moram ti na ovo odgovoriti, jednako glupo cu ti odgovoriti kao sto si ti meni za iskander.Alfons Kauders wrote:Meni zanimljivo, vjeruj mi.Klavikula wrote:@Alfons
mozda je prije sat vremena bilo zanimljivo, sad vise nije, bar meni.
vrati se na jedan od prvih postova o Iskanderu i proctaj sta sam napiso. citiracu sam sebe:dalje, ti npr. tvrdis da Iskander nije tako dobar, a kako sam kazes njegovi nastupi su zanemarivi. kako si onda doso do tog zakljucka. druga stvar, nisi mi odgovorio zasto je gruzijsko PVO napusteno?to je prvi projektil koji ima ugradjene sisteme za savladavanje protubalisticke obrane
posto vise necu pisati o Iskanderu evo da ti kazem. napusteno je zato sto su gruzijske posade znale da bi zijanile, jednostavno nisu imali sanse ni u teoriji da ga skinu pa su pobjegli da bi izvukli zivu glavu.
a sto se tice ruske tehnike, samo cu te pitati kolko je americkih aviona oboreno u Koreji, sta je bilo u "zaljevu svinja", kako su Kubanci, uz logisticku podrsku SSSR-a, oslobodili Angolu i Etiopiju, sta se desilo u Gruziji?Dakle citiras sam svoju ocjenu kao argument?
Ok, hajmo dalje...
Ja ne kazem da Iskander nije dobar, vec da se nigdje nije dokazao. Po treci put, kada se fakat uspjesno probije kroz odbranu, ja cu reci da grijesim.![]()
Gruzijska PVO nije imala nista cime bi se mogla suprotstaviti Rusima, a pogotovo nije imala nista cime bi mogla obarati balisticke i krstarece rakete. I to je po tebi uspjeh? Neprijatelj koji nije imao cime da se brani nekim cudom nije oborio balisticku raketu? Jel se ti zajebavas druze?![]()
Hajmo dalje... Zaljev Svinja?! Jesi li ti svjestan koliko si sad izvalio? Pa tamo su koristili svega nekoliko aviona, i to iz Drugog Svjetskog...I jos pride si udrobio Koreju - gdje je na jednog oborenog Sabrea dolazilo deset skrsenih MiGova... (ovo vise radi kvalitete pilota, MiG-15 je bio jebeno dobar za svoje vrijeme)... Slican odnos imas i u Vijetnamu, a o Izraelu je suvisno i pricati.
atomska bomba je koristena dva puta, kad bude bacena na rusiju i ako prodje onda cu reci da je to efikasno oruzje
ono sto sam u proslom postu napiso nije moja ocjena, nego ocjena strucnjaka, analize, testiranja i sl. i tek tad dodjes do tog zakljucka.
covjece bozi ti pokusavas osporiti opsteprihvacene cinjenice. ti osporavas da je 2+2=4
a da se vratimo na historiju ratova. u Koreji je oboreno 2000 saveznickih aviona i oko 1000 ruskih. u Vijetnamu je oboreno oko 2000 americkih aviona i 4000 helikoptera. Kuba se prosetala okupiranom teritorijom Angole i Etiopije. a Ameri kad su ulazili u ratove, prvo su sankcijama debelo izmucili protivnike, pa tek onda vojni pohod. mislim nemam ja nista protiv takvog nacina vodjenja, svako ima svoje taktike, ali govoriti o velikoj ruskoj inferiornosti u svim segmentima je smjesno. to je klasicno ne poznavanje situacije.
predlazem da zavrsimo ovu raspravu s sljedecim, opsteprihvacenim, zakljuccima: zapadne sile imaju jacu mornaricu i avijaciju, osim PVO, dok istocne sile imaju jace kopnene snage i vec navedeni PVO.