Sirija

Locked
Point.

#32177 Re: Sirija

Post by Point. »

sarajevoxxxx wrote:Libanonski mediji: Uhapsena Bagdadijeva zena i sin na jednom od granicnih prelaza sa Sirijom.
Treba to isibati dobro.
5 0 5

#32178 Re: Sirija

Post by 5 0 5 »

Chisum

#32179 Re: Sirija

Post by Chisum »

Point. wrote:
sarajevoxxxx wrote:Libanonski mediji: Uhapsena Bagdadijeva zena i sin na jednom od granicnih prelaza sa Sirijom.
Treba to isibati dobro.
Pa kad se uzme u obzir polozaj zene medju ovim zaostalim babunima u trofrtaljkama, onda vjerujem da je pomenuta dama odavno oguglala na dekenek. To joj dodje k'o "dobro jutro, dobar dan".

Image

Ovih dana slabo imam vremena da ispratim sta se sve desava... Nesto opet gledam onu cuvenu kartu kalifata :lol:, to, pola Evrope, to Spanija, Portugal, ovo, ono, a ovamo ne mogu izaci na kraj s kurdskim ratarima i nanama koje su juce pocele da ratuju, u nekakvoj sirijskoj selendri.

Ako ima gdje po magacinima, da im je kakav kontingent onih smijesnih birvaktile jugoslovenskih papuca utopiti, uzeli bi milione.

Image

Ovaj "moderni" smedji tip bi planuo za dan-dva. Vidim na snimcima, svaki drugi kozojeb fura ovakve.
Kikibombona

#32180 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

haos1 wrote:znate sta ima novo? iran se prikljucio u borbi protiv ISIL-a.

Iran počeo bombardovati Islamsku državu, SAD se neće miješati
Nesto se suska da bi Iran mogao prodati Asada. Zajebani su trgovci Perzijanci, nista nije nemoguce.
jastuk1

#32181 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
haos1 wrote:znate sta ima novo? iran se prikljucio u borbi protiv ISIL-a.

Iran počeo bombardovati Islamsku državu, SAD se neće miješati
Nesto se suska da bi Iran mogao prodati Asada. Zajebani su trgovci Perzijanci, nista nije nemoguce.
Iran bi sad i mogao, ta država konačno, konačno unazad godinu dana polako pokazije skretanje s sveopšte mijopije i malo pragmatičnije gledanje na stvari. Rusija s druge strane i dalje tvrdoglava ko mazga. Rusija ne puštaa svoje "saveznike" čak ni kada se "saveznici" do guše usmrde...
budza

#32182 Re: Sirija

Post by budza »

tamodaleko wrote:Mart 2013 - Novembar 2014

Prikaz koliko je sirijska vojska od tada napredovala (Damask)

Image

ima li neka jasnija karta sa damaskom? nesto sto i mi laici razumemo.
da li artiljerija opozicije ugrozava centar damaska?
Kikibombona

#32183 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Iran bi sad i mogao, ta država konačno, konačno unazad godinu dana polako pokazije skretanje s sveopšte mijopije i malo pragmatičnije gledanje na stvari. Rusija s druge strane i dalje tvrdoglava ko mazga. Rusija ne puštaa svoje "saveznike" čak ni kada se "saveznici" do guše usmrde...
Iranski ministar vanjskih poslova (ako se ne varam, neka civija je u pitanju) je po prvi put kritikovao Asada. Trenutno su u pregovorima sa Amerima oko raznih stvari, ko zna sta se u pozdini desava. Direktno sudjelovanje Irana u borbi protiv ISILa je veoma indikativno.

Ne vjerujem da ce se Iran odreci uticaja koji imaju u Siriji ako se odluce otpiliti Asada. Vjerovatno bi u tom slucaju insistirali da Asada zamijeni neko iz Asadove grupe i da Amerika podrzi SAA do okoncanja sukoba. To bi po meni bilo super rjesenje.

Nije ni Rusima trgovina mrska, nemoj se zavaravati. Mozda se Putko slize sa plisanim sultanom. :D
Avetinho

#32184 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Atlantisticko-imperijalisticko-cionisticke sluge zedne petro-dolara.
jastuk1

#32185 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
Nije ni Rusima trgovina mrska, nemoj se zavaravati. Mozda se Putko slize sa plisanim sultanom. :D
Nije im mrska al samo kad su stjerani u ćošak! Pragmatični su, al samo kad se mora! Pošto ih Evropa po nagovoru US odbacuje ko istrošenu krpetinu, a ustvari ih želi maksimalno osiromašiti radi lakšeg i jeftinijeg preuzimanja ruskih bogatstava od strane zapadnih lihvaro-cionista, sada RF nema druge već da se otvori prema svakom drugom ko je voljan.

Rusija zna da trgući sa Turskom slabi svoj uticaj u srednjoj Aziji dugoročno, bogatija Turska ima daleko veću polugu spram srednje Azije nego siromašnija Turska. I DALEKO VEĆU POLUGU SPRAM TURSKIH MANJINA U SAMOJ RUSIJI, DUGOROČNO GLEDANO! Ali RF je primorana da Turcima sada spusti cijenu plina na isti nivo kao i Njemačkoj i da pravi novi prinovod prema Turskoj nakon što je Južni tok kaput i da maksimalno trguju ostalim robama nakon sankcija uvedenih Rusiji od EU.

Neću dalje ovdje da ne idem u off.
Fantassin

#32186 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Avetinho wrote:Atlantisticko-imperijalisticko-cionisticke sluge zedne petro-dolara.
Mislim da Islamski svjet pocinje da manifestuje neke znakove kolektivne psihoze.... upotreba - - -- - - -- - - - - - - - -- u opisivanju mrskog mu neprijatelja :mrgreen:
Avetinho

#32187 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Fantassin wrote:
Avetinho wrote:Atlantisticko-imperijalisticko-cionisticke sluge zedne petro-dolara.
Mislim da Islamski svjet pocinje da manifestuje neke znakove kolektivne psihoze.... upotreba - - -- - - -- - - - - - - - -- u opisivanju mrskog mu neprijatelja :mrgreen:
Moguce. I po tome se vidi da kasne za ostatkom svijeta. Evo, mlada putincad ovakve fraze koristi vec desetljecima.
dragma
Vozim: Pješe

#32188 Re: Sirija

Post by dragma »

jastuk1 wrote:
Kikibombona wrote:
Nije im mrska al samo kad su stjerani u ćošak! Pragmatični su, al samo kad se mora! Pošto ih Evropa po nagovoru US odbacuje ko istrošenu krpetinu, a ustvari ih želi maksimalno osiromašiti radi lakšeg i jeftinijeg preuzimanja ruskih bogatstava od strane zapadnih lihvaro-cionista, sada RF nema druge već da se otvori prema svakom drugom ko je voljan.

Rusija zna da trgući sa Turskom slabi svoj uticaj u srednjoj Aziji dugoročno, bogatija Turska ima daleko veću polugu spram srednje Azije nego siromašnija Turska. I DALEKO VEĆU POLUGU SPRAM TURSKIH MANJINA U SAMOJ RUSIJI, DUGOROČNO GLEDANO! Ali RF je primorana da Turcima sada spusti cijenu plina na isti nivo kao i Njemačkoj i da pravi novi prinovod prema Turskoj nakon što je Južni tok kaput i da maksimalno trguju ostalim robama nakon sankcija uvedenih Rusiji od EU.

Neću dalje ovdje da ne idem u off.
Ima smisla, odličan komentar :thumbup:
Hrmpallier

#32189 Re: Sirija

Post by Hrmpallier »

A u vezi ove karte sa Damaskom, može li mi ko objasniti kako je to moguće da ostrva ( u ovom slučaju islamistička ) opstaju u okruženju mjesecima i mjesecima ? Na našim prostorima ili ako hoćete u Evropi, kad je neko opkoljen, a opkoljen je od jače sile, on izdržava mjesec-dva u nadi da će doći do neke deblokade, a kada nakon tog dužeg vremena ponestane logistike, slijedi neminovna predaja. Za garnizone SAA se može naći objašnjenje - snabdijevanje zrakom i djelovanje avijacije što uliva nadu opkoljenom a slabi napadača. Ali kako sa ovim "zelenim" ? Od kud njima logistika ? Da li je moguće da se na švercu opstaje mjesecima. Ako ima humanitarnih konvoja, to znači hrana i lijekovi, ali kako da u tolikim količinama curi oružje/municija ? Može li ko objasniti ?
dječak sa šibicama

#32190 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Hrmpallier wrote:A u vezi ove karte sa Damaskom, može li mi ko objasniti kako je to moguće da ostrva ( u ovom slučaju islamistička ) opstaju u okruženju mjesecima i mjesecima ? Na našim prostorima ili ako hoćete u Evropi, kad je neko opkoljen, a opkoljen je od jače sile, on izdržava mjesec-dva u nadi da će doći do neke deblokade, a kada nakon tog dužeg vremena ponestane logistike, slijedi neminovna predaja. Za garnizone SAA se može naći objašnjenje - snabdijevanje zrakom i djelovanje avijacije što uliva nadu opkoljenom a slabi napadača. Ali kako sa ovim "zelenim" ? Od kud njima logistika ? Da li je moguće da se na švercu opstaje mjesecima. Ako ima humanitarnih konvoja, to znači hrana i lijekovi, ali kako da u tolikim količinama curi oružje/municija ? Može li ko objasniti ?
Sumnjam da iko ko nije tamo na licu mjesta, moze detaljno objasniti.

Mozda jednostavno drugacije ratuju, ja sam primjetio da su jako rijetka klasicna vojna utvrdjenja, rovovi, transeji, zemunice, to uglavnom profi SAA vojnici znaju napraviti, bradonje ratuju na nekakav leteci nacin... oslanjaju se na nepregledne tunele kojima se snadbjevaju, vjerovatno tako i imaju dostavu u tim enklavama, u Jobaru se drze samo zahvaljujuci tim tunelima, a SAA nije dovoljno jaka/organizovana/profesionalna da ih efektno dotuce. Negdje mogu, negdje ne, takodje tamo je na sceni klasicni gradjanski rat gdje se vrlo lako infiltriras u "neprijateljski teritorij", bradonje nerijetko i obuceni u zensku odjecu, u takvom ratu nema jasnih linija fronta osim tamo gdje se vode najzesce borbe.

O pustinji da ne govorim, to je nemoguce kontrolisati u smislu kontrole terena, po kartama Brko je u Zoru u okruzenju, ali on cijelo vrijeme ima logistiku jer izmedju Palmyre i Zora je pustinja koju niko ne kontrolise prakticno. I cisto sumnjam da ISIL ima muda napadati vojne kolone koje idu ka Zoru.

Ali zato napadaju pustinjska naftna i plinska postrojenja, koja cuvaju male snage vojske i policije, onda dodje SAA pa ih natambura i onda jovo nanovo.

Sve jasno govori da ce u Siriji tesko ikada doci do poraza jedne strane, tamo ce se klati ili 30 godina, ili ce doci do nekakvog dogovora kao u primjeru par predgradja Damaska gdje su pobunjenici pristali na prekid sukoba i uz istaknutu sirijsku zastavu prakticno potpisali primirje ili mir... abolicija za pobunjenike, sirijska vojska ne ulazi u naselje, policija regulise stanje... ali Libanonski scenarij im ne gine. Kako god se okrene.

Puno toga zavisi i od glavnih igraca, Tel Aviva, USA, Arabije. Dok god oni budu javno ili tajno podrzavali i logisticki opskrbljivali Al Nusru, ISIL i slicne teroristicke organizacije, nema mira u Siriji. Njima i jeste cilj haos u Siriji i Iraku, ne vidim drugo objasnjenje situacije u kojoj USA u isto vrijeme bombarduje ISIL i tolerise njihovo naoruzavanje preko Turske i od strane Turske.
Ili ono fiktivno prepucavanje Erdogana sa Obamom, prozirna politika.

A ovo da je Iran usao u rat protiv ISIL-a nije nova vijest, samo je sada sluzbeno objavljeno s obzirom na veliku pobjedu irackih snaga nad ISIL-om ispod Falluje. Pobjedu su odnijeli upravo iranci, Republikanska garda, koji su tamo natamburali ISIL.
solar7

#32191 Re: Sirija

Post by solar7 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:
Iranski ministar vanjskih poslova (ako se ne varam, neka civija je u pitanju) je po prvi put kritikovao Asada. Trenutno su u pregovorima sa Amerima oko raznih stvari, ko zna sta se u pozdini desava. Direktno sudjelovanje Irana u borbi protiv ISILa je veoma indikativno.

Ne vjerujem da ce se Iran odreci uticaja koji imaju u Siriji ako se odluce otpiliti Asada. Vjerovatno bi u tom slucaju insistirali da Asada zamijeni neko iz Asadove grupe i da Amerika podrzi SAA do okoncanja sukoba. To bi po meni bilo super rjesenje.

Da asada zamjene gluho bilo da te ko ne cuje a i zaboravio su onu il asad il niko i nista
Co0l

#32192 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Teza: „Opstanak Assadovog režima generira ekstremizam u Siriji“. Ovu tezu plasiraju Doha, Ankara i Rijad, ovu tezu zastupaju advokati ekstremizma i tzv. "Islamske države". Da li je baš tako? Da li je uopšte tako?

Image

- Rezultati istraživanja pokazuju i dokazuju da je ta teza jedan banalni spin, jedna notorna budalaština, elementarna laž. Naprotiv, podrška ISIL-u među Arapima je daleko namanja u Siriji, zemlji koja već tri i po godine osjeća ekstremizam na svojoj koži. Podrška je u ravni statističke greške i vjerovatno je i ta mizerna podrška uglavnom rezultat internet djelovanja nesirijaca koji su okupirali dijelove Sirije. Lijepo molim advokate ekstremizma i tzv. „Islamske države“ da više ne ponavljaju ovu tupavu laž i ne vrijeđaju inteligenciju ljudi na ovoj i slčinim temama.

Ili, neka zagovaraju „halifat“ tamo gdje on ima značajnu podršku, u Kataru. Samo takav pristup bi bio principijelan.
Kakva notorna glupost i kakvo bezvezno izvlacenje zakljucaka iz notorne gluposti.Kao da narod u razorenoj Siriji ima masovno pristup internetu i koristi socijalne mreze u pauzama od izbjegavanja barel-bombi,granata,raketa,metaka i nozeva pa da mogu tvitat i pisat statuse na osnovu kojih se odredjuje popularnost ISIL-a u ovom pseudo-istrazivanju :-) Mogli su komotno na listu stavit i Papuu Novu Gvineju i zakljucit da tamo ISIL nema nikakvu podrsku jerbo procenat afirmativnih statusa na Fejsbuku je ravan nuli.
Podrska je mozda i veca a mozda i manja ali na osnovu ovog metoda to se sigurno ne moze odrediti.Jos jednom-kakva glupost i to dvaput ponovljena:-)
Kikibombona

#32193 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

solar7 wrote:
Kikibombona wrote:

Da asada zamjene gluho bilo da te ko ne cuje a i zaboravio su onu il asad il niko i nista
Ako ga otpise Iran, popusio je.

Mislim da bi se moglo skontati dobro rjesenje ako se Amerika i Iran priblize jedni drugim. Asad pedala, SAA dobija rat. Unistava se ISIL, Nusra, Islamski front i ostali skart.... Dakle, bez diktatora i vjerskih fanatika, dva zeca jednim metkom. U Siriji bi vlast formirali ljudi iz Asadovog miljea koji su bliski Iranu, a Amerika bi spasila cast jer su istrajali u skidanju Asada. Svi zadovoljni, najvise sirijski narod jer bi tako golgota bila okoncana.

Mada, ko zna...... Sve su ovo spekulacije i pretpostavke.......
zrakomlat

#32194 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

Baš me zanima da li bi takvu verziju riješenja podržali naši forumski i uopšte regionalni proisilovci koji lafo kažu da su samo protiv zločinca Asada a nisu strogo na strani isila i ostalih umjerenih opozicionara. Ja mislim da nebi.
svjezi_ustipak

#32195 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

sarajevoxxxx wrote:Snage sirijskog rezima javno pogubile oko 130 zatvorenika koji su bili zarazeni kugom u zatvoru 215 koji pripada rezimskoj vojnoj obavj. sluzbi u Damasku.

kuga ja karantinsko oboljenje. u prevodu, jedan slucaj znaci epidemiju. 130 oboljelih od kuge bi izazvali paniku istih razmjera (ako ne i vecu) kao ebola. losa ti je info, ko je izvor ove informacije?
animals

#32196 Re: Sirija

Post by animals »

tamodaleko wrote:
‘I can’t wait to have my own jihadi baby’: the British women joining Isis
"Jedva cekam da imam dzihadsku bebu".

Sve veći broj britanskih žena pokušavaju da stupe u kontakt sa borcima IS u Siriji - većina sa prijedlogom braka.

http://www.thetimes.co.uk/tto/life/article4284138.ece

Image
Britanski..ili su to samo Arapkinje koje zive u Britaniji..
walter kurtz

#32197 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

tamodaleko wrote:
‘I can’t wait to have my own jihadi baby’: the British women joining Isis
"Jedva cekam da imam dzihadsku bebu".

Sve veći broj britanskih žena pokušavaju da stupe u kontakt sa borcima IS u Siriji - većina sa prijedlogom braka.

http://www.thetimes.co.uk/tto/life/article4284138.ece

Image
Image
walter kurtz

#32198 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Co0l wrote:
Kakva notorna glupost i kakvo bezvezno izvlacenje zakljucaka iz notorne gluposti.Kao da narod u razorenoj Siriji ima masovno pristup internetu i koristi socijalne mreze u pauzama od izbjegavanja barel-bombi,granata,raketa,metaka i nozeva pa da mogu tvitat i pisat statuse na osnovu kojih se odredjuje popularnost ISIL-a u ovom pseudo-istrazivanju :-) Mogli su komotno na listu stavit i Papuu Novu Gvineju i zakljucit da tamo ISIL nema nikakvu podrsku jerbo procenat afirmativnih statusa na Fejsbuku je ravan nuli.
Podrska je mozda i veca a mozda i manja ali na osnovu ovog metoda to se sigurno ne moze odrediti.Jos jednom-kakva glupost i to dvaput ponovljena:-)
ovo kao i svako istraživanje obavlja se na unaprijed definiranom uzorku (1,10,100,1000,10000,100000,...), ali kako bi ti mogao to znati kad je ono što bilal i tvoja ekipa kažu jedino mjerodavno ;-)
walter kurtz

#32199 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Jihadists in Syria write home to France: 'My iPod is broken. I want to come back'
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... -back.html
:pisnuo:
Co0l

#32200 Re: Sirija

Post by Co0l »

walter kurtz wrote:
Co0l wrote:
ovo kao i svako istraživanje obavlja se na unaprijed definiranom uzorku (1,10,100,1000,10000,100000,...), ali kako bi ti mogao to znati kad je ono što bilal i tvoja ekipa kažu jedino mjerodavno ;-)
Nazvati nesto ovakvo istrazivanjem u pomenutim uslovima je teska glupost.Izvlaciti zakljucke iz takve gluposti je jos veca glupost ili zluradost.U ovom slucaju vjerovatno oboje.Neko ko nije u stanju to da spozna ne zasluzuje da se na njega gubi vrijeme u raspravama a pogotovo neko ko,u nemoci da vodi smislenu raspravu stvari zeli svesti na licni nivo cime dokazuje da je slicniji Bilalu nego oni kojima tu slicnost,bez ikakvih dokaza i razloga,inputira.
Locked