Sirija
- insomnia78
#45901 Re: Sirija
Lijepo im ide, ovim Assadovim
Ekspresno su izasli na zadate pozicije
Ekspresno su izasli na zadate pozicije
- Herr Flick
#45902 Re: Sirija
Kojom opozicijom?Opetja033 wrote:Pa ne bih se slozio sa tobom. Sve do ove godine je Assadova taktika bila da rezim bude prisutan sirom Sirije, u svim njenim dijelovima. Negdje je to islo, negdje nije.madner wrote:Ta strategija da se drze samo kljucne pozicije je implementirana 2011.
Kljucno pitanje je da li Assad moze povecati svoju vojnu moc, da li mobilizacijom, poboljsanjem postojecih snaga ili stranim uticajem.
Ono sto je sasvim sigurno jeste da Assad ne moze dobiti ovaj rat, njegov rezim - u kontekstu citave Sirije je gotov. Valjda je to sada sasvim jasno i najvecim proassadovskim fanaticima.
Jos uvijek smatram da ce neko iz rezimskih redova skinuti, mozda i smaknuti Assada i pokusati napraviti deal sa opozicijom da bi spasio svoju kozu i kozu alevita.
- Opetja033
#45903 Re: Sirija
Mislim da bi svi osim Nusre bili spremni na takav deal. Prijelazna vlada sa elementima i sadasnjeg rezima i apsolutne vecine opozocionih grupa + Kurdi + Druzi (koji su sve glasnije i agilnije protiv rezima).Herr Flick wrote:Kojom opozicijom?Opetja033 wrote:Pa ne bih se slozio sa tobom. Sve do ove godine je Assadova taktika bila da rezim bude prisutan sirom Sirije, u svim njenim dijelovima. Negdje je to islo, negdje nije.madner wrote:Ta strategija da se drze samo kljucne pozicije je implementirana 2011.
Kljucno pitanje je da li Assad moze povecati svoju vojnu moc, da li mobilizacijom, poboljsanjem postojecih snaga ili stranim uticajem.
Ono sto je sasvim sigurno jeste da Assad ne moze dobiti ovaj rat, njegov rezim - u kontekstu citave Sirije je gotov. Valjda je to sada sasvim jasno i najvecim proassadovskim fanaticima.
Jos uvijek smatram da ce neko iz rezimskih redova skinuti, mozda i smaknuti Assada i pokusati napraviti deal sa opozicijom da bi spasio svoju kozu i kozu alevita.
Najveci protivnici takvog dogovora bi bili Iran, Rusija i strani dobrovoljci, pogotovo ovi iz Nusre. Jos uvijek stojim iza tvrdnje da su sirijski pripadnici Nusre (a vecina su Sirijci) mnogo fleksibilniji od stranih elemenata. Argumentovano to tvrdim, postavljao sam ovdje recimo intervjue sa liderima Druza u provinciji Idlib gdje i oni prave tu razliku izmedju domacih i stranaca. Dio pripadnika al Nusre sigurno ne bi imao nista protiv tog prijelaznog rijesenja.
I pored cinjenice da pobunjenici od kraja jeseni prosle godine konstatno biljeze uspjehe i da su rezimske snage dobro uzdrmane, uvjeren sam da ne mogu vojno poraziti rezim iza kojeg stoje Rusija i Iran. Rijesenje je ili prijelazna vlada bez Assada ili nastavak krvoprolica jos najmanje ovoliko godina. Nisam Brzezinski, niti geostrateski mag foruma - ovo je jasno svakom laiku koji nije fanatik. Bas iz tog razloga sam uvjeren da ce Assada neko iz njegovog okruzenja pustiti niz vodu.
- madner
#45904 Re: Sirija
Nema ga ko pustiti niz vodu, niti opozicija ima koga ponuditi kao zamjenu.
Klasicna pat pozicija, gdje ce Sirija postati novi Libanon.
Klasicna pat pozicija, gdje ce Sirija postati novi Libanon.
- Opetja033
#45905 Re: Sirija
Vidjecemo kako ce se stvari odvijati, ostajem pri svom do daljneg
Uzgred, mislim da ce se Assad povuci i iz Halepa. Homs, Hama, Damask i obala - to su sada ti kljucni dijelovi. Daara je bitna kao zaledje Damaska.
Pade mi na pamet da je @Chelli skoro spomenuo kako Daesh i pobunjenici istovremeno napadaju lojaliste u Halepu. Insinuirajuci da se radi o zajednickoj strategiji.
Naravno, licemjerno je presutio cinjenicu da su Hizbollah, rezim i Daesh istovremeno poceli ofanzivu na pobunjenike na zapadnom Kalemunu. O tome suti. Licemjerno i selektivno, kao i uvijek.
Uzgred, mislim da ce se Assad povuci i iz Halepa. Homs, Hama, Damask i obala - to su sada ti kljucni dijelovi. Daara je bitna kao zaledje Damaska.
Pade mi na pamet da je @Chelli skoro spomenuo kako Daesh i pobunjenici istovremeno napadaju lojaliste u Halepu. Insinuirajuci da se radi o zajednickoj strategiji.
Naravno, licemjerno je presutio cinjenicu da su Hizbollah, rezim i Daesh istovremeno poceli ofanzivu na pobunjenike na zapadnom Kalemunu. O tome suti. Licemjerno i selektivno, kao i uvijek.
- walter kurtz
#45906 Re: Sirija
Nazalost daleko je ovo od zavrsetka rata Hezbollah jos nije poslao sve svoje vojnike kao sto se ocekuje i upad siitskih milicija u siriju jednom kad mosul padne a past ce
naravno ni saudi i turska nece ostati duzni tako da nas ceka sigurno jos nekih pet godina a mozda i vise mrcvarenja
- Opetja033
#45907 Re: Sirija
Druzi najavili formiranje vlastite vojne formacije koja nece biti saveznik ni SAA ni pobunjenicima.
- Herr Flick
#45908 Re: Sirija
Ta opozicija je vise postala smiješna riječ 
- walter kurtz
#45909 Re: Sirija
Kao sto staljin rece titi ko ide sredinom ceste auto ga pokupiOpetja033 wrote:Druzi najavili formiranje vlastite vojne formacije koja nece biti saveznik ni SAA ni pobunjenicima.
- walter kurtz
#45910 Re: Sirija
Nazalost ovo je postao sektaski rat do istrebljenja pobjednik je izrael
- JohnnyS
#45911 Re: Sirija
Kako li je samo Izrael moćan, slava Jahvi.
- walter kurtz
#45912 Re: Sirija
Zar sumnjas samo ceka da neko od palestinaca da zakletvu orkama pa da pocisti ono malo palestinskog teritorijaJohnnyS wrote:Kako li je samo Izrael moćan, slava Jahvi.
- JohnnyS
#45913 Re: Sirija
Za nadati se da će Palestinci biti mudri pa neće nasjesti na to.walter kurtz wrote:Zar sumnjas samo ceka da neko od palestinaca da zakletvu orkama pa da pocisti ono malo palestinskog teritorijaJohnnyS wrote:Kako li je samo Izrael moćan, slava Jahvi.
- insomnia78
#45914 Re: Sirija
Ne budi smjesanwalter kurtz wrote:Zar sumnjas samo ceka da neko od palestinaca da zakletvu orkama pa da pocisti ono malo palestinskog teritorijaJohnnyS wrote:Kako li je samo Izrael moćan, slava Jahvi.
- walter kurtz
#45915 Re: Sirija
Samo gledajinsomnia78 wrote:Ne budi smjesanwalter kurtz wrote:Zar sumnjas samo ceka da neko od palestinaca da zakletvu orkama pa da pocisti ono malo palestinskog teritorijaJohnnyS wrote:Kako li je samo Izrael moćan, slava Jahvi.
- JohnnyS
#45916 Re: Sirija
Dogodine u Ramali
-
cbrt
#45917 Re: Sirija
Gomile mrtvih asadovaca zapadno od Arihe...
https://www.youtube.com/watch?v=z8ngSE7 ... e=youtu.be
18+
https://twitter.com/Malcolmite/status/6 ... 04/photo/1
Asadovi vojnici koji su pokušali da prebegnu rebelima, uhvaćeni i likvidirani prilikom povlačenja iz Arihe
https://www.youtube.com/watch?v=lTdoIlZVnzQ
https://www.youtube.com/watch?v=Gvd_NPdVnOI&sns=fb
https://www.youtube.com/watch?v=z8ngSE7 ... e=youtu.be
18+
https://twitter.com/Malcolmite/status/6 ... 04/photo/1
Asadovi vojnici koji su pokušali da prebegnu rebelima, uhvaćeni i likvidirani prilikom povlačenja iz Arihe
https://www.youtube.com/watch?v=lTdoIlZVnzQ
https://www.youtube.com/watch?v=Gvd_NPdVnOI&sns=fb
Last edited by cbrt on 29/05/2015 12:26, edited 2 times in total.
-
pjerino
#45918 Re: Sirija
Ameri i zapad (svidjelo se to nama ili ne) neće dozvolit da na vlast (ili da sudjeluju u vlasti) u Siriji dođu Nusra ili ISIS, rađe će podržati Asadov režim sa Asadom ili bez njega. S druge strane sve “luđi” Putin isto tako neće se samo tako odreći Asada, morao bi to biti neki veliki “deal”. Čini mi se da će ovo biti dugogodišnji i iscrpljujući rat koji će Ameri iskoristiti da iscrpe sve strane u sukobu a isto tako da “discipliniraju” svoje “saveznike” u toj regiji koji trenutno direktno ne sudjeluju u ratu ali igraju neke svoje igre koje se ne podudaraju sa američkim interesima.
-
cbrt
#45919 Re: Sirija
Još jedan uništen tenk

Još jedan video mrtvih SAA vojnika
https://www.youtube.com/watch?v=n0TViLX ... e=youtu.be
Ovi su zarobljeni nakon pada Arihe
https://www.youtube.com/watch?v=Oil1BHg ... e=youtu.be

Još jedan video mrtvih SAA vojnika
https://www.youtube.com/watch?v=n0TViLX ... e=youtu.be
Ovi su zarobljeni nakon pada Arihe
https://www.youtube.com/watch?v=Oil1BHg ... e=youtu.be
Last edited by cbrt on 29/05/2015 12:29, edited 1 time in total.
-
Novak20
#45920 Re: Sirija
Gospodar situacije na BI je Izrael a Amerika mu je batina.pjerino wrote:Ameri i zapad (svidjelo se to nama ili ne) neće dozvolit da na vlast (ili da sudjeluju u vlasti) u Siriji dođu Nusra ili ISIS, rađe će podržati Asadov režim sa Asadom ili bez njega. S druge strane sve “luđi” Putin isto tako neće se samo tako odreći Asada, morao bi to biti neki veliki “deal”. Čini mi se da će ovo biti dugogodišnji i iscrpljujući rat koji će Ameri iskoristiti da iscrpe sve strane u sukobu a isto tako da “discipliniraju” svoje “saveznike” u toj regiji koji trenutno direktno ne sudjeluju u ratu ali igraju neke svoje igre koje se ne podudaraju sa američkim interesima.
Last edited by Novak20 on 29/05/2015 12:41, edited 1 time in total.
-
sarajevoxxxx
#45921 Re: Sirija
Razgovor sa jednim od boraca Džejš El-Fetha koji su učestvovali u oslobađanju Arihe:
- Kikibombona
#45922 Re: Sirija
Prijatelju, zato zapad i ostali 'ne cine dovoljno' da se uniste ISIL i slicne, jer im odgovara antipropaganda islama i muslimana. Mislim da mnogi nisu ni svjesni u kojoj mjeri ce ISIL dugorocno nastetiti islamu i muslimanima.asurbanipal wrote:Dokle ćeš podržavati ove islamo-fašiste ? Zahvaljujući tvojim mentorima, tebi i sličnim, malo nedostaje da se islam proglasi fašističkom religijom, a na dobrom je putu da se to i uradi...sarajevoxxxx wrote: Vidimo u Arihi koliko stanovnika podržava Asada.Ko žene bježe.Nikad ni jedan narod ovako nije bježao ma o kakvom protivniku da se radi.Još ovi imaju avijaciju, imaju oružje, kasarne, ali nemaju narod iza sebe.Da imaju, borili bi se kao oni u Nubl i Zehra, ili kao u Foui u Idlibu.
Al Kaida i ISIL dobro dodjose evropskim sovinistima i drugima koje brine sirenje islama na zapadu.
- insomnia78
#45923 Re: Sirija
A muslimani nevini?Kikibombona wrote:Prijatelju, zato zapad i ostali 'ne cine dovoljno' da se uniste ISIL i slicne, jer im odgovara antipropaganda islama i muslimana. Mislim da mnogi nisu ni svjesni u kojoj mjeri ce ISIL dugorocno nastetiti islamu i muslimanima.asurbanipal wrote:Dokle ćeš podržavati ove islamo-fašiste ? Zahvaljujući tvojim mentorima, tebi i sličnim, malo nedostaje da se islam proglasi fašističkom religijom, a na dobrom je putu da se to i uradi...sarajevoxxxx wrote: Vidimo u Arihi koliko stanovnika podržava Asada.Ko žene bježe.Nikad ni jedan narod ovako nije bježao ma o kakvom protivniku da se radi.Još ovi imaju avijaciju, imaju oružje, kasarne, ali nemaju narod iza sebe.Da imaju, borili bi se kao oni u Nubl i Zehra, ili kao u Foui u Idlibu.
Al Kaida i ISIL dobro dodjose evropskim sovinistima i drugima koje brine sirenje islama na zapadu.
De ba
Ima ovdje, u Parizu jedan poznati imam koji je izmedju ostalog glavni u medjureligijskom vjecu, dijalogu sa zidovima i koji se glasno i jasno protivi terorizmu i odlascima u Siriju i Irak
Jako zanimljiv ciko, dosta jasan i glasan, tuce u kost, promovise islam kao vjeru mira
Lik ima naoruzano obezbjedjenje stalno
Pogodi od koga ga cuvaju
Da ti pomognem, ne od "zapada", nije ni od zidova
-
Naslovnica
#45924 Re: Sirija
Fakat mi nije jasno kada svi ovi likovi koji drže mobilne i snimaju (a to rade u jeku akcije, poslije akcije, stalno su mobiteli na gotovs), dakle, kada i kako uspijevaju da napune baterije?!
Mislim, moj smartphone ako izdrži 24 sata bez punjenja to je super (standadrdna upotreba), a ovi freakovi non stop snimaju, i vazda im pune baterije!
Mislim, moj smartphone ako izdrži 24 sata bez punjenja to je super (standadrdna upotreba), a ovi freakovi non stop snimaju, i vazda im pune baterije!
-
atg51
#45925 Re: Sirija
Evo, kako ISIL-u trenutno dobro ide, neki likovi predvidjaju da ce ubrzo krenuti prema Latakiji gdje su vecinom Alaviti.
Abdullah al-Muheisini (vjerovatno je u pitanju neki klerik, pojma nemam) dao je dozvolu da se mogu klati i ubijati Alavitske zene i djeca kada se osvoje ta podrucja, a Hisham “Abu Jaber” al-Sheikh, vodja Ahrar al-Sham pobunjenicke grupe podrzao je ovu dozvolu i nada se da ce ubrzo doci do vala ciscenja iz Jisr alShoghoura i planine Nuseiriyyah.
Ima i objasnjenje razloga zasto se trebaju ubijati i sve to fino objasnjeno, ako neko zeli da cita.
Zene se mogu postediti ako se iskreno pokaju i pokore zakonima ispravnog Islama, ali svi muskarci se trebaju istrijebiti (“we will exterminate their men.”)!
Link na cijeli tekst:
http://jihadology.net/2015/05/12/guest- ... -children/
Ja zaista ne znam odakle izlaze ovi kreteni.
Abdullah al-Muheisini (vjerovatno je u pitanju neki klerik, pojma nemam) dao je dozvolu da se mogu klati i ubijati Alavitske zene i djeca kada se osvoje ta podrucja, a Hisham “Abu Jaber” al-Sheikh, vodja Ahrar al-Sham pobunjenicke grupe podrzao je ovu dozvolu i nada se da ce ubrzo doci do vala ciscenja iz Jisr alShoghoura i planine Nuseiriyyah.
Ima i objasnjenje razloga zasto se trebaju ubijati i sve to fino objasnjeno, ako neko zeli da cita.
Zene se mogu postediti ako se iskreno pokaju i pokore zakonima ispravnog Islama, ali svi muskarci se trebaju istrijebiti (“we will exterminate their men.”)!
Link na cijeli tekst:
http://jihadology.net/2015/05/12/guest- ... -children/
Ja zaista ne znam odakle izlaze ovi kreteni.