0 posto eto kolikoKlavikula wrote:ne znam koliko je tacna
Sirija
-
matematicar_teski
#12301 Re: Sirija
- Klavikula
#12302 Re: Sirija
tvrdnju temeljis na cemu?
ja bas mislim da pokazuje realno stanje. nit teroristi drze citav, nit SAA 80% grada.
ja bas mislim da pokazuje realno stanje. nit teroristi drze citav, nit SAA 80% grada.
-
matematicar_teski
#12303 Re: Sirija
na istom na cemu i ti, tj. ni nacemuKlavikula wrote:tvrdnju temeljis na cemu?
puko kopiras slike sa mcm i predstavljac kao istinu
niko ne zna sta se desava, zasto kopiras sa SRPSKOG(citaj CETNICKOG) foruma sve bez provjere informacija ?
- Challenger__
#12304 Re: Sirija
- Propagandna floskula. Činjenice govore sasvim drugačije: prema američkim izvorima (postovali, stranicama unazad) SAA ima 70% sunita što je skoro pa ekvivalent konfesionalnoj zastupljenosti u zemlji. Pucanje zemlje po konfesionalnim šavovima je propali scenario političkog zapada. To što pojedinci ovdje na tome insistiraju pokazuje da su totalno out of dateMMM1977 wrote:Molim nekog upućenijeg da mi odgovori.
1. Odakle u svoj ovoj priči proturanje da sa jedne strane imamo Alavite i Šiite (vrlo često nazivane nemuslimanima od strane ovih što sebi uzimaju za pravo da izigravaju Boga) a sa druge Sunite i Vehabije, čak bi se po nekim komentarima sa ove teme moglo zaključiti da su Vehabije samo frakcija unutar Sunita?
- bravo, dobro došao Željko. Ipak, što se tiče Izraela, treba imati na umu da su jedina atomska sila u Regionu, tako da sam kraj ocjene uzimam sa skepsom.Mislim da se ovaj sukob mora posmatrati u puno širem kontekstu. Mislim da je generalno problem Iran, koji je trn u oku zapadu, prvo su to pokušali riješiti kroz Iračko - Iranski sukob a u zadnjih par decenija se ide na okruživanje Irana sa svih strana (i rimuje se). Irak, Afganistan, već postojeće baze širom arabijskog poluotoka itd. Mislim da je slijedeći na redu Hezbolah a potom i Iran, naravno, pod uslovom da padne režim u Damasku. U suprotnom, finale bi se moglo igrati i u Tel Avivu.
- mislim da će o tome odlučiti Sirijci, ako ne bude nepredviđene eskalacije konflikta.Vrlo konfuzne informacije stižu za nekoga ko nije nešto vjerski nafuran na jednu ili drugu stranu. Samo mi je žao običnog naroda, koji po pravilu uvijek najviše strada. Sigurno je da Asad nije cvijeće ali kada vidim da protiv sebe ima Vehabije koje bi uvodile demokratiju onda, za dobrobit Sirije ali i muslimana širom svijeta, svako pametan i ideološki nezadojen, treba da moli boga da Asad počisti to smeće i da nakon toga ode, jer ni on nije zaslužio da ostane predsjednik obzirom da je okrvavio ruke krvlju svog naroda. Dakle, kraj građanskog rata i povlačenje Asada.
Last edited by Challenger__ on 25/05/2013 00:51, edited 1 time in total.
-
sarajevoxxxx
#12305 Re: Sirija
........
- Klavikula
#12306 Re: Sirija
ti mozda ne temeljis ni na cemu, ali ja na informacijama, koje koliko toliko stizu sa terena.matematicar_teski wrote:na istom na cemu i ti, tj. ni nacemuKlavikula wrote:tvrdnju temeljis na cemu?
niko ne zna sta se desava, zasto kopiras sa SRPSKOG(citaj CETNICKOG) foruma sve bez provjere informacija ?
i da mapu sam preuzeo sa mcm. zasto? zato su ljudi prate situaciju i znaju sigurno bolje nego ti. sad zdrao.
- Challenger__
#12307 Re: Sirija
Šteta što si revidirao komentar. I prema poslednjim izvještajima sa Al-Jazeere, SAA drži veći dio grada.sarajevoxxxx wrote:........
- Cyrax
#12308 Re: Sirija
A kako ovi snimaju reportaze unutar tog grada ako je haman citav u rukama divljaka? Mozda imaju happy hour kad se setaju gde ko hoce?
-
sarajevoxxxx
#12309 Re: Sirija
Mala ispravka:
http://www.dohainstitute.org/release/23 ... d73030af6f
Treca slika na linku: obojeno zutim podrucja oko Kusajra koje je Hezbollah osvojio u proteklih nekoliko dana. Obojeno zelenim, podrucje koje je FSA uspjela vratiti. Kusajr se nalazi desno, obojeno rozom bojom.
http://www.dohainstitute.org/release/23 ... d73030af6f
Treca slika na linku: obojeno zutim podrucja oko Kusajra koje je Hezbollah osvojio u proteklih nekoliko dana. Obojeno zelenim, podrucje koje je FSA uspjela vratiti. Kusajr se nalazi desno, obojeno rozom bojom.
-
matematicar_teski
#12310 Re: Sirija
ljudi prate i pljuju po markalama, muslimanima, srebrenici, slave ubijanje, sad mozes misliti kako su nepristrasni?Klavikula wrote:ti mozda ne temeljis ni na cemu, ali ja na informacijama, koje koliko toliko stizu sa terena.matematicar_teski wrote:na istom na cemu i ti, tj. ni nacemuKlavikula wrote:tvrdnju temeljis na cemu?
i da mapu sam preuzeo sa mcm. zasto? zato su ljudi prate situaciju i znaju sigurno bolje nego ti. sad zdrao.
i ko si ti da govoris zdrao nekome jel studentu saobracaja
- Co0l
#12311 Re: Sirija
A datum na toj karti,23.-ci april?Il je tad samo uzeta karta grada a linije razgranicenja naknadno unesene?
- MMM1977
#12312 Re: Sirija
Čelendžeru, jasna mi je propaganda i to, moje pitanje se više odnosilo na činjenicu da se pokušava proturiti priča da su Vehabije zapravo Suniti? Mislim, ovo stvarno ne smije biti istina, to je naprosto jedna grupa smeća koja pravi probleme po cijelom svijetu i to najviše muslimanima, kako direktno, tako i indirektno. Što se tiče svih ostalih grupacija unutar Islama nemam ništa protiv bilo koga ali Vehabije su dno dna i dao Bog da svi krenu putem džihada u Siriju a da im Asad obezbjedi siguran put na Ahiret, ne bi bilo većeg heroja za islamski svijet od njega.Challenger__ wrote:- Propagandna floskula. Činjenice govore sasvim drugačije: prema američkim izvorima (postovali, stranicama unazad) SAA ima 70% sunita što je skoro pa ekvivalent konfesionalnoj zastupljenosti u zemlji. Pucanje zemlje po konfesionalnim šavovima je propali scenario političkog zapada. To što pojedinci ovdje na tome insistiraju pokazuje da su totalno out of date![]()
- Challenger__
#12313 Re: Sirija
Ovaj @matematičar se ufurao da sirijske mape na MCM pravi generalštab u Beogradu, a i MCM i Advance.hr i mi koristimo samo inostrane izvore, LOL!Klavikula wrote:i da mapu sam preuzeo sa mcm.
- Klavikula
#12314 Re: Sirija
mislim da je neko greskom napisao april umjesto maj.Co0l wrote:A datum na toj karti,23.-ci april?Il je tad samo uzeta karta grada a linije razgranicenja naknadno unesene?
-
matematicar_teski
#12315 Re: Sirija
aha pravi ih iranski kulturni centarChallenger__ wrote:Ovaj @matematičar se ufurao da sirijske mape na MCM pravi generalštab u Beogradu, a i MCM i Advance.hr i mi koristimo samo inostrane izvore, LOL!Klavikula wrote:i da mapu sam preuzeo sa mcm.
- Klavikula
#12316 Re: Sirija
ma kakav Generalstab u Beogradu, sve je to iz Iranske ambasadeChallenger__ wrote:Ovaj @matematičar se ufurao da sirijske mape na MCM pravi generalštab u Beogradu, a i MCM i Advance.hr i mi koristimo samo inostrane izvore, LOL!Klavikula wrote:i da mapu sam preuzeo sa mcm.
- Klavikula
#12317 Re: Sirija
to ja pricam svo vrijeme. ti Iranci su pravi zlobnici.matematicar_teski wrote:aha pravi ih iranski kulturni centarChallenger__ wrote:Ovaj @matematičar se ufurao da sirijske mape na MCM pravi generalštab u Beogradu, a i MCM i Advance.hr i mi koristimo samo inostrane izvore, LOL!Klavikula wrote:i da mapu sam preuzeo sa mcm.
- Challenger__
#12318 Re: Sirija
BTW, vidim da intenzivno njuškaš po tom forumu. Kad si takav "moralni" puritanac zašto uopšte gledaš? Samo ću ti ovo reći: ne znam kako im je na drugim temama, znam kako je na "Siriji", ali kada uporedim tvoje šovinističke i vjereske ispade (mene bez sankcije nazivaš "šijom"), ti si ubjedljivi šampion mržnje na oba foruma!matematicar_teski wrote:aha pravi ih iranski kulturni centar
-
sarajevoxxxx
#12319 Re: Sirija
Lijepo kazano, svrati nam cesce.rasuta_riza wrote:U odnosu na pobunjenike SAA je super,uber,mega,giga opremljena.Ne znam imaju li Su-27 al imaju Migove -29 koji su u rangu Su-27
Ma nije stvar u tome sta ja ocekujem da FSA ima nego samo konstatujem kolko su jadno opremljeni u poredjenju sa SAA.
SAA je jedna od najbolje opremljenih armija u regionu, dobro ima jačih igrača kao Izrael ili Turska, ali je to sistematski gradjena vojska, zapravo ideološki idoktrininarana strankom BAAS kojom suvereno vlada porodica Assad, de facto monarhija pokrivena plaštom arapskog nacional socijalizma, usko povezana sa vojnom huntom, slično kao u mnogim propalim scorealističkim državama. Zapravo, SAA je jedino što je pored murije, i Assadovog gestapao uređeno i funkcinalno bilo, ekonomija itd. puša.
Dakle, po sovjetskoj školi i principu i sovjetskim naoružanjem sasvim i veoma dobro opremljena. Akcenat je na masovnosti artiljerije svih kalibara i oklopnih jedinica, imaju zavidnu flotu T-72, inače sirijci su zaljubljenici u oklope, tim više jer su jednom uspjeli svojim tenkovima na golanu otresti izrael, što je bio strašan šok za ove.
Od avijacije; konkretno za napade na FSA najviše rabe namjenske avione za to jurišnike MIG-23 i SU-25, kao i helikoptere Mi-24. Imaju i i mig-21, mig-25 ali ih ne koriste jer su druge namjene, lovačko presretačke. Avijacija im u regionalnom smislu i nije baš na ugledu nakon katastrofe iz zračnnih duela sa izraelom nad libanom kad sam im ovi de facto prepolovili avijaciju bez gubitaka na svojoj strani, tako da svoje mišiće može da iskazuje nad FSA.
Ne treba zaboraviti i SCUD, inače su imali u planu nabavku Iskander projektila, ali im Rusi zbog protivljenja izraela nisu prodali. Kao i svaka armija, tu je izgrađena infrastruktura veze i logistike.
Ja sam bio postavio pitanje, kakve kapacite u vojnom smislu ima FSA?
Poredeći sa ovim gore; MTS-skoro pa nikakav, nešto tenkića i transportera što su zarobili, kakvo topče, minobacač, nešto više patova i pamova, logistika slaba. sistemi veze slabi,.ali imaju herca samo takvog, mudonje su na kvadrat!Samo na Q se vidi da su zaista borci i po,.ekipa koja će itekako skupo naplati svoje položaje ako ih brojčano i mts nadjačaju, čak je i ljuti hezbollah priznao da lomi zube s njima. Da je FSA uvezanija i orgaonizvanija, te da imaju i frtalj mts-a i dovoljno pvo i pto sistema,.krajnji domte bi bio SAA zajedno sa hezbollahom bi se grupisala oko luka i damaska da čuva dupe onom krelcu, za dalj
-
matematicar_teski
#12320 Re: Sirija
po cemu ja tebe vrijedjam ako te zovem sijom? Vridjedjas li ti kad zoves ovdje ljude sunitima,vehabijama?Challenger__ wrote:BTW, vidim da intenzivno njuškaš po tom forumu. Kad si takav "moralni" puritanac zašto uopšte gledaš? Samo ću ti ovo reći: ne znam kako im je na drugim temama, znam kako je na "Siriji", ali kada uporedim tvoje šovinističke i vjereske ispade (mene bez sankcije nazivaš "šijom"), ti si ubjedljivi šampion mržnje na oba foruma!matematicar_teski wrote:aha pravi ih iranski kulturni centar
nadji mi igdje da sirim mrznju? Sta te boli sta ja citam ?
- Challenger__
#12321 Re: Sirija
Još ću ti i ovo reći "matematičaru"... Imam puno ljudsko razumijevanje i prijateljsku naklonost prema svim kolegama ovdje. Vjerovao ili ne, podjednako mi je drag Sa'vox, kao i Klavikula i svima bih bio brat u nevolji ovdje. Svima: i Savoxu i Anticheu i Japinu, i istomišljenicima i neistomišljenicima. Ali tebi...
Ne d'o ti Bog da od mene zavisiš.
Toliko ti od mene.
Toliko ti od mene.
-
matematicar_teski
#12322 Re: Sirija
hvala Bogu da od tebe ne zavisimChallenger__ wrote:Još ću ti i ovo reći "matematičaru"... Imam puno ljudsko razumijevanje i prijateljsku naklonost prema svim kolegama ovdje. Vjerovao ili ne, podjednako mi je drag Sa'vox, kao i Klavikula i svima bih bio brat u nevolji ovdje. Svima: i Savoxu i Anticheu i Japinu, i istomišljenicima i neistomišljenicima. Ali tebi...![]()
Toliko ti od mene.
-
rasuta_riza
#12323 Re: Sirija
dobro, ne u smislu njemačkog nacional socijalizma, ali bolje reći arapskog naconalizma prosocijalitičke orijentacije.Klavikula wrote:cuj ovog nacionalsocijalizam![]()
i SAA nema Su25, a lego bi im ko budali samar u ovoj situaciji.
dalje, dobro nema su-25 ali imaju su-24? Ovaj kao kanta, i ne znači ništa za FSA, imaju i mig-29
Šta FSA ima pa je ovima jadnicima tako teško, B-52, F-18 itd?
- Challenger__
#12324 Re: Sirija
Laku noć.
- DzeBra
#12325 Re: Sirija
Buraz, nisu svi suniti vehabije ali jesu sve vehabije suniti. To je cinjenica i to NAS sunite ne treba da vrijedja. Da, zapad ih vjesto koristi u anti-islamskoj propagandi a kada im trebaju u ratu onda njihovu mobilizaciju za potrebe zapada odradi ulema koja je pod kontrolom zapadnih obavjestajnih sluzbi. Znaci koriste ih maximalno, i u ratu i u miru. Komotno mozes reci da su ti ljudi,one neuredne bradate spobode, visenamjenske budale.MMM1977 wrote:Čelendžeru, jasna mi je propaganda i to, moje pitanje se više odnosilo na činjenicu da se pokušava proturiti priča da su Vehabije zapravo Suniti? Mislim, ovo stvarno ne smije biti istina, to je naprosto jedna grupa smeća koja pravi probleme po cijelom svijetu i to najviše muslimanima, kako direktno, tako i indirektno. Što se tiče svih ostalih grupacija unutar Islama nemam ništa protiv bilo koga ali Vehabije su dno dna i dao Bog da svi krenu putem džihada u Siriju a da im Asad obezbjedi siguran put na Ahiret, ne bi bilo većeg heroja za islamski svijet od njega.
Ja nebi molio Boga da ucini pa da sve vehabije odu u Siriju i da tamo zijane. Nebi zbog sirijskog naroda. Jer, dok bi jedan vehabija dosao na red za dzehenem u Siriji, on bi sigurno do tada napravio golemu stetu tome narodu tamo.
Najbolje bi bilo da svaka muslimanska zajednica ili muslimanska nacija, na adekvatan nacin trajno rijesi pitanje svoje kriticne vehabijske mase i problem je rijesen. Malo bi ovi za ljudska prava dilazi prasinu ali vjeruj mi da bi vrijedilo izdrzati i njihove kritike a da se muslimanski svijet rijesi tumora zvanog vehabizam !