Sirija

Locked
Klavikula

#5176 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:ja ne znam jel vi citate ista osim islambosna. i sirijski opservatoriji za ljudska prava u lonodnu je potvrdio da je baza bombardovana nakon zauzimanja terorista. mogu misliti kakva je zaista situacija na terenu kad je cak i opservatoriji iz londona potvrdio ovu vijest.
Aha, dakle nemas nijednog jedinog argumenta iz bilo kojeg nezavisnog medija kada tvrdis da je poginulo 1500 oslobodilaca. Vec se sluzis pogadjanjima, znaci ako je Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao kako je baza bombardovana nakon sto je oslobodjena - time potvrdjuju rezimsku izmisljotinu da je 1500 ljudi poginulo u tom napadu.

Logika. :lol:
podatak od 1500 poginulih sam nasoa na mcm. ako se nekom da traziti moze pogledati par stranica unazad na temi o Siriji na mcm.
Opetja033

#5177 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:podatak od 1500 poginulih sam nasoa na mcm. ako se nekom da traziti moze pogledati par stranica unazad na temi o Siriji na mcm.
Samo retardirana osoba moze i pomisliti da je pri ovom oslobodilackom napadu moglo poginuti 1500 ljudi - ma na obje strane a kamoli na jednoj. Nisi retardiran, pa fakat ne vidim razloga zasto bi svoj kredibilitet srozavao ovakvim nebulozama. Od ovih konspirativaca ti si najmanje paranoican i barem znas argumentirati svoje tvrdnje. Ostali tvoji istomisljenici ti nisu ni do koljena. Ali brate, pominjate hiljade mrtvih pri napadu na jednu bazu....... Ma daj, hajde - mozes ti to bolje. Izvini na ovome sto cu ti reci, fakat te postujem iako se ne slazemo gotovo ni po jednom pitanju, ali ne mogu da vjerujem da si ti napisao ovakvu glupost. Hajde, ako je u pitanju propaganda i pravdanje cinjenice da je rezimska vojska ostala bez jedne vrlo vazne baze - u stilu "ali smo skupo prodali svoju kozu" - u redu, moze ti se i progledati kroz prste. Ali ako i ti stvarno vjerujes u to..... Onda sam te pogresno procijenio. A mislim da nisam, tj da ni ti sam ne vjerujes da je ova cifra i blizu stvarne.
Svi podaci govore o ukupno par desetina poginulih sa obje strane.
sarajevoxxxx

#5178 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kako izgleda baviti se novinarstvom u ratom zahvaćenoj Siriji zna ovaj momak:

Image

Dobiva pretnje i od režimu naklonjenih ljudi a bogami ni borci FSA ga baš ne simpatišu. Ima 30 godina i zove se Halid El Hatib i uređuje sedmičnik ''Sirija El Hure'' koji izlazi u gradu blizu Haleba koji je pod kontrolom Slobodne sirijske vojske. Sa Halidom radi još desetak momaka starosne dobi 25-30 godina.

Sedmičnik se štampa u Turskoj u 6000 primjeraka i dijeli se besplatno na teritoriji pod kontrolom FSA
udrch

#5179 Re: Sirija

Post by udrch »

asurbanipal wrote:
Prof. Bar-Zohar: Assadovo hemijsko oružje prijetnja je i Izraelu

Poznati izraelski pisac i intelektualac prof. dr. Michael Bar-Zohar u razgovoru za agenciju Anadolija kazao je da bi eventualni napad hemijskim oružjem sirijskog režima direktno ugrozio i državu Izrael.

“Mi u Izraelu mislimo da je sirijski narod koji traži slobodu, u pravu, ali ne bismo željeli da imamo problema ni sa jednom stranom u toj zemlji. Hemijskim napadom sirijskog režima i Izrael bi bio pogođen. Na istom smo brodu sa Turskom. Turska sada ima rakete Patriot, ali i mi dijelimo iste zabrinutosti. Naravno da ni Izrael ne želi biti meta oružanih napada iz Sirije”, kazao je Bar-Zohar.

Istakao je da je Turska od samog osnivanja Izraela uvijek bila najbliži njegov saradnik na Bliskom istoku.

“Turska je danas na Bliskom istoku najveća sila u arapskom i muslimanskom svijetu. Turska je zasigurno jedna moderna i demokratska zemlja, koja ima status regionalne sile. Irak i Egipat su pokušali upravljati Bliskim istokom, ali Turska je u tom dijelu svijeta mnogo utjecajnija sila”, rekao je Bar-Zohar.

On smatra da bi rat u Siriji uskoro mogao biti okončan jer je veliki broj zemalja priznao opozicione snage, uključujući i Ameriku.

“Vjerujem da će sirijsko pitanje uskoro biti riješeno. Događaji u toj zemlji mogli bi se okončati prije nego što se to očekuje. Značajno je da je Amerika prvi put priznala jednu opozicionu skupinu u Siriji”, izjavio je Bar-Zohar.

Dodao je da je Turska jedina zemlja u regiji na koju se mogu osloniti arapske i muslimanske zemlje.

“Turska je jedini pouzdan partner za čitav muslimanski svijet. Zato Turska i Izrael moraju djelovati zajedno i imati dobre odnose. Bili bismo sretni da Turska bude lider muslimanskog svijeta”, rekao je ovaj izraelski intelektualac.

Napomenuo je da je potrebno što prije doći do mirovnog sporazuma koji bi bio dobar kako za Izrael tako i za Palestinu.

“Bitno je da svi na Bliskom istoku shvate da Izrael nije privremena država. Mi nećemo ubijati, ali neka Arapi ne ubijaju nas. Konačno moramo naučiti da živimo jedni sa drugima”, kazao je Bar-Zohar.
Shvatili su to ovi "pobunjenici", i sad naravno odrađuju prljavi posao za Izrael...Naravno sa Allahovim imenom na usnama... :D

:dance:
neznam što pišeš ovakve gluposti..ti si koliko znam korektan momak..
jel možeš navesti ijednu bitku koju je ikad ijedna armija dobila upotrebom hemijskog oružja..
hemijsko oružje su izmisli amerikanci da bi napali Irak, ali objektivno ono nikad nije bilo posebna prijetnja u bilo kojem ratu..normalno je da ove tehnološki zaostale arapske zemlje neće optuživati za nukleranu ili neku drugu tehnologiju..oni su jedino sposbni i napraviti suzavac..samo što taj suzavac proglasiš globalnom prijetnjom i dobiješ efekat..

možeš li zamisliti način na koji bi Sirija napala Izrael dovoljnom količinom hemijskog oružja..ja jedino kontam da ih napadnu onim velikim transportnim avionima, ali da unaprijed skontaju kako da zaobiđu PVO..
udrch

#5180 Re: Sirija

Post by udrch »

Klavikula wrote:ja ne znam jel vi citate ista osim islambosna. i sirijski opservatoriji za ljudska prava u lonodnu je potvrdio da je baza bombardovana nakon zauzimanja terorista. mogu misliti kakva je zaista situacija na terenu kad je cak i opservatoriji iz londona potvrdio ovu vijest.
izgleda da je i taj islambosna relevantiniji od tog mcm i advance.hr..
na mcm 1500 poginulih :lol: , klasična ona patka kao tokom rata kod nas..gine so ko glineni golubovi..jebote pa vidiš ovih kauboja po Sarajevu, popucaju se sa par metara, u glavu budu ranjeni i opet prežive..

doduše ovi na mcm su makar čuli da je taftanaz pao, ovi na advance još nisu dobili potvrdu informacije..očekuju skoro javljanje Bašara uživo putem video linka..
Avetinho

#5181 Re: Sirija

Post by Avetinho »

udrch wrote: hemijsko oružje su izmisli amerikanci da bi napali Irak, ali objektivno ono nikad nije bilo posebna prijetnja u bilo kojem ratu.
Nisi mi ovo dobro napisao.

Hemijsko oruzje je u upotrebi u raznim ratovima pa skoro 100 godina.
Cak i Irak, koji je okupiran pod pogresnom pretpostavkom o posjedovanju hemijskog oruzja, koristio je isto protiv vlastitog stanovnistva nakon Prvog zaljevskog rata. Sadamov Chemical Ali je sprzio hiljade irackih Kurda devedesitih, ako se ne varam.
udrch

#5182 Re: Sirija

Post by udrch »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
udrch wrote: ne znam koji put ponavljam, ja u svojim postovima ne veličam one koji se zovu "opzicija", jer su mi njihovi ciljevi još nejasni, struktura nepoznata..kada se to ujedini u ozbiljnu oružanu snagu onda će imati moju podršku..

To je sustina koja odredjuje nase "za ili protiv". Ja ne vidim da itko zdusno podrzava Asada, cak sam i ja za njegov odlazak, ali ovi sto sebe nazivaju "oslobodiocima" su u vecini slucajeva neartikulisane grupe, mix svega i svacega, pa samim tim su i veca opasnost za buducnost Sirije. Sad za sad je Asad manje zlo od njih.
Zao mi je sirijskog naroda koga su uvukli u sve ove patnje. :sad:
post iz kojeg si izvukao ovaj dio je replika na link na kojem se iživlajvaju na mrtvim ljudima koji nisu bašarovi..
ja ne znam šta ti čitaš ako tvrdiš da ne vidiš da itko zdužno podržava Assada..
doduše ovdje ga i ne podržavaju, ovdje navijaju za njega..
udrch

#5183 Re: Sirija

Post by udrch »

Ja Sam Odavle wrote:
udrch wrote: hemijsko oružje su izmisli amerikanci da bi napali Irak, ali objektivno ono nikad nije bilo posebna prijetnja u bilo kojem ratu.
Nisi mi ovo dobro napisao.

Hemijsko oruzje je u upotrebi u raznim ratovima pa skoro 100 godina.
Cak i Irak, koji je okupiran pod pogresnom pretpostavkom o posjedovanju hemijskog oruzja, koristio je isto protiv vlastitog stanovnistva nakon Prvog zaljevskog rata. Sadamov Chemical Ali je sprzio hiljade irackih Kurda devedesitih, ako se ne varam.
ne čitaj doslovno..znam odkad je hemijsko oružje u upotrebi..Sadam je upotrijebio hemijsko oružje, ali ih je više "sprženo" bojevom municijom..

mislio sam da su ga izmislili kao veliku prijetnju po svijet, izrael, ameriku i sl..jer najlakše je sa tim manipulisati, malo je hemijskih inžinjera među običnim svijetom da im pojasne da je to obična ubleha..
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5184 Re: Sirija

Post by Hame_ »

Prijetnja iračkim hemijskim sredstvima je ostala misterija/misteriozna laž, nama surferima.

Kontam - komotno su mogli u metežu rata dovuć za kamera i snimanja par cisterni hlora, a nisu.

E, to je meni misterija i dan danas - što nisu?
asurbanipal

#5185 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Hame_ wrote:Prijetnja iračkim hemijskim sredstvima je ostala misterija/misteriozna laž, nama surferima.

Kontam - komotno su mogli u metežu rata dovuć za kamera i snimanja par cisterni hlora, a nisu.

E, to je meni misterija i dan danas - što nisu?
"Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvjerka ostavi svoj trag..." 8)
mmaar

#5186 Re: Sirija

Post by mmaar »

Istaknuti egipatski mislilac i analitičar kazavši da je cionističkih režim ushićen i srećan zbog krize u Siriji je naveo: Cionistička obavještajna služba MOSAD se direktno mješa i upliće u unutrašnju krizu Sirije.

Prema izvještaju agencije Fars, Muhamed Hosnin Hejkal je u razgovoru za egipatsku tv mrežu CBC kazao: Činjenica je da se uložu nastojanja za uništavanje Sirije ali još je zanimljivije i čudnije kako lideri te zemlje uspjevaju odolijevati svim tim napadima. Hejkal je u programu pod nazivom “Gdje je Egipat i u kojem se pravcu kreće” naglasio: Britanska tv mreža BBC-i je emitovanjem neistinitih i nepotvrđenih vijesti o Siriji direktno uključena u rat u toj zemlji. Ukazavši na zahtjev Katara za vojnu intervenciju arapskih zemalja u Siriji, Hejkal je zaključio: Od početka nemira u Siriji pa sve do danas Katar je izdvojio 15 milijardi dolara protiv vlade u Damasku.

Tako to radi rezim turskog Milosevica i njegove horde, bas kao sto je radio i velikosrpski rezim i njegovi kvislinzi s imovinom BiH
– Ministarstvo vanjskih poslova Sirije opužilo je Tursku za krađu opreme i uređaja iz tvornica u Halebu.

Prema izvještaju Al Alama, Ministarstvo vanjskih poslova Sirije je uputilo dva odvojena pisma predsjedavajućem Vijeća sigurnosti i generalnom sekretaru UN-a u kojem se navodi: Približno oko hiljadu tvornica je opljačkano u Halebu a oprema i uređaji su prebačeni u Tursku. Ova otimačina i pljačka se odvija uz saglasnost i informiranost turske vlade dok je Turska odgovorna za takvo ponašanje. Turska odobravanjem takvih postupaka direktno pljačka ekonomske resurse sirijskog naroda, navodi se između ostalog u pismu. Ministarstvo vanjskih poslova Sirije je zatražilo od Organizacije ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti da u najkraćem roku osudi ove neprijateljske poteze te da pokrene istragu da akteri ovih zločina budu izvedeni pred lice pravde i da budu kažnjeni.
asurbanipal

#5187 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Kissinger i 16 američkih obavještajnih agencija smatraju da u bliskoj budućnosti država Izrael više neće postojati.

Kissinger-ova izjava je nedvosmislena. On ne nudi rješenje za očuvanje države Izrael. Za njega je nestanak Izraela 2022. godine gotova stvar. Obavještajne agencije SAD, kojih ima 16, se slažu sa Kissinger-ovom izjavom, mada nisu precizirale tačan datum kada će Izrael iščeznuti s lica zemlje.
Ovih 16 agencija, koje raspolažu s proračunom od preko 70 milijardi dolara, izdale su analitički izvještaj, na 82 strane, koja nosi naziv: “Priprema za Bliski Istok u post-izraelskom razdoblju”.

U izvještajuu se ocjenjuje da 700 hiljada izraelskih naseljenika u Judeji i Samariji koje navodno pripadaju Palestincima, neće mirno napustiti istu. Pošto “svijet” neće tolerirati njihovo prisustvo na “okupiranim teritorijima” Izrael će biti uskoro tretiran kao Južnoafrička Republika 1980-ih godina zbog politike apartheida.
Sudeći po ovom izvještaju, Likud, vladajuća partija u Izraelu, navodno tolerira i podržava eskalaciju nasilja i bezakonje koje provode izraelski naseljenici u Judeji i Samariji.

U izvještaju se dalje navodi da su “brutalnost i razbojništvo izraelskih naseljenika i administrativna infrastruktura, koja odiše duhom aparthejda, s odbrambenim zidom u segregacionom stilu i drakonskim sustavom kontrolnih punktova, neodbranjivi i u suprotnosti s demokratskim tekovinama američkog naroda”.

Obavještajne agencije SAD smatraju da će Izrael pokleknuti pred kombiniranim naletom Arapskog proljeća, buđenja islamske svijesti i rastuće moći Islamske republike Iran.

U izvještaju se svrgnuti šefovi islamskih zemalja koji su sarađivali s Izraelom ili su bar tolerirali njegovo postojanje nazivaju diktatorima, a nova islamistička vlast u ovim zemljama se veliča kao izrazito prodemokratski nastrojena.

Također, u izvještaju se kaže da, u svjetlu novih okolnosti, Vlada SAD više ne raspolaže vojnim i financijskim resursima kojima bi bila u stanju nastaviti sa pružanjem podrške Izraelu za opstanak u neprijateljskom okruženju koji broji preko milijardu stanovnika.
U izvještaju se savjetuje da bi SAD trebale slijediti vlastite nacionalne interese, što znači normalizaciju odnosa sa 57 islamskih zemalja i povlačenje potpore Izraelu. Interesantno je da ni Henry Kissinger, koji je židovskog podrijetla i koji je do sada prikazivan kao prijatelj Izraela, ni Amerikanci, koji su navodno uvijek bili pod uticajem pro-izraelskih medija, ni jednim gestom ne pokazuju da će žaliti zbog nestanka Izraela.

Otkuda ovakav preokret ?

Ključni razlog ovog preokreta leži u Kissinger-ovoj tvrdnji i tvrdnji američkih obavještajnih agencija, prije svega CIA-e, da raspolažu informacijama kako Izrael i njegove pristaše stoje iza napada na Svjetski trgovački centar 11.9. 2001. godine.

Alan Sabrosky, bivši direktor departmana za Strateške studije na Vojnom koledžu SAD (US Army War Colledge), je izjavio da je “100 %” siguran da Izrael i njegove pristaše stoje iza napada na Blizance WTC-a.

Alan Hart, bivši glavni dopisnik BBC za područje Bliskog Istoka i navodni prijatelj Golde Meir, bivše premijerke Izraela, i Jaser Arafat-a, se složio s Sabroskim. Također, Merlin Miller, treći predsjednički kandidat na predsjedničkim izborima u SAD, otvoreno zastupa tezu da je pod pokroviteljstvom Izraela izveden napad na tornjeve WTC-a.
Navodno, glavni razlog koji leži iza rušenja tornjeva Blizanaca je da se “krvlju zapečati” snažna, neraskidiva veza između SAD i Izraela, da se protivnici židovske države prikažu i kao američki rivali, a sve u očajničkom pokušaju da se osigura opstanak Izraela na taj način što bi SAD pokrenule dugoročni rat protiv njegovih neprijatelja.

Sve veći broj Amerikanaca napokon “shvaća” da neprijatelji Izraela (cjelokupan islamski svijet s preko 1,5 milijardi stanovnika, skupa s većinom neevropskih zemalja) ne moraju biti i neprijatelji SAD. SAD troši ogromna financijska sredstva i žrtvuju na hiljade života zbog sukoba u Izraelu – sukoba koji donose više štete nego koristi strateškim interesima Amerike (razumije se da je jedan od ovih interesa kupovina nafte i plina od zemalja koje posjeduju “stabilnu” vladu, poslušnu kada je suradnja sa SAD u pitanju).
Kako sve veći broj Amerikanaca postaje uvjeren da rušenje tornjeva WTC-a predstavlja čin drske, krvave izdaje koji su počinile pristaše Izraela, kreatorima politike SAD će biti lakše uvjeriti svoje građane da je židovskoj državi konačno “odzvonilo”.

Razjedinjenost židovske zajednice u SAD i neki nesmotreni potezi izraelskog predsjednika Benjamin Netanyahu-a su također pridonijeli promjeni raspoloženja Amerikanaca prema Izraelu. Jaz koji vlada u židovskoj zajednici u SAD kada je u pitanju podrška Izraelu, a koji se javio uslijed razmirica koje su nastale u rukovodstvu predstavništva stranke Likud u ovoj zemlji, je sve dublji. Kao posljedica ovih previranja u židovskoj zajednici, sve manjem broju mladih američkih Židova je stalo do države Izrael.

Prognoze predsjedničkih izbora u SAD pokazuju da će i pored Netanijahu-ovog truda pridobiti židovske glasače da pruže potporu predsjedničkom kandidatu Mitt Romney-u, Obama, koji javno izjavio da “mrzi lažova” Netanyahua, ipak dobiti većinu glasova Židova.

Također, Netanijahu-ov neobičan nastup s karikaturom bombe za govornicom Ujedinjenih Naroda, koji je izvrgnut podsmjehu, je dao povoda dobrom dijelu svjetske javnosti da ga okarakterizira kao “ludog cionistu”.
Dnevni list “New York Post” (The New York Post) vjerno prenosi riječi Henry Kissinger-a: “Kroz 10 godina, Izraela više neće biti”.
jumpstyle

#5188 Re: Sirija

Post by jumpstyle »

asurbanipal wrote:
Kissinger i 16 američkih obavještajnih agencija smatraju da u bliskoj budućnosti država Izrael više neće postojati.

Kissinger-ova izjava je nedvosmislena. On ne nudi rješenje za očuvanje države Izrael. Za njega je nestanak Izraela 2022. godine gotova stvar. Obavještajne agencije SAD, kojih ima 16, se slažu sa Kissinger-ovom izjavom, mada nisu precizirale tačan datum kada će Izrael iščeznuti s lica zemlje.
Ovih 16 agencija, koje raspolažu s proračunom od preko 70 milijardi dolara, izdale su analitički izvještaj, na 82 strane, koja nosi naziv: “Priprema za Bliski Istok u post-izraelskom razdoblju”.

U izvještajuu se ocjenjuje da 700 hiljada izraelskih naseljenika u Judeji i Samariji koje navodno pripadaju Palestincima, neće mirno napustiti istu. Pošto “svijet” neće tolerirati njihovo prisustvo na “okupiranim teritorijima” Izrael će biti uskoro tretiran kao Južnoafrička Republika 1980-ih godina zbog politike apartheida.
Sudeći po ovom izvještaju, Likud, vladajuća partija u Izraelu, navodno tolerira i podržava eskalaciju nasilja i bezakonje koje provode izraelski naseljenici u Judeji i Samariji.

U izvještaju se dalje navodi da su “brutalnost i razbojništvo izraelskih naseljenika i administrativna infrastruktura, koja odiše duhom aparthejda, s odbrambenim zidom u segregacionom stilu i drakonskim sustavom kontrolnih punktova, neodbranjivi i u suprotnosti s demokratskim tekovinama američkog naroda”.

Obavještajne agencije SAD smatraju da će Izrael pokleknuti pred kombiniranim naletom Arapskog proljeća, buđenja islamske svijesti i rastuće moći Islamske republike Iran.

U izvještaju se svrgnuti šefovi islamskih zemalja koji su sarađivali s Izraelom ili su bar tolerirali njegovo postojanje nazivaju diktatorima, a nova islamistička vlast u ovim zemljama se veliča kao izrazito prodemokratski nastrojena.

Također, u izvještaju se kaže da, u svjetlu novih okolnosti, Vlada SAD više ne raspolaže vojnim i financijskim resursima kojima bi bila u stanju nastaviti sa pružanjem podrške Izraelu za opstanak u neprijateljskom okruženju koji broji preko milijardu stanovnika.
U izvještaju se savjetuje da bi SAD trebale slijediti vlastite nacionalne interese, što znači normalizaciju odnosa sa 57 islamskih zemalja i povlačenje potpore Izraelu. Interesantno je da ni Henry Kissinger, koji je židovskog podrijetla i koji je do sada prikazivan kao prijatelj Izraela, ni Amerikanci, koji su navodno uvijek bili pod uticajem pro-izraelskih medija, ni jednim gestom ne pokazuju da će žaliti zbog nestanka Izraela.

Otkuda ovakav preokret ?

Ključni razlog ovog preokreta leži u Kissinger-ovoj tvrdnji i tvrdnji američkih obavještajnih agencija, prije svega CIA-e, da raspolažu informacijama kako Izrael i njegove pristaše stoje iza napada na Svjetski trgovački centar 11.9. 2001. godine.

Alan Sabrosky, bivši direktor departmana za Strateške studije na Vojnom koledžu SAD (US Army War Colledge), je izjavio da je “100 %” siguran da Izrael i njegove pristaše stoje iza napada na Blizance WTC-a.

Alan Hart, bivši glavni dopisnik BBC za područje Bliskog Istoka i navodni prijatelj Golde Meir, bivše premijerke Izraela, i Jaser Arafat-a, se složio s Sabroskim. Također, Merlin Miller, treći predsjednički kandidat na predsjedničkim izborima u SAD, otvoreno zastupa tezu da je pod pokroviteljstvom Izraela izveden napad na tornjeve WTC-a.
Navodno, glavni razlog koji leži iza rušenja tornjeva Blizanaca je da se “krvlju zapečati” snažna, neraskidiva veza između SAD i Izraela, da se protivnici židovske države prikažu i kao američki rivali, a sve u očajničkom pokušaju da se osigura opstanak Izraela na taj način što bi SAD pokrenule dugoročni rat protiv njegovih neprijatelja.

Sve veći broj Amerikanaca napokon “shvaća” da neprijatelji Izraela (cjelokupan islamski svijet s preko 1,5 milijardi stanovnika, skupa s većinom neevropskih zemalja) ne moraju biti i neprijatelji SAD. SAD troši ogromna financijska sredstva i žrtvuju na hiljade života zbog sukoba u Izraelu – sukoba koji donose više štete nego koristi strateškim interesima Amerike (razumije se da je jedan od ovih interesa kupovina nafte i plina od zemalja koje posjeduju “stabilnu” vladu, poslušnu kada je suradnja sa SAD u pitanju).
Kako sve veći broj Amerikanaca postaje uvjeren da rušenje tornjeva WTC-a predstavlja čin drske, krvave izdaje koji su počinile pristaše Izraela, kreatorima politike SAD će biti lakše uvjeriti svoje građane da je židovskoj državi konačno “odzvonilo”.

Razjedinjenost židovske zajednice u SAD i neki nesmotreni potezi izraelskog predsjednika Benjamin Netanyahu-a su također pridonijeli promjeni raspoloženja Amerikanaca prema Izraelu. Jaz koji vlada u židovskoj zajednici u SAD kada je u pitanju podrška Izraelu, a koji se javio uslijed razmirica koje su nastale u rukovodstvu predstavništva stranke Likud u ovoj zemlji, je sve dublji. Kao posljedica ovih previranja u židovskoj zajednici, sve manjem broju mladih američkih Židova je stalo do države Izrael.

Prognoze predsjedničkih izbora u SAD pokazuju da će i pored Netanijahu-ovog truda pridobiti židovske glasače da pruže potporu predsjedničkom kandidatu Mitt Romney-u, Obama, koji javno izjavio da “mrzi lažova” Netanyahua, ipak dobiti većinu glasova Židova.

Također, Netanijahu-ov neobičan nastup s karikaturom bombe za govornicom Ujedinjenih Naroda, koji je izvrgnut podsmjehu, je dao povoda dobrom dijelu svjetske javnosti da ga okarakterizira kao “ludog cionistu”.
Dnevni list “New York Post” (The New York Post) vjerno prenosi riječi Henry Kissinger-a: “Kroz 10 godina, Izraela više neće biti”.
A sad nam pojasni,molim te ako imas vremena, kako se sve to odnosi na temu o Siriji? Sta i kako ce se odigrati, sta ce se desiti nakon eventualnog dolaska islamista na vlas i u Siriji, zasto se ovaj tekst uklapa u tvoju tvrdnju da je uzrocnik rata u Siriji dosao i da jos uvijek dolazi iz USA..
Challenger__

#5189 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

jumpstyle wrote: A sad nam pojasni,molim te ako imas vremena, kako se sve to odnosi na temu o Siriji? Sta i kako ce se odigrati, sta ce se desiti nakon eventualnog dolaska islamista na vlas i u Siriji, zasto se ovaj tekst uklapa u tvoju tvrdnju da je uzrocnik rata u Siriji dosao i da jos uvijek dolazi iz USA..
Evo da ja probam da taj tekst dovedem u kontekst teme, Sirije.

Izrael i SAD su postali, po pitanju Izraela, Palestine, usamljeni na svjetskoj političkoj sceni i to pokazuju glasanja u Generalnoj skupštini UN. Toliko su izolovani da američki politički faktori koji ne pripadaju AIPAC-u prave prve vidljive korake postepenog distanciranja od Izraela (o čemu svjedoči i kopiran tekst).

Jedini način da pridobiju davno izgubljene saveznike je postojanje vojno-političkog bloka koji je gori od samog Izraela i postomdernih SAD. A to jesu nazovi "islamisti" iz panvahabijskog kruga. Izraelski, proizraelski i američki krugovi ih obilato pomažu (kao u Libiji ili sada u Siriji) sa punom sviješću da će svojim zločinima promijeniti percepciju svijeta i dobiti podršku za radikalne akcije protiv ovih ekstremista bez presedana.

Podrška okorjelim teroristima je implementacija politike "što gore to bolje" sa ciljem demonizacije islama i muslimana preko panvahabističkih ekstremista, sa ciljem okupljanja izgubljenih saveznika i pridobijanja javnog mnjenja širom svijeta.

Panvahabistička bagra u Siriji je POSLJEDNJI ADUT IZRAELA, AIPAC-a i procionističkih elemenata u SAD.
Challenger__

#5190 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Sutra, prekosutra, ako teroristi - ne dao Bog - izvrše pokolje nad manjinama, a na dobrom su putu da to odrade, jer imaju (u ovoj fazi) direktnu podršku Izraela i SAD (NATO), poglede usamljenog Izraela i APIAC-a će imati i Kina, Rusija, EU, nad izraelskim okruženjem će se nadviti opasnost nuklearnog holokausta, a na tome se indirektno radi.

Prije svega u Siriji.
Last edited by Challenger__ on 12/01/2013 12:54, edited 1 time in total.
Point.

#5191 Re: Sirija

Post by Point. »

Jesu li se svi sunni muslimani okrenuli protiv Assada i da li on ima podrsku samo od Allawit-a? Moze li mi neko pojasniti.
Challenger__

#5192 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

p.s.

Shvatam da postoje različita gledanja na problem u Siriji i ne smeta mi drugačije mišljenje, šta više, mnoge naše oponente volim čitati (Japina, amoninana, udrcha i dr) i imam lično poštovanje prema njima, ali nemam niti hoću da imam razumijevanja za bagru koja podržava zločine i terorizam, bez obzira da li je to iz proizrelskog, proameričkog ili vahabitskog ugla.
Samir_01

#5193 Re: Sirija

Post by Samir_01 »

Challenger__ wrote:bez obzira da li je to iz proizrelskog, proameričkog ili vahabitskog ugla.
A proasadovog?
Challenger__

#5194 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Samir_01 wrote:
Challenger__ wrote:bez obzira da li je to iz proizrelskog, proameričkog ili vahabitskog ugla.
A proasadovog?
Ni to. Nikakve zločine u ime režima. Ali legitimnu borbu, na osnovama međunarodnog ratnog prava, da.
matematicar_teski

#5195 Re: Sirija

Post by matematicar_teski »

Point. wrote:Jesu li se svi sunni muslimani okrenuli protiv Assada i da li on ima podrsku samo od Allawit-a? Moze li mi neko pojasniti.
nisu svi, jedno 97.35 posto su se okrenuli 8-)
udrch

#5196 Re: Sirija

Post by udrch »

Challenger__ wrote:
jumpstyle wrote: A sad nam pojasni,molim te ako imas vremena, kako se sve to odnosi na temu o Siriji? Sta i kako ce se odigrati, sta ce se desiti nakon eventualnog dolaska islamista na vlas i u Siriji, zasto se ovaj tekst uklapa u tvoju tvrdnju da je uzrocnik rata u Siriji dosao i da jos uvijek dolazi iz USA..

Izrael i SAD su postali, po pitanju Izraela, Palestine, usamljeni na svjetskoj političkoj sceni i to pokazuju glasanja u Generalnoj skupštini UN. Toliko su izolovani da američki politički faktori koji ne pripadaju AIPAC-u prave prve vidljive korake postepenog distanciranja od Izraela (o čemu svjedoči i kopiran tekst).

Jedini način da pridobiju davno izgubljene saveznike je postojanje vojno-političkog bloka koji je gori od samog Izraela i postomdernih SAD. A to jesu nazovi "islamisti" iz panvahabijskog kruga. Izraelski, proizraelski i američki krugovi ih obilato pomažu (kao u Libiji ili sada u Siriji) sa punom sviješću da će svojim zločinima promijeniti percepciju svijeta i dobiti podršku za radikalne akcije protiv ovih ekstremista bez presedana.

Podrška okorjelim teroristima je implementacija politike "što gore to bolje" sa ciljem demonizacije islama i muslimana preko panvahabističkih ekstremista, sa ciljem okupljanja izgubljenih saveznika i pridobijanja javnog mnjenja širom svijeta.

Panvahabistička bagra u Siriji je POSLJEDNJI ADUT IZRAELA, AIPAC-a i procionističkih elemenata u SAD.
pretjerujete sa vehabijama kao što pretjerujete i kod nas..
ne poznajete tu grupaciju ljudi, pa o njima imate mišljenje proisteklo iz medija..
vehabije su na vlasti samo tamo gdje imaju državnu podršku, u KSA, i nigdje drugo..
da poznaješ tu grupu ljudi prije svega bi vidio da oni osim volje izražene jezikom nemaju drugih kvaliteta da nešto promjene..šta rade vehabije kod nas, osim lahkih poslova tipa trgovine i sl..
u bilo kojoj zemlji, gdje im vlast ne pruži direktnu podršku, praćenu vojnom silom oni ne mogu osvojiti srca većine koja je potrebna da vlada..
logično je zašto ih narod ne voli, zato što su njihovi stavovi uvijek isključivi, ali kada ste tako isključivi zaista ne vidim način osim silom da se nametne mišljenje većini..

trebaš znati uslove nastanka ovog pokreta, pa da vidiš da oni nisu imali nikakvih političkih ambicija u početku..politika se javila kada su vidjeli da bez podrške bar jednog jakog plemena neće moći očistiti Haremejn od idolopoklonstva..ovakav radikalizam je proizvod vremena, a ne početne ideje..
sa ovakvim idejama oni jednostavno nemaju mogućnost da u bilo kojoj islamskoj zemlji osvoje srca većine mladih i progresivnih ljudi..

nemojte ulaziti u teorije zavjere..nije svako ko ima bradu vehabija..nije svako ko i izgleda kao vehabija u postpunosti pripadnik tog pokreta..napravite razliku između vehabije i čovjeka koji želi živjeti život prema sunnet Poslanika..kada vi positovjetite ove dvije grupe ljudi onda napravite upravo onu grešku koju oni i očekuju..oni su vješto čisti Islam zamaskirali u političke ideje, pa im nemojte biti od pomoći..
sarajevoxxxx

#5197 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Point. wrote:Jesu li se svi sunni muslimani okrenuli protiv Assada i da li on ima podrsku samo od Allawit-a? Moze li mi neko pojasniti.
Mnogo sunija i dalje podržava Assada. Jedan od njih je i najveći sirijski islamski učenjak šejh Ramadan Buti. Prije par godina bio je i naš gost u BiH. Održao je jedno predavanje na FIN-u i jedno u amfiteatru Kulturnog centra Kralj Fahd. Bio sam na predavanju ovom na FIN-u, zaista brilijantan islamski učenjak. Pročitao sam njegovu knjigu ''Selefije zemenun mubarek la mezheb džedid''.

Zatim imam prijatelja Sirijca sunija, jedan član njegove rodbine proganja ga SMS-ovima tipa ''Bojte se Boga, borite se na strani Ammerike'' dok mu je ostatak rodbine naklonjen opozicionarima.

Ljetos sam upoznao par Sirijaca došli u Bosnu radi nekog posla. Na moje pitanje koga podržavaju odgovorili su da su uz narod, da ne podržavaju niti jednu stranu.

Uglavnom iz ovoga do sada što sam pofatao u druženju sa Sirijcima u Jordanu i Siriji, te vijesti na portalima, forumima, samih izbjeglica iz Sirije ili ljudi koji su poslom dolazili u BiH, te starih Sirijaca koji su godinama u Bosni, znam da je sirijsko društvo duboko podijeljeno po dvije osnove. Prva je vjerska sunije protiv alevita, a druga je politička, za i protiv režima.

Jedna drugu ne isključuju. Dakle, možeš podržavati Bešara iako si sunija, a možeš se boriti na strani opozicionara a da se izjašnjavaš kao Alevit. Nešto slično smo imali i u Bosni.

Ovi što su protiv režima 90 % a možda i više pripadaju sunijama, a Bešara uglavnm najviše podržavaju Aleviti. Buti je primjer da nisu sve sunije protiv Bešara. Svake sedmice drži hutbe u glavnoj džamiji u Damasku, i apsolutno se stavio na stranu Bešara. Ne štedi riječi da ga pohvali. Nedavno je rekao za Bešarove vojnike da su poput ashaba, drugova Božijeg Poslanika s.a.v.s.

Samo treba kazati da je Buti decenijama uz porodicu Assad. Prije desetak godina boravio sam u Jordanu, studenti su se zezali na njegov račun, i tu njegovu slijepu ljubav prema vladajućoj porodici. Nakon smrti Hafiza Al Asada oca današnjeg predsjednika Sirije, Buti je zaplakao, a pozamašan dio knjiga mu je kritika i borba protiv selefija, i selefiskog poimanja islama. Dakle, ništa nije slučajno.

Ili sve ovo što se ovih dana dešava u Siriji je samo nastavak jedne deceniske netrpeljivosti i borbe samo drugim sredstvima. Prošle tri ili četiri decenije trajalo je prepucavanje putem knjiga, časopisa, predavanja na univerzitetima, radiu i TV-u, sada je to preraslo u otvoreni oružani sukob.

Znam samo da sam uživao dok sam Butija slušao dok je držao predavanje na FIN-u. Toliko lijepog i korisnog je rekao, a evo sada ga imamo priliku gledati u ulozi zaštitnika režima i jednog klasičnog vojnika, zaduženog za moral.
Opetja033

#5198 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Buti je imao itekako dobrih momenata tokom argumentovane borbe protiv vehabizma. Bio je popularan medju muslimanima sirom svijeta, o samoj Siriji da ne govorimo. Medjutim, jedan od najboljih dokaza podrske koju rezim danas ima medju sunitima u Siriji jeste upravo Buti: od par hiljada ljudi koji su njegova predavanja slusali, od par hiljada ljudi koji su petkom dolazili slusati njegovu hutbu - danas imas par desetina osoba (na video snimcima se vidi da se radi o 10-30 ljudi koji su ostali oko njega).

Zalosno. Sve sto je decenijama gradio, sav autoritet koji je imao - sve je srusio sa svojom podrskom rezimu. Citav svoj zivotni vijek.
celava_dlaka

#5199 Re: Sirija

Post by celava_dlaka »

sarajevoxxxx wrote:Kako izgleda baviti se novinarstvom u ratom zahvaćenoj Siriji zna ovaj momak:

Image

Dobiva pretnje i od režimu naklonjenih ljudi a bogami ni borci FSA ga baš ne simpatišu. Ima 30 godina i zove se Halid El Hatib i uređuje sedmičnik ''Sirija El Hure'' koji izlazi u gradu blizu Haleba koji je pod kontrolom Slobodne sirijske vojske. Sa Halidom radi još desetak momaka starosne dobi 25-30 godina.

Sedmičnik se štampa u Turskoj u 6000 primjeraka i dijeli se besplatno na teritoriji pod kontrolom FSA
Sirijski Fahrudin Radoncic :mrgreen:
jumpstyle

#5200 Re: Sirija

Post by jumpstyle »

Challenger__ wrote:

dakle ako sam dobro shvatio što želiš reći, u Siriji treba na vlasti održati predsjednika koji ugnjetava svoj narod samo zato da na vlast ne bi došli vehabiti, koji su ( iako se u svim dijelovima svijeta bore protiv USA i NATO-a, ovdje govorim o borcima i njihovim vjerskim autoritetima ulemi, koja opet najviše pripada toj selefijskoj školi a ne govorim o saudijskim kraljevskim čankolizima ! ) opet na naki način posljednji adut USA, Izraelu i NATO-u, kao i jedan od izgovora kojim cionisti i Amerikanci žele krenuti i novo NWO pokoravanje islamskog svijeta, a na tom putu im stoji Asad sa Rusijom i Kinom !? :-)
Locked