A čudno jest.Sirom_ah wrote:Nego jedno konkretno pitanje,smiju li se vrjedjati sijje a da se ne bude banovan jer kad se drugi forumasi vrjedjaju i nazivaju vehabijama,cionistima i atlatistima banovi izostaju.
Cisto da znam.
Hvala.
Sirija
-
sour cherry
#10176 Re: Sirija
-
sarajevoxxxx
#10177 Re: Sirija
Slobodna vojska zauzela selo Abel kod Kusajra
Također presjekli su put u pustinji koji je povezivao Hamu i Aleppo, a od jutros je hama pod žestokim raketiranjem režimskih snaga
- Abel je pao u ruke FSA nakon velikih borbi koje su sinoć počele. navodno je 30 poginulih u redovima režimske šebihe
1. Lik smatra da je Sirijska država na čelu sa Bešarom Asadom po uređenju islamska, i da se tamo sudi po islamskom zakonu ???
2. Kaže da je Kardavi odgovoran za ubijene ženu i djecu u Afganistanu, također, smatra da je zbog njega i zbog svjetske unije islamskih učenjaka Amerika napala Afganistan ???
3. Lik je opsjednut Kardavijem, kaže ako pobijedi revolucija u siriji, i pazi ovo, ako Kardavi (valjda po uzoru na njegovu hutbu u Kairu) održi hutbu u emevijskoj džamiji da to govori samo jedno, a to je da je on Musejlema kezzab ovog vremena ??? Zaista se trudi u pljuvanju, što jest jest. Mržnja izbija iz svake njegove riječi.
- On je nešto poput jordanskog Hasana Sekkafa pljuj, pljuj, i samo pljuj. Što više etiketa nalijepi, što više govora mržnje, što više fašističkih fazona, i uspjeh je zagarantovan.
- Inače, ako već tražiš alternativu Kardaviju probaj sa ovim islamskim daijama na zapadu, ovaj Hamza Yusuf je interesantan lik:

I ovaj je dobar Taha džabir Ulevan, jedna njegova knjiga je prevedena na bosanski: etika razilaženja u islamu
http://www.alwani.net/
- I nisam se pokolebao, zašto bih. Asadov režim je već bivši, Sirija je srušena zemlja, narod se između sebe poubijao, mržnja se uvukla među građane Sirije, mislim da se u Siriji trenutno vodi rat protiv Irana, davno je to prestao bili lokalni sukob, Bešar se tu ništa ne pita.
- Islamska ulema i u Iranu i u arapskom svijetu, su često kamen spoticanja, nego što su pozitivan faktor. I u Iranu i u Saudiji ima pametnih ljudi, koji bi i nešto mogli uraditi, nešto pozitivno za svoju zemlju da nije vjerskih autoriteta, uleme, daija, itd. Koji možda više rade na produbljivanju duhovne krize kod svog naroda nego što šire božiju riječ
Također presjekli su put u pustinji koji je povezivao Hamu i Aleppo, a od jutros je hama pod žestokim raketiranjem režimskih snaga
- Abel je pao u ruke FSA nakon velikih borbi koje su sinoć počele. navodno je 30 poginulih u redovima režimske šebihe
Ćeli, Ćeli...Ovaj Salahudin Ibn Ibrahim ti i nije neki baš pretjerano ozbiljan lik, provaljuje se sa izjavama i ako je poznat po nečemu onda je to pljuvanje i etiketiranje islamske ili sunitske uleme, inače:- Ono što mene zanima je sljedeće: da li si ti u zadnje vrijeme pomirljiv zato što si se pokolebao; zato što je sve više sunitske uleme koja oponira Karadawiju i ekipi, ili je u pitanju nešto drugo... Zainteresovan sam za odgovor, pa ako nije indiskretno, odgovori mi.
1. Lik smatra da je Sirijska država na čelu sa Bešarom Asadom po uređenju islamska, i da se tamo sudi po islamskom zakonu ???
2. Kaže da je Kardavi odgovoran za ubijene ženu i djecu u Afganistanu, također, smatra da je zbog njega i zbog svjetske unije islamskih učenjaka Amerika napala Afganistan ???
3. Lik je opsjednut Kardavijem, kaže ako pobijedi revolucija u siriji, i pazi ovo, ako Kardavi (valjda po uzoru na njegovu hutbu u Kairu) održi hutbu u emevijskoj džamiji da to govori samo jedno, a to je da je on Musejlema kezzab ovog vremena ??? Zaista se trudi u pljuvanju, što jest jest. Mržnja izbija iz svake njegove riječi.
- On je nešto poput jordanskog Hasana Sekkafa pljuj, pljuj, i samo pljuj. Što više etiketa nalijepi, što više govora mržnje, što više fašističkih fazona, i uspjeh je zagarantovan.
- Inače, ako već tražiš alternativu Kardaviju probaj sa ovim islamskim daijama na zapadu, ovaj Hamza Yusuf je interesantan lik:

I ovaj je dobar Taha džabir Ulevan, jedna njegova knjiga je prevedena na bosanski: etika razilaženja u islamu
http://www.alwani.net/
- I nisam se pokolebao, zašto bih. Asadov režim je već bivši, Sirija je srušena zemlja, narod se između sebe poubijao, mržnja se uvukla među građane Sirije, mislim da se u Siriji trenutno vodi rat protiv Irana, davno je to prestao bili lokalni sukob, Bešar se tu ništa ne pita.
- Islamska ulema i u Iranu i u arapskom svijetu, su često kamen spoticanja, nego što su pozitivan faktor. I u Iranu i u Saudiji ima pametnih ljudi, koji bi i nešto mogli uraditi, nešto pozitivno za svoju zemlju da nije vjerskih autoriteta, uleme, daija, itd. Koji možda više rade na produbljivanju duhovne krize kod svog naroda nego što šire božiju riječ
- Klavikula
#10178 Re: Sirija
prosirijski izvori demantuju da je Abel pao. ne znam, vidjecemo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10179 Re: Sirija
Asad napada Tursku
pa ko to može vjerovati?
pa ko to može vjerovati?
- Herr Flick
#10180 Re: Sirija
Zamjenik turskog premijera Bilent Arinč izjavio je da se sumnja da iza eksplozija stoji vlada sirijskog predsjednika Bašara Asada, ali da Turska mora sačekati rezultate istrage prije nego što donese odluku o tome kako da odgovori, prenosi Rojters.

- Challenger__
#10181 Re: Sirija
Dobro veče.
Gdje je grad Rejhanli? Uz granicu sa Sirijom:

Pogledao sam komentare širom svijeta: niko, ali niko i ne pomišlja da bi ovo moglo biti djelo Damaska. Sasvim logično, jer "potpis" i motiv na strani nekih drugih faktora. Da li je moguće da će ovo probati pripisati Damasku? Ne znam, ali, ni to nije isključeno. Jedno znam, ovo je eho propasti "proljeća u Siriji".
Žali Bože ljudskih žrtava.
______
Sa'voxe. Šta ti misliš ko bi mogao stajati iza ovog? I dalje, nisi posustao, OK. Ono što ja želim da kažem je sljedeće: isuviše je veliki spisak sunitskih autoriteta različitog ranga koji oponiraju Kadarawijevoj grupaciji da u najmanju ruku možeda da se kaže - ne postoji uporište, legitimitet za tezu o "džihadu".
______
Znate li ko je Jusuf bin Bajden? Ili da spelujem izvorno - Yusuf Bin Biden
? Evo Jusufa, sekund:

Hahahah... Tako ga je neko nazvao u komentarima na RT
Dakle, naš Jusuf je zbunjen, kaže da "ne zna za sigurno, da je Vašington 'zbunjen' oko Sirijskog hemijskog oružja". LINK
Gdje je grad Rejhanli? Uz granicu sa Sirijom:

Pogledao sam komentare širom svijeta: niko, ali niko i ne pomišlja da bi ovo moglo biti djelo Damaska. Sasvim logično, jer "potpis" i motiv na strani nekih drugih faktora. Da li je moguće da će ovo probati pripisati Damasku? Ne znam, ali, ni to nije isključeno. Jedno znam, ovo je eho propasti "proljeća u Siriji".
Žali Bože ljudskih žrtava.
______
Sa'voxe. Šta ti misliš ko bi mogao stajati iza ovog? I dalje, nisi posustao, OK. Ono što ja želim da kažem je sljedeće: isuviše je veliki spisak sunitskih autoriteta različitog ranga koji oponiraju Kadarawijevoj grupaciji da u najmanju ruku možeda da se kaže - ne postoji uporište, legitimitet za tezu o "džihadu".
______
Znate li ko je Jusuf bin Bajden? Ili da spelujem izvorno - Yusuf Bin Biden

Hahahah... Tako ga je neko nazvao u komentarima na RT
- Challenger__
#10182 Re: Sirija
Dok sam postavljao svoj komentar promaklo mi je ovo... Pa zar je moguće da su spremni na takvu podlost? Ako krenu na Siriju, eto globalnog haosa.Herr Flick wrote:Zamjenik turskog premijera Bilent Arinč izjavio je da se sumnja da iza eksplozija stoji vlada sirijskog predsjednika Bašara Asada, ali da Turska mora sačekati rezultate istrage prije nego što donese odluku o tome kako da odgovori, prenosi Rojters.
![]()
Ili da kopiram komentar Vesne iz Alepa:
+24
Vesna1: 15:42 11.05.13'
Uskoro ce onaj erdogan da se oglasi,unapred znam sta ce reci i koga ce okriviti.Najiskrenije mi je zao sto su toliki ljudi stradali,ni krivi ni duzni.Nema ovde ni mira ni primirja.Neko se svojski trudi da stalno dodaje ulje na vatru.
- Herr Flick
#10183 Re: Sirija
Ratni-huskaci su spremi na sve,nazalostChallenger__ wrote:Dok sam postavljao svoj komentar promaklo mi je ovo... Pa zar je moguće da su spremni na takvu podlost? Ako krenu na Siriju, eto globalnog haosa.Herr Flick wrote:Zamjenik turskog premijera Bilent Arinč izjavio je da se sumnja da iza eksplozija stoji vlada sirijskog predsjednika Bašara Asada, ali da Turska mora sačekati rezultate istrage prije nego što donese odluku o tome kako da odgovori, prenosi Rojters.
![]()
-
Revoltage
#10184 Re: Sirija
Mediji bliski vojsci javljaju da je Khibet Gazalah potpuno preuzet od strane vojske i da ce uskoro biti izvjestaji iz samog centra tog mjesta. Ajde da vidimo jel to tacno.
- Challenger__
#10185 Re: Sirija
Naravno. Vojska stoji izvrsno sa izgledima da brzo pobjedi naoružanu opoziciju i teroriste (Nusru) i do ljeta čitavu Siriju stave pod kontrolu. Pokušaj posredne intervencije (Izrael) propao. Vlade Francuske, Engleske Njemačke, Brazila, Irana... podržale rusku inicijativu o Međunarodnoj Konferenciji. Sada idu na inscenaciju preko Turske...Herr Flick wrote: Ratni-huskaci su spremi na sve,nazalost
Ne.
Oni koji stoje iza svega su notorni zločinci. Hitler je za njih mala maca.
- Challenger__
#10186 Re: Sirija
Vojska uzima selo po selo, naselje po naselje, to više uopšte nije vijest. Pitanje potpune propasti agresije na Siriju je pitanje dana, sedmice ili mjeseca.Revoltage wrote:Mediji bliski vojsci javljaju da je Khibet Gazalah potpuno preuzet od strane vojske i da ce uskoro biti izvjestaji iz samog centra tog mjesta. Ajde da vidimo jel to tacno.
Ovo u Turskoj je inscenacija da se spriječi potpuni trijumf Damaska.
-
mmaar
#10187 Re: Sirija
Bojim se da Turcima tek dolazi red na naplatu sluzenje cionistickom djavlu i da je ovo djelo istih onih koji su nedavno rokali po Turcima na onom granicnom punktu. U Siriji su stisnuti, sirijska armija ih cisti gdje stigne i jedini spas im je bjezanija tamo odakle su dosli, a ovi im ne daju nazad u Tursku. Sta ce tek biti, neka je turskom narodu Bog dragi na pomoci. Sve ono sto je prevrtljivi i lazljivi ratni zlocinac Redzep Taip Erdogan obecao teroristickim falangama kada ih je uvodio u Sirijiu, izjalovilo se i sad su prepusteni sami sebi. Glupi potrosni materijal primamljen sitnim novcem i bajnim obecanjima i upregnut u provodjenje cionistikih interesa, drugo nije ni zasluzio, a ni Turke svakako vece zlo od Erdogana nije moglo zadesiti. U ovome bi jos mogao nastradati i Jordan i to zestoko, ali kao sto vidimo, nije trebalo cekati ni par sati da Erdoganov rezim i njegovi cionisticki gospodari optuze Siriju i pokusaju ovo zlo koje se njihovom zaslugom desava turskom narodu okrenuti u svoju korist.
Last edited by mmaar on 11/05/2013 21:08, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10188 Re: Sirija
ko s đavolom tikve sadi...
jbg samo narod uvijek najebe
jbg samo narod uvijek najebe
- Challenger__
#10189 Re: Sirija
Da, tačno, ali vidiš li da žele to da pripišu Damasku i da se možda osmjele da vojskom uđu u Siriju (uz prećutnu američku saglasnost)?Bojim se da Turcima tek dolazi red na naplatu sluzenje cionistickom djavlu i da je ovo djelo istih onih koji su nedavno rokali po Turcima na onom granicnom punktu.
Ili, kako sam pisao od kako sam ovdje da postanu cionistički, žrtveni konj u ovoj globalnoj igri??
-
mmaar
#10190 Re: Sirija
Challenger__ wrote:Da, tačno, ali vidiš li da žele to da pripišu Damasku i da se možda osmjele da vojskom uđu u Siriju (uz prećutnu američku saglasnost)?Bojim se da Turcima tek dolazi red na naplatu sluzenje cionistickom djavlu i da je ovo djelo istih onih koji su nedavno rokali po Turcima na onom granicnom punktu.
Ili, kako sam pisao od kako sam ovdje da postanu cionistički, žrtveni konj u ovoj globalnoj igri??
Lazni sultan iz Ankare je svakako izgubio odavno kompas i njegovo sluzenje cionizmu granici s patoloskim poremecajem, ali ipak ne vjerujem da ce biti toliko lud da Siriju pretvori u groblje turskih vojnika, ne sto on nesto posebno zali tursko meso, vec sigurno sto bi ga to unistilo na unutrasnjem planu.
-
zigs7
#10191 Re: Sirija
Dok slusam prof-analiticare pomisljam da stvarno FSA gubi na svim frontovima.Malo malo pa SAA napreduje na svim frontovima pa kad se vratim 100 200 333 ili 400 postova a ono SAA citavo vrijeme napreduje.Neka nasih prof-analiticara samo da pesin asad zna za njih koji moral javnom mjenju daju.
- Challenger__
#10192 Re: Sirija
Ovu opaku geopolitičku igru globalnih razmjera Zbignjev Bžežinski je nazvao "Velikom šahovskom tablom" u svom istoimenom djelu. Žrtvovati milione, pa i milijarde je za njih - ništa. Ja se samo nadam da čelni ljudi u Ankari neće pristati na scenario u kome će od pijuna postati žrtvovani konj.mmaar wrote: Lazni sultan iz Ankare je svakako izgubio odavno kompas i njegovo sluzenje cionizmu granici s patoloskim poremecajem, ali ipak ne vjerujem da ce biti toliko lud da Siriju pretvori u groblje turskih vojnika, ne sto on nesto posebno zali tursko meso, vec sigurno sto bi ga to unistilo na unutrasnjem planu.
-
mmaar
#10193 Re: Sirija
Samo da dodam, vrlo je moguce da ce se ta placenicka rulja na kraju price naci izmedju dvije vatre, s jedne strane vatre sirijske, a s druge turske i jordanske armije. Proslo je oko dvije godine, a zadatak koji im je povjeren nisu izvrsili, iako im je rok bio par sedmica, dok s druge strane, sirijska armija ih sve vise dovodi u potpuni bezizlaz i jedini nacin za spas glave je bjezanija u Tursku i Jordan, a Turci i Jordan ih naravno nece pustiti nazad, da ne spominjem osjecaj da su izigrani i zrtvovani upravo od onih koji su im obecavali sarene laze koje ce steci u roku od mjesec dana. To nece biti prvi puta da se psi rata okrenu protiv svojih dojucerasnjih pokrovitelja. Ono sto je zalosno u ovoj situaciji jeste da su ti placenici regrutovani od mladih iz najsiromasnijih drustvenih slojeva i da i u ovom slucaju sirotinja placa najvecu cijenu, ma kakvu ulogu imala u Siriji. Malo sutra ce se neko od gospodara ovog rata pocesati po glavi zbog smrti stotina siromasnih mladica uglavnom sa Sjevera Afrike, kojima je odlazak u rat bio jedan od izlaza iz bijede u kojoj su zivjeli.
- Challenger__
#10194 Re: Sirija
Da, da... Ja ne tvrdim da je ovo djelo turske vlade, ali logika motiva i "rukopisa" kazuje da nije Damask. A šta najavljuje Ankara? Da je riječ baš o Damasku.
E, to je indicija potpunog ludila.
Nema ni 5 % ljudi, kako na planeti, tako u Turskoj koji će im povjerovati. A posljedice eventualnog vojnog angažmana na Siriju mogu biti nesagledive po svjetski mir.
Nesagledive.
Evo pozicije grada Rejhanli iz bolje perspektive:

E, to je indicija potpunog ludila.
Nema ni 5 % ljudi, kako na planeti, tako u Turskoj koji će im povjerovati. A posljedice eventualnog vojnog angažmana na Siriju mogu biti nesagledive po svjetski mir.
Nesagledive.
Evo pozicije grada Rejhanli iz bolje perspektive:

-
mmaar
#10195 Re: Sirija
Ovo je definitivno ludilo rezima koji nakon poraza koji dozivljava, nema drugog izlaza do ici na sve ili nista.

Nema razlike.
Prognoze na pocetku agresije na Siriju koje su izgledale neozbiljnim, a govorile da ce najveci gubitnik u ovome uz Siriju biti Turska, izgleda da se ipak ostvaruju.Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Muammer Guler, saopštio je večeras u Hatayu da su otkriveni počinioci napada automobilima bombama, u kojima je danas u provinciji Reyhanli nedaleko od tursko-sirijske granice smrtno stradalo preko 40, dok je više od 100 osoba povrijeđeno, javio je novinar agencije Anadolija.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /130511100

Nema razlike.
- Challenger__
#10196 Re: Sirija
Jasno je da je POSLJEDNJA OSOBA NA PLANETI, u ovoj situaciji, koja ima motiv za ovakvo nešto Bašar el-Asad ili bilo ko drugi od zvaničnika iz Damaska."Otkrivene su osobe povezane sa današnjim napadima u Reyhanliju. Utvrđeno je da su te osobe povezane sa organizacijama odanim sirijskom režimu i tamošnjim obavještajnim agencijama", pojasnio je Guler
Opozicija i teroristi pred slomom, inscenacija za otvorenu agresiju!
-
Sirom_ah
#10197 Re: Sirija
Ma ako im turci ulete razbit ce ih ko beba zvecku.
- Challenger__
#10198 Re: Sirija
preostaje samo da kvotam Murata:Sirom_ah wrote:Ma ako im turci ulete razbit ce ih ko beba zvecku.
Murat Sabanovic wrote:vijesti iz buducnosti !!!
- turska napada siriju
- rusija se uplice u rat
- sukob turske (nato saveza) i rusije
- rusija gubi BITKU
- oporavak rusije
- revolucija u turskoj
- pad sekularizma u turskoj
- muslimani preuzimaju vlast u turskoj
- savez muslimana i rusa (citaj pravoslavlja)
- ruska kontrola nad bosforom
- 3 svjetski rat
-
sarajevoxxxx
#10199 Re: Sirija
Zanimljiv intervju sa Ali Ferzatom najpoznatijim sirijskim karikaturistom. Obreo se u Beču na jednoj konferenciji za novinare, gdje je odgovarao na pitanja novinara.

http://syrianchange.com/2013/05/11/%D8% ... %86%D9%8A/
Inače, trenutno živi u Kuvajtu u kojeg se preselio nakon što je prošao kroz režimsku torturu. Asadove snage su mu augusta 2011. na protestima polomili prste na rukama, kažnjavajući ga zbog njegove podrške sirijskoj revoluciji. Navodno u 2011. se nekoliko puta sastao sa Asadom i uglavnom su razgovarali o promjenama, međutim, po njegovim riječima naglo se promjenio i krenula je represija, zatvaranje demonstranata...

Na pitanje novinara kako se čini da su revoluciju u Siriji ukrali islamisti odgovara kako i dalje sirijska revolucija ima podršku i kršćana i Kurda kao i Druza, a da Zapad na sirijsku revoluciju nije reagovao niti joj je dao podršku onda kada su demonstranti na samom početku umjesto crnih zastava (aludirajući na džihadske zastave) nosili cvijeće...

http://syrianchange.com/2013/05/11/%D8% ... %86%D9%8A/
Inače, trenutno živi u Kuvajtu u kojeg se preselio nakon što je prošao kroz režimsku torturu. Asadove snage su mu augusta 2011. na protestima polomili prste na rukama, kažnjavajući ga zbog njegove podrške sirijskoj revoluciji. Navodno u 2011. se nekoliko puta sastao sa Asadom i uglavnom su razgovarali o promjenama, međutim, po njegovim riječima naglo se promjenio i krenula je represija, zatvaranje demonstranata...

Na pitanje novinara kako se čini da su revoluciju u Siriji ukrali islamisti odgovara kako i dalje sirijska revolucija ima podršku i kršćana i Kurda kao i Druza, a da Zapad na sirijsku revoluciju nije reagovao niti joj je dao podršku onda kada su demonstranti na samom početku umjesto crnih zastava (aludirajući na džihadske zastave) nosili cvijeće...
Last edited by sarajevoxxxx on 11/05/2013 22:16, edited 3 times in total.
-
mmaar
#10200 Re: Sirija
Zalosno. Ovdje ima likova koji i dalje, vjerovatno sa svojim guzicama na mehkom i sigurnom, misle da je rat video-igra, a ne nesto gdje je u igri prava krv i pravo meso.
Moram priznati da ipak nisam ocekivao da diktator iz Ankare posegne za ovim dobro oprobanim sredstvom ubijajuci vlastite gradjane, ali nakon ove "ekspresne" istrage koja nije trajala ni nekoliko sati, bojim se da je taj ludjak spreman na sve kako bi zadovoljio svoje cionisticke gospodare.
Moram priznati da ipak nisam ocekivao da diktator iz Ankare posegne za ovim dobro oprobanim sredstvom ubijajuci vlastite gradjane, ali nakon ove "ekspresne" istrage koja nije trajala ni nekoliko sati, bojim se da je taj ludjak spreman na sve kako bi zadovoljio svoje cionisticke gospodare.