Sirija
-
Shoba
#2026 Re: Sirija
Kao i obicno tu su Englezi i njihovi interesi koji tamo nikada nisu ni prestali...
http://www.24sata.info/vijesti/svijet/1 ... Bosni.html
MOj prijatelj rece:
U bosni su podrzavali one koji su imali oruzje u rukama, a u siriji naoruzavaju one koji imaju nesto manje oruzja od samog rezima. ali, pomocu pokolja koji su sami proizveli u bosni pravdaju "sprecavanje pokolja" u siriji. stvarno obican sablon, ali svijet nekako uvijek nasijeda na to...
http://www.24sata.info/vijesti/svijet/1 ... Bosni.html
MOj prijatelj rece:
U bosni su podrzavali one koji su imali oruzje u rukama, a u siriji naoruzavaju one koji imaju nesto manje oruzja od samog rezima. ali, pomocu pokolja koji su sami proizveli u bosni pravdaju "sprecavanje pokolja" u siriji. stvarno obican sablon, ali svijet nekako uvijek nasijeda na to...
- bogoljub
#2027 Re: Sirija
intihar pilotu!
ili na japanskom
神風
ili na japanskom
神風
- Tkd
#2028 Re: Sirija
Ne mogu vjerovati šta se dešava u tim zemljama. Proljeva se muslimanska krv i niko ne odgovara za to. 43 mislim muslimankse zemlje i niko da se digne i kaže dosta je više proljevanja nevine krvi. Isto kao Libija i dugovi zapadnih zemalja prema njoj je jedan od uzroka rata i tamo.
Svi žele neku korist, Sirija je sada in tema, a ko li je sljedeći ?
Kako mrzim tu "vanjsku" intervenciju. Uprava ti vanjski uzročnici su jedan od velikih uzroka nemima u Siriji i svim područjima gdje preovladavaju muslimani.
Prije 1400 godina najavljeno da će se desiti upravo ono što imam danas.
http://www.youtube.com/watch?v=K-QOwc4x ... r_embedded
Burma, pravi primjer. Ubijaju se muslimani niko da se digne. Libija, niko da se digne, Sirija niko da se digne. Gdje to jedinstvo muslimana
Kako mrzim tu "vanjsku" intervenciju. Uprava ti vanjski uzročnici su jedan od velikih uzroka nemima u Siriji i svim područjima gdje preovladavaju muslimani.
Burma, pravi primjer. Ubijaju se muslimani niko da se digne. Libija, niko da se digne, Sirija niko da se digne. Gdje to jedinstvo muslimana
- bogoljub
#2029 Re: Sirija
upravo tako!Tkd wrote:Ne mogu vjerovati šta se dešava u tim zemljama. Proljeva se muslimanska krv i niko ne odgovara za to. 43 mislim muslimankse zemlje i niko da se digne i kaže dosta je više proljevanja nevine krvi. Isto kao Libija i dugovi zapadnih zemalja prema njoj je jedan od uzroka rata i tamo.
- bogoljub
#2030 Re: Sirija
Evo Mursi u Egiptu zamrsio račune, svrgn'o dva generala koji su bili proamerički=proizraelski ljudi.
Izrael bijesan. Pored svih problema u Siriji koje imaju, sada vide da buđenje u Islamskom svijetu, ne da nije završeno, nego tek počinje!
Izrael bijesan. Pored svih problema u Siriji koje imaju, sada vide da buđenje u Islamskom svijetu, ne da nije završeno, nego tek počinje!
- Tkd
#2031 Re: Sirija
Nadam se boljem vremenu ako Bog da.
No, danas svako ima svoje interese. Bitno je da je lova bitnija od ljudskog života. Da neko može iznajmiti 4 čartera, ponjeti 100000 garderoba, a sve je to dobio radi nafte i sličnih Božijih blagodati. Nemir nastane recimo u Saudijskog Arabiji, dođe kralj i podijeli 35 miliona dolara i svi šute.
Libija, koliko plemena imaš sada i svako želi da njihovj vođa bude predsjednik. Samo da se međusobno biju.
Sirija posebno pitanje. Kome je to Sirija smetala. Samo pogledaj kako se mediji odnose prema recimo S.A . Kažu "stari" zakon, ženama, šeriat ovo-ono. Isto Iran, a upravo najmanja stopa kriminala tu.
Koliko je samo kontradiktarnost danas prisutna. Da je zaklano 1 dijete druge vjeri, svi bi se digli, samo mi šutimo. Rijetki dignu svoj glas. O BiH da ne pričam, važno je boriti se za fotelje,briga njih za njihovo stanovništvo, a kamoli neke Sirije i sličnih zemalja.
Pročitah da se procjenjuje Assadovo bogastvo na 122 milijarde dollara, pa je li to moguće ?
Znaš šta mi kolege nije toliko jasno. Nego je valjao toliko godina i najedanput ne valja. Valjda rekao nekome ne.
A ruku na srcu, imam neku teoriju u vezi svega toga, a odnosi se na šite (nemojte odmah misliti ja neki radikal ili nešto), no meni je sve to sumnjivo kako se najedanput dešavaju ove promjene, kao da nema problema u drugim zemljama, nego samo u zemljala gdje je Islam primarna religija. Interesting
No, danas svako ima svoje interese. Bitno je da je lova bitnija od ljudskog života. Da neko može iznajmiti 4 čartera, ponjeti 100000 garderoba, a sve je to dobio radi nafte i sličnih Božijih blagodati. Nemir nastane recimo u Saudijskog Arabiji, dođe kralj i podijeli 35 miliona dolara i svi šute.
Libija, koliko plemena imaš sada i svako želi da njihovj vođa bude predsjednik. Samo da se međusobno biju.
Sirija posebno pitanje. Kome je to Sirija smetala. Samo pogledaj kako se mediji odnose prema recimo S.A . Kažu "stari" zakon, ženama, šeriat ovo-ono. Isto Iran, a upravo najmanja stopa kriminala tu.
Koliko je samo kontradiktarnost danas prisutna. Da je zaklano 1 dijete druge vjeri, svi bi se digli, samo mi šutimo. Rijetki dignu svoj glas. O BiH da ne pričam, važno je boriti se za fotelje,briga njih za njihovo stanovništvo, a kamoli neke Sirije i sličnih zemalja.
Pročitah da se procjenjuje Assadovo bogastvo na 122 milijarde dollara, pa je li to moguće ?
Znaš šta mi kolege nije toliko jasno. Nego je valjao toliko godina i najedanput ne valja. Valjda rekao nekome ne.
A ruku na srcu, imam neku teoriju u vezi svega toga, a odnosi se na šite (nemojte odmah misliti ja neki radikal ili nešto), no meni je sve to sumnjivo kako se najedanput dešavaju ove promjene, kao da nema problema u drugim zemljama, nego samo u zemljala gdje je Islam primarna religija. Interesting
- Intimus
#2032 Re: Sirija
Da pokušam odgovoriti, odnosno dati svoje mišljenje, na neka pitanja.Tkd wrote:Nadam se boljem vremenu ako Bog da.
Prvo, o tom nekakvom famoznom "jedinstvu muslimana" sam slušao prije nekih 40+ godina. Ništa od toga, zaboravi na to. Sve te arapske zemlje su pod vođstvom (najčešće tiranijom) zapadnih vazala, prije svega SAD i GB. Zapad ne zanimaju previše ni šiiti, ni suniti, ni vehabije, ni ostali pravci. Njih zanimaju resursi i dominacija.
Danas najveći saveznik SAD, ona spodoba iz S.Arabije, samo da uradi neki pogrešan korak (između ostalog, taj "pogrešan korak" može biti i razvoj normalne i naučno razvijene zemlje koja misli svojom glavom) protiv Velikog gazde vrlo brzo bi ga snašla sudbina S. Huseina ili Gadafija. Naravno, Amerika bi se vrlo brzo zabrinula za ljudska prava i demokratiju, tako da ne bi bio problem naći izgovor za intervenciju.
Drugo, rat protiv islama počeo je pod službenim nazivom "Rat protiv terorizma" 2001. godine. Dosta je pisano na pojedinačnim temama, pa se neću dublje upuštati. Dovoljno je samo pobrojati zemlje, sagledati približan broj žrtava i obrazac ponašanja...
Treće, u vezi Sirije. Moje (skromno) mišljenje je da je Sirija više-manje "kolateralna šteta" na američko-britanskom pohodu na Iran.
- nOrMaLaC
#2033 Re: Sirija
Slažem se sa TKD:ovom viđenjem svijeta, a posebno Islamskog Ummeta ( zajednice) u svijetu.
Interes Interes Interes i ništa drugo....
Koliko su ljudi samo pohlebni i arogantni najbolje dokazuje zatvaranje olimpijskih igara sinoć na tv...
Skoro 4 sata kojekakvih pjevaljki modnih revija i ostalih gluposti.
Jeste, fino je to urađeno, ali s obzirom da bjesni rat u Siriji, vlada glad u Sudanu i Somaliji, protjeruju
se muslimani u Burmi i još mnogo krvavih primjera u svijetu, pitamo se zar nije mogao sav taj
novac biti uplaćen djeci Sirije Burme Brazila Ukrajine Afganistana Irana i ostalih razorenih i uništenim zemljama.
4 sata rasipanja, eto to smo posmatrali na zatvaranju Oi 2012.
Interes Interes Interes i ništa drugo....
Koliko su ljudi samo pohlebni i arogantni najbolje dokazuje zatvaranje olimpijskih igara sinoć na tv...
Skoro 4 sata kojekakvih pjevaljki modnih revija i ostalih gluposti.
Jeste, fino je to urađeno, ali s obzirom da bjesni rat u Siriji, vlada glad u Sudanu i Somaliji, protjeruju
se muslimani u Burmi i još mnogo krvavih primjera u svijetu, pitamo se zar nije mogao sav taj
novac biti uplaćen djeci Sirije Burme Brazila Ukrajine Afganistana Irana i ostalih razorenih i uništenim zemljama.
4 sata rasipanja, eto to smo posmatrali na zatvaranju Oi 2012.
- Tiger 033
#2034 Re: Sirija
PAŽNJA UZNEMIRUJUĆI VIDEO:
Uznemirujući amaterski video koji je osvanuo na YouTubeu najvjerojatnije pokazuje zločin protiv javnih službenika u Siriji.Snimka prikazuje mnoštvo ljudi koji bezosjećajno bacaju tijela poginulih poštanskih radnika s krova zgrade pošte. Skupina od nekoliko desetaka ljudi pred zgradom to promatra te snima mobitelom.
Uznemirujući amaterski video koji je osvanuo na YouTubeu najvjerojatnije pokazuje zločin protiv javnih službenika u Siriji.Snimka prikazuje mnoštvo ljudi koji bezosjećajno bacaju tijela poginulih poštanskih radnika s krova zgrade pošte. Skupina od nekoliko desetaka ljudi pred zgradom to promatra te snima mobitelom.
- Klavikula
#2035 Re: Sirija
boldano-najtacnije od svega na ove 82 straneIntimus wrote:Da pokušam odgovoriti, odnosno dati svoje mišljenje, na neka pitanja.Tkd wrote:Nadam se boljem vremenu ako Bog da.
Prvo, o tom nekakvom famoznom "jedinstvu muslimana" sam slušao prije nekih 40+ godina. Ništa od toga, zaboravi na to. Sve te arapske zemlje su pod vođstvom (najčešće tiranijom) zapadnih vazala, prije svega SAD i GB. Zapad ne zanimaju previše ni šiiti, ni suniti, ni vehabije, ni ostali pravci. Njih zanimaju resursi i dominacija.
Danas najveći saveznik SAD, ona spodoba iz S.Arabije, samo da uradi neki pogrešan korak (između ostalog, taj "pogrešan korak" može biti i razvoj normalne i naučno razvijene zemlje koja misli svojom glavom) protiv Velikog gazde vrlo brzo bi ga snašla sudbina S. Huseina ili Gadafija. Naravno, Amerika bi se vrlo brzo zabrinula za ljudska prava i demokratiju, tako da ne bi bio problem naći izgovor za intervenciju.
Drugo, rat protiv islama počeo je pod službenim nazivom "Rat protiv terorizma" 2001. godine. Dosta je pisano na pojedinačnim temama, pa se neću dublje upuštati. Dovoljno je samo pobrojati zemlje, sagledati približan broj žrtava i obrazac ponašanja...
Treće, u vezi Sirije. Moje (skromno) mišljenje je da je Sirija više-manje "kolateralna šteta" na američko-britanskom pohodu na Iran.
a sto se Sirije tice, ona je prijetnja za Izrael, ne mozda sama sirijska armija, vec logisticka pomoc Hezbollahu..jasno je da je Hezbollah jedna od najboljih vojnih formacija na bliskom istoku, ali isto tako kristalno je jasno da Hezbollah bez logisticke pomoci Irana i Sirije nije ni H od ovog Hezbollaha...
u slucaju potencijalnog napada fasisticko-kapitalistickih sila na Iran Hezbollah bi odigro vrlo vaznu ulogu, a eliminacija Sirije znaci i eliminaciju Hezbollaha, odnsno sigurnost za Izrael s te strane...
i jos jednom da istaknem glavno:
Zapad ne zanimaju previše ni šiiti, ni suniti, ni vehabije, ni ostali pravci. Njih zanimaju resursi i dominacija.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2036 Re: Sirija
a vidio sam sad na sajtu avaza
ne znam fakat... imam osjećaj da se ovdje sređuju računi od 1945.
ne znam fakat... imam osjećaj da se ovdje sređuju računi od 1945.
- Tkd
#2037 Re: Sirija
Slažem se s većinom svega što ste napisali. Podanici ovo-ono. No, upravo se koriste ta "netrepljevitost" izmešu Sunija i Šita.
Ne mogu vjerovati šta rade
Igraju se s mrtvacima . Ne znamo pozadinu ovoga, ne znamo šta se tačno tamo dešava. Možemo samo saznati preko medija i youtube, ali ovakvo ponašanje je primitivno i nije u skladu s Islamom ni blizu da se čovjek igra s leševima, subhan'Allah.
Ne mogu vjerovati šta rade
Igraju se s mrtvacima . Ne znamo pozadinu ovoga, ne znamo šta se tačno tamo dešava. Možemo samo saznati preko medija i youtube, ali ovakvo ponašanje je primitivno i nije u skladu s Islamom ni blizu da se čovjek igra s leševima, subhan'Allah.
-
vrbas1979
#2038 Re: Sirija
japin_mutapi i njemu slični će sigurno imati dobar odgovor na ovo kao i pojašnjenje.
Jednom sam postavio pitanje, evo i opet: Da li je ovo budućnst Sirije koju želi napraviti FSA? Da li je ovo sloboda, demokratija, prosperitet, budućnost Sirije...??
Jednom sam postavio pitanje, evo i opet: Da li je ovo budućnst Sirije koju želi napraviti FSA? Da li je ovo sloboda, demokratija, prosperitet, budućnost Sirije...??
-
Shoba
#2039 Re: Sirija
@Zapad ne zanimaju previše ni šiiti, ni suniti, ni vehabije, ni ostali pravci. Njih zanimaju resursi i dominacija."
Pa bez pravljenja provalija izmedju muslimana NISTA od svega ovoga ne bi bilo moguce. Vehabije su bili mala sitna sekta dok ih nisu otkrili Britanci i onda ih digli u nebesa, napravili Saudijsku arabiju i ostale mini drzavice (kojih do tada nije bilo), sve je uradjeno radi EKSPLOATACIJE, a ne nikakvim prirodnim zakonima. Cuj 50 emirata na 100 kilometara...pa to mogu revizori Grasa kontrolisati...
Bilo je ideja o ujedinjenju svih arapa u ekonomsko-politicku zajednicu tipa EU, ali su ljudi koji su to predlagali zavrsili u jarku a ideje duboko zakopane....
Pa bez pravljenja provalija izmedju muslimana NISTA od svega ovoga ne bi bilo moguce. Vehabije su bili mala sitna sekta dok ih nisu otkrili Britanci i onda ih digli u nebesa, napravili Saudijsku arabiju i ostale mini drzavice (kojih do tada nije bilo), sve je uradjeno radi EKSPLOATACIJE, a ne nikakvim prirodnim zakonima. Cuj 50 emirata na 100 kilometara...pa to mogu revizori Grasa kontrolisati...
Bilo je ideja o ujedinjenju svih arapa u ekonomsko-politicku zajednicu tipa EU, ali su ljudi koji su to predlagali zavrsili u jarku a ideje duboko zakopane....
-
Umar ibn Hattab
#2040 Re: Sirija
Alevije na celu s Asadom L.A. nikad nece biti muslimani NIKADoccupylove wrote:princip je jednostavan ;"zavadi pa vladaj "
neka se Muslimani ( i svi ostali ) pobiju medjusobno ?
"nama dobro bijelcima i kapitalistima ",svakako vas smatraju ?, nizom rasom ;
izbjeglice , imigrante,, sve nas koji nismo 1 %
za njih i Saudijske princeve ?
mi smo samo stoka za klanje , veliko razocarenje od strane Turske , i njihovoga zapjenjenoga snova o Otomanskoj imperiji u 21 vijeku
mada narod Turske misli totalno drugacije![]()
vjesace ih po banderama
pazi Erdogane
-
Umar ibn Hattab
#2041 Re: Sirija
e na ovo se moze reci daj cvrste dokaze video ili nesto kako mi sad da znamo da ti ne lazes kad kazes slobodna vojska a znamo da to rade asadova gamad na taj nacin i odmah nam svojom lazi dajes istinitu sliku ko je to uradio i ne trudi se asadove zlocine nekom drugom pripisivatbogoljub wrote:
uznemirujuća slika, ''slobodne armije'' tzv ''pobunjenika'' šta su uradili sa djeteta od 4 godine.
http://www.zukunftskinder.org/?p=24604
-
Umar ibn Hattab
#2042 Re: Sirija
Pametnjakovicu kad si pametan i znas pametovat potrazi sta su o Nusajritima (alevijama)Allah ih Prokleo zajedno s jihovim spletkama rekli najveci ucenjaci Ummetavrbas1979 wrote:Ma pusti ga, vidiš da nije sav svoj.bogoljub wrote:Ja mislim da ni ti ne znaš koga si ovdje sve proklinjo, a koga blagosilj'o!!!Umar ibn Hattab wrote:Wallahi ko god podupire pobornike Kufra i Fesada i sam je pobornik Kufra i Fesada .A vi svi muslimani poznato vam je ko ubije jednog nevinog muslimana kao da je ubio citav svijet a stidite se jer svi ste vidjeli bebe pogodjene metkom a ako kazete da su one te bebe pobunjenici i da nisu nevine,gori ste od samog Iblisa i Firauna,Molim Allaha dz.š. da da pobjedu Braci Mudzahidima BEZ podrzke Predvosnika Kufra i Fesada USA,GB,EU i UN i molim Allaha da posalju svoje izaslanike u Rusiju i zagarantuju Rumu (provjerite hadise o Rumu) zadrzavanje njohove jedine pomorske baze na tom podrucju tako da bi im Rum dao podrsku.IZRAEL USA UN EU Lanetulahi ale ... i molim Allaha dz.š. da na sramotan nacin Obori nusajritsko nevjernicko pasce Prokletog Asada Lanetulahi ale ...
Ovakvi su najgori! Prvo ti drži pridike i pametuju o neubijanju, svetosti, pobožnosti, a odmah nakon toga proklinje, vrijeđa, ispoljava najgori oblik mržnje, dijeli ulaznice za džehenem... Dotle je došlo da ti čovjek od krvi i mesa na ovom svijetu određuje ko će gdje i kako završiti. Preveliku ste si ulogu uzeli gospodo.
Ovakve samo zaobići u širokom krugu.
- Klavikula
#2043 Re: Sirija
@Umar ibn Hattab
i sta predlazes, da se alaviti ubiju, jer su ovakvi i onakvi
i sta predlazes, da se alaviti ubiju, jer su ovakvi i onakvi
- Challenger__
#2044 Re: Sirija
Da, TO JE SADAŠNJOST I BUDUĆNOST Sirije po mjeri atlantizma i njihovih panvahabističkih ("FSA") kerova.vrbas1979 wrote:japin_mutapi i njemu slični će sigurno imati dobar odgovor na ovo kao i pojašnjenje.
- Challenger__
#2045 Re: Sirija
Shoba wrote:Pa bez pravljenja provalija izmedju muslimana NISTA od svega ovoga ne bi bilo moguce.
Klasika, još od rimskog doba, a po formuli "divide et impera" (podijeli, zavadi pa vladaj). Bilo na vjerskoj, nacionalnoj, ili bilo kojoj drugoj osnovi.
Dabome. Evo britanskog oficira i obavještajca Thomas Edward Lawrence, poznatijeg kao "Lorens od Arabije", koji je sektu nedžmijskih čobana iskoristio za britanske interese i podigao na globalni nivo.Vehabije su bili mala sitna sekta dok ih nisu otkrili Britanci i onda ih digli u nebesa, napravili Saudijsku arabiju i ostale mini drzavice (kojih do tada nije bilo)...

.Bilo je ideja o ujedinjenju svih arapa u ekonomsko-politicku zajednicu tipa EU, ali su ljudi koji su to predlagali zavrsili u jarku a ideje duboko zakopane...
Jašta bolan... Kakvo ujedinjenje i mir, samo podjele, ratovi i smrt.
To se traži!
-
crnoplavo
#2046 Re: Sirija
Vrhunac velikog arapskog ustanka predstavlja oslobođenje Medine, bisera arapskog svijeta,u jutro 10.januara 1919. godine.
Oslobođenje Poslanikovog grada su predvodili Fejsal,Abdulah i Ali, sinovi pustinjskog kojota, Husejna, šerifa Meke, čovjeka rođenog pod sretnom zvijezdom, koji je uvijek gledao dalje i šire od svojih protivnika, sanjajući slobodu arapskog čovjeka od Osmanskog jarma.
Naravno, neizmjeran je doprinos Lawrenca od Arabije, tog zlatokosog, plavookog, ljepuškastog momka, Che Guevare s početka 20. vjeka.
Lawrence bješe vječiti revolucionar, arabofil i altruista koji je volio pustinju i narod koji je stoički, stolječima podnosio svo ugnjetavanje okupatora, odupirući se svako malo, kad god bi došli u priliku, mrskom okupatoru.
S druge strane, u Medini, smaragdu arapskog svijeta, okupatore je predvodio Fahri paša, čovjek uskih pogleda koji jednostavno nije imao mentalni kapacitet kako bi razumio vizije velikana, perjanica arapske slobode, Husejna šerifa Meke i Ibn Sauda kralja Nedžda, koji utjeloviše želju arapskog naroda za oslobođenjem, nije razumio taj čovječuljak da za potlačeni narod arapski postoji nešto važnije od tzv. Hilafeta koji su 500 godina uzurpirali Osmanski sultani, i stoga je u odgovoru na pismo koje mu je uputio Šerif Meke, pozivajući ga da se preda, iznio čitav niz neosnovanih i gnjusnih optužbi na račun Husejna, šerifa Meke, tog skromnog čovjeka visokih moralnih načela i ideala, koji je sanjao samo jedan san, slobodu.
Šta li je mislio taj zanesenjak, veteran tri fronta kada je došao u Medinu?
Šta li je vidio kad bi noću zatvorio oći, a nebom zaplovile lađe, vatrene kugle, topovska đulad oslobodilaca?
Zar nije mislio na narod, nedužne stanovnike Poslanikovog grada?
Nije mislio na nevine stanovnike tog svetog grada koji su njegovom krivicom bili izgladnjivani opsadom dugom 3 godine i 6 mjeseci. Nije mislio na slobodarski arapski narod koji je sa oslobodiocima dijelio isti san o oslobođenju od Osmanskog jarma. Vjerovatno je mislio na Osmanskog sultana, uzurpatora halifske časti, čije ugnjetavanje arapski čovjek velikog srca i slobodarskog duha više nije bio spreman trpjeti.
Ipak svakom zlu dođe kraj, pa tako i ovom. Tog blagoslovljenog 10. januara 1919. godine sinovi Husejna, šerifa Meke, ušli su na bijelim konjima u sveti grad Medinu. Neizmjerno sretni zbog oslobođenja stanovnici Medine su sa cvjećem i osmjehom na licu dočekali oslobodioce. Neki su prilazili Oslobodilačkoj arapskoj vojsci, ljubeći im sablje i skute i konje bjele.
A što se tiče Fahri paše, onog istog Fahri paše koji ni nakon što su sile Atante okupirale Istanbul (1918-1923) i nakon što je uništeno carstvo sazdano na ugnjetavanju arapskog čovjeka, nije želio da preda Medinu oslobodiocima, on je završio tamo gdje i Carstvo koje je branio, na smetljištu historije.
Ipak nije sve bilo sjajno i bajno ni za Husejna,šerifa Meke, svjetlonošu arapske slobode. On se prvo 1924. godine proglasi halifom, ali ga Ibn Saud porazi i ujedini Arabiju.
220px-Ibn_Saud.jpg
Potomci Husejna, šerifa Meke danas su na tronu Jordana.
Husejna, šerifa Meke, možda je najbolje opisao T.E. Lawrence, u svojoj autobiografiji “Seven Pillars of Wisdom”:
“On nije čovjek prosjeka i njega ne vuče osjeka, on ima mjesec u očima i san o slobodi arapskoga čovjeka.”
- Intimus
#2048 Re: Sirija
BoldiranoShoba wrote:@Zapad ne zanimaju previše ni šiiti, ni suniti, ni vehabije, ni ostali pravci. Njih zanimaju resursi i dominacija."
@Shoba legendo!
-
BalkanPrince1
#2049 Re: Sirija
Citam neki dan da je Assad povukao sve vojne snage iz Sjevera Sirije odnosno Sirijskog Kurdistana, ova akcija je razljutila Tursku zbog ocitih razloga. FSA i Kurdski pobunjenici su se vec sukobili kad je FSA htjela da udje u Kurdski region zbog nedostatka razumijevanja o zajednickim ciljevima za Siriju.
Drago mi je zbog Turske jer su ovo zaista zasluzili. Cijelo vrijeme pricaju o demokratiji i slobodi naroda kao da je to njima najveca briga... a sad su opet Kurdi pokucali na vrata. Sada vidimo kako Erdogan reaguje kad dolazi u pitanje Turska politika prema svojoj etnickoj manjini, on reaguje sa prijetnjama i zastrasivanjem upuceno Kurdskom narodu.
Ko bi reko da ce krvnik Assad prije dati Kurdima slobodu nego "slobodna i pro-demokratska" Turska!!?
Drago mi je zbog Turske jer su ovo zaista zasluzili. Cijelo vrijeme pricaju o demokratiji i slobodi naroda kao da je to njima najveca briga... a sad su opet Kurdi pokucali na vrata. Sada vidimo kako Erdogan reaguje kad dolazi u pitanje Turska politika prema svojoj etnickoj manjini, on reaguje sa prijetnjama i zastrasivanjem upuceno Kurdskom narodu.
Ko bi reko da ce krvnik Assad prije dati Kurdima slobodu nego "slobodna i pro-demokratska" Turska!!?
- Klavikula
#2050 Re: Sirija
teroristi oborili Mig 23, mislim da je u pitanju PA top ili neko slicno naoruzanje, nesto sofisticiranije nije jer se raketa ne vidi..nista posebno, al eto vrijedi spomenuti..mislim rat je, dolazi do gubitaka na svim stranama, istina na nekoj vise na nekoj manje..
a kad samo kod PKK,
http://www.advance.hr/vijesti/pkk-oteli ... pasavanja/
Pripadnici PKK-a zaustavili su mu vozilo i oteli ga. Njegovog pomoćnika i novinara koji su se također nalazili u vozilu, pustili su. Ovo je prvi puta da su pripadnici PKK-a oteli jednog zastupnika turskog parlamenta.
Aygunov pomoćnik, koji je pušten, rekao je kako su PKK napomenuli da će Ayguna pustiti na slobodu "kroz nekoliko dana", sugerirajući kako ovim potezom nastoje privući pozornost za njihovo pitanje.
e ovo se zovu borci za prava svog naroda..bez nepotrebnih zrtava, ubijanja, masakriranja i sl..svaka cast pripadnicima PKK..
a kad samo kod PKK,
http://www.advance.hr/vijesti/pkk-oteli ... pasavanja/
Pripadnici PKK-a zaustavili su mu vozilo i oteli ga. Njegovog pomoćnika i novinara koji su se također nalazili u vozilu, pustili su. Ovo je prvi puta da su pripadnici PKK-a oteli jednog zastupnika turskog parlamenta.
Aygunov pomoćnik, koji je pušten, rekao je kako su PKK napomenuli da će Ayguna pustiti na slobodu "kroz nekoliko dana", sugerirajući kako ovim potezom nastoje privući pozornost za njihovo pitanje.
e ovo se zovu borci za prava svog naroda..bez nepotrebnih zrtava, ubijanja, masakriranja i sl..svaka cast pripadnicima PKK..