Sirija

Locked
Opetja033

#4251 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Danasnja izjava potpredsjednik Sirije Faruk al Shara:

"Jasno je da nikakva opozicija ne moze zavrsiti ovu borbu ratom, isto tako je jasno da armija ne moze ovaj rat privesti kraju vojnim putem".

Kakva razlika izmedju arogantnih izjava od prije par mjeseci i ovih danasnjih u kojima gdje se vrlo jasno moze vidjeti da su se ovi gotovo predali. Neodoljivo podsjeca na propagandu iz Ghadafijevog staba pred oslobadjanje Tripolija.
Avetinho

#4252 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Opetja033 wrote:Danasnja izjava potpredsjednik Sirije Faruk al Shara:

"Jasno je da nikakva opozicija ne moze zavrsiti ovu borbu ratom, isto tako je jasno da armija ne moze ovaj rat privesti kraju vojnim putem".

Kakva razlika izmedju arogantnih izjava od prije par mjeseci i ovih danasnjih u kojima gdje se vrlo jasno moze vidjeti da su se ovi gotovo predali. Neodoljivo podsjeca na propagandu iz Ghadafijevog staba pred oslobadjanje Tripolija.
Sad bi, kao, pregovarali. Beri kozu na siljak.
muhafuca

#4253 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Ja Sam Odavle wrote:

A ja vam selektivne memorije :-)

Pa vlada je pozivala opoziciju na pregovore i mirno rjesenje
kad jos nijedan placenik nije bio u zemlji
i kad su bili 100 x jaci
Avetinho

#4254 Re: Sirija

Post by Avetinho »

muhafuca wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

A ja vam selektivne memorije :-)

i kad su bili 100 x jaci
Sta? Opoziciju? Ja sam mislio da je to sacica stranih atlantisticko-cionisticko-fundamentalisticko-imperijalisticko-islamistickih teroristia.
hypko_nurko

#4255 Re: Sirija

Post by hypko_nurko »

gledaj malo klavikula a i vi ostali sto podrzavate asada. gledaj i uzivaj u ubijanju asadovih pulena avio bombama

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4256 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

muhafuca wrote:
A ja vam selektivne memorije

i kad su bili 100 x jaci
odkud opozicija u siriji zar nisu svi redom za asada
a i ovo boldovano mi se sviđa dobro kažeš ... bili jači
japin_mutapi

#4257 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

hypko_nurko wrote:gledaj malo klavikula a i vi ostali sto podrzavate asada. gledaj i uzivaj u ubijanju asadovih pulena avio bombama

sad če delegati svoje teorije iznijeti
dok odu po pamet na mycity forum ili rt
Klavikula

#4258 Re: Sirija

Post by Klavikula »

izjava Faruka al Shara:
"Sad već nitko ne gaji iluzije da će se stvari vratiti u prijašnje stanje, ali mi moramo biti u stanju obraniti našu zemlju. Ovdje se ne radi o borbi za opstanak pojedinca ili vlasti, radi se o opstanku zemlje, a ne nas", rekao je al-Sharaa.
Kaže da predsjednik Assad ne skriva želju za vojnim rješenjem, i sve čini kako bi došlo do odlučujuće pobjede. Predsjednik misli da će tek onda biti moguć politički dijalog. Vojska također misli kako ne postoji mogućnost političkog rješenja krize i da nema povratka.

meni zaista nije jasno kako neko ko je prosjecno ili cak iznadprosjecno upucen u pitanje sirijskog sukoba moze tvrditi da je Assad pao, kad tekbirasi ne drze nista bitno, zauzeli pjseadijsku skolu i par smetljista dok vojska nije stigla, kasnije pobjegli. uz sve to jos nemaju pobjede u ovom sukobu. za dobiti rat treba pobjeda.
vojska drzi sve bitno, institucije, baze, skladista, strateski bitne polozaje, putne komunikacije i sta sve jos ne.

po kom osnovu teroristi bolje stoje?

Iranski mirovni plan u šest točaka

U isto vrijeme dok je sirijski dužnosnik davao intervju, službeno priopćenje ministarstva vanjskih poslova Irana je predložilo mirovni plan od šest točaka, koji bi trebao biti "pogodan temelj za tranziciju Sirije".

Iranski mirovni plan kao da je "udovoljio" željama sirijskog potpredsjednika. U njemu se traži:
1. Trenutni prekid svih neprijateljstava pod nadzorom mirovnih snaga UN-a
2. Dostava humanitarne pomoći koja podrazumjeva ukidanje ekonomskih sankcija nametnutih Siriji
3. Stvaranje povjerenstva za nacionalnu pomirdbu, koje bi trebalo obuhvatiti sve političke stranke, socijalne kategorije i predstavnike sirijskih legalnih vlasti
4. Trenutno puštanje na slobodu svih zatočenih, bilo da ih drže vladine snage ili pobunjenici, ukoliko su zatvoreni samo zbog njihovog mišljenja ili političkog djelovanja
5. Prestanak svake vrste dezinformiranja u najkraćem mogućem roku
6. Osnivanje povjerenstva za procjenu štete i za obnovu zemlje
mislim da je ovo prihvatljivo za sve one koji su prosirijski orijentisani, dok za one koji zele unistiti Siriju i njen narod predstoji borba, nazalost.
occupylove

#4259 Re: Sirija

Post by occupylove »

Klavikula wrote:

izjava Faruka al Shara:
"Sad već nitko ne gaji iluzije da će se stvari vratiti u prijašnje stanje, ali mi moramo biti u stanju obraniti našu zemlju. Ovdje se ne radi o borbi za opstanak pojedinca ili vlasti, radi se o opstanku zemlje, a ne nas", rekao je al-Sharaa.
Kaže da predsjednik Assad ne skriva želju za vojnim rješenjem, i sve čini kako bi došlo do odlučujuće pobjede. Predsjednik misli da će tek onda biti moguć politički dijalog. Vojska također misli kako ne postoji mogućnost političkog rješenja krize i da nema povratka.

meni zaista nije jasno kako neko ko je prosjecno ili cak iznadprosjecno upucen u pitanje sirijskog sukoba moze tvrditi da je Assad pao, kad tekbirasi ne drze nista bitno, zauzeli pjseadijsku skolu i par smetljista dok vojska nije stigla, kasnije pobjegli. uz sve to jos nemaju pobjede u ovom sukobu. za dobiti rat treba pobjeda.
vojska drzi sve bitno, institucije, baze, skladista, strateski bitne polozaje, putne komunikacije i sta sve jos ne.

U isto vrijeme dok je sirijski dužnosnik davao intervju, službeno priopćenje ministarstva vanjskih poslova Irana je predložilo mirovni plan od šest točaka, koji bi trebao biti "pogodan temelj za tranziciju Sirije".

Iranski mirovni plan kao da je "udovoljio" željama sirijskog potpredsjednika. U njemu se traži:
2. Dostava humanitarne pomoći koja podrazumjeva ukidanje ekonomskih sankcija nametnutih Siriji
3. Stvaranje povjerenstva za nacionalnu pomirdbu, koje bi trebalo obuhvatiti sve političke stranke, socijalne kategorije i predstavnike sirijskih legalnih vlasti
4. Trenutno puštanje na slobodu svih zatočenih, bilo da ih drže vladine snage ili pobunjenici, ukoliko su zatvoreni samo zbog njihovog mišljenja ili političkog djelovanja
mislim da je ovo prihvatljivo za sve one koji su prosirijski orijentisani, dok za one koji zele unistiti Siriju i njen narod predstoji borba, nazalost.

svaki mirovni plan je bolji od rata , ovo nije prva inicijativa za prekid uzasnoga stradanja Sirijskoga naroda , imali su i Rusi i Kinezi i pokret nesvrstanih mirovne inicijative ali su vulgarno odbacene od imperijalista
vrijeme je za pregovore
ovo dugo traje i pat-pozicija
ovo je dobra inicijativa cak i Kinezi koji se drze podalje od slanja svojih trupa bilo gdje nude oko 10 000 vrhunskih vojnika pod komandu UN za Siriju o njihovom trosku
a pjesadijska skola koja je zauzeta neki dan je skolski primjer zasjede , Sirijska armija je zrtvovala kojih desetak vojnika i stare tenkove i ostavila stotine tona stare municije u toj kasarni ( koja je izgleda velikih dimenzija )
i kada su 'pobunjenici " slavodobitno uletjeli unutra i pozvali pojacanje da odrze teren i izvuku ratnu tehniku ?
sve je odletjelo u zrak uz nalete Sirijskih aviona i teskih bombi
neke procjene govore da je oko 1000 "pobunjenika" izgubilo glavu u toj zasjedi za manje od sat vremena uz pripadnike NATO komandosa iz vise Evropskih drzava
nova taktika
rat je uzas
matematicar_teski

#4260 Re: Sirija

Post by matematicar_teski »

occupylove wrote:
Klavikula wrote:

izjava Faruka al Shara:

svaki mirovni plan je bolji od rata , ovo nije prva inicijativa za prekid uzasnoga stradanja Sirijskoga naroda , imali su i Rusi i Kinezi i pokret nesvrstanih mirovne inicijative ali su vulgarno odbacene od imperijalista
vrijeme je za pregovore
ovo dugo traje i pat-pozicija
ovo je dobra inicijativa cak i Kinezi koji se drze podalje od slanja svojih trupa bilo gdje nude oko 10 000 vrhunskih vojnika pod komandu UN za Siriju o njihovom trosku
a pjesadijska skola koja je zauzeta neki dan je skolski primjer zasjede , Sirijska armija je zrtvovala kojih desetak vojnika i stare tenkove i ostavila stotine tona stare municije u toj kasarni ( koja je izgleda velikih dimenzija )
i kada su 'pobunjenici " slavodobitno uletjeli unutra i pozvali pojacanje da odrze teren i izvuku ratnu tehniku ?
sve je odletjelo u zrak uz nalete Sirijskih aviona i teskih bombi
neke procjene govore da je oko 1000 "pobunjenika" izgubilo glavu u toj zasjedi za manje od sat vremena uz pripadnike NATO komandosa iz vise Evropskih drzava
nova taktika
rat je uzas
a zar ih ima 1000? :dance:
sumirprimus

#4261 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

:lol: :lol:
jel hiljadu okruglo ...
jebte ko da se igrate plej stejšna,pa ono iz faze u fazu :-)
El_comadante

#4262 Re: Sirija

Post by El_comadante »

ovo postaje sve gore i gore. eto u Turskoj se gomila oružije na granici sa Sirijom, Američka flota polagano ulazi u Mediteran moglo bi biti svašta ovde. a evo Assad je kreno i na plaestince...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4263 Re: Sirija

Post by Truba »

asad na palestince svi šute
židovi na palestince svi bruje + nervirajući statusi i slike na FB :roll:
sumirprimus

#4264 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Black swan wrote:asad na palestince svi šute
židovi na palestince svi bruje + nervirajući statusi i slike na FB :roll:
A ĐE židovi sila,oni trebaju da šute i kmeče u ćošku i čekaju da im neko da državljanstvo... :oops:
A asad je gospodin ćojk neće on priko svoje međe... :mrgreen:
japin_mutapi

#4265 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

gospodin asad ne bije palestince on bije teroriste iz njihovih redova
a možda je to sve laž i oni snimci su montaža
AleksoMKD

#4266 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Malo novosti bez navijanja, sa obe strane.

Alaviti beze iz svojih sela, pobunjenici ih okrivljuju za suradnju sa rezimom: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... eOje-INBsU

Siriski premijer posetio (usunjao se) Alepo: http://www.abc.net.au/news/2012-12-18/s ... po/4434016

Pobunjenici oslobodili kidnapovanog novinara i ekipu u okrsaju sa kidnaperima: http://worldnews.nbcnews.com/_news/2012 ... syria?lite

Poziv Hriscanima, predjite u Islam ili umrite: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 8HqnAEmzZk

Malo o manjinama u Siriji: http://www.youtube.com/watch?v=PLWhZ7wb ... r_embedded

(ova zadnja 2 klipa su pro Asadovski ali vredi videti)

Sudbina Alavita zavisi od toga akoja grupa pobunjenika udje u njihovo selo/grad.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... route.html

"We have six Alawite villages under our control now, but there are no Alawites left here. They believe that if Bashar al-Assad goes, they will all be killed so they all fled to areas the regime controls," said Abu Yassin.
Most of the Alawite families fled to Latakia, Tartous or to the nearby 'Alawite Mountain,' the place that is also Bashar al-Assad's home of al-Qardaha. From across Syria too, Alawite families who fear they will become the victims of sectarian attacks – whether they support the government or not – have begun building homes in these high retreats.
"We are planning to take the Alawite Mountain and move on Latakia. If we allow the Alawite state to be a fact on the ground then all the minority groups will say 'we want our state' and the country will be torn apart," said Abu Taher, a rebel commander in Salma.

Moderate fighters like Abu Taher, the leader of a rebel brigade in Salma is adamant that only those Alawites "with blood on their hands" will be punished 'for their crimes'. And that should any of the hardline sectarian minded jihadist fighters that have infiltrated some of the rebel groups try to launch attacks on Alawite civilians they 'will be defeated [by local rebels]'.

But even among local Sunni opposition there are frightened whispers that with a rebel victory in these mountains and then in Latakia city below them, it would be difficult to prevent a violent spate of revenge killings.
An elderly couple, both over 80, Mr and Mrs Ahmed Barakat refused to leave when the rebels came to their rural Alawite village of Ain al-Ashara. Led by local man Sheikh Ayman Othman, rebels had promised villagers they wouldn't be harmed. But when later Sheikh Othman was killed in battle, a second more sectarian minded militia stormed the village and the villager's lives became a living nightmare:

"They stole everything: They took all the cars and broke into all of our homes. After that residents said they thought they would be killed so they fled to Latakia," said Mr Barakat.

As he spoke fat tears rolled down Mrs Barakat's cheeks: "Three months ago they came and arrested my son. He had not done anything wrong.

"A man came back and demanded ransom money of 1.5 million Syrian pounds [approx £13,000]. They gave me three days to get the money, or else, they said, they would kill my son. I begged and borrowed from my friends and family. When he came again, at night, he took the money but they haven't returned our son."

Sheikh Khaled Kamal was the first religious leader in Latakia city to speak out against the regime when anti-government demonstrations began in the city last year. Now he is based in the rebel held mountain areas, working to keep the revolution from descending into sectarian chaos:

"I am sure there will be massacres of Alawites and bad revenge killings when we reach Latakia. The Syrian regime made us enemies over the past two years.

"I and the other Sheikhs are trying to stop this. But we are not sure that we will succeed".

Ko hoce da se kladi u pivo da ce posle pada Asada krenuti sektaski obracuni kao u Libanu 80-ih?
Last edited by AleksoMKD on 18/12/2012 12:44, edited 1 time in total.
Challenger__

#4267 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

AleksoMKD wrote: Ko hoce da se kladi u pivo da ce posle pada Asada krenuti sektaski obracuni kao u Libanu 80-ih?
Ma jok, zavladaće mir i tolernacija...

Alekso, uozbilji se.
sumirprimus

#4268 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:
AleksoMKD wrote: Ko hoce da se kladi u pivo da ce posle pada Asada krenuti sektaski obracuni kao u Libanu 80-ih?
Ma jok, zavladaće mir i tolernacija...

Alekso, uozbilji se.
damn piplz,a šta je sada???mislim osim borbe za slobodu i skidanje mrskog režima :D
japin_mutapi

#4269 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

AleksoMKD wrote:
Ko hoce da se kladi u pivo da ce posle pada Asada krenuti sektaski obracuni kao u Libanu 80-ih?
kladio bih se ja ali se klađenje i alkohol protive mojim ubjeđenjima
tako da od opklade ništa al eto neka ostane zapisano
AleksoMKD

#4270 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

japin_mutapi wrote:
AleksoMKD wrote:
kladio bih se ja ali se klađenje i alkohol protive mojim ubjeđenjima
tako da od opklade ništa al eto neka ostane zapisano
Bezalkoholno za tebe kolega :D
Naravno ako izgubim, a nadam se da gresim i da ce sve proci bez sektaskih masakriranja onih "drugih" al mi nekako primer Iraka ne daje puno nade.
sumirprimus

#4271 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

kod arapa nema dejtona,sve il ništa,jes da često bude ništa,al he who dares wins :mrgreen:
Opetja033

#4272 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Drago mi je vidjeti kako i najlojalniji Assadovci na ovom forumu pocinju pricati o periodu nakon Assada.
Challenger__

#4273 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Drago mi je vidjeti kako i najlojalniji Assadovci na ovom forumu pocinju pricati o periodu nakon Assada.
"Asadovci"? Ne... Antimperijalisti, anticionisti. Oni bolji i najbolji.

To su prave riječi.
Opetja033

#4274 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Drago mi je vidjeti kako i najlojalniji Assadovci na ovom forumu pocinju pricati o periodu nakon Assada.
"Asadovci"? Ne... Antimperijalisti, anticionisti. Oni bolji i najbolji.

To su prave riječi.
:lol: :lol: :lol: :lol:

usta moja hvalite me.................................. kad vec niko drugi nece.
AleksoMKD

#4275 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Joj, kad vidim "taktiku" i "umece" obadve strane ne bi me cudilo da ovo potraje prilicno dugo.

Na jednoj strani tenkovi sami ulaze u tesne ulice a na drugoj imaju "Inshala tactical stance"

Image

Sta ce mu optika uopste?

I posle ih Izrael mlatio uvek u zadnjih 60ak godina.........................

EDIT: http://s7.postimage.org/7wpy7diyz/2012_ ... _01_28.png
Onaj novinar koji je kidnapiran od strane nepoznate grupe pa oslobodjen od pobunjenika kaze da ga je kidnapirala Shahiba trenirani od Hezbolaha.
Locked