Sirija

Locked
DzeBra

#12001 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Challenger__ wrote:Prema nekim info, Turska je na mjesec dana blokirala granicu sa Sirijom.

Ima li iko potvrdu ove vijesti?
Samo da ne bude "ni ptica nemože izaći a ući može i šleper bez da se kontroliše".
Co0l

#12002 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
muhafuca wrote: Slab si kladionicar - Sto bi zurili kad ih mogu lagano zavrsiti uz sto minimalnije gubitke po SAA
- On je od onih koji je mislio da će Sirija proći kao Libija, 3, 6, najduže 9 mjeseci i ćao. Ispao je smiješan kao onaj smiješniji dio planete koji je tipovalo na libijski scenario.

- Inače, kontekst je serijal nezaboravnih hutbi dr. Ramadan šejh Butija, koji je u prefinjenim verbalnim egzaltacijama rekao da, u skladu sa gore iznesenim - "Sirija obara opklade zapada".
Lazes.Al' kakav bi ti propagandista bio kad ne bi lagao ;)
Avetinho

#12003 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DzeBra wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Asad se drzi samo zahvaljujuci teskom bombardovanju kojim kaznjava stanovnistvo Sirije sto zive na pogresnom mjestu. "Pola zemlje" je sravnio sa zemljom jer nije imao njihovu podrsku. Na toj "polovici" ne zivi vise oko 2,000,000 bivsih stanovnika, nego zivotare po izbjeglistvu.
To tebi kao smeta što Assad koristi teško naoružanje i avijaciju a ne smeta ti savezništvo FSA sa izraelom i USA koji su na iračke gradove sasuli milione tona bombi, uranijuma bijelog fosfora itd? Joj kako ste licemjerni to je za ne povjerovat.
Ne smeta ti ni kada FSA kukavički i krajnje podmuklo prokrijumčari kamion exploziva pa ga aktivira u samom centru grada bez ikakvog upozorenje za stanovništvo! Assad prije bombardovanja iz aviona pospe letke kojima upozori stanovništvo kada će izvesti napad. Misliš da su malo koristi teroristi iz FSA imali od toga? Šta misliš koliko bi života po BiH gradovima bilo spašeno da su četnici upozoravali narod prije bombardovanja?!
Ja Sam Odavle wrote:Ali je zato imao zdusnu podrsku Rusije, Irana i Hezbolaha, pa je nekako do sada prezivio.
Od Irana i Rusije je imao političku podršku. Sada u zadnje vrijeme rusi su mu doturili nešto savremenijeg PVO naoružanja i nekakve protu-brodske rakete, samo toliko da ih JewSa ili USA nebi zahebavali.
Ja Sam Odavle wrote:Za razliku od 100,000 sugradjana koje je hladno pobio.
Ako je Assad sam pobio 100.000 ,koliki je onda ukupan broj poginulih od početka krize u Siriji?
Kakv bolan Irak? Imas tamo drugu temu pa opleti.
Ako je Assad sam pobio 100.000 ,koliki je onda ukupan broj poginulih od početka krize u Siriji?
Pobio ih je sviju, jer je izazvao ovo krvoprolice kada je okrenuo oruzje na nenaoruzane demonstrante.
Avetinho

#12004 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Prema nekim info, Turska je na mjesec dana blokirala granicu sa Sirijom.
Ove "neke info", to ADVANCE? Lazu kad kliknu, stoput sam ti rekao.

Ili si i ovaj put sam "sastavljao" vijesti?
muhafuca

#12005 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Ja Sam Odavle wrote:
Ove "neke info", to ADVANCE? Lazu kad kliknu, stoput sam ti rekao.

Ili si i ovaj put sam "sastavljao" vijesti?
nije zatvorili jedinu granicu koju kontrolise Sirijska Drzava (blizu Mediteranskog mora)

edit : source

Code: Select all

http://www.reuters.com/article/2013/05/22/us-syria-crisis-turkey-idUSBRE94L0FD20130522
Challenger__

#12006 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

muhafuca wrote:
nije zatvorili jedinu granicu koju kontrolise Sirijska Drzava (blizu Mediteranskog mora)

edit : source

Code: Select all

http://www.reuters.com/article/2013/05/22/us-syria-crisis-turkey-idUSBRE94L0FD20130522
Zahvaljujem. Događaji se tako brzo dešavaju da je noć jedino vrijeme kada uspijevam da sve to pohvatam.

Hvala.
DzeBra

#12007 Re: Sirija

Post by DzeBra »

docc wrote:Zamisli da fsa imaju "politicku podrsku" od ostalih kao sto asad ima podrsku od rusa sto se tice naoruzanja.
Šta je to Assadu manjkalo od naoružanja, osim ovih zadnjih isporuka, pa da mu je Rusija trebala donirati?
"Od početka novembra 2012. do februara ove godine, sa zagrebačkog areodroma Pleso poletjelo je 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike, objavio je danas Jutarnji list pozivajući se na diplomatske izvore."

Ovdje se spominje doprema samo iz Hrvatske. Oružje im je stizalo sa svih strana. FSA obrće sa milionima dolara koje doniraju UK, USA, arapske diktature itd. Nije mi jasno šta su još trebali ? Granica sa Jordanom ne postoji. Sa Turskom također. I u jednoj i u drugoj susjednoj zemlji elitne američke i izraelske jedinice drže kampove za obuku.

"Katar tokom dvije godine izdvojio 3 milijarde dolara za sirijske teroriste
17 maj 2013
– Britanske novine Financial Times pozivajući se na bliske izvore katarskim vlastima su objavile da je Doha samo tokom dvije protekle godine izdvojila 3 milijarde dolara pomoći sirijskim teroristima.
Britanske novine FT u najnovijem izviještaju o sirijskoj krizi navode da je Katar više od bilo koje druge zemlje na svijetu izdvojio finansijsku pomoć sirijskim pobunjenicima. U brojnim razgovorima koje su posljednjih sedmica novinari FT napravili sa liderima sirijskih pobunjenika unutar i van te zemlje se navodi da Katar od svih arapskih zemalja ima najveću ulogu u pooštravanju sirijske krize jer više do bilo koje druge vlade pruža finansijsku pomoć pobunjenicima."
Avetinho

#12008 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DzeBra wrote: "Katar tokom dvije godine izdvojio 3 milijarde dolara za sirijske teroriste."
Ne trebas dalje citati, odmah znas da lazu.

U stvari, trebas, jer onda bar steknes ideju sta se nije desilo.
DzeBra

#12009 Re: Sirija

Post by DzeBra »

DzeBra wrote:Ako je Assad sam pobio 100.000 ,koliki je onda ukupan broj poginulih od početka krize u Siriji ?
Ja Sam Odavle wrote:Pobio ih je sviju, jer je izazvao ovo krvoprolice kada je okrenuo oruzje na nenaoruzane demonstrante.
Hajde uozbilji se malo i odgovori ako znaš informaciju koliko je ukupno ljudi poginulo u Siriji od početka sukoba ?
Ja Sam Odavle wrote:Kakv bolan Irak? Imas tamo drugu temu pa opleti.
Irak odlično paše i u ovoj temi jer ono što se događa u Iraqu i ovo u Siriji dio su istog plana....
wzzrd

#12010 Re: Sirija

Post by wzzrd »

Assad na Facebook :D

https://www.facebook.com/SyrianTuBe?fref=ts

https://www.facebook.com/president.al.asad?fref=ts

Citaj Arapski ili idi translate, svaki minut najnovije vijesti :D

Eh sad idu ovi moji bradica ;) :D

https://www.facebook.com/pages/The-City ... ad-Al-Sham
Avetinho

#12011 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DzeBra wrote:
DzeBra wrote:Ako je Assad sam pobio 100.000 ,koliki je onda ukupan broj poginulih od početka krize u Siriji ?
Ja Sam Odavle wrote:Pobio ih je sviju, jer je izazvao ovo krvoprolice kada je okrenuo oruzje na nenaoruzane demonstrante.
Hajde uozbilji se malo i odgovori ako znaš informaciju koliko je ukupno ljudi poginulo u Siriji od početka sukoba ?
Ja Sam Odavle wrote:Kakv bolan Irak? Imas tamo drugu temu pa opleti.
Irak odlično paše i u ovoj temi jer ono što se događa u Iraqu i ovo u Siriji dio su istog plana....
Procitaj sve jos jedamput, mozda ti se upali lampica.

Za Irak, ima tema o Iraku. Ili bi tamo radije pricao o Sjevernoj Koreji, a u Sjevernoj Koreji o Mozambiku.

Ali ako dosad nisi shvatio, ponovicu ti cifre:

Asadisti na celu sa Asadom su do sada odgovorni za pogibelj oko 100,000 ljudi, 1,000,000 bogalja i oko 2,000,000 izbjeglica, jer su inicirali krvoprolice masakrom nenaoruzanih demonstranata u proljece 2011.

Mozes sada kruniti o dzihadistima i vehabijama koliko zelis, Asad je okrenuo oruzje na civile da ih tamani, sto i dan danas radi s nesmanjenim uspjehom.
em11r

#12012 Re: Sirija

Post by em11r »

Sto ne mogu navlacenja ovih cifri i pravljenja nekih golgota u pm

Kod nas za 4 godine rata, rata za koji ovo sirijsko puskaranje predstavlja omanji seoski konflikt, rata u kojem je prve skoro 2 godine nenaoruzan narod ubijan svakodnevno, sto etnickim ciscenjem, sto masovnim granatiranjem stotinama granata za dan, gdje su za dan dva srebrenice umrlo 9000 ljudi, gdje su u masovnim logorima ubijani ljudi svakodnevno za koje se ni dan danas ne zna nista, niti su mozda dio neke statistike poginulo je na "nasoj" strani (civila) je 30ak hiljada

Eto sad u Siriji gdje se 2 vojne frakcije svakodnevno puskaraju, igraju angry birds, i jedu jedni druge, za 2 godine 100.000 poginulo ... ma nemoj mi reci ...

I u libiji su istu pricu plasirali pa na kraju corak

Ovde ljudi pricaju i lazu ko da ne namjeravaju umirati
DzeBra

#12013 Re: Sirija

Post by DzeBra »

docc wrote:Sta bi to asadu moglo manjkati?,preko 40 godina se naoruzavaju a nisu metka ispalili na izrael.
Ko je to od arapa do sada ispalio metka na israhhel osim Hezbollaha ? Većina arapskih nacija je uspostavila diplomacke odnose sa israelom.
docc wrote:Od pocetka arapskog proljeca su imali previse vremena da se spreme protiv golorukog naroda ...
Sirijski narod je masovno podržavao Assada. To je bilo očito na svim onim masovnim pro-Assad skupovima koji su se održavali širom Sirije i među sirijskom dijasporom na zapadu. Ubačeni strani element, finansiran novcem arapskih diktatura, činio je sve da se desi ovo što se danas dešava u Siriji. Rat u Siriji je uvežen iz vana. Mnogi od onih koji su bili protiv Assada na početku krize, nakon što su uvidjeli odakle se vuku svi konci u tzv. sirijskoj opoziciji, promijenili su svoja politička stajališta i okrenuli se Assadu. I ispravno su uradili ....
docc wrote:Tacno je da je iz hrvatske doslo nesto osa ....
Nije nešto osa već 75 transportnih "zrakoplova" što je više stotina tona raznog naoružanja.
docc wrote:usporedjivati takvo naoruzanje sa naoruzanjem rezima je u najmanju ruku smjesno.
Najmoćnije naoružanje režima jeste sirijski narod koji je gordo stao iza državne vlasti. Atlantisti, cionisti i arapske diktature su igrale na kartu sektaških podjela, ali hvala Bogu, prevarili su se. Mislili su da će većinski sunitski narod okrenuti leđa svome predsjediniku koji je iz manjinskog alevitskog naroda, ali opet hvala Bogu narod je mudro i pametno postupio. Nisu se dali prevariti.
docc wrote:Pogledaj samo Kusajr,preko 50 granata je padalo u toku samo jedne minute.Sta je sa avionima,helikopterima,tenkovima,artiljerijom,skudovima.
To tebi kao smeta što se koristi to oružje a ne smeta ti to što ti amerikanci koji su koristili punooo gora oružja i njima poravnali cijeli susjedni Iraq obučavaju tvoje "slavne" teroriste u kampovima za obuku u Turskoj i u Jordanu ?
docc wrote:Ako jos uzmemo u obzir ogromnu mrznju rezima prema svom narodu...
Da, ogromna je to mržnja. Eno vidim svaki dan anti-Assad protesti među stotinama hiljada sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama.
docc wrote:preko 80 hiljada ubijenih
Koliko je Assad ubio od tih 80.000 mrtvih ?
Avetinho

#12014 Re: Sirija

Post by Avetinho »

em11r wrote:Sto ne mogu navlacenja ovih cifri i pravljenja nekih golgota u pm

Kod nas za 4 godine rata, rata za koji ovo sirijsko puskaranje predstavlja omanji seoski konflikt, rata u kojem je prve skoro 2 godine nenaoruzan narod ubijan svakodnevno, sto etnickim ciscenjem, sto masovnim granatiranjem stotinama granata za dan, gdje su za dan dva srebrenice umrlo 9000 ljudi, gdje su u masovnim logorima ubijani ljudi svakodnevno za koje se ni dan danas ne zna nista, niti su mozda dio neke statistike poginulo je na "nasoj" strani (civila) je 30ak hiljada

Eto sad u Siriji gdje se 2 vojne frakcije svakodnevno puskaraju, igraju angry birds, i jedu jedni druge, za 2 godine 100.000 poginulo ... ma nemoj mi reci ...

Pa fino ti je Klavikulica rekao da ne poredis ratove u nas i u Siriji. Dzaba govorit... ;)

Otvorider temu o Srebrnici, Iraku, Afganistanu, nemoj trolat temu.

Nego de nam otkrij tajnu, koliko su ig asadisti potamanili, vidim da si upucen.
Avetinho

#12015 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DzeBra wrote:
Da, ogromna je to mržnja. Eno vidim svaki dan anti-Assad protesti među stotinama hiljada sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama.
Kakvi protesti, ti ljudi imaju preca posla nego protestvovati po izbjeglistvu.
Valja prezivljavati nakon zlocina asadisticke tiranije.
DzeBra wrote:
docc wrote:preko 80 hiljada ubijenih
Koliko je Assad ubio od tih 80.000 mrtvih ?
Asad je ubio sve do jednog, tako sto je izazvao krvoprolice nakon sto je naredio masakre nenaoruzanih demonstranata u proljece 2011.

Uzgred, Asadovih zrtava je oko 100,000 mrtvih, obogaljenih oko 1,000,000 i protjeranih oko 2,000,000.
DzeBra

#12016 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Ja Sam Odavle wrote:Asadisti na celu sa Asadom su do sada odgovorni za pogibelj oko 100,000 ljudi
Moguće da je tako, ali ipak ovo bi morao nečim potvrditi. Nemozeš sada reći "za miniranje univerziteta koje je izveo FSA i ubio 30 studenata kriv je Assad jer je on navodno pucao na antirežimske demostrante."

Mislim, po kojem zakonu bi ti Assada osudio za smrt ovih studenata koje sam uzeo za primjer a koje je ubila banda koju on tamani? Po nekoj vehabijskoj verziji šerijata napisanog u Knesetu ili u Pentagonu?
Ja Sam Odavle wrote: 1,000,000 bogalja i oko 2,000,000 izbjeglica, jer su inicirali krvoprolice masakrom nenaoruzanih demonstranata u proljece 2011.
E pa ako je sve ovo što ti pišeš istina onda sirijski narod i ne zaslužuje bolje. On ih masakrira, sakati i progoni a oni ga sve više vole i sve je popularniji među tim narodom. To su potvrdile i švapske obavještajne službe koje danas moraju da drastiĆno izmijenu, u odnosu na njihove prognoze sa početka krize u Siriji, svoje analize i prognoze ishoda sirijske tragedije.
em11r

#12017 Re: Sirija

Post by em11r »

Ja Sam Odavle wrote:

Pa fino ti je Klavikulica rekao da ne poredis ratove u nas i u Siriji. Dzaba govorit... ;)

Otvorider temu o Srebrnici, Iraku, Afganistanu, nemoj trolat temu.

Nego de nam otkrij tajnu, koliko su ig asadisti potamanili, vidim da si upucen.
To ako si ti naucio da radis sta ti se govori je drugo, zabij glavu u pijesak i suti.
Ja sam svoje rekao.

Na kraju krajeva i da ih ima 100K mrtvih 50K nisu Sirijci.
Avetinho

#12018 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DzeBra wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Asadisti na celu sa Asadom su do sada odgovorni za pogibelj oko 100,000 ljudi
...kriv je Assad jer je on navodno pucao na antirežimske demostrante."
Kraj diskusije. S onim koji ne zna hronologiju dogadjaja u Siriji, uzalud je razgovarati o monstruoznosti familije Asad.
Challenger__

#12019 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

docc wrote:Hoces li mi odgovoriti zasto sirija nikada nije priznala BIH?
Hajd ne laži.

LINK - (http://www.mfa.ba/vanjska_politika_bih/ ... nosa/?id=6)
Challenger__

#12020 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Iz vaših usta samo izlazi laž, laž i laž.

Fuj.

Offline.
Klavikula

#12021 Re: Sirija

Post by Klavikula »

:thumbup:
neki dan bilo 70K (vrlo upitan izvor) danas 100K. pa nije atomska pala.
_
i stipu onog levata.
em11r

#12022 Re: Sirija

Post by em11r »

docc wrote:Smjesan si lik.Pisat pa spavat.Ionako tebe nisam pitao.
Priznala skoro pa 95.

ne predaje se mali nikako :)

glupost i fanatizam su stvarno nemjerljivi.
em11r

#12023 Re: Sirija

Post by em11r »

docc wrote:Sto mi onda ne odgovorite na jednostavno pitanje.
Sta je bilo 1982. godine u Hami?
Zar je toliko tesko?
Isto sto i u Halabji 88-e, al jbg Sadam nije bio "njihov"
El_comadante

#12024 Re: Sirija

Post by El_comadante »

nevolim kada se ovde spominju druge države jer je rem o siriji. vezano za irak. nemožemo to povezivati je se SAD nije direktno umješao u koflikt u Siriji kao što su to uradili u Iraku. hajmo reći koje najviše imao koristi od USA napada na Irak? pa Iran. jer je jedina opasnost za režim u Iran bio Irak i rat je bio izmedju tih država itd. a sada Irak nije nikome pretnja čak štaviše sada imamo šiitsko vladu pod kontrolom Irana. i od toga ima korist i Sirija jer Iran sve što pošalje u Siriju ide preko Iraka a da je ostao Saddam nebi se to tako dešavalo.
AleksoMKD

#12025 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Borci FSA iz Libana napustaju Siriju kako bi se borili u svojoj zemlji http://www.washingtonpost.com/world/mid ... iddle-east i cak neki koji su krenuli prema Qusairu se vracaju odkako su pocele borbe izmedju Alawita i Sunita u Libanu.

“The regime wants to distract Lebanon from the crimes being committed by Hezbollah in Syria, and they want our men back here,” said Ziad Allouke, the leader of a ragtag group of Sunni fighters, as he smoked a water pipe in a deserted vegetable market during a lull in the fighting Wednesday. He confirmed that the group had tried to reach Qusair, but he said the men returned after encountering difficulties along the way and learning of renewed violence at home.

Izraelske obavestajne sluzbe rade sa "neutralnim" seljacima u Siriji http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... s-1.525546 i razmisljaju o uspostavi nekih "proxy" snaga

The New York Times report on Thursday indicated that Israeli officials have discounted the idea of a buffer zone in Syria, both because it would be seen as a major incursion into the country's territory and spark immediate friction with Assad's forces. The Times said that one idea being considered by Israel now was the creation of a "proxy force" inside Syria by arming villagers near the border.

“A buffer zone doesn’t work there,” the Times quoted Ehud Yaari, of the Washington Institute for Near East Policy, as saying. “If you would try to create a buffer zone, it immediately gets you into proximity and friction with main Syrian military forces and camps.”
Locked