salik79 wrote:Laprdan wrote:salik79 wrote: Ukratko - IS je danasnji pandan jezidovskoj vojsci. Ubijaju prema vlastitom nahodjenju, izzivljavaju se nad ranjenim i mrtvim, kasapeci ih, a sve to opravdavaju serijatom i islamom. Tako je i hazreti Husejn, s ostatkom Ehli-bejta i ashaba, proglasen otpadnikom jer je"Halifi" tj "Zapovjedniku pravovjernih" Jezidu l.a., sinu Muavijinom, a unuku Hindinom, odbio dati prisegu. Prema njihovom tumacenju on/oni su bili destabilizirajuci faktor ummeta, odnosno islamske drzave, i kao takvi su morali biti uklonjeni.
Pasa moj, poceh citatati malo oko halifa. I mislim da su svi od Poslanikovih a.s. ashaba provjereni ljudi. Poslije tih ashaba je logicno doslo do smutnje i ima raznih verzija, ali ne bih trosio vrijeme na to jer od toga nema neke koristi (ovo i jeste bio razlog zasto nisam posvecivao paznju tom dijelu historije, glavnina je za vrijeme zivota Poslanika a.s.). Nekako svakog covjeka Allah dz.s. je nadario sa logikom, osjecajem za pravdu i citajuci Kur'an kao jasnu knjigu u mogucnosti si da prepoznas stvari i kontekst situacije oko sebe. Ja nisam mogao da vjerujem da su muslimani mogli da gledaju ubijanje u Palestini, Iraku, Siriji, Afganistanu itd. neduznih muslimana, kradju teritorije od strane Izraela, kradju nafte, a da niko nista ne radi. Skoro svaka vlada tzv. muslimanskih zemalja je pod uticajem zapada. Morala se desiti Islamska drzava koja je neovisna, ne zanima je da li je neko priznaje. Bio sam jako oprezan u formiranju stava na pocetku, ali onoga trenutka kada je Amerika napala Islamsku drzava znao sam da je to iz cistog straha od serijata. Jer Amerika bez nafte ne moze, a u serijetu ni jedan american puppet ne moze da opstane. Hvala ti u svakom slucaju i za ovo tvoje poredjenje, iako mislim da je danasnji kontekst mnogo drugaciji nego tada (jer situacija za muslimane je postala alarmantna, imaju resurse koje im kradu ispred ociju a zive u siromastvu).