs7

#6620 Re: Sirija

Post by zigs7 »

VEHABIZAM.Sta mu ga to bude mislim puno se spominje ta rijec a pripadnici vehabijama pa me interesuje ako mogu dobit podatke gdje im je sjediste glavno ko im je vodja glavni i ostali podaci.Mislim posto se smatram pripadnikom istinske vjere onda bih volio znat ko su ti ljudi i taj pokret posto pod tim pseudonimom ne mogu nac da se neko predstavlja na netu
mmaar

#6621 Re: Sirija

Post by mmaar »

Ciprol wrote:
Onaj post je bio za ovu temu, vidim da sam negdje grešku napravio.

A promjena zakona da Bašar može doći na vlast, to nebitno?
Reci nam nesto o demokratskoj i visestranackoj alternativi koju pod pokroviteljstvom Sauda i katarskog diktatora donose "oslobodioci"?
Ciprol

#6622 Re: Sirija

Post by Ciprol »

mmaar wrote:
Ciprol wrote: Reci nam nesto o demokratskoj i visestranackoj alternativi koju pod pokroviteljstvom Sauda i katarskog diktatora donose "oslobodioci"?
Kad mi opravdaš promjenu zakona da bi Bašar mogao doći na vlast, ja ću ti odgovoriti.
Ciprol

#6623 Re: Sirija

Post by Ciprol »

zigs7 wrote:VEHABIZAM.Sta mu ga to bude mislim puno se spominje ta rijec a pripadnici vehabijama pa me interesuje ako mogu dobit podatke gdje im je sjediste glavno ko im je vodja glavni i ostali podaci.Mislim posto se smatram pripadnikom istinske vjere onda bih volio znat ko su ti ljudi i taj pokret posto pod tim pseudonimom ne mogu nac da se neko predstavlja na netu
pitaj mmaar-a, očito ima informacije iz prve ruke.
mmaar

#6624 Re: Sirija

Post by mmaar »

zigs7 wrote:VEHABIZAM.Sta mu ga to bude mislim puno se spominje ta rijec a pripadnici vehabijama pa me interesuje ako mogu dobit podatke gdje im je sjediste glavno ko im je vodja glavni i ostali podaci.Mislim posto se smatram pripadnikom istinske vjere onda bih volio znat ko su ti ljudi i taj pokret posto pod tim pseudonimom ne mogu nac da se neko predstavlja na netu
To ti je ono kad ne mozes sastaviti i napisati ni jednu jedinu smislenu i pravopisno korektnu recenicu, ali vehabizam nije tema.
mmaar

#6625 Re: Sirija

Post by mmaar »

Ciprol wrote:
mmaar wrote:
Ciprol wrote: Reci nam nesto o demokratskoj i visestranackoj alternativi koju pod pokroviteljstvom Sauda i katarskog diktatora donose "oslobodioci"?
Kad mi opravdaš promjenu zakona da bi Bašar mogao doći na vlast, ja ću ti odgovoriti.
Ne pravdam ja nista. Asad je nebitan. Sirija moze i bez njega. Bitan je otpor sirijskog naroda pokusajima da se Sirija vrati u kameno doba.

Izvoli sad, reci nam nesto o demokratskoj i visestranackoj alternativi koju pod pokroviteljstvom Sauda i katarskog diktatora donose "oslobodioci"?
Locked