Sirija

Locked
edrusu

#2326 Re: Sirija

Post by edrusu »

Nije valjao nikada,negovov babo je demonstracije gusio u krvi,prosurfaj malo pa ces vidjeti.
A tako ni babin sin nije nikada valjao,po zakonu nije niko mogao biti predsjednik ispod 40 godina,pa alaviti promjenise zakon,regularno zar ne?
Vojska i policija u njihovim rukama,odvode,hapse,ubijaju kako zele,a narod iz straha trpi.
Pitaj ljude koji su studirali u siriji,informacije iz prve ruke a ne preko medija.
Valjda im dosadilo vise to tlacenje a i ponjelo ih arapsko proljece,no medjutim,na zalost bashar nema sluha za muslimane koje mrzi iz dna duse tako da je naredio svojoj bandi da pobije sto vise ljudi,ne birajuci sredstva.
edrusu

#2327 Re: Sirija

Post by edrusu »

Kaže Homeini:

“Imamima pripada mjesto hvale dostojno, uzvišeni stepen i hilafet pred čijom se upravom i vlašću pokorava svaki atom ovog univerzuma. Od nužnosti našeg vjerovanja je da naši imami imaju stepen koji ne dostiže ni bliski melek, ni poslani vjerovjesnik. Rezultat predaja koje mi posjedujemo jeste da su najveći Poslanik i imami prije ovog svijeta bili svjetlost, pa ih je Allāh učinio da okruže Njegov Arš i dao im je stepen i ugled koju osim Allāha niko ne zna.''

„Vilajetu fekih“/“Islamska vlast”, str. 52

Kaže Homeini:

„Od temeljnih i nužnih tačaka našeg vjerovanja je ta da niko ne može dostići duhovni stepen naših imama, bio on bliski melek, ili poslanik. U predanjima koje smo zabilježili se kaže da su imami, prije stvaranja kosmosa bili svjetlost ispod Arša (Allāhovog prijestolja). Od njih lično se prenosi da su rekli: ’Allāh nam je dao ono što nije dao niti Svom bliskome meleku, niti poslanom vjerovjesniku’. To su osnove na kojima počiva naš mezheb.“

„Vilajetu fekih“/Islamska vlast, 58

Jednom prilikom na posebnom sijelu, Homeini mi je rekao:

''Sejid Husejn, došlo je vrijeme da se ispoštuju naredbe imama, salavatullahi alejhim. Prolijevat ćemo krv nasibija (sunnija), ubijat ćemo im djecu, a žene porobiti. Nikoga od njih nećemo pustiti da izmakne kazni. Njihovi imeci bit će posebno oduzeti u korist šiija ehlu-bejta. Uklonit ćemo Mekku i Medinu sa lica Zemlje, samo zato što su ta dva grada kolijevka vehabizma. Kerbela mora postati Allahova sveta i blagoslovljena zemlja. Ona mora postati kibla. Time ćemo upotpuniti san imama, alejhimus-salam. Uspostavljena je naša zemlja za koju smo se godinama borili, a sada su ostali samo ciljevi koje treba realizirati.''

( Husejn el-Musevi)

Prenosi se od Davuda b. Farkada da je rekao:

''Upitao sam Ebu Abdullaha, a.s.: 'Šta ti misliš o ubijanju nasibije (sunnije)?', a on odgovori: 'Halal mu je krv proliti, ali se bojim za tebe. Pa ako možeš da srušiš na njega zid ili da ga ugušiš u vodi da te niko ne vidi, onda tako i postupi.'''

(Wesailu-šia, 18/463, i Biharul-envar, 27/231)

Šitski muftija Sustani kaže:

" Ubistvo sunije ti povećava stepene kod Allaha i uvećava tvoja dobra djela kao da si činio tawaf oko Husejnovog kabura".

Ovo poglavlje ću završiti sa riječima Sejida Niametullaha Džezairija o stavu prema nasibijama (tj. ehli-sunnetu) gdje kaže:

''Oni su (sunnije) nevjernici i nečisti, po konsenzusu šiija imamija, i gori su od jevreja i kršćana. Nasibije se ističu u davanju prednosti u hilafetu nekome prije Alije.''

(Envaru-nuamanije, 2/ 206 – 207)

I neko kaze da je rat u siriji politicke prirode?
edrusu

#2328 Re: Sirija

Post by edrusu »

http://www.youtube.com/watch?v=kSix-zKe5ts

Imaju jos tri klipa pa ko hoce neka pronadje.
asurbanipal

#2329 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

edrusu wrote:Vehabijska propaganda i lazi?,znaci sirijci sami sebe ubijaju da bi mogli lagati na rezim?
Vehabije sklone bukvalistickom tumacenju?,znam neke kojima sejhovi tumace vjeru a ni ne znaju arapski,neki kazu da dobijaju znanje direktno od Allaha dz.s.,neki tavafe oko kabura i upucuju dove umrlima,proklinju ashabe,vjeruju da je Alija r.a. Bog,neki govere da je Gospodar svugdje cak i nemoralnim i prljavim mjestima,da Allah sacuva od svega toga,a ti kazes ovi tumace bukvalisticki??
Kazes da se klanjaju Fahdu,cionistima,nafti?,pa ne znam samo jesi li svjestan koliko su ljudi protekfirio i da ces za svakog pojedinacno odgovarati??,a nemas nikakvog dokaza?
Mene nema sta ko da konta,moj stav je jasan a nije tukijaski,da se pretvaram kao neki.
Prema tvom misljenju nije ti nista ovo u siriji?,meni je puno i da se izgubi samo jedan zivot,a nekome nije puno ni milion,pogotovo onome ko zeli ubijanje muslimana i muslimanske djece u Arabiji i drugim muslimanskim drzavama.
To da ce letjeti sejhovi a i ja sa njima ne bih komentarisao.Tebi tvoja,meni moja vjera.
Ovaj post upravo potvrđuje ono što sam napisao ranije, tako da se ne moram mnogo mučiti da ti repliciram. I samo da napomenem da Istinsko Znanje dolazi od Allaha dž.š., a ne od kralja Fahda, Bin Baza i brošura Visokog Saudijskog komiteta...Toliko o tvom poznavanju vjere... 8-)
amoninan

#2330 Re: Sirija

Post by amoninan »

Challenger__ wrote:Vama, koji nam oponirate, nije jasno da niko od nas nije sljedbenik Asada. Nama koji nismo uz tzv. "rebelse", odnosno agresore i teroriste (koje podržavaju atlantizam i cionizam) je savršeno jasno da je Sirija multikonfesionalna i multietnička država koja mora - koliko je god to moguće - da obezbjedi ravnopravnost svim njenim stanovnicima.

Od zapada nahuškani "rebelsi" su antiteteza milenijumskog suživota u Siriji, a Asad simbolizuje vladavinu koja predstavlja manje zlo (uz svu manjkavost njegove vladavine) za narod u Siriji. Dakle, braneći stranu Asada, ljudi su ovdje za neuporedivo manje zlo, da ne pominjem svu jad i bijedu tzv. "rebelsa" koji su samo pijuni atlantizma i njihovih degenerisanih, nemoralnih saveznika sa arabijskog poluostrva.

"Rebelsi" i njihovi saveznici su SMRT za šarolikost Sirije, za njen mir i prosperitet, oni mogu da donesu samo beskrajni lanac samouništenja i zato smo uz narod Sirije, pa onda uz krug oko Asada, a nikako uz agresore i teroriste (rebelse). Zato smo bolja strana svemira.

Kako na netu, tako i pred zvijezdama, suncem i mjesecom.

Kontaš li ti da zvučiš jednako kao Sarah Palin ?
edrusu

#2331 Re: Sirija

Post by edrusu »

Znaci tebi znanje dolazi direktno od Allaha?
Joj pa koje smo onda mi budale sto citamo ovolike knjige?
A ja mislio da je sa Poslanikom prestala objava?
Znas li ti kakve nebuloze pricas?,vidim da si zadojen mrznjom protiv vehabija i saudijske arabije?
Koja su 4 ispravna mesheba u islamu?
Jel se u saudijskoj arabiji koristi neki koji nije ispravan?
asurbanipal

#2332 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

edrusu wrote:Ne znam zasto toliko ne volis selefije?
Zar to nisu oni koji slijede put Poslanika Muhammeda a.s. i sta je u tome lose,trebamo da slijedimo?
Nisi mi odgovorio na pitanje sta mislis o ova dva ashaba?
Nemoj se pretvarati vise i zavoditi naivne muslimane?
U bosni se slijedi hanefijski mesheb a nikakva sitska pokvarena akida.
Imamo 4 mesheba i svi su ispravni,svi su muslimani,za razliku od onih koji se klanjaju drugima mimo Allaha dz.s.,koji proklinju ashabe i slicno.
Molim Allaha da osvjesti naivne muslimane koji su na strani zlocinca iz neznanja a ne iz ubjedzenja!
Kakve selefije ? Ovo sad što imamo i što sebe nazivaju "selefije" su sve drugo samo ne to, a ja bi ih prije nazvao ološem i smećem. Oni ni teoretski ni praktično ne mogu biti selefije (da napomenem Selefije (arapski - selef, bili su prethodnici, prve generacije muslimana). Historijski i terminološki gledano najispravniji bi naziv bio "Vehabije", jer slijede učenje Muhammeda bin Abdul-Vehhaba (1703.-1787.). Vjerovatno ne bi pogriješili kada bi ih nazvali i "neoharidžijama". Neki autori, kao što je francuski orijentalist Anri Laust (Hanry Laoust), nazivaju ih „ortodoksnim reformatorima", dok ih drugi, poput Aziza Ahmeda iz Indije, nazivaju „teorijskim fundamentalistima“.
U svojoj argumentaciji vehabije se pozivaju na praksu prethodnih generacija smatrajući je normativnom. Međutim, u svome pozivanju na muslimansku tradiciju oni su izrazito selektivni. Dakle vrše selekciju prijašnjeg učenja, uzimaju ono što im odgovara, izvlače tumačenja iz konteksta...Svoje učenje smatraju jedinim ispravnim, dok sve ostale muslimane tekfire i proglašavaju nevjernicima. Evo upravo si u jednom postu i ti protekfirio oko 10 % muslimanske populacije, a samo da znaš da u i Šiiti muslimani, to što "kvaziulema" iz Arabije govori drugačije, možeš samo pustiti kroz WC-školjku.
Što se tiče četvorice pravednih halifa - Hulefau-rašidun (Ebu-Bekr, Omer ibn el-Hattab, Osman ibn Affan, Alija ibn Ebu-Talib) o njima mislim sve najbolje, bez ikakve razlike da uzdižem nekog od njih, jednim nad drugim...Ali isto tako smatram da su kola niz brdo za muslimane krenula od Muavije, tj. petog halife koji je vladao u razdoblju od 661. do 680. godine, vlast je pripala njegovom sinu Jezidu, i to posredstvom Muavijine pisane oporuke. U historiji Islama prvi put je neko na ovaj način došao do vlasti. Okorjeli vinopija, razvratnik, okružen plesačicama i bludnicama, predan svim vrstama poroka, Jezid nikada nije predstavljen u pozitivnom svjetlu ni kod jednog muslimanskog autora iz bilo kojeg perioda islamske historije ili u okviru bilo koje škole mišljenja. Smatram da je u Saudijskoj Arabiji uspostavljen "Muavijin model vladanja", kao i u većini "arapskih" zemalja, za šta se u terminologiji historijske nauke koristi izraz "historijska pravilnost".
Jedino ko ovdje u Bosni širi pokvarenu akidu, laž i fitnu jesu vehabije, koje su ubačene u toku rata preko granice, kada ni mušica nije mogla proći, posredstvom britanskih i američkih tajnih službi (a čijih će drugo), isto što se sad događa i u Siriji i Libiji. S njima je došlo i njihovo pokvareno i iskrivljeno učenje koje nema veze sa islamom, ovdje su zasijali sjeme smutnje, vrbovali su naivne bosanske mladiće. Pokušali su i mene vrbovati, ali kada nisu mogli sa 14. godina, neće moći ni sa ovih 30 kusur godina. Još mi je kao 14-godišnjaku srce i razum govorilo da tu nešto ne valja...
Ubili su ono što je islam i muslimane držalo vijekovima, ubili su duhovnost (konkretno mislim na arapsko poluostrvo, a sigurno bi to radili i u ostalim zemljama gdje su muslimani sa drugačijom kulturom i tradicijom, pa tako i u Bosni), zatirali historiju a zna se zbog čega(to je već prije navedeno), ali istina uvijek nađe put da se probije kroz tamu. Ovdje u Bosni ruše džemate, u džamijama se ponašaju kao kakvi kauboji, nemaju edeba i poštovanja (ovdje mislim na one radikalne, ali ima i onih koji prije ili kasnije uvide kamo to sve ide i vodi, pa ih napuste).
Ako misliš da branim Asada varaš se. Ima ona izreka: "Nije mudrost birati između dobra i zla, već je mudrost birati između dva dobra ono bolje i između dva zla ono manje". Asada ovdje smatram manjim zlom.

P.S.
I za kraj, evo ti idola, idi ljubi mu ruku.

edrusu

#2333 Re: Sirija

Post by edrusu »

Nemam ja idola,ja vjerujem samo u Allaha dz.s.
Ok,sad me zanima ko su onda po tebi pravi nosioci istine,pravi muslimani?
Daj dokaz da sam ja nekoga protekfirio??
asurbanipal

#2334 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

edrusu wrote:Znaci tebi znanje dolazi direktno od Allaha?
Kome upućuješ dove, kome učiš dove ? Da li Allah daje znanje, nafaku, ljubav, milost ? Ovo tvoje razmišljanje je bliže razmišljanju nekog ateiste ili deiste, nego vjernika...
edrusu

#2335 Re: Sirija

Post by edrusu »

Sad ne znam ko izvlaci iz konteksta?
Naravno da svi ibadeti se rade iskljucivo Allahu.
Znas ti sta sam htio reci,al bolje se praviti lood,mislio sam na one koji kazu da im se Allah direktno obraca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2336 Re: Sirija

Post by Truba »

dje ste na temi o libiji????

ruše džamije a vjeruju
Klavikula

#2337 Re: Sirija

Post by Klavikula »

kad sirijska armija ocisti ove teroriste, Assad i njegova partija trebaju opet organizovati izbore, i predsjednicke i parlamentarne, i onda da se vidi kako je stvarno stanje..ako dobije podrsku treba ostati na vlasti, ako ne ¸hvala za ono do sad, nasli smo bolje i cao..
edrusu wrote:Znaci tebi znanje dolazi direktno od Allaha?
mislim da bi se u odredjenoj kolicini trebao ostaviti religije jer je tema Sirija, imas citav podforum religija gdje mozes o tim stvarima raspravljati..
amoninan

#2338 Re: Sirija

Post by amoninan »

Izbori u Assadovoj Siriji :lol:

Volio bi da se hoće javiti odbjegli sin @arzuhal da iz prve ruke opiše na šta liče izbori u Siriji.

Za stanje u Siriji krivac je samo jedan, sirisjka Ba'ath partija na čelu sa idiotom Assadom. Sve se ovo moglo izbjeći da je nakon očeve smrti okrenuo list i Siriju iz obiteljske prčije transformisao u modernu državu. Ali nije. Odlučio je pratiti u stopu svog oca, i danas imamo ono što imamo.

Priče o nekakvoj inostranoj režiji su nebuloze. Sirija je bila tvrđava, nešto poput Iraka i S Koreje. Sisitem koji je imao 19 obavještajnih i kontraobavještajnih službi s neograničenim resursima, ovlastima, i stotine hiljada operativaca je za sve zapadne O. službe bio neprobojan.

Dal' su strane sile nakon raspada sistema uplele svoje prste, naarvno da jesu. Sasvim normalan tok događaja. I Sirija je bogme radila i radi isto u Libanu već decenijama.

Dal' je katastroga što se na ovaj način stvari odvijaju, jeste naravno. No glavni krivci nisu ni u Washingtonu, ni Tel Avivu, ni Istanbulu. Krivac je dinastija Assada i sirijka Ba'ath partija.
Sherlock

#2339 Re: Sirija

Post by Sherlock »

Klavikula wrote:kad sirijska armija ocisti ove teroriste, Assad i njegova partija trebaju opet oremokratske"ganizovati izbore, i predsjednicke i parlamentarne, i onda da se vidi kako je stvarno stanje..ako dobije podrsku treba ostati na vlasti, ako ne ¸hvala za ono do sad, nasli smo bolje i cao..
Zasto me ovo podsjeca na taktiku "demokrata" iz bosanskog rata?
Pola pobij, pola protjeraj, pa raspisi "demokratske" izbore.
Tkd

#2340 Re: Sirija

Post by Tkd »

@edrusu

Subhan'Allah.
Klavikula

#2341 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Sherlock wrote:
Klavikula wrote:kad sirijska armija ocisti ove teroriste, Assad i njegova partija trebaju opet oremokratske"ganizovati izbore, i predsjednicke i parlamentarne, i onda da se vidi kako je stvarno stanje..ako dobije podrsku treba ostati na vlasti, ako ne ¸hvala za ono do sad, nasli smo bolje i cao..
samo ih treba vratiti u maticne drzave, oni koji prave sranja po Siriji mislim da ne mogu ocekivati da ce dobiti drzavljanstvo od te iste drzave...
Sherlock

#2342 Re: Sirija

Post by Sherlock »

Klavikula wrote:
Sherlock wrote:
samo ih treba vratiti u maticne drzave, oni koji prave sranja po Siriji mislim da ne mogu ocekivati da ce dobiti drzavljanstvo od te iste drzave...
To su u Bosni SDS-ovci zvali "humano preselenje"...
Klavikula

#2343 Re: Sirija

Post by Klavikula »

amoninan wrote:Izbori u Assadovoj Siriji :lol:

Volio bi da se hoće javiti odbjegli sin @arzuhal da iz prve ruke opiše na šta liče izbori u Siriji.

Za stanje u Siriji krivac je samo jedan, sirisjka Ba'ath partija na čelu sa idiotom Assadom. Sve se ovo moglo izbjeći da je nakon očeve smrti okrenuo list i Siriju iz obiteljske prčije transformisao u modernu državu. Ali nije. Odlučio je pratiti u stopu svog oca, i danas imamo ono što imamo.

Priče o nekakvoj inostranoj režiji su nebuloze. Sirija je bila tvrđava, nešto poput Iraka i S Koreje. Sisitem koji je imao 19 obavještajnih i kontraobavještajnih službi s neograničenim resursima, ovlastima, i stotine hiljada operativaca je za sve zapadne O. službe bio neprobojan.

Dal' su strane sile nakon raspada sistema uplele svoje prste, naarvno da jesu. Sasvim normalan tok događaja. I Sirija je bogme radila i radi isto u Libanu već decenijama.

Dal' je katastroga što se na ovaj način stvari odvijaju, jeste naravno. No glavni krivci nisu ni u Washingtonu, ni Tel Avivu, ni Istanbulu. Krivac je dinastija Assada i sirijka Ba'ath partija.
ok, izbori su namjesteni, daj konkretne sumnje, na osnovu cega si doso do tog zakljucka? na osnovu toga sto su "prijatelji Sirije" rekli da su izbori namjesteni?

glupostima nema kraja :roll:
Klavikula

#2344 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Sherlock wrote:To su u Bosni SDS-ovci zvali "humano preselenje"...
na svu srecu SDS i Sirija se ne mogu porediti :thumbup:

uz to vrijedjas ljude koji su bili zrtve "humanog preseljenja" jer su ti ljudi zaista pretrpili svasta al nizasta nisu krivi, mozda jedino sto su postojali na tim podrucijima, a ovi teroristi u Siriji konstantno maltretiraju i ubijaju narod..
zlata

#2345 Re: Sirija

Post by zlata »

svojnasvom wrote:s druge strane slike grada Hame nakon što su ga pohodile snage Rifeta Eseda, brata bivšeg predsjednika, a amidže sadašnjeg. Bio sam u tom gradu jednom i interesantno da se o tom događaju u Siriji nije smjelo ni pisnuti do novijih dana. Slike su sablasne kao da su zombiji pohodili grad. Na jednom zidu piše "Nema boga do otadžbine niti poslanika do ba's partije."
http://www.youtube.com/watch?v=1eRonAsd ... re=related
Taj isti njegov stric, je ZNAJUCI DOBRO sta Zapad sprema Basharu (ako i sam nije upetljan u ove sukobe protiv Bashara) je lani rasprodao silnu imovinu u EU, u strahu od sankcija, koje bi zamrzle i njegove $$$.
http://www.time.com/time/world/article/ ... 80,00.html

Kad vec govoris o onom zlu u Hami, tvrde da je STRIC bio glavni krivac za tu klaonicu, i da se zato Hafez distancirao od brata. U medjuvremenu, stric Rifat se dobrane nakrao $$ i obogatio.

Ne znam koliko je bitno, ali stric Rifat provodi puno vremena u Rijadu, a on i kralj Abdullah su ozenjeni
s' dvi' rodjene sestre. Sto znaci da su ovi Rifatovi Assadi i oni Saud-Abdulahovici, najblizi ROD. :D
Prava arapska saFunica. :roll:

BUTCHER OF HAMA http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... house.html

ps. slobodno se zene i udaje izmedju'se, ovi bogati i mocni Suniti i Alewiti. Ako je ovo vjerski sukob :roll:
Last edited by zlata on 29/08/2012 17:21, edited 1 time in total.
amoninan

#2346 Re: Sirija

Post by amoninan »

Klavikula wrote:

ok, izbori su namjesteni, daj konkretne sumnje, na osnovu cega si doso do tog zakljucka? na osnovu toga sto su "prijatelji Sirije" rekli da su izbori namjesteni?

Ne, na osnovu svjedočenja ljudi kojima vjerujem. A koji su za razliku od tebe, i većine vas, proveli više godina u Siriji. i Svjedočili mnogočemu.

Slažem se sa zadnjom rečenicom. To je jedino što mi prođe kroz glavu kad čitam tebe, Chelengara i ostale kvaziprosvijetitelje.
edrusu

#2347 Re: Sirija

Post by edrusu »

Jedino ko ovdje u Bosni širi pokvarenu akidu, laž i fitnu jesu vehabije, koje su ubačene u toku rata preko granice, kada ni mušica nije mogla proći, posredstvom britanskih i američkih tajnih službi (a čijih će drugo), isto što se sad događa i u Siriji i Libiji. S njima je došlo i njihovo pokvareno i iskrivljeno učenje koje nema veze sa islamom, ovdje su zasijali sjeme smutnje, vrbovali su naivne bosanske mladiće. Pokušali su i mene vrbovati, ali kada nisu mogli sa 14. godina, neće moći ni sa ovih 30 kusur godina. Još mi je kao 14-godišnjaku srce i razum govorilo da tu nešto ne valja.
Koliko sam razumio kazes da vehabije slijede Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba.
Nije naučno utemeljeno sljedbenike da‘ve Muhammeda ibn Abdul Vehhaba nazivati vehabijjama, jer ta da‘va nije neki novi mezheb, niti neki novi put, nego je nastavak da‘ve prvih generacija muslimana, ashaba i tabiina. Treba naglasiti da mnogi koriste izraz vehabija da bi anatemisali islamske aktiviste i muslimane koji se trude da prakticiraju islam. Tako u našim sredinama gdje muslimani ne klanjaju, vehabijom nazivaju osobu koja ponekad klanja, u sredinama gdje muslimani malo više klanjaju, vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja sve namaze, ondje gdje muslimani dobro klanjaju vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja u džematu i nosi bradu itd. Dakle, oni koji koriste taj izraz, nemaju za to naučno opravdanje, a mnogi, kako se čini, nemaju ni lijepe namjere. Doduše, mnogi ga koriste i ne znajući o čemu se radi. Oni koji imaju loše namjere, taj izraz koriste, uglavnom, kao što se nekad koristio izraz fundamentalista.
Boga mi moram ti reci da mi je u ratu bilo draze vidjeti oko sebe arape nego cetnike!!
Daj neki dokaz da im je akida pokvarena,kao sto se za sijje moze navesti hiljade dokaza,daj ti samo jedan?
Hoces li mi molim te opet odgovoriti koji su muslimani po tebi ispravni?
Tkd

#2348 Re: Sirija

Post by Tkd »

edrusu wrote:
Jedino ko ovdje u Bosni širi pokvarenu akidu, laž i fitnu jesu vehabije, koje su ubačene u toku rata preko granice, kada ni mušica nije mogla proći, posredstvom britanskih i američkih tajnih službi (a čijih će drugo), isto što se sad događa i u Siriji i Libiji. S njima je došlo i njihovo pokvareno i iskrivljeno učenje koje nema veze sa islamom, ovdje su zasijali sjeme smutnje, vrbovali su naivne bosanske mladiće. Pokušali su i mene vrbovati, ali kada nisu mogli sa 14. godina, neće moći ni sa ovih 30 kusur godina. Još mi je kao 14-godišnjaku srce i razum govorilo da tu nešto ne valja.
Koliko sam razumio kazes da vehabije slijede Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba.
Nije naučno utemeljeno sljedbenike da‘ve Muhammeda ibn Abdul Vehhaba nazivati vehabijjama, jer ta da‘va nije neki novi mezheb, niti neki novi put, nego je nastavak da‘ve prvih generacija muslimana, ashaba i tabiina. Treba naglasiti da mnogi koriste izraz vehabija da bi anatemisali islamske aktiviste i muslimane koji se trude da prakticiraju islam. Tako u našim sredinama gdje muslimani ne klanjaju, vehabijom nazivaju osobu koja ponekad klanja, u sredinama gdje muslimani malo više klanjaju, vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja sve namaze, ondje gdje muslimani dobro klanjaju vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja u džematu i nosi bradu itd. Dakle, oni koji koriste taj izraz, nemaju za to naučno opravdanje, a mnogi, kako se čini, nemaju ni lijepe namjere. Doduše, mnogi ga koriste i ne znajući o čemu se radi. Oni koji imaju loše namjere, taj izraz koriste, uglavnom, kao što se nekad koristio izraz fundamentalista.
Boga mi moram ti reci da mi je u ratu bilo draze vidjeti oko sebe arape nego cetnike!!
Daj neki dokaz da im je akida pokvarena,kao sto se za sijje moze navesti hiljade dokaza,daj ti samo jedan?
Hoces li mi molim te opet odgovoriti koji su muslimani po tebi ispravni?

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Klavikula

#2349 Re: Sirija

Post by Klavikula »

amoninan wrote:
Klavikula wrote:

Ne, na osnovu svjedočenja ljudi kojima vjerujem. A koji su za razliku od tebe, i većine vas, proveli više godina u Siriji. i Svjedočili mnogočemu.

Slažem se sa zadnjom rečenicom. To je jedino što mi prođe kroz glavu kad čitam tebe, Chelengara i ostale kvaziprosvijetitelje.
ok, evo uzmimo da je to istina, a jel moguce da su "osloboditelji" isto uticali na sam tok izbora i na samu regularnost?

na kraju krajeva covjek je dobio 3,8 miliona glasova, a ostalih 9 partija koje su ucestvovale podjelilo je oko 1,4 miliona glasova..malo previse glasova je trebalo lazirati da bi muckama pobjedio na izborima..niko mu ni priblizno nije bio blizu..
Tkd

#2350 Re: Sirija

Post by Tkd »

Pogledaj u nas izbore , pa ćeš vidjeti sličnosti. Staviš pola miliona nevažećih, pola kao nije izašlo na izbore, te malo više sebi uzmeš :lol:

Ne kažem da su lažirali izbore u Siriji, no sve je to sumnjivo.
Locked