Sirija
- Klavikula
#3401 Re: Sirija
u zadnje vrijeme pojavljuje se dosta klipova na kojima se prikazuju teroristi kako su zauzeli PVO baze sirijske armije. dosta sam tih pregledo i vidi se da su "osloboditelji" dosli u posjed poprilicno starih sistema, pitanje je da li su uopste upotrebljivi. a ako cemo relano gledati, sve sto vrijedi PVO sistema koje posjeduje armija je vec odavno na granici, tako da....
zanimljivo je da svu avijaciju koji su "hrabri momci" uspjeli oboriti uglavnom su "odradili" PAT-ovima i PAM-ovima..e sad moguce je da ovo sto su uspjeli zarobiti ne znaju koristiti (sto nije iskljuceno) ili ti sistemi zaista nisu operativni.
zanimljivo je da svu avijaciju koji su "hrabri momci" uspjeli oboriti uglavnom su "odradili" PAT-ovima i PAM-ovima..e sad moguce je da ovo sto su uspjeli zarobiti ne znaju koristiti (sto nije iskljuceno) ili ti sistemi zaista nisu operativni.
-
occupylove
#3402 Re: Sirija
Siriji sada treba dobar PVO , NATO i USA su nadmocni uz Izraelsku avijaciju , jednostavno gaze iz zraka , uz ogromne civilne zrtve
Ruski naucnici su napravili sistem , montiran na kamionu , vrlo mobilan , solidnoga dometa i ogromne preciznosti
uz elektroniku , a cijena ? nije skup , ..
uz S-300 ?
jedino sto spasava Sirijce od ' oslobadjanja "
Ruski naucnici su napravili sistem , montiran na kamionu , vrlo mobilan , solidnoga dometa i ogromne preciznosti
uz elektroniku , a cijena ? nije skup , ..
uz S-300 ?
jedino sto spasava Sirijce od ' oslobadjanja "
-
sumirprimus
#3403 Re: Sirija
a dje ode odgovor na odgovor... 
elem,nema veze,moja replika bila je upucena forumasu muhafaca,na njegovu konstataciju nesto tipa al kaida, steta koju nanose "nama muslimanima"...
a u vezi sa pvo-om,jasno ko dan,da im (pobunjenicima,opoziciji,fsa,naoruzanim grupama) saveznici nedaju iste,upravo iz straha da nece biti zloupotrijebljeni...
onda u njihovim redovima ima dovoljno bivsnih vojnika iz sirijske armije,tako da mislim da nije problem u neobucenosti istih,prije ce biti da nisu jos dosli u dodir sa necim slozenijim,tipa strijelama...
elem,nema veze,moja replika bila je upucena forumasu muhafaca,na njegovu konstataciju nesto tipa al kaida, steta koju nanose "nama muslimanima"...
a u vezi sa pvo-om,jasno ko dan,da im (pobunjenicima,opoziciji,fsa,naoruzanim grupama) saveznici nedaju iste,upravo iz straha da nece biti zloupotrijebljeni...
onda u njihovim redovima ima dovoljno bivsnih vojnika iz sirijske armije,tako da mislim da nije problem u neobucenosti istih,prije ce biti da nisu jos dosli u dodir sa necim slozenijim,tipa strijelama...
- Klavikula
#3404 Re: Sirija
moguce je i to da im ne daju zbog toga sto bi ti sistemi lako mogli pasti u ruke sirijske armije, a zatim irana, rusije i sl. jednostavno osloboditelji nisu previse pouzdani.sumirprimus wrote:a dje ode odgovor na odgovor...
a sto se tice strucnosti i prebjega, za sad se zna da je nesto tenkista prebjeglo sa T-55, ostalo je sve nagadjanje, mada moguce je da ima i onih koji znaju rukovati komplikovanijim PVO sistemima.
@occupylove
sirijska armija vec posjeduje Pancir S1, najbolji PVO sistem kratkog dometa, a u kombinaciji sa TOR M1 kojeg Sirija takodjer posjeduje moze odlicno cuvati nebo. jedini avion protiv kojeg ovi sistemi nisu djelotvorni je Raptor, a njega posjeduje samo USA.
- bogoljub
#3405 Re: Sirija
Kako samo ovaj Erdogan glumi hrabrog islamskog junaka-. Šalje vojsku, artiljeriju na Siriju, zaustavlja sirijske avione, presreće veoma lahko.
Kada je bila ko fol kriza sa Izraelom, zvonio je na sva zvona i laprdao unaokolo kako će ovo kako će ono, A NIŠTA
Izrael poubija turčine, a on ništa. što nije Izraelski avion presreo.
E moj erdoganu ..veličanstveni..
Kada je bila ko fol kriza sa Izraelom, zvonio je na sva zvona i laprdao unaokolo kako će ovo kako će ono, A NIŠTA
- muhafuca
#3406 Re: Sirija
Ne znam sta si odgovorio (nema posta) al sta god si govorio djaba tisumirprimus wrote:a dje ode odgovor na odgovor...
Ovi al-Qaida svuda pucaju(citaj po muslimanskim zemljama) samo ne po Izraelu
zar ikom ikakav dokaz vise treba da rade za Zioniste na stetu muslimana
A i jedine dvije muslimanske zemlje koje nisu lizale ..... Zapadu
isti ti AlQaidovci su razvalili i neutralisali
Haj recimo "bore se protiv diktatora koji tlace muslimane"
pa su se digli protiv Gadafija i Sadama - progutao bi nekako i tu pricu
da istovremeno rokaju i po Saudiji Bahrainu Qataru itd gdje muslimani
nista vise sloboda nemaju (a da ne govorimo da i manje imaju) nego u
Siriji i Libiji
Ovako jedino sto neko od mene moze trazit je
da budem slijep kod ociju i kazem "ura AlQaidovci i braca udrite po Assadu"
- Klavikula
#3407 Re: Sirija
http://www.advance.hr/vijesti/analiza-e ... og-sukoba/
transportne rute, da li ce ici kroz Siriju ili pak kroz Tursku, vidjecemo kad se sve ovo zavrsi. inace odlicna analiza
transportne rute, da li ce ici kroz Siriju ili pak kroz Tursku, vidjecemo kad se sve ovo zavrsi. inace odlicna analiza
-
jefferson
#3408 Re: Sirija
E ako je ovo analiza, onda ne znam.Klavikula wrote:http://www.advance.hr/vijesti/analiza-e ... og-sukoba/
- Cyrax
- Klavikula
-
El_comadante
#3411 Re: Sirija
@mmaar
znam ja da raznorasni agenti švrljaju po Siriji i prave probleme i da je tu upleten mnogo večih interesa nego nekih lokalnih. medjutim kako Amerikanci i njihovi agenti nemogu izazvati ovakve nemire i probleme recimo u Venecueli, Kubi, Iranu, itd...? kako su u Siriji uspjeli napraviti haos a u ovim zemljama nemogu? a znamo da bi oni željeli oboriti i te vlade.
znam ja da raznorasni agenti švrljaju po Siriji i prave probleme i da je tu upleten mnogo večih interesa nego nekih lokalnih. medjutim kako Amerikanci i njihovi agenti nemogu izazvati ovakve nemire i probleme recimo u Venecueli, Kubi, Iranu, itd...? kako su u Siriji uspjeli napraviti haos a u ovim zemljama nemogu? a znamo da bi oni željeli oboriti i te vlade.
-
jOFLA
#3412 Re: Sirija
El_comadante wrote:@mmaar
Te zemlje još nisu došle na red. Nikom nijje lako razbacati se na više frontova odjednom. Uvijek neko mora biti prvi, neko zadnji.
-
El_comadante
#3413 Re: Sirija
dobro ali recimo u Kolumbiji postoje naki teroristi ivjerovatno preko njih CIA djeluje na razbijanju Kolumbije i legalne vlasti. tako nešto da mogu učiniti oni bi i uradili sa tim zemljama.jOFLA wrote:El_comadante wrote:@mmaar
Te zemlje još nisu došle na red. Nikom nijje lako razbacati se na više frontova odjednom. Uvijek neko mora biti prvi, neko zadnji.
-
sumirprimus
#3414 Re: Sirija
nije ba muhafaca,vise sam neutralan i bez "favorita"po tom pitanju,vidim kako se ljudi ubijaju,i kako pojedinci ismijavaju forumasa stopa,a oni rade isto ,samo sto navijaju za kontra stranu..a tu ko je kontra a ko prava strana bog dragi ne zna,,,sije suni,mulimani,krscani,sirijci turci,zapad istok,amerika iran,teroristi,islamisti,oslobodioci,napadaci,,,,
jedni ce da smijene druge,bice krvi,ko sto je uvjiek i bilo,i nekako mi bespredmetno stati na bilo ciju stranu u ovom ratu,,,al mi smijesno sa koliko zara branite asada,i opravdavate nacin na koji njegove snage ravnaju vlastite gradove,u akcijama ciscenja terena,previse poznato zvuci,jos kad uzmes u obzir da ih rusi podrzavaju,mora bit rezerve,pogotovu iz nase BH perspektive geldano...
al to ne znaci,da podrzavam terorizam,al kaidu i slicne gluposti,taman posla...
jedni ce da smijene druge,bice krvi,ko sto je uvjiek i bilo,i nekako mi bespredmetno stati na bilo ciju stranu u ovom ratu,,,al mi smijesno sa koliko zara branite asada,i opravdavate nacin na koji njegove snage ravnaju vlastite gradove,u akcijama ciscenja terena,previse poznato zvuci,jos kad uzmes u obzir da ih rusi podrzavaju,mora bit rezerve,pogotovu iz nase BH perspektive geldano...
al to ne znaci,da podrzavam terorizam,al kaidu i slicne gluposti,taman posla...
- Klavikula
#3415 Re: Sirija

zanimljiva improvizacija, samo pitanje je koliko je ovo uspjesno i da li ima kolateralne stete.
- muhafuca
#3416 Re: Sirija
"By Way Of Deception, Thou Shalt Do War."bogoljub wrote:Kako samo ovaj Erdogan glumi hrabrog islamskog junaka-. Šalje vojsku, artiljeriju na Siriju, zaustavlja sirijske avione, presreće veoma lahko.
Ma ono sa Izrelom je bilo da se malo zamazu oci muslimanima i dobije
se neki kredibilitet u Islamskom svijetu za nadolazece izdaje istog
Eno i Mursija u Egiptu je smirio - puno je i Mursi pred izbore laprdao
puna mu usta Palestine i ukidanja Kamp David mirovnog sporazuma
bila - poslase mu Ameri Erdogana u posjetu i Mursi ko curica usuti oko svega toga
-
Smail Aga
#3417 Re: Sirija
Egipat zivi od US pomoci ,od EU kredita i turista. Nemaju oni manevarskoga prostora. Mogu samo otici u propast,bas onako kako sada Sirija nestaje u bratoubilackom ratu,koji nikada nece zavrsiti.muhafuca wrote:"By Way Of Deception, Thou Shalt Do War."bogoljub wrote:Kako samo ovaj Erdogan glumi hrabrog islamskog junaka-. Šalje vojsku, artiljeriju na Siriju, zaustavlja sirijske avione, presreće veoma lahko.
Ma ono sa Izrelom je bilo da se malo zamazu oci muslimanima i dobije
se neki kredibilitet u Islamskom svijetu za nadolazece izdaje istog
Eno i Mursija u Egiptu je smirio - puno je i Mursi pred izbore laprdao
puna mu usta Palestine i ukidanja Kamp David mirovnog sporazuma
bila - poslase mu Ameri Erdogana u posjetu i Mursi ko curica usuti oko svega toga
- Klavikula
#3418 Re: Sirija
http://www.vijesti.me/svijet/turska-u-n ... anak-96385
u zadnje vrijeme su ucestili sa napadima, puno turskih vojnika je poginulo, vjerovatno stize logistika iz Sirije. kad Assad zavrsi sa teroristima, ako u medjuvremenu Turska ne izvrsi agresiju na Siriju, Kurdi bi mogli imati jednu od glavnih uloga u stabilizaciji stanja u Siriji.
u zadnje vrijeme su ucestili sa napadima, puno turskih vojnika je poginulo, vjerovatno stize logistika iz Sirije. kad Assad zavrsi sa teroristima, ako u medjuvremenu Turska ne izvrsi agresiju na Siriju, Kurdi bi mogli imati jednu od glavnih uloga u stabilizaciji stanja u Siriji.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#3419 Re: Sirija
Znači ipak je nešto bilo u avionu...
Putin: Rusija će prodavati oružje kome hoće
18 oktobar 2012 Izmijenjeno 07:05 CEST
Ruski lider kazao da njegovoj zemlji niko ne može diktirati trgovinu oružjem ukoliko ne postoji embargo UN-a.
Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da razlog za ograničenje isporuka ruskog oružja u inostranstvo mogu biti samo sankcije Vijeća sigurnosti UN-a i da Rusiji niko ne može diktirati kako će trgovati.
"U svim ostalim slučajevima niko i ni pod kakvim izgovorom ne može diktirati Rusiji ili bilo kojoj drugoj državi s kime će ili kako trgovati", rekao je Putin na zasjedanju Komisije za vojno-tehničku saradnju u rezidenciji u Novo-Ogarjovu.
Prema riječima Putina, "ograničenja i zabrane, jednostrane ili kolektivne, ali van okvira Vijeća sigurnosti, tim prije politički motivirane, nisu norma međunarodnog prava sa svim posljedicama koje iz toga proističu".
On je naveo da ugovore o naoružanju i vojnoj tehnici Rusija sklapa samo sa zakonitim, legitimnim vlastima i samo radi osiguranja odbrambene sposobnosti suverenih država, pri čemu se, dodao je, "svestrano ocjenjuje konkretna situacija u određenoj regiji svijeta".
"Ni izdaleka svi vodeći izvoznici vojne tehnike nemaju takav obazriv odnos", smatra ruski lider.
Trgovina sa Sirijom
Putin je također naveo da će ruski izvoz oružja ove godine biti veći nego prošle i da je do prvog oktobra izvezeno oružje i oprema u vrijednosti od 10,7 milijardi dolara.
Zapad kritizira Rusiju što je, zajedno sa Kinom, uložila veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti čiji je cilj bio da izvrši pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da okonča sukob koji traje 19 mjeseci.
Rusija je prošle godine prodala Siriji naoružanje vrijedno milijardu dolara, a jasno je stavila do znanja da je protiv bilo kakvog uvođenja embarga na isporuku oružja toj zemlji, jer smatra da bi pobunjeničke snage ionako nabavile naoružanje ilegalno.
Putin je u junu izjavio da Rusija ne isporučuje Siriji nikakvo oružje koje se može koristiti u sukobu.
Turska je 11. oktobra prinudno prizemljila sirijski avion na letu iz Moskve u Damask, tvrdeći da se u njemu nalazi teret vojne namjene a Moskva je kasnije ocijenila da dijelovi za radar koji su bili u avionu imaju dvostruku namjenu i da je njihov prijevoz bio potpuno legalan.
Izvor: Al Jazeera Balkans
- muhafuca
#3420 Re: Sirija
Znam ja sve to ali ako zelis nesto promjeniti onda radis na tome i iznalazis rjesenja uprkos teskocamaSmail Aga wrote: Egipat zivi od US pomoci ,od EU kredita i turista. Nemaju oni manevarskoga prostora. Mogu samo otici u propast,bas onako kako sada Sirija nestaje u bratoubilackom ratu,koji nikada nece zavrsiti.
Mursi je takvu nekakvu politiku i zapoceo u prvim danima dok mu ne dodje ovaj Erdogan u posjetu
i ko zna kakvu suplju mu je prodao al od tada Mursi totalno drugu pjesmu pjeva
-
matematicar_teski
#3421 Re: Sirija
HAHAH mocna sirijska armija je prije nekih 2 sata izgubila aerodrom,sa komplet 2 baterije S300 i 25 aviona(marku ne znam).
- Klavikula
#3422 Re: Sirija
tesko za povjerovati, u kojem gradu? daj izvor.matematicar_teski wrote:HAHAH mocna sirijska armija je prije nekih 2 sata izgubila aerodrom,sa komplet 2 baterije S300 i 25 aviona(marku ne znam).
-
Avetinho
#3423 Re: Sirija
Ali zato su uzvratili velikom pobjedom, napadom iz zraka po izbjeglicama u izbjeglickom kampu u Libanu.matematicar_teski wrote:HAHAH mocna sirijska armija je prije nekih 2 sata izgubila aerodrom,sa komplet 2 baterije S300 i 25 aviona(marku ne znam).
http://www.reuters.com/article/2012/10/ ... 8420121017
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#3424 Re: Sirija
Pa zato sam i citirao tekst ALB, jer po njemu izgleda da Rusija poseže za "teretnim dijelom putničkog aviona".Religious Fantastic wrote:Ja sam prije par strana napisao da je smijesno misliti da jedna Rusija, koja moze prodavati oruzje kome hoce, poseze za dostavom tog istog oruzja u teretnom dijelu putnickog aviona. Presmijesno...
Smiješno ne smiješno, presmiješno, uglavnom "imatel šta za prijavit" nije gaf i zajebancija par putnika - neke su tu mutljevine žešće.
Neznam sad koje, ali vremenom će valja biti jasnije - neće više biti sličnih preleta i skrenuta je pažnja da je došlo do promjene u pogledima na stanje u regionu.
- muhafuca
#3425 Re: Sirija
Ma to je insceniran incident jer je trebao biti neki ekonomski summit Turske i RusijeHame_ wrote:Pa zato sam i citirao tekst ALB, jer po njemu izgleda da Rusija poseže za "teretnim dijelom putničkog aviona".Religious Fantastic wrote:Ja sam prije par strana napisao da je smijesno misliti da jedna Rusija, koja moze prodavati oruzje kome hoce, poseze za dostavom tog istog oruzja u teretnom dijelu putnickog aviona. Presmijesno...
Smiješno ne smiješno, presmiješno, uglavnom "imatel šta za prijavit" nije gaf i zajebancija par putnika - neke su tu mutljevine žešće.
Neznam sad koje, ali vremenom će valja biti jasnije - neće više biti sličnih preleta i skrenuta je pažnja da je došlo do promjene u pogledima na stanje u regionu.
i ocekivalo se da Putin neke stvari sa Erdoganom na cistac dovede
ispade ovaj incident Putin otkaza posjetu
al hajd bar su sad neke stvari jasnije
Putinu je sad vjerovatno jasno da se sa Erdoganom nema sta vise pricati
jer je on zaigrao 100%tno na strani Zapada