Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#11376 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Novi masakr režimskih snaga!

- Pronađeno 12 tijela Sirijaca svezanih ruku, koji su pogubljeni u Istočnoj Guti u regionu Adre.

18+

atg51

#11377 Re: Sirija

Post by atg51 »

BBC news, izvjestaj iz Adre (pozivajuci se na svoje i izvore Reuters-a), 13.12.2013., copy/paste:

Syria conflict: 'Islamist rebels' kill Adra civilians

An attack by Islamist rebels has left at least 10 people dead over the past two days in the Syrian town of Adra, activists and eyewitnesses say.

Most of the victims were from minority sects, reports said.

State media said on Friday that the army had launched a "broad offensive" in the direction of Adra.

Pro-government forces are thought to have been behind most recorded massacres in Syria, but rebels have also been accused of atrocities.

Adra and the surrounding area have been the scene of heavy fighting between government and rebels in recent days.

Adra, around 21km (13 miles) from Damascus, is a religiously mixed town and reports say many of the civilians killed were from the same Alawite minority as President Bashar al-Assad, as well as some belonging to the Druze community.

At least one pro-regime fighter was also killed in the clashes.

One woman in Adra told Reuters armed men from the Islamic Front and al-Qaeda-linked Nusra Front brigades entered her family's house on Thursday and took her son.

The militants said her son would be returned, but he was still missing on Thursday afternoon, she said.

The attack comes amid intense clashes around the Syrian capital in recent months, many of which have been won by the regime.

While the initial character of the uprising against Mr Assad in 2011 was not sectarian, Islamist rebel brigades are now at the forefront of fighting the government.

Earlier this week, two Spanish journalists were kidnapped near the Turkish border by the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS), a radical Islamist group also linked to al-Qaeda.

Activists said leading human rights lawyer Razan Zaytouna was also abducted near Damascus on Tuesday along with three other people.

There was no claim of responsibility for the abduction, but Ms Zaytouna is reported to have recently received threats from Islamist rebel groups.

On Friday the UN High Commissioner for Human Rights Navi Pillay condemned the "increasing trend of abductions and enforced disappearances" in Syria on both sides of the conflict.

"Families of these detainees have in many cases had no word about the whereabouts of their loved ones and do not know if they are dead or alive... This kind of terrorising of civilians must stop," she said.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25370803
sarajevoxxxx

#11378 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb, el-Hajderije: 10 poginulih nakon današnjeg režimskog bombardovanja samog centra grada, od toga 4 djece, dvije žene i na desetine ranjenih:

atg51

#11379 Re: Sirija

Post by atg51 »

New York Times o situaciji u Siriji, vise jedan diplomatski osvrt. Tekst je relativno dugacak za copy/paste, samo cu postaviti 2 kratka citata, sto mi se ucinilo najbitnije. Ako vas interesuje cijeli tekst, link je na kraju:

“We need to start talking to the Assad regime again” about counterterrorism and other issues of shared concern, said Ryan C. Crocker, a veteran diplomat who has served in Syria, Iraq and Afghanistan. “It will have to be done very, very quietly. But bad as Assad is, he is not as bad as the jihadis who would take over in his absence.”

"One growing source of concern is the number of Muslims from Western countries who have gone to fight in Syria and might eventually return home and pose a terrorist threat. Analysts say at least 1,200 European Muslims have gone to Syria since the start of the war to join the fight, and dozens of Americans."

http://www.nytimes.com/2013/12/04/world ... .html?_r=1&
sarajevoxxxx

#11380 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Prekinuto primirje u kampu Jermuk, danas režimske snage žestoko granatirale kamp
sarajevoxxxx

#11381 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Tensikije sirijske opozicije iz Nebeka pozivaju da se pomogne stanovnicima Nebeka, ženema , djeci, i ostalima koji su ostali u gradu, iako je grad pod kontrolom režimskih snaga !

- Ovih dana u Kalemunu temperatura se spušta i do minus 10, cijelo područje je ugroženo, i svi stanovnici su potrebni pomoći.

https://www.facebook.com/markaza3lame
sarajevoxxxx

#11382 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kratki film o borcima, mudžahidima, u Kalemunu, o njihovom svakodnevnom životu:

husein_kapetan

#11383 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

sarajevoxxxx wrote:Novi masakr režimskih snaga!

- Pronađeno 12 tijela Sirijaca svezanih ruku, koji su pogubljeni u Istočnoj Guti u regionu Adre.

18+

Vala ako je i od tebe ... previše je..
Onako nije da me previše interesuje ali te Bogami ne razumijem... Imam osjećaj da i kada bi ti neko rekao da je rat u siriji završio da bi barem još jedno dvije godine pisao.. u ovom tonu...
sarajevoxxxx

#11384 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

husein_kapetan wrote:
sarajevoxxxx wrote:Novi masakr režimskih snaga!

18+

Vala ako je i od tebe ... previše je..
Onako nije da me previše interesuje ali te Bogami ne razumijem... Imam osjećaj da i kada bi ti neko rekao da je rat u siriji završio da bi barem još jedno dvije godine pisao.. u ovom tonu...
VIJESTISVIJET14.12.2013. u 21:16 20
Sirija: Assadova vojska ubila 12 osoba
Sirijski režim predsjednika Bashara al-Assada usmrtio je 12 osoba koje su prethodno zarobili u mjestu Adra u Damasku.

Sirija: Assadova vojska ubila 12 osoba Foto: AFP/Arhiv Sirijsko revolucionarno vijeće (SRGC) saopćilo je da je u mjestu Adra u Damasku pronađeno 12 mrtvih osoba kojima su ruke bile vezane. Prema navodima opozicije, na nekim tijelima se vide tragovi udaraca i nasilja.

Komitet za lokalnu koordinaciju Sirije (LCC) saopćio je Assadove snage usmrtile spomenute osobe u pokušaju da zauzmu mjesto Adra, koje je od strateškog značaja za obje zaraćene strane.

Prema tvrdnjama pripadnika sirijske opozicije, u napadu su zajedno sa Assadovom vojskom učestvovali i vojnici Hezbollaha.
(Anadolija)
sarajevoxxxx

#11385 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Režimski izvori:''Uspjelo se vratiti određen broj ukradenih auta i nakita u Nebeku nakon razmjene vatre sa pljaćkašima''

https://www.facebook.com/Alnabk.Alasad

- Navodno 23 poginula u međusobnim sukobima Asadovih formacija koji su uzrokovani zbog ''nesporazuma'' oko zarobljenog ratnog plijena u Nebeku. Inače, na stranici su objavljeni i brojevi telefona na koji građani Nebeka mogu nazvati i prijaviti krađu.
Last edited by sarajevoxxxx on 14/12/2013 22:28, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#11386 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Potraga za poginulim građanima el-Hajderije u Halebu nastavila se i noću:

Mjesto današnjeg masakra u u El-Hajderiju u Halebu u kojem je nakon Asadovog bombardovanja stradalo 10 građana i na desetine ranjeno:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
sarajevoxxxx

#11387 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Građani Madana u Reki sakupili 10 auta deka i hrane za borce koji drže u okruženju režimski vojni punkt ''Ayyash'' u Dejr Ez-Zuru:

Image
sarajevoxxxx

#11388 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb News: 8 zatvorenika zbog gladi i hladnoće danas preminulo u Centralnom zatvoru u Halebu.Sa ovih današnjih 8 Broj umrlih zatvorenika od kako su hladnoće nastupile popeo se na 21. Po izvorima Haleb Newsa ukupan broj umrlih zatvorenika od raznih bolesti, javnih pogubljenja, i nedostatka hrane od početka sukoba prelazi 400.

Režimske snage u Centralnom zatvoru se nalaze u okruženju, a za svaki ulazak hrane u zatvor,oslobodi se grupa zatvorenika. Danas je puštena grupa od 15 zatvorenika iz Centralnog zatvora u Halebu.

Image

http://halabnews.com/news/44735
sarajevoxxxx

#11389 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Izgleda da su im opet nešto klapili u Istočnoj Guti...
flexibila

#11390 Re: Sirija

Post by flexibila »

japin_mutapi wrote:
flexibila wrote: Moj KU'RAN je zelenih korica i umotan u bijelom peskiru, da se razumijemo Bosnjak musliman nazovi me kako ti se svidja NISAM SUNI NITI SIJA VEC MUSLIMAN KOJI PRATI KNJIGU SA ZELENIM KORICAMA KOJA SE ZOVE KUR'AN mislim da ti je jasna moja poenta. Moras shvatiti moj ISLAM je onaj kojim sam ucen od mojih roditelja i hodze u mejtefu, a ne ovaj sto Ganic i kompanija propagira. Mislim da ceti bi ti jasno, razguli.......
umotan u peškir jel
razmotaš li kada peškir i pročitaš pomalo
a ovo nisam suni pokazuje da zapravo ne znaš ni šta znači suni ni šija a predstavljaš se kao neki znalac

i pitanje jedno što meni imliciraš ganića mirzu i kompaniju
možda misliš da me time diskretidiraš i omalovažiš moje stavove i još na kraju razguli ono kao ti sve shvatio i provalio
Rekao sam da se necu javljati dvije hefte, iz solidarnosti ali moram odgovoriti. Znam da je off topic i ako odem malo do rudnika made in Banovici :mrgreen: necu zamjeriti, samo danebude stalni.
Kolega @Japi dali ga otvaram ili citam to je moja privatna stvar, a dali je tradicija drzat ga zamotanog u bijelom peskiru ili djed hadzija 1972, amidza hadzija 1996, drugi amidza hadzija 2001, otac hadzija majka hadzinica zajedno 2010 otom potom.
Kolega Japin vjerujem sto u Kur'anu pise i nista vise i siguran sam (sta ti mislis) da je postao prije sunija i sija.
Jos jedno se izvinjavam za off, Chmoljo do tebe je :D .
sarajevoxxxx

#11391 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

15 poginulih od toga troje djece i na desetine ranjenih u kvartu Erd el-Hamreh i raskrsnice El-Hajderije u Halebu nakon Asadovih zračnih udara !
sarajevoxxxx

#11392 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb, raskrsnica El-Hajderijeh: Prve minute nakon jutrošnjih zračnih udara udara

https://www.youtube.com/watch?v=MPnRClp ... e=youtu.be
sarajevoxxxx

#11393 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb, raskrsnica El-Hajderijeh: 15.12.2013

sarajevoxxxx

#11394 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Znači razorna burad koja padaju na glave građana Haleba i drugih gradova u Siriji pune se u Hami. U njih se stavlja velika količina željeza, TNT-a.Burad padaju na naseljene dijelove Haleba koji nisu pod kontrolom režima.
sarajevoxxxx

#11395 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Znači apsolutno nema ni govora o djelovanju na vojne ciljeve, čak ni sami režimski mediji ne govore o tome. Jednostavno radi se o jednoj najobičnijoj osveti i iskaljivanju mržnje, zlobe, nad onima koji nisu lojalni režimu.Na snimcima se vidi da su ciljano gađani najnaseljeniji i najfrekventniji dijelovi Haleba, koji su prepuni građana u svako doba dana:pijace, raskrsnice, gusto poredani blokovi kuća i zgrada.Burad poput ovih koje režim koristi upotrebljavaju se u ratu između dvije države, dvije velike vojske, gdje se gađaju oklopna vozila, velike utvrde, koje se ne mogu uništiti običnim granatama.Bure je teško oko 200 kilograma.Zadnjih mjeseci, svakog minuta, ili sata građani Haleba strepe od ovih razornih eksplozivnih naprava, buradi, skudova, i drugih projektila koje ispaljuje Asadova vojska.
sarajevoxxxx

#11396 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Broj mrtvih u jutrošnjem Asadovom masakru na raskrsnici El-Hajderij se popeo na 17. Raskrsnica El-Hajderije u kvartu Erd El-Hamra na koju su jutros pala raztorna burad eksploziva je zapravo autobuska stanica, i po cijeli dan su tu velike gužve. Sa El-Hajderije autobusi i taksiji idu prema okolnim mjestima u Halebu.
cbrt

#11397 Re: Sirija

Post by cbrt »

Alaa Ebrahim ‏@Alaa_Ebrahim_tv 29m
Attack on Adra effectively cut off diesel fuel supplies to #Damascus during #Alexa snow storm causing a price increase of 100% #Syria
Alaa Ebrahim ‏@Alaa_Ebrahim_tv 31m
#Adra residential compound is a small city built for workers
+150 thou. Live in it including many IDP's from nearby Ghouta #Syria
Alaa Ebrahim ‏@Alaa_Ebrahim_tv 33m
1000's of civilians trapped in basements in Adra fearing rebel sectarian violence&becoming collateral damage in ongoing #SAA op. #Syria
Alaa Ebrahim ‏@Alaa_Ebrahim_tv 34m
As #SAA advance into the residential compound of Adra rebels still hold+200 hostage in island8 of compound
Alaa Ebrahim ‏@Alaa_Ebrahim_tv 36m
#SAA field commander:"we found+12dead bodies excuted by 'terrorists'" #Syria #Adra
Alaa Ebrahim ‏@Alaa_Ebrahim_tv 37m
#SAA advancing very slowly in Adra residential compound as rebels maintain control over high ground from residential towers. #Syria #Adra
Pat twitova iz Adre, režimski propagandist ali može mu se uglavnom verovati
sarajevoxxxx

#11398 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

12 tijela koja su pronađena u istočnom dijelu Adre, pronašli su vojnici opozicije, a ne Asadova vojska.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 1387110505
sarajevoxxxx

#11399 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Tragovi jutrošnjeg režimskog bombardovanja i razaranja kvarta Erd El-Hamra u Halebu, gdje je među poginulima bilo žena i djece:

sarajevoxxxx

#11400 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Poginuo čovjek, žena, i dijete u jutrošnjem režimskom bombardovanju Tarik El-Bab u Halebu:

Image
Locked