Sirija
-
biberko
#10826 Re: Sirija
Teski trenuci za Kindi bolnicu u Alepu!
Last edited by biberko on 09/12/2013 11:20, edited 1 time in total.
-
udrch
#10827 Re: Sirija
bolnica Kindi -Islamski front, Al Nusra i Fajr Al Sham su ušle u krug bolnice u toku jučerašnjeg dana..zauzeto je prizemlje glavnog objekta i neki pomoćni objekti, borbe se vode unutar glavne zgrade..
-
biberko
-
atg51
#10829 Re: Sirija
Ma naravno da ovo nije tema za teologiju, nije mi to ni bio cilj posta.
Ovaj rat nije religijski, znaci da recimo Sijti i Alaviti ratuju protiv Sunita. Ovaj rat se vodi da bi se promjenila vladajuca struktura, da bi se Sirija oslabila kao drzava i da bi se dovela u polozaj u kojem smo recimo mi sada, kako MMF svira mi moramo da plesemo. Znaci mi kao drzava nemamo svoje JA, prvi put kada se nesto pobunimo protiv EU ili MMF ili Zapada generalno, zatvore nam pipu i nema plata = bankrot drzave.
Ovdje je bukvalno copy/paste onoga ste se desilo u Libiji.
Hipoteticki, Asad je uklonjen s vlasti i sva trenutna vladajuca ekipa, ko ce ga naslijediti: FSA? Al Nusra? ISIL? Kombinacija svih ovih pobunjenickih frakcija? Niko od njih trenutno nema snage da vodi Siriju u buducnost, a medjusobno se i trenutno tesko dogovaraju. Ne vidim nikoga ko bi mogao da istupi i vodi Siriju naprijed.
Ono sto sam slucajno primjetio za vikend Francuskom akcijom u SAR-u, vecina Arapskog proljeca desava se u drzavama koje su tradicionalno imale veze sa Francuskom. Da li ste to primjetili? Nisam ni znao da je Sirija bila povezana sa Francuskom dok maloprije nisam procitao ovaj tekst o Alavitima.
Ovaj rat nije religijski, znaci da recimo Sijti i Alaviti ratuju protiv Sunita. Ovaj rat se vodi da bi se promjenila vladajuca struktura, da bi se Sirija oslabila kao drzava i da bi se dovela u polozaj u kojem smo recimo mi sada, kako MMF svira mi moramo da plesemo. Znaci mi kao drzava nemamo svoje JA, prvi put kada se nesto pobunimo protiv EU ili MMF ili Zapada generalno, zatvore nam pipu i nema plata = bankrot drzave.
Ovdje je bukvalno copy/paste onoga ste se desilo u Libiji.
Hipoteticki, Asad je uklonjen s vlasti i sva trenutna vladajuca ekipa, ko ce ga naslijediti: FSA? Al Nusra? ISIL? Kombinacija svih ovih pobunjenickih frakcija? Niko od njih trenutno nema snage da vodi Siriju u buducnost, a medjusobno se i trenutno tesko dogovaraju. Ne vidim nikoga ko bi mogao da istupi i vodi Siriju naprijed.
Ono sto sam slucajno primjetio za vikend Francuskom akcijom u SAR-u, vecina Arapskog proljeca desava se u drzavama koje su tradicionalno imale veze sa Francuskom. Da li ste to primjetili? Nisam ni znao da je Sirija bila povezana sa Francuskom dok maloprije nisam procitao ovaj tekst o Alavitima.
-
biberko
#10830 Re: Sirija
udrch
bolnica Kindi -Islamski front, Al Nusra i Fajr Al Sham su ušle u krug bolnice u toku jučerašnjeg dana..zauzeto je prizemlje glavnog objekta i neki pomoćni objekti, borbe se vode unutar glavne zgrade..
Borbe su (izgleda) zavrsene!
-
udrch
#10831 Re: Sirija
ovo nije snimak bolnice..ali je situacija teška za ove unutar..ne volim snimke gledati, ali sam neke pogledao da vidim jeli ovo istina..prije 2,3 dana su doveli neki oklopnjak blizu zida ograde i aktivirali eksploziv i otvorili veliku rupu..
snimci su unutar kruga bolnice, imaju snimci gdje tenkovi i ovi đipovi sa pamovima i patovima pucaju sa stotinjak metara..
sa te strane bolnice nama nikakvog otpora iz bolnice..zato vjerujem da su im ušli u donje spratove, jer tuku samo po ovim spratovima iznad..čudio sam se što se ne predaju, ali izgleda da je unutar bolnice i neka jedinica koja se povukla iz nekih borbi, a u povlačenju je počinila neke zločine u blizini, te strijeljanje nekih ranjenika kad su došli..
avijacija od juče ne djeluje, jer su borbe unutar kruga, a vjerujem da im se i ne djeluje, jer ovim pamova i patova ima desetine..primjetan je veliki broj civila doslovno u krugu bolnice, iz tog razloga je i pad bolnice skoro siguran..
snimci su unutar kruga bolnice, imaju snimci gdje tenkovi i ovi đipovi sa pamovima i patovima pucaju sa stotinjak metara..
sa te strane bolnice nama nikakvog otpora iz bolnice..zato vjerujem da su im ušli u donje spratove, jer tuku samo po ovim spratovima iznad..čudio sam se što se ne predaju, ali izgleda da je unutar bolnice i neka jedinica koja se povukla iz nekih borbi, a u povlačenju je počinila neke zločine u blizini, te strijeljanje nekih ranjenika kad su došli..
avijacija od juče ne djeluje, jer su borbe unutar kruga, a vjerujem da im se i ne djeluje, jer ovim pamova i patova ima desetine..primjetan je veliki broj civila doslovno u krugu bolnice, iz tog razloga je i pad bolnice skoro siguran..
- Soslan
#10832 Re: Sirija
To što ti smatraš da Alawiti nisu muslimani a kako vidim, ne smatraš ih ni legitimnom vjerskom zajesnicom, već nekakom kastom\sektom, to i nije toliko važno. Važnije od tog tvog stava je, da su oni politički faktor u Siriji i ako su manjina. U složenom Sirijskom društvu su politički faktori i Kurdi, Hrišćani, Druzi i td. Čak i da je istina da vladaju samo Alawiti i to uzurpatorski, protiv volje naroda, oni ne vladaju muslimanima već građanima Sirije.Opetja033 wrote:Oba podatka su samo plod vase maste. Propaganda je upravo propaganda. Mozete vi pricati i o 99% - vjerovace vam se kao i za ovih 70% - sve dok ne iznesete dokaze.basar wrote:Ne da ima 70% kako se protura nego 89% (po opozicionim istraživanjima)
Dakle na jednu stranu idu vasi mokri snovi, lazi i propaganda a na drugoj strani su cinjenice. To dvoje vi mozete prodavati pod bubrege kao cinjenice samima sebi i kompletnim idiotima - ni kod koga treceg (tj kod ostatka svijeta) ne pali.
O alevitima i cinjenici da su oni sve samo ne muslimani necu na ovoj temi jer se radi o teologiji. Cinjenica je da je jedna kasta/sekta drzala pod svojom sapom muslimane u jednoj pretezno muslimanskoj zemlji.
U Bahreinu, po toj logici, sunitska manjina vlada većinskom šiitskom populacijom, a kad se ta većina pobuni i pobuna bude ugušena u krvi, onda nema ono: krvavi diktator i zločinac Hamad bin Isa Al Khalifa. Zašto ? Vjerovatno jer je on "pravi" musliman. A "pravi" muslimani su jedini legitimni vladari, čak i kad su manjina. Divna logika, svaka čast.
Decenijama je Sadam Husein(sunit), vladao većinskim šiitskim Irakom ? Sad je na vlasti šiitska ekipa, a sunitska manjina se sa tim ne slaže, pa svaki dan priređuju krvave pirove po Iračkim gradovima nad nedužnim civilima. To je izgleda čisto iz ljubavi prema demokratiji.
Sirijski Predsednik Bašar El-Asad, nema pravo da podnese ostavku, on nema pravo ni mandat da poništi suverenitet Sirije.Barem ne u ovom kritičnom trenuntku u kom se nalazi Sirija. On nema pravo da podnese ostvku zato što od njega to zahjeva USA, KSA,AIPAK, NATO, EU, Francuska, Turska, Izrael, Katar ili prozaična grupa prdonja koja ordinira u stambolskim hotelima sa 5 zvezdica, koji sebe nazivaju legitimnom Sirijskom Opozicijom, a naročito ako to od njega traži Al-Qaeda.On smije da odstupi, odnosno mora, samo ako ga sirijski građani na izborima ili referendumu na to obavežu. Sve ostalo bi bila izdaja sirijskog suvereniteta.
Last edited by Soslan on 09/12/2013 13:44, edited 1 time in total.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#10833 Re: Sirija
Glupi nece shvatiti taman da je cheli postavi 4000 puta. Zato ga i napadaju jer nisu shvatili poruku, a da jesu nebi se vise od srama ni javljali na ovoj temi.Ja Sam Odavle wrote:Pa kad je tako ubitacna zasto ti je trebalo cetiri puta da je stavljas? Glupi Bosanci ne shavataju pa im Celo mora objasnjavati cetiri puta? Zlonamjerna provokacija.
Zbogom trolu.
I samo budala moze reci da ova karikatura vrijedja osjecaje muslimana, a oni koji su prozvani i koji se prepoznaju u ovoj karikaturi su upravo oni "muslimani" koji islamu i muslimanima nanose najvise stete.
Sa sejtanom oni tikve sade, ali ce ih u dzehenemu peci, abd.
- Challenger__
#10834 Re: Sirija
Dakle, imamo nagađanja, a imamo i neke procjene:

ČITAV TEKST - Be Sociable, Share!

Da vidimo šta kažu baje iz Washingotn D.C.-a:World Tribune is Daily news service based at Washington, D.C. and specializing in the coverage of international affairs.
pa onda STATISTIKA:LONDON — After two years of civil war, support for the regime of
Syrian President Bashar Assad was said to have sharply increased.
NATO has been studying data that told of a sharp rise in support for
Assad. The data, compiled by Western-sponsored activists and organizations,
showed that a majority of Syrians were alarmed by the Al Qaida takeover of
the Sunni revolt and preferred to return to Assad, Middle East Newsline reported....
The data, relayed to NATO over the last month, asserted that 70 percent
of Syrians support the Assad regime. Another 20 percent were deemed neutral and the remaining 10 percent expressed support for the rebels.
ČITAV TEKST - Be Sociable, Share!
- Kikibombona
#10835 Re: Sirija
Pobunjenici izgleda pod svaku cijenu zele zauzeti Kindi bolnicu. Treba im jedna pobjeda cisto da podignu moral.
Kindi bolnica je dobro utvrdjena i sigurno ce platiti veliku cijenu ako i uspiju na kraju.
Ne znam da li SAA ima mogucnost povlacenja iz Kindi bolnice ili su osudjeni na borbu do smrti?
Kindi bolnica je dobro utvrdjena i sigurno ce platiti veliku cijenu ako i uspiju na kraju.
Ne znam da li SAA ima mogucnost povlacenja iz Kindi bolnice ili su osudjeni na borbu do smrti?
- Challenger__
#10836 Re: Sirija
Jel' tako kako sam napsao? Jeste. Jesam li izmislio? Nisam. Sad sam vam kopao i više nikada.
Molim lijepo.

Molim lijepo.
-
atg51
#10837 Re: Sirija
Mislim da ce Kindi bolnica ubrzo preci u ruke pobunjenika. Zauzeli su 2 pomocna objekta poslije velike borbe. Jos nisu usli unutra, samo pise da se vode borbe, doduse jutros nesto slabijeg inteziteta.
Jedan od objekata koji je presao u ruke pobunjenika:

Mislim da je prije 2 dana posljednji BMP koji je SAA imala ovdje, ostao bez goriva. Unisten je 07. decembra ispred objekta.
Samo da napomenem, ne govorim arapski, sve je prevedeno sa google translate, sorry ako sam nesto pogresno napisao.
Jedan od objekata koji je presao u ruke pobunjenika:

Mislim da je prije 2 dana posljednji BMP koji je SAA imala ovdje, ostao bez goriva. Unisten je 07. decembra ispred objekta.
Samo da napomenem, ne govorim arapski, sve je prevedeno sa google translate, sorry ako sam nesto pogresno napisao.
- Herr Flick
#10838 Re: Sirija
Kako to može biti objekat,pa to je gomila ruševina

- Roland_Of_Gilead
#10839 Re: Sirija
Istina. Njih su Turci Osmanlije za vrijeme okupacije Sirije pokušali nasilno preobratiti na Sunitski Islam. Ali su se uspijeli othrvati i zadržali su neki stupanj autonomije u planinama. Inače su Alawiti slovili kao najbolji ratnici u tom dijelu svijeta. Tako da nije istina da su Alawiti stoljećima progonili Sunni muslimane nego obrnuto.basar wrote:Ne da ima 70% kako se protura nego 89% (po opozicionim istraživanjima)atg51 wrote:Bas me tacno interesovalo sta su alewiti i kakva je to "kasta/sekta". Evo info sa wiki:Opetja033 wrote: Ni u ludili SAA (sirijska alevitska armija) nema podrsku 70% Sirijaca. Niti za tu suludu i nebuloznu tvrdnju postoji bilo kakav argument.
Sirija i Egipat se ne mogu porediti. U prvom slucaju jasno se radi o borbi na zivot i smrt jedne kaste/sekte koja je desetljecima tlacila, ugnjetavala, ubijala i ponizavala vecinsku (muslimansku) Siriju. Svjesni su cijene koja stize na placanje i zato se bore na zivot i smrt.
"The Alawites, also known as Alawis (ʿAlawīyyah Arabic: علوية) are a prominent mystical religious group centred in Syria who follow a branch of the Twelver school of Shia Islam. Alawites revere Ali (Ali ibn Abi Talib), and the name "Alawi" means followers of Ali."
"Alawites have always described themselves as being Twelver Shi'ite Muslims and have been recognized as such by the prominent Lebanese Shi'ite cleric Musa al-Sadr. The Sunni Grand Mufti of Jerusalem Haj Amin al-Husseini issued a fatwa recognising them as part of the Muslim community in the interest of Arab nationalism. However, Sunni scholars such as Ibn Kathir have categorised Alawites as pagans in their writings."
I onda sam slucajno naletio na recenicu ispod:
"Alawites were historically persecuted for their beliefs by the Sunni Muslim rulers of the area."
Da li je potrebno da ovo prevodim?
U sustini, Alawiti su muslimani, koji interpretiraju Islam drugacije od nas. Suniti ih tradicionalno kroz istoriju ubijaju i proganjaju. Neki Suniti su ih priznali kao muslimane, drugi ih smatraju paganima nevjernicima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Alawites
Rat u Siriji nije religijski, vec geopoliticki sukob.
Aleviti su muslimani koji su ubijani stoljećima, kako su bježali od progona stigli u Siriju uz obalna područja, i žive na planinskim područjima slabo pristupačnim.
Koliki je progon bio prema tim muslimanima, i koliko su se bojali klanjati na svoj način da su radije prestali klanjati ali iz principa nisu htjeli da klanjaju kao oni koji su ih tlačili.
Junački je to narod.
-
sarajevoxxxx
#10840 Re: Sirija
Djeca iz Nebeka koja su likvidirana od strane pripadnika iračke brigade Zulfikar:
18 +
https://www.facebook.com/photo.php?v=43 ... =2&theater
18 +
-
sarajevoxxxx
#10841 Re: Sirija
Režimski vojnici na ulicama Haleba sa poklicima ''Ja Zejneb'' :
- Roland_Of_Gilead
#10842 Re: Sirija
Za vrijeme H-B rata je u sklopu Armije BiH djelovala neka jedinica "Zulfikar" koja je poklala Hrvate u Trusini.sarajevoxxxx wrote:Djeca iz Nebeka koja su likvidirana od strane pripadnika iračke brigade Zulfikar:
18 +
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... r-alispago
Sad me zanima jel "Zulfikar" nešto što je svojstveno samo Šija muslimanima ili je globalno muslimanska stvar?
Last edited by Roland_Of_Gilead on 09/12/2013 13:47, edited 1 time in total.
-
atg51
#10843 Re: Sirija
A vjerujem da se bore i jedni i drugi kao lavovi. SAA u okruzenju i nema kuda, pobunjenici napadaju sa svim sto imaju.Herr Flick wrote:Kako to može biti objekat,pa to je gomila ruševina![]()
E nasao sam jos jedan tekst povezan s stanjem oko bolnice, ovaj je na engleskom (mislim da je propobunjenicka stranica):
Heavy clashes in Aleppo
Monday, December 9, 2013
Free Syrian Army (FSA) troops deployed a bomb-laden vehicle in an attack on Aleppo's Al-Kindi Hospital used as a base by Syrian regime forces, and made major gains, Syrian Revolution General Commission (SRGC) said in a statement.
Despite the area being controlled by dissidents, the Al-Kindi hospital is strategically important and still remains under the control of the regime forces.
Media spokesman for Tawhid Brigade, Salih Anadani told AA correspondent that the Syrian army troops mounted tank, rocket and missile attacks on the historic Amawi Mosque and the surrounding marketplace located in the old part of Aleppo, demolishing the eastern wall of the mosque, and causing heavy damage to the marketplace.
Anadani said that the mosque had been attacked by Assad forces many times in the past, due to its location on the route to the Citadel of Aleppo, cutting the rescue lines of the regime.
Adding that there were heavy clashes between Islamic Front and Syrian army troops in Karm Al Jabal and Sheikh Said districts of Aleppo, Anadani said that the FSA cut the strategic routes to 80th Brigade and the transportation buildings in the city. "The (Islamic Front) troops attacked regime forces and the Aleppo International Airport with Grad missiles," Anadani said.
http://www.r4biaplatform.com/content/ne ... shes-alepo
-
sarajevoxxxx
#10844 Re: Sirija
Iračka brigada Zulfikar je do sada odgovorna za 4 masakra u Nebeku. U posljednjem mučki i kukavički je ubijeno sedmero djece !
- Opetja033
#10845 Re: Sirija
I onda lafo sukob nije prerastao u sektaski a ovamo placenici, ekstremisti i teroristi iz svih krajeva gdje siti zive dolaze u Siriju kako bi podrzale svoju bracu po vjeri.sarajevoxxxx wrote:Režimski vojnici na ulicama Haleba sa poklicima ''Ja Zejneb'' :
Presmijesno je i pateticno samo jednu stranu optuzivati za sektasku liniju.
- Kikibombona
#10846 Re: Sirija
Lider bosanske formacije Zulfikar je bio Zulfikar Alispago. Cijenim da se jedinica zvala po njegovom imenu.Roland_Of_Gilead wrote:
Za vrijeme H-B rata je u sklopu Armije BiH djelovala neka jedinica "Zulfikar" koja je poklala Hrvate u Trusini.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... r-alispago
Sad me zanima jel "Zulfikar" nešto što je svojstveno samo Šija muslimanima ili je globalno muslimanska stvar?
Zasto se iracka formacija zove Zulfikar, to ne znam.
Saxxx
Kakva je situacija u Nabaku?
Imas ti neki info za Kindi?
-
sarajevoxxxx
#10847 Re: Sirija
Za Kindi, stvarno ne znam. Dva dana ništa ne pratim. Evo sad ču vidjeti. U Nebeku izgleda da su režimske snage uzele većinu grada. FSA drži istočni dio.
-
sarajevoxxxx
#10848 Re: Sirija
ufff svega ima 
Za početak kvart Šejh Es-Said je pao u ruke FSA...
Za početak kvart Šejh Es-Said je pao u ruke FSA...
-
udrch
#10849 Re: Sirija
nisi me čitao..na svim snimcima civili hodaju oko ovih tenkova i borbenih vozila..uopšte se ne primjeti neki otpor iz bolnice..ušli su unutra i strahovito udaraju iz neposredne blizine tenkovima i mitraljezima..ni na jednom snimku nema kao obično poginulih ili rnajenih..juče je avijacija djelovala u neposrednoj blizini i u tom bombardovanju je poginuo neki komadant jedne jedinice..ali iz bolnice nema haman otpora..Kikibombona wrote:Pobunjenici izgleda pod svaku cijenu zele zauzeti Kindi bolnicu. Treba im jedna pobjeda cisto da podignu moral.
siguran sam u pad bolnice..ili će je zauzeti ili će je srušiti eksplozivom..
-
sarajevoxxxx
#10850 Re: Sirija
Režimski vojni punkt Es-Sijasije u Šejh Es-Saidu u Halebu kojeg su zauzele snage sirijske opozicije
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... r0lMR871AM
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... r0lMR871AM