inteligentan momak.Cyrax wrote: - vrijedi pogledati
Sirija
- hrastov žižak
#4401 Re: Sirija
-
scimitar19
#4402 Re: Sirija
@Alfons Kauders
a za vojne strucnjake jesu li ovi sistemi bili ikada u upotrebi u nekom ratu???Niko nikad nije "skinuo Iskandera" zato jer niko nije ni probao, i zato jer je koristen samo par puta. Fino ti kazem, kada probiju AEGIS, ili kada ih ne skine Patriot ili Arrow, odmah cu reci da grijesim. I kakve veze Iron Dome ima s ovom pricom ziv bio?
-
sumirprimus
#4403 Re: Sirija
čime je irak poražen,libija? zašto se sirija još neda???
znaš li uopšee o čemu pričaš???
zar ne slušamo iz rata u rat,samo što rusija nije uletla u rat za svog saveznika???
dajte ,budite realni,rusi djeluju samo u okvirima bivšeg sssr,to je njihova crvena linija:primjer gruzije,ili primjer onog predsjednika ukrajne,pa premijerke,milom,silom,iza kulisa itd..
ovo ostalo,jadna ti majka ukolko su ti rusi najveća nada...
saa će vjerovatno vremenom,izgubit svu premoć koju je imala na početku,vremenom,i biće to kraj priče,a onda ćemo slušat ruse kako podržavaju novoformiranu vladu sirije,i jebiga nisu imali izbora,ono ovi prije bili legitimni,sad su ovi i idemo dalje
-
sumirprimus
#4404 Re: Sirija
s obzirom da su osamdesetih isprobavani,patrioti su koristeni u zalivskom ratu...scimitar19 wrote:@Alfons Kauders
a za vojne strucnjake jesu li ovi sistemi bili ikada u upotrebi u nekom ratu???Niko nikad nije "skinuo Iskandera" zato jer niko nije ni probao, i zato jer je koristen samo par puta. Fino ti kazem, kada probiju AEGIS, ili kada ih ne skine Patriot ili Arrow, odmah cu reci da grijesim. I kakve veze Iron Dome ima s ovom pricom ziv bio?
naravno,da su malo ameri frizirali podatke o uspjesnosti...
otada su napredovali,itekako...
imali smo priliku,gledati noviju generaciju sistema,tipa iron dome u skorom okrsaju izrael hamas...
ove stgrijele se cuvaju za dalekomente projektile...
-
scimitar19
#4405 Re: Sirija
odgovor za Iskander koji @Alfons Kauders kaze da nije isproban pa samim time i nevalja, isto se moze kazat za ove sisteme koje si nabrojao da ne valjaju nista jer nisu nikada isprobani u ratu. Naravno patrioti koji su bili aktivni za vrijeme Irackog rata se takodje nisu pokazali jer su obarali prastare Sadamove SCUD-ove. Iron dome u ovom slucaju koliko god bio uspjesan u ratu protiv palestinskih katjusa iz sovjetske ere takodje ne valja jer nije testiran u protiv pravih projektila. AEGIS sistem je takodje bio isproban i to protiv iranskog civilnog aviona gdje su pritom pobili 290 civila, *erojski nema sta!
-
sumirprimus
#4406 Re: Sirija
Pazi,iron dome je radio upravo ono za što je i bio namijenjen,za te tzv kaćuše,onda one fađrove i slične skalamerije...
Ovo ostalo tek ostaje da se vidi...
LJudi često imaju vježbe "uživo"
Ovo ostalo tek ostaje da se vidi...
LJudi često imaju vježbe "uživo"
-
scimitar19
#4407 Re: Sirija
ako je iron dome pravljen samo za katjuse i ostale rakete kucne izrade, mogu mislit kako ce biti kada hezbollah zbavi malo ozbiljnije igracke...
test live poligon
test live poligon
-
sumirprimus
#4408 Re: Sirija
pazi sve je moguće...scimitar19 wrote:ako je iron dome pravljen samo za katjuse i ostale rakete kucne izrade, mogu mislit kako ce biti kada hezbollah zbavi malo ozbiljnije igracke...
test live poligon
a taj iron dome,ispunio svoju ulogu i više negoli odlično
-
El_comadante
#4409 Re: Sirija
največi problem arapa, pa tako i sirije, što su razjedininjeni to je prvi problem pa sve ostalo. da su oni medjusobno složniji bilo bi to daleko druga priča gledao sam na AL jaazeri dokumentarac kako su se arapi borili protiv Otomanske iperije i nakon prvog svejtskog rata je trebalo biti jedna država ali im nisu dali prije svega Britanija i Francuska i podjeljeni su na 21 državu. mislim na područije gdje žive arapi. i poslije toga nikada se nisu ujedinili ponajviše zbog samih sebe odnosno onih koji su došli na vlast pa im se nepredaje vlast.
-
sumirprimus
#4410 Re: Sirija
to isto ko kad bi rekao,najveći problem balkanaca je sto su razjedinjeni 
-
sitnaburanija
#4411 Re: Sirija
Teroristicki placenici iz Turske, Libije, Saudije i Katara su na izmaku snaga, Basarova vojska napreduje na svim frontovima, narocito na onom ka moru, ka lukama Latakije i ruskim brodovima. 
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4412 Re: Sirija
gazi bengazi ... pardon pogrešna tema
-
El_comadante
#4413 Re: Sirija
oni svi tvrde da su arapi odnosno da su jedan narod. ovde ipak imaš više naroda i više podjela. dakle srbi, hrvati, bošnjaci itd. relgija muslimani, krščani, pravoslavci, itd. i na kraju neki su iliri neki južni slaveni dakel previše podjela. a oni su ipak muslimani 95% arapi pričaju isti jezik. više oni imaju zajedničkih osobina nego mi ovde.sumirprimus wrote:to isto ko kad bi rekao,najveći problem balkanaca je sto su razjedinjeni
- Klavikula
#4414 Re: Sirija
kolko se stranica (gluposti) napisalo o Iskanderu , a sustina stane u jednoj recenici.
Patriot, Iron Dome, AEGIS, te S300 kao najbolji PVO sistem koji neka drzava moze imati, a da se ne zove Rusija ne moze oboriti Iskander.
Patriot, Iron Dome, AEGIS, te S300 kao najbolji PVO sistem koji neka drzava moze imati, a da se ne zove Rusija ne moze oboriti Iskander.
- Klavikula
#4415 Re: Sirija
da, mi smo razlicit narod, pricamo razlicitim jezikom, razlicita rasa, drugi svijetEl_comadante wrote:oni svi tvrde da su arapi odnosno da su jedan narod. ovde ipak imaš više naroda i više podjela. dakle srbi, hrvati, bošnjaci itd. relgija muslimani, krščani, pravoslavci, itd. i na kraju neki su iliri neki južni slaveni dakel previše podjela. a oni su ipak muslimani 95% arapi pričaju isti jezik. više oni imaju zajedničkih osobina nego mi ovde.sumirprimus wrote:to isto ko kad bi rekao,najveći problem balkanaca je sto su razjedinjeni
- Challenger__
#4416 Re: Sirija
Putin o Siriji, godišnja konferencija:
PITANJE: Zapadne zemlje, Arapska liga i Turska zalažu se da Bašar Asad napusti svoj položaj i kažu da u Siriji mir nije bez toga moguć. Da li neslaganje Rusije sa tim stavom može dovesti do toga da se Rusije nađe u izolaciji i da na kraju krajeva Rusija izgubi uticaj ne samo u Siriji već i u regionu Bliskog Istoka u celini, ukoliko padne režim Bašara Asada? (Asošijejted pres, Vladimir Isačenkov)
PUTIN: Ma nemojte! Slušajte, dragi moj, a zar Rusija nije izgubila svoje pozicije u Libiji nakon onoga što su tamo učinili intervencionisti? Ma kako da objašnjavaju svoje stavove, ta država se raspala. Međuetnički, međuklanovski, međuplemenski konflikti se nastavljaju. Štaviše, desila se tragedija - tamo je ubijen je ambasador Sjedinjenih Država. Je li to rezultat rada? Mene pitaju za greške, nije li to greška? Da li želite da se takve greške stalno dešavaju u drugim zemljama?
Inače, nismo zabrinuti za sudbinu Asadovog režima. Shvatamo šta se tamo dešava i da je ta porodica na vlasti već 40 godina. Nema sumnje da bi promena bila poželjna. Ali, nas brine nešto drugo: šta će dalje biti. Mi jednostavno ne želimo da sadašnja opozicija, ako postane vlast, otpočne borbu sa sadašnjom vlašću koja bi prešla u opoziciju i da to treje večno.
Vas, naravno, interesuje stav Ruske Federacije u tom delu sveta: da, on nam je blizak. Međutim, nas više od svega brinu naši interesi kojih, u sušnini, tamo i nema baš mnogo, gotovo da praktično i ne postoje. Da li imamo neke posebne ekonomske odnose? Ne!
Da možda gospodin Asad za vreme svog predsednikovanja nije izbijao iz Moskve? On je češće bio u Parizu i drugim evropskim prestonicama nego kod nas i mi se zalažemo da bude nađeno takvo rešenje problema koje bi region oslobodilo raspada i neprekidnih građanskih ratova.
U čemu se sastoji naš predlog, naš stav: ne u tome da se po svaku cenu ostave Asada i njegov režim na vlasti, već u tome da ljudi počnu međusobno da se dogovaraju kako dalje da žive, kako da imaju bezbednost i učestvuju u rukovođenju državom. Tek potom bi se postojeće stanje stvari moglo suštinski menjati, a ne suprotno - prvo sve proterati i uništiti, a zatim pokušati obezbediti dogovor. Mislim da su dogovori na osnovu vojne pobede ovde neumesni i da ne mogu biti efikasni. A šta će tamo biti zavisi pre svega od samog naroda Sirije.
- Shahab
#4417 Re: Sirija
Bit će kako se dogovore Putin i Erdogan...Bez ruske podrške assad ne bi opstao ni 24 sata, niti bi pobunjenici opstali bez turske podrške. Sirija će biti podijeljena na dvije zone uticaja, na sunitsku koja će biti pod Turskom i alawitsku koja će biti pod ruskim i iranskim uticajem.Challenger__ wrote:Putin o Siriji, godišnja konferencija:
PITANJE: Zapadne zemlje, Arapska liga i Turska zalažu se da Bašar Asad napusti svoj položaj i kažu da u Siriji mir nije bez toga moguć. Da li neslaganje Rusije sa tim stavom može dovesti do toga da se Rusije nađe u izolaciji i da na kraju krajeva Rusija izgubi uticaj ne samo u Siriji već i u regionu Bliskog Istoka u celini, ukoliko padne režim Bašara Asada? (Asošijejted pres, Vladimir Isačenkov)
PUTIN: Ma nemojte! Slušajte, dragi moj, a zar Rusija nije izgubila svoje pozicije u Libiji nakon onoga što su tamo učinili intervencionisti? Ma kako da objašnjavaju svoje stavove, ta država se raspala. Međuetnički, međuklanovski, međuplemenski konflikti se nastavljaju. Štaviše, desila se tragedija - tamo je ubijen je ambasador Sjedinjenih Država. Je li to rezultat rada? Mene pitaju za greške, nije li to greška? Da li želite da se takve greške stalno dešavaju u drugim zemljama?
Inače, nismo zabrinuti za sudbinu Asadovog režima. Shvatamo šta se tamo dešava i da je ta porodica na vlasti već 40 godina. Nema sumnje da bi promena bila poželjna. Ali, nas brine nešto drugo: šta će dalje biti. Mi jednostavno ne želimo da sadašnja opozicija, ako postane vlast, otpočne borbu sa sadašnjom vlašću koja bi prešla u opoziciju i da to treje večno.
Vas, naravno, interesuje stav Ruske Federacije u tom delu sveta: da, on nam je blizak. Međutim, nas više od svega brinu naši interesi kojih, u sušnini, tamo i nema baš mnogo, gotovo da praktično i ne postoje. Da li imamo neke posebne ekonomske odnose? Ne!
Da možda gospodin Asad za vreme svog predsednikovanja nije izbijao iz Moskve? On je češće bio u Parizu i drugim evropskim prestonicama nego kod nas i mi se zalažemo da bude nađeno takvo rešenje problema koje bi region oslobodilo raspada i neprekidnih građanskih ratova.
U čemu se sastoji naš predlog, naš stav: ne u tome da se po svaku cenu ostave Asada i njegov režim na vlasti, već u tome da ljudi počnu međusobno da se dogovaraju kako dalje da žive, kako da imaju bezbednost i učestvuju u rukovođenju državom. Tek potom bi se postojeće stanje stvari moglo suštinski menjati, a ne suprotno - prvo sve proterati i uništiti, a zatim pokušati obezbediti dogovor. Mislim da su dogovori na osnovu vojne pobede ovde neumesni i da ne mogu biti efikasni. A šta će tamo biti zavisi pre svega od samog naroda Sirije.
-
El_comadante
#4418 Re: Sirija
ovo je tema o Siriji a na balkanu. ali kad več hočeš najviše mi i Albanci imamo genetski kod sa Ilirima ostali sa južnim slavenima. razumijemo hrvate i srbe ostale na balkanu i ne Makedonci, Albanci, Slovenci itd. plus što je i hrvatski podosta različit od našeg naprimjer zagorce če slabo ko u Bosni razumijeti. pa tu je onda vjera itd a kod arapa nije tolika razlika i mnogo su sličiniji Sirijci i Marokanci recimo nego mi sa bilo kojim narodom na balkanu,Klavikula wrote:da, mi smo razlicit narod, pricamo razlicitim jezikom, razlicita rasa, drugi svijetEl_comadante wrote:oni svi tvrde da su arapi odnosno da su jedan narod. ovde ipak imaš više naroda i više podjela. dakle srbi, hrvati, bošnjaci itd. relgija muslimani, krščani, pravoslavci, itd. i na kraju neki su iliri neki južni slaveni dakel previše podjela. a oni su ipak muslimani 95% arapi pričaju isti jezik. više oni imaju zajedničkih osobina nego mi ovde.sumirprimus wrote:to isto ko kad bi rekao,najveći problem balkanaca je sto su razjedinjeni
- muhafuca
#4419 Re: Sirija
Ima li tu negdje Kurda ?Shahab wrote:
Bit će kako se dogovore Putin i Erdogan...Bez ruske podrške assad ne bi opstao ni 24 sata, niti bi pobunjenici opstali bez turske podrške. Sirija će biti podijeljena na dvije zone uticaja, na sunitsku koja će biti pod Turskom i alawitsku koja će biti pod ruskim i iranskim uticajem.
- Klavikula
#4420 Re: Sirija
ima tih finesa, al ako tako gledamo lakse ce se razumjeti bosanci i dalmatinci, nego zagorci i dalmatinci. al posto smo vec debelo otisli od teme, predlazem da nekom drugom priliko razgovaramo o ovome.El_comadante wrote:ovo je tema o Siriji a na balkanu. ali kad več hočeš najviše mi i Albanci imamo genetski kod sa Ilirima ostali sa južnim slavenima. razumijemo hrvate i srbe ostale na balkanu i ne Makedonci, Albanci, Slovenci itd. plus što je i hrvatski podosta različit od našeg naprimjer zagorce če slabo ko u Bosni razumijeti. pa tu je onda vjera itd a kod arapa nije tolika razlika i mnogo su sličiniji Sirijci i Marokanci recimo nego mi sa bilo kojim narodom na balkanu,Klavikula wrote: da, mi smo razlicit narod, pricamo razlicitim jezikom, razlicita rasa, drugi svijet
- Klavikula
#4421 Re: Sirija
sad vidim da sam jednu bitnu stvar zaboravio dodati.Klavikula wrote:kolko se stranica (gluposti) napisalo o Iskanderu , a sustina stane u jednoj recenici.
ni S400 nema nikakve sanse protiv Iskandera, tek pojavom S500 mozemo pricati o njegovom obaranju.
-
sitnaburanija
#4422 Re: Sirija
Kakve su sanse Basara da opet vlada Sirijom? Hoce li Basarovu vojsku sa hiljadama tenkova, BMP-ova stotinama aviona i helikoptera srusiti ljudi u papucama sa rpg-ovima i mitraljezima na traktorima?!
- Klavikula
#4423 Re: Sirija
necesitnaburanija wrote:Kakve su sanse Basara da opet vlada Sirijom? Hoce li Basarovu vojsku sa hiljadama tenkova, BMP-ova stotinama aviona i helikoptera srusiti ljudi u papucama sa rpg-ovima i mitraljezima na traktorima?!
-
sitnaburanija
#4424 Re: Sirija
Bašarovu vojsku napustio Fuad Suvejd pukovnik po činu, komandant policije u Šiari kod Alepa
http://www.youtube.com/watch?v=l6g4lcS6y5k
http://www.youtube.com/watch?v=l6g4lcS6y5k
-
sitnaburanija
#4425 Re: Sirija
nove torture nad sirijskim gradjanima muškarcima i ženama, Bašarovi šebihe premlaćuju žene u zatvoru !
http://www.youtube.com/watch?v=M1DSr1bLbAI
http://www.youtube.com/watch?v=M1DSr1bLbAI